© cc-foto: maxlkt
Er zijn een heleboel mensen die er wel iets voor terug zagen...het geld is gewoon overgeheveld naar een andere doelgroep.
"Kabinet Rutte heeft ouderenzorg ‘afgebroken’" Je hoeft alleen maar naar de rijksbegroting te kijken waaruit blijkt dat de uitgaven aan zorg en ouderen nog steeds jaarlijks stijgen om te bewijzen dat dit de linkse variant is van Tumpiaans Fake-nieuws.
'Uitgaven aan zorg en ouderen' en 'geld besteed aan de zorg en de ouderen zélf', dat zijn twee begrippen die tegenwoordig geen enkel raakvlak meer hebben, ArjenZH - en daarom is de rest van je opmerking zinloos.
@Cliff Heel goed Cliff, gewoon ontkennen en je kop in het zand steken, dan bestaat het niet. Valt me wel tegen van iemand die zelf graag op de grote trom slaat om een ander dan weg te zetten als zinloos enkel en alleen omdat zijn opvatting jou niet bevalt.
@Cliff En zou je die volledige fact free bewering misschien kunnen onderbouwen zonder te citeren uit SP propaganda?
@Jan m/d Pet Als je dan die vergelijking wil maken zou ik Trump meer in de zelfde lijn zien als Kuzu, Krol en Wilders.
Maar waarom zijn Groen Links en de PvdA dan weggelopen toen ze de kans kregen om mee te doen bij het vormen van een nieuwe regering? Om over de SP nog maar niet eens te spreken, die waren al gevlucht voor de formatie begon. De zorg op orde krijgen en betaalbaar houden kost pijn, geld en tijd. Gelukkig dat er nog partijen zijn die wel verantwoordelijkheid nemen voor onze samenleving.
@Pieter Kijk gerust de kostenontwikkeling er op na bij het CBS in statline. Zonder de ingrepen van de afgelopen jaren waren wij nu hard op weg om een soort Griekenland te worden. Waar gehakt worden vallen spaanders dus ja, er kan nog veel beter en niet alles heeft goed uitgepakt maar je handen demonstratief langs de kant in onschuld wassen daar bereik je natuurlijk helemaal niets mee. Behalve natuurlijk dat je dan kan roepen dat alles aan anderen ligt......
@Pieter We zullen zien hoe het loopt. Dat er nog veel te doen valt daar ben ik het helemaal mee eens. Voorlopig plukken we er wel allemaal de vruchten van dat Rutte/Samsom de rit hebben uitgezeten en een verstandig financieel beleid hebben gevoerd. Het zijn beiden mijn partijen niet maar de invloed van de politiek moeten we ook niet overschatten. Stabiliteit en het bestendig voeren van beleid is belangrijker dan de precieze kleur er van. Voor mij persoonlijk maakt het niet zo veel uit maar juist voor de groep lagere- en middeninkomens moet het zoet nog komen en ik denk dat ze daar meer kans op hadden gehad als de linkse partijen niet weggelopen waren van de formatietafel.
Het CDA en de PvdA hebben in repectievelijk RutteI en RutteII laten zien, dat regeren met de VVD ook VVD-beleid met zich meebrengt, met als eerste de afbraak van de samenleving tot gevolg, maar ook het uithollen van je partij. Regeren met de VVD is killing. Voor jezelf als partij heel verstandig om dat niet te doen. EN beter voor de samenleving.
@petervdb Bijzondere logica peter. Omdat je tegen VVD beleid bent geef je de regering volledig aan ze over en dat is dan ineens beter voor de samenleving. Als ik niet beter wist zou ik bijna gaan denken dat jij eigenlijk wel een stiekeme aanhanger bent Mark.
Wat is het alternatief, verantwoordelijkheid dragen voor de manier waarop van Rijn zijn eigen moeder heeft behandeld. Dan kun je alles wel rechtpraten, je hebt geen enkele visie of principe meer nodig, alles is te rechtvaardigen.
@Gimli55 Defaitisme is niet mijn ding Gimli, liever vechten voor het goede en falen dan lafjes en bang aan de kant blijven staan.
Bij mij achter een oudere vrouw van 87, een paar tenen geamputeerd wegens wondjes aan voet (suikerziekte) zit nu even tijdelijk in een revalidatiecentrum en mag straks terug naar huis om eenzaam achter de geraniums te creperen. Deze mag Samsom in zijn zak steken en zich op beroemen.
Ze heeft dus prima zorg gehad, daar mag Samsom inderdaad trots op zijn. Wel jammer dat de buren niet eens bij haar langs gaan om een praatje te maken en een beetje te helpen. Jammer dat de gemeenschapszin zo verloren is gegaan. Tegenwoordig is het alleen nog roepen dat alles aan anderen ligt in plaats van kijken wat je zelf kunt doen om je omgeving een stukje beter te maken.
