Joop

Salafistische scholen leren kinderen haten

  •  
10-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
415 keer bekeken
  •  
galgje
Op tientallen salafistische scholen in Nederland krijgen kinderen extremistische denkbeelden ingeprent, dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC.
De NOS schrijft:
"Kinderen op salafistische moskeescholen leren dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging de doodstraf verdienen. Ook leren zij zich af te keren van de Nederlandse samenleving en de beginselen van gelijkheid en vrijheid. Op verschillende moskeescholen onderwijzen docenten dat moslimjongeren moéten vertrekken uit dit ‘ongelovige land’ om zich te vestigen in een islamitisch land."
NRC schrijft:
"Docenten door het hele land verheerlijken een rechtssysteem met straffen uit de sharia, de islamitische wetgeving. Tijdens de lessen en uit de boeken leren kinderen welke mensen ‘vijanden’ of ‘ongelovigen’ zijn. Daarbij wordt gesteld dat onder meer overspeligen, homoseksuelen, afvalligen en zogeheten ‘tovenaars’ de doodstraf verdienen. Kinderen krijgen invuloefeningen en meerkeuzevragen. Ze moeten bijvoorbeeld kiezen welke straf de juiste is: „a. zweepslagen, b. stenigen, c. doden met een zwaard.”"
In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op de onthullingen. SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk schrijft op Twitter:
"Ronduit verwerpelijk: kinderen die in NL op “scholen” tot de doodstraf worden aangezet. Zsm debat en maatregelen"
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Klaas Dijkhoff van de VVD pleiten ervoor om de wet aan te passen zodat de onderwijsinspectie na signalen ook kan ingrijpen in het informele onderwijs, waar de scholen onder vallen.
Nieuwsuur en NRC vonden minstens vijftig onderwijsplekken die als salafistisch gekenmerkt kunnen worden of er sterk door worden beïnvloed. In totaal volgen meer dan duizend kinderen daar islamitische lessen.
Afbeelding: screenshot Mario Guerra Archives
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (310)

Samen Delen
Samen Delen12 sep. 2019 - 10:09

PS: Gemaakt in Noorwegen -waar het ook werd uitgezonden op TV;- door een link-progressieve moslim die met zijn familie uit Iran vluchtte toen hij nog jong was.

Imperialist
Imperialist12 sep. 2019 - 7:25

De reacties van veel moslims waren al heel heftig bij het verschijnen van de Duivelsverzen van Rushdie. Dat waren echt niet allemaal alleen maar salafisten. Het is er sindsdien niet beter geworden en veel opiniemakers en cabaretiers plegen al zelfcensuur. Bijvoorbeeld Hans Teeuwen en Youp van ‘t Hek, die hebben geen zin om wakker te worden met een doorgesneden keel. Net al Theo van Gogh.

Auslander
Auslander11 sep. 2019 - 19:38

Wat buiten regulier onderwijs plaatsvindt is een private gelegenheid en zolang deze de wet en hun eigen (erkende) statuten niet overtreden kunnen ook niet vervolgd worden. De hierboven geuite verwijten zijn feitelijk onjuist. De religieuze inhoud van de aangeboden lessen worden naar (niet islamitische) burgerlijke en (seculiere) juridische begrippen vertaald en er ook conclusies getrokken die niet geoorloofd zijn. Dat biedt geen aanleiding om de inhoud van deze lesmateriaal te wijzigen of deze scholen dwingen andere islamitische vertaling te volgen. Het probleem ligt aan de wet zelf. De wet stelt geen leeftijd beperking aan de religieuze onderwijs, wat degelijk in een burgermaatschappij noodzakelijk lijkt te zijn. Een niet volwassene die geen stemrecht heeft dient ook geen recht krijgen om (religieuze) keuzes te maken maken die voor anderen consequenties kan hebben. En zo’n wettelijke begrenzing voorkomt dat overheid en de wet zich met de inhoud van religies (en in het algemeen met het denken en spiritualiteit van de burgers) gaat bemoeien en deze (rechten) beperken.

10 Reacties
Karingin
Karingin11 sep. 2019 - 20:42

"Wat buiten regulier onderwijs plaatsvindt is een private gelegenheid". Nee, niet zodra er haatzaaien of aanzetten tot geweld plaatsvindt. Als die aantijgingen waar zijn, en daar zijn opnames van, dan is het zo klaar als een klontje.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof12 sep. 2019 - 7:56

Zegt u dat dan ook over de spinsels van Geert W en Thierry B ? Of geldt dat daar dan weer niet? Gelovigen hebben dus meer rechten dan niet-gelovigen in uw ogen? U heeft niet in de gaten dat u dus discrimineert?

Auslander
Auslander12 sep. 2019 - 10:16

@ Jan Lubbelinkhof “Zegt u dat dan ook over de spinsels van Geert W en Thierry B ?” Ja hoor, ook hun aanhang hebben in hun racisme denken en fascistisch geloof volkomen de vrijheid. Maar zitten in een politiek partij, geen private en geen persoonlijke kwestie. Als zij ook zich niet aan de wet houden dienen zoals Daesh en Al Qaida vervolgd worden.

Auslander
Auslander12 sep. 2019 - 10:23

@ Karingin Ik begrijp je conclusie, maar ook jij geeft aan hun religieuze inhoud burgerlijke en juridische dimensie. Wat zij prediken zit gewoon in hun geloof, zoals vele andere geloven. Dan dien je niet afzonderlijke gevallen in de religies maar de niet seculiere wetten aanpakken.

Karingin
Karingin12 sep. 2019 - 11:36

Nee Auslander, zowel religie als de VvMU houdt op waar die de wet overtreedt.

Karingin
Karingin12 sep. 2019 - 11:37

Zie ook het voorbeeld van de SGP, die gedwongen werd vrouwen op de lijst toe te staan.

Alan2
Alan213 sep. 2019 - 12:43

Auslander “De hierboven geuite verwijten zijn feitelijk onjuist. De religieuze inhoud van de aangeboden lessen worden naar (niet islamitische) burgerlijke en (seculiere) juridische begrippen vertaald en er ook conclusies getrokken die niet geoorloofd zijn.” Correctie: De inhoud van de lessen is moreel slecht en achterlijk. Bij dat oordeel wordt de inhoud niet “vertaald” maar getoetst aan – rationele – ethische normen. Dat dat “volgens salafistische begrippen” niet zo is, is irrelevant. Reeds omdat die op de premisse van een god rusten en die premisse faalt.

Auslander
Auslander13 sep. 2019 - 13:31

@ Alan “rationele – ethische normen” En waar komen die “rationele – ethische normen” van je vandaan? Je doet alsof je eigen “normen” de leidraad (moeten) vormen voor het uiten van een oordeel over andermans denken of geloof. Hierin hanteer je dezelfde “norm” als de de slafistische groeperen. Gelukkig hebben we wetten die boven dit soort “rationele – ethische normen” staan. “De inhoud van de lessen is moreel slecht en achterlijk.” Hoewel alle religies achterlijk overkomen, oordeelt de islamitische moreel er anders over.

Alan2
Alan216 sep. 2019 - 19:07

@ Auslander “En waar komen die “rationele – ethische normen” van je vandaan?” Die beredeneren mensen (zie bijvoorbeeld Aristoteles, Kant, Hume, Sidgwick, R. M. Hare, Derek Parfit). “Je doet alsof je eigen “normen” de leidraad (moeten) vormen (...)” Niet mijn normen, beredeneerde normen. “Hierin hanteer je dezelfde “norm” als de de salafistische groeperen.” Nee, hun normen rusten op het geloof in een god. “Gelukkig hebben we wetten die boven dit soort “rationele – ethische normen” staan.” Nee, ethiek gaat vooraf aan recht.

Auslander
Auslander17 sep. 2019 - 7:14

@ Alan “ethiek gaat vooraf aan recht.” Ik zou ook dat willen/wensen, maar voorlopig gaat het geld vooraf aan alles. Dus ook in je “beredeneerde normen” dienen dat geld (=de westerse belangen).

Jodocus 2
Jodocus 211 sep. 2019 - 15:21

Dat weten we toch al jaren? Altijd weer lachen om die reacties van Politici (lees wegkijkers) die nu plotseling......u raad het al......GESCHOKT zijn. In de 2e Kamer zitten ze altijd te grijnzen als Geert Wilders aan het woord is en kijken op hun smartphone. 1000 kinderen Salafistisch? Zal wel het topje van de bekende ijsberg zijn. Dus voorlopig hebben we 1000 kinderen hier in Nederland met 1000 vaders en 1000 moeders, die ons eigenlijk willen executeren met het zwaard. Nederland is kapot en dat komt nooit meer goed.

2 Reacties
No Line
No Line11 sep. 2019 - 16:21

Het is grote onzin. Nederland is helemaal niet kapot maar een van de beste landen ter wereld om in te leven. En Geert Wilders zit er naast en heeft er altijd naast gezeten omdat hij niet in staat is onderscheid te maken tussen gewone mensen en religieuze fanataci. Jij ook niet, ik denk dat jij een probleem hebt omdat jij een van de beste landen ter wereld kapot noemt. Ik vraag me serieus af waarom mensen zoals jij hier nog wonen.

Karingin
Karingin11 sep. 2019 - 20:38

Het staat je vrij om te emigreren. België?

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 sep. 2019 - 15:08

Kom op Vrij zinnig, Mount, Norm, Paddy, dirkdirk, in koor: 'Je suis een overspelige homosexuele tovenaar'

2 Reacties
Vrij zinnig
Vrij zinnig12 sep. 2019 - 6:57

U beschikt over een telepathische gave, ik zou het warempel zelf geschreven kunnen hebben.

MountEverest
MountEverest14 sep. 2019 - 11:39

@stock Je zou toch verwachten dat iemand als jij, die ontdekt heeft dat hij zich deerlijk vergist heeft, zich stil zou hebben. Zowel Charlie als deze tovenaar zijn het slachtoffer van de wijdverbreide, extreem gevaarlijke salafistische islam.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 sep. 2019 - 14:59

@Vrij zinnig 'kopje kleiner' Niet voorzeggen.

1 Reactie
Vrij zinnig
Vrij zinnig12 sep. 2019 - 6:59

daar heeft u een punt, je moet religiefanatici niet op gekke ideeën brengen.

Freek3
Freek311 sep. 2019 - 13:44

Synoniem voor "salafistische scholen leren kinderen religieus te zijn."

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas11 sep. 2019 - 13:40

Het ziekmakende is dat men doen alsof dit een grote verrassing is. Ik herinner me nog als de dag van gisteren hoe een aantal van mijn gewaardeerde collega's stond te juichen, exact 18 jaar geleden vandaag.

2 Reacties
No Line
No Line11 sep. 2019 - 14:43

Dan had jij andere collega's dan ik, en onder mijn collega's waren ook linkse mensen, maar die juichten niet bij 3000 onschuldige doden.

Karingin
Karingin11 sep. 2019 - 20:37

O jij waardeerde collega's die stonden te juichen tijdens 9/11?? Creepy. Echt, suggereer je nou dat er heel veel mensen (moslims) waren die juichend de straat over gingen na deze afschuwelijke gebeurtenis? Je bent niet goed wijs. Die mensen hebben zich sindsdien de hele tijd moeten verantwoorden tegenover types als jij, die in iedere moslim een terrorist zien. Ik ken helemaal niemand die toen stond te juichen, terwijl ik toch werkte bij een dienst met een zeer divers personeelsbestand. Iedereen was stil.

Draconisch
Draconisch11 sep. 2019 - 13:36

Het gaat hier om 'moskeescholen' die geen deel uitmaken van het regulier onderwijs. Dus niet om het basis- of voortgezet onderwijs. Deze lessen worden dus al in de vrije (buitenschoolse) tijd gegeven. Verbieden van het salafisme staat op gespannen voet met de 'heilige' vrijheid van godsdienst, dus ik ben heel benieuwd hoe dit probleem aangepakt gaat worden. Overigens ben ik van mening dat elke godsdienst, zonder uitzondering, het meest achterlijke in mensen naar boven haalt.

1 Reactie
No Line
No Line11 sep. 2019 - 14:46

Je hebt gelijk, het verbieden kan alleen onder de titel haatzaaien en dan moet er per school wettig en overtuigend bewijs komen. Het salafisme an sich kan men niet verbieden.

Katootje2
Katootje211 sep. 2019 - 13:34

Als de kudde eenmaal op hol is geslagen, dan helpt het niet meer om er op te wijzen dat ze een doodlopende weg is ingeslagen.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen11 sep. 2019 - 15:00

Daar hoeft de kudde niet eens voor op hol te zijn geslagen.

MountEverest
MountEverest11 sep. 2019 - 13:08

Het kan verkeren. Tot voor kort werden de PVV en het FvD vergeleken met de Nationaal Socialistische Beweging, nu is het salafisme de NSB anno 2019.

16 Reacties
Katootje2
Katootje211 sep. 2019 - 13:40

Als er niet verschillende vormen van fascisme zouden kunnen bestaan, bijvoorbeeld een religieuze en een atheïstische vorm. Of gristelijk fascime vs de islamitische vorm, de communistische vs de kapitalistische vorm etc. Er zijn natuurlijk altijd mensen die een aflaat proberen te bewerkstelligen door naar een ander te wijzen: zij zijn nog véél erger.

MountEverest
MountEverest11 sep. 2019 - 14:09

@Paul, @JohVKR, @Norsemen Het is altijd pijnlijk om toe te geven dat jullie je ook nu weer vergist hebben. Net zoals de fellow travelers in de jaren dertig en de DDR- en Cuba-apologeten in de jaren '70 en '80.

No Line
No Line11 sep. 2019 - 14:41

Ik denk het niet, salafisme is geen politieke maar een religieuze beweging. De NSB was een politieke beweging. Maar de dingen die ze verkondigen zijn fout.

Norsemen
Norsemen11 sep. 2019 - 15:05

@MountEverest Wat bedoel je? Waar heb ik me in vergist dan?

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 sep. 2019 - 15:26

Het is niet 'of of' maar 'en en'. Ze voeden elkaar.

JasDon
JasDon11 sep. 2019 - 18:32

@Katootje "Als er niet verschillende vormen van fascisme zouden kunnen bestaan, bijvoorbeeld een religieuze en een atheïstische vorm. " Hoe kan het niet geloven in een god te koppelen zijn met fascisme? Het is altijd zo een dooddoener wanneer mensen atheïsme willen gelijkstellen met geloofsovertuigingen en dan ook nog eens roepen dat daar extreme vormen van bestaan. Atheïsme is in hobby termen het equivalent van het niet hebben van een hobby. Het niet verzamelen van postzegels, etc. Natuurlijk kan er een fascistische stroming zijn waarin het niet geloven de regel is. Maar ideologisch komt er uit het niet geloven helemaal geen invulling.

Karingin
Karingin11 sep. 2019 - 20:26

Mwah, atheïsten kunnen behoorlijk fanatiek zijn anders.

JasDon
JasDon11 sep. 2019 - 21:27

@Karingin Natuurlijk zijn er atheïsten die mensen fanatiek proberen over te halen te stoppen met geloven. Maar er bestaat geen atheïstische bijbel, levensregels etc.

Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 21:44

Tot voor kort werden de PVV en het FvD vergeleken met de Nationaal Socialistische Beweging, nu is het salafisme de NSB anno 2019. Nee Nee, goed geprobeerd, Het een sluit het ander niet uit en gezien de macht, gezien de invloed op de samenleving zijn Sharia Geert en die Boreale narcist de NSB'ers waar de AIVD kort op moet zitten. Misschien dat ze dan meer succes hebben want die 1000den kinderen die hier als martelaar gekneed en gesmeed worden was ze blijkbaar ontgaan.

Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 21:49

MountEverest Het is altijd pijnlijk om toe te geven dat jullie je ook nu weer vergist hebben. Ten eerste waarin, wat had ik niet verwacht? Ten tweede. Als je denkt dat ik mij vergis in het het "gevaar" van het salafisme oeoeoeohhhh, eng. Dan wil ik eerst bewijzen zien. Framen door de pers ken ik nog van "de leugen van Keulen"

Katootje2
Katootje211 sep. 2019 - 22:36

"Maar ideologisch komt er uit het niet geloven helemaal geen invulling." Mooi zuiver geredeneerd, maar er klopt natuurlijk geen hout van, want zonder het bestaan van religie zou het atheïsme evenmin bestaan. Je kunt niet iets benoemen zonder ook gelijk de anti-these in het leven te roepen. Niet zelden wordt die anti-these tot vijandsbeeld verheven en het fascisme wordt geboren op het moment dat de wens ontstaat om die (anti-these) met dwang en geweld te onderdrukken. Als de mensen die dat waandenkbeeld koesteren zich van de (staats-)macht meester weten te maken, dan is het einde zoek.

JasDon
JasDon12 sep. 2019 - 8:03

"Mooi zuiver geredeneerd, maar er klopt natuurlijk geen hout van, want zonder het bestaan van religie zou het atheïsme evenmin bestaan." Het klopt wel, wat jij betoogd is de reden waarom de term atheïsme bestaat en niet dat deze een ideologische invulling kan hebben, laat staan dat die een fascistische afslag kan nemen. Je smeert je niet in voor een gebrek aan zon. Je raakt niet geblesseerd bij het niet uitoefenen van een hobby. Etc. etc.

Katootje2
Katootje212 sep. 2019 - 9:38

JasDon - Niet zelden ... etc.

4Vier!
4Vier!13 sep. 2019 - 6:02

No Line 11 september 2019 at 16:41 “Ik denk het niet, salafisme is geen politieke maar een religieuze beweging” Zodra de betreffende salafisten bv sharia wetgeving willen hebben (en dat is het geval in nogal wat landen) en zoals wordt besproken in het artikel zij de democratische rechtsstaat om zeep willen helpen is het bepaald wél een politieke beweging.

