Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte rekent 50 miljard mis

  •  
26-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
rutte_eu_300.jpg
De 109 miljard euro steun aan Griekenland bestaat volledig uit publiek geld ... Rutte zei dat banken 50 miljard euro van dit bedrag voor hun rekening nemen, maar dat blijkt nu niet te kloppen ... PvdA en D66 vinden dat het kabinet 'onhandig' heeft gehandeld ... SP wil dat Kamer terugkomt van reces
Nederland staat uiteindelijk voor een hoger bedrag garant met de financiële steun aan Griekenland. Het bedrag van 109 miljard euro waarmee het IMF en de eurolanden hebben ingestemd komt uit publiek geld. Eerder beweerde premier Rutte dat in dat bedrag 50 miljard van de banken is opgenomen. Minister Jan Kees de Jager corrigeert die uitspraak in een brief aan de Kamer.
In de brief legt De Jager uit dat Griekenland tot 2014, 159 miljard krijgt. Tot 2010 zal die hulp oplopen tot 215 miljard. Van dit totale bedrag komt 109 miljard uit publiek geld en 106 miljard van banken en financiële instellingen. Nederland zal naar verwachting nu ruim 6 miljard euro bijdragen in de vorm van garanties. De inbreng van de andere euroland en het IMF komen neer op 109 miljard euro.
Meerdere oppositiepartijen hadden De Jager om opheldering gevraagd nadat bleek dat buurland Duitsland een andere conclusie over de Eurotop aan haar burgers presenteerde. Nederland had als enige euroland een andere visie. In de negen pagina’s tellende brief hoopt De Jager een einde te maken aan de verwarring die is ontstaan over de noodhulp aan Griekenland. PvdA en D66 vinden dat het kabinet ‘onhandig’ heeft gehandeld.
Update 11.30
SP-Kamerlid Ewout wil dat de Tweede Kamer terugkomt van reces om Rutte aan de tand te voelen over zijn misrekening.
Irrgang: “Afgelopen vrijdag sprak Rutte over ruim honderd miljard, inclusief de bijdrage van de banken. Nu blijkt dat alleen de Europese belastingbetaler en het IMF al dat bedrag betalen. Vijftig miljard is bijna drie keer het bedrag dat dit kabinet wil gaan bezuinigen. Daar mag je je niet zomaar in vergissen.
De SP is ook nog altijd niet tevreden met het besluit van dit kabinet over de aanpak van de schuldencrisis. Ze vinden dat de veel te hoge schulden van Griekenland niet genoeg worden aangepakt met een noodpakket. Volgens Irrgang wordt het ook steeds duidelijker dat veel banken geen zin hebben om mee te betalen aan het oplossen van ‘problemen die ze zelf hebben veroorzaakt’. “Ik wil van Rutte horen hoe deze blunder heeft kunnen gebeuren.”
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (85)

cormol
cormol26 jul. 2011 - 8:00

De gedoogpartners D66 en PvdA vinden dat Rutte "onhandig" heeft gehandeld. Met zo'n oppositie zal je de oorlog niel winnen. Uit de brief van Minister Jager blijkt duidelijk dat van de geschatte netto private bijdrage tot 2020 van 106 miljard geen stuiver "nieuw geld" van die banken begrepen is. De publieke bijdrage tot 2020 van 109 miljard is wel nieuw geld, waarvan we een niet onbelangrijk deel nooit meer terugzien. De publieke bijdrage is daarnaast hoger doordat de rente van het EFSF voor Griekenland, Portugal en Ierland zullen worden verlaagd, zodat de door de Jager eerder voorgespiegelde winst [http://tinyurl.com/3cnaykx] ook niet wordt gerealiseerd. Vroeger, in betere tijden, noemde de oppositie een dergelijk optreden volksverlakkerij.

Soupkip
Soupkip26 jul. 2011 - 8:00

Rutte: "Ik zit al acht uur in de cijfers, dus u kunt ervan uitgaan dat ik de cijfers correct heb"....paraphraserende.

objectivist
objectivist26 jul. 2011 - 8:00

Europa in dit keurslijf is toch een groot misverstand, dan kan dit er best bij.

Mindfulnesstherapy
Mindfulnesstherapy26 jul. 2011 - 8:00

Rutte schijnt het wel meer niet zo nauw te nemen met de waarheid. 1. Vastlopen van de besprekingen rond paars-plus. 2. Geen toezeggingen gedaan aan de heer Robesin (?), rond de ontpoldering. Wat moeten we nog geloven van deze man?

JoopSchouten
JoopSchouten26 jul. 2011 - 8:00

'PvdA en D66 vinden dat het kabinet 'onhandig' heeft gehandeld' ? ? ? ? Waardeloze oppositie. Dit is gewoon misleiding ... Overigens blijken de toezeggingen van de Banken een wassen neus.

