Joop

'Saif al-Islam krijgt eerlijk proces'

  •    •  
20-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Saif_def.jpg
Nationale Overgangsraad Libië wil tweede zoon Khadaffi eerst zelf berechten. Hij werd zaterdag opgepakt tijdens zijn vlucht naar Niger
Saif al-Islam werd zaterdag opgepakt in het zuiden van Libië vanwaar hij met een vliegtuig wilde vluchten naar buurland Niger. De Libische premier Abdoerrahim el-Keib garandeert hem een eerlijke proces in Libië, maar de aanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationaal Strafhof is daar niet gerust op.
Al-Islam is in goede gezondheid en bevindt zich veilig in een villa in het centrum van Zintan. Tijdens zijn arrestatie zou hij de rebellen gevraagd hebben hem te vermoorden.
Officieel heeft de nationale berechting voorrang, maar de rechters van het Internationaal Strafhof moeten het proces in Libië wel goedkeuren. Moreno is blij met de arrestatie van al-Islam, maar is toch bezorgd dat hij geen eerlijk proces krijgt en over het feit dat hij in zijn eigen land voor dezelfde aanklachten terecht zal staan als de aanklachten die het Strafhof tegen hem heeft lopen.
De Libische Premier verzekert Al-Islam een eerlijk proces:
Ik wil iedereen verzekeren dat Saif al-Islam Kadhafi en diegenen die samen met hem gearresteerd werden, een eerlijk proces zullen krijgen”, vertelde hij zaterdagavond tijdens een persconferentie. “We respecteren het internationaal recht, maar ons volk heeft het recht om hem in ons land voor het gerecht te brengen.
De tweede zoon van Khadaffi wordt door het Internationaal Strafhof verantwoordelijk geacht voor de moorden en martelingen toen de Libische bevolking in februari in opstand kwam. Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, dringt er bij de Libische autoriteiten op aan te kiezen voor een samenwerking met het ICC.
Na een zwaar en bloedig conflict en 42 jaar dictatuur, is Libië gestart met een democratisch overgangsproces. Het is voor de toekomstige vrede dan ook belangrijk dat diegenen die misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan, voor justitie gebracht worden. De feiten die gepaard gingen met deze misdaden moeten verder onderzocht worden.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Libische regering opgeroepen Al-Islam zo snel mogelijk aan het ICC in Den Haag over te dragen.
“Het ICC heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd en dat is het juiste om te doen. Hij moet zo snel mogelijk voor een rechter verschijnen”, aldus Marek Marczynski. “Het is van belang voor de slachtoffers. Wat zij moeten zien is dat er ware gerechtigheid plaatsvindt. Ze moeten de waarheid weten over wat er is gebeurd.
De Standaard: ‘Zoon van Khadaffi vroeg rebellen hem te doden’ Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 nov. 2011 - 12:15

In Nederland mag je tegenwoordig de inbreker de coma in slaan, Saif Ghaddafi, de grote boef en beul van Lybie moet je hem gaan aaien?

Florian2
Florian220 nov. 2011 - 12:15

Ik begrijp de roep om een "eerlijk" proces maar de man heeft zich natuurlijk voorbij beestachtig gedragen in het verleden richting duizenden onschuldige burgers. Ik betwijfel of het ooit duidelijk word wat hij allemaal heeft gedaan: er rest de Libiërs weinig anders dan berechten en de doodstraf.

jan2b
jan2b20 nov. 2011 - 12:15

Een `eerlijk proces` dat leidt tot doodstraf? als de `toetssteen` de wijze van procesvoering is, en niet de uiteindelijke straf , zou het dus mogelijk zijn dat deze man veroordeeld wordt tot publiek vierendelen ! En het commentaar zou dan zijn : we zijn het niet eens met de straf, maar de man heeft een eerlijk proces gehad! Dus ons past ons geen kritiek! Daar hebben we een term voor `huichelachtigheid`!

python
python20 nov. 2011 - 12:15

Weer een atractie minder in Den Haag

Florian2
Florian220 nov. 2011 - 12:15

Ik begrijp de roep om een "eerlijk" proces maar de man heeft zich natuurlijk voorbij beestachtig gedragen in het verleden richting duizenden onschuldige burgers. Ik betwijfel of het ooit duidelijk word wat hij allemaal heeft gedaan: er rest de Libiërs weinig anders dan berechten en de doodstraf.

Hermanbakker
Hermanbakker20 nov. 2011 - 12:15

Een eerlijke poppenkast. In dit soort situaties zijn er geen eerlijke processen, heeft iemand wel eens vrijspraak gezien ? De enige die ik me herinner is die van Schacht in Neurenberg, hij werd daarna nog twee keer voor een rechter gesleept. Ook zonder succes overigens, succes in de zin van veroordeling. Schacht brak dan ook al in 1938 met Hitler, en behoorde tot degenen die de aanslag van 1944 op touw zetten. NIettemin werd alles in het werk gesteld de man toch te veroordelen.

Alila
Alila20 nov. 2011 - 12:15

'Saif al-Islam krijgt eerlijk proces' En Sinterklaas bestaat echt.

lancelot2
lancelot220 nov. 2011 - 12:15

Zal wel een sigaret krijgen en dan BENG. Gozert heeft genoeg op zijn geweten. Punt