Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte weigert kosten restauratie Gouden Koets prijs te geven

  •  
16-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
Koets
Het eerlijke verhaal van minister-president Mark Rutte beperkt zich helaas enkel tot het Correspondentsdiner. Op de vraag van Alexander Pechtold over de restauratiekosten van de Gouden Koets wil Rutte namelijk geen antwoord geven. Dat meldt Omroep West.
De kosten van de restauratie vallen volgens de premier binnen de begroting van de koning. De vorst zou de vrijheid hebben, met inachtneming van het openbaar belang, om zelf te bepalen hoe hij het geld inzet. Bekendmaking van die bedragen is onnodig en zou – volgens Rutte – in strijd zijn met artikel 41 van de Grondwet waarin het volgende gesteld wordt
"Artikel 41 bepaalt dat de Koning, met inachtneming van het openbaar belang, zijn Huis inricht. Deze bepaling brengt tot uitdrukking dat de Koning, bijvoorbeeld wat betreft de inrichting van de hofhouding, recht heeft op een eigen levenssfeer."
Het is de eerste keer dat de Gouden Koets gerestaureerd wordt sinds koningin Wilhelmina hem als geschenk van de Amsterdamse burgerij bij haar inhuldiging in 1898 kreeg. De restauratie zal op verschillende plaatsen gebeuren en meerdere jaren duren. De draagriemen en textiel worden vervangen en de houten wielen gekrompen.
Critici vinden dat een dergelijke koets in deze tijd überhaupt gedateerd is. Ook omdat er aan de zijkant een beeltenis pronkt die op verheerlijkende wijze verwijst naar het Nederlands slavernijverleden.

Meer over:

vvd, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.