Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Salafistische scholen leren kinderen haten

  •  
10-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1251 keer bekeken
  •  
galgje
Op tientallen salafistische scholen in Nederland krijgen kinderen extremistische denkbeelden ingeprent, dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC.
De NOS schrijft:
"Kinderen op salafistische moskeescholen leren dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging de doodstraf verdienen. Ook leren zij zich af te keren van de Nederlandse samenleving en de beginselen van gelijkheid en vrijheid. Op verschillende moskeescholen onderwijzen docenten dat moslimjongeren moéten vertrekken uit dit ‘ongelovige land’ om zich te vestigen in een islamitisch land."
NRC schrijft:
"Docenten door het hele land verheerlijken een rechtssysteem met straffen uit de sharia, de islamitische wetgeving. Tijdens de lessen en uit de boeken leren kinderen welke mensen ‘vijanden’ of ‘ongelovigen’ zijn. Daarbij wordt gesteld dat onder meer overspeligen, homoseksuelen, afvalligen en zogeheten ‘tovenaars’ de doodstraf verdienen. Kinderen krijgen invuloefeningen en meerkeuzevragen. Ze moeten bijvoorbeeld kiezen welke straf de juiste is: „a. zweepslagen, b. stenigen, c. doden met een zwaard.”"
In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op de onthullingen. SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk schrijft op Twitter:
"Ronduit verwerpelijk: kinderen die in NL op “scholen” tot de doodstraf worden aangezet. Zsm debat en maatregelen"
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Klaas Dijkhoff van de VVD pleiten ervoor om de wet aan te passen zodat de onderwijsinspectie na signalen ook kan ingrijpen in het informele onderwijs, waar de scholen onder vallen.
Nieuwsuur en NRC vonden minstens vijftig onderwijsplekken die als salafistisch gekenmerkt kunnen worden of er sterk door worden beïnvloed. In totaal volgen meer dan duizend kinderen daar islamitische lessen.
Afbeelding: screenshot Mario Guerra Archives
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.