Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sigrid Kaag eerste D66-minister van Financiën

  •  
30-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
728 keer bekeken
  •  
sigridkaag
Sigrid Kaag wordt minister van Financiën. Zij wordt daarmee de eerste D66’er die die post bekleedt. In een toelichting tegenover het AD zegt Kaag:
"We hebben ambitieuze plannen voor de komende periode. Nederland staat voor grote keuzes en grote investeringen. In het onderwijs. In de klimaataanpak. In een sterk Europa. De rol van de minister van Financiën is cruciaal bij een verantwoorde uitvoering van deze plannen."
Eerder: Hugo de Jonge (CDA) wordt de nieuwe minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in het nieuwe kabinet Rutte IV. Dat meldt RTL Nieuws op basis van anonieme bronnen. De Jonge zou daarmee verantwoordelijk worden van de grootste crisis die Nederland naast corona kent, het ernstig tekort een betaalbare en geschikte woonruimte waar veel inwoners mee kampen. Zijn opvolger Wopke Hoekstra wordt genoemd als minister van Buitenlandse Zaken.
De voormalig CDA-leider keert niet terug op Volksgezondheid omdat die post nu aan D66 toekomt. Volgens geruchten zou de partij Ernst Kuipers, voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, op het oog hebben. D66’er Rob Jetten wordt minister voor Klimaat en Energie, meldt RTL Nieuws ook. De NOS stelt dat wetenschapper Robbert Dijkgraaf, onder meer bekend vanwege zijn optredens bij De Wereld Draait Door, namens D66 minister van Onderwijs wordt. Kajsa Ollongren wordt minister van Defensie. D66-leider Sigrid Kaag zou dan minister van Financiën worden, na de premier de belangrijkste post in het kabinet. Al is dat nog niet bevestigd. Kaag kan mogelijk ook in de Tweede Kamer blijven om daar een prominente rol te spelen in de opmaat naar het premierschap. Eerder werd de naam van Rabo-topman Wiebe Draijer genoemd voor Financiën.
Carola Schouten (CU) gaat van het ministerie van Landbouw af en wordt minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. De Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer neemt namens de partij de post van Landbouw over.
VVD’er Dilan Yeşilgöz wordt de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid, VVD-partijvoorzitter Christianne van der Wal wordt minister voor Natuur & Stikstof en Kamerlid Mark Harbers is de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat. VVD-senator Micky Adriaansens wordt minister van Economische Zaken. Europarlementariër Liesje Schreinemacher volgt Kaag op als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zorgbestuurder Conny Helder wordt minister voor Langdurige Zorg.
VVD-leider Mark Rutte wordt zoals gebruikelijk premier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (259)

zekernietjoops
zekernietjoops2 jan. 2022 - 13:59

Volgens mij zitten in het voornemen om liefst 4 ‘D’66-ers - 20% - op ministersposten te zetten, ruim meer dan het percentage ‘D’66-zetels in de 2e Kamer, overduidelijk planmatigheid en zorgvuldige regie: bovendien zijn dat ook nog ‘zware’ ministeries, wat die verhouding nog verder uit elkaar trekt ten gunste van ’D’66 inbreng. Ik verwijs naar een gisteren - 1 januari ’22 – geplaatste reactie van “Arjan Fernhout” in het artikel van Han van der Horst https://joop.bnnvara.nl/opinies/robbert-dijkgraaf-doe-het-niet-blijf-in-princeton met de volgende link: 31 december 2021 at 21:13 Daarin wordt, aan de hand van een aantal citaten, treffend en messcherp de rampzalige geestesgesteldheid en vooral mede daardoor veroorzaakte en geïnspireerde tijdgeest beschreven die nu als een zware deken de gehele aarde overdekt. Een tijdgeest die – zeker volgens mij - zeer eenzijdig almaar prominentere hebzucht en machtswellust, middels intrinsiek zeer verderfelijk ego-liberaal kapitalisme in zijn eindstadium(!) en daarmee innig verstrengelde wereldwijde (politieke, duistere en schimmige) machten in vooral de westerse wereld, als nooit tevoren bedient en tegemoet komt, ten (zeer grote) koste van de overgrote meerderheid van de mensheid wereldwijd. Om bovenstaande snel en gladjes te laten verlopen, moeten – ook als nooit tevoren! – de laatste restjes wezenlijke nationale soevereiniteit van m.n. EU-landen genegeerd en zelfs ‘overruled’ kunnen worden, ten gunste van almaar grotere machtsconcentraties als nu EU en uiteindelijk, 1 allesoverheersende - en dus totalitaire - wereldregering. Dat alles vereist een doeltreffende kosmopolitische gezindheid en mentaliteit, waarvan ‘D’66 al jarenlang de grootste voorstander en promotor is. Maar omdat dit ‘kosmopolitisme’ zo dus vooral - zo niet, uitsluitend - economisch rechtse belangen en machten dient, wordt dit ook NIETS in de weg gelegd in overige, (overwegend) economisch rechtse partijen als o.a. VVD, grote delen van CDA, maar… ook PvdA(!), GroenRechts en PVV.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout2 jan. 2022 - 10:51

Met Kaag als première en Robbert Dijkgraaf als vice-premier zou ons land dankzij beider IQ eindelijk weer eens een toonaangevend figuur slaan in de internationale gemeenschap.

4 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot2 jan. 2022 - 12:02

Waarmee je aangeeft geen flauw benul te hebben van hoe politiek werkt, Hannes. Politieke posities bekleden op basis van i.q., je moet er maar op komen.. Maar leg eens uit.

Willem D2
Willem D22 jan. 2022 - 12:16

Ik ben niet zo van de schone schijn, het gaat mij en ik denk vele anderen met mij er om dat ze nationaal goed presteren, internationaal interesseert me toch echt minder. Als het om de schone schijn gaat kijk ik wel naar misses Bouquet.

Poeh, poeh
Poeh, poeh2 jan. 2022 - 12:28

Zal misschien zo zijn, maar vrees dat hun kijk op het nationale sociale beleid en werknemersdruk daar op het tweede plan staat.

Willem D2
Willem D22 jan. 2022 - 16:31

Volgens mij hebben we vooral een keer behoefte aan bewindsleden met een hoog EQ.

Joop den Uil2
Joop den Uil22 jan. 2022 - 10:30

Rapport over de Afghaanse evacuaties is uitgebracht onder de rare titel ''eerste terugblik'', met ronduit vernietigend oordeel over de ministeries defensie, immigratie en vooral buitenlandse zaken. Verantwoordelijken Bijsterveld en Knol zijn nu met staart tussen de benen weggegaan, alleen Kaag gaat vrolijk verder, in de wetenschap dat haar opvolger in het volgende kabinet Hoekstra de klappen wel op zal vangen. Gooi de rapporten maar weg want uiteindelijke conclusie zal zijn ''met de wetenschap van nu trekken wij lering uit de gebeurtenissen''

Bert de Vries
Bert de Vries2 jan. 2022 - 10:06

Een nieuwe winter en een oud geluid.

