Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Rutte stopt brandbrief Van den Ende in lade

  •  
27-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
joop_van_den_ende_300.jpg
Theatermagnaat heeft alternatief voor draconische bezuinigingen
Theatermagnaat Joop van den Ende maakt zich grote zorgen over de kaalslag die het kabinet Rutte voorbereidt voor de zogenaamd ‘linkse hobby’s’ kunst en cultuur. Hij stelde een alternatief plan op dat veel minder schade berokkent.
Van den Ende stuurde Rutte vier weken geleden een brandbrief waarin hij uiteenzette hoe de rol van de overheid op een gezonde manier kleiner kan worden op het gebied van kunst en cultuur. Rutte heeft de brief van een van de meest succesvolle ondernemers van Nederland botweg genegeeerd.
Van den Ende, die de mogellijkheden van een ‘Amerikaans model’ voor Nederland onderzoekt, is zeer kritisch over het kabinetsbeleid.
”Heel onzorgvuldig en onnadenkend. ‘We moeten op alles bezuinigingen, dus ook op cultuur. Maar het hele systeem kan niet van de ene op de andere dag veranderen.”

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Bodde2
Bodde227 nov. 2010 - 10:57

Rutte wil misschien wel maar is met handen gebonden aan de PVV die deze bezuiniging kost wat het kost wil doorvoeren.

EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag27 nov. 2010 - 10:57

Ja die uitgestoken hand van Rutte wordt steeds maar weer een middelvinger in de lucht (Als Kim il Geert achter de schermen aan zijn touwtje trekt)

Janssen3
Janssen327 nov. 2010 - 10:57

Joop van de Ende heeft natuurlijk wel een punt. Volgens mij is er met wat gelobby dan ook wel uit te komen. Enige wat je wel zou kunnen afvragen is: Komen deze bezuinigingen te snel of komt het alternatieve plan te laat.

fokjemoeder
fokjemoeder27 nov. 2010 - 10:57

Het Amerikaanse model is in dit geval dat de overheid vrijwel geen subsidie meer geeft maar de kunst en cultuur sector afhankelijk wordt van de gulle giften van rijke burgers. Volgens mij heeft Rutte dan de weg voor v/d Ende nu helemaal vrij gemaakt om zichzelf onsterfelijk te maken als gulle gever.

Ochjong
Ochjong27 nov. 2010 - 10:57

Rutte negeert brief van Joop vd. Ende: Hoe kan dat nou ? ik begrijp er niets van. ;-)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 nov. 2010 - 10:57

Rutte had het toch over een uitgestoken hand naar de oppositie? Dream on!

maclofty
maclofty27 nov. 2010 - 10:57

Hij kan alleen maar noten lezen ;-)))))

clara51
clara5127 nov. 2010 - 10:57

Dat Van den Ende cultureel ondernemer is wil niet automatisch zeggen dat wat hij produceert bagger is. Wie dat beweren hebben een klein denkraam. Dat hij cultureel ondernemer is wil ook niet automatisch zeggen dat hij geen boodschap heeft aan of belang heeft bij de gesubsidieerde kunsten. Zie datzelfde denkraam. Wie heeft opgelet heeft kunnen zien dat Van den Ende op dit moment 1,5 ton stopt in een nieuw boek over fondsenwerving. "En als het meer moet kosten, stoppen we er meer in." Boek is bedoeld voor de gehele kunstsector. En een nuttige reactie op wat Van den Ende "een overval van het kabinet" noemt. En wie zijn denkraam nog wat verder openzet kan ook op zijn vingers uitrekenen dat een cultureel ondernemer als Van den Ende zelf ook stevig last gaat krijgen van een totaal onverwachte BTW-verhoging. Met andere woorden: er staat hieronder een behoorlijke hoop klets. Ik heb gezocht naar die brief aan het kabinet. Weet iemand misschien waar die te lezen is?

