RVZ: 'Test artsen vaker op bekwaamheid'
• 13-05-2011
• leestijd 1 minuten
'Medische bevoegdheid moet niet voor eeuwig gelden'
De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) wil dat artsen vaker getest worden op hun medische bekwaamheid. In een advies aan de minister van Volksgezondheid zegt de raad dat niet alleen initiële scholing, maar ook bij- en nascholing serieuzer genomen moeten worden om artsen en verpleegkundigen anders op te leiden en voor te bereiden op de vraag naar zorg van morgen.
Volgens de raad moet de bevoegdheid van medisch personeel ‘niet langer voortvloeien uit een eenmaal verkregen beroepstitel, maar uit bewezen bekwaamheid’.
De patiënt 2.0 lijkt niet op de traditionele zieke; ongezondheid is steeds minder een incident en steeds vaker een blijvende aandoening. De patiënt is bovendien niet langer een lijdend voorwerp, maar een meewerkend voorwerp. De dokter en verpleegkundige 2.0 werken samen met die patiënt en met collega’s uit de zorgketen. “Handelingen moeten worden verricht door de professional met de meeste vaardigheid en niet die met de meeste ‘strepen’. Dat maakt de zorg beter en goedkoper en het werken in de zorg interessanter.” aldus voorzitter van de RVZ Rien Meijerink. Daarom adviseert de RVZ om bevoegdheden niet meer af te geven voor de eeuwigheid, maar regelmatig opnieuw te toetsen.”