Pjotrs
Pjotrs26 jul. 2011 - 8:00

Met Rutte als premier slaan we internationaal een pleefiguur. (Met dank aan Bolkestein voor de kwalificatie.)

trujac
trujac26 jul. 2011 - 8:00

Niet alleen Rutte verrekende zich maar alle politieke leiders in Europa. Als over pakweg 10 jaar de balans wordt opgemaakt zal blijken dat de banken en de verzekeraars nul komma nul hebben bijgedragen aan de hulp. De private sector zal hoe dan ook de rekening neerleggen bij de consument, het zij via afgedwongen belastingverlaging bij de overheid of gewoon door het doorberekenen van de kosten in het rente percentage en de dienstverlening naar de consument toe. Onze politieke leiders weten dat heel goed maar ondertussen komen zij er goed mee weg. Een volgende generatie politici vinden vast ook wel een creatieve oplossing om de burger om de tuin te leiden.

morks
morks26 jul. 2011 - 8:00

Ach, een alfa, 'onze' premier, die ooit Cohen verweet te weinig economische kennis te hebben!

stuur47
stuur4726 jul. 2011 - 8:00

Het was ons toch al lang bekend dat Rutte niet kan rekenen.

Sonia2
Sonia226 jul. 2011 - 8:00

Ga nog eens naar de stembus mensen. De uitslag is immers altijd hetzelfde.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 jul. 2011 - 8:00

De heer Zalm, de rekenmachine van Nederland, nu: Haaaaaaaaa, haaaaaaaaaaa, zij kunnen niet rekenen!

CdeVries
CdeVries26 jul. 2011 - 8:00

Foutje is menselijk. Foutje ... bedankt.

Elfje2
Elfje226 jul. 2011 - 8:00

PVDA blijkt gewoon een meeloper....niks daadkracht...niks aanpakken...ben lid af gelukkig...

JustMatthias
JustMatthias26 jul. 2011 - 8:00

Smerige streek van Rutte. Is de man nu echt zo dom of heeft hij bewust kamer en publiek op het verkeerde been gezet. Nou, aan de kamer om dit verder uit te zoeken. Daar zitten ze uiteindelijk voor. http://www.z24.nl/economie/artikel_230210.z24/Rutte_rekende_zich_rijk.html

msj_meijerink
msj_meijerink26 jul. 2011 - 8:00

Een premier die niet kan rekenen, waar hebben we dit aan verdiend?

ErikDoes
ErikDoes26 jul. 2011 - 8:00

Iedereen zal hem wel gelezen hebben hiernaast maar deze vind ik meesterlijk: "Rutte kan precies tot 18 miljard rekenen. Daarna wordt het giswerk."

AlbertHofmann
AlbertHofmann26 jul. 2011 - 8:00

De titel is verkeerd. Het moet zijn: Rutte liegt 50 miljard

Crunchy Frog
Crunchy Frog26 jul. 2011 - 8:00

Nogal gênant voor de premier die zo stoer riep dat je links vooral niet het beheer over de Sahara moet geven omdat dan het zand opraakt. Weer geen sterke beurt: regeren is kennelijk iets lastiger dan leuk babbelen in de verkiezingscampagne.

Sjaak3
Sjaak326 jul. 2011 - 8:00

Met dat vingertje omhoog staat dit rekenwonder te verklaren tegen een eenvoudig journalistje dat hij 8 uur met deze cijfertjes in de weer is geweest. Denkt u nu echt journalistje dat ik niet weet waar ik over praat!!! Pas op hoor. Ben ik nu zo dom of zijn jullie dat. Nederland slaat Europees een modder figuur. Wat zal Zakzozie krom liggen van het lachen. Dus Aert ik weet nog niet of u wel reageerd op dit onderdeel, maar zou u onze MP even willen bijsturen.

DikBrix
DikBrix26 jul. 2011 - 8:00

Ik ben slecht in boekhouden en zo. Dat gezegd hebbende: Volgens mij dragen banken, verzekeraars en pensioenfondsen niets bij in de zin van betalingen. Voor zo ver ik het begrijp is die bijdrage gegoten in de vorm van langere looptijden en lagere rente voor de Griekse staatsobligaties die zij bezitten. Ofwel: minder opbrengst en dus minder winst. Of dat ook daadwerkelijk tot verlies leidt omdat Griekenland misschien niet kan betalen, is lang niet zeker en dus speculatie. Via het EFSF komt dat in principe weer terug en is dus een gedekt risico. De euro-staten storten geld uit de kas van de belastingbetalers in het EFSF, dat is iets anders. Dat kost gewoon direct geld en komt niet terug, ondanks de beloftes van Rutte en De Jager. Toch werden deze twee 'betalingen' gepresenteerd als gelijkwaardig; wat mij betreft een schijnvergelijking. Private partijen zouden moeten meebetalen, dat is het verkoopverhaal 'omdat de burger dat wil' en in verlengde daarvan ook de NL 2e-Kamer. De gevonden oplossing zoals die door Rutte en De Jager wordt gepresenteerd, is een schijnwerkelijkheid. Niet zo gek dus dat Rutte een rekenfout maakt, want als je eenmaal begint met verzinsels, dan is het lastig onthouden wat je nu precies verzonnen had.