ErnsTT2
ErnsTT227 nov. 2010 - 10:57

Kijk vooral ook naar wat het voornamelijk oplevert qua "Cultuur", want 95% van die "Cultuur" is pure Commercie, veel zelfs van het Oh O Cherzo type, wat overigens niets anders is dan een Rip Off van (New) Jersey Shore is. Wij hebben wel eens het idee, omdat we alleen de HBO knallers Dexter en Sprano's hier te zien krijgen dat ze daar alleen erg *goede* series maken, maar het meeste is toch puur om aan product placement te doen, het heet niet voor nisk Soap, want de Eerste was opgezet om de producten van Procter & Gamble te verkopen via de TV... En qua Kunst bestaat de Mainstream ook uit het simpel vergroten van iets bestaands met de computer en er dan een slim lulverhaal aan te hangen. (er word ook erg goede kunst gecreëerd, maar ja die red het niet want niet Commercieel te vermarkten) Om over de filmindustrie maar helemaal te zwijgen, want als de Indy's er niet waren kregen we alleen maar "Kevin Costner" films. Helaas zag je die houding hier bij de laatste Gouden Kalver verhuur ook, want toen een betrekkelijk kleine en maatschappij kritische film overladen werd met nominaties, kwamen de gevestigde filmproducers en zelfs een aantal "regiuseurs" breed uitmeten op TV dat de Jury, wel gek geworden moest zijn, want dat was een verkeerde keuze voor de filmindustrie !?! Op het moment dat het Geld regeert gaat het telkenmale verkeerd... En dat fenomeen zien we al gebeuren sinds Cypselus... Maar goed dat gaat wellicht te ver voor de haastige lezer, echter voor wie de tijd neemt, zie je dat er werkelijk niets nieuws is onder de zon, en dat Decadentie van de Macht, wat we nu in ontegenzeggelijke briljante manier gedemonstreerd zien in de elkaar de handen boven het hoofd houden van Rutte en Verhagen, dat zij niets aan Wilders zouden kunnen doen, terwijl ze hem juist zelf *die* macht hebben gegeven. Er zijn uitzonderingen, zoals de verlichte Peisistratos, die het wel goed voor had met zijn volk, echter is dat de uitzondering op de regel... Kortom, het word hoog tijd dat de Kamerleden uitgekozen worden op kennis en Competentie, en niet op Corrumpeerbaarheid. De goeden niet te na gesproken uiteraard! ik heb het specifiek over de toch wel erg bedenkelijke statuur van een groot aantal PVV leden, die iedere dag weer voor een verstoring van inhoudelijke debatten zorgt, waardoor de Regering niet meer aan Regeren toekomt, en ze alleen maar bezig zijn om te bedenken hoe ze de doofpotten sneller geproduceerd krijgen. (Misschien kunnen ze al die werkeloos gemaakte WsWers wel in gaan zetten als Doof-Potten bak Slaven...)

JAWEH
JAWEH27 nov. 2010 - 10:57

Misschien kan Joop wat van zijn vermogen beschikbaar stellen om de cultuursector te ondersteunen.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs27 nov. 2010 - 10:57

"Misschien kan Joop wat van zijn vermogen beschikbaar stellen om de cultuursector te ondersteunen." Zou 65 miljoen een idee zijn? Exact dat bedrag heeft hij namelijk alleen al in het De La Mar gestopt. En waaruit bestaat jouw bijdrage? Praten over andermans portemonnee?

Klaas2
Klaas227 nov. 2010 - 10:57

---[Rutte heeft de brief van een van de meest succesvolle ondernemers van Nederland botweg genegeeerd. ]--- Het lijkt er botweg op dat dit kabinet zich laat leiden door revanchisme, de botte kant van rechts regeert dit land. Rutte is bang dat de plebs, als nieuw rechts electoraat, hem zullen verwijten als ons land over enige tijd nog steeds mooie dingen doet. Rutte is bang dat als de plebs de VVD weer de rug toekeren, dat hij politiek leider is van een clubje van twintig zetels. Rutte is dus een populist, zijn hang naar groter electoraat laat hem inspelen op wat hij denkt dat zijn electoraat denkt. Uiteindelijk verdwijnen populistische partijen (bijna per definitie) omdat de stroming inherent in zich heeft om ideologisch plat te worden, waardoor niemand zich meer aangesproken voelt

4 Reacties
JAWEH
JAWEH27 nov. 2010 - 10:57

Juistem, Het handhaven van de HRA (dat is namelijk liberaal en progressief) is met afstand de meest populistische verkiezingsstunt van de afgelopen decennia .

matrix2
matrix227 nov. 2010 - 10:57

Een beetje respect voor Rutte is wel op zijn plaats lijkt me. Het is prettig om te weten dat Rutte zich niet laat gijzelen door ondernemertjes van twijfelachtig allooi.

objectivist
objectivist27 nov. 2010 - 10:57

Een vreemd staaltje deductie.