4Vier!
4Vier!13 sep. 2019 - 6:35

Paul “Als je denkt dat ik mij vergis in het het “gevaar” van het salafisme oeoeoeohhhh, eng. Dan wil ik eerst bewijzen zien“ Ik vind het salafisme behoorlijk “oeoeoeohhhh, eng”, want de landen waar deze de overhand hebben behoorlijk onvrij, gevaarlijk e/o discriminerend jegens vrouwen, ongelovigen, anders-gelovigen, homo’s ed. Wat bijna nog enger is dat er mensen zijn die daarvoor bewust de ogen sluiten om een of andere dubieuze reden en zo enorm bereidt zijn Nederland over te geven aan de meest conservatieve stromingen onder het mom van progressiviteit. Ik vind trouwens ook onze middeleeuwen “oeoeoeohhhh, eng“. Ik vrees dat ik als ongelovige, feministische vrouw vlot op het vuur zou zijn beland. Het is niet een tijdperk dat ik ambieer. Christenen die die tijd willen herintroduceren vind ik ook “oeoeoeohhhh, eng”. Als de SGP van 1-3 zetels opeens 10 zetels zouden weten te bemachtigen zou ik dat bv ook behoorlijk “oeoeoeohhhh, eng” vinden. En dan zijn die vaak nog “light” in vergelijking met de politiek salafisten. Zo vind ik het ook “oeoeoeohhhh, eng” dat bv een land als Brunei, dat al eeuwen islamitisch was, relatief recent sharia strafrecht heeft geïntroduceerd. Voor jou wellicht niet zo “oeoeoeohhhh, eng”, maar voor de aldaar wonende homo’s die nu steeds meer de kast in moeten wel. Zelfs al heeft Brunei de doodstraf-voor-homoseksualiteit weer (tijdelijk) van tafel gehaald. https://time.com/5563308/what-its-like-gay-brunei/?amp=true

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 sep. 2019 - 13:57

Agnosten/atheisten hebben in ieder geval puur op dit kenmerk een uiterst lage organisatiegraad. Je vindt ze overal zelfs onder kerkelijke functionarissen schijnt het.

Norsemen
Norsemen11 sep. 2019 - 12:32

Weg met religieus onderwijs. Je kind dit soort laten leren is kindermishandeling.

5 Reacties
Folkert2
Folkert211 sep. 2019 - 14:17

Dit gebeurt gewoon buiten de normale scholen om geheel op vrijwillige basis. U pleit ervoor de moskeeën te sluiten waar dit gebeurt? Ik ken politici die om dat punt worden verketterd.

Don Bosch
Don Bosch11 sep. 2019 - 14:21

@Norsemen, Wat een kortzichtige reactie! Zeker als je bedenkt dat het hier niet gaat om onderwijs, maar om weekendscholen die door een moskee gefaciliteerd worden (en mogelijk mede vanuit het buitenland gefinancierd). Wat is de oplossing? De gedachtepolitie in het leven roepen? en dan bij iedereen controleren wat hij/zij de kinderen leert?

Norsemen
Norsemen11 sep. 2019 - 15:14

De oplossing is o.a. het stoppen met religieuze opvattingen een andere waarde geven dan andere opvattingen. Afschaffen van de godsdienstvrijheid dus, dit zou gewoon een onderdeel van de vrijheid van meningsuiting moeten zijn. En het zijn zowel gewone scholen als weekend scholen waar het hier om gaat. En moskeeën (en kerken, en synagogen) waar opgeroepen wordt tegen de wet in te gaan mogen van mij inderdaad gesloten worden.

Karingin
Karingin11 sep. 2019 - 20:24

Norse: Je spreekt jezelf tegen. Religieuze uitspraken vallen net zo goed onder de VvMU. Ik vind kindermishandeling ook veel te ver gaan. Als je dat doortrekt, kun je als ouder je kind helemaal je eigen waarden niet doorgeven. Wat stel je voor, een staatsbepaald waardensysteem dat iedereen mee moet krijgen? Volgens mij bedoel je dat niet. Uiteraard moeten plaatsen waar opgeroepen wordt tot haat en geweld gesloten worden. Maar dat staat los van religie of andere levensbeschouwelijke waarden, die we aan onze kinderen willen doorgeven.

Norsemen
Norsemen12 sep. 2019 - 6:01

Ik vind religie iets slechts, in alle vormen. Voor kinderen, de inrichting van de maatschappij, voor je manier van denken, voor alles. Dat betekent niet dat ik ouders wil verbieden hun kinderen op te voeden met het idee dat god bestaat. Ik wil ook niet verbieden dat mensen naar de kerk, moskee of wat dan ook gaan. Waar ik wel van af wil is dat het geloven in god voor de wet anders is dan geloven in kabouters. Ook wil ik er van af dat een religieuze opvatting voor de wet anders is dan welke andere opvatting dan ook. En wat ik nog belangrijker vind is dat de vrijheid voor een kind om gelukkig en gezond (lichamelijk en geestelijk) op te groeien belangrijker is dan de vrijheid van ouders om hun kinderen religieus op te voeden.

MG1968
MG196811 sep. 2019 - 12:30

Ok ingrijpen door de onderwijsinspectie kan niet. Maar er is best een punt te maken dat het communiceren dat bepaalde groepen binnen onze samenleving het leven niet verdienen danwel ontnomen moet worden, niet binnen de kaders van onze wetgeving valt. Individuele leerkrachten kunnen dan wel degelijk door het om voor het gerecht gedaagd worden. Moeten worden wat mij betreft. Zoals ook (terecht) wilders.

3 Reacties
MG1968
MG196811 sep. 2019 - 12:38

(Het 'daar gaan we voor zorgen' is ook onuitgesproken impliciet, gezien de context)

Karingin
Karingin11 sep. 2019 - 20:17

Niet alleen dat, zo'n schooltje kan ook worden verboden wegens het faciliteren van haatzaaien en aanzetten tot geweld, lijkt me.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2019 - 8:43

Karingin 11 september 2019 at 22:17 dan verkas je je koranschooltje toch gewoon naar een andere locatie onder een nieuwe naam desnoods?

Joop Schouten
Joop Schouten11 sep. 2019 - 12:14

Lekker dan. Zo'n 50 scholen? Vreemd dat dit zó lang onder tafel bleef.

7 Reacties
Freek3
Freek311 sep. 2019 - 13:45

Ach er bleven meer dingen onder tafel. Mijn moeder leerde op school dat ze niet met vieze papekinderen mocht spelen. Dat kwam ook nooit boven tafel, maar toch is ze nooit katholieken gaan vermoorden.

No Line
No Line11 sep. 2019 - 14:48

Toch is dit iets heel anders, Freek. Godsdienst oorlogen zijn zeker mogelijk en vinden ook regelmatig plaats.

Karingin
Karingin11 sep. 2019 - 20:13

Niet zo vreemd, het zijn immers zondagsschooltjes die buiten de inspectie vallen.

Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 21:51

Freek Mijn moeder leerde mij nooit met haaien te spelen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 sep. 2019 - 4:23

Karingin' Zoals ik het begrepen heb zijn het ook basisscholen.

4Vier!
4Vier!13 sep. 2019 - 7:02

Freek 11 september 2019 at 15:45 “Mijn moeder leerde op school dat ze niet met vieze papekinderen mocht spelen.” Dat werpt wat interessante vragen op: 1) speelde ze om die reden niet met “vieze papenkinderen”? Of luisterde ze niet wat haar verteld werd en deed ze dat toch? 2) werd haar ook verteld dat vieze papenkinderen de doodstraf verdienden?

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 sep. 2019 - 14:59

Mijn moeder zei daar ook nooit iets over. Mijn beste vriendin in het bo was paaps mijn moeder was nix net als mijn grootouders. In het vo was mijn beste vriendin communist. Ze hadden bij haar thuis massa's interessante boeken in kast die ik mocht lenen. Ook daar vond mijn moeder niets van. Geen van beide geloven bleven plakken.

[verwijderd]
[verwijderd]11 sep. 2019 - 11:45

--- Dit bericht is verwijderd —

8 Reacties
Paddy4
Paddy411 sep. 2019 - 12:54

@ ikzelf Hoeveel salafisten hebben hier al gehoor aan gegeven denk je? Maar ik hoop net als jij dat zij die grond voor rechts gedachtengoed geven, snel remigreren.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 sep. 2019 - 16:32

Hoeveel salafisten hebben in Nederland gehoor gegeven aan al dat enge gedachtegoed?

tussenin
tussenin11 sep. 2019 - 17:07

dan is het te hopen dat ze liever vandaag dan morgen vertrekken maar ja de suikerpot he

Imperialist
Imperialist11 sep. 2019 - 18:42

Ze doen dat niet omdat het sociale verzekeringsstelsel in hun heilstaten iets minder comfortabel is dan bij ons.

Karingin
Karingin11 sep. 2019 - 20:10

Ikzelf: Sterk!

Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 21:55

Andere media vermelden er ook bij dat de kinderen wordt aangeraden om zo snel mogelijk te emigreren naar streng islamitische landen. Er bestaat inderdaad geen verschil tussen Wilders en een Salafist, ze willen allebei de Moslims er uit.

4Vier!
4Vier!13 sep. 2019 - 6:50

Ikzelf 11 september 2019 at 21:18 “ontkrachten jullie hiermee zelf ook de mythe van de islamisering, door namelijk het verblijf en het blijven van moslims in Nederland te koppelen aan ‘de suikerpot’ en niet aan de quasi heilige plicht van de ‘islamisering“. Waarom denk je dat het of-of is en niet en-en? Kijk even naar “onze” geschiedenis en dan weet je dat dat prima hand in hand kan gaan: kolonisatie (suikerpot) en religieuze missie. Waarom denk je dat de halve wereld christelijk is?

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 sep. 2019 - 9:45

Ikzelf 13 september 2019 at 10:04 Tegenwoordig hebben we youtube. Werkt prima op afstand.

Ch0k3r
Ch0k3r11 sep. 2019 - 11:31

Zie het vooral als positief dat niemand hier "islamafobie' heeft geschreeuwd.

3 Reacties
Satya
Satya11 sep. 2019 - 13:47

Hmm hebben veel mensen dat gedaan omtrent salafisme dan? Wilders blijft gewoon een enge fascist hoor.

Ch0k3r
Ch0k3r11 sep. 2019 - 14:23

@Satya Euh, ja. Maar misschien niet bewust. Burqa's worden gedragen door salafisten. En idd, Wilders is een enge fascist. Absoluut geen fan van die volksmenner.

No Line
No Line11 sep. 2019 - 14:52

Het is ingewikkelder, Ch0kr, salafisten dragen meestal geen burka. Vaak wel een niqaab, maar lang niet altijd. En de mannen zien er gewoon uit. Gewoon, netjes.

RudolfRendier
RudolfRendier11 sep. 2019 - 11:23

Stoppen met religieus onderwijs. Maakt me niks uit welke religie. Onderwijs en religie gaan gewoon niet samen. Oprecht: Hoe dom zijn we niet met z'n allen als we iemand's religie gebruiken als basis voor de opleiding van kinderen en jongeren vanaf de peuterspeelzaal. Christelijke/islamistische basisschool, dan christelijke/islamitische middelbare school, en achteraf, als deze jongeren volwassen zijn ons afvragen waar het mis is gegaan. Religie past niet binnen het onderwijs en zou, los van een vak maatschappijleer, geen enkele invloed moeten hebben op de manier hoe les gegeven wordt.

2 Reacties
No Line
No Line11 sep. 2019 - 14:54

Je zult inmiddels wel begrepen hebbendat hier hier niet om onderwijs gaat, maar om, wat wij noemen, zondagsscholen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2019 - 8:20

Op islamitische scholen gaat het niet veel anders toe. Zie de lesboeken.

WillemdeGroot
WillemdeGroot11 sep. 2019 - 11:04

Geen enkel onderwijssysteem is waardevrij. Vrijheid van onderwijs is een groot goed in een beschaafd land. V.w.b. dit onderwerp lijkt het me simpel: wanneer bepaalde pedagogische aspecten die op welke school dan ook worden uitgedragen in strijd zijn met de Grondwet dienen passende maatregelen te worden genomen. In eerste instantie is dat een taak van de onderwijsinspectie.

Pa Vlov
Pa Vlov11 sep. 2019 - 10:51

En dit is pas het topje van de ijsberg. Na vele decennia wegkijken door de politiek komt dit eindelijk naar boven. De volgende ontdekking wordt: Er bestaan geen gematigde moslims. Theo en Pim hadden al lang geleden gelijk.

7 Reacties
prgrssf
prgrssf11 sep. 2019 - 12:22

Jouw reactie is dus haatzaaierij.

Satya
Satya11 sep. 2019 - 13:51

Oh dit kun je verwachten dat de fascisten gaan doen, wilders zal 1 dezer dagen wel roepen mijn gelijk komt naar me toe. Nee, wilders heeft het over moslims ipv salafisten of wahabisten. Hij past prima tussen dat rijtje haatzaaiers

Juppé🎗
Juppé🎗11 sep. 2019 - 13:58

« Er bestaan geen gematigde moslims. « ......volgens mij wel, maar dat hangt van uw belevingswereld af. Belangrijker is of iemand of een stroming seculier is dwz volgens de democratische staat wil leven. Scheiding van kerk en staat. Voor veel mensen staat dit gelijk met gematigd.

Wilco4
Wilco411 sep. 2019 - 14:08

@ Satya Over welke fascisten heb je het? Sorry, maar dan hebben de fascisten in dit geval gelijk gehad

Jodocus 2
Jodocus 211 sep. 2019 - 15:32

U bent een man of vrouw met visie maar wees gerust. Er gaat nog veel meer naar boven komen en het gelijk van Wilders komt vanzelf. Daar kunnen we voor achterover leunen.

Karingin
Karingin11 sep. 2019 - 20:08

Ik zal overmorgen nog eens aan Mo vragen of hij niet stiekem toch een radicale moslim is die mij een hoer vindt en stiekem dood wenst. Gezien zijn humor verwacht ik wel een leuke kwinkslag. Wellicht krijg ik maandag een hoofddoek met doodskoppen op mijn bureau gesmeten. Voor als ik een bad-hair-day heb.

Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 22:00

Theo en Pim hadden al lang geleden gelijk. Jij begrijpt het. En Mussert en Janmaat en Rost van Tonningen waren ook erg to the point. Hulde voor je post Houzee

Gefaald
Gefaald11 sep. 2019 - 10:41

Haat zaaien, is dat alleen voor politici verboden ?

voetbal2
voetbal211 sep. 2019 - 10:41

Ho, wat hebben wij toch een vrij land, maar voor hoelang zal dit nog zo blijven. Als wij , in hiermee bedoel ik onze regering niet ingrijpt om deze excessen van salafisme de nek om te draaien dan is het te laat. Hoe kan het dat mensen uit Saoedi Arabie hier zo maar aan de slag kunnen gaan , zonder enige vorm van toetsing , en worden die niet gescreend om hier te verblijven. Ik krijg steeds meer het gevoel dat er misbruik wordt gemaakt van onze vrijstaat ,noem maar op trouwstoeten , drugs gerelateerde aan vooral macro bendes , en idem pin automaat opblazen. Regering wees niet naief nu ingrijpen anders is het te laat.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 22:04

Hoe kan het dat mensen uit Saoedi Arabie hier zo maar aan de slag kunnen gaan , zonder enige vorm van toetsing Het Grootkapitaal, Wim Lex en Microkrediet maxima, Wapenhandelaren, Trump, VVD G7, olie etc zijn heel erg te spreken over SA. Wellicht is dat de reden?

[verwijderd]
[verwijderd]11 sep. 2019 - 10:05

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 sep. 2019 - 12:13

vroeg beginnen is in dat geval ook van groot belang

Rick Hofland
Rick Hofland11 sep. 2019 - 9:34

Het Salafisme heeft veel weg van het Nationaalsocialisme. Niet iedere aanhanger is automatisch een direct gevaar voor de samenleving, maar als groep vormen ze dat op de lange termijn wel. Ze staan voor een totaal andere ideologische staatsvorm en maatschappij en dit zal altijd blijven botsen, er is geen softe variant want de basis ideologie is gestoeld op andere waarden.

4 Reacties
Katootje2
Katootje211 sep. 2019 - 13:47

" Niet iedere aanhanger is automatisch een direct gevaar voor de samenleving, maar als groep vormen ze dat op de lange termijn wel." Het belangrijkste is dus om groepsvorming tegen te gaan, zeker als die erop gericht is om politieke macht te verwerven. Ook dat zal niet gemakkelijk zijn binnen de grenzen van de wet, maar het is een verstandige aanzet.

Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 22:06

Gelukkig dat hun aantal en invloed, macht in Nederland te verwaarlozen is

4Vier!
4Vier!13 sep. 2019 - 6:54

Paul250371 12 september 2019 at 00:06 Gelukkig dat hun aantal en invloed, macht in Nederland voorlopig nog te verwaarlozen is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 sep. 2019 - 14:45

4Vier! 13 september 2019 at 08:54 Er worden wel flink wat kinderen aan dit soort onderwijs onderworpen. Dat ze geen gevaar voor anderen vormen betekent niet dat het met hen goed gaat.

MountEverest
MountEverest11 sep. 2019 - 9:01

Het is natuurlijk belachelijk dat we de vrijheid van godsdienst en van onderwijs zouden moeten opgeven omdat bepaalde salafistische groepen deze grondwettelijke vrijheden misbruiken om hun duistere agenda uit te voeren. We moeten natuurlijk deze groepen hard aanpakken, waar nodig straffen en eventueel uitzetten.

11 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander11 sep. 2019 - 10:10

Dat ben ik eens met u, maar vervolgens: op welke gronden dan? ze mogen blijkbaar iets 'vinden' wat niet strookt met wat wij het 'goede' noemen….. Waar ligt de grens?

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 sep. 2019 - 10:41

Het is eerder belachelijk dat de staat indoctrinatie in de vorm van religieus onderwijs nog steeds faciliteert. Een week heeft 168 uur. Als een kind op school openbaar onderwijs geniet, dan blijven er nog altijd ruim 130 uur over waarin je kind thuis naar hartelust mag indoctrineren met de grootst mogelijke religieuze onzin. Het is wel zo zinnig als ieder kind tenminste kennis neemt van de algemene wetenschappelijke opvattingen mbt geschiedenis, evolutie etc. ipv alleen maar de religieuze.