Joost Spits
Joost Spits2 jan. 2022 - 3:51

- HET  "NIEUWE"   KABINET - Kaag op financiën, Ollongren op defensie, dan is de fiasco werkelijk compleet. 1. Kaag gaat af van BZ, omdat ze van Afghanistan een grote puinhoop heeft gemaakt. Vluchten kan niet meer, maar kennelijk wel voor Kaag... 2. Om Ollongren op defensie te plaatsen, moet een moment van verstandsverbijstering zijn geweest. Dat kan gewoon niet anders; hoe kunnen ze het verzinnen! Mevrouw gaat zich hard maken om de Nederlandse strijdkrachten op te vijzelen en er eindelijk eens voor te zorgen dat gênant Nederland zijn verplichte 2% gaat bijdragen aan de NAVO. Dat geloofd toch geen mens; ze heeft geen flauw benul wat defensie inhoudt. Bij het horen van de combinatie  Ollongren / defensie, spring ik op tilt, heb ik gegeten en gedronken alsof ik te zwaar getafeld heb. Vermoedelijk dat de legertop (nog meer) slapeloze nachten heeft, nu dit catastrofaal nieuws naar buiten is gekomen. Het moet niet gekker worden. Wat een waanzinnige stoelendans voltrekt zich voor het aanschijn van de Nederlandse burger. Voor mij dé reden om te hopen dat het kabinet zo snel mogelijk onderuit gaat en we nieuwe verkiezingen krijgen. Met deze move prolongeert dit kabinet zich reeds als  aangeschoten wild. Dat we met die twee nog steeds opgescheept zitten is al een bezoeking, om nog maar te zwijgen over een stel anderen piepelaars in het kabinet. Hugo de Jonge vertrekt ook met rasse schreden en met de staart tussen de benen naar een ander departement. Tja, Hugo met je mooie schoenen,  jouw metaforen zijn kennelijk opgedroogd; leuker kunnen we het niet maken, wel gekker. Zie:   https://youtu.be/EGTNM3xB2g4 Met tjonge, jonge, jonge, komen we van de ene in de andere crisis. Wat erg! Nederland alles behalve Merck toch hoe Sterck...

2 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...2 jan. 2022 - 10:11

Kijk naar het grotere plaatje. Een D66'er op defensie, wat dacht u van stappen richting een Europees leger? Kwartiermaker Macron zal zeer binnenkort hiervoor eerste concrete voorstellen doen.

Joost Spits
Joost Spits3 jan. 2022 - 0:41

@nou ja kijk. Ik heb net als de Amerikanen twijfels over een Europees leger. Vergeet niet de VS ieder jaar opnieuw hun budget verhogen met zo'n 4.4 % . Dat komt neer op een jaarlijkse 770 miljard dollar en daar komt de NAVO nog eens bij! Voordat je een Europees leger hebt opgezet van zo' n omvang, heeft Putin allang Ukraine geannexeerd. We praten nu groots over een eigen Europees leger, maar zijn nog niet eens instaat om de keiharde afspraak van 2% bijdrage na te komen voor de NAVO. Als die 2% al niet wordt nagekomen, dat heb ik weinig vertrouwen in de gezamenlijke financiële bijdrage en opzet van een serieus Europees leger. We hebben nu de NAVO, laten we daar een krachtige en gezonde organisatie van blijven maken. Om Ollongren op defensie te zetten is gewoon absurd.

Thuru
Thuru2 jan. 2022 - 0:34

De VVD doet het qua aantal zetels, maar ook qua peilingen behoorlijk goed. Verder is Rutte nog redelijk jong. Dus een Rutte 10 zou best nog kunnen. De kans dat Kaag premier word is uiterst klein. Mocht PVDA ooit uit het dal komen zie ik de huidige burgemeester van Rotterdam wel premier worden. Kans daarop schat ik hoger in dan Kaag. En met die premier zou het best een goede kunnen zijn in praktijk.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot2 jan. 2022 - 9:54

'Dus een Rutte 10 zou best nog kunnen.' Proest! Het vertrouwen in de politiek staat zo ongeveer op een all time low, maar Thuru wil nog wel 20 jaar verder met Rutte. Jij bent een echte fanboy!

Willem D2
Willem D21 jan. 2022 - 20:53

Ik ben ook zeer verrast door de keuzes van D66: Kaag heeft niets met financiën Jette kan geen relatie leggen tussen kernenergie en huisverwarming Ollongren heeft opzichtig gefaald met huisvesting en is van de pang pang partij, arme millitairen Als dit het nieuwe leiderschap is, doe mij dan toch maar het oude,

agnar123
agnar1231 jan. 2022 - 11:21

Kaag kan als eerste de AFM sommeren om de banken aan te pakken. Al sinds 1995 wijzen hoogleraren economie op het criminele gedrag van de banken. wikipedia schrijft: Op het weinig transparante karakter van kosteninhoudingen door verzekeraars is vanaf omstreeks 1995 herhaaldelijk kritiek uitgeoefend.In 2003 publiceerde AFM een rapport over beleggingshypotheken, waaruit bleek dat een doorsnee huishouden met een beleggingshypotheek 55 procent kans had op een restschuld. In 2006 constateerde de AFM vervolgens dat beleggingsverzekeringen ondoorzichtig en relatief duur zijn en dat de informatie bij polissen onvolledig en soms zelfs onjuist is. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Woekerpolisaffaire Inmiddels zijn de banken overgestapt op rentemanipulatie. Rente op doorlopende kredieten met variabele rente hebben ze verhoogd terwijl de marktrente omlaag ging. Het verschil met Euribor hebben ze opgedreven tot 3,5% tot 4,5%. RABO, ABN-AMRO en ING hebben inmiddels toegegeven, dat ze hun klanten bestolen hebben middels rentemanipulatie. Zie ondermeer: https://www.rabobank.com/en/press/search/2021/20210803-rabobank-komt-met-compensatieregeling-variabele-rente-doorlopend-krediet.html Van dat terugbetalen is nog niets gebleken. Rabo heeft eerder schuld bekend in rentemanipulatie in de Libor affaire. Met de USA troffen ze een schikking van een miljard dollar. Met Zwitserland schikten ze ook voor een groot bedrag. In Nederland? Wat deden de AFM en het OM? Gewoon helemaal NIETS. Rabo is een notoire recidivist. De leden van de hoofddirectie kan men geen draaideur-criminelen noemen, want ze hebben nog geen dag achter de tralies gezeten. Vergelijk dat eens met het standpunt van de VVD: VVD: criminaliteit in probleemwijken dubbel zo hard bestraffen https://www.ad.nl/politiek/vvd-criminaliteit-in-probleemwijken-dubbel-zo-hard-bestraffen~a8839594/ Impliciet hebben VVD, CDA en PvdA ministers van Financien gesteld: "Bankroof moet kunnen, dat is een maatschappelijk belang. Woekerpolissen, rente derivaten, aandelen lease en rente manipulatie zijn gewoon goed voor de BV Nederland en voor de aandeelhouders. Daar gaan we NIETS aan doen." De AFM heeft geweigerd de banken aan te pakken wegens schending van het Consumenten Recht. Ze weigeren gewoon de wet te handhaven wanneer banken hun klanten bestelen. Zie: AFM weigert handhaving wet https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2835 Minister Hoekstra van Financien heeft in een brief geweigerd de AFM te sommeren haar werk te doen. Deze brief staat gewoon online en het antwoord is heel duidelijk. Zie: Antwoord Minister van Financien Wopke Hoekstra https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2814 Als we het toch over Hoekstra hebben: Als minister van Financien heeft hij in strijd met de wet aandelen KLM aangekocht. Daar heeft de staat heel grote verliezen op geleden. Waarom is Hoekstra daarvoor niet persoonlijk aansprakelijk gesteld? Naar mijn mening moet hij die aandelen kopen van de staat voor de prijs die de staat daarvoor betaald heeft. Kan hij de rest van zijn leven zijn schuld afbetalen. Zie: Rekenkamer: Hoekstra overtrad wet bij aankoop aandelen Air France-KLM https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/rekenkamer-hoekstra-overtrad-wet-bij-aankoop-aandelen-air-france-klm~b8b7fe5b Misschien kunnen we een bond van Boze Belasting Betalers beginnen en Hoekstra via de rechter dwingen tot het vergoeden van de schade aan de staat. Zou een mooi begin zijn van het nieuwe jaar. Misschien een goed voornemen voor 2022 en volgende jaren: Iedere overtreding van bewindslieden en ambtenaren gaan we vervolgen met alle wettelijke middelen. Kijken of we die Haagse Hooligans via de rechter een beetje fatsoenlijk kunnen krijgen. Gezien het bovenstaande de volgende oproep aan Kaag: Kaag, pak de banken aan. Ontketen de AFM en laat ze de bankroversbendes zo hard mogelijk aanpakken. Bij Rabo heeft een boete van een mmiljard dollar niets geholpen. Begin eens met een boete van 5 miljard euro. Kijken of deze notoire redivist daarmee weer enigszins in het gareeel te krijgen is. En ook nog een oproep aan Yesilgöz de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid: Yesilgöz, pak de bankrovers aan. Zet een nieuwe VVD politiek neer en begin met een keiharde uitspraak: Directieleden van grote bedrijven dubbel bestraffen. Te beginnen met de directieleden van de bankroversbendes RABO, ABN-AMRO en ING. Vraag het OM om strafrechterlijke vervolging tegen de hoofddirectieleden van deze bankroversbendes wegens "leiding geven aan een criminele organisatie' (art. 140 wetboek van strafrecht). Minimaal drie jaar gevangenis voor de CEO's en minimaal twee jaar gevangenis voor de rest van de directieleden. Dan beginnen we het jaar in ieder geval goed. Is dit alles? Neen! Dit is het topje van de ijsberg. We hebben nog de toeslagen affaire, de aardbevingsschade, de gezondheidsschade door uitstoot van kankerverwekkende stoffen door grote bedrijven, de gif lozingen in het oppervlakte water, en ...

