Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

's Werelds beroemdste wilde ijsbeer de dood ingejaagd door feestvierders

  •  
12-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4129 keer bekeken
  •  
frost

Je weet niet hoe ze heet maar grote kans dat je haar wel eens hebt gezien. De ijsbeer met de naam Frost leefde op Spitsbergen en was opvallend tam. Ze werd door wetenschappers gevolgd met GPS-apparatuur en was te zien in tal van documentaires omdat ze in vergelijking met haar soortgenoten makkelijk te filmen viel. Zo figureerde ze onder meer in Our Planet van sir David Attenborough. En in Queen without Land van de Noorse fotograaf en documentairemaker Asgeir Helgestad.

Op Witte Donderdag naderde Frost samen met haar welp een huttencomplex op zo'n 30 kilometer afstand van de hoofdstad waar een groep mensen vakantie vierde en een feestje hield. Omdat ijsberen tot de gevaarlijkste dieren behoren trachtten de aanwezigen de beer en haar jong te verjagen met vuurwerk en alarmpistolen. Toen dat niet lukte joegen ze de dieren op met sneeuwscooters, regelrecht het water in. Frost was nog aan het herstellen van een narcose die wetenschappers haar een paar dagen eerder hadden toegediend. Daardoor overleefde ze de duik in het ijskoude water niet en kreeg een hartstilstand. Haar jong werd afgemaakt omdat die niet kan overleven zonder moeder.

De VRT interviewde journalist Arno Van Rensbergen die toevallig op Spitsbergen is. Hij vertelt dat de reacties op de dood van de ijsbeer wisselend zijn. Niet iedereen was zo gelukkig met de ijsbeer.

Op Spitsbergen leven, verspreid over een gebied van 61.000 vierkante kilometer, 2.700 mensen samen met zo’n 300 ijsberen. "De ijsbeer is aan de ene kant het symbool van Spitsbergen, maar de relatie tussen de ijsberen en de lokale bevolking is iets complexer dan dat. De ijsberen komen als gevolg van de klimaatopwarming steeds vaker aan land. Spitsbergen warmt zeven keer zo snel op als de rest van de wereld waardoor het zee-ijs er in sneltempo verdwijnt en het natuurlijk jachtgebied van de ijsberen almaar kleiner wordt. De ijsberen komen dus steeds dichter bij de bewoonde gebieden. Ze wennen snel aan de aanwezigheid van mensen en associëren de hutten met de aanwezigheid van voedsel. Dat veroorzaakt spanningen bij de lokale bevolking."

Een inderhaast opgericht monument voor het dier werd al meteen gevandaliseerd. De lokale autoriteiten hebben getracht het nieuws over de tragische dood stil te houden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.