MountEverest
MountEverest11 sep. 2019 - 11:08

@Joe Dit is een doorzichtige truck om de uitwassen van het salafisme te misbruiken om het bijzonder onderwijs, waar 70% van de kinderen naar toe gaat, af te schaffen. Het salafisme lijkt sprekend op de NSB. Eén salafist is niet zo'n probleem maar grote aantallen kunnen wel degelijk een bedreiging vormen. Daarom moet er nu opgetreden worden, voor het te laat is.

adriek
adriek11 sep. 2019 - 11:38

@JoeSpeedboot: ik twijfel of het toegestaan zou moeten zijn om kinderen met, al dan niet religieuze, onzin. Het is wat lastig om de grens te stellen (mag je roodkapje voorlezen? is het Sinterklaasfeest acceptabel? mag je vertellen dat de aarde plat is?), en nog lastiger te controleren (verplicht een Alexa in de kinderkamer?), dat wel.

Tom7
Tom711 sep. 2019 - 12:05

@Joe Hierin ben ik het volledig met je eens, algemene maatschappelijke vorming op school dat religies bestaan, prima, verder mag het niet gaan. Bijzonder onderwijs opheffen dus, en mengen die hap, schooluniformen invoeren en geen bling, bling. Zo vind ik dat dopen, eerste communies, besnijdenissen etc. verboden moeten worden voor kinderen onder de achttien jaar. Je zadelt namelijk een kind met iets op waar hij nog niet bewust, zelf over kan oordelen, en kan hem of haar hier mee beschadigen voor de rest van hun leven.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 sep. 2019 - 13:14

@Mount 'om het bijzonder onderwijs, waar 70% van de kinderen' Zoals ik al schreef blijft er ruim 130 uur p/w over om je kinderen thuis te onderwijzen zoals je wilt. Waarom het 'bijzonder' moet heten is me trouwens ook niet duidelijk. Bijv kinderen wijs maken dat de aarde in 7 dagen zou zijn geschapen en dat je eeuwig mag branden in de hel als je je zondig gedraagt (hoezo mensenrechten?) doet niet veel onder voor de achterlijke flauwekul die die salafisten kinderen leren. @Eirda 'Het is wat lastig om de grens te stellen' Dat lijkt me niet zo moeilijk. Alles wat met religie te maken heeft schrappen op wat algemene uren na, waarin je uitlegt wat de diverse religies globaal inhouden.

I am Legion
I am Legion11 sep. 2019 - 13:33

@Joe Ook het binnen ruimschootse tijd en overige gelegenheid buiten school kinderen, en net zo goed ook volwassenen, indoctrineren met opvattingen gelden als niet te tolereren als dat ertoe aanzet gedrag te vertonen vrijheden en rechten van derden in te perken of bedreigen. Zelfs het indoctrineren zelf, zonder dat het derden treft, is al een niet te tolereren inperking van het vermogen tot het maken van vrije keuzes van het object van die indoctrinatie.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 sep. 2019 - 15:01

@I am 'als dat ertoe aanzet gedrag te vertonen vrijheden en rechten van derden in te perken of bedreigen.' Eens, maar zie dat maar eens de kop in te drukken zonder er hier een politiestaat van te maken. En dan nog, verlichting laat zich nauwelijks opleggen maar moet vanuit religies zelf komen.

No Line
No Line11 sep. 2019 - 16:29

Uitzetten zal meestal niet mogelijk zijn, het zijn immers Nederlanders. En straffen is ook niet mogelijk, dan zou je je op een lijn zetten met de salafisten.

Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 22:08

MountEverest Het salafisme lijkt sprekend op de NSB. Interessante vergelijking. Leg de overeenkomsten eens uit?

4Vier!
4Vier!13 sep. 2019 - 7:15

Paul250371 12 september 2019 at 00:08 “Het salafisme lijkt sprekend op de NSB. Interessante vergelijking. Leg de overeenkomsten eens uit?” Beiden anti-democratisch. Beiden conservatief; waarbij de Salafisten net een heel stuk meer conservatief zijn als het bijvoorbeeld gaat om de rol van de vrouw. Beiden voorstander van doodstraf voor niet-geweldsdelicten, maar voor wat je gelooft (joden) of bent (bv homoseksuelen). Beiden accepteren geen kritiek op de leider, wat voor mensen die wel kritiek uiten de dood kan betekenen.

dirkdirk
dirkdirk11 sep. 2019 - 8:50

Misschien is het alarmerend dat ik het niet eens meer verrassend vind. Dit soort uitwassen zijn al langer bekend. S.A pompt miljarden in het verspreiden van de extreme vorm van de islam. We kunnen in dit land wel motorbendes verbieden, en pedo verenigingen, maar dit soort gevaarlijke vormen van onderwijs aan kinderen kunnen we niet aanpakken? Ik denk dat de lef ontbreekt, want religie. Vermakelijk is wel dat de biblebelt kaart weer getrokken worden in de reacties hieronder. Die rare reflex zie je wel vaker hier op deze site, ondanks dat deze kwestie totaal onvergelijkbaar is met hoe ze daar het onderwijs aanpakken. Er is nog nooit iemand aan het moorden geslagen uit de biblebelt, omdat de rest van Nederland ongelovig is, om maar eens een voorbeeld te noemen. Dit terwijl ze al honderden jaren in Nederland leven.

19 Reacties
dirkdirk
dirkdirk11 sep. 2019 - 10:39

Daar komt bij dat ik nog nooit een refo heb gehoord over doodstraf voor het verlaten voor het geloof. Sterker nog die gaan bidden voor je. (heb je ook niet aan, maar dat terzijde)

Mark Huysman
Mark Huysman11 sep. 2019 - 11:34

[Er is nog nooit iemand aan het moorden geslagen uit de biblebelt, omdat de rest van Nederland ongelovig is, om maar eens een voorbeeld te noemen.] De moordenaar van Els Borst? Ik weet niet of hij uit de zgn ‘biblebelt’ afkomstig is maar hij was wel degelijk christelijk geïnspireerd.

Tom7
Tom711 sep. 2019 - 11:54

Beste Mark, als je het niet zo goed weet waarom schrijf je dit dan, waarom neem je niet de moeite je te verdiepen in die schrijnende zaak, voordat je tot een oordeel komt.

Mark Huysman
Mark Huysman11 sep. 2019 - 14:46

Beste Tom, wat klopt er niet aan wat ik schrijf? https://visie.eo.nl/2016/02/moord-els-borst-was-goddelijke-opdracht/

Tom7
Tom711 sep. 2019 - 16:47

Beste Mark, Bart van U was en is knettergek (daarom TBS met dwangverpleging), dat vind en vond z,n familie vooraf overigens ook al, er was gewaarschuwd. Het gaat dus om het niet beantwoorden van gevaarlijke signalen uit de samenleving waar wel voor gewaarschuwd wordt, verklein het niet door Bible Belt zinspelingen, daar doe je de ernst van het probleem te kort mee denk ik.

Mark Huysman
Mark Huysman11 sep. 2019 - 19:50

Beste Tom, Bij religieus geïnspireerde aanslagen is wel vaker sprake van gekte. Ik ‘verklein’ het niet tot biblebelt zinspelingen. Ik laat alleen zien dat er wel degelijk moordaanslagen vanuit christelijke motieven plaatsvinden.

ToetsenbordTovenaar
ToetsenbordTovenaar11 sep. 2019 - 20:39

Een psychose kun je m.i. maar moeilijk onder een zuiver christelijk motief scharen lijkt me?

Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 22:11

Er is nog nooit iemand aan het moorden geslagen uit de biblebelt hahahaha, Nee de Gristelijken hebben nooit gemoord. Er is sinds de derde eeuw, geen eeuw geweest dat de Kerk geen oorlog is gestart of gefaciliteerd.

Mark Huysman
Mark Huysman12 sep. 2019 - 8:23

[Een psychose kun je m.i. maar moeilijk onder een zuiver christelijk motief scharen lijkt me?] De man heeft acht jaar plus tbs met dwangverpleging gekregen. Het gerechtshof zag geen bewijs dat Van U. 'zodanig door zijn wanen werd gedreven dat hij daar geen weerstand aan kon bieden’. Hij werd m.a.w. niet als volledig ontoerekeningsvatbaar beoordeeld. Hoe ‘zuiver’ zijn religieus motief is weet ik niet maar hetzelfde kun je je natuurlijk afvragen bij veel aanslagplegers die Allah aanhalen.

Mark Huysman
Mark Huysman12 sep. 2019 - 8:45

Overigens oefenen christelijke groepen ook in Nederland al geruime tijd terreur uit tegen abortusklinieken. Dat gaat van agressief lastig vallen van bezoekers via vernielingen van apparatuur tot brandstichting en bomaanslagen. Daarbij is (in Nederland althans) gelukkig nog nooit iemand omgekomen maar het laat wel zien dat jihadisten geen monopolie hebben op religieus geïnspireerde terreur.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 sep. 2019 - 21:22

@Mark Huysman "Overigens oefenen christelijke groepen ook in Nederland al geruime tijd terreur uit tegen abortusklinieken." Ik heb nog niet van vernieling, brandstichting en bomaanslagen gehoord. Wat is uw bron? Of gewoon door anti-christendom geïnspireerd nepnieuws en Overigens: demonstreren bij een abortuskliniek is toegestaan, net als bij kerken en moskee, niet naar mijn smaak, maar mij wordt niets gevraagd.

Mark Huysman
Mark Huysman12 sep. 2019 - 21:34

@FransAkkermans1947 [Ik heb nog niet van vernieling, brandstichting en bomaanslagen gehoord. Wat is uw bron?] Wikipedia: “Op 9 september 1989 drongen 14 actievoerders (…) van "Michaël, red het leven" de Bloemenhovekliniek binnen en richten grootschalige vernielingen aan de apparatuur aan voor vele duizenden guldens.” “De anti-abortusactivisten vielen patiënten in hun bedden lastig met plastic foetussen en praatten op hen in,[50] vernielden de lift, alle instrumenten uitgepakt, de zuigpomp kapotgemaakt, de slangen doorgeknipt” “De militanten van "Michaël, red het leven" drongen daarna nog vele abortusklinieken binnen: het Mildredhuis in Arnhem (december 1989), de dr. Stormkliniek in Rotterdam (april 1990) en opnieuw Bloemenhove in Heemstede (mei 1990).” “Eind 1989 werd ook een poging tot brandstichting gedaan bij Stimezo Eindhoven. Op 19 februari 1991 is er zelfs een bomaanslag gepleegd op het gebouw waar de kliniek van Stimezo Eindhoven net uit verhuisd was, al was het naambord nog aan de buitenkant bevestigd.” [Overigens: demonstreren bij een abortuskliniek is toegestaan] Maar dit gaat wel iets verder, vind je niet?

Tom7
Tom713 sep. 2019 - 6:04

Beetje vies vind je niet Huysman, 1991, man o man word ééns wakker, stap uit je bubbel waarin alleen jij de baas bent, en kom bij deze tijd.

Norsemen
Norsemen13 sep. 2019 - 7:41

@FransAkkermans1947 "Ik heb nog niet van vernieling, brandstichting en bomaanslagen gehoord" Hebben moslims dat hier in Nederland wel gedaan dan?

Mark Huysman
Mark Huysman13 sep. 2019 - 10:48

[Beetje vies vind je niet Huysman, 1991, man o man word ééns wakker, stap uit je bubbel waarin alleen jij de baas bent, en kom bij deze tijd.] Vreemde laag-bij-de-grondse reactie, Tom. ‘Beetje vies’ hoezo? Ook de laatste jaren hebben er diverse intimiderende acties bij klinieken plaatsgevonden. Vrouwen worden -op het moment dat ze het meest kwetsbaar zijn- voor ’moordenaar’ uitgemaakt, deuren van klinieken worden dichtgekit, gebouwen met leuzen onder gekalkt, etc. Nieuwe brandstichtingen of bomaanslagen zijn bepaald niet uitgesloten. De klinieken worden niet voor niks beveiligd. In de VS schieten christelijke terroristen nog met enige regelmaat mensen in klinieken neer. Het lijkt erop alsof jij graag geweld uit christelijke hoek bagatelliseert. Waarom? Ben je zelf christelijk? Of wil je graag een frame promoten dat alleen moslims in staat zijn tot religieus geïnspireerde terreur?

Tom7
Tom713 sep. 2019 - 11:18

@Huysman De christelijken die NU nog in de buurt van klinieken hier in Nederland verblijven, geven info als aanstaande moeders daarom vragen. Ze helpen eventueel moeders die abortus als enige uitweg zien met mogelijkheden zoals blijf van mijn huis-achtige verblijven, waar ze hun kind toch ter wereld kunnen brengen en eventueel een toekomst te geven. Dat noem ik emancipatie door dialectiek van een christelijk dogma, het is geen opleggen met eventueel geweld meer, maar uitleggen met eventuele hulp. Ze vullen daar nu een functie mee in die door nalatigheid van de overheid is verwaarloosd. . Want geloof me dat er genoeg vrouwen zijn die na het ondergaan van Abortus met eeuwige wroeging rondlopen, iets wat in de discussie vanwege de maakbaarheid filosofie maar niet naar boven mag worden gehaald. En als je overigens mijn reacties leest, zou je de ben je christelijk framing-vraag niet hoeven stellen, ik vind dat bijzonder onderwijs zeker tot achttien jaar (bewustzijns kwestie) verboden moeten worden evenals dopen, eerste communies, besnijdenis etc, Het feit dat je dat niet doet bewijst naar mijn idee dat in een bubbel van je eigen gelijk leeft.

Mark Huysman
Mark Huysman13 sep. 2019 - 12:16

[De christelijken die NU nog in de buurt van klinieken hier in Nederland verblijven, geven info als aanstaande moeders daarom vragen.] Waarom zijn er dan oproepen (zelfs door de minister) om bufferzones bij klinieken in te stellen? [En als je overigens mijn reacties leest, zou je de ben je christelijk framing-vraag niet hoeven stellen] Ok, anti-moslim dus. Ik vermoedde al zoiets.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 sep. 2019 - 13:05

@Huysman Bedankt voor de bronvermelding. Die informatie was bij mij weggezakt. Het is dan ook al lang geleden, bijna 30 jaar. Ik hoop niet dat u denkt dat ik voor dat soort acties begrip heb. Het is gewoon anti-christelijk. Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat u de christenen er met de haren bijsleept als er weer anti-moslim geluiden geventileerd worden. Als een soort compensatie. Zie ook uw opmerking over de moordenaar van Els Borst. Dat dat gedoe op die salafistenscholen gebruikt wordt om de anti-moslim stemming aan te wakkeren staat op zichzelf. Richt uw pijlen daarop zou ik zeggen.

Mark Huysman
Mark Huysman14 sep. 2019 - 20:49

@FransAkkermans1947 [Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat u de christenen er met de haren bijsleept als er weer anti-moslim geluiden geventileerd worden.] Ik sleep de christenen er niet bij. Dat doet dirkdirk. Hij schrijft: “Er is nog nooit iemand aan het moorden geslagen uit de biblebelt, omdat de rest van Nederland ongelovig is, om maar eens een voorbeeld te noemen. Dit terwijl ze al honderden jaren in Nederland leven.” Moslims slecht, christenen goed, is de boodschap. In mijn ogen bullshit. Ook christenen hebben geweld en terreur uitgeoefend. [Zie ook uw opmerking over de moordenaar van Els Borst.] Dat was een direct antwoord op de opmerking dat nog nooit iemand met fundamentalistisch christelijke achtergrond aan het moorden is geslagen. Natuurlijk was de moordenaar van Els Borst behoorlijk gestoord maar het precies hetzelfde geldt voor veel geweldplegers die zich op de islam beroepen.

Goverman
Goverman11 sep. 2019 - 8:37

Klopt, dat was al weer 100 jaar geleden dat het bijzonder onderwijs is ingevoerd (in een deal waar we trouwens OOK algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen aan te danken hebben): het zijn dus - jouw quote - die christengekkies met hun relischolen die er voor hebben gezorgd dat jij stemrecht hebt. :-) Religie bespotten moet trouwens kunnen vind ik (net als milieuactivisten, vakbondsleden, bankdirecteuren, profvoetballers, staatshoofden etc.)

JasDon
JasDon11 sep. 2019 - 8:35

Als gevolg van de vrijheid van meningsuiting en opvoeding zal dit niet makkelijk op te lossen zijn. Wel kan de financiering aan worden gepakt: - Zoals door vrijheid van godsdienst en de daarbij behorende belastingvrijstellingen af te schaffen. De wet voegt namelijk niets toe en is discriminerend richting mensen met een hobby zonder god of andere fantasiefiguren. - Buitenlandse geldstromen richting ideële, religieuze instellingen zwaarder belasten indien het uit landen komt met een mensenrechtenprobleem. - Ouders bestraffen wanneer ze kinderen naar haatzaaifabrieken sturen. De algemene kindertoeslag hoeft niet onvoorwaardelijk zijn. Laat de toeslag dan maar via andere middelen bij de kinderen terecht komen. - Artikel 23 afschaffen, de 35 uur per week die kinderen op school doorbrengen hoeven ze niet verder geïndoctrineerd te worden. Publieke gelden moeten niet naar religieus onderwijs te gaan, maar bv. ook niet naar antroposofische scholen. Dit voorkomt gelijk ook geldstroom naar de leveranciers van religiewaanzin en andere zweverij (lesmateriaal, etc).

Goverman
Goverman11 sep. 2019 - 8:34

Euh... volgens mij mis je wel e.e.a: de behoudender christelijke scholen (die trouwens onder toezicht van OCW vallen, in tegenstelling tot deze salafistische klassen) leren je niet dat mensen geen wetten zouden mogen maken, leren niet dat afvalligen onthoofd en gestenigd moeten worden en leren ook niet dat Nederland eigenlijk een land is waar je niet zou mogen zijn... Je mag het oneens zijn met - in jouw woorden - de meest onwenselijke en bij elkaar gelogen verhalen, maar dat is toch echt iets anders dan oproepen en aanleren van haat tegen alles wat niet volkomen strookt met je eigen denkbeelden.

5 Reacties
MountEverest
MountEverest11 sep. 2019 - 11:11

De mensen in de bible-belt zijn over het algemeen hard wekende loyale burgers, die niet aan het overheidsinfuus hangen. De salafisten daarentegen zijn vrijwel exact het tegenovergestelde.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 sep. 2019 - 13:29

'De mensen in de bible-belt zijn over het algemeen hard wekende loyale burgers,' Qua incest en huiselijk geweld scoort de bible-belt ruim boven het landelijk gemiddelde. https://www.movisie.nl/sites/movisie.nl/files/publication-attachment/De%20mantel%20der%20liefde%20%5BMOV-177668-0.4%5D.pdf

MountEverest
MountEverest11 sep. 2019 - 14:05

@Joe Dit is weer een van jouw doorzichtige afleidingsmanoeuvres. Het gaat hier over loyale burgers tegenover NSB-achtige salafisten.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 sep. 2019 - 15:18

'Dit is weer een van jouw doorzichtige afleidingsmanoeuvres.' Nee. Dat zijn gewoon feiten. Dat wil overigens zeker niet zeggen dat ik refo's gelijk stel aan salafisten, maar ik vind al jaren dat alle onderwijs gewoon openbaar zou moeten zijn. En mbt die loyalitiet. Die geldt vrnl naar geloofsgenootjes. Religies die wat strenger in de leer zijn hebben het doorgaans niet zo op intellectuelen met een eigen mening. Die worden al snel als bedreigend gezien..

Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 22:17

MountEverest Het gaat hier over loyale burgers tegenover NSB-achtige salafisten. Weer de aandacht bij de FVD en PVV als NSBwannabees weg te halen. De NSB was een Nederlandse Nazipartij dat heulde met de bezetter. Vind jij salafisten Nederlanders? Met welke macht die ons land heeft veroverd pakken zij Joden en Christelijken en Blanken op om ze naar de gaskamers te verbannen?? SDalafisten sporen niet maar de vergelijking met de NSB itt Sharia Geert en de Blut und Boden Boreaalzie ik niet. Hoor het graag van je

MountEverest
MountEverest11 sep. 2019 - 8:23

De mensen die hier altijd tegen gewaarschuwd hebben, krijgen dus toch gelijk. Maar het is nog niet te laat. Dan moet er echter wel doorgepakt worden. Het MO moet het beleid omgooien en Syrië-gangers veel harder straffen. Ook moeten ISIS-aanhangers en salafisten onder een vergroot glas gelegd worden.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 11:09

Het MO moet het beleid omgooien en Syrië-gangers veel harder straffen. Ook moeten ISIS-aanhangers en salafisten onder een vergroot glas gelegd worden. Dit gebeurt natuurlijk nu allemaal niet.

Norsemen
Norsemen11 sep. 2019 - 15:18

Een hekel hebben aan het salafisme en een hekel hebben aan racisme gaat al decennia lang uitstekend samen.

Van Tax
Van Tax11 sep. 2019 - 7:57

In dit kader - deze types geloven dus kennelijk ook in tovenaars - is spotten met religie van belang. Omdat ieder maatschappelijk debat over de inhoud van de religie dreigt te verdwijnen. Niet dat mensen moeten worden gekwetst, maar juist de religie moet worden bespot. Omdat religies zich vaak boven andere religies of niet-gelovigen plaatsen en zo op hun manier ook aan spot of belediging doen, is dat het spot het juiste antwoord. Juist omdat het respect voor anderen bij dit soort uitdagingen van religie compleet ontbreekt. Het hebben van zo'n religie is niet een privilege om niet bespot te worden.

2 Reacties
Erik Smit2
Erik Smit211 sep. 2019 - 11:17

En daar ligt volgens mij een probleem. Vele mensen zullen zich plaatsvervangend gekwetst voelen als 'hun religie' wordt beledigd. Overigens begrijp ik dat hardnekkige verdedigen van religies door gelovigen eigenlijk niet. Er zit iets tegenstrijdigs in. Waarom moet een almachtige, die dus per definitie alles zou moeten kunnen, dus ook zichzelf verdedigen tegen 'het kwaad', geholpen worden door zijn / haar onderdanen?

Paddy4
Paddy411 sep. 2019 - 13:04

De nuance die je schetst zal nimmer het oor van de beledigde bereiken. Het geloof of een gelovige ridiculiseren zal eenzelfde effect hebben. Kijk maar naar bv de Mohammed spotprenten en reacties daarop.

Bernie2
Bernie211 sep. 2019 - 7:50

En zo komen islamitische salafisten in Nederland aardig in de buurt van de fundamentalistische gristenen die hun kinderen op hun officiële (..) scholen op de Bijbelgordel en ver daarbuiten al sinds mensenheugenis onbeperkt mogen hersenspoelen en vergiftigen met de meest onwenselijke en bij elkaar gelogen verhalen. Natuurlijk moeten daden van- en oproepen door fundamentalistische predikers van welke stroming ook goed in de gaten gehouden worden, maar laten we wel consequent zijn he?

19 Reacties
MarcoG
MarcoG11 sep. 2019 - 8:15

Maar leren die hun kinderen ook dat anders denkenden de doodstraf verdienen?

David6
David611 sep. 2019 - 8:20

aardig in de buurt? pardon? dit is toch wel even andere koek.

Mr Ed
Mr Ed11 sep. 2019 - 8:52

Er zit een, voor u misschien moeilijk te bevatten, verschil tussen het uitdragen van een religie en kinderen te leren dat mensen met een ander geloof of een andere levensovertuiging de doodstraf verdienen. Of u moet bewijzen hebben dat dit op de gereformeerde zondagsschool ook gebeurt?

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 sep. 2019 - 8:56

'Daarbij wordt gesteld dat onder meer overspeligen, homoseksuelen, afvalligen en zogeheten ‘tovenaars’ de doodstraf verdienen. ' Ik heb he-le-maal niets met godsdiensten, maar ik moet de eerste refo nog tegenkomen zie zoiets predikt in NL. Consequent zijn is prma, maar we hebben hier vooral met een stroming van de Islam te maken die problematisch is.

Herr Vorragend
Herr Vorragend11 sep. 2019 - 9:04

Jemig Bernie, weer een fraai staaltje whataboutism en downplayen. Laten we wel wezen: Die gristengekkies kunnen ook aardig schadelijk zijn voor voor de makkelijk te indoctrineren kinderziel middels hun bekende waanideeën. Maar gelukkig houden zij het straffen van den zondigen mensch voorbehouden aan hun god met z'n hiernamaals. Lijkt me toch weer van een andere orde dan het oproepen om "vijanden en ongelovigen" te doden. Wat mij betreft het verschil tussen kwalijke idioterie versus regelrecht fascisme.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen11 sep. 2019 - 9:06

Beste Bernie, Ik kan mij niet heugen dat in Nederland zelfs de meest hard-core fundamentalistische christenen hebben opgeroepen tot de doodstraf, laat staan op welke wijze. Het christendom is niet van smetten vrij, maar hier gooit u toch echt twee geloven op één hoop die in deze in niets op elkaar lijken.

korheiden2
korheiden211 sep. 2019 - 9:24

Aardig in de buurt van fundamentalistische gristenen? Dit is veel erger. De refo's hebben weliswaar bedenkelijke opvattingen maar bedreigen niemand en zijn niemand tot last. Weliswaar is dat anders in de VS, maar in ons land lijkt me het gevaar van het salafisme echt veel groter.

Buitenstaander
Buitenstaander11 sep. 2019 - 9:24

@Bernie Kijk als je zo simpel de wereld bekijkt, snap ik dat die conclusie getrokken wordt. Ik heb overigens, maar u waarschijnlijk wel, nog nooit de Christenpartijen op een ant-NL sentiment kunnen betrappen, en het 'doden van....' aanleren als oplossing.

Nico de Mus
Nico de Mus11 sep. 2019 - 9:25

De vergelijking loopt mank,hopelijk weet je dat zelf ook. De christenen leren hun kinderen niet dat de ongelovigen gedood moeten worden,

RosaLange
RosaLange11 sep. 2019 - 9:26

Ik pleit er ook voor dat de eerste christelijke school die pleit voor het vermoorden van andersgelovigen meteen te sluiten. Gelijke monniken.

Starter2
Starter211 sep. 2019 - 9:40

De reactie waarvan je wist dat die zou komen. Zij doen het ook. Maak je gewoon eens druk om een serieus probleem dat hier geconstateerd wordt. Het is toch van de zotte dat de vrijheid die we met z’n allen genieten zo misbruikt wordt.

Bernie2
Bernie211 sep. 2019 - 10:09

Natuurlijk gaat de vergelijking met kwesties als 'oproepen tot doden' volledig mank. Daar gaat het mij in mijn stukje tekst ook niet om. Wat in mijn optiek wel aan de orde is dat wereldgodsdiensten mateloos vrijheden krijgen van de diverse overheden, waaronder de Nederlandse, om opgroeiende en dus kwetsbare kinderen in opvoedings- en scholingssituaties te indoctrineren met puur gif. En de ene religie zet dat nu eenmaal wat zwaarder aan dan de andere.

Buitenstaander
Buitenstaander11 sep. 2019 - 10:14

@Bernie Er is natuurlijk wel een onderscheid te maken tussen 'anders denken' zonder iemand vogelvrij te verklaren, en het gif waar we het bij deze vorm van salafisme over hebben. Geef nou gewoon eens toe dat het een stomme vergelijking was en is.....

I am Legion
I am Legion11 sep. 2019 - 10:24

@Bernie Heb je nu zoveel moeite rechtstreeks betreffende vorm van religie in haar grondige kwaadaardigheid onder ogen te zien dat je probeert jezelf en anderen in een omkering van het gezegde door het bos de bomen niet meer wilt laten onderscheiden? Er staat tussen al die andere bomen in het bos, waar ook wel of niet iets aan te merken valt, vlak bij ons gezamenlijke met kinderen bewoonde huis een grote boom die vanwege haar zeer giftige vruchten z.s.m. wat aan gedaan moet worden.

Tigranes
Tigranes11 sep. 2019 - 10:38

Hey enige waar JIJ consequent in bent is keer op keer laten zien hoe graag jij problemen met moslims wilt bagataliseren. Mensen die dit doen zijn naar mijn mening de grootste racisten omdat ze weigeren de schuld bij het daadwerkelijke probleem te leggen omdat ze de "minderheid" die verantwoordelijk is niet zo zien en het slechts hun "cultuur" is. Als Allochtoon zijnde ben ik het spuugzat dat bepaalde mensen dit soort problemen weigeren te veroordelen of te benoemen omdat het om allochtonen gaat en als ze het benoemen, andere erbij proberen te betrekken. Alsof dat het minder erg maakt.

Jabuka
Jabuka11 sep. 2019 - 11:44

Ach beste Bernie, het fanatisme dat jij ten toon spreidt, ligt op hetzelfde vlak als het fanatisme van religieus fundamentalisten. En laten we wel zijn, de secularisering van dit werelddeel is al decennia in alle heftigheid aan de gang, maar je gaat me toch niet vertellen dat de wereld er door verbeterd is? Nee, de wereld is niets, maar dan ook niets verbeterd, ondanks dat de invloed van de zogenaamde christenen buiten spel is gezet en de 'ongelovigen' het voor het zeggen hebben.

Wilco4
Wilco411 sep. 2019 - 13:47

Bernie, zit je haat tegen het christendom zo diep dat je de biblebelt durft te vergelijken met het salafisme?

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof11 sep. 2019 - 14:18

@Bernie, Ondanks dat ik een hekel heb aan elke vorm van (georganiseerde) religie ben ik van mening dat u behoorlijk uit uw nek kletst. Als die salafisten aardig in de buurt komen bij refo’s e.d. dan zijn die laatste nog erger. U heeft dan ook vast wel voorbeelden van de terroristische Refo Staat en alle aanslagen etc van die gevaarlijke refo’s.

Bernie2
Bernie212 sep. 2019 - 9:15

@Tigranes: hoewel ik steevast voor de underdog ga, zal ik het nooit opnemen tegen terreur. Niet uit westerse hoek, ook niet vanuit een perverse uithoek van de islam. Natuurlijk kan dit haatprediken niet door de beugel en wat mij betreft worden de sujetten in kwestie per omgaande teruggestuurd naar de Saoedische koppensnellers die hen op pad stuurden. Lastige kwestie trouwens want diezelfde koppensnellers zijn nogal dik met Rutte en de Oranjes zoals je wellicht weet. Verder allen dank voor de lieve reacties. Een aantal ervan ga ik zeker en vast inlijsten.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins211 sep. 2019 - 7:49

Je kan dit gewoon heel simpel oplossen. 1) geldstromen uit SA blokkeren. Dan hebben dit soort groeperingen geen geld om salafisme te 2) voorlichting geven. Er moet beter voorgelicht worden over de multoculturele samalenleving en homoacceptatie. 3) Discriminatie op de arbeidsmarkt tegengaan. We moeten met stalen vuist optreden tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Juist die discriminatie heeft er voor gezorgd dat moslims in arm zijn omdat ze amper aan een baan komen. En zoals bij extreem rechts zien we dat als je arm bent en geen werk hebt je kan vervallen naar extremisme. Daarom moeten we een "nieuwe nederlanderquotum" hebben. Heb je geen noeuwe nederlander in dienst BOETE! Discrimineer je bij solicitstie dan BOETE! Het liefst 80% van de gemiddelde maandwinst. Iets wat bedrijven decstuipen op het lijf jaagt.

8 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet11 sep. 2019 - 10:06

U bent niet goed snik. Je krijgt in dit land alle kansen, als je ze maar neemt. Positieve discriminatie is ook discriminatie.

Ch0k3r
Ch0k3r11 sep. 2019 - 10:28

@Drunken Pumpkins 1) Op basis waarvan? En alle geldstromen? Dus als een Nederlands bedrijf iets bouwt in SA mag dat bedrijf niet betaald worden? Ook dat zijn namelijk geldstromen! Waar jij toe oproept is een totale boycot. 2) Voorlichting heeft geen zin als de toehoorders de wil van hun God boven die van de maatschappij plaatsen. 3) Insinueer je nu dat armoede ervoor zorgt dat je salafist wordt? Ik ben zeer benieuwd hoeveel procent van de ouders van die kinderen een baan heeft. Zonder die gegevens kun je de claim ook niet maken. Ook ga je eraan voorbij dat die nieuwe Nederlander misschien al een dergelijk gedachtegoed heeft. Stuur je niet bij want zie opmerking bij 2) Daarnaast is de maatregel onmogelijk, want er zijn genoeg sectoren die niet zomaar een nieuwe Nederlander kunnen aannemen. Denk aan (basis)onderwijs. Dus zo heel simpel is het absoluut niet

Tigranes
Tigranes11 sep. 2019 - 10:47

Hillarisch! Iedere keer dat je reageert ben ik er steeds meer van overtuigd dat je het doet voor zogehete "click baits", hoewel je hier waarschijnlijk alleen emotioneel van profiteerd. Afijn. Het feit dat punt 3 bij jouw 2x zo lang is als jouw vorige punten laten het probleem zien. Deze salafistische haat is begonnen in het begin van de 19de eeuw. Het komt niet omdat er toevallig discriminatie is op de arbeidsmarkt. Heb zelf mogen ervaren hoe dat is, maar ben geen hekel aan homoseksuelen, ongelovigen of afvalligen gaan krijgen. De ronduit blinde kijk op het leven van sommige mensen hebben ervoor gezorgd dat dit diagnostische gif zich heeft kunnen verspreiden in de Nederlandse samenleving.

Sam1990072
Sam199007211 sep. 2019 - 10:51

Het is allemaal onze schuld ! Weg met ons ! Toch ? Bezopen pompoen..

dirkdirk
dirkdirk11 sep. 2019 - 11:05

Dit is een wereldwijde trend. Als je het grote plaatje bekijkt, zijn er veel landen die tot voor een jaar of 30 geleden nog vrij waren, nu een streng islamitisch land. Afghanistan en Iran zijn 2 voorbeelden, maar ook Indonesië gaat die kant op. De orthodoxe islam is aan een langzame, maar zekere expansie bezig. Dit gaat soms met geweld, zie oa Afrika. Maar het gaat ook via dit soort scholen en andere wegen. Ook hier in Nederland worden islamieten strenger in de leer, zo blijkt uit onderzoek. Ik neem aan dat dit in andere Europese landen niet anders is. Waakzaamheid is geboden als onze vrijheid ons lief is.

Starter2
Starter211 sep. 2019 - 11:46

Dus kinderen aanleren dat je een niet gelovige mag doden heeft te maken discriminatie op de arbeidsmarkt. Het ligt dus wederom aan een ander.

tussenin
tussenin11 sep. 2019 - 17:23

vele willen niet eens werken of mogen niet met hollanders in contact komen , vandaar de hoge criminaliteit bij moslims en voorlichten is al niet te doen in de grote steden waarom denk je dat ze bijna geen leraars kunnen krijgen daar ? het is een groot probleem en met alleen foei zal t never meer gaan lukken er is te lang in t goede geloofd maar tegendeel is er aan de hand zelfs goedwillige moslims durven niks ervan te zeggen want dan zijn t afvallige wil je ergens komen , zal je dit kei hard aan te pakken anders is t hier over 20jaar te laat

Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 22:25

Drunken Pumpkins Je weet toch dat het niet gepast is om bij deze rechtse Bidettenachtige enige nuance of een feit zoals discriminatie op de arbeidsmarkt te vermelden. Het zijn de moslims, het is het Salafisme Jongen. 5% van de inwoners van Nederland, geen macht in de media, geen macht in het bedrijfsleven, politiek etc hebben het gedaan. "Achmedje moet hangen" (moslimtulli, de Mohamedhavelaar)

Tom7
Tom711 sep. 2019 - 7:43

Van sociale en religieuze (spirituele) crisis naar financiële crisis, van financiële naar sociale en religieuze (spirituele) crisis etc.., met elke keer weer een niet goed meelopende verandering in de samenstelling van het cement (de norm en cultuur) van de maatschappij. Het lukt ons niet het huis (hegemonie) staande te houden en aan te passen aan de vooruitgesnelde veranderingen, of die nu technologisch, klimatologisch, of sociaal zijn. En ook elke keer weer talrijke waarschuwingen, maar ook elke weer voldoende zelfreflectie en verantwoording die ontbrak of ontbreekt.

Jabuka
Jabuka11 sep. 2019 - 7:39

@JonVKR: Je punten A t/m E hebben logica en argumenten in zich. Je punt F is weer bagger van de bovenste plank. Een en al suggestie en vooroordeel. Waar komt toch dit spasme vandaan, dat als er gerede kritiek op bepaalde islamitische situaties wordt geleverd en ook direct weer naar christenen en andere religieuze richtingen wordt gewezen. Eerlijk, dit is echt een spasme van de geest!

1 Reactie
MountEverest
MountEverest11 sep. 2019 - 11:13

Volgens mij is John een bekeerling of haRD op weg omdat te worden

JohnVKR
JohnVKR11 sep. 2019 - 7:32

A. Er moet worden onderzocht hoe de moskeescholen die de fout ingaan kunnen worden gesloten. B. De vraag is of de ouders weten wat er op deze scholen wordt onderwezen. Het zou goed kunnen dat zeker een deel van de ouders hier geen weet van heeft. Voorlichting aan de ouders is in deze dus essentieel. C. Er moet worden onderzocht hoe financiering van dit soort onderwijs vanuit SA kan worden gestopt. D. Om misverstanden te voorkomen: het gaat hier niet om basisscholen of om middelbare scholen. Het gaat hier om moskeescholen waar op vrijdag en/of zaterdag koranlessen worden gegeven. Ik vrees dat de onderwijsinspectie hier niets mee te maken heeft. E. Volgens NRC is er in ongeveer 500 moskeeën in Nederland sprake van educatie. Hiervan zouden er circa 50 onder salafistische invloed staan. Daarvan zijn er 9 onderzocht. Wel is de invloed groter dan de paar duizend leerlingen die deze koranlessen volgen. Dat komt doordat een deel van de lessen ook online gestreamd wordt, dan wel anderszins online is te volgen. F. Goede journalistiek van NRC en Nieuwsuur. Wel lijkt het me goed wanneer er ook eens vergelijkbaar onderzoek onder andere religieuze instellingen wordt gedaan. Denk aan onder meer christelijke en hindoeïstische organisaties. De haat jegens moslims en de islam die ik soms zie bij diepgelovige christenen, moet ook ergens vandaan komen. Dat niet onderzoeken omdat we anders ChristenUnie, SGP en CDA voor het hoofd stoten, lijkt me op zijn minst onhandig. Zo stemt in Rotterdam een substantieel percentage Surinaamse hindoes en christenen uit afkeer voor de islam op de PVV. Die boodschap komt ook vaak uit de kerk of tempel.

6 Reacties
MountEverest
MountEverest11 sep. 2019 - 7:39

@JohnVKR "Zo stemt in Rotterdam een substantieel percentage Surinaamse hindoes en christenen uit afkeer voor de islam op de PVV. Die boodschap komt ook vaak uit de kerk of tempel." Ik vind het we knap dat je zelfs nu nog probeert de aandacht van het salafistische gevaar af te leiden. Ze hebben aan jou een uitstekende apologeet. Het is je misschien ontgaan, maar deze Surinamers zijn geen terroristen die mensen afschieten of in Syrië oorlogsmisdaden plegen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet11 sep. 2019 - 7:47

De haat jegens moslims moet ergens vandaan komen? Welke haat? Ze hebben in Nederland alle vrijheid. Mijn inziens komt de haat uit de andere hoek....

David6
David611 sep. 2019 - 8:21

Ik ben atheïst en heb mijn hekel aan de islam zeker niet op school geleerd maar vooral daarbuiten.

de Boer2
de Boer211 sep. 2019 - 9:01

Het aparte is dat leraren vaak zeggen dat ze voor de banken staan te praten en hun leerlingen zeggen dat je van hun lessen weinig of niets hebben opgestoken. De invloed van scholen moet je niet overdrijven. Ze zorgen ook voor het leren vergeten.Overigens verschillen we van mening aangaande goede journalistiek. Maar dat is op meerdere terreinen het geval en het went wel. De meeste mensen denken dat als er een aantal moorden op klaarlichte dag gepleegd worden dat Nederland een crimineel land is waar je leven niet zeker is.. Maar de misdaad daalt juist. Wie naar "Öpsporing verzocht" kijkt, krijgt ook de indruk dat iedereen wordt overvallen, een kussen op de mond krijgt gedrukt, een pistool tegen het hoofd of een eng mes in de miltstreek. Dat gebeurt wel, maar het zijn incidenten. Wie naar omroep MAX kijkt denkt allicht dat elke Nederlander met een caravan graag afziet op een camping en altijd aan de afwas is. Maar dat is niet zo, ze zijn er wel, maar weer net zo veel dat je meteen aan diepteinterviews moet doen. Want de meeste mensen in dit land komen echt niet allemaal op Pukkelpop, dat lijkt wel zo, maar het is gewoon framing. De meeste mensen laat het koud, de meeste hebben niet eens een krant, want ze lezen het nieuws wel wel op Twitter of op de FACEBOOK.

JohnVKR
JohnVKR11 sep. 2019 - 10:41

@MountEverest @Jerry Bidet @David Het blijft knap dat we volgens jullie dit soort berichtgeving nooit in perspectief mogen plaatsen. Dat het kwaad volgens jullie altijd en alleen maar uit één hoek komt. Volgens mij heb ik duidelijk aangegeven wat ik ervan vind, maar dat het goed is dat we ook eens bij andere religieuze instellingen gaan kijken. Waarom denk je dat de PVV de bouw van een hindoetempel in Den Haag wel goedkeurt? Waarom denk je dat het anti-Palestina en anti-islam sentiment onder veel christenen zo groot is? Waarom denk je dat er mensen zijn die overeenstemming zien tussen de SGP en Forum voor Democratie? Ouders moeten hun kinderen weghalen bij de ongelooflijk grote schoften die dit soort lessen geven op salafistische scholen. Maar dat betekent niet dat we geen nuances mogen aanbrengen en het niet in breder perspectief zouden mogen plaatsen. Laat ik eens een voorzichtige schatting geven. In de leeftijdsgroep 5 tot 15 jaar gaat misschien 10% van de islamitische kinderen naar een koranschool. En daarvan gaat weer 10% naar een salafistische school. Dat zijn er misschien 2000 á 3000. Dat zijn er dus een paar duizend teveel. Maar de grote meerderheid gaat gelukkig nog steeds niet naar een salafistische koranschool. Laten we die meerderheid dus niet stigmatiseren vanwege de koranlessen van een minderheid.

Folkert2
Folkert211 sep. 2019 - 11:56

A: Niet verbieden, maar wel financieel uithongeren lijkt mij de beste manier. B: Natuurlijk weten ouders dat, we moeten gewoon eens ophouden met stommertje spelen. Het zijn de ouders die de kinderen naar deze moskeescholen sturen omdat ze van mening zijn dat ze in deze moderne tijden wel genoeg religieus onderwijs dienen te krijgen.. C: Dat is allang onderzocht, alleen lagen er vorig jaar een aantal partijen dwars. (o.a. de PVV omdat de buitenlandse financiering in gevaar zou komen) D: Heel goed punt, artikel 23 hoeft daarom ook niet perse aangepakt te worden al zal ik daar niet rouwig om zijn, maar dat terzijde. E: - F: Vorig jaar hadden Nieuwsuur en NRC ook al een reportage over de As-soennah moskee in Den Haag. Iedereen was net zo geschokt als nu. En vervolgens is het glas, plas, was.

MountEverest
MountEverest11 sep. 2019 - 7:26

In Nederland bestaat sinds 1917 gelijke bekostiging van openbaar en bijzonder onderwijs. Dit systeem heeft ongeveer een eeuw goed gewerkt. Zo'n 70 % van de ouders stuurt hun kinderen naar het bijzonder onderwijs. Ook niet religieuze mensen kunnen hun eigen scholen oprichten. Het probleem wordt dus NIET veroorzaakt door artikel 23 maar door de aanwezigheid van groepen (politieke) salafisten en jihadisten die vijandig staan tegenover onze vrije samenleving.

de Boer2
de Boer211 sep. 2019 - 7:08

De vrijheid van denken wordt hier als hinderlijk ervaren, te vrijheid van anderen wel te verstaan, eigen vrijheid eerst. Met die vrijheid is overigens weinig aan de hand, hier hebben we te maken met een rimpeling in de vijver, maar er wordt weer eens een grondzee van gemaakt. Dat doen we hier met liefde, allerlei zaken aan de kaak stellen en dan roepen dat de Overheid faalt als haar beschermende deken weer eens onvoldoende warmte geeft. Nederland is niet de fijne jas, die mensen willen in hun drang de paradijsmythe na te streven. Maar structureel is er niets mis met Nederland.Programma's als het hier genoemde "Nieuwsuur" suggereren dat het anders is, dat er gevaar dreigt, dat er moet worden ingegrepen. Dit is een aantoonbaar heel rustig en buitengewoon veilig land,. Maar als men dat zegt, dan krijgt men geen kijkers en lezers, want die willen geen saaie boeken lezen of slome programma's zien. Die willen ophef en vertier. Met mekaar door de straten hossen, in kolonnne door de straten rijden en vuurwerk afsteken. Nederland moet van hen leuk, dus wil men verwend worden met brood en spelen. Dan wordt van Nederland een amfitheater gemaakt waar grote stukken kunstvlees in de arena worden geworpen. Maar denk nou niet dat je nu weet hoe Nederland in elkaar zit.want Nederland is anders, het is een keurige rechtsstaat waar men ook goed relativeren kan, waar schouderophalen ook een burgerrecht is. Mensen noem elkaar toch geen mietje, laat je niet opnaaien maar tel je zegeningen. Dit is Nederland, en het nationalistisch India van Modi ligt net als andere nationalistische landen een heel stuk verderop, vooral als je die afstand op de fiets moet afleggen..Nationalisme, dat is wat er structureel mis is met de mensheid, maar dat onderwerp is heel gevoelig. Te abstract, te veel omvattend. Dus beperken we ons maar tot incidenten, jammer, weer een gemiste kans..

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser11 sep. 2019 - 7:02

Als je minder Marokkanen wenst krijg je dik vierduizend aangiftes aan de broek wat uiteraard meer dan terecht was, wens je ongelovigen en homosexuele dood dan is men “geschokt”. Kan u nu al op een briefje schrijven dat dit niet gaat leiden tot welke aanpak van salafisme dan ook maar dat het salafisme in dit land alleen maar zal toenemen.

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander11 sep. 2019 - 10:17

Daar gaat het volgens mij ook mee de mist in. Het een wordt behandeld vanuit politiek opportunism jegens Wilders; en bij salafisme schiet men in een kramp, want ja 'Godsdienst'. Beide even erg beide even sterk 'bestraffen'.

Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 11:14

Kan u nu al op een briefje schrijven dat dit niet gaat leiden tot welke aanpak van salafisme dan ook maar dat het salafisme in dit land alleen maar zal toenemen. Wellicht omdat het gelul is en er geen bewijs is?

Imperialist
Imperialist11 sep. 2019 - 6:37

Gevolg van jarenlang wegkijken, door zowel links als rechts overigens. Nu oogst je wat je bent gezaaid. In Slotervaart zagen wij hoe elke dag een griep kinderen in traditionele kledij koranlessen kreeg in een werkplaats. Ze werden er naartoe gebracht door personeel van een ambulance...

1 Reactie
Karingin
Karingin11 sep. 2019 - 19:57

Koranles is prima, zo lang daar geen haatzaaierij of oproepen tot geweld plaatsvindt. Wat betreft dat wegkijken. Ik heb 't al vaker gezegd, maar vooruit, nog een keer. Ruim 10 jaar geleden was er een programma dat "oudkomers" verplichtte tot (her)inburgering. Toen Rutte I aantrad, met gedoogpartner Wilders, werd daar de stekker uitgetrokken. Dus ultra-rechts is helemaal niet geïnteresseerd in integratie, want dan is ze haar bestaansrecht kwijt.

Gefaald
Gefaald11 sep. 2019 - 6:33

De islamitische gemeenschap zou zich hierover moeten uitspreken.

1 Reactie
Karingin
Karingin11 sep. 2019 - 19:51

Dat doen ze ook, in groten getale. Je moet 't alleen wel willen horen.

prgrssf
prgrssf11 sep. 2019 - 6:31

Interessant is wat voor maatregelen genomen kunnen worden. Als het om volwassenen zou gaan, dan blijkt het zeer moeilijk om aan te pakken omdat het een besloten vereniging is. Bij motorclubs en pedovereniging Martijn kon dat wel, omdat er met veel moeite werd aangetoond dat de organisatie een crimineel oogmerk had. Bij kinderen kun je nog extra zeggen dat die op zo'n school beschermd moeten worden tegen haatzaaierij. De uitbreiding van de inspectiebevoegdheden lijkt mij hier een mogelijkheid. Maar dan zal er wel weer een andere vorm komen, bijvoorbeeld via internet, dus een 8chan voor salafisten of zo.

Katootje2
Katootje211 sep. 2019 - 6:17

Karingin: "Hoezo is niet bij wet geregeld dat zulke tenten onmiddellijk gesloten kunnen worden? Dit is toch gewoon haatzaaien?" Ik ben geen jurist, dus daar moet ik het antwoord op schuldig blijven; misschien zijn de formuleringen wel zo onzorgvuldig dat je gelijk hebt. Maar Wilders heeft de Salafisten al voorgedaan hoe je dat oplost: je vervangt die teksten gewoon door dezelfde teksten, maar dan met het voorvoegsel: "In de Koran staat..." Tenslotte mag iemand ook gewoon verkondigen, dat Hitler van mening was... etc. Ik ben dus bang dat je voor een opgave staat die niet langs de juridische weg oplosbaar is. In die zin voeg ik me wel bij de critici die van mening zijn dat er soms veel te makkelijk naar het instrument van een verbod wordt gegrepen. Het zou zomaar kunnen zijn dat het Salafisme juist op die manier de Nederlandse rechtsstaat enorme schade toebrengt. Het is misschien een idee waar we maar moeilijk aan kunnen wennen, maar het zou zomaar kunnen dat overtuigen door woord en daad toch de enige goede weg blijkt te zijn. -

2 Reacties
Karingin
Karingin11 sep. 2019 - 19:50

Je hoeft Salafisme helemaal niet te verbieden. De wet is volgens mij best duidelijk. Je mag zeggen dat je ongelovigen, homo's en weet ik al niet wat verwerpelijk vindt. Je mag niet zeggen dat die lui mishandeld of gedood moeten worden. Als jij een test voorlegt met daarin de vraag welke lijfstraf geschikt is voor de mensen die jij verwerpelijk vind, dan ben je aan het haatzaaien. Nee erger nog, je indoctrineert zo'n kind om tot daden over te gaan. Zo'n test met een zogenaamd juist antwoord is overduidelijk aanzetten tot geweld. Natuurlijk moet je ook het goede voorbeeld geven, dat is waarom gewone scholen worden gecontroleerd of ze zich wel aan de curriculum-eisen houden en waar voor dit soort onzin geen plaats is. Maar iemand die aanzet tot geweld dient vervolgd te worden, en zo'n zondagsschool waar dat plaatsvindt moet gesloten worden. Dan zullen dat soort instituten nog meer ondergronds gaan ja, maar je moet ergens een grens trekken.

Katootje2
Katootje211 sep. 2019 - 22:39

Ik ben geen jurist, dus daar moet ik het antwoord op schuldig blijven; misschien zijn hun formuleringen wel zo onzorgvuldig gekozen dat je gelijk hebt, maar....

JasDon
JasDon11 sep. 2019 - 6:10

Qua vrijheid van opvoeding, meningsuiting is het best moeilijk om dit soort zaken grondig aan te pakken. Wel is het belangrijk de poten onder dit monster weg te hakken. Zoals: - Vrijstelling van belasting voor de geldstromen van religieuze instellingen: Of je hobby nu een balsport is of Allah/God, je betaalt gewoon belasting. - Geldstromen van buiten NL/Europa richting religieuze instellingen daarnaast nog eens extra belasten. Gewoon landen scoren op basis van de schending van mensenrechten en op basis daarvan een belastingpercentage bepalen. Bv. Saoedi Arabië 90% belasting, Canada 5% belasting. - Artikel 23, we zien nu al dat die kinderen geïndoctrineerd worden. Laten we daar op de 30-40 uurtjes dat ze op school zitten gewoon mee stoppen. Daar moet sowieso geen publiek geld in. - Uitkeringen, toeslagen etc. Indien je kinderen hebt, afhankelijk bent van overheidsgeld en toch tijd hebt om je kinderen bizarre normen en waarden bij te brengen: korten maar. En voor de kinderen verplicht zondagsschool met als enig onderwerp: humanisme. Je mag als maatschappij best wel een tegenprestatie verwachten voor de financiering van een gehele familie.

I am Legion
I am Legion11 sep. 2019 - 5:39

En al die tijd keihard volgehouden dat het allemaal niet de verkeerde kant uitgaat. De Sunnitische gemeenschap, waar het dus het gros van de moslimgemeenschap in Nederland betreft, wordt toenemend orthodoxer door invloed vanuit het actief gidsende Arabische schiereiland en dan vooral Saudi-Arabië en Koeweit. In Amsterdam bleek uit onderzoek in 2017 al dat de helft van de moskeeën sterk onder salafistische invloed stonden. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/21/salafisten-grijpen-macht-in-moskeeen-adam-8360072-a1555584 https://joop.bnnvara.nl/nieuws/salafisme-rukt-op-amsterdamse-moskeeen Robbert van Lanschot, oud-diplomaat en journalist met een enorme staat van dienst in de islamitische wereld en zeker geen anti-islamist waarschuwde al in 2012: “In de meeste islamitische boekhandels hier te lande wordt vrijwel uitsluitend in Jeddah of Riyad gedrukte, religieuze literatuur verkocht. Zelfs de – helaas ter ziele gegane – leuke, experimentele Amsterdamse Poldermoskee telde op de eerste etage een wahabitische boekwinkel. Ik heb het er weleens met het bestuur, ik meen met voorzitter Yassmine El Ksaihi, over gehad. „Ja, ja, je hebt wel ’n beetje gelijk – die boekhandel past inderdaad niet zo goed bij onze moskee”, kreeg ik te horen. Maar die boekhandel is er tot het eind gebleven. Vlakbij de poldermoskee verrees midden in Slotervaart wat in de volksmond ‘de Blauwe Moskee’ is gaan heten. Op de buitengevel staat niets aangegeven. Maar binnen hangt een bord met ‘Nederlands-Kuwaitisch Sociaal en Cultureel Centrum’. Het is overigens gewoon een moskee. Dat ‘Kuwaitisch’ roept vragen op. Koeweiti’s wonen in Londens Kensington en in het dure zestiende arrondissement van Parijs. Maar Slotervaart hebben ze nog niet ontdekt. Die moskee dient dus uitsluitend om de strenge Koeweitse variant van de islam uit te dragen. Natuurlijk mag dat, maar het heeft ook iets bizars. Die moskee is een anti-inburgeringsmoskee. En dat dus hartje Slotervaart, waar de inburgering sowieso al stroef verloopt. Zou er iemand bij de overheid zijn geweest die Koeweit heeft gesmeekt om een andere plek te kiezen?” De rest van het NRC-artikel waar dit uit komt is nog meer waardevol maar te lang. Hier de link: https://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/30/saoediers-exporteren-meer-dan-olie-12348076-a729165 Later schreef van Lanschot in de Volkskrant nog een kort maar belangrijk artikel over de bewuste Saudische strategie Vision 2030 voor de toekomst van de Sunnitische umma die maakt dat zij wereldwijd steeds meer richting een orthodoxe islam opschuift. Dit veroorzaakt dat er een steeds meer parallel met de rug naar de haar omringende maatschappij levende islamitsiche gemeenschap ontstaat die diverse westerse vrijheden en verworvenheden sterk afwijst. “Volgens Vision-2030 gaat er inderdaad heel veel veranderen. Maar er zijn grenzen: aan de grondslagen van de oerconservatieve samenleving zal volgens de blauwdruk niet worden gemorreld. Dit laatste is een belangrijk signaal voor de hele umma, de wereldgemeenschap van moslims, inclusief de miljoen soennieten in Nederland. De islam kent geen centraal gezag, maar Saoedi-Arabië is wel het gidsland bij uitstek. De Vision-2030 zou je tussen de regels door dan ook kunnen lezen als een streng herderlijk schrijven.” “Moslims in de hele wereld kijken met ontzag naar Saoedi-Arabië. Het land wordt niet in alles altijd nagevolgd, maar geldt voor velen in religieuze kwesties toch als de Gouden Standaard. Dit helpt het land ook bij de ‘export’ van salafisme. In islamitische boekhandels, ook in Nederland, ligt vrijwel uitsluitend Saoedische lectuur.” “Turken, Somaliërs, Berbers, Afghanen – en bijvoorbeeld ook Nederlandse bekeerlingen – weten dat zij een treetje lager staan; ze zijn allemaal slechts mawali (niet-Arabische moslims). Saoedi-Arabië promoot al veertig jaar met succes een wereldwijde renaissance van de islam en zorgt er als conservatieve scherpslijper bovendien voor dat dat geloof overal op steeds strengere wijze wordt beleden. Het feit dat koning Salman, Hoeder van de Twee Heilige Moskeeën, juist op dit voor zijn land cruciale moment bij monde van zijn zoon prins Mohammed ‘nee’ heeft gezegd tegen sociale hervormingen, zal gaan doorgalmen in de wereld van de islam. Saoedi-Arabië heeft bewezen dat het de umma in een steeds strakker keurslijf weet in te snoeren. Omgekeerd zou het dus ook de stuwende kracht kunnen zijn achter kleine, prudente hervormingen. Maar die komen er dus niet. Koning Salmans toekomstvisie lijkt wellicht iets van en voor Verweggistan. Maar het document zal ook zijn weerslag hebben op het integratieproces van de toch al steeds behoudender moslimgemeenschap in ons eigen land.” https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/saoedi-arabie-wil-geen-sociale-hervormingen~b5189b6e/ De nu onder de aandacht gekomen islamitische scholen zijn met hun lesprogramma's alleen maar een bewijs temeer van.

JanKlaasen
JanKlaasen11 sep. 2019 - 5:30

We zijn zo ongelooflijk naïef in dit land met betrekking tot religies die weleens te extreem zouden kunnen worden beleden.

Salama.
Salama.11 sep. 2019 - 5:23

De hedendaagse christengekkies zoals jij ze noemt zijn vooral druk met hun eigen bubbel maar hebben voor zover ik weet nog nooit vanuit hun levensovertuiging opgeroepen tot moord op andersgelovigen. Nogal een verschil mat mij betreft.

Me, Myself and I
Me, Myself and I11 sep. 2019 - 5:10

@Saltlake, Ah, ik zat al te zoeken naar iemand die de Christenen hier de schuld van kon geven en hier is tie dan. Applaus voor je zelf. KLAP KLAP KLAP.... Maar goed, lezen is ook moeilijk. Gaat om buitenschoolse activiteiten. (Bijscholing buiten school om) en heeft dan ook niets te maken met vrijheid van onderwijs. En Christenen de schuld geven van de achterlijkheid van Salafisten is wel erg triest hoor.

Vrij zinnig
Vrij zinnig11 sep. 2019 - 4:45

Wederom prima journalistiek van Nieuwsuur/NRC. Nu blijkt er zelfs geen sprake te zijn van een façade die naar buiten toe de indruk moet geven dat men keurig binnen constitutionele lijntjes kleurt, zoals bij eerder reportages over omstreden moskeeën waar men op sluiksere wijze de ultraorthodoxe leer uitdraagt. Hopelijk is dit een "wake-up call" voor partijen als de PvdA, GL en D66. De strafrechtelijke grens "het oproepen tot haat en geweld" ligt m.i. veel te hoog om het salafisme effectief te kunnen aanpakken. Hiervoor zal asap een complementair wettelijk kader moeten worden ontwikkeld, dit soort subversieve stromingen zullen onze Westerse vrijheden blijven misbruiken en de grenzen blijven opzoeken.

Katootje2
Katootje211 sep. 2019 - 2:41

Niet alleen die salafisten moeten ze verbieden, maar ook de socialisten en de communisten. Dus geen communistische leraren toestaan, geen communisten toelaten in overheidsbetrekkingen en de vakbonden laten monitoren door de AIVD om te kijken of er geen sprake is van communistische infiltratie. We moeten onze kinderen gewoon leren dat Nederland het beste land op de wereld is en dat het ook nooit beter kan worden, zodat ze respect leren hebben voor de handhaving van onze waarden en de instandhouding van onze joods-gristelijke tradities. Leve de democratie en de vrijheid van meningsuiting.

7 Reacties
Katootje2
Katootje211 sep. 2019 - 2:44

En oorlog voeren tegen die islamitische landen natuurlijk, om daar ook de democratie te brengen. Geen heilige oorlog natuurlijk, maar een gewone oorlog.

Salama.
Salama.11 sep. 2019 - 10:20

OK. En wat wil je nu eigenlijk zeggen?

Buitenstaander
Buitenstaander11 sep. 2019 - 10:21

@Katootje Maak het maarweer belachelijk. Vrijheid van meningsuiting, en respecteren van algemeen aanvaarde normen en waarden horen bij elkaar in een samenleving met oog voor elkaar. Maar als u deze vorm van salafisme daar niet van kan onderscheiden, wilt u opzettelijk geestelijk lui zijn. Leve uw vrijheid….

Tigranes
Tigranes11 sep. 2019 - 10:32

Heb je eigenlijk wel door dat je met zulke reacties niet beter bent dan een trol? Heb je het geestelijke vermogen om te begrijpen dat, als er aan kinderen geleerd wordt dat homosexuelen, ongelovigen en afvalligen moeten worden gedood het een probleem is? Of is het bagataliseren van een probleem waar moslims bij zijn betrokken iets waar je trots op bent?

MountEverest
MountEverest11 sep. 2019 - 11:24

Ik denk dat je wel gelijk hebt. Salafisme, communisme en socialisme zijn, samen met het fascisme en het nationaal socialisme, loten van dezelfde utopistische stam. Het zijn allemaal stromingen die niet tevreden zijn met de huidige mens en de maatschappij, en daarom streven naar een nieuwe ideale samenleving. Om dit doel te bereiken zijn alle middelen geoorloofd: "Als je een omelet wilt maken, moet je eieren breken". Het gevolg van dit streven is altijd armoede, onderdrukking en vaak miljoenen doden.

Katootje2
Katootje211 sep. 2019 - 13:18

Salama: "En wat wil je nu eigenlijk zeggen?" Wat ik eigenlijk wil zeggen staat in mijn reactie hier een stukje boven.

Woeki Hypo
Woeki Hypo11 sep. 2019 - 13:41

@MountEverest, 11 september 2019 at 13:24, "Ik denk dat je wel gelijk hebt. Salafisme, communisme en socialisme zijn, samen met het fascisme en het nationaal socialisme, loten van dezelfde utopistische stam." Waarom noem je hierboven het liberalisme niet, dat (maximaal) gepolariseerd is naar het tegenwoordig dominante neoliberalisme? Wanneer je extremisme wilt bestrijden, dan moet je alle relevante vormen van (negatief) extremisme bestrijden. Voldoende volledig zijn dus. Anders krijg je in de praktijk sub optimalisering of exceptionalisme. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Qizilbash2
Qizilbash211 sep. 2019 - 0:56

1. Is dit echt waar of is dit verzonnen of overdreven om die scholen te kunnen sluiten? Krijgen die Kinderen echt meerkeuzevragen met welke straf de juiste is: a. zweepslagen, b. stenigen, c. doden met een zwaard? 2. Als het waar is dat tientallen scholen dit onderwijzen, hoe is het dan in vredesnaam mogelijk dat het zo ver heeft kunnen komen? Ik houd niet alleen de scholen verantwoordelijk maar zeker ook de regering. Dat soort scholen houd je toch nauwlettend in de gaten? Er moeten koppen rollen (figuurlijk). De minister moet verantwoordelijkheid afleggen voor haar falen en dat van haar ministerie. 3. Waarom hebben we uberhaupt religieus onderwijs?

1 Reactie
Qizilbash2
Qizilbash212 sep. 2019 - 10:10

Wat betreft dat het niet regulier onderwijs is, heb je gelijk maar waarom zou de overheid niets te vertellen hebben over moskeeën die kinderen met meerkeuzevragen leren waarvoor (ongeloof, homoseksualiteit) en hoe (stenigen, onthoofden met zwaard) specifieke groepen gedood moeten worden? Als het echt waar is tenminste dat tientallen moskeeën dit onderwijzen aan kinderen.

Paul250371
Paul25037110 sep. 2019 - 23:22

Als dit waar is dan oppakken en vervolgen en sluiten en uitbannen. haatpredikers opsluiten, speciaal in het onderwijs. Kinderen indoctrineren met polarisatie en haat is een misdaad. Sharia Geert W. weet er alles van maar dit terzijde. Deze mensen moeten keihard wettelijk worden aangepakt. Waarom worden er geen namen genoemd van deze scholen (schijnen er 50 te zijn) en waarom worden deze leraren niet benoemd en niet onder staat van beschuldiging gesteld? "Nieuwsuur en NRC vonden minstens vijftig onderwijsplekken die als salafistisch gekenmerkt kunnen worden of er sterk door worden beïnvloed. " Betekent dit dan dat er op al deze onderwijsplekken bovenstaande haat onderwezen wordt? Welk scholen zijn dat en waar is de onderwijsinspectie? Het Haga college wordt onderzocht en zo dramatisch was het daar niet, sterker, het probleem is eigenlijk de hetze van de Staat. Welke scholen kunnen onze kinderen niet meer heen want ze leren daar alleen maar Sharia en dood aan andersdenkende en dood aan homo's en dood aan onze boreale wereld nog meer van die salafistische rotdingen?? Waarom noemen ze, ter bescherming van onze roomblanke dochters, niet de verderfelijke salafistentrog, zodat we een ander school / moskee kunnen kiezen. Het hofnarretje werd toch ook gesloten toen het eenmaal bekend was. Als er een imam eehh haatmoslim van het buitenland hier wil prediken en ze denken dat hij tegen Israel, homo's whatever wordt hij niet toegelaten maar nu ineens bestaan er allerhande salafistische trainingscentrum om Nederland te vernietigen. Althans onze democratie en onze vrijheid en Joods Christelijke Verlichte Boreale waarden. Waar is de AIVD? Waar is de inspectie? 1000den kinderen worden tot haat gedreven!!!! Waarom zijn die mensen nog niet opgepakt en die instellingen gesloten? Hadden Turkse bruiloften een hogere prioriteit? Waar waren de beelden van de massaverkrachting in Keulen? IK GELOOF ER GEEN REET VAN.

8 Reacties
MountEverest
MountEverest11 sep. 2019 - 11:31

@Paul Je zit nog steeds in de ontkenningsfase. Er zijn nu eenmaal mensen die, als ze het lef gehad zouden hebben, in 2015 of 2016 in een oranje overall boven IS-gebied zouden zijn neergedaald. Om aldaar hun keeltjes aan te bieden aan Jihadi-John of zijn opvolger, zich verontschuldigend dat ze zijn mes gingen bevuilen.

Wilco4
Wilco411 sep. 2019 - 14:01

U gelooft echt dat dit fake news is? Met welk doel dan?

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 sep. 2019 - 18:46

Ah aangerandde vrouwen werden geacht hun aanranding te filmen? Met de eigen gestolen mobieltjes? Strak plan dat!

Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 22:38

Wilco Het doel is al jarenlang hetzelfde, het stigmatiseren van minderheden om een vijandbeeld te creeeren zodat "ze" kunnen oorlog voeren en roven. Het doel in Keulen was vrij duidelijk. De vluchtelingen destijds kregen de mensen op hun hand na de foto van dat dode Turkse jochie en toen verzonnen ze een massaverkrachting gedaan door vluchtelingen. DanielDefoe Ah aangerandde vrouwen werden geacht hun aanranding te filmen? Met de eigen gestolen mobieltjes? Strak plan dat! Ca. 1000 vrouwen aangerand op oudejaarsavond op het stationsplein in Keulen, geen appies, geen camerabeelden bij het station en geen een filmpje op een mobiel, niemand voorzover ik weet veroordeeld. Geen gevechten van de vrienden van de verkrachte dames die op oudejaarsavond verhaal gingen halen. Als de trein 10 minuten te laat is is daar appverkeer van. Een massale verkrachting in het centrum van Keulen en geen beelden?? Gelogen en verzonnen om de vluchtelingen te stigmatiseren. De Belgische nieuwszenders hebben hun excuus aangeboden voor het door hun gebrachte nep nieuws. Die Jeroen Wollaars van de NOS heeft nog steeds een baan. De leugenaar. Doelbewust. Bahhh En de rest van het Nederlandse journaille is medeplichtig aan "de leugen van Keulen" .

Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 23:09

Er zijn nu eenmaal mensen die, als ze het lef gehad zouden hebben, in 2015 of 2016 in een oranje overall boven IS-gebied zouden zijn neergedaald. Om aldaar hun keeltjes aan te bieden aan Jihadi-John of zijn opvolger, zich verontschuldigend dat ze zijn mes gingen bevuilen. Gedurfde vergelijking. Maar gelukkig hadden wij F16's waar we jarenlang mensen mee vermoord hebben. Voor jou staat het vast want het staat in het NRC? Je hebt je reden tot miemiemie en moslimhaat gezocht en gevonden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2019 - 8:41

Meer dan 100 aangiftes. Keihard liegende vrouwen uiteraard.

Paul250371
Paul25037112 sep. 2019 - 10:35

DanielleDefoe "Meer dan 100 aangiftes. Keihard liegende vrouwen uiteraard." Hoeveel mensen in staat van beschuldiging gesteld voor die massale aanranding? Waar zijn de beelden? En wat hebben de vluchtelingen die geramed werden met die aangiftes te maken, hoe weten ze dat het vluchtelingen waren?

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2019 - 13:46

Paul250371 12 september 2019 at 12:35 Als je bent betast en bestolen door een onbekende man kan de politie niet zoveel met je aangifte.

HarryD2
HarryD210 sep. 2019 - 22:07

Het duurt uiteraard niet lang of de eerste persoon heeft al weer kunnen verklaren dat het eigenlijk onze schuld is. Ik heb zelf op een christelijke basisschool gezeten, maar kan me toch niet herinneren dat mij dit soort haat en onverdraagzaamheid is geleerd. Het probleem zit hem niet in de vrijheid van onderwijs, maar in de salafistische islam die hier actief is.

Nick the Stripper
Nick the Stripper10 sep. 2019 - 22:04

Klinkt precies als de kwalijke de flauwekul die kinderen in mijn geboortestreek leerden op de fine skoalle: de artikel-31-school. Alle kinderen naar een openbare school en bijzonder onderwijs afschaffen. Het is niet zo moeilijk.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 sep. 2019 - 9:55

Van informeel onderwijs is minder makkelijk af te komen. Iedereen kan toch in Friesland in een huiskamer een bijbelschooltje beginnen?

Nick the Stripper
Nick the Stripper11 sep. 2019 - 21:34

@Danielle Klopt. Maar het zou natuurlijk een slok op een borrel schelen als ze die kwalijke onzin uitsluitend nog in kerk / moskee / zondagsschool / gebedsclubjes in het weekend zouden horen, in plaats van ook nog de hele week op school.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2019 - 7:29

Openbaar onderwijs en religie buiten de school. Er blijft zo ruim voldoende tijd over voor indoctrinatie.

Nick the Stripper
Nick the Stripper12 sep. 2019 - 19:30

DanielleDefoe 12 september 2019 at 09:29 Precies: indoctrinatie graag in de eigen tijd en op eigen kosten.

DaanOuwens
DaanOuwens10 sep. 2019 - 20:56

Ik zou vooral graag zien dat hier strafrechtelijk onderzoek naar werd gedaan om ook de daders achter die soort zondagsscholen aan te pakken. Bovendien zo snel mogelijk sluiten. Wat ik te vaak mis in nederland is dat rechtstaat en grondrechten proactief gehandhaafd worden. Mensen die de fout ingaan moeten vervolgd worden, juist in dit soort situaties. En als dit op grote schaal gebeurd zijn er mensen die het organiseren en bekostigen, mensen die het uitvoeren en ouders die hun kinderen hier naar toesturen. Die groepen moeten aangepakt worden. Bij een ouder die zijn kind blootstelt aan dit soort onderwijs kan je de vraag stellen of deze persoon wel geschikt is voor het ouderschap. Overigens lijkt mij dat justitie nu eerst moet beginnen met een serieus strafrechtelijk onderzoek. Hoe walgelijk dit ook is mensen kunnen niet veroordeeld worden op basis van een krantenartikel.

16 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 sep. 2019 - 22:35

In datzelfde artikel wordt ook gesteld dat dergelijke lessen niet strafbaar zijn. Redelijke kans dat dit soort docenten precies langs de rand van het toelaatbare scheren.

Katootje2
Katootje211 sep. 2019 - 5:49

"Wat ik te vaak mis in nederland is dat rechtstaat en grondrechten proactief gehandhaafd worden." Dat is een natuurlijk een juridische vondst waar ik nog niet opgekomen was. Alleen weet ik niet precies wat ik me daaronder moet voorstellen. Het klinkt een beetje als zelfverdediging door het voeren van een preventieve oorlog: de Amerikaanse manier om het handvest van de VN tot een inhoudsloze verklaring te degraderen. Maar Daan heeft ongetwijfeld lang over nagedacht over zijn versie van het Minority Report en gaat ons nu precies uitleggen hoe dat werkt.

DaanOuwens
DaanOuwens11 sep. 2019 - 5:58

@ DanielleDefoe Jij schrijft: In datzelfde artikel wordt ook gesteld dat dergelijke lessen niet strafbaar zijn. Als dit waar is: Daarbij wordt gesteld dat onder meer overspeligen, homoseksuelen, afvalligen en zogeheten ‘tovenaars’ de doodstraf verdienen. Kinderen krijgen invuloefeningen en meerkeuzevragen. Ze moeten bijvoorbeeld kiezen welke straf de juiste is: „a. zweepslagen, b. stenigen, c. doden met een zwaard.” Dan is het strafbaar.

Ch0k3r
Ch0k3r11 sep. 2019 - 9:29

@DaanOuwens "Ik zou vooral graag zien dat hier strafrechtelijk onderzoek naar werd gedaan om ook de daders achter die soort zondagsscholen aan te pakken. Bovendien zo snel mogelijk sluiten." Op basis waarvan? De doodstraf wordt genoemd in de Qu'ran. Dus als kinderen te horen krijgen wat er in de Qu'ran staat, dan valt dat toch onder de noemer van godsdienstvrijheid? De doodstraf wordt ook genoemd in de Bijbel. Die is ook niet verboden. "Bij een ouder die zijn kind blootstelt aan dit soort onderwijs kan je de vraag stellen of deze persoon wel geschikt is voor het ouderschap." Dat is wel een enorm hellend vlak. De enige oplossing die ik voor dit probleem zie, is de afschaffing van bijzonder onderwijs. Alles en iedereen naar de openbare school. Mogen ze in het weekend prima naar de moskeeschool/zondagschool. Horen ze doordeweeks wel dat de dingen die ze in het weekend leren allemaal gebaseerd zijn op niks. Heb docu's gezien over moskeescholen in Engeland. Die kinderen krijgen daar te horen dat zout en zoet water niet met elkaar kunnen mengen. Terwijl we daar een aparte benaming voor hebben; brak water. Als kinderen dat doordeweeks te horen krijgen, weten ze ook wel dat de Imam onzin lult. Laten we dat hopen in ieder geval. Je blijft hoe dan ook een groep houden die blijft geloven, in milde danwel extreme vorm. Dat kan je niet tegenhouden, zelfs een gedachtenpolitie kan dat niet. Het enige dat 'wij' kunnen doen, is ophouden met het goedpraten van geloof. Maar we zijn te benauwd, omdat we wel weten dat dat niet leuk is voor onze naasten, die het moeilijk hebben met het overlijden van hun naasten, en die ze in het hiernamaals hopen terug te zien. Want waarom zou je dat geruststellende gevoel bij iemand wegnemen? Simpel; omdat het een platform biedt voor de extremistischere gedachten. Want op basis waarvan wil je stellen dat de lichte gelovige wel gelijk heeft, en de extremistische gelovige niet?

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 sep. 2019 - 9:59

DO als het wordt gepresenteerd als een overhoring korankennis kan een docent er waarschijnlijk mee wegkomen. Laat onverlet dat dit soort onderwijs pedagogisch volstrekt onverantwoord is.

gravin2
gravin211 sep. 2019 - 10:03

Daan, ik ben het helemaal met je eens hoor maar gestoordheid en vvmu zijn die strafbaar? Op welke grond? welk wetsartikel?

DaanOuwens
DaanOuwens11 sep. 2019 - 12:13

@ Ch0k3r en alle anderen behalve Katootje Jij schrijft: Dus als kinderen te horen krijgen wat er in de Qu’ran staat, dan valt dat toch onder de noemer van godsdienstvrijheid? In het artikel hierboven staat: Daarbij wordt gesteld dat onder meer overspeligen, homoseksuelen, afvalligen en zogeheten ‘tovenaars’ de doodstraf verdienen. Kinderen krijgen invuloefeningen en meerkeuzevragen. Ze moeten bijvoorbeeld kiezen welke straf de juiste is: „a. zweepslagen, b. stenigen, c. doden met een zwaard.” Dat kan nooit onder godsdienstvrijheid of wat dan ook vallen. Het gaat niet over wat in de koran staat het gaat over wat de juiste straf is. Iedere gemeenschap waar dit soort uitspraken worden gedaan is strafbaar. Het is oproepen tot geweld, haatzaaien en het bedreigen van mensen op basis van bijvoorbeeld geaardheid. Dat dit een geloofsintepretatie is doet er niet zo veel toe. Overigens is Wilders in de eerste zaak ook gewoon veroordeeld op basis van deze wet het aanzetten tot discriminatie. https://www.navigator.nl/thema/1057/groepsbelediging-137c-sr-en-aanzetten-tot-haat-geweld-of-discriminatie-137d-sr Kortom als de tekst van het artikel hierboven correct is en er is aangifte gedaan kan justitie gewoon aan de slag of desnoods op basis van het krantenartikel zelf een onderzoek starten. . Volgens mij dus nogal overzichtelijk. Waarom denken jullie dat het niet kan? @ Katootje Jij schrijft: Alleen weet ik niet precies wat ik me daaronder moet voorstellen. Dat is niet echt verbazingwekkend.

Katootje2
Katootje211 sep. 2019 - 15:55

"Waarom denken jullie dat het niet kan?" Daar moet je niet om vragen als je het antwoord niet wil horen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 sep. 2019 - 17:03

DaanOuwens 11 september 2019 at 14:13 Het hangt er vanaf hoe het gebracht wordt vrees ik. Er wordt wel/soms? bijgezegd dat deze barbaarse straffen in Nederland niet worden toegepast (al zou dat natuurlijk eigenlijk veel beter zijn als dat wel zo was!). Ik beschik ook niet over de lesboeken die in het formele onderwijs worden gebruikt, maar de citaten uit bv "Help ik word volwassen" uitgegeven door ISBO, zijn ook heel ongezellig. Oogcontact met een lid van de andere sekse is al foute boel. Mijn maag draait er van om, maar dat betekent niet dat de inspectie deze vreselijke boekjes kan verbieden. Op wat de docenten in de klas uitspoken heeft die nog minder vat.

DaanOuwens
DaanOuwens11 sep. 2019 - 17:12

@ Katootje Jij schrijft: Daar moet je niet om vragen als je het antwoord niet wil horen. Ik stel de vraag ook niet aan jou. Zinloze antwoorden zoek ik niet. @ DanielleDefoe Jij schrijft: Het hangt er vanaf hoe het gebracht wordt vrees ik. Er wordt wel/soms? bijgezegd dat deze barbaarse straffen in Nederland niet worden toegepast (al zou dat natuurlijk eigenlijk veel beter zijn als dat wel zo was!). Er komt wat meer informatie naar buiten van de journalisten. Voor zover ik het nu begrijp gaat het gewoon om Nederland. Er zijn tientallen uren van de lessen opgenomen. Het heeft betrekking op het dagelijkse leven. Volgens mij moet het OM gewoon aan het werk. Er ligt een enorme berg bruikbaar materiaal. En als het OM een huisarts kan vervolgen om vast te stellen waar de grenzen liggen met betrekking tot euthanasie kan moet dat in deze casus zeker kunnen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 sep. 2019 - 17:27

Er mag worden verteld dat je religie homoseksualiteit afkeurt, maar er moet bij worden verteld dat anderen daar anders over denken en dat je met die anderen normaal samen moet leven. Dat staat weer niet in de salafistische boekjes volgens hoogleraar pedagogiek De Winter.

DaanOuwens
DaanOuwens11 sep. 2019 - 18:15

@ DanielleDefoe Jij schrijft: Er mag worden verteld dat je religie homoseksualiteit afkeurt, Nogmaals hierboven staat: Daarbij wordt gesteld dat onder meer overspeligen, homoseksuelen, afvalligen en zogeheten ‘tovenaars’ de doodstraf verdienen. Dat is doodmaken niet afkeuren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 sep. 2019 - 19:18

DaanOuwens 11 september 2019 at 20:15 wat mij betreft gaat het OM per omgaande aan het werk.

Karingin
Karingin11 sep. 2019 - 19:31

Als je predikt dat "de ander" (wie dan ook) de doodstraf verdient, dan is dat haatzaaien en moet je vervolgd worden. Als er opnames zijn waarin dit gezegd is, dan lijkt het me niet zo'n ingewikkelde zaak. Als "minder-minder" tot vervolging leidt, dan dit helemaal.

DaanOuwens
DaanOuwens11 sep. 2019 - 19:50

@ Karingin Jij schrijft: Als er opnames zijn waarin dit gezegd is, dan lijkt het me niet zo’n ingewikkelde zaak. Op het Belgische journaal hoorde ik opnamen van de lessen. Daarin werden stevige uitspraken gedaan. Niet deze. Maar als die soort vragen daadwerkelijk in de lessen beantwoord moeten worden dat kunnen de docenten op exact dezelfde grond vervolgd worden als wilders. @ DanielleDefoe Jij schrijft: wat mij betreft gaat het OM per omgaande aan het werk. Ja wat mij betreft ook. Mijn enige zorg is dat justitie vaak te afwachtend is met dit soort zaken. Er is ook nogal wat gebeurd om het OM zo ver te krijgen dat ze wilders gingen vervolgen. En dat was eigenlijk wat ik bedoelde in mijn eerste tekst. Als we hier op een normale manier willen leven en om kunnen gaan met de onderlinge verschillen moeten een aantal rechtsnormen wel proactief gehandhaafd worden. En daar is het vervolgen van lui die uitspraken zoals dit wel een erg belangrijke van.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2019 - 8:03

Ch0k3r 11 september 2019 at 11:29 De straffen staan ook niet in de q'uran, tenminste niet expliciet, maar in de hadith. Omstreden overleveringen van 2 eeuwen na de veronderstelde dood van Mohammed. Een afkeer van homosexualiteit werd in het MO al gecodificeerd door Hammurabi c. 1450-1250 BCE die zich zelf weer baseerde op nog oudere Assyrische tradities maar het is de vraag of men zich er in de praktijk veel van aantrok. De echte serieuze verboden zijn pas te vinden onder de oude Hebreeërs die geobsedeerd waren met de voortplanting (zie ook Leviticus). Meer dan tijd met die onzin op te houden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 sep. 2019 - 20:49

Dit land is een ideale voedingsbodem voor salafisme, ik bespeur een naïviteit t.a.v. het salafisme waardoor de schrik me om het hart slaat, het Haga en boerka’s, moet kunnen, elementen die strijdig met onze samenleving zijn, ik heb het eerder een veroveringsoorlog genoemd, de jihad en daar blijf ik vierkant achter staan. Wie de aard van het salafisme een beetje kent weet dat deze opvatting tot een uitwas als Isis heeft geleid, precies dezelfde mentaliteit, goed beschouwd denk ik dat we het over haatzaaien hebben, precies datgene waar Wilders voor is aangeklaagd, dat proces moet doorgang vinden en Meeuws moet z’n grote muil houden en niet op de stoel van de rechter gaan zitten, voor Wilders pleit nog enigszins dat hij niet constant aanzet tot minder, minder, minder, bij de salafisten is het een systematische en niet aflatende indoctrinatie van haat jegens onze samenleving waarbij een element als doodstraf kan aanzetten tot moord jegens onze burgers waaronder moslims die in hun ogen niet voldoen aan hun eisen. Dat salafisten vinden dat ze moeten emigreren vind ik prima, liever vandaag dan morgen maar heb niet de indruk dat het zo’n vaart loopt en daarom zal de politiek hier een passend antwoord op moeten vinden en de saoedies dringend doch vriendelijk te vragen te stoppen met het verspreiden van dit gif, ze anders met open armen te ontvangen zodat we rustig verder in de 21e eeuw kunnen leven en niet met een in onze ogen achterlijke 14e eeuw te maken willen hebben.

2 Reacties
Vrij zinnig
Vrij zinnig11 sep. 2019 - 5:17

Precies. Dat in ons land een groep kids opgroeit die de overtuiging wordt bijgebracht dat ik als atheïst gerust een kopje kleiner mag worden gemaakt, vind ik tig maal verwerpelijker en verontrustender dan de "Minder Marokkanen"-uitspraak van Wilders.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 sep. 2019 - 12:09

“Dat in ons land een groep kids opgroeit die de overtuiging wordt bijgebracht dat ik als atheïst gerust een kopje kleiner mag worden gemaakt, vind ik tig maal verwerpelijker en verontrustender dan de “Minder Marokkanen”-uitspraak van Wilders.” Daar kan ik niet over oordelen, ik kan me voorstellen dat het hard aankomt bij marokkanen, ik wil een verschil maken tussen salafisten, moslims en marokkanen, dat ik de rechtszaak tegen Wilders erbij betrek heeft alles te maken met haatzaaien, iemand kan me één keer een klootzak hebben genoemd, als uit alles daaromheen vijandigheid blijkt kan die ene keer een extra lading krijgen, het is niet alleen wat Wilders doet maar ook hoe het aankomt en daarom hou ik een beetje een slag om de arm met het woordje enigszins en zou dat niet voor politieke doeleinden willen gebruiken.

Rutger Groot
Rutger Groot10 sep. 2019 - 20:38

Goed gegraven door Nieuwsuur, prima journalistiek. Wel bijzonder dat de Salafisten deskundige in Nieuwsuur dit nog niet eerder heeft gezien... Zelfs Lubach heeft wel eens een voorzetje gegeven.. https://www.hpdetijd.nl/2017-09-11/terugkijken-arjen-lubach-salafisme/

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens11 sep. 2019 - 0:17

Lubach, twee jaar geleden alweer. De anti-bekeerbeer heeft nog niet geholpen.

Buitenstaander
Buitenstaander10 sep. 2019 - 20:22

Niks aan de hand. Ieder moet toch vrij kunnen kiezen. Was ook zo bij het Boerkaverbod…. of …..

Mr Ed
Mr Ed10 sep. 2019 - 20:15

Wie had dat ooit kunnen denken? Waarom heeft niemand ons hiervoor gewaarschuwd?

1 Reactie
Pierlala2
Pierlala211 sep. 2019 - 16:59

Hoe naief ben ik geweest, kun je beter schrijven. Ik ben er sinds vandaag 18 jaar geleden niet meer verbaasd over. Salafisten zijn het Paard van Troje. Dat moet weg uit Europa.

Phil2
Phil210 sep. 2019 - 20:14

Het salafisme wordt over de wereld actief verspreid door met name Saudi-Arabië, die fijne bondgenoten van ons waar m.n. Trump zo mee wegloopt. Het wordt als één van de belangrijkste oorzaken gezien van de onverdraagzaamheid en het fanatisme van de moslems in Indonesië. Als het kabinet Rutte niet snel hiertegen optreedt, dan winnen anti-krachten ook steeds meer aan invloed, zoals Pegida. Dit kan echt niet meer! Overigens een reden te meer om snel werk te maken van de energietransitie. Dan verliest de corrumperende macht van het zwarte goud ook aan invloed.

6 Reacties
Phil2
Phil210 sep. 2019 - 20:17

Overigens hebben de Christelijke partijen ook boter op hun hoofd. Die willen zelf geen afbreuk doen aan de vrijheid van godsdienst.

Vrij zinnig
Vrij zinnig11 sep. 2019 - 5:11

@ Phil "Overigens hebben de Christelijke partijen ook boter op hun hoofd. Die willen zelf geen afbreuk doen aan de vrijheid van godsdienst." Nog onbegrijpelijker vind ik dat linkse partijen niet willen tornen aan het recht op bijzonder onderwijs op religieuze grondslag.