Alsof gemeenschapszin de zorg oplost. Alsof de gesprekken van de buren de voeten van mevrouw voorzien van nieuw verband. Zorg is een vak en geen gezellig onderonsje aan de keukentafel, het is hard werken met de stopwatch in de hand opgelegd door managers, die nog nooit een pleister of een verband hebben hoeven aanleggen. De waarschuwingen worden nu opeens weglopers, partijen die geen veranrwoordelijkheid willen dragen. Dat klopt, die verantwoordelijkheid van klaterende urine in de schoenen bij de ouderen zou ik als partij niet willen dragen. Ik zou me rotschamen als dat onder mijn verantwoordelijkheid gebeurt. Dat is afschuiven en juist geen verantwoordelijkheid nemen en al helemaal niet dragen. Samsom is geen slachtoffer van zijn beleid, zelfs van Rijn niet. Die heeft het afgeschoven op zijn vader en zijn moeder.
@gimli55 En maar wijzen naar anderen! Natuurlijk kan er veel verbeterd worden maar door jezelf in de slachtofferrol te wentelen ga je echt niets bereiken en geef je ook alle invloed uit handen. Natuurlijk lost gemeenschapszin de problemen in de zorg niet op maar het is wel iets waar je zelf invloed op hebt, waar je zelf het verschil kan maken en dat dan zo badinerend wegzetten als jij doet dat snap ik niet. Maar goed dat zal wel een teken van de huidige tijd zijn. Ik ben wel benieuwd hoe jij de oplossing ziet en hoe je die denkt te bereiken door alle politieke invloed op te geven.
Als je tenen geamputeerd zijn, zou ik willen weten of de oude dame zich als overwinnaar mag zien of als slachtoffer van een asociaal systeem? De invloed die de PvdA had, heeft ze 2 dagen na het regeerakkoord weggegeven door de inkomensafhankelijke ziektekosten premie te dumpen. Als je ziek ben je geen winnaar of verliezer, maar heb je de zorg nodig. Verslechter je de zorg, dan ben je nog steeds geen winnaar of verliezer, maar krijg je niet de zorg die noodzakelijk is om gezond te worden. De gewone burger heeft geen enkele invloed op deze neoliberale politiek, waar geld het belangrijkste is. Alles wordt langs de financiele meetlat gelegd, een eendimensionaal beleid zonder visie.
@gimli55 Als de kwaliteit van de zorg je aan het hart gaat dan zijn de relevante vragen of amputatie voorkomen had kunnen worden en zo nee of de amputatie tijdig en vakkundig is uitgevoerd. Jij doet precies wat je zelf zegt te bestrijden. Je misbruikt de zorg om je politieke gelijk te halen.
Bedankt dat je aangeeft dat ik gelijk heb. Rondredenaties betekenen niet dat het klopt wat je zegt. Ik lees nergens inhoudelijke argumenten die aantonen dat ik het mis heb. Alleen beschuldigingen en rondredenaties dat links verschrikkelijk is. De discussie ging niet over het wel of niet terecht amputeren van mevrouw haar tenen. Het ging om de onwil en onkunde om de zorg op adequate manier te regelen en de nazorg te garanderen. Als je de verpleeghuizen sluit en de thuiszorg onbereikbaar maakt, is het slecht voor de persoon die daar gebruik van moet maken. De reden is irrelevant, de zorg noodzakelijk. De bezuinigingen hebben niet gebracht wat de bedoeling was, en dat is meer dan eens aangegeven. Alleen personen met een dikke plaat beton zullen het blijven verkopen als een succes, het is toch marktwerking, dus er moet een financiele component in zitten. Het is van welke kant je het bekijkt. De slachtoffers zullen het asociaal en slecht vinden. Terwijl de neoliberalen zullen wijzen naar participatie, wat dat ook moge betekenen, en verantwoordelijkheid. Helaas dragen de neoliberalen nooit de gevolgen van hun beleid. Dat laten ze over aan hun ouders en andere familieleden.
En dit is dus de mentalilteit van D'66, Gimli - zoals het op straat wordt toegepast. Veel mooie éénzijdige nudgers & one-liners waar de projectie vanaf druipt, maar langdurig onbehoorlijk politiek bestuur toegeven - no way. Kijk eens op zorgcare.nl voor je buurvrouw om door te geven
@Gimli55 Arme Gimli, alles maar in hokjes willen plaatsen. Mij heb je niet horen zeggen dat het linkse gedachtengoed niet deugt. Jammer hoor dat je ook hier liever de semantische escape zoekt en je wentelt in de ideologische terminologie over bla bla links en neoliberaal. Helaas hebben echte mensen daar helemaal niets aan. Echte mensen hebben politici nodig die durven strijden en die verantwoordelijkheid durven te nemen. Dat ontbreekt helaas bij de linkse partijen op dit moment. Dat diskwalificeert niet het linkse gedachtengoed maar wel het pluchekleverige machtsspelletjesgedrag bij de linkse partijen.
Er was een structureel begrotingstekort van 50 miljard en als de groei van de zorguitgaven niet werden geremd werden die onbetaalbaar. Misschien dat iemand van de linkse betweters mij even kan uitleggen hoe we dan gat in de begroting hadden kunnen wegwerken zonder dat iemand er iets van zou merken?
Het is waanzinnig van Rutte II om enerzijds op de verpleegzorg in verpleegtehuizen en verzorgingstehuizen fors te bezuinigen en daarbij ook flink te bezuinigen op de thuiszorg. Dat moet dus fout gaan lopen. Naast een greep uit de zorgkas heeft Rutte II ook een greep uit de pensioenkas gedaan door de pensioenpremie steeds meer te verlagen, waardoor jongeren pas met 69 jaar fatsoenlijk met pensioen kunnen gaan. Dus steeds langer doorwerken en tegelijk de thuiszorg afbreken, dat moet fout gaan. Ben benieuwd wat D66 c.s. in Rutte III daar straks tegen gaan doen.