8 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot1 jan. 2022 - 12:16

Eigenlijk een heel aparte redenatie, agnar. Een fraaie opsomming van wat er in jouw, en menige, ogen fout is aan beleid, en dan verwacht je dat bepaalde bewindslieden die fouten even herstellen? Vergeet niet dat het altijd KABINETSBELEID is, wanneer ingrijpende maatregelen worden genomen, nooit van ministers afzonderlijk! Ik schrijf het hier al zo vaak: het gaat niet om de poppetjes die het uitvoeren, maar om de doelstellingen die het kabinet als geheel formuleert. Dat dan vervolgens via een ministerie uitgevoerd wordt, bij meerderheid in Kamers. Kortom, wanneer je een oproep doet aan, b.v., Kaag om beleid te veranderen, dan moet je er vanuit gaan dat het huidige beleid met instemming van ook Kaag is doorgevoerd. M.a.w., als je wilt dat er beleidswijzigingen komen, ben je afhankelijk van politieke meerderheden. De huidige meerderheid, en dus indirect het a.s. kabinet, is gefiatteerd door de kiezer.

EUpiet
EUpiet1 jan. 2022 - 12:17

Je gaat dus aan de pyromaan vragen om de brand te blussen. D66 is in het verleden een heel groot voorstander geweest van deregulering van de bankensector. (Hans Wijers)

LeftFuturist
LeftFuturist1 jan. 2022 - 12:54

Tuurlijk doet Hoekstra niks met de AFM. Het hele CDA zit vol met succesvolle christenondernemers die op 1 of meerdere terreinen creatief boekhouden. Het VVD heeft de banencarrossel als grote macht achter hun succes, de CDA heeft de grootschalige christen boekhoudcorruptie in ons land als leidende macht. De rest van de succesvolle rechtse partijen zullen ook wel iets dubieus hebben waar ze zichzelf mee in stand houden.

agnar123
agnar1231 jan. 2022 - 13:10

Rutte heeft beloofd, dat hij aan het herstel van vertrouwen zal gaan werken. Gewoonlijk weet hij 's avonds niet meer, wat hij 's ochtends gezegd heeft. (Zijn verzorgers schrijven zijn naam op de binnenkant van zijn hand, zodat hij die in ieder geval niet vergeet.) Maar laten we hem nog een paar weken de kans geven. Kaag en Segers hebben verdere samenwerking met Rutte eerst helemaal uitgesloten. Vervolgens beweren ze, 'dat Rutte nu betrouwbaar genoeg is'. Laten we dat tweetal ook een paar weken de kans geven. Vermoedelijk komt er van 'herstel van vertrouwen' en 'ander beleid' helemaal niets terecht. Oude verzuurde wijn geserveerd door oude zakken, geleid door een seniele MP, die moeite heeft om zijn eigen naam te herinneren. Geweldig voor satire, minder leuk als dat de regering moet voorstellen. Maar laten we deze randfiguren gewoon steeds opnieuw herinneren, aan wat ze beloofd hebben. Tot dit kabinet uit elkaar valt. En dan maar hopen, dat het volk eindelijk radicaal anders gaat kiezen.

Uw Psychiator
Uw Psychiator1 jan. 2022 - 14:41

@ Agnar123 (12:21u) - dat is een even voorbeeldige als schrikbarende opsomming van sociale criminaliteit, zwaar aan te rekenen nalatigheden, ach, zeg maar gerust: politiek-economische misdrijven van zeer zwaar kaliber. Je heb wellicht gemerkt dat mijn opstelling inzake het aanstaande kabinet aan de milde kant is. Een belangrijk motief bij deze commentaren van me: de politieke economie die wij nu kennen en waar we al een dertig jaar in toenemende mate onder zuchten, is ten dode opgeschreven, omdat ze zelfdestructief is. Het verval en het roemloze afsterven zit in de tactieken en methodieken van het neoliberalisme ingebakken. Dit feit (dat is het) kun je zelf leren onder ogen te zien door goede boeken te lezen, bijvoorbeeld van Philip Mirowski, Colin Crouch, Wolfgang Streeck, Pierre Dardot & Christian Laval, Bernhard Walpen, Jürgen Nordmann, Quinn Slobodian, en vele anderen (dames blazen ook hun partijtje mee hoor, zie Melinda Cooper en Wendy Brown, bijvoorbeeld). Neoliberalisme (zoals gepraktiseerd door de vorige kabinetten Rutte, maar ook die van Balkenende) is ten dode opgeschreven. Deze doctrine vermoordt álles wat een samenleving menselijk en vitaal maakt, levensvatbaar. In Nederland is de houdbaarheidsdatum al geruime tijd verstreken. Het bederf, de rot, de wormen en de maden zijn waarneembaar, de vreselijke stank eveneens) Mocht Rutte-IV de begane route blijven vervolgen, dan zal het lang voor de geplande vier jaren imploderen, ten onder gaan, met schade en schande waaruit niets te leren valt. Tenzij (en dat is mijn verwachting) dat er noodgedwongen een koerswijziging in de politieke bedrijfsvoering komt. In mijn optiek zijn andere opties volstrekt onmogelijk. Het is voor onze leiders óf een roemloos einde, en met pek en veren Den Haag uitgejaagd worden (als het beschadige en ziek gemaakte volk al niet gewelddadig zal ageren), óf een significant andere politiek gaan bedrijven. Spijtig genoeg heeft de Corona-pandemie nu al twee jaar lang deze overwegingen overheerst, en dat is begrijpelijk. Mocht Omikron mild blijken, ook op termijn, dan nog ligt er mogelijk een nog niet eerder geziene sociaal-politieke crisis in het verschiet; eentje die de depressie van 2007-2008 (en het decennium erna) zal reduceren tot niet meer dan een toevallig 'dipje'. Neoliberalen zijn kampioenen in voorspiegelen, PR en reclame voor de eigen winkel te maken, en in geloofwaardig liegen dat het een aard heeft. Ze kunnen hele naties failliet laten gaan. Ze verdienen als bestraffing daarvoor de meest smadelijke afgang die je je maar voorstellen kan, en verder ook nog eeuwige vergetelheid.

