Joop

Rutte weigert excuses negeren Holocaust

  •    •  
12-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Antwoord op Kamervragen: Nabestaanden vragen niet om excuses, dus komen die er ook niet
Premier Mark Rutte ziet geen reden voor het maken van excuses voor de rol van de Nederlandse regering ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Volgens PVV-leider Geert Wilders zou de regering in ballingschap in Londen hebben weggekeken van de Jodenvervolging. Voor deze ‘slappe houding’ zou nu excuses gemaakt moeten worden. Rutte weigert.
Rutte wijst erop dat er geen breed gedragen advies ligt uit de kring van betrokkenen, of informatie die zou moeten leiden tot excuses. Met andere woorden: als de nabestaanden er niet om vragen, hoeft het ook niet. Tevens wijst hij op kabinet-Kok dat in 2000 excuses aanbood voor de ‘kille ontvangst’ na de oorlog van joden die de Holocaust hadden overleefd.
6267213786_3495a0fb9b

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

BasVV
BasVV12 jan. 2012 - 11:47

Inderdaad. Niet alleen de joden werden in de steek gelaten. Ook de politieke gevangenen. Maar ook de massaal opgepakte jongens bij razia's die in de duitse industrie moesten werken. Eigenlijk bijna iedereen dus die slachtoffer was van de Duitsers. Waarschijnlijk ook de slachtoffers van de Jappanners. Maar daar zegt het artikel even niets over. Zie vandaag de Volkskrant.

BakkerGerard
BakkerGerard12 jan. 2012 - 11:47

Als de regering nu, wegens niks doen tijdens de tweede wereldoorlog, excuses gaat maken aan de Joden, dan zal ze straks excuses moeten maken aan de Palestijnen.

bob b.
bob b.12 jan. 2012 - 11:47

Het is goed dat Rutte deze oprisping van Wilders negeert. Wilders had nog wat goed te maken met de Joden vanwege de collateral damage veroorzaakt door zijn stemgedrag om koosjer/halal slachten te verbieden. En wist zo gauw niets anders te bedenken dan deze oude koe uit de modder te trekken. Zo doorzichtig allemaal.

Donquichot1
Donquichot112 jan. 2012 - 11:47

pfff. aan sorry heb je wat.. Nederland neemt nog steeds ten alle tijden de "slappe houding" aan. Ze vechten amper voor hun eigen rechten, willen altijd de beste jongetje van de klas zijn zelfs ten koste van hun eigen burgers. Wat heb je nou aan sorry?? En helemaal als het klaarblijkelijk is dat de nederlandse regering geen barst verandert is sinds de 2de wereldoorlog. Nog steeds de slappe houding.. nog steeds alle confrontaties uit de weg.. het zelfde dus.. aan sorry heb je niks.

hannogroen
hannogroen12 jan. 2012 - 11:47

Aan een excuus op instigatie van WIlders en het daaraan klevende smerige gevoel zou ik persoonlijk niet moeten denken.

w.soet
w.soet12 jan. 2012 - 11:47

De heer wilders wil telkensweer aandacht trekken,het gaat hem niet meer gemakkelijk af. Nog een half jaar en we zijn van hem af. Hij moet minder aandacht hebben. Hij kan door dat de staat hem zoo beschermd ,van alles roepen. Janneke.

wouroe
wouroe12 jan. 2012 - 11:47

Waarom hoor ik dhr Wilders nooit over die veel grotere misdaad tegen de menselijkheid, de Zwarte Holocaust. Deze duurde geen 5 maar 400 jaar en het aantal slachtoffers ligt vele malen hoger. Bovendien stond Nederland niet zoals in het geval van de Joden passief aan de zijlijn, maar deed zij actief mee in deze moordpartij..

kees1311
kees131112 jan. 2012 - 11:47

Laten we exuses maken aan heel de wereld!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 jan. 2012 - 11:47

Maak van Nederland geen Excuses-doos. De Mulukes willen excuses las ik gisteren in de krant, de Indo. willen excuses, Srebinica willen excuses, Slavernij in suriname en ergens anders willen excuses...ect.. Ik denkt dat zij met excuses ''Geld'' bedoelen en de discussie moet nu gaan wie wat en hoeveel mag vangen. Frankrijk ook moet met Marokko gaan afrekenen, voor hun de daden van hun opa's en oma's. Maar over 100 jaar gaat ook Israel de kleine kinderen van Gazanen excuses aanbieden en betalen weigens het schenden van mensenrechten tegen hun grote opa's en grote oma's en het bombarderen van bejaarden en kinderen, maar over 100 jaar dan, en kan ook uit de hand lopen tot 500 jaar, maar die tijd komt ooit.

msj_meijerink
msj_meijerink12 jan. 2012 - 11:47

Terecht, straks moeten we namens de Kanninefaten excuses maken aan de Trechterbekers o.i.d.

JoopSchouten
JoopSchouten12 jan. 2012 - 11:47

'Regering liet tijdens de oorlog iederéén in de steek' 'De Nederlandse regering frustreerde elke vorm van hulp aan zowel de Nederlandse politieke gevangenen als ook aan de Joodse gevangenen.' 'Een paar dagen na de Duitse inval in Nederland, op 10 mei 1940, vluchtte de regering naar Engeland. De verantwoordelijkheid voor het - tijdelijke - bestuur werd op de valreep in handen gelegd van de secretarissen-generaal, de hoogste ambtenaren van de ministeries. De ambtenaren, al snel geïncorporeerd in het Duitse bezettingssysteem, kregen van de Nederlandse regering geen enkele instructie mee hoe te handelen jegens de bezetter.' Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3116119/2012/01/12/Regering-liet-tijdens-de-oorlog-iedereen-in-de-steek.dhtml

2 Reacties
JAWEH
JAWEH12 jan. 2012 - 11:47

Maar joop.. je weet toch... Eigen (regenten)volk eerst...

neutralist
neutralist12 jan. 2012 - 11:47

Kortom neoliberalisme!

[verwijderd]
[verwijderd]12 jan. 2012 - 11:47

Kern van WO2 is het bezetten van Duitsland door Nederland. De holocaust is slechts een onderdeel hiervan

2 Reacties
Candide2
Candide212 jan. 2012 - 11:47

Die wereldoorlog was eigenlijk bijzaak.

hannogroen
hannogroen12 jan. 2012 - 11:47

'Kern van WO2 is het bezetten van Duitsland door Nederland.' Oh, hebben de Japanners daarom oa Pearl Harbour gebombardeerd?

ockham
ockham12 jan. 2012 - 11:47

Goed zo. De joodse terreur tegen de Palestijnen duurt nu sinds 1945. En de tien miljoen Duitse doden gedurende de tweede wereldoorlog mogen ook wel eens aandacht.

1 Reactie
wajvr
wajvr12 jan. 2012 - 11:47

Krijgen ze ook - op 5 mei

taitennek
taitennek12 jan. 2012 - 11:47

Ons verontschuldigen? Ik ga nu een aantal boute uitspraken doen [CIDI, leest U mee?] Wat de Joodse gemeenschap in WOII is aangedaan is met geen pen te beschrijven, daar zal iedereen het over eens zijn. Maar…… Ik zie geen verschil tussen de Muur rondom Gaza en de muren rondom de Juden-Vierteils in Warschau en Amsterdam Ik zie geen verschil tussen de Duitse bommenwerpers [in Warschau] en de Israëlische Jachtvliegtuigen/aanvalshelikopters van nu Ik zie geen verschil in het begrip “lebensraum” van toen en de illegale Joodse nederzettingen in bezette gebieden van nu Ik zie geen verschil tussen het vergassen van Joden toen en het gebruik van witte fosfor tegen de bewoners van Gaza van nu.. Ik zie ook geen verschil in de toenmalige concentratiekampen van toen en de huidige Israëlische gevangenissen van nu [het enige wat nu ontbreekt zijn de ovens]. Toen werden de Joodse dapperen [in Warschau] “vrijheidsstrijders” genoemd, nu worden de Palestijnen die vechten voor hun rechten bestempeld als “terroristen” We worden nu al 60-70 jaar gechanteerd met schuldgevoelens ten aanzien van 40-45 en de Staat Israël hakt er lustig op los Onder het motto “Nie Wieder Auswitch” al de resoluties van de VN aan haar laars lappend en gesteund door landen als Nederland. Ik stel voor dat de Opperrabbijn in Nederland die miserabele geblondeerde keppeltjes dragende pseudo-jood officieel tot het Jodendom bekeert zodat we hem in een vliegtuig kunnen zetten richting Israël, gelabeld “with the compliments of the Dutch” Dan kan hij daar de reet likken van figuren als Liebermann en Netanayu. Smakeloos nietwaar? Maar dieven vang je toch met dieven?

2 Reacties
ockham
ockham12 jan. 2012 - 11:47

Helaas zie ik wel enig verschil. Wat Hitler probeerde was het onrecht van Versailles terug te draaien. Dat dat onrecht er was, ik ken geen historicus die dat bestrijdt. Polen werd aangevallen vanwege de Duitss stad Danzig, de Korridor, die verkeer met O Pruisen onmogelijk maakte, en discriminatie van miljoenen Duitsers, die in het in 1919 kunstmatig uit de grond gestampte Polen waren komen te wonen. Vooral de Britten jutten Polen op geen enkele concessie te doen. De Britse historicus Newman toonde dan ook aan, gebaseerd op geopende Britse archieven, begin zeventiger jaren, dat de Britse garantie aan Polen ten doel had oorlog te veroorzaken. Dat Hitler geen verdere oorlog wilde blijkt er m.i. voldoende uit dat tot Churchill de bezetting van N Noorwegen voorbereidde er niets gebeurde. Die voorbereidingen van Churchill toonden voor Hitler aan dat Churchill geen vrede wilde, dat leidde tot het verslaan van Frankrijk, waarvoor de bezetting van Nederland nodig was. Hitler hoopte dat nadat Frankrijk was verslagen Churchill tot inkeer zou komen. De Hess affaire toonde aan dat Churchill tot elke prijs oorlog wilde. In de standaard verhalen over de tweede wereldoorlog wordt het voorgaande systematisch verzwegen.

python
python12 jan. 2012 - 11:47

Gaarne een reactie van het CIDI.