Dat laatste, de pensioenleeftijd, gaat een 'dingetje' worden. Zelfs bij de werkGEVERS komen steeds meer stemmen op de leeftijd weer terug te brengen naar 65. Want ZIJ blijken voor de kosten op te draaien.
Blijkt maar weer eens dat goedkoop duurkoop is en dat onze rechtse rakkers van Rutte II op beleidsterrein telken male de plank volledig mis slaan. Gewoon omdat hun activiteiten gebaseerd zijn op populistisch geroeptoeter en onderbuikerij van de achterban. Nederland was ooit een heel sociaal land maar als je nu kijkt hoe er in ons schatrijke Nederland met de meest kwetsbare groepen word omgegaan....
Het kabinet Rutte II dacht twee miljard euro te kunnen besparen door ouderen minder snel naar een verpleeghuis te sturen. In plaats daarvan moesten zij langer zelfstandig of onder de Ach de zogenaamde vluchtelingen beleid moet toch ergens van betaalt worden.
Er is geen enkel verband tussen de opvang van vluchtelingen en de bezuinigingen in de zorg.
--- Dit bericht is verwijderd —
Wat heeft onze collectieve zorg met kapitalisme te maken? Maakt de overheid winst soms op de zorg?
Beste arjenZh blijkbaar heb je een tiental jaar geslapen. De zorg is geprivatiseerd en wanneer dat niets met kapitalisme te maken heeft mag u mij rustig verbeteren
@Buzzer @ Pet De zorg is niet geprivatiseerd. Gewoon niet waar. Ziekenhuizen zijn geen commerciële ondernemingen. Er is alleen marktwerking bij ziektekostenverzekeraars. Absurd om te beweren dat het ziekenhuizen niet om zorg gaat maar om winst. De zorg is in Nederland voor iedereen toegangkelijk. Jullie papagaaien de SP na.
Natuurlijk is de zorg geprivatiseerd, het ziekenhuis in onze stad maakt helaas verlies. De andere ziekenhuizen in de privincie dikke winst, en dat wordt niet besteedt aan betere zorg.
@Gimli55 Ook stichtingen en overheidsinstellingen kunnen winst of verlies maken, dat heeft helemaal niets met privatiseren te maken. Wie is dan volgens u de eigenaar van het ziekenhuis in uw stad?
De raad van bestuur, waar de voorzitter door verschil van inzicht vertrekt per direct. Hij zal wel weer een gouden handdruk ontvangen voor gedane diensten. De echte eigenaar achter de schermen zijn natuurlijk de verzekeraars, die kunnen een ziekenhuis maken en breken met de productie afspraken, nog zo'n gedrocht in de zorg.
Je raaskalt. De verzekeraars zijn geen eigenaren van ziekenhuizen en dat een ziekenhuis een Raad van Bestuur heeft betekent natuurlijk helemaal niet dat het in private handen is. Hoe kunnen politici het ook goed doen als ze worden geconfronteerd met zoveel onwetendheid en wantrouwen?
Netto wellicht niet, maar met belastingontduikende buurtslagers moeten gederfde belastinginkomsten = ambtenarensalarissen ergens vandaan komen, ergo sectoren waar belasting niet ontdoken kan worden zoals zorg, onderwijs, politie, justitie, etc.
Er zijn veel mensen die werkzaam zijn in de zorg die dit allang wisten, het gaat eigenlijk om pure logica. In zorgcentra werd zorg geleverd door teams die waren samengesteld op een logische manier, met diversiteit aan niveau's zodat zorg op maat kon worden geleverd en mensen langer samen konden blijven wonen. Door de verhuizing naar een zorginstelling als paar kwam een huis vrij voor nieuwe bewoners. Door verhuizing naar een zorgcentrum konden echtparen langer samen verzorgd worden en was de zorg direct aanwezig. Bij blijven wonen in de thuissituatie was deze zorg verspreid door de woonplaats en had men of minder zorg of minder cliënten die door meer personeel moest worden geholpen (gecentraliseerde zorg vergt minder mensen dan gedecentraliseerde zorg) ook moest het personeel om aan alle randvoorwaarden te voldoen van een hoger niveau zijn, dus duurder. Om thuis te blijven wonen was er meer personeel nodig van een hoger niveau die per persoon minder zorg konden verlenen daar de cliënten op grotere afstand van elkaar woonden. Dus duurder. Tel daarbij op dat de complexe zorg (verpleeghuiszorg) een transitie doormaakt naar andere zorg, meer regels en veel meer administratie wat de werkdruk hoger maakt, uitstroom van hoger gekwalificeerd personeel die voor een ander soort zorg kiest (ziekenhuis in plaats van ouderenzorg) en de werkdruk loopt nog verder op. Dat de kosten hoger zou worden was voor iedereen duidelijk, door de overheveling van veel zorgkosten naar de gemeenten werden deze kostenstijgingen nog ietwat weggewerkt onder het kleed maar nu wordt het toch duidelijker en duidelijker. Veel zorgcentra zijn gesloopt of staan leeg, veel ouderen leven noodgedwongen thuis waar de zorg automatisch veel minder is dan in een zorgcentrum zou zijn, door de absurde hoeveelheid administratie en belachelijke regeltjes (wekelijks de keukenkastjes schoonmaken) is de oplossing van dit probleem verder weg dan ooit. Het beleid is volledig mislukt, de bezuiniging is uitgelopen op een kostenstijging. Er zijn enorm veel waarschuwingen gegeven door mensen die werkzaam zijn in de zorg, maar men wist het beter. Ieder normaal denkend mens weet dat centralisatie in zorg goedkoper en betere zorg geeft dan decentralisatie. Iedereen behalve van Rijn en Schippers.