Roelof123
Roelof12326 jul. 2011 - 8:00

Publiek geld 50 miljard. Dan nemen banken en verzekeringen vast 59 miljard euro voor hun rekening, inplaats van de eerder aangekondigde 50 miljard. Dan heeft Rutte zich 9 miljard euro minder ramp vergist, in het voordeel van de burger.

PMoleman
PMoleman26 jul. 2011 - 8:00

Leuke foto, lijkt net een cartoon van Adriaan

hannogroen
hannogroen26 jul. 2011 - 8:00

Wat een prutser!

Opinius
Opinius26 jul. 2011 - 8:00

citaat: "Rutte rekent 50 miljard mis " te laaaaaat.

NNenNN
NNenNN26 jul. 2011 - 8:00

Voor de mensen die nog steeds denken dat ons geld naar de Griekse burger gaat en niet snappen dat ook de Europese en de Griekse burgers bestolen worden door hun regeringen. Dit omdat het een win win situatie is voor bepaalde politici en financiële instellingen (medeveroorzakers van de "crisis"): Documentaire: Debtocracy - http://www.debtocracy.gr/indexen.html

ErikDoes
ErikDoes26 jul. 2011 - 8:00

Als we ons dan zo makkelijk 50 miljard vergissen, kan er dan misschien 1 miljard naar de landen in de Hoorn van Afrika? Hebben die mensen ook weer een jaar te eten.

matrix2
matrix226 jul. 2011 - 8:00

Ach, die 50 miljard is over een paar jaar nog maar een modaal maandsalaris waard. Laat die Rutte maar schuiven... die man weet waar ie mee bezig is..

wvdstraat
wvdstraat26 jul. 2011 - 8:00

Waar blijft de eerste rechtse (non-)humorist met een opmerking over "gratis geld"?

Paul!
Paul!26 jul. 2011 - 8:00

Vergissen is menselijk... Hij kan toch niet overal tot in de details van op de hoogte zijn? Wat mij trouwens vandaag opviel...... Het geld dat nodig is om de hongersnood in Afrika op te lossen wordt geschat op 1.1 miljard..... Als we, als Europa, bereid zijn om een land als Griekenland 109 miljard te lenen, waarom niet gelijktijdig wat opzij zetten voor Afrika?

elgringo2
elgringo226 jul. 2011 - 8:00

ach ja, als je het vlug zegt lijkt het niet veel...

JoopSchouten
JoopSchouten26 jul. 2011 - 8:00

Rutte gefileerd.: Goed in de cijfers (...) Dan de geloofwaardigheid. Premier Rutte was vorige week zeker van zijn zaak. 'Ik ben er vandaag acht uur mee bezig geweest', zei hij na afloop van de eurotop tegen een groep Nederlandse journalisten. 'Ik zit goed in de cijfers maar ik kan me voorstellen dat u nog even aan boord moet komen.' Om in de beeldspraak van Rutte te blijven: het bootje van hem en De Jager is sindsdien niet koersvast gebleken. Toen vrijdag de eenzame positie van Nederland duidelijk werd, gooide Den Haag het aanvankelijk over de boeg van bedragen die de andere eurolanden ten onrechte meerekenden. Zoals het resterende geld (56 miljard) van de eerste noodlening voor Griekenland. Onzin, zo bleek snel. Of de geplande opbrengst (28 miljard) van de Griekse privatiseringen; eveneens onzin. Storm in een glas water (...) In de brief van maandag wordt het verschil tussen Den Haag en de rest van de eurozone teruggebracht tot een simpele kwestie van fasering. Rutte telde tot 2014, zijn eurocollega's tot 2020. Althans, dat schrijft De Jager. En dan krijg je natuurlijk een hoger bedrag. Kortom: een storm in een glas water. Ook deze uitleg is niet houdbaar. Ten eerste is daar de tabel die vorige week op de vergadertafel van de regeringsleiders lag. Die omschrijft nauwgezet de 'nieuwe, extra financiering voor Griekenland 2011-2014: 109 miljard'. Alsook het bedrag dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen moeten ophoesten: 50 miljard. Die private bijdrage komt bovenop de overheidssteun van 109 miljard. Ze is er geen onderdeel van, zoals Rutte beweerde. De tabel laat daar geen twijfel over bestaan. Merkel Dan is er de persconferentie van de Duitse bondskanselier Merkel na afloop van de eurotop. Tot drie keer toe legde Merkel uit dat de 109 miljard tot 2014 nodig is, en los staat van de bankenbijdrage. De bondskanselier kon het weten: zij had de Griekse redding immers een dag eerder voorbereid met de Franse president Sarkozy en voorzitter Trichet van de Europese Centrale Bank. Maar ook Finland, net als Duitsland een bondgenoot van Nederland in alle Europese geldkwesties, is duidelijk in zijn standpunt. De 109 miljard is overheidssteun en loopt tot 2014. Het valt allemaal na te lezen op de website van het Finse ministerie. Tot slot zijn er het IMF en de Europese Commissie. Het IMF betaalt eenderde van de Griekse rekening en geldt normaliter als steun en toeverlaat van Rutte en De Jager. Net als de Commissie rekent IMF-baas Lagarde met dezelfde getallen als Merkel, de Finnen, de Italianen, de Fransen, et cetera. Verstrikt Het gedobber van Rutte en De Jager op gepaste afstand van het vaste euroland roept vragen op. Nederland speelde naar eigen zeggen maandenlang een leidende rol in de onderhandelingen over de financiële noodhulp voor Griekenland. Des te merkwaardiger dat Rutte dan op het beslissende moment verstrikt raakt in andere cijferreeksen. De Tweede Kamer bepaalt na de zomervakantie welke lezing ze volgt: die van het kabinet of de rest van de eurozone. Het parlement heeft eerder laten weten zelf informatie over belangrijke Europese besluiten te willen vergaren, onafhankelijk van De Jager en Rutte. De Kamer kan het akkoord over Griekenland opblazen, maar lijkt daar vooralsnog niet toe geneigd. Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/2819843/2011/07/27/Zijn-de-getallen-van-Rutte-nog-wel-geloofwaardig.dhtml