JasDon
JasDon11 sep. 2019 - 5:54

" vrijheid van godsdienst." Je verwoordt het ook verkeerd, het zou moeten zijn: 'bijzondere rechten voor gelovigen' Daarmee krijgt het beestje namelijk een veel duidelijkere omschrijving.

Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 11:20

Vrij zinnig Nog onbegrijpelijker vind ik dat linkse partijen niet willen tornen aan het recht op bijzonder onderwijs op religieuze grondslag. Hoe kom je daarbij, van het rechtse gedeelte is het bekend VVD, SGP. CDA etc. welke linkse partijen willen er niet aan tornen?

Vrij zinnig
Vrij zinnig12 sep. 2019 - 6:54

@ Paul PvdA, GL en de SP. Maar merkwaardig ook een liberale partij met een sterke atheïstische onderstroom als D66 laat dit het liefste ongemoeid.

Paul250371
Paul25037112 sep. 2019 - 10:45

Vrij zinnig Ik heb niet bij de PVDA gekeken en de SP gekeken. https://groenlinks.nl/formulieren/partijbrede-discussie-2018 Citaat: Op het 36e GroenLinks-congres op 17 december 2016 is over Artikel 23 met een nipte meerderheid een amendement aangenomen. In ons verkiezingsprogramma van 2017 staat nu het volgende: “Artikel 23 dient te worden herzien met als oogmerk dat de overheid kwalitatief goed onderwijs voor iedereen aanbiedt, financiert en op kwaliteit controleert. Daarbovenop kunnen ouders zelf vormen van bijzonder onderwijs aanbieden in de eigen tijd en door henzelf gefinancierd.”

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter10 sep. 2019 - 20:01

Het is zo langzamerhand om te...k*tsen, het gebrek aan daadkracht en lef bij politici. Dit probleem is al jaren lang bekend. Maar nee hoor: pappen en nat houden. Thee drinken. Kop in het zand. En over tot de andere orde van de dag. Vrolijk iftarren in de moskee waar dit soort waanzin wordt gepreekt. Hier moet domweg op worden doorgepakt. Zonder scrupules. Dit soort onkruid hoort hier niet. Geen gemits en gemaar: beuken. En hard. Anders hebben we over een jaar of 5, 10 een heel wezenlijk probleem: een Islamistische brigade die hier nietsontziend en zonder aanziens des persoons dood en verderf gaat zaaien. Actie!!! Code rood. Diep rood...

4 Reacties
Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 11:22

Geen gemits en gemaar: beuken. En hard. Anders hebben we over een jaar of 5, 10 een heel wezenlijk probleem: een Islamistische brigade die hier nietsontziend en zonder aanziens des persoons dood en verderf gaat zaaien. Over 5 a 10 jaar pas? Ik hoor Wilders, Baudet Buma Haatsma, Dijkhoff, etc, al 15 jaar balken dat de moslims al vervrachtend met kromzwaarden door de straten de Sharia opeist. Dus volgens jou moeten we nog minstens 5 jaar wachten?

Wilco4
Wilco411 sep. 2019 - 14:06

Ja Paul, laten we dit weder met de mantel der liefde bedekken. Blijft vast goed gaan zo Voorlopig heb ik Wilders en Baudet nog niet zien oproepen tot moord op moslims

MountEverest
MountEverest11 sep. 2019 - 18:07

@Wilco Paul kan nu eenmaal niet anders reageren, anders moet hij toegeven dat hij zich al die tijd vergist heeft.

Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 22:48

Wilco Voorlopig heb ik Wilders en Baudet nog niet zien oproepen tot moord op moslims Hahaah, Sharia Geert en de Boreaal zorgen voor een klimaat dat ze eerder verzuipen dan in gered worden en in Europa aan land komen, opvang in de regio mag best door dictators zoals Assad gebeuren zei Thierry want daar valt nog mee te praten. Ze hebben liever dat ze verreken want dat is het handelsmerk van extreem rechts. MountEverest Als deze onzin nou waar is waarom lees ik dan geen locaties en namen van Imams die die salafistische haat prediken. Elke moslim die over de scheef gaat staat voorop de Telegraaf, en nu geen namen noemen terwijl er 1000den kinderen tot Jihadstrijder wordt opgeleid. Keep on dreaming. Ik geloof het pas als ze gaan benoemen.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty10 sep. 2019 - 19:30

Ik mag hopen dat dit een eyeopener is voor forumgenoten die de grote gevaren van het salafisme in de polder systematisch ontkennen.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 11:23

Nope, ik geloof er heel weinig van. Noem maar eerst een man en paard.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 sep. 2019 - 19:30

Hier kan eindelijk de VvMU worden besproken. Als deze lessen aanzetten tot haat dan moet de overheid ingrijpen. De voorbeelden zijn duidelijk (zie de meerkeuzevraag) dus nu moet worden uitgezocht door de overheid wat precies de praktijk is. Uit het NRC artikel: In de lessen wordt erbij gezegd dat deze straffen alléén gelden in een islamitische staat, niet in Nederland. Maar het islamitische rechtssysteem wordt wel gepresenteerd als het ideaal. „Mensen stelen, bedriegen, hoe komt dat? Omdat het systeem niet klopt”

Daniel Blank
Daniel Blank10 sep. 2019 - 19:28

Dit is haatprediken, is dit niet strafbaar? Dit biedt daarbij ook een voedingsbodem voor extremisme aan de rechterflank en jaagt zo polarisatie aan....

DeGroeneKhmer
DeGroeneKhmer10 sep. 2019 - 19:25

Is dit nieuws? Mensen als wijlen Theo van Gogh of Pim Fortuyn riepen toentertijd al woorden van gelijke strekking. Tegenwoordig zijn enkel de mensen achter deze boodschap veranderd. Vraag is wat aan dit probleem te doen (als men überhaupt al zover is te onderkennen dat het een probleem is).

1 Reactie
Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 22:51

Ik had meer last van dat racisme en haatklimaat creëren van die jankerige schreeuwer Pim dan ik heb van de invloed van het Salafisme Het salafisme heeft geen macht in Nederland en Pim vergiftigde de maatschappij ,met zijn kinderlijk gebral

Jorah
Jorah10 sep. 2019 - 19:12

Dit is al jaren bekend. Wat is de nieuwswaarde? Dat het wederom is aangetoond door een onderzoekje? Heb er weinig vertrouwen in dat er nu wel iets ten goede gaat veranderen. Men is/speelt geschokt in Den Haag en daar blijft het bij.

Pierlala2
Pierlala210 sep. 2019 - 18:54

Deze haatscholen moeten worden gesloten en verboden, net als salafisme. Zulke smerigheid heeft geen bestaansrecht in Nederland. En kom me niet aan met godsdienstvrijheid. Dit is een directe bedreiging voor de vrijheid en veiligheid.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal410 sep. 2019 - 18:48

Iedereen zal nu wel over elkaar heenbuitelen om het hardst roepende dat het afschuwelijk is , dat het niet kan en dat dit niet mag voorkomen. Juridisch kan dit soort aktiviteiten echter niet gestopt worden. Het gaat dus gewoon door, beetje in de luwte maar zal langzaam groeien. Leer dat maar te accepteren.

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew11 sep. 2019 - 3:44

@Rechtse Bal 6.0: Juridisch kan dit soort aktiviteiten echter niet gestopt worden. ---------------------------------------- Natuurlijk kan dat wel. Eventueel de wet aanpassen, dat kan sowieso. @Rechtse Bal 6.0: Leer dat maar te accepteren. ---------------------------------------- Ik ga dat nooit accepteren en ik ga dat ook niet leren. Jouw laatste update is geen al te beste. Al jouw vorige updates trouwens ook niet, nepbal!

JasDon
JasDon11 sep. 2019 - 12:16

We kunnen de financiering moeilijker maken, de maatschappelijke wortels slopen, maar dan moeten er eerst wetten worden veranderd, zoals die van vrijheid van godsdienst.

[verwijderd]
[verwijderd]10 sep. 2019 - 18:44

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
ton14024
ton1402411 sep. 2019 - 13:11

Dit lijkt me meer dan een debatje waard. Dit is gedoogd haat zaaien op school, met als resultaat haat zaaien in de media.

Joop den Uil
Joop den Uil10 sep. 2019 - 18:32

meer dan duizend jongeren krijgen deze indoctrinatie ...benieuwd welke politieke partijen zich er druk over durven te maken. Of is het misschien een zaak direct voor justitie ? Denk het wel.

Loebkesman
Loebkesman10 sep. 2019 - 18:27

Roepen ‘wij’ op rechts al jaren maar wat goed dat Nieuwsuur en NRC dit ook hebben ‘onthult’.

1 Reactie
Buitenstaander
Buitenstaander11 sep. 2019 - 7:26

Iets van kalf en put, en naieve mensen…..

Rearden7
Rearden710 sep. 2019 - 18:21

VVD en CDA sorteren alvast voor op 2e Kamer verkiezingen, omdat ze als de dood zijn voor FvD, die met hun anti-"weg-met-ons" beleid terecht veel stemmen kan winnen. En met een aanstaande Europese recessie die nota bene door Wopke Hoekstra's ex-werkgever McKinsey wordt voorspeld, nogal doorzichtige retoriek.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 11:24

Inderdaad.

bwanahendrik2525
bwanahendrik252510 sep. 2019 - 18:21

Tweede Kamer is...1 keer raden....geschokt. Van Groen Links horen we niks..... En nu het vervolg. Uitzetting misschien?

RaymondenJoop
RaymondenJoop10 sep. 2019 - 18:21

Niet echt verassend. Kwalijker is dat dit al jaren de praktijk is en met godsgratie af en toe wordt opgetreden tegen haatpredikers. Goedbeschouwd is dit bij kids nog vele malen erger Afschaffen van art 23 lijkt me steeds meer noodzakelijk. Mss dat de ogen nu eens open gaan. Geen ene godsdienst is tolerant jegens anders gelovigen, de islam als grote godsdienst nog het minst anno 2019

1 Reactie
Vrij zinnig
Vrij zinnig11 sep. 2019 - 5:04

Recht op bijzonder onderwijs op levensbeschouwelijke grondslag mag wat mij betreft sowieso worden opgeheven, met staatssteun kinderbreintjes indoctrineren is anno 2019 toch niet uit te leggen?

Salama.
Salama.10 sep. 2019 - 18:12

Hier wordt gratuit misbruik gemaakt van de vrijheid van onderwijs en godsdienst. Zeg er maar eens wat van zonder prompt uitgemaakt te worden voor racist of islamofoob.

MountEverest
MountEverest10 sep. 2019 - 18:10

"Op verschillende moskeescholen onderwijzen docenten dat moslimjongeren moéten vertrekken uit dit ‘ongelovige land’ om zich te vestigen in een islamitisch land. ” Dat is nog niet eens zo'n slecht idee.

1 Reactie
Pierlala2
Pierlala211 sep. 2019 - 17:07

Een uitstekend idee zelfs. De inspectie zou flinke nadruk op die passage moeten leggen. Het kan me niet hard genoeg gaan.

MountEverest
MountEverest10 sep. 2019 - 18:09

Niet alleen de Syrië-gangers maar ook de ISIS-aanhangers en politieke salafisten moeten in gaten gehouden en indien nodig gestraft worden. Ook op Joop is hier regelmatig voor gewaarschuwd. Het Haga blijkt slechts het topje van de ijsberg te zijn.

JasDon
JasDon10 sep. 2019 - 18:01

Artikel 23 is het probleem, laat kinderen a.u.b. bevrijd zijn van religieuze indoctrinatie die paar uurtjes dat ze op school zitten.

4 Reacties
JasDon
JasDon10 sep. 2019 - 18:37

Lees net dat het om bijles gaat buiten het reguliere schoolsysteem. Top, en Imams die bang zijn voor represailles, zo diep zit het geloof blijkbaar...

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 sep. 2019 - 22:17

Daar zat ik ook aan te denken: liegen omdat je bang bent voor aardse represailles, wat zijn dat voor een nepgelovigen?

Ch0k3r
Ch0k3r11 sep. 2019 - 10:35

@stokkickhuysen Dat zijn geen nepgelovigen, dat zijn gelovigen die prima weten dat ze geen poot hebben om op te staan. In een theologisch debat zullen ze het niet winnen. Dat zijn de represailles waar ze het over hebben; kritiek op hun positie als geestelijk leider omdat ze de leer niet kunnen verdedigen die ze zelf uitdragen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 sep. 2019 - 19:28

Een theologisch debat is met andere aardse bewoners denk ik, of komen hier de tovenaars het toneel op? Dat zijn de represailles waar ze het over hebben oh, dank je wel, en goed dat je ze even gesproken hebt, daar heb ik de tijd dus niet voor.

Karingin
Karingin10 sep. 2019 - 17:56

Hoezo is niet bij wet geregeld dat zulke tenten onmiddellijk gesloten kunnen worden? Dit is toch gewoon haatzaaien?

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 sep. 2019 - 18:21

Het zijn formeel geen scholen dus de inspectie kan niet ingrijpen. Het zijn er ook akelig veel. Zelfs een oord als Assen heeft er eentje.

Eric Minnens
Eric Minnens10 sep. 2019 - 19:35

Ja maar aanzetten tot haat (en geweld) is in Nederland strafbaar gesteld in artikel 137d van het Wetboek van Strafrecht. De inspectie kan niet ingrijpen? Dan doet het OM dat maar. Lijkt mij, maar ik ben geen jurist, en zie ook hoe lang die zaak Wilders nu al loopt.

Juppé🎗
Juppé🎗10 sep. 2019 - 19:49

Is volgens mij een soort zondagschool. Zoals Danielle al zei, moeilijk om iets tegen te doen. Vrijheid van meningsuiting is een heel groot goed en voor sommigen zelfs heilig als het religie is. Zulke zaken zijn m.i. toch wel zo ernstig dat de overheid ze moet stoppen, maar thuis horen ze dit wsl ook. Zij mogen wsl niet met anndere kinderen omgaan en anders willen die niet. Enige oplossing is de laïcité en ieder kind vanaf 4 gemengd zonder geloofssymbolen naar de openbare school. Het is geen panachée maar het geeft die kinderen teminste en kans op een volwaardige plaats in de samenleving.

Karingin
Karingin10 sep. 2019 - 21:43

Er zal natuurlijk wel een rechter aan te pas moeten komen, maar inderdaad, wat Eric zegt. De wet aanpassen zodat ook de inspectie kan ingrijpen is een prima idee, maar op de korte termijn schiet dat niet op. Ik neem aan dat er bewijzen zijn voor deze beweringen, dus als het OM die in handen krijgt moeten ze actie kunnen ondernemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 sep. 2019 - 23:12

Juppé???? 10 september 2019 at 21:49 Het zijn inderdaad een soort "zondagsscholen". Verstandige ouders sturen hun kroost liever naar een zwemclub of zoiets. Koran-/Bijbelleesclubjes zijn meer geschikt voor volwassenen.

Juppé🎗
Juppé🎗11 sep. 2019 - 13:45

« Verstandige ouders sturen hun kroost liever naar een zwemclub of zoiets. « ......Ja los van het salafisme is dit een grote tristesse voor deze kinderen die zo nooit een plaats in de samenleving krijgen. Des noods het zwemclubje of de crèche maar verplicht maken.....en gemengd, niet alleen jongens en meisjes maar ook kinderen van protestantse en atheïstische ouders. Vooral ook van PVv-ouders, dan wennen die ook.

Tom Meijer
Tom Meijer10 sep. 2019 - 17:56

Een regelrecht gevolg van onze zogenoemde vrijheid van onderwijs die eigenlijk alleen maar bedoeld is om voor gelovigen aparte scholen toe te staan. Dat is in feite de schuld van de voorloper van de VVD. Die zogenoemde vrijheid moet gewoon z.s.m. afgeschaft. Iedereen, zonder uitzondering, naar de openbare school en scholen voor gelovigen instantaan verbieden.

5 Reacties
MountEverest
MountEverest11 sep. 2019 - 7:27

Wat een onzin verhaal. In Nederland bestaat sinds 1917 gelijke bekostiging van openbaar en bijzonder onderwijs. Dit systeem heeft ongeveer een eeuw goed gewerkt. Zo'n 70 % van de ouders stuurt hun kinderen naar het bijzonder onderwijs. Ook niet religieuze mensen kunnen hun eigen scholen oprichten. Het probleem wordt dus NIET veroorzaakt door artikel 23 maar door de aanwezigheid van groepen (politieke) salafisten en jihadisten die vijandig staan tegenover onze vrije samenleving.

Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 11:26

Het probleem wordt dus NIET veroorzaakt door artikel 23 maar door de aanwezigheid van groepen (politieke) salafisten en jihadisten die vijandig staan tegenover onze vrije samenleving. De kerk is al honderden jaren een gevaar voor onze samenleving.

Wilco4
Wilco411 sep. 2019 - 14:09

Tsja, je houdt toch niet tegen wat die kinderen thuis krijgen geleerd

Wilco4
Wilco411 sep. 2019 - 14:13

@ Paul Waarom steeds die reflex van u om het Christendom erbij te halen?

Paul250371
Paul25037111 sep. 2019 - 22:58

Wilco Ik reageerde op "de vrije samenleving" die MountE claimt dat wij zouden hebben zonder Islam. Ik wilde alleen maar melden dat dankzij het Christendom er nooit een vrije samenleving door de eeuwen heen is geweest. Maar je hebt gelijk, de moslims, de moslims, de moslims hebben het gedaan. Excuus.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 sep. 2019 - 17:46

[dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC.] waar is dat onderzoek dan te vinden?

Thuiszitter
Thuiszitter10 sep. 2019 - 17:35

Werkt onze AIVD zo slecht dat dit nu een verassing is ? , nee toch mag ik hopen. Die scholen dienen gesloten te worden alsmede de moskeeën waar zij mee verbonden zijn . Dat lijkt mij de enige juiste oplossing.