De sluiting van de verzorgingshuizen is een ramp, zowel financieel als qua zorg. De capaciteit was te groot geworden, maar de behoefte is niet verdwenen. Zo veel als nog mogelijk moeten de verzorgingshuizen nog openblijven. Thuiszorg, verzorgings- en verpleeghuiszorg moeten onderling optimaal samenwerken en zorg op maat leveren, dat betekent dat ze regionaal in één verband moeten worden samengebracht. De gemeentelijke schaal is veel te klein om daar het aansturende gezag voor te zijn. De aanbestedingen voor de thuiszorg zijn/waren kenmerkende neoliberale schandalen: vaste banen en redelijke salarissen werden opgeofferd aan zogenaamde bezuinigingen en efficiency. Van Rijn en de PvdA moeten als straf nog tenminste één keer een verpletterende nederlaag leiden bij verkiezingen.
Voor een dubbeltje op de eerste rang heet dat. Beter was het geweest als Rutte 10 of 20 miljard meer had uitgetrokken voor extra ouderenzorg. Dan zaten we nu niet met de gebakken peren. En daar is geen speld tussen te krijgen.
--- Dit bericht is verwijderd —
Dus? Wat moet er gebeuren? Wie het weet mag het zeggen.
Het beestje moet bij zijn naam worden genoemd: het gaat niet pimair om geld maar om slecht management. Als die analyse wirdt aanvaard is er best wat aan tevdoen.
Beate Ahlmann: de 5 miljard per jaar lastenverlichting teruggeven aan de zorg. Plain and simple.
@ Frits Jansen Je bedoelt met slecht management de "slecht presterende verpleeghuizen"? Staat dat niet los van het genoemde beleid, of zijn die allemaal opeens slecht gaan presteren sinds Rutte II? Ik zou zeggen het gaat juist primair om geld, secundair het politieke beleid hoe het geld wordt ingezet, en tertiair dat door slecht management niet tot goede/juiste zorg wordt omgezet. Ik ben benieuwd naar de financiële analyse van ‘Zonder het beleid van het huidige kabinet zouden de zorgkosten nu miljarden hoger liggen.’, om het beestje bij de echte naam te noemen. Misschien verschaft het wel meer duidelijkheid, misschien ook niet. Helaas weet jij het ook niet verder.
"5 miljard per jaar lastenverlichting teruggeven" Dat teruggeven van jou is ronduit hilarisch. Die lastenverlichting is niet ten koste van de zorg gegaan en bovendien was er helemaal geen sprake van lastenverlichting maar van het deels terugdraaien van tijdelijke lastenverzwaring vanwege de crisis. Je klinkt nu net als een Duitser die 'zijn' fiets terugeist.
"Je klinkt nu net als een Duitser die ‘zijn’ fiets terugeist" Piet, er heeft nog nooit een Duitser zijn fiets teruggeëist, dat hebben Hollanders met gevoel voor "humor" nog jarenlang gedaan na de oorlog.
Langer zelfstandig in de eigen omgeving wonen "liefderijk" & "gratis" (!) verzorgd door vrienden en familie is gebaseerd op een illusie die links nog rechts is. Dat dat vroeger beter was is ook niet waar, het idyllische driegeneratiegezin is een mythe. www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6380/ouderenzorg-in-nederland.html Het gehakketak over de financiering is ook niet nieuw. Professionele fatsoenlijk betaalde hulp is noodzakelijk. De vraag is wie het gaat betalen en hoe het georganiseerd gaat worden. PS een familielid kreeg haar door de duitsers gejatte fiets terug. Totaal onder de roest, dat wel. Ze heeft er nog jaren, noodgedwongen, op gefietst.
Rutte heeft weglachend alles in dit land tot een hilarisch hoogtepunt wegbezuinigd. Rutte I en II en straks III (mijn hemel, weer die man), hebben idd bloed aan hun handen. En niet op de Wilderiaanse methode, maar gewoon omdat Rutte weer snel premier van "alle Nederlanders" wil zijn. Over lijken gaat ie. En als het over volksgezondheid, de eieren gaat, hoor je deze nitwit niet, want ff op vakantie. FF in het bootje met Jort Kelder, de grote IK van de publieke omroep.
"Als we niet hadden bezuinigd, zou de economie er nog erger aan toe geweest zijn" "Als we niet de CFK's hadden teruggebracht, zou het cyclisch terugkerende ozongat nog groter zijn" "Als we geen CO2-heffing hadden ingevoerd, zou de temperatuurstijging nog groter zijn geweest" "Als we niet hadden ingegrepen in Irak of Afghanistan, zou de situatie nog ernstiger zijn geweest" "Als we de EU niet hadden opgericht, zouden we allang weer oorlog hebben gekend" "Als we de put niet gedempt hadden, dan was het kalf.... o... waggeffe.. as... da's verbrande turf! "
Je vergeet er nog eentje: Als je op de bank blijft zitten klagen krijg je nooit iets van de grond.