agnar123
agnar1231 jan. 2022 - 16:34

@Uw psychiater, Was je maar de psychiater van Rutte of Kaag. Ze hebben dringend hulp nodig. Grotendeels helemaal mee eens. Maar ... Een vrije markt voor kleine bedrijven met gezonde concurrentie heeft wel voordelen. Het probleem met 'communisme' en 'kapitalisme' (waaronder het huidige neo-liberalisme) is het volkomen verkeerde uitgangspunt van economen. Citaat: "Onverzadigde markt economieën: Het communisme en het kapitalisme kregen hun vorm aan het begin van de 20e eeuw. Ze probeerden allebei een antwoord te geven op de problemen van industrialisatie. Sindsdien is de wereld en de economische situatie veranderd. Maar veel mensen houden nog vast aan verouderde ideeën. Tot 1989 werd nog fel gestreden tussen aanhangers van het kapitalisme en van het communisme. Toen in 1989 de Sovjet Unie zich bekeerde tot het kapitalisme, kraaiden de kapitalisten victorie. Men riep ook: "Het communisme is dood!" Ze hadden niet door, dat het kapitalisme ook dood was. Toen het kapitalisme en het communisme ontstonden, was er sprake van onverzadigde markten. Er kon van alles geproduceerd worden, en hoeveel je ook produceerde, er was zelden of nooit genoeg. Beide ideologieën zijn dan ook gebaseerd op onverzadigde markten met schaarse produktiemiddelen. Men bestreed elkaar dan ook op basis van het feit, dat met schaarse middelen niet alle behoeften gedekt kunnen worden. Toen ik in 1984 economielessen kreeg, stond in het boek als definitie van economie: Economie houdt zich bezig met het optimaal inzetten van schaarse produktiemiddelen. Ook in 1984 waren de meeste produktiemiddelen bepaald niet schaars. Een betere definitie lijkt me: Economie houdt zich bezig met het zo efficiënt en effectief inzetten van een overvloed aan produktiemiddelen. Daarbij lijkt het mij wenselijk om de produktiemiddelen ook zuinig in te zetten om het milieu te sparen. Einde citaat. Bron: Verzadigde markt economie https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=1314&n1=70 Citaat: "Oude wijsheid: Vroeger waren er wijze mensen, die de hebzucht van de domme mensen probeerden te beteugelen met religie. De oude Joden, de Moslims, de Zarathoestriërs en diverse Christelijke groeperingen verboden het vragen van rente. Het systeem van positieve rente is feitelijk een systeem van georganiseerde criminaliteit, waarmee de rijken de armen bestelen. ... De overheid als geldpomp: Hier kan de overheid wat aan doen. De overheid kan zich opstellen als een geldpomp. Zij kan geld wegpompen bij de rijken (door belastingen, beperking van erfrecht, kapitaalbelasting). Met dit geld kan zij het onderwijs verbeteren, sociaal-maatschappelijk werk scheppen, de gezondheidszorg voor de armen en de middenklasse verbeteren, de infrastructuur verbeteren, etc. Met dit soort activiteiten kan de overheid de economie overeind houden en zorgen voor werkgelegenheid en een betere maatschappij. Dit is in essentie het beleid dat Den Uyl in Nederland in de jaren zeventig van de 20e eeuw gevoerd heeft. ... De overheid kan zich opstellen als een geldpomp. Zij kan geld wegpompen bij de rijken door belastingen, beperking van erfrecht en door kapitaalbelasting. Eind citaat. Bron: Rente is slavernij voor de armen! https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=1315&n1=70 Je schreef: "Mocht Omikron mild blijken, ook op termijn, dan nog ligt er mogelijk een nog niet eerder geziene sociaal-politieke crisis in het verschiet; eentje die de depressie van 2007-2008 (en het decennium erna) zal reduceren tot niet meer dan een toevallig ‘dipje’." Ik houd er rekening mee, dat Corona een generale repetitie is voor de grootste show van de wereld: 'De Vliegende Pest Pokken'. (Ik geef er maar een naam aan.) Een paar 'slimme' mensen hebben een genetische knutseldoos gemaakt: CRISPR/CAS9 Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/CRISPR Daarmee kan men met grote precisie met genetisch materiaal knippen en plakken. Geweldig voor een terrorist met een beetje kennis van biologie. Een beetje griep, een beetje ebola, een snuifje corona, een mespuntje cholera, een paart druppeltjes antrax en je hebt de 'Vliegende Pest Pokken'. Veel mensen in zuidelijke landen hebben geen leven meer, dankzij het buitengewoon genereuze westen. Denk maar eens aan de Palestijnen, die al sinds 1948 in een concentratiekamp zitten. Ze mogen er af en toe uit als ze braaf zijn en voor de Israelisch willen werken voor een hongerloon. En als een Palestijn met extreme PTSS een raket op Israel afvuurt, worden Palestijnse huizen platgebombardeerd en neemt de PTSS van de overlevenden nog meer toe. Als deze mensen een genetische knutseldoos in handen krijgen, hoeven we niet te rekenen op remmingen. Veel Palestijnen hebben niets om voor te leven, maar heel veel om voor te sterven. Daar bovenop hebben de regeringen van de rijke landen besloten om kost wat kost de luchtvaart in leven te houden. De rijken moeten kunnen blijven vliegen, al moeten alle kleine bedrijven daarvoor hun deuren sluiten tijdens de zoveelste lock-down. Met steun van Hoekstra staat KLM - Air France startklaar om 'de Vliegende Pest Pokken' buitengewoon efficient en effectief te verspreiden. Ze hebben een hele vloot van virus-servers. En dit is geen script van Monty Pythons Flying Circus. Men had het een halve eeuw geleden niet kunnen verzinnen, dat wij zo idioot en zo hyper-suicidaal zouden worden. De debilofoon: Het grootste probleem is echter de debilofoon. Sommige mensen spreken van smart-phone, maar smart wordt je er niet van. Vroeger konden leiders zich terugtrekken en hadden tijd voor reflectie en contemplatie. Nu neemt de smart-phone alle aandacht in beslag. Reageren op het laatste bericht is belangrijk, rustig dingen laten bezinken is ouderwets en achterhaald. En nu de grote vraag: Waar is de uitgang?

sAt0Ri...
sAt0Ri...1 jan. 2022 - 19:54

agnar123 1 januari 2022 at 17:34 @Uw psychiater Dat kunnen jullie vergeten. Neo-liberaal laat zich niet leiden door de wetenschap en door feiten, ze laten zich leiden door pecunia, boekhoudeconomen en de kruideniersmentaliteit van onderbuik. Ze zijn er voor het eerst achtergekomen dat wat linos al jarenlang heeft geroepen - namelijk sparen/bezuinigen wanneer het goed gaat, en investeren in de economie wanneer het slecht gaat. Maar ze ondersteunen alleen de multinationals en het grootkapitaal. En dom rechts loopt er weer als een kip zonder kop achteraan. Nu schijnt het dat Forum sinds vandaag (naar eigen zeggen) 66.000 betalende leden telt. En zo gaan ze al scheldend op links over alle problemen die er spelen veroorzaakt door rechts van de ene rechterpartij naar de ander enz enz en dat nu al decennialang.