Sternenstaub
Sternenstaub27 nov. 2010 - 10:57

Zeer mee eens.

BATikker
BATikker27 nov. 2010 - 10:57

Van den Ende kijkt naar een Amerikaans model, wellicht kan hij zelf het goede voorbeeld geven door een deel van zijn prive-vermogen te schenken. Dat Rutte nog niet heeft geantwoord betekent natuurlijk niet dat hij de brief niet las danwel negeert.

2 Reacties
Klaas2
Klaas227 nov. 2010 - 10:57

---[Van den Ende kijkt naar een Amerikaans model, wellicht kan hij zelf het goede voorbeeld geven door een deel van zijn prive-vermogen te schenken.]--- Weet jij veel wat hij met zijn geld doet? Die man investeert enorm in cultuur, en lang niet altijd voor de winst. Niet alle projecten zijn winstgevend en niet alle projecten zijn winstgevend bedoeld.

Charta46
Charta4627 nov. 2010 - 10:57

[...Van den Ende kijkt naar een Amerikaans model, wellicht kan hij zelf het goede voorbeeld geven door een deel van zijn prive-vermogen te schenken...] Hij heeft onlangs 65 miljoen euro in de totale verbouwing van het Nieuwe De Lamar theater gestopt. Het nieuwe theater wordt vandaag geopend. Ook ondersteunt hij financieel aankomende theater talenten. Het lijkt me verstandig dat je, voordat je iets zegt, je op de hoogte stelt van de materie.

objectivist
objectivist27 nov. 2010 - 10:57

Rutte heeft GROOT gelijk. Elke representant uit de cultuurwereld had zo'n brief kunnen sturen met een geloofwaardige tekst maar deze commerciele rakker nou net niet. Doet me denken aan Dick Scheringa die Bos vraagt zijn bank te redden. Ronduit stuitend en een bewijs dat ook Joop het contact met de realiteit kwijt is zoals bankdirecteuren.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 nov. 2010 - 10:57

Je kan zeggen wat je wilt over van den Ende, je kunt wat hij doet commerciele bagger vinden, prima, vind ik ook. Maar de beste man is wel het rolmodel voor subsidieloos cultureel ondernemen, lijkt me voor een kabinet dat van subsidies op cultureel gebied af wil (iets waar ik het niet mee eens ben) vreemd om niet naar deze man te luisteren.

keck66
keck6627 nov. 2010 - 10:57

Welk voorstel stond er in de brief?

[verwijderd]
[verwijderd]27 nov. 2010 - 10:57

De bezuiniging op de cultuursector is welbewust. Men probeert een hardvochtig klimaat te creëren waarin rechtse sentimenten welig kunnen tieren.

1 Reactie
objectivist
objectivist27 nov. 2010 - 10:57

Ik mag hopen dat het welbewust is. 'Per ongeluk' bezuinigen zou ik pas echt erg vinden. Maar die hoogoplopende emoties hier over het cultuurkindje vind ik ongepast. Alsof het cultuur een heiligdom is.

a.doorgeest
a.doorgeest27 nov. 2010 - 10:57

Dhr. van den Ende vergeet één ding: dit kabinet is uit op het slopen van kunst en cultuur. Da's een droom van rancuneus rechts. Alles slopen wat de kleine hersentjes van de kleinburgers niet kunnen bevatten. Je kunt 't ook anders zeggen: de sloopkogel komt van rechts. Rutte is helemaal niet geïnteresseerd in redelijke alternatieven. Kaalslag is zijn ambities. En alles ten bate natuurlijk van de portemonnee van de eigen achterban. Want veel verder gaat het denken - ach ja, noem het maar denken - van de Liberalo's niet...