@Joe Speedboot Klinkt als een verkapte klacht vanuit je bureaustoel.
Kabinet Rutte heeft ouderenzorg ‘afgebroken’, maar zag er niets voor terug. Dat is geen 'als'. Dat is een feit. Dankzij Rutte II, met als verantwoordelijken Schippers en van Rijn. Zo enorm overgewaardeerd. Schippers ging alleen maar voor het geld, de kosten (voor de staat) afremmen. Zelfs dat is dus niet gelukt.
Joe Speedboot: ik heb geen zitbank, zelfs geen luie stoel. Ik werk als ik wakker ben. Petervdb: "Kabinet Rutte heeft ouderenzorg ‘afgebroken’, maar zag er niets voor terug. Dat is geen ‘als’. " Klopt! Ik doelde dan ook op deze zin uit het artikel: "Zonder het beleid van het huidige kabinet zouden de zorgkosten nu miljarden hoger liggen." In de politiek worden heel veel symboolmaatregelen genomen, waarvan je achteraf niet kunt vaststellen of het beleid wel effectief was. Steevast is het excuus dan: als we dit of dat niet hadden gedaan, dan was het allemaal nog veel erger geweest.
"Schippers ging alleen maar voor het geld, de kosten (voor de staat) afremmen. Zelfs dat is dus niet gelukt." Vraag dat maar eens aan o.a. de farmaceutische industrie, waarmee tegenwoordig wel serieus wordt onderhandeld.
Dirruk, bij ons spreek je het woordje -als- uit als -as.- En wanneer iemand dan iets verteld met -as- er in, dan zeggen wij: As komt bie de meuln te pas. , of As is verbraand törf. Want achteraf kijk je een koe in de kont..
Dirruk53. Uitgesproken door Martin van Rijn.Ik zie nu beter wat je bedoelt: het wordt gebruikt als duikboot.
Wat geldt voor de ouderenzorg geldt voor vrijwel de hele zorg: Ze is en wordt afgebroken door rechtse populisten, niet alleen van de VVD maar ook van het CDA, D66 en de PvdA. Dubieus is, dat die afbraak werd gemotiveerd met ordinaire scheldkannonades richting links, door de helden van de markt voorgesteld als een jaloerse boevvenbende. Zorgelijk is, dat de overgrote meerderheid van de kiezers deze rechtse onzin gelooft. Waarschijnlijk doordat die zo sterk appelleert aan onderbuikgevoelens als afgunst en minachting. De afbraak, niet alleen van de zorg, zal nog wel een tijd doorgaan. En zonder twijfel zullen de rechtse volksmenners er weer in slagen om de afkeer van links te laten domineren.
Ja, dat zal wel. En links is voor alles wat leuk is. Geld naar de zorg, het onderwijs, immigratie milieu , de kunst sector, hogere uitkeringen, hoger minimum loon, meer onderwijzers enz enz enz enz. En aantal van de bovenste dingen kunnen goed, maar je koet wel keuzes maken. Wat dat betreft stem ik liever niet. Rechts breekt inderdaad veel af, maar links liegt de boel bij elkaar en doet net als of Utopia bestaat en dat je geen harde keuzes hoeft te maken
Misschien is door de decennialange dominantie van VVD, CDA en (rechtse) PvdA hun kleur tot een als normaal en vanzelfsprekend ervaren 'schutkleur' geworden, waarvan de ideologie niet meer wordt gezien.
De Wit, het probleem is niet dat links met geld wil smijten. Het probleem is dat rechts de grote ondernemingen te weinig laat bijdragen aan de samenleving. Die ondernemingen klagen, vaak via hun politici, dat ze al zoveel betalen. Maar daarbij wordt maar al te graag verzwegen of uit het oog verloren dat ze zoveel verdienen dankzij die samenleving. Aan medeverantwoordelijkheid wil ik geen woorden vuil maken.
Economen kennen het begrip "marktfalen": dan voert de "onzichtbare hand" niet tot een maatschappelijk gewenst resultaat. Oplosding 1: correctie. Oplossing 2: communisme.
Michiel de Wit, Besef je dat je in feite zegt dat links beweert dat het beter dan nu kan worden, en dat rechts alles slechter dan nu maakt, en dat je daarom niet stemt? Vind je dat niet een wat vreemde redenering?
@ Sylvia, je kan wel beweren dat het morgen mooi weer wordt, maar daarom gebeurd het nog niet. Links verkoopt mijns inziens gewoon populistische leugens door net te doen of alles wat leuk en goed is ook te realiseren is. je moet keuzes maken. doe je dat niet maak je ook niks beter.