Thuru
Thuru2 jan. 2022 - 8:00

@Agnar123 Dat CU overstag ging moet je deze partij niet aanrekenen. Zonder CU was men nog steeds aan het formeren. Zoals je weet kan je als je in kabinet zit nog wat punten realiseren uit je programma. Los van dat heb je meer invloed dan oppositie. Dus ik snap de CU wel. In oppositie zitten is niet alles, zeker als je bepaalde zaken echt wil is positie in kabinet erg handig. Natuurlijk kan oppositie een enkele keer een kruimeltje oppakken doordat een motie word aangenomen. Maar alleen als kabinet dat toestaat en niet massaal nee zegt.

Ivan61
Ivan611 jan. 2022 - 10:14

Gelukkig en gezond 2022 mensen. Waarom zijn sommige bang voor mevrouw Kaag? Deze dame heeft bewezen dat zij slim en flexibel is. Zij heeft verkiezingen gewonnen en terecht dat zij nu hoofdprijs krijgt. Niemand van ons weet hoe zij dat gaat doen toch?

7 Reacties
EUpiet
EUpiet1 jan. 2022 - 12:20

Eens, het gaat niet om personen maar om partijen en hun visie op de samenleving en economie. We krijgen weer een rechts kabinet dus gaat er niets veranderen.

Rechtvznraap
Rechtvznraap1 jan. 2022 - 14:04

Je draaft door…Verkiezingen gewonnen ? Ze heeft een verkiezingswinst behaald. De VVD heeft de verkiezingen gewonnen. Slim en flexibel. Dat is maar hoe je er naar kijkt. Ik vind mevrouw Kaag meer een olifant in de porselein kast (zie Schoof lezing en wie ze daar niet op de tenen heeft getrapt). Ik denk wel dat ze vanwege plucheklever Rutte wat overwinningen heeft behaald mbt het binnenhalen van D66 items. Toch ben ik bang dat het kabinet dit jaar of volgend jaar valt.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...1 jan. 2022 - 15:33

Men is vooral bezorgd of zij wel voldoende oog zal hebben voor nationale belangen. D66 denkt volgens veel landgenoten, mijn persoontje incluis, té europees. Hoekstra trapte op de rempedaal, Kaag geeft vol gas.

Ivan61
Ivan612 jan. 2022 - 9:59

Rechtvnznraap, D66 heeft behoorlijke verkiezingswinst geboekt ben jij dat vergeten? Wat mij betreft is zij geen haar beter dan Rutte maar wij leven eenmaal in een democratie. Ik hoop dat deze kabinet voor de zomer uit elkaar valt maar Rutte blijft tijd rekken tot 1 augustus want dan is hij langer MP dan Lubbers.

Krek
Krek2 jan. 2022 - 10:01

Bang is een wat te groot woord, maar Krek staat zeker niet te springen bij het idee van Kaag op Financien. Krek's reserve jegens Kaag bestaat vooral uit een bewezen onbetrouwbaarheid waarbij vergeleken Rutte een koorknaapje lijkt. Ik denk hierbij aan het versneld overmaken van hulpmiddelen aan de Palestijnen zonder deugdelijk overleg of vooraankondiging met de coalitiepartners. Dit wringt vooral omdat mw Kaag getrouwd is met een Palestijns ambassadeur. Door het nalaten van overleg of informeren krijgt Krek van deze actie een heel onprettige indruk. Daar komt bij dat mw Kaag destijds besloot haar huwelijk geheim te houden toen ze bij buitenlandse zaken werkte. Toen het bekend werd dat mw Kaag getrouwd was met een Palestijns ambassadeur verloor ze haar vertrouwensfunctie. Op zich heb ik er niks op tegen dat iemand haar huwelijk geheim houdt. Echter, wanneer de persoon een vertrouwensfunctie heeft bij buitenlandse zaken en het huwelijk met een Palestijns ambasseur, destijds schaduwminister voor de PLO onder Arafat, geheim houdt dan vind ik dat echt wel een dingetje. Acties zoals het zogenaamde spontane dansje op de tafel en het gelieg over invloed op de 'documentaire' vlak voor de verkiezingen en het links en rechts messen in de rug steken van collega's zijn in verhouding klein bier, maar bevestigen wel de indruk die bij Krek van mevrouw Kaag is ontstaan.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 jan. 2022 - 11:18

ze heeft de verkiezingen niet gewonnen en ze is van d66 een ontzettend rechtse partij die geen ene zak geeft om mensen als u of ik daarbij heeft ze al laten zien dat ze het niet kan voordat er een kabinet was - zie afghanistan tel daarbij op dat ze campagne voerde op de meest debiliserende manier denkbaar . vreselijk mens!

Thuru
Thuru2 jan. 2022 - 12:19

@Griezel Ik dacht dat D’66 links is, Anyway links van het midden

Rode druppel
Rode druppel1 jan. 2022 - 9:57

Ik hoop dat Kaag mede de eer krijgt om de Euro te ontvlechten. Dat zou heel Europa goed doen.

Jim De boer
Jim De boer1 jan. 2022 - 9:46

Wat een held en oprecht mens zeg. Zogenaamd verantwoording nemen en je functie neerleggen uit een kabinet dat nog maar drie maanden te gaan had en dat alles doordat zij zelf de boel in de formatie frustreerde. Om vervolgens nu VP te worden en minister van financiën? Waar blijven Klaver en Ploumen om dit nu eens tot in den treuren aan de kaak stellen hoe mw Kaag dit ziet met haar “Ik zou hier consequenties aan verbinden”. Dan nog zo’n hoogvlieger; Ollengren, raakte volgens eigen zeggen in paniek toen ze hoorde covid te hebben. Door haar onprofessionele werken “lekten” er confidentiële stukken. Wil je zo’n iemand op defensie hebben zitten? Ze is of een verraadster want anders hadden die papieren in een tas gezeten of heel erg dom. Beide een ministerspost onwaardig. Maar goed we zoeken nu echt niet meer naar kwaliteit maar naar geslacht, zover is duidelijk. Nogmaals waar blijft de oppositie?

2 Reacties
agnar123
agnar1231 jan. 2022 - 13:20

Segers liet een 'zeer geheim' formatie document in de trein liggen. U moet geloven, dat dit een ongelukje was. En geen 'Freudiaanse vergissing'. (Een vergissing die men bewust per ongeluk begaat, maar die het onbewuste zorgvuldig gepland heeft.) Segers weet, dat het onchristelijk is om met Rutte samen te werken. De gehele CU weet dat. Maar ook bij de CU stelt men: Geloven doe je in de kerk en alleen op zondag. De rest van de week doe je alles wat nodig is om je zakken te vullen en je partijgenoten aan aantrekkelijke posities te helpen. U schrijft: "Maar goed we zoeken nu echt niet meer naar kwaliteit maar naar geslacht, zover is duidelijk." Dit heeft er niets mee te maken, volgens mij. De kwaliteit van de mannen is zo mogelijk nog minder. Als je van niets weet en niets kunt en je komt door gebrek aan gewicht boven drijven, dan ben je een perfecte kandidaat voor een post in de Rutte-kliek. Dan valt het schrijnende gebrek aan kwaliteit bij onze zeer verachte MP niet zo op.

