Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte vertelt zijn 'eerlijke verhaal' bij het Correspondents' diner

  •  
10-02-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
Minister-president Mark Rutte heeft woensdag aan een heuse Nederlandse versie van het befaamde White House Correspondents’ Dinner deelgenomen, waarbij het de bedoeling was dat hij als een echte stand-up comedian zijn gram haalt bij de aanwezige pers en zijn politieke collega’s, precies zoals de Amerikaanse president dat elk jaar doet. Rutte nam niet alleen media en zijn collega’s in de zeik met zijn grappen maar kon ook de humor in zijn eigen lachwekkende beloften zien. De minister-president stelde dat hij zijn ‘eerlijke verhaal’ wilde vertellen, een sneer naar Samsom.
"(…) Ik kom altijd mijn belofte na en je kunt mij hiervoor op ieder moment wakker maken, zelfs als ik in Buitenhof in een interview zit. Iedereen wilde meedenken en meehelpen aan mijn speech van vanavond en het was misschien geen goed idee om Ard Van Der Steur mijn tekst te laten schrijven. Hij biedt zijn welgemeende excuses aan. "
"(…) Door het geheime Twitteraccount van Geert Wilders vraag ik mij af of Henk en Ingrid ook op de Donald Duck geabonneerd zijn. Dolf Jansen is er en is al jaren één van de grappigste cabaretiers van Nederland. Nauwelijks verantwoordelijkheden en drie keer de Balkenendenorm. Dan werk je in NL gewoon bij de Vara, toch Mathijs? "
"(..) Veel journalisten zeggen dat ik geen visie heb. Ik zie dat niet. Ik heb wel degelijk visie en mensen hebben daar gewoon recht op en ik wil daar vanavond volstrekt duideljk over zijn. Het is goed dat hier te kunnen onderstrepen. Die belofte durf ik vanavond te doen en daar mag u mij aan houden. "
Ook neemt hij zijn collega’s eurocommissaris Frans Timmermans en minister Bert Koenders te grazen, die beiden zouden strijden om  ‘de slimste mens’ te zijn. Edith Schippers van Volksgezondheid zou in een televisieprogramma ‘bepaalde krachten aan het werk willen zetten’. Hij praat nog even over het afscheid van Ivo Opstelten wie ‘Thorbecke zelf had geadviseerd de politiek in te gaan’. En zijn collega’s van de PvdA zouden niet zoveel verschillen van de VVD met ‘keurige namen’ zoals Lodewijk, Diederik, Eberhard.
Eerder was er veel kritiek over de aanwezigheid van de pers  bij het diner. Sommige media, zoals de NRC, weigerden deel te nemen omdat het zou kunnen lijken alsof politiek allemaal een spelletje is en media samen met politici daar aan meedoen. Daarover zegt Rutte:
"Het is fijn om de crème de la crème van de pers toe te spreken zonder dat  jullie terug kunnen praten, tenminste in het openbaar. In Den Haag is het traditie om de beste  journalisten in te huren als voorlichter. De  lijntjes met de journalistiek zijn kort. Ik heb dat bijvoorbeeld met NRC. Een van de redactueren heeft mij een jaar gevolgd. Zit je ergens rustig een eierbal te eten, staat daar Petra. Zie je ergens een groene waas, Petra. Het ging zelfs zo ver dat mijn moeder op een gegeven moment dacht dat ik eindelijk een vriendin had."
Daarnaast snijdt de minister-president het onderwerp van de opkomende verkiezingen aan.
"(…) Jesse Klaver, is een politieke belofte voor de toekomst, laten we hoen dat zo blijft. Als een goede fles wijn zou het te zonde zijn om die te vroeg open te trekken. Pechtold en Samsom hebben me gevraagd dit te benadrukken. Als het Correspondents’ diner slecht valt noem ik het ook gewoon: het plan Samsom"
Rutte sluit af op een serieuze noot:
"Als ik heel eerlijk ben kan het me niet zoveel schelen wat er over mij gezegd wordt. Veel belangrijker is dat alle verschillende krantenkoppen naast elkaar mogen bestaan.  Dat jullie in alle vrijheid moeten en kunnen zeggen wat jullie willen. Dat moeten we koesteren. Na de aanslagen op Charlie Hebdo stond ik op de Dam en zei ik handen af van onze vrijheid en die bestaat niet zonder vrije pers. Er zijn wereldwijd bijna 70 journalisten omgekomen bij het uitoefenen van hun vak. Daarom herhaal ik vanavond wat ik toen ook zei. Handen af van onze vrijheid."
De medium-well grappen van Rutte vielen zo nu en dan goed in de zaal maar tot echt schaterlachen kwam het niet. De leukste grap kwam van Dolf Jansen die aan het optreden van de minister-president refereerde of zoals hij het noemde in zijn woorden: ‘mijn voorprogramma’.
 

Meer over:

#video, politiek, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.