Wit, erg veel oppervlakkiger kan niet. Dit is niets meer dan een mening zonder wat voor onderbouwing dan ook. Gewoon rechts dus.
de Wit. De vraag die hier gesteld moet worden is: HOE kun je 50 miljard bezuinigen en géén idee hebben van het effect daarvan wat betekent dat de gevolgen van de bezuinigingen niet worden onderzocht dus bij een volgende crisis politci niet kunnen bouwen op de ervaringen van hun voorgangers; uitgaande van een samenleving - die door herverdeling van geld via belastingen, heffingen & premie's naar inkomens van 10 miljoen mensen - alszijnde een ERKEND onderdeel van de economie- ipv zoals nu - een ( negatief) belastend onderdeel: - verlaging kinderopvangtoeslag & kindgebonden budget - bezuinigingen jeugdzorg & GGZ - verhoging AOW leeftijd - tabakaccijns - verhoging pensioenpremie's - bevriezing zorgtoeslag & verhoging eigen risico + afbouwen huish. toeslag/hulp = wet maatschappelijke ondersteuning - participatiewet - verhoging huren & verhuurdersheffing - hervormen ( lees: bezuinigen) ontslagrecht & arbeidsmarkt - bezuinigingen integratiebudget & ontwikkelingshulp - nullijn ambtenaren & bezuinigen op de rechtsstaat; griffiekosten & bereikbaarheid rechter & advocatuur - lagere subsidfie's onderwijs, PO + invoering van leenstelsel HO = medio 2015 á 12 miljoen 2017: 17,9 miljoen = schulden - verhoging assurantiebelasting/geneesmiddelen - bezuinigen op defensie + cultuursubsidie's + rijksdienst cultureel erfgoed NIET tijdens een crisis waren doorgevoerd, het in ieder geval beter zou gaan met MKB www.nos.nl/nieuwsuur/artikel/218178 waar ministerie VWS sinds 2013 E 304 miljoen binnenharkte door 312.000 Nederlanders vast te zetten in gijzelingen & boetetechnocratie = schulden, daarmee het meest winstgevende incassobureau te zijn. Is dit Utopisch & links genoeg voor u?
@ José - daar zeg je zowat, in heel eenvoudige woorden. Ik geloof dat dat helemaal klopt. Wie lang in een ideologisch systeem meedraait, en om een of andere reden niet meer goed aan zelfreflectie kan doen (bijvoorbeeld het eigen denken en handelen toetsen aan een morele regels, geboden, of wijsheden), die gaat dat systeem als vanzelfsprekend ervaren. Het biedt hem coördinaten, zekerheden, en veiligheid. Een ruim inkomen, de belofte van een nog veel hoger inkomen als je zekere machten naar de mond praat, en de gezellige maar virtuele mediabubbel, die doen de rest. Dat de realiteit buiten je circuitjes heel anders is, schrijnend, bitter, weerbarstig, hard, en totaal niet conform datgene is wat je zelf graag gelooft, en wat je 'vrindjes' en jaknikkers je influisteren, dat zie je totaal niet meer. Wel kan je er op een bijzonder kwade dag achterkomen dat je jarenlang jezelf bedrogen hebt, je eigen idealen verraden, en de mensen in het land belogen en bestolen hebt. Als je überhaupt nog een werkend geweten, en een omlijnde identiteit hebt, tenminste.
@Cliff Inderdaad, als die ideologie geïnternaliseerd is, en als gegevenheid in plaats van als keuze wordt ervaren, verklaart dat wellicht ook gedeeltelijk waarom mensen (degenen die zich niet echt bezig houden met politiek) tegen hun eigen belang in stemmen, en dat ook een tijdlang zullen blijven doen wanneer hun positie bedreigd wordt. Hoe meer het als gegevenheid wordt beschouwd, hoe sterker een alternatief geluid contrasteert en als 'afwijkend' zal worden ervaren, terwijl het in werkelijkheid natuurlijk gewoon om verschillende keuzen gaat.
@o4Hanna Er is 50 miljard bezuinigd omdat onze Staatsbegroting een structureel gat van dat bedrag liet zien. Hoe hadden Linkse partijen dat opgelost zonder dat iemand er iets van zou merken zoals jij suggereert.
Ze hadden de staatsschuld iets meer laten oplopen, net als Rutte 1 en 2 ook heeft gedaan.
Mensen zijn tevens in een individualistisch systeem gedwongen door de overheid, vergeet dat niet. Het mes snijdt uiteindelijk altijd aan twee kanten. Maak je alles individueel en haal je iedere verantwoordelijkheid bij de staat weg dan gaan mensen 'hamsteren ' goed voor zichzelf' zorgen zonder naar de ander nog om te kijken, concurrerend, met oogkleppen op en zonder pardon. Als de overheid er in hamert dat het eigen leven volkomen maakbaar is en daar het systeem op gaat aanpassen dan komen mensen vervolgens ook niet meer onder dat systeem uit. Zo houden ze elkaar volkomen in de houtgreep, totdat het mis gaat met de individuele mens. Totdat mensen ervaren dat het leven toch niet zo maakbaar was als ze dachten, dan zitten ze met de ellende, dan zal niemand meer voor hen de kastanjes uit het vuur halen zoals zij dat niet voor anderen doen en deden. Een systeem terug laten draaien blijkt dan heel veel moeilijker te zijn. Als er eenmaal een verkeerde afslag is genomen en verregaande maatregelen daarop doorgevoerd zijn is de weg terug niet zo eenvoudig. Het is een soort rare beweging die onmogelijk is. Een Staat in ontbinding die participatie eist in het bieden van hulp aan anderen maar onderlinge hulp en solidariteit volkomen uit haar systeem heeft verwijderd, alles geïndividualiseerd heeft. Het is ook zo totaal tegenstrijdig. Mensen moeten totaal aan elkaar tegenstrijdige zaken voor elkaar brengen. Het systeem is dwingend geworden en gestoeld op en gebruikmakend van maximaal egoïsme om eens met Woeki te spreken.
