Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte tegen vluchtelingen: opgesloten zitten is fijner

  •  
08-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-04-08-om-17.32.42
Volgens premier Mark Rutte zijn vluchtelingen ‘echt beter af’ in Griekse detentiekampen, ondanks oproepen van onder meer Amnesty International en kampmedewerkers zelf om er onmiddellijk mee te stoppen. Dat meldt de Volkskrant vrijdag. De premier reageert daarmee op kritiek van hulporganisaties als Amnesty.
Rutte gelooft dat het wegstoppen van vluchtelingen in detentiekampen voorkomt dat zij ten prooi vallen aan mensensmokkelaars. ‘Wij doen er alles aan om er in die kampen voor te zorgen dat er genoeg eten is en genoeg voorzieningen zijn. De indruk die Amnesty en anderen wekken dat het hiervoor beter was. Ik vraag me werkelijk af waar je dat vandaan kan halen,’ aldus de premier, die eerder vluchtelingen nog opriep toch vooral thuis te blijven.
Volgens Amnesty zijn de toestanden voor vluchtelingen in de kampen schrikbarend slecht. Zo bezocht de onderdirecteur Europa van Amnesty, Gauri van Gullik, de kampen op Lesbos en Chios en constateerde: ‘De situatie is vrij extreem. Er zijn veel teveel mensen, het is verschrikkelijk vol. Soms zitten 3 of 4 families op een hele kleine kamer, er zijn veel tenten buiten en er is te weinig toegang tot medische hulp.’
"Mensen zijn ontsnapt, maar ze worden absoluut binnengehouden. Het wordt strikter en strikter, ze zijn officieel opgesloten."
Ook constateerde Van Gullik dat er ‘verschrikkelijk veel kinderen’ in het kamp zitten en ‘meerdere mensen met een ernstige handicap, zelfs een klein kindje met ernstige symptomen van een chemische aanval in Syrië’. Eerder deze week werd uit notities van UNHCR al bekend dat in kampen op Lesbos een ernstig voedseltekort is ontstaan.
De vluchtelingen worden in de kampen opgesloten in afwachting van hun gedwongen uitzetting naar Turkije. Die uitzetting is onderdeel van de deal tussen Turkije en de EU, waarbij het de bedoeling is dat Europa asielzoekers uit Turkse kampen opneemt, in ruil voor vluchtelingen die terug worden gestuurd naar Turkije. Over die deal waarschuwde een hoge VN-functionaris eerder deze week dat die wel eens illegaal zou kunnen zijn, onder meer omdat er geen garanties voor het beschermen van mensenrechten kunnen worden afgegeven. Turkije wordt ervan beschuldigd Syriërs terug te sturen naar hun thuisland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.