Thuru
Thuru2 jan. 2022 - 12:23

@agnar123 Jij weet ookwel dat als je in kabinet zit meer kans hebt om bepaalde punten of wensen gerealiseerd ziet worden dan als je in oppositie zit. Dus ik snap CU wel. Los van dat is CU enigste lid van kabinet dat niet qua zetels op verlies staat.

EUpiet
EUpiet1 jan. 2022 - 9:41

Voor iedereen een goed en gezond 2022 gewenst en laten we respectvol met elkaar van mening verschillen.

Flix
Flix1 jan. 2022 - 2:45

Heeft de huidige studieschuld van duizenden jongeren ook niet wat te maken met de constructieve oppositie van D66 olv . de huidige CBR baas Alexander Pechtold? Dus wat zijn de nieuwe keuzes voor het onderwijs? . En Ollongren op defensie? Hoe veilig zijn de dossiers in haar handen wanneer ze met echt gevaarlijke informatie over straat moet. De Jonge moet de woningbouw aan de gang krijgen?, zie wat ie de laatst tijd doet aangaande onze gezondheid. VVDer op justitie? . Ivo & Fred gingen u voor. Hopelijk valt het volgende Rutte kabinet al tijdens de fotoshoot op de paleis trappen in mekaar . dan nieuwe verkiezingen en laat iedereen die mag stemmen z,n plicht doen zodat we van dit volk af komen. Persoonlijk heb ik al 3 mensen kunnen overtuigen dat het wel zin heeft om te gaan stemmen. Dus Doe mee reaguurders hierzo : Rutte, koningshuis, Shell ,Zuckerburg ,boeren. Bio industrie maakt niet uit wat je wil veranderen wij hebbende macht . Dat is Democratie.. een gelukkig nieuwjaar gewenst aan iedereen op dit platform..

4 Reacties
Jozias2
Jozias21 jan. 2022 - 12:04

@flix Ollongren is als minister van bzk jarenlang verantwoordelijk geweest voor de aivd en als sg van AZ op het hoogste niveau betrokken geweest bij het Nederlandse defensie en buitenland beleid, nationale terreurbestrijding etc maar als minister van defensie is het een probleem?

Rechtvznraap
Rechtvznraap1 jan. 2022 - 17:00

Josias, Ollongren is op ieder departement een slechte keus. Ziet overal niet bewezen fake news. Heeft ons het referendum ontnomen en wil als het aan haar licht iedereen onder de tap. Ik vind het persoonlijk geen prettig persoon en gezien haar prestaties op binnenlandse zaken volstrekt incapabel als minister. Mijn mening. Fijne dag.

henk1953
henk19531 jan. 2022 - 21:01

Vergeet ook niet dat de nationale Ombudsman sinds mei wacht op een reactie op zijn rapport van Ollongren. Behalve het om zeep helpen van het referendum (waarschijnlijk in opdracht van Rutte), heeft Ollongren geen van haar taken naar behoren aangepakt. Neem de zorg voor betaalbare woningen. Resultaat? Nee, met Ollongren heb je geen doortastende bestuurder in huis.

Jozias2
Jozias21 jan. 2022 - 23:36

@rechtvznraap Dat mag je vinden natuurlijk, maar ja dat is een individuele mening zoals er 17,5 mln zijn. Dat is gelukkig niet relevant, Dat het referendum is afgeschaft vind ik persoonlijk weer een hele goede zaak. Verder lees ik allemaal meningen zonder enige argumentatie.

EenMening
EenMening1 jan. 2022 - 0:09

Iedereen een voorspoedig 2022 toegewenst! Sigrid Kaag was tot enkele jaren geleden diplomaat. Diplomatie is een heel andere tak van sport dan politiek. Diplomatie is lange termijn werk. Politiek gaat daarentegen over de korte termijn, over scoren, terwijl je zogenaamde politieke vrienden proberen de poten onder je stoel vandaan te zagen. Sigrid Kaag heeft de overstap van de diplomatie naar de politiek gemaakt. Als lijstrekker van D66 deed ze het bij de Tweede Kamerverkiezingen heel goed, D66 kreeg er maar liefst 5 zetels bij. Als minister van Buza bracht ze het er minder goed vanaf. De mislukte evacuatie van de Afghaanse medewerkers dwong haar zelfs tot aftreden. Haar benoeming tot Minister van Financiën is risicovol, Buza zou een betere keus geweest, zijn maar dat was vanwege het Afghaanse echec niet langer een reële optie. Laten we haar het voordeel van de twijfel geven!

3 Reacties
EenMening
EenMening1 jan. 2022 - 0:10

minister van financiën

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*1 jan. 2022 - 10:47

Hallo EenMening. Gelukkig Nieuwjaar. Sigrid Kaag heeft veel linkse stemmers overtuigd om op haar te stemmen in maart 2021. Met als gevolg: GroenLinks verloor 6 zetels. SP verloor 5 zetels. De PvdA bleef steken op 9 zetels. Als Links Nederland de grootste wil worden in 2025 dan moeten de SP, de PvdA en GroenLinks z.s.m. fuseren. Alleen met een Linkse fusie kan de VVD niet meer de grootste partij van Nederland worden. Een fijne dag verder.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 jan. 2022 - 11:20

een linkse fusie is een linkse reductie dan zitten de als PvdA-ers vermomde VVD-ers ineens bij GroenLinks (die weer als GroenLinksers vermomde D66-ers zijn maar dat hebben de mensen nog niet zo door)

The Apple
The Apple31 dec. 2021 - 23:38

" het lijkt alsof men heel snel een artikel ‘scant’, in plaats van in bezonkenheid leest; datzelfde doet men met de tot dan toe geplaatste reacties… en voilá: " Het format geeft daar natuurlijk ook wel aanleiding toe, tenslotte wordt hier nooit werkelijk een discussie geopend. Een groot deel van de aangeboden stukjes is erop gericht verontwaardiging op te wekken op moralistische gronden. Daar bijten de lezers zich in vast en gelukkig zijn er dan genoeg rechtse trollen om het wellus-nietus mechanisme van brandstof te voorzien. Je zou bijna denken dat er sprake is van een geestelijk dwangbuis, maar het gebeurt allemaal geheel vrijwillig. En wat het ergste is: de hele publieke discussie in Nederland beweegt zich tegenwoordig op dat niveau. Probeer daar maar eens aan te ontsnappen Nou ja, niet generaliseren Appeltje, gelukkig hebben ze daar de VPRO nog, zelfs dat ontbreekt hier in Brazilie.

Joopinie
Joopinie31 dec. 2021 - 21:14

Ze zijn zó erg, dat ik denk: Wat goed dat het dezelfde club is. Dat niemand kan zeggen dat ze als nieuw kabinet proberen de fouten van Rutte en trawanten te herstellen maar dat het niet kan of mag want (en dan de blabla zoals we die al veertig jaar kennen). Rutte en co hebben schuld aan veel te veel en ze blijven domweg zitten en gaan zelfs gewoon door alsof democratie iets van Joop den Uyl was. De arrogantie. Voor redactie, schrijvers en medereageerders: een goed en rustig 2022!!! Denk aan de ander, denk aan de wereld, maar vergeet jezelf en je naasten ook niet.