@ Arjan - ik heb het over het effect & de niet uitgevoerde en zoja, kennelijk verborgen voor burgers - evaluatie van 50 miljard bezuiningen ingevoerd door de politiek. De politiek heeft een bij wet bepaalde informatieplicht jegens haar burgers door wie die politiek dient te worden gecontroleerd. Zoals een normale democratie dient te functioneren cq burgers weten waar ze aan toe zijn met deze politici. Je vult willekeurig vanalles in op wat niet staat opgeschreven
José & Frank - het dictaat ( van dictator) van de technocraat is er toch direct ( 20 jaar geleden) ingeslopen? Als er iéts ten koste gaat van 'vrije keuze' - is het technocratie! - hóe hard er ook wordt gemarchandeerd met de woorden 'vrije keuze'. Herinneren jullie je nog de 1e Kamer en de 'dissidenten' die het waagden tegen Schippers ( ontelbare) wetten te stemmen inzake de 'vrije artsen' keuze? Hebben we die nu - die vrije keuze voor artsen & specialisten en dan met name de kleinere budgettten & middeninkomens? Het is de schutkleur van de schijn-democratie die wordt gestuurd door de input-markt ( arbeid, kapitaal & vermogen) die door wet & regelgeving wordt bepaald door de politiek, VNO/NCW - eerst Wientjes en daarna clown de Boer- & het grootkapitaal: ook wel technocratie genoemd en álle levens van burgers beheerst & controleert en waar diegenen met het grootste kapitaal cq hoogste inkomen - het minste merken van de uiterst destructieve effecten ervan ( wat dus segregatie veroorzaakt. M.a.w : je hebt 't aan jezelf te danken als je niet rijk cq vermogend bent
Zonde hoor dat PvdA elite en VVD zo nodig de rusthuizen voor ouderen moesten afbreken. Rusthuizen voor ouderen die niet helemaal veilig alleen kunnen wonen maar ook niet fulltime verpleegd hoeven te worden. En die in veel gevallen ook nooit fulltime verpleegd hoeven te worden. Rutte3 kan de afbraak terugdraaien. Rusthuizen weer openen waar ouderen een veilige, aangename oudere dag kunnen beleven. Geraken ze compleet in de versukkeling dan kunnen ze alsnog naar de veel duurdere verpleeghuizen.
Ja maar wat je afbreekt kost vaak veel moeite, tijd en geld om weer op te bouwen. Reken maar dat heel wat gezondheidszorgwerkers eieren voor hun geld hebben gekozen en iets anders zijn gaan doen. Het imago van de gezondheidszorg is slecht en er komt dus weinig nieuwe aanwas bij. Tegen de tijd dat we dingen weer een beetje op orde hebben zijn we vele jaren en miljarden verder. De schade is groot en zal nog oplopen. Onbegrijpelijk dat nog zoveel stemmen naar de afbraakpartij zijn gegaan. Noem mij een slechte verliezer, maar van mij mogen al die VVD-kiezers strax zelf hun eigen kont afvegen.
Hoor je nog wel eens iemand over de participatie samenleving?
Jazeker, met de huidige plannen voor de verpleeghuiszorg is daar heel erg veel rekening mee gehouden( door de overheid) In de verpleeghuiszorg komen woongroepen van 6 tot 8 cliënten, perfect goed en humaan idee!!, op zo n groep Komt tenminste 1 niveau 3-4 en minstens 1 niveau 4-5 om bij te springen voor geneeskundige zorg . Omdat er op zo n groep minimaal twee personen aanwezig moeten zijn ( toiletbezoek etc) was de oplossing ondersteunende mantelzorg of vrijwilligers. De participatie!
Een kleuter had dit kunnen zien aankomen. Het ergste is dat niet alleen de bezuiniging een aanfluiting blijkt, maar ook dat capaciteit van ziekenhuizen in de knel komt. Uiteindelijk gaat dit monster nog een venijnig staartje krijgen als er niet snel verandering komt.
Geef ouderenzorg aan de Nonnen , want die deden het vroeg met liefde en de nodige aandacht. Laat de Nonnen iets doen in plaats van opgesloten in hun heilige huizen, terwijl zij de liefde gratis met mensen willen delen.
Gaat 'm niet worden ben ik bang: "In oktober 2015, telde Nederland 3338 zusters, een daling van ruim 300 vrouwelijke kloosterlingen ten opzichte van 2014. Dit blijkt uit cijfers van De Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR, de koepelorganisatie voor religieuzen in Nederland). De gemiddelde leeftijd van de zusters ligt zeer hoog, namelijk rond de 85 jaar, en er komen nauwelijks nieuwe zusters bij." Bron: http://campusblog.nl/2016/10/nederland-kent-steeds-minder-religieuze-zusters/ Overigens: "Het grootste deel van de religieuze zusters, namelijk ruim drieduizend, behoort tot de actieve vrouwelijke religieuzen. Dat wil zeggen dat zij werken voor de maatschappij, bijvoorbeeld in de ziekenzorg, wijkverpleging, het onderwijs en maatschappelijk werk."