doeidoei
doeidoei26 jul. 2011 - 8:00

Rutte heeft dit hele spel totaal verkeerd gespeeld. De bailout van Grieken is een uitgelezen kans om Brussel het mes op de keel te zetten en macht terug te geven aan het Nederlandse parlement. Brussel bemoeit zich dageljks met zaken die hen helemaal niet aangaan. Daar hadden we nu paal en perk aan moeten stellen.

DenBlankenSabel
DenBlankenSabel26 jul. 2011 - 8:00

Laten we hopen dat die steun niet doorgaat. Dit kabinet doet veel dingen die goed zijn voor Nederland, maar daar is dit absoluut geen voorbeeld van.

DenBlankenSabel
DenBlankenSabel26 jul. 2011 - 8:00

Ik ben nog steeds enorm optimistisch over dit kabinet. Maar Griekenland mag in z'n eigen sop gaar koken, ik heb geen zin om te betalen zodat zij op hun 55e o.i.d. al met pensioen kunnen.

Martijn100
Martijn10026 jul. 2011 - 8:00

@Grachus Ja en nee. Een pestkop heeft ook altijd meelopers maar we vinden de pestkop wel degelijk schuldiger dan de meelopers. Of dat terecht is, is een tweede. Immers, er is iemand die begon. Zo ook voor regeringen: er is een doener en de andere partijen zijn meeknikkers om wat voor reden dan ook. Links is zeker op financieel gebied een intitiatiefnemer geweest van bodemloze geldverkwisting, ook al keken de andere partijen toe. Daarom wordt links terecht hierop aangekeken.

privateeye
privateeye26 jul. 2011 - 8:00

Alle Italiaanse grote banken vandaag flink omlaag en de Italiaanse beurs heeft de handel gestaakt in de aandelen van Italiaanse banken. Ik verwacht binnen een maand weer een crisis top in Brussel. En wat zal dan Rutte doen? - EFSF verder vergroten - mutual agreement van EFSF opheffen - meer soevereiniteit overdragen naar Brussel - accepteren dat euro bonds uitgegeven worden - meer steun verlenen aan Italie en Italiaanse banken - Tobin tax introduceren Rutte, de premier die ons bankroet zal maken. Hoe wrang eigenlijk dat dit gebeurt onder het bewind van een partij als VVD die staat voor zakelijkheid, ondernemerschap en minimaal overheidsinmenging. Ik zie hier eerder in Rutte een socialist aan het werk die andersmans problemen overhevelt op de Nederlandse burger. Otmar Issing, een van de meest gerespecteerde Duitse economen (en voormalig ECB econoom), heeft er geen goed woord voor over. Otmar Issing, the European Central Bank’s founding star, has warned that events are on a course that threaten the ruin of Germany. “We must not forget that Western democracy began through parliamentary control over tax and public spending,” he said. Dr Issing said Greece should be cast into the wilderness if and when it defaults, allowed to use the euro only as a street currency like Kosovo, without EMU privilleges. http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/8658334/Europes-ideologues-took-the-whole-world-to-the-brink-of-disaster.html Ook de Bundesbank president Weidmann is zeer verbolgen. “By transferring sizeable additional risks to aid-granting countries and their taxpayers, the euro area made a large step toward a collectivization of risks in case of unsolid public finances and economic mistakes,” Weidmann said. http://www.bloomberg.com/news/2011-07-22/bundesbank-s-weidmann-says-greek-deal-weakens-monetary-union-s-foundations.html

NNenNN
NNenNN26 jul. 2011 - 8:00

- Noam Chomsky: "Personally I'm in favor of democracy, which means that the central institutions in the society have to be under popular control. Now, under capitalism we can't have democracy by definition. Capitalism is a system in which the central institutions of society are in principle under autocratic control. Thus, a corporation or an industry is, if we were to think of it in political terms, fascist; that is, it has tight control at the top and strict obedience has to be established at every level -- there's a little bargaining, a little give and take, but the line of authority is perfectly straightforward. Just as I'm opposed to political fascism, I'm opposed to economic fascism. I think that until major institutions of society are under the popular control of participants and communities, it's pointless to talk about democracy." Business Today, May 1973 [18] http://en.wikiquote.org/wiki/Noam_Chomsky

Patrick Faas
Patrick Faas26 jul. 2011 - 8:00

Laten we Rutte tracteren op een motie van wantrouwen, als hij terugkomt van vacantie. Misschien zijn er christenen te vinden in de Kamer die genoeg hebben van wat die katholieken doen met ons land. Hoe eerder er verkiezingen komen hoe beter. Cohen neemt het bestuur van ons land wel over. Hij weet echt beter waar enige joods-christelijke beschaving voor zou staan, dan die Limburgers. En hopelijk komt Wouter Bos dan terug om de financiën op orde te krijgen. Bos kan namelijk wel rekenen.

Ellyvara
Ellyvara26 jul. 2011 - 8:00

Rutte heeft kennelijk alleen onthouden wat de Jager de 2e Kamer heeft wijsgemaakt. Blijkbaar niet gesnapt wat er in Brussel is besloten. Zeker te veel nullen achter de 1 voor deze nul.

FritsGuevara
FritsGuevara26 jul. 2011 - 8:00

En ik maar denken dat de VVD van alle bekende partijen het meeste verstand van geld heeft.

privateeye
privateeye26 jul. 2011 - 8:00

Het lijkt erop dat Rutte een van de grootste zachte heelmeesters is die de Nederlandse politiek gekend heeft. Samen met knuffelbeer de Jager hebben we Jip en Janneke op visite bij oom van Rompuy en tante Neelie. Volgende keer een telraam meenemen naar Brussel?

1 Reactie
objectivist
objectivist26 jul. 2011 - 8:00

Het lijkt erop dat Rutte een van de grootste zachte heelmeesters is die de Nederlandse politiek gekend heeft. Nou dat is wel waar. Ik had harde ingrepen verwacht maar het blijft een softe boel.

Philippe2
Philippe226 jul. 2011 - 8:00

Rutte gaat er gewoon mee wegkomen. @oppositie, graag een motie van wantrouwen indienen en wel direct, of is de vakantie belangrijker dan alle bejaarden die weg liggen te kwijnen door de wanprestaties van het gedrocht Bruin 1!? Gister nog het toppunt van arrogantie gezien door Rutte toen een journalist hem wees op zijn persoonlijke rekenfouten. Met z'n USA nepsmile zei hij, gaat u maar rustig slapen, ik heb het onder controle en u komt net aan boord. (of met woorden van gelijke strekking)

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten26 jul. 2011 - 8:00

'Rutte gaat er gewoon mee wegkomen.' Tot dusver wel Philippe... Als PvdA, D66 en GroenLinks hem steunen blijft De Kruidenier gewoon zitten. Ik ben benieuwd wat Kwantumkop nu gaat doen ...

Karel05
Karel0526 jul. 2011 - 8:00

Ja, een motie van wantrouwen is een mooi initiatief, maar al bij voorbaat kansloos omdat de 15 oppositieleden in de kamer nooit genoeg steun krijgen

rgeurtsen
rgeurtsen26 jul. 2011 - 8:00

Het is inderdaad de zoveelste liegenbak blunder van Rutte - dat deed hij bleek uit de rapportage van NRC bij de formatie en nu in de vergaderzaal met zijn collega's en daarna nog een keer ten overstaan van de pers met zijn arrogante opmerking dat hij er toch acht uur mee bezig geweest was en het dus wel beter zou weten dan het journaille... man hou op met je gluiperige liberale zalm-lachje waarme je je ongelijk steeds minder kan verhullen. Toch kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat de druk van de PvdA, dat de banken moeten meedokken aan de verwarring heeft bijgedragen. De cijfers die deel uitmaken van de presentatie van het compromis zijn er om burgers tevreden te stellen. De neiging om banken mee te laten betalen voor de foute investeringen en het verkerd gokken is begrijpelijk. Ook de brief van de Jager bevat niet de werkelijkheid. Zoals DE last komt te liggen bij het door belastingbetalers op te brengen geld. De financiering door private partijen is simpelweg niet zeker. Jammer is dat de verhouding politieke samenwerking/controle en economische samenwerking/integratie nog verder uit balans raakt. Het instituut voor zwakke euro-economiën mag eigenlijk euro-bonds achtiger constructies uitvoeren, zelfstandig en zonder controle terwijl het niet openlijk euro-bonds zijn. Helaas zal het europees parlement met een meerderheid van de christen-democraten hiertegen geen bezwaar maken. Deze crisis heeft een Europese oplossing opgeleverd die heel ver van democratische controle afstaat, en weer niet uit te leggen is aan de burgers van europa... dat is wat mij betreft de grote misser en Rutte weet dat. Helaas toont Rutte zich in deze zaak een te onervaren premier die met deze complexiteit niet om kan gaan. Dat belooft niet veel goeds voor de positie van nederland op het internationale diplomatieke en economische vlak.

2 Reacties
privateeye
privateeye26 jul. 2011 - 8:00

Rob, goed verhaal.

cormol
cormol26 jul. 2011 - 8:00

De banken betalen niets extra mee. Ze zijn alleen geld dat ze al kwijt waren misschien iets minder kwijt, omdat de belastingbetaler meer goed geld naar kwaad geld smijt.

wvdstraat
wvdstraat26 jul. 2011 - 8:00

Enerzijds zou je kunnen denken dat (een deel van) de oppositie bewust 'beschaafde' taal gebruikt om aan te tonen dat het ook anders kan. Maar veel zonden zal dat volgens mij helaas niet aan de dijk zetten. Rechts heeft het maatschappelijk discours dérmate gepolitiseerd en gepolariseerd, dat hun electoraat álles goedvindt wat men (PPVcDA) doet of laat. Hopelijk geeft Rutte geen "rekenen" op zijn hobby-schooltje.....

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat26 jul. 2011 - 8:00

zoden ! typo :-(

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2011 - 8:00

"PvdA en D66 vinden dat het kabinet 'onhandig' heeft gehandeld" En ja hoor, daar hebben we de politiek correcte in een hoek gedreven niet op durven komen voor de belangen van half Nederland, oppositie weer. Durf je waffel eens open te doen, zachte over de datum eitjes! Treedt op! Laat zien hoe rechts bezig is, wat hun bedoeling is - en rechts dat is PVV en VVD, CDA tellen we maar niet mee, die durven hun snater niet open te trekken, en lafaards mag je m.i. links laten liggen en vergeten! Punch de vingers hard in de zere plek, maak er een open wond van, maak die aan het etteren zodat alle bruine troep eruit kan lopen en de wond weer kan helen! Zachte heelmeesters genezen namelijk niets, zij veroorzaken alleen maar koudvuur en afsterven!

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs26 jul. 2011 - 8:00

Nee, dan de SP: die is "nog altijd niet tevreden". Zo, dat zal ze leren!

listvanderede
listvanderede26 jul. 2011 - 8:00

Europa failliet. De democratie dood. Is er nog iemand die ik voor dit alles kan bedanken?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten26 jul. 2011 - 8:00

Ayn Rand en Greenspan.

Biff Everwood
Biff Everwood26 jul. 2011 - 8:00

slordig he, Joop, dat Rutte misrekent. Geen 109, maar 159 miljard tot 2014. En dan loopt het tot 2010 nog door tot 215 miljard. Slordig hoor, van de ambtenaren van Rutte.

3 Reacties
wvdstraat
wvdstraat26 jul. 2011 - 8:00

Vast wel, maar in een parlementaire democratie is en blijft hij wel verantwoordelijk - het gaat trouwens niet bepaald om "details"... D-E-M-O-C-R-A-T-I-E (weet u wel....)

rgeurtsen
rgeurtsen26 jul. 2011 - 8:00

Nou mr. Biff, het waren niet de ambtenaren die tijdens de vergadering zaten te klooien, maar Rutte zelf.

ErikDoes
ErikDoes26 jul. 2011 - 8:00

--- En dan loopt het tot 2010 nog door ... --- Die was me ook opgevallen. Doet niets af aan de onzorgvuldigheid met de miljarden door Rutte overigens.

Charta46
Charta4626 jul. 2011 - 8:00

Rutte is weer eens door de mand gevallen, hoeveel keer kan dat eigenlijk? Het blijkt dat we een MP hebben die niet kan rekenen en dat hij niet te vertrouwen is omdat hij liegt. En dan durft hij ook nog met een arrogante big smile tegen de journalisten te zeggen dat ze zijn cijfers voor waarheid moeten aannemen, want hij weet het wel. Ook heeft hij gelogen over het verloop van de formatie van het kabinet. Ook heeft hij gelogen dat er geen afspraken met Robbesin waren gemaakt. Wat moet er nog meer gebeuren voordat hij moet opstappen?

2 Reacties
Lucyfer
Lucyfer26 jul. 2011 - 8:00

Neeeee, nog niet! Laat hen de boel nog een graadje erger maken!! Want het stemvolk heeft deze combinatie immers gekozen en die zijn het nog niet zat. Nog even wachten svp

trujac
trujac26 jul. 2011 - 8:00

Goed gespeeld van Rutte en de gedoogoppositie onderleiding van de PvdA is er weer ingestonken. Tot 2015 steken de nationale overheden 109 miljard euro in Griekenland en de banken, verzekeraars etc. betalen vooralsnog niets. Na 2015 gaan we opnieuw praten of de private sector aub 50 miljard bij wil dragen. In de financiéle wereld wordt niets weggegeven dus na 2014 zullen de overheden weer inbinden. Een opzichtig staaltje van volksverlakkerij door de EU. Slaap lekker burgers, op naar de volgende crises.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2011 - 8:00

zou een idee zijn de extra 50 miljard van de hypotheekrente aftrek te betalen dat zou nog een beetje eerlijk zijn zomaar de gewone burger voor 50 miljard het schip in laten gaan is onacceptabel.

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann26 jul. 2011 - 8:00

Ja daar zou hij nou nooit over liegen: 'we komen echt niet aan de hypotheek rente aftrek' en dan stiekem toch doen...zou hem gelijk een man met ballen maken, ipv een man met een bedrieglijk goedkope leugenachtige gemaakt positieve glimlach.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2011 - 8:00

goh , dan heb ik liever een cohen die op het verkiezingsdebat even de cijfers niet weet als een rutte die 50 miljard teveel uitgeeft mag het een onsje meer zijn ? nee ? is dit toelaatbaar ? 50 miljard teveel uitgeven ? er zijn er voor minder opgestapt .

1 Reactie
Opinius
Opinius26 jul. 2011 - 8:00

Citaat " dan heb ik liever een cohen die op het verkiezingsdebat even de cijfers niet weet als een rutte die 50 miljard teveel uitgeeft" ach wat "foutje ,..bedankt" zo gaat dat rekenundig stel daar mee om bij 50 miljard tekort zij rekenen in basis van vorenafaan anders . en zo kundig! grinn

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2011 - 8:00

wilders was FEL TEGEN steun nu met 50 miljard overschrijding ,,verwacht ik boter bij de vis van wilders en steun aan een motie van wantrouwen tegen rutte door pvv maar ja ze zijn principeloos bij pvv ,,dus zal wel een wensdroom blijven

1 Reactie
Opinius
Opinius26 jul. 2011 - 8:00

ach het wordt wel weer gedoogd ,zalle "we"maar zegguh, zo ouwe jongeskrentebrood in de kabinetsclub van jan hagel .

Radius
Radius26 jul. 2011 - 8:00

Het bewijst maar weer eens dat een vlotte babbel niet voldoende is om premier te zijn. Een arrogante Rutte die tijdens de persconferentie nog probeerde te bluffen dat hij 12 uur met de cijfers bezig was geweest en het toch echt beter wist dan de journalisten is " flink op zijn bek gegaan". Ik heb nooit vertrouwen gehad in zijn gladde praatjes en ik denk dat er nu heel veel meer landgenoten gaan inzien wat voor slap Janus er aan het roer staat. Hij is een marionet van Wilders!

1 Reactie
markbosma
markbosma26 jul. 2011 - 8:00

Wat een complete onzin. De politiek zit vol flapdrollen (kijk even in je eigen partij). Rutte staat haaks op deze kokosmakroon generatie.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2011 - 8:00

Rutte verrgiste zich. So what? De kamer had er toch niets over te zeggen. Vanaf nu volgen we de PVV-lijn: geen geld meer naar Griekenland.

1 Reactie
Soupkip
Soupkip26 jul. 2011 - 8:00

Laten we allemaal eerst maar even afwachten wat Mark Rutte exact te zeggen heeft. De SP zit er alweer bovenop, zoals gebruikelijk. http://www.sp.nl/nieuwsberichten/10033/110726-irrgang_wil_rutte_horen_over_50_miljard.html

Sonia2
Sonia226 jul. 2011 - 8:00

Gelezen op Twitter: Cohen wist niet precies hoe duur brood was en was ongeschikt ... Rutte verekende zich 31.250.000 broden van 1,60 en het is een vergissing?

1 Reactie
hannogroen
hannogroen26 jul. 2011 - 8:00

En toen jij dat las op Twitter dacht je niet: 31.500.000 x 1,6 = 50 miljoen ipv 50 miljard...

Yggdrasil
Yggdrasil26 jul. 2011 - 8:00

Vanaf nu volgen we de PVV-lijn: geen geld meer naar Griekenland. ============== Geen sprake van, de PVV gaat gewoon weer akkoord via de gedoogconstructie. Eerst was het 4 miljard, toen 5 en inmiddels is het alweer 6 miljard wat aan Nederlandse belastingcenten in de Griekse wensput heeft gestort. Maar misschien gaat Wilders nu zijn grote-bek-mentaliteit misschien nu eindelijk eens een keer waarmaken, misschien treedt Wilders nu eindelijk eens een keer op. Geen 6 miljard steun en Wilders handhaaft zijn gedoogconstructie Wel 6 miljard steun en Wilders trekt zijn gedoogsteun in Zeg het maar Wilders en probeer eens één keertje wel iets programmatisch tot uitvoer te brengen.

1 Reactie
paradoxical
paradoxical26 jul. 2011 - 8:00

Yggy, je bent op de hoogte van het gegeven, geven en nemen? Daarbij zou het op dit moment voor GW niet handig zijn het kabinet op te blazen, reken er dus maar niet op..

maccus
maccus26 jul. 2011 - 8:00

Tja, als je Rutte het beheer over de Sahara geeft is binnen de kortste keren het zand op...

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat26 jul. 2011 - 8:00

:-) Alleen denk ik niet dat Rutte zand zou herkennen. In z'n zandbak thuis zat al zoveel, toen 'ie een kleine jongen was, niet te tellen zoveel...

Jantje68
Jantje6826 jul. 2011 - 8:00

Gewoon overduidelijk een vergissing. Die getallen gaan toch al nergens over. Ook weer mooi om te zien dat onze ‘controlerende’ (oei, oei oei, wat nemen ze hun taak serieus) kamerleden pas reageren nadat het in de krant heeft gestaan terwijl de juiste info gewoon overal beschikbaar was. Dit gaat de meeste Kamerleden, Europese leiders zelf en vrijwel alle andere burgers toch compleet boven de pet. Doel is om uit te stralen dat Europa Griekenland niet laat vallen, daar gaat het in de kern om en dat hebben de politici goed begrepen. Die getallen evenals de ‘steun van de banken’ zijn achtergrond franje voor de media maar hebben geen enkele inhoudelijke betekenis.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs26 jul. 2011 - 8:00

"Die getallen gaan toch al nergens over." Dan zul je er ook geen probleem mee hebben om het verschil even voor ons bij te passen.

JoopSchouten
JoopSchouten26 jul. 2011 - 8:00

Kruidenier Rutte verzweeg 50.000.000.000 Euri binnen de huidige kaders van wet... Peanuts toch ? ... ... Voor de banken Smiecht.

1 Reactie
trujac
trujac26 jul. 2011 - 8:00

Niet alleen Rutte flest de zaak maar alle lidstaten beduvelen hun burgers. Die zogenaamde bijdrage van de private sector staat geenzins vast en is dus niet verplicht. Voor 2014 betalen de banken, etc. niets en na 2014 zal er met hen onderhandelt moeten worden. Over 2 jaar zal de burger dit allemaal vergeten zijn en gaan de lidstaten en de private sector opnieuw om de tafel zitten. Gegarandeerd dat de banken er dan weer onderuit komen. De EU belastingbetaler moet tot 2014 109 miljard ophoesten en de private sector blijft dus buiten schot. Andermaal wordt hier duidelijk dat niet de samenleving maar de vrije markt de dienst in de politiek uitmaakt.

privateeye
privateeye26 jul. 2011 - 8:00

De Volkskrant heeft een goed verhaal: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/2819843/2011/07/27/Zijn-de-getallen-van-Rutte-nog-wel-geloofwaardig.dhtml Ik snap daarom ook niet de reactie van PvdA en D66. Als controlerende partijen moeten zij hier bovenop zitten, maar kennelijk is alles goed 'wat er ook getekend wordt in Brussel'. Het blanco cheque beleid van de Tweede Kamer zal ons straks veel geld gaan kosten.

1 Reactie
trujac
trujac26 jul. 2011 - 8:00

Ik snap heel goed de reacties van PvdA en D66. Beide partijen hebben zich in het verleden met huid en haar overgeleverd aan de vrije markt en de EU droom. Alles wat dit kabinet t.a.v. de EU en de financiele markt uitspookt hebben beide partijen zelf ook in het verleden gedaan. Hun standpunten komen daarom dan ook grotendeels overeen met met die van het kabinet. Het kabinet pakt dit handig aan door keer op keer er op te wijzen dat de beslissingen die zij neemt stroken met die van PvdA en D66. In feite hebben die partijen zich in het verleden op dit gebied chantabel gemaakt, zij kunnen moeilijk bestrijden wat hun eigen gedachtengoed ook is.

Dehnus
Dehnus26 jul. 2011 - 8:00

heh.. hoe langer ik naar die foto kijk hoe leuker hij word. "Dames en Heren, dit hele zaakje stinkt... net als mijn vinger.. hier ruikt u maar eventjes."

1 Reactie
freddys
freddys26 jul. 2011 - 8:00

Rutte rekent 50 miljard mis ? en GIJ gelooft dat ? rekenfoutje zeg maar ? Onzin, dit is bewust handelen. En ik ben benieuwd welke politicus nu nog durft te spreken over onze staatschuld van een paar miljard. zal wel even een paar maandjes duren voor die term weer gaat vallen even wachten tot de miljarden over zijn gewaaid naar griekenland? het zal voor de export een goed plan zijn, maar zo betalen we ons broodje Giros wel dubbel in griekenland komend zomer. ach het zal er niet minder om smaken, bedonderd worden we toch wel - zijn ook niet anders gewend.