Willem D2
Willem D231 dec. 2021 - 18:42

Ach erger dan Rob Jette op energie kan bijna niet. Kijk en huiver https://twitter.com/Sandervandam2/status/1476873176265236480?s=20

3 Reacties
The Apple
The Apple31 dec. 2021 - 23:41

Knap knipwerk, maar nog wel wat primitief. Als je er een paar aan elkaar plakt kan je nog een veel leuker resultaat bereiken. Kwestie van selecteren.

mijn-mening
mijn-mening1 jan. 2022 - 8:41

Zinloze opmerkingen als dit zijn erg voorbarig. We spreken elkaar over een jaar hierover. Dan weten we tenminste waar we over praten.

Willem D2
Willem D21 jan. 2022 - 13:41

Als je het hele debat terugkijkt zie je dat hij dit letterlijk zo gezegd heeft en dat deze micro samenvatting geen afbreuk doet aan wat Rob Jetten verkondigde over kernergie. Natuurlijk kunnen we over een jaar pas oordelen hoe een minister het doet, maar we hebben Alpha opgeleide ministers op een Gamma (Kaag) en een Beta (Jetten) vakgebied en dat zijn toch risico’s. Al moet ik toegeven dat Sharon Dijksma (van de door mij verafschuwde PvdA) aantoont dat je een hele goede bestuurder kan zijn ook al heb je geen kennis van het vakgebied. Wat dat betreft is het opvallend dat brokkenpiloot Ollongren terugkeert. Ook de Jonge heeft het ministerie van VWS niet geherstructureerd zoals zijn opdracht was pre-corona en ook hij keert terug.

Uw Psychiator
Uw Psychiator31 dec. 2021 - 18:06

De teller staat inmiddels op 172 geaccepteerde en gepubliceerde reacties bij dit onderwerp - wat me bevreemdt, en ook irriteert, is de gepretendeerde alwetendheid van menig inzender, alsmede de indruk die velen wekken nu al in de toekomst te kunnen kijken - deze laatsten zijn werkelijk visionair. Het bij voorbaat devalueren, diskwalificeren, en het bijgaande regelrechte ernstig beledigen van nog aanstaande bewindslieden is niet van de lucht; het is bijzonder arrogant, en het is een nationale sport/hobby/tijdverdrijf (kiest U maar) geworden. Vrijwel niemand van diegenen die dit doen geeft blijk van historische kennis of belezenheid buiten websites als deze om - het lijkt alsof men heel snel een artikel 'scant', in plaats van in bezonkenheid leest; datzelfde doet men met de tot dan toe geplaatste reacties... en voilá: de op deze manier verkregen pseudo-kennis is nét genoeg om zelf ook eens belligerent en 'vooruitziend' voor de dag te komen. Ik denk dan aan begrippen als 'inteelt', of voor mijn part Nietzsches 'Ewige Wiederkunft des Gleichen': maak een geraffineerde potpourri van het Joop-verhaal in kwestie en de al aanwezige reacties: bestrooi het geheel met wat sambal (of Madame Jeanette-saus) van eigen makelijk, en klaar is Kees! Ik sta op Joop met een pittig stuk, echt waar, dus ik besta!

9 Reacties
The Apple
The Apple31 dec. 2021 - 23:41

” het lijkt alsof men heel snel een artikel ‘scant’, in plaats van in bezonkenheid leest; datzelfde doet men met de tot dan toe geplaatste reacties… en voilá: ” Het format geeft daar natuurlijk ook wel aanleiding toe, tenslotte wordt hier nooit werkelijk een discussie geopend. Een groot deel van de aangeboden stukjes is erop gericht verontwaardiging op te wekken op moralistische gronden. Daar bijten de lezers zich in vast en gelukkig zijn er dan genoeg rechtse trollen om het wellus-nietus mechanisme van brandstof te voorzien. Je zou bijna denken dat er sprake is van een geestelijk dwangbuis, maar het gebeurt allemaal geheel vrijwillig. En wat het ergste is: de hele publieke discussie in Nederland beweegt zich tegenwoordig op dat niveau. Probeer daar maar eens aan te ontsnappen Nou ja, niet generaliseren Appeltje, gelukkig hebben ze daar de VPRO nog, zelfs dat ontbreekt hier in Brazilie.

Radio-Head
Radio-Head1 jan. 2022 - 7:40

@Uw Psychiator U schrijft: "wat me bevreemdt, en ook irriteert, is de gepretendeerde alwetendheid van menig inzender, alsmede de indruk die velen wekken nu al in de toekomst te kunnen kijken – deze laatsten zijn werkelijk visionair." Wat mij bevreemdt is dat het U bevreemdt. U haalt Nietzsche aan in U betoog, iemand die de Moraal op Genealogisch wijze heeft geduid, door de veranderingen van de moraal te koppelen aan gebeurtenissen in de geschiedenis van de mensheid. Gebeurtenissen kunnen natuurrampen zijn, pandemieën, eureka momenten in de wetenschap en de daaraan gekoppelde "vooruitgang", etc. (denk wat pandemieën en ziektes betreft bijvoorbeeld aan Halal eten en gedrag zoals vasten etc, heilige koe fenomeen, besnijdenis van vrouwen, en koppel daar de varkenspest, hondsdolheid, koeienpest, of overdraagbare geslachtziektes aan) Dat deze gebeurtenissen en veranderingen in de moraal niet aan elkaar gekoppeld worden maar worden weggeschreven in een verhaal die de ruimtes tussen de feiten invult, lijkt mij een gegeven dat al is ontstaan voor dat het schrift werd uitgevonden. Het schrift heeft echter via de boekdrukkunst (techniek) het verhaal veel verder kunnen verspreiden dan het daarvoor bekende leefgebied (stammen), om dan in die vastgelegde vorm als een handleiding van de te hanteren Moraal te kunnen worden ge(mis)bruikt. In deze tijd is het mogelijk dat een ieder via de "Vooruitgang in Techniek" zijn eigen verhaal voor een ieder zichtbaar produceert en vastlegt.(globalisering) Het voortdurend ontmantelen/ fragmenteren van het Zijn (dehumaniseren, woke, genetica etc), zorgt voor het aanjagen en produceren van steeds meer Ego gerichte uitingen naar de Wereld waarin we verschijnen, en waar schaarste op alle menselijke levensbehoeftes schrikbarend toeneemt, het is in feite een doodstrijd van het Humane. Foucault gebruikte de methode van Nietzsche om de "Geschiedenis van de Waanzin" te beschrijven en te ontleden naar een waarheid, zoals op de Wiki pagina te lezen valt gebruikt hij als grondbeginsel daar deze zin voor: "Ik nam van de dingen de illusie, die zij voortbrengen om zich tegen ons te beschermen, en liet hun het deel dat ze voor ons gereed houden'" https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_waanzin_in_de_zeventiende_en_achttiende_eeuw Vond de Essay van Hans Achterhuis recentelijk in De Groene, ook een mooie duiding hoe dingen zoal kunnen gaan door de geschiedenis heen. "Ontkiemende tijdperken" https://www.groene.nl/artikel/de-grootse-gang-der-eeuwen Fijne dag. Instinct - Illusions Scene https://www.youtube.com/watch?v=SXi38hV9zvQ

sAt0Ri...
sAt0Ri...1 jan. 2022 - 8:27

Beste psychiater, Het is gewoon een kudTkabinet, met incapabele, incompetente empathie en emotieloze mensen aan het roer, die voor nog meer scheefgroei zullen zorgen. En nog meer kapot zullen maken dan wat mensen zoals die Dekker en Blok al hebben gedaan. Gelukkig nieuwjaar allemaal (sarcastisch)

mijn-mening
mijn-mening1 jan. 2022 - 8:43

Dit had ik niet beter kunnen verwoorden. Dus ik zeg niets meer :>)

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jan. 2022 - 9:21

Uw Psychiator "Ik sta op Joop met een pittig stuk, echt waar, dus ik besta!" Het doet minder pijn dan iedere dag in je eigen vel moeten knijpen! :) Ook nog een leerzaam 2022 gewenst! Blijf gezond en laat ons nog lang je bijdragen genieten.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...1 jan. 2022 - 9:32

U reaguurt dus u bestaat, geeft het leven in deze donkere dagen toch nog wat zin. Je mag toch hopelijk wél een mening hebben over deze beoogde bewindslieden? Toch enkele curieuze namen, enige affiniteit met de portefeuille en achtergrondkennis lijkt mij toch minimaal gewenst bij het vervullen van dergelijke importante politieke posten. Ad hominems zij uiteraard niet nodig.