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs27 nov. 2010 - 10:57

"Dhr. van den Ende vergeet één ding: dit kabinet is uit op het slopen van kunst en cultuur. Da's een droom van rancuneus rechts. Alles slopen wat de kleine hersentjes van de kleinburgers niet kunnen bevatten." Ik weet niet of Van den Ende dat vergeet. Hij is geen politicus maar een ondernemer en zoek dus naar praktische oplossingen: als dit de nieuwe realiteit wordt, hoe kunnen we de overgang dan verzachten en hoe kunnen we er vervolgens het beste van maken? Dat lijkt me een nuchtere en nuttige manier om anticiperend met de situatie om te gaan: alvast zorgen (ook middels het onderzoek dat hij financiert) dat je een scenario klaar hebt liggen. Dat staat helemaal los van de vraag of je je tegen de culturele afbraak moet verzetten: levert dat verzet niets op, dan sta je in ieder geval niet met lege handen.

RobvanderHilst1
RobvanderHilst127 nov. 2010 - 10:57

Wie dat 'Amerikaanse model' voor de financiering van kunst en cultuur omhelst die moet weten dat de VSregering zelfs niet eens een ministerie van cultuur hééft en dat het geen cultuurbeleid voert zoals dat bij ons in Europa wél het geval is. Vrijwel alles wat in de VS op dit brede terrein gebeurt en gefinancierd wordt, komt uit de private sector. Hieraan ligt een hele waaier van (historische) oorzaken ten grondslag. Dat 'model' een-op-een overpotten naar Europa - Nederland dus incluis - zou de zoveelste stommiteit zijn in een, sinds WO2, hele reeks van ingevoerde 'Amerikaanse vergissingen'. Daarvan is het salonfähig maken en worden van het maatschappij-ontwrichtende libertaire kapitalisme zo ongeveer het ergste tot nu toe.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub27 nov. 2010 - 10:57

Indeed.

RobvanderHilst1
RobvanderHilst127 nov. 2010 - 10:57

En nog dit: dat premier Rutte de brief met aanbevelingen van Joop van den Ende in een diepe la heeft weggestopt, behoeft natuurlijk niet te verbazen. Rutte kán er namelijk niets mee, ook al zou hij dit wel willen: de matigende oproepen van zijn partijgenoten Bolkestein en Zalm zullen dan ook, vrees ik, tot dovemansoren in het Torentje gericht zijn. Kabinetsgedoger PVV, die zijn grote electorale succes te danken heeft aan een zeer grote groep - arm en verarmd geworden - Nederlanders die met 'kleine protemonnee's' zijn aan te duiden, ziet hierin een belangrijk middel tot WRAAK jegens een andere grote, groep van welvarende Nederlanders voor wie k&c normaliteit is en die door hen gekoesterd wordt. Het hiermee 'te grazen nemen' van de Linkse Kerk (geliefde uitdrukking van Wilders) overvleugelt alle rationele argumenten tégen de terecht met draconisch en irrationeel geafficheerde bezuinigingsplannen van het kabinet. Wat de zonder meer noodzakelijke bezuinigingen in overheidsfinanciën betreft: het principe van de 'sterkste schouders dragen de zwaarste lasten' die de conservatieve Britse premier voor nóg hardere bezuinigingen in GB hanteert, gaat in Nederland dus niet op. Zoals evenredigheid in bezuinigingen alhier wat betreft kunst en cultuur - niet 8% maar 20% - volstrekt zijn losgelaten. Maar ja Wilders' WRAAK dus, waaraan VVD en CDA dus loyaal meedoen. Denk daaraan in het stemhokje op 2 maart 2011.

2 Reacties
hannogroen
hannogroen27 nov. 2010 - 10:57

Rob, mijn complimenten voor je uitstekende bijdrage!

Sternenstaub
Sternenstaub27 nov. 2010 - 10:57

Het Torentje van Babylon: megagrote woorden, piepkleine ideaaltjes, halve waarheden, hele leugens, egomanie en falen in een notendop.