Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Salah Abdeslam, enige terrorist die aanslagen Parijs overleefde, komt nooit meer vrij

  •  
29-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1190 keer bekeken
  •  
ANP-451016284

Met de veroordeling van Salah Abdeslam en 18 handlangers is een einde gekomen aan het megaproces rond de daders van de terreuraanslagen in Parijs in 2015. Abdeslam werd woensdag door een Parijse rechtbank veroordeeld tot een levenslange celstraf zonder kans op vervroegde vrijlating. Hij is de enige terrorist die de aanslagen overleefde.

Het verweer van Abdeslam bestond eruit dat hij zijn bomvest uiteindelijk ‘uit medemenselijkheid’ niet activeerde. Volgens de aanklagers was het echter botte pech en was het vest defect. De rechters gingen daarin mee. 

Bij de aanslagen in Parijs werden 130 mensen vermoord. Na een aanval op het Stade de France, richtten aanslagplegers in het hart van de stad een bloedbad aan op de bomvolle terrassen. Ook drongen terroristen concertzaal Bataclan binnen waar 89 mensen werden vermoord. Islamitische Staat (IS) eiste de aanslagen op. 

Het proces heeft tien maanden in beslag genomen. Gedurende die tijd werden enkele honderden getuigen, experts en nabestaanden gehoord. De 18 medeverdachten zijn ook schuldig bevonden aan verschillende rollen in de aanslagen. Hun straffen worden later bepaald.    

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Mokker
Mokker29 jun. 2022 - 20:45

Intolerantie jegens ongelovigen, de smerige kant van de Islam. Maar laten we wel het onderscheid blijven maken tussen de extremisme en moslims die minder streng in de leer zijn. Aanrader: boek van Hind Fraihi (zelf moslima) over het oprukkende moslimextremisme in Molenbeek.

2 Reacties
Zandb
Zandb30 jun. 2022 - 6:59

Mokker Wat mij betreft tolereer je (liefst zo nu en dan) niet wat mensen doen. Wie mensen niet wil tolereren om wat ze zijn, die doet iets wat we niet kunnen tolereren.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist230 jun. 2022 - 12:11

@ Zandb Tolereer jij ook mensen die homo’s minder vinden dan een varken? Ben héél benieuwd…

pahan
pahan29 jun. 2022 - 20:10

Als trouw concert- en festivalganger met een zoon in de evenementenbeveiliging hakte dit er behoorlijk in. De totale willekeur, achteloze wreedheid en eigenlijk doelloosheid heeft me eigenlijk nooit losgelaten. Of dit helpt of soelaas biedt, ik heb geen idee. Ik heb niet de indruk dat er iets gedaan is aan de onderliggende oorzaken, waardoor het zomaar weer zou kunnen gebeuren.

2 Reacties
HenryHansen
HenryHansen30 jun. 2022 - 7:55

"niet de indruk dat er iets gedaan is aan de onderliggende oorzaken" Pardon? Deze terroristische aanslag werd niet gepleegd door verwarde, zielige mensen (waar je wellicht iets aan had kunnen doen) maar door extemistische moslims, gedreven door het gedachtengoed van de terreurbeweing IS, een militie van jihadi en salafisten die streeft naar een kalifaat en islamitische staat.

pahan
pahan30 jun. 2022 - 18:47

Dat zeg ik: waardoor het zomaar weer zou kunnen gebeuren.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal29 jun. 2022 - 19:30

je bomvest gaat niet af ... levenslang balen

1 Reactie
spelregeltoerist2
spelregeltoerist229 jun. 2022 - 19:46

Maar hij is in sommige extremistische kringen wel levenslang een held, maar dit geheel terzijde…