Er zijn bijna geen nonnen en monniken meer. Ook die vrouwen en mannen worden ouder en zorgen voor elkaar.
Waarom blijven onze misdadige politici nog altijd draaien en liegen? - het is werkelijk ongelooflijk. Zou die PR-luidspreker van van Rijn werkelijk denken dat iemand hem en zijn smoesjes nog gelooft? Ah, van Rijn; alweer op een nieuwe comfortabele plek, waar hij verder kan gaan met slopen. Kennelijk levert criminaliteit in het landsbestuur een carrière voor het leven op. Werkelijk elke ervaren insider in de zorg had dit allemaal voorspeld. Maar beroepsvereisten voor politici zijn tegenwoordig: doofheid, blindheid, en geen gewetensfunctie van betekenis. Wij leven inmiddels in de Neoliberale Democratische Volksrepubliek van Oranjestan.
Als onze overheid een fout maakt is er ALTIJD een gigantisch bedrag mee gemoeid. Zoek maar op.
--- Dit bericht is verwijderd —
Verward misschien? VVD breekt zorg af. Dat jullie hiervan opkijken bevreemd mij zeer.
Mijn schoonmoeder was 88 jaar en ze woonde nog steeds op een bovenverdieping zonder lift. Haar huis dateerde van midden jaren '50 van de vorige eeuw. Ze had er zowat 50 jaar samen met haar man gewoond. Deels misschien uit angst voor het nieuwe, en deels omdat ze zoveel herinneringen aan hun samenzijn had aan dat huis wilde ze er ook niet weg.. Aangezien de thuiszorg bestond uit jongere mensen die snel moesten werken was er niemand die tegen haar zei dat ze daar eigenlijk niet kon blijven wonen. Ze viel vaak, was in de warre en kon haar eigen boodschappen ook niet meer doen. Dat in de war zijn was te wijten aan het feit dat er geen toezicht op haar medicijn gebruik was. Zich wassen deed ze bij de keukenkraan. Uiteindelijk is ze via een ouderen/ patiënten-opvang toch in een goede bejaardenhuis terecht gekomen. En nu gaat het goed. Eind deze maand wordt ze 90. Onbegrijpelijk dat er nooit eens een "persoon met gezag" bij de oudere mensen gaat kijken hoe het met hun gaat en advies geeft (het liefst waar dan iemand anders bij is) Want naar hun kinderen willen ze toch niet luisteren.
Verzuim jouw plichten als schoondochter niet, en zoek naar die “persoon met gezag” .
@Jannie Mijn ouders zijn rond de negentig en wonen nog steeds zelfstandig. Waarschijnlijk om dezelfde redenen zoals jij die aangaf. Voor het grote huishoudelijke werk hebben ze wel hulp in de huishouding. Ze doen nog zelf boodschappen, kleine stukjes met de auto gaan ook nog wel, voor de langere afstanden staan de kinderen klaar. Die laatsten houden ook een oogje in het zeil en komen regelmatig aanwaaien voor het een of ander. Of om gewoon te monitoren hoe het reilt en zeilt. Ze herhalen zichzelf nog wel eens, maar dan doe je gewoon of je het voor de eerste keer hoort. En voor de rest maak je je wel eens zorgen, en je schrikt soms wel eens als de telefoon onverwacht gaat. Of je kijkt liefdevol naar twee oude mensen die wel eens in slaap vallen tijdens bezoek. Het is eigenlijk heel triviaal. Toen je zelf klein was maakten je ouders zich vaak zorgen om jou. Nu zij oud zijn maak jij je zorgen om hen. Ik zou wensen voor mijzelf en de hele maatschappij, dat wij ons iets minder vaak zorgen zouden hoeven maken.
Ton14010, mijn 'plicht' als schoondochter heb ik ruim gedaan. Mijn man en ik stonden en staan altijd voor haar klaar. Mijn schoonmoeder haar wensen gaan altijd voor.. Een lang verhaal maar dat ga ik hier niet uitweiden. Of het nu om boodschappen gaat, het huis schoonmaken. ze wilde niet dat ik dat deed. Eigenlijk pas nu, nu ze ook ziet hoe andere vrouwen met hun schoondochters omgaan, komt er voor mij een beetje waardering. .. Die 'persoon met gezag'' was meer bij wijze van spreken, want veel oudere mensen kijken nog op tegen huisartsen en mensen met een witte jas. Als voorbeeld noem ik.. Mijn schoonmoeder komt weinig in de zon.. ik zeg tegen haar: "dan kunt u ook vitamine D tabletten van de huisarts krijgen.... Nee hoor, hoeft niet.. Weken later,, "Ik heb van de dokter vitamine D tabletten gekregen want hij vond dat nodig".. Gelijksoortige gesprekken zullen bij veel mensen wel bekend voorkomen..
@Ton14010, Ik vind dat een steek onder water. Door de reguliere zorg instanties wordt je als familie nog steeds niet serieus genomen en moet je soms zelfs tot liegen en bedriegen overgaan willen ze een keer uit hun stoel komen. Dit heb zelf een aantal jaar geleden met mijn vader gehad.