Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Salafisten proberen basis te vestigen in Rotterdam

  •  
01-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
vork
Buitenlandse investeerders hebben een groot scholencomplex aangekocht in Rotterdam-Zuid om daar een ‘salafistenschool’ te stichten. De politiek schrikt zich een hoedje. Salafisten hebben een uiterts simplistische opvatting van het islamitisch geloof, verlangen naar het verleden en worden gezien als een voedingsbodem voor gewelddadig radicalisme.
NRC onthult dat het 7.000 vierkante meter grote complex drie weken geleden is aangekocht voor 1,7 miljoen euro.
"“De koop is getekend door de Egyptische Nederlander Nasr el Damanhoury, voorzitter van stichting Al Waqf in Eindhoven. Deze organisatie bestaat uit politieke salafisten: die zijn tegen terroristische groepen zoals IS, maar hangen wel anti-democratische en onverdraagzame opvattingen aan. Zo nodigt Al Waqf imams uit die zich negatief uitlaten over homo’s, vrouwenrechten en in bepaalde gevallen geweld legitimeren. Vorig jaar werd een Waqf-prediker geweerd door de gemeente Eindhoven omdat deze mogelijk betrokken was bij de gewapende jihad in Syrië.”"
De koopakte werd getekend namens Al Nour Foundation, een volgens NRC onbekend vastgoedfonds met een postadres in het Duitse Heidelberg. Volgens de verkoper is de koop gefinancierd met geld uit het Midden-Oosten. De AIVD rapporteerde eerder dat Al Waqf nauwe banden heeft met Saoedi-Arabië.
De gemeente Rotterdam is overvallen door de aankoop, die in strijd lijkt met het beleid van minister Asscher dat salafistische organisaties zijn toegestaan op grond van de vrijheid van godsdienst maar wel transparant moeten opereren.
PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, bekend om zijn strijd tegen salafisten, reageert verbijsterd, schrijft de NOS :
"“Het is onbegrijpelijk dat salafistische organisaties via listige wegen en duistere constructies erin slagen om een schoolgebouw op te kopen om hun antidemocratische machtsideologie te verspreiden”, zo laat het PvdA-Kamerlid weten. “Ze ondermijnen de democratie, bedreigen de openbare orde en polariseren de samenleving.” "
De PvdA eist dat het kabinet en de gemeente Rotterdam alles op alles zetten om salafistenschool tegen te houden. Ook andere partijen in de Tweede Kamer, waaronder de VVD, maken zich zorgen en eisen actie.
Tegenover Rijnmond verklaart de gemeente dat nog niet duidelijk is wat er met het complex gaat gebeuren:
"”In een eerste gesprek heeft Al Nour gezegd dat het pand mogelijk aan diverse organisaties wordt verhuurd. Maar welke dat zijn is nog onbekend. Dat hopen we in een volgend overleg te horen”, aldus een woordvoerder van de gemeente."
foto: Google Streetview
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.