Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte poogt Kunduz-missie te redden met aanpassing

  •  
26-01-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
ANP-Politietraining_Afghan300.jpg
Update: Afghaans ministerie Binnenlandse Zaken: Afghaanse politie moet militair handelen ... Commissievergadering om 14.00 uur voortgezet ... GroenLinks lijkt al positiever ... Brief kabinet over toezeggingen bij Kamer bezorgd ... Rekruten worden in nieuw plan in totaal 18 weken getraind ... Agenten niet getraind voor militaire taken ... Nederlanders worden niet in onveilige gebieden ingezet
UPDATE De commissievergadering van de Tweede Kamer over de nieuwe trainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz gaat om twee uur verder. De fracties van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie willen nog niet zeggen of ze zullen instemmen met het kabinetsplan om 545 mensen naar Afghanistan te sturen. Woensdagavond werd het debat geschorst, omdat het kabinet enkele aanpassingen van het plan in een brief moest uitwerken. Deze brief is vanochtend ontvangen door de Kamer.
De NOS meldt dat GroenLinks na ontvangst van de brief van het kabinet al positiever tegenover deze nieuwe missie naar Afghanistan zou staan. Fractievoorzitter Jolande Sap zei aan het begin van de  middag: 
Als ik en mijn fractie oprecht geloof dat er een missie uit kan komen waar wij voor kunnen staan, die waarlijk civiel is en die echt kan bijdragen aan wederopbouw dan ben ik ervan overtuigd dat de achterban ervan te overtuigen is. Omdat het altijd onze inzet en ambitie is geweest om op een goede manier een bijdrage te leveren aan mensenrechten en burgers in Afghanistan.
ChristenUnie-voorman Andre Rouvoet noemde het “positief” dat het kabinet zich bereid toont de oppositie tegemoet te komen.
De Tweede Kamer ontving donderdagochtend de brief waarin het kabinet de wijzigingen in de missie naar Kunduz toelicht. Woensdag werd duidelijk dat het kabinet bereid was om het plan voor een politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie aan te passen om steun van de oppositie te winnen.
In de brief zegt het kabinet toe dat politieagenten in Kunduz achtien in plaats van de oorspronkelijke zes weken zullen worden getraind. Verder belooft het kabinet dat de agenten niet alleen schietles krijgen, maar ook de gewone aspecten van het politiewerk zullen worden onderricht. Alfabetisering zal een belangrijk onderdeel worden van de training.
Verder zou de Afghaanse politie in Kunduz niet worden getraind voor militaire taken. Nederland zal er bij de Afghaanse overheid op aandringen dat er ook voldoende militaire aanwezigheid in de provincie zal zijn.
Volgens het kabinet is de veiligheidssituatie in Kunduz de laatste tijd verbeterd. Toch zijn er delen van de regio waar regelmatig militaire operaties worden uitgevoerd door Duitsland, de lead-nation in het gebied, en door speciale eenheden van het Amerikaanse leger. Het kabinet zegt toe dat Nederlanders niet in deze gebieden zullen worden ingezet.
Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft intussen laten weten dat het voor agenten onmogelijk is om geen militaire acties uit te voeren. Dat meldt het AD. Woordvoerder kolonel Bashery zei donderdag dat gewoon politiewerk weliswaar de eerste taak is. ”Maar als je aangevallen wordt, moet je je verdedigen. En we worden aangevallen. Afghanistan is een onveilig land.” Het elitekorps ANCOPS van de Afghaanse politie is volgens hem voor minstens de helft paramilitair.
Terwijl de commissie vergadering woensdag in volle gang was, kwam naar buiten dat Rutte bereid zou zijn het kabinetsplan aan te passen. Rekruten zouden in het nieuwe plan geen zes, maar zestien weken training krijgen. En ze zouden niet alleen schietles krijgen, maar ook iets over het eigenlijke politiewerk leren. Met deze veranderingen hoopte premier Rutte de twijfelende oppositie, in casu GroenLinks en ChristenUnie, over de streep te trekken, zo meldde de NOS.
Later werd door minister Uri Rosenthal van Buitenlandse zaken ontkend dat er een nieuw plan lag, zo meldde de Volkskrant. “Ik heb alleen te maken met wat de Kamer van mij wil weten”, zei Rosenthal, “er is geen sprake van een ander plan dan dat we vandaag bespreken.” GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap zei voorafgaand aan het debat van woensdag over Rutte: “Hij staat met de rug tegen de muur.” Sap maakte duidelijk dat het kabinet consessies zou moeten doen voor de steun van haar partij. Ze vroeg Rutte onder ander om het karakter van de missie meer civiel te maken. 
Het kabinet is voor steun voor de missie afhankelijk van de oppositie, omdat gedoogpartner PVV mordicus tegen iedere Nederlandse aanwezigheid in het Centraal Aziatische land is. GroenLinks en ChristenUnie spelen daarom een sleutelrol in het debat. Zij twijfelen ernstig, aldus de NOS
Het kabinet wil 545 man naar het noorden van Afghanisten sturen, vooral om politie te trainen. GroenLinks en ChristenUnie vrezen de missie toch een militair karakter krijgt.
NRC Handelsblad meldde dat ook D66 in het debat om dezelfde reden bezwaren maakte tegen het oorspronkelijke kabinetsplan. De PvdA zei er “onvoldoende vertrouwen” in te hebben dat de missie naar Kunduz daadwerkelijk zal bijdragen aan de stabiliteit van Afghanistan.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor