Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Saif al-Islam krijgt eerlijk proces'

  •  
20-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Saif_def.jpg
Nationale Overgangsraad Libië wil tweede zoon Khadaffi eerst zelf berechten. Hij werd zaterdag opgepakt tijdens zijn vlucht naar Niger
Saif al-Islam werd zaterdag opgepakt in het zuiden van Libië vanwaar hij met een vliegtuig wilde vluchten naar buurland Niger. De Libische premier Abdoerrahim el-Keib garandeert hem een eerlijke proces in Libië, maar de aanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationaal Strafhof is daar niet gerust op.
Al-Islam is in goede gezondheid en bevindt zich veilig in een villa in het centrum van Zintan. Tijdens zijn arrestatie zou hij de rebellen gevraagd hebben hem te vermoorden.
Officieel heeft de nationale berechting voorrang, maar de rechters van het Internationaal Strafhof moeten het proces in Libië wel goedkeuren. Moreno is blij met de arrestatie van al-Islam, maar is toch bezorgd dat hij geen eerlijk proces krijgt en over het feit dat hij in zijn eigen land voor dezelfde aanklachten terecht zal staan als de aanklachten die het Strafhof tegen hem heeft lopen.
De Libische Premier verzekert Al-Islam een eerlijk proces:
Ik wil iedereen verzekeren dat Saif al-Islam Kadhafi en diegenen die samen met hem gearresteerd werden, een eerlijk proces zullen krijgen”, vertelde hij zaterdagavond tijdens een persconferentie. “We respecteren het internationaal recht, maar ons volk heeft het recht om hem in ons land voor het gerecht te brengen.
De tweede zoon van Khadaffi wordt door het Internationaal Strafhof verantwoordelijk geacht voor de moorden en martelingen toen de Libische bevolking in februari in opstand kwam. Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, dringt er bij de Libische autoriteiten op aan te kiezen voor een samenwerking met het ICC.
Na een zwaar en bloedig conflict en 42 jaar dictatuur, is Libië gestart met een democratisch overgangsproces. Het is voor de toekomstige vrede dan ook belangrijk dat diegenen die misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan, voor justitie gebracht worden. De feiten die gepaard gingen met deze misdaden moeten verder onderzocht worden.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Libische regering opgeroepen Al-Islam zo snel mogelijk aan het ICC in Den Haag over te dragen.
“Het ICC heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd en dat is het juiste om te doen. Hij moet zo snel mogelijk voor een rechter verschijnen”, aldus Marek Marczynski. “Het is van belang voor de slachtoffers. Wat zij moeten zien is dat er ware gerechtigheid plaatsvindt. Ze moeten de waarheid weten over wat er is gebeurd.
De Standaard: ‘Zoon van Khadaffi vroeg rebellen hem te doden’ Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.