Uw Psychiator
Uw Psychiator1 jan. 2022 - 12:10

Dank aan iedereen die de moeite nam om te reageren - en de reacties vallen me alleszins mee, door de bank genomen. Ik ben van mening dat iedereen in het bezit van de benodigde kwalificaties met een schone lei een nieuwe kans verdient - nu zullen jullie dat raar vinden, want de bevingsellende in Groningen en het Toeslagenschandaal, en ook de rampzalige woningnood, die zijn nog altijd niet ook maar voor een fractie tot een oplossing/einde gebracht. Genoegdoening lijkt oneindig ver weg aan de horizon, ach, wat zeg ik, ergens in de buurt van Alpha Centauri of iets dergelijks. Ik zie een zekere mildheid, ook is er kritiek, waar ik messcherpe attaques had verwacht. Mensen verdienen een tweede kans, ook politici die tot dusver niet best uit de verf kwamen, qua handelingsbekwaamheid; maar ja, ze zaten tot nog toe ook maximaal gevangen in (geketend aan) de Rutte-doctrine (gehoorzaam zijn of zo snel mogelijk oplazeren, zo ging dat). Ik acht het mogelijk dat nogal wat bestuurders die ogenschijnlijk ontspannen voor het voetlicht kwamen, heimelijk kampen met gevoelens van schuld en spijt. Het aanstaande kabinet kan hen een nieuwe kans bieden; want de 'Greatest Hits And Misses' (vooral die laatste) zijn tot in het laatste detail bekent. Daarom denk dat een nieuwe affaire à la 'Omtzigt Functie Elders' volstrekt onmogelijk zal zijn. Mijn 'Admirable Insight Award' gaat ditmaal naar The Apple (00:41), die noteerde: 'Je zou bijna denken dat er sprake is van een geestelijk dwangbuis, maar het gebeurt allemaal geheel vrijwillig. En wat het ergste is: de hele publieke discussie in Nederland beweegt zich tegenwoordig op dat niveau. Probeer daar maar eens aan te ontsnappen.' Geheel mee eens. Ik wijt deze problemen aan minder gedegen onderwijs, minder belangstelling voor v/h de kwaliteitskranten (die dit opvingen door gaandeweg naar het niveau van een provinciale courant met drie journalisten en één onbekwame corrector af te zakken), en vooral datgene wat al tientallen jaren aangeduid wordt met 'ontlezing'. Aan alle respondenten een gezegend en voorspoedig, en vooral corona-vrij 2022!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 jan. 2022 - 11:24

Psyciatotem We weten wat een kabinet Rutte + CU +D66+CDA doet Dat is geen toekomst kijken Je weet hoe een koe loeit, je weet hoe een bloemkool smaakt en je weet dat water dat is . Daarvoor heb je geen glazen bol nodig.

frankie48
frankie483 jan. 2022 - 8:26

"Iedereen verdient een tweede kans,"; mooie woorden voor hen die eerst een grote groep burgers hebben opgescheept met een toeslagenkerstboom om maandelijks van rond te kunnen gaan komen, en die ze naderhand gingen betichten van frauduleus handelen als zij die inkomensondersteuning noodgedwongen gingen aanvragen om in onze maatschappij mee te kunnen draaien, en waarvan het grootste gedeelte van die onschuldige groep nog steeds zitten te wachten op zo'n kans die uw de 'schuldige' wel al schijnt te kunnen gunnen. In een rechtstaat moeten burgers beschermd worden tegen lui die zich hoogstwaarschijnlijk schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik. https://www.parlement.com/id/vi7hh3726wvo/rechtsstaat

Thuiszitter
Thuiszitter31 dec. 2021 - 16:48

Eerst maar de toeslagaffaire slachtoffers helpen mevrouw Kaag samen met de Groningers die al jaren wachten.

hansa2
hansa231 dec. 2021 - 16:30

Een minister die ons geld gaat uitgeven aan de Palestijnse zaak. Hoe laag kan Nederland zinken

3 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen31 dec. 2021 - 17:59

Beter dan aan dat idiote Israel.

Aleksej
Aleksej31 dec. 2021 - 19:00

Reken maar dat dat uitgevonden volk al staat te juichen..

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jan. 2022 - 9:26

Hans Als ik jouw bijdrage lees helaas niet veel dieper dan jij hier gezonken bent zoals je bijdrage in deze doet vermoeden!

Joe Speedboot
Joe Speedboot31 dec. 2021 - 15:53

Dat een sukkel als De Jonge mag terugkomen laat perfect zien dat de lat om minister te worden tegenwoordig op limbo hoogte ligt.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 16:50

Dat is niet eerlijk - er is werkelijk niemand te vinden die ook mijn een greintje kunde of verstand heeft in het politiek bedrijf . Je gaat toch ook niet zeggen dat het niveau van 4 jarige voetballers niet echt goed genoeg is voor het WK?

frankie48
frankie4831 dec. 2021 - 15:18

Deze D66 coryfee weet toch wel dat wij in ons land niet het ressortprinzip hebben, Ik doe het mijne, jij doet het jouwe! Want wij zitten mede door deze partij al vast aan een schuldenunie die de Nederlander klauwen met geld gaat kosten, en daar kunnen wij een ruimhartig beleid voor partijsponsors niet nog eens bij hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 dec. 2021 - 14:26

Ik denk dat we na deze kabinetsperiode beter weten hoe de hazen uiteindelijk lopen!

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 dec. 2021 - 14:27

Ik wens mevrouw Kaag succes op het ministerie van financiën.

EUpiet
EUpiet31 dec. 2021 - 16:43

Als je daar na drie kabinetten Rutte, vier kabinetten Balkenende twee kabinetten Kok drie kabinetten Lubbers en een kabinet van Agt nog niet achter bent.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 16:52

Ik niet ik hoop dat zij en haar clubje slopers snel ten val komen - hoe eerder hoe beter

Tom Lucassen
Tom Lucassen31 dec. 2021 - 17:59

Gaat niet lang zitten dit kabinet. Geef ze hooguit 1,5 jaar (en dat is al veel)

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jan. 2022 - 8:01

De kabinetsperiode is zolang als ze duurt, zal ik maar zeggen! Gelukkig en gezond 2022 in ieder geval, blijf gezond!

PGS
PGS31 dec. 2021 - 13:40

Ik zie dat de gemiddelde Nederlander het financiel nog krapper krijgt met deze d'66 minister want om het klimaat te redden mag de gemiddelde Nederlander zoveel bijdragen dat je van je verