Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Rutte poldert, maar hakt geen knopen door'

  •  
10-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vanojik_02.jpg
GroenLinks-leider Van Ojik had niet het gevoel dat overleg iets opleverde om trots op te zijn ... Andere partijen praten vandaag verder
Premier Rutte is volgens Bram van Ojik de ‘ultieme polderaar’. “Maar hij kan geen knopen doorhakken.” Dat zei de GroenLinks-leider gisteravond in Pauw & Witteman. Van Ojik stapte gisteren op uit het overleg tussen de coalitie en de oppositie over de begroting van 2014.
GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik had niet het gevoel dat er vooruitgang in het overleg over de begrotingsplannen zat. Hij beschreef hoe Rutte als voorzitter van de gesprekken steeds probeert iedereen erbij te houden. Ook de PvdA liet steeds weten GroenLinks er graag bij te hebben, maar volgens Van Ojik werden die woorden niet bijgezet met concrete voorstellen.
Gaandeweg de gesprekken moet je een inschatting maken, is er een kans dat hier iets uitkomt waarvan ik met trots kan zeggen: hier heb ik hard voor gevochten? Dat had ik niet.”
Als voorbeeld noemt Van Ojik de vliegtax.
Officieel is die nog niet van tafel, maar mijn inschatting was: de kans dat die er komt in dit gezelschap, is heel klein.”
Van Ojik verwacht dat de coalitie er met de overgebleven drie partijen (D66, ChristenUnie en SGP) wel uitkomt.
Ik denk dat hier wel een akkoord uitkomt.”
De andere partijen onderhandelen vandaag verder. Minister Dijselbloem heeft zijn bezoek aan de jaarvergadering van het IMF donderdag en vrijdag afgezegd om donderdag verder te kunnen onderhandelen met de oppositie, meldt nu.nl. De minister zou bij het IMF niet alleen Nederland, maar ook de eurozone vertegenwoordigen.
”Het is jammer voor de internationale verplichtingen, maar die komen daarna weer. Het is echt vervelend, maar het goed afmaken van dit proces in Nederland is nu belangrijker.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

boswachter2
boswachter210 okt. 2013 - 5:35

Eerst was polderen in bij links, maar nu Rutte het doet deugt het ineens niet meer. GL is er gelukkig niet meer bij.

Rode druppel
Rode druppel10 okt. 2013 - 5:35

Respect voor Groen Links. Het wachten is nu op de PvdA. Wat gaan ze doen. Het sociaal akkoord open breken en blijven zitten als plucheplakkers zonder ruggengraat, of het kabinet opblazen.

JoopSchouten
JoopSchouten10 okt. 2013 - 5:35

Rutte poldert proforma, masseert de geesten van het restant slijmballen die nog aanzitten tot hij zijn asociale neoliberale agenda kan gaan invullen met hun steun. Ik stel me zo voor dat hij daarbij de bekende drogredenen hanteert zoals; 'als het mislukt verkwanselen wij landsbelangen', 'verliezen wij onze positie in de wereldeconomie' en 'dan dreigt er chaos te ontstaan.

BertF2
BertF210 okt. 2013 - 5:35

Trouw bericht vandaag, dat in de nacht van dinsdag op woensdag Rutte en Deijsselbloem voortdurend aan van Ojik uitlegden hou hij de concessies aan zijn achterban moest verkopen. Hoe vernederend en hoe wanhopig kun je zijn. Het is het zoveelste overtuigende bewijs dat de touwtjes van dit kabinet in handen zijn van een buitengewoon incompetent stelletje regeerders.

MichelReiziger
MichelReiziger10 okt. 2013 - 5:35

Van Oijk zit duidelijk met zijn beloftes van een week geleden in zijn maag en heeft nog steeds last van het kunduzsyndrome. Dit kabinet is op...ermee akkoord gaan is alleen weggelegd voor 'miezerige' mannetjes en gristenfundamentalisten.

Meta Foor
Meta Foor10 okt. 2013 - 5:35

Oijnk mist de intelligentie van zn voorgangster, de overtuigingskracht van Halsema en het vuur van Rosemuller ; en dan nu ook nog weglopen met het argument dat het allemaal ''niet groen is'' ; is niet veelbelovend voor de toekomst van GL

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2013 - 5:35

GroenLinks is heel creatief in het bedenken van allerlei nieuwe belastingen (zoals een vliegtax), maar het probleem in Nederland is niet dat de belastinginkomsten te laag zijn (zelfs in de communistische heilstaat Cuba is de belastingdruk lager dan hier), maar dat de overheidsuitgaven volledig uit de hand zijn gelopen. In de afgelopen 5 jaar, in een periode dat de economie stil stond dus, zijn de overheidsuitgaven met 20% toegenomen. Dat is de oorzaak van de problemen, dus daar moet je ook de oplossing zoeken. Maar dan staat GroenLinks opeens met de mond vol tanden. Het enige wat ze dan kunnen verzinnen is nog maar wat extra bezuinigen op defensie - het departement dat al 20 jaar lang de hardste klappen heeft gekregen, met als gevolg dat we amper nog een defensie over hebben (0 tanks en 37 vliegtuigen).

1 Reactie
eeweew
eeweew10 okt. 2013 - 5:35

GroenLinks is een van de weinigen partijen die inziet dat het totaal anders moet, maar de grote hervormingen waar ze voor staan zijn niet door te voeren in dit soort gesprekken, en dan blijft er eigenlijk niet veel realistisch over om over te onderhandelen behalve meer geld voor onderwijs en belasting op vervuiling. Daarom is het ook een goed idee om hier nu uit te stappen, de partij is nu duidelijk aan het herstellen in publieke opinie, een akkoord waar aan meegewerkt is en veel in wordt bereikt (zoals bijvoorbeeld vergroening van het belastingstelsel) zou aan de achterban uit te leggen zijn. Maar twee of drie puntjes wijzigen in dit rampzalige beleid is dat niet. Ik als persoonlijk denk daar anders over, in mijn ogen is het nog altijd beter iets te bereiken dan niets, maar gezien de reacties van de laatste keer (en toen is er veel meer bereikt dan er nu mogelijk zou zijn) is het niet verstandig om hier mee door te gaan. Er komen twee verkiezingen aan die niets met de landelijke politiek te maken hebben, en we kunnen het de Europese groenen niet aan doen om maar met 1 persoon in het Europarlement te verschijnen.

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2013 - 5:35

Bram denkt, ik stap er uit voordat ik ook een GL-sapje wordt. Zegt weer genoeg. Eerst heel geleerd en als belangrijk aan de grote tafel gaan zitten. Gewoon kinderlijk gedrag.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger10 okt. 2013 - 5:35

Indeed Indeed

Rode druppel
Rode druppel10 okt. 2013 - 5:35

Als maar die 3% norm gehaald wordt. Het IMF voorspelt voor Nederland verder de broekriem aanhalen. In 2015 4,8 % van BBP tekort. Laten we vooral geen oplossingen zoeken, maar gewoon verder bezuinigen. http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/imf-ziet-sterke-stijging-begrotingstekort

1 Reactie
WendyB2
WendyB210 okt. 2013 - 5:35

Niet alleen voor 2015 maar voor minstens de komende 5 jaar! Dat betekent dus elk jaar lang minimaal 10 miljard bezuinigen bovenop de bezuinigingen die nu nog niet eens rond zijn. De bezuinigingen van vorig jaar zijn nog niet uitgevoerd en de bezuinigingen van dit jaar zijn al weer voor de helft (pensioenen) afgeschoten. De besprekingen nu gaan dus over de resterende 3 miljard en die andere 3 miljard moet weer ergens anders vandaan komen. Nederland gaat onvermijdelijk dezelfde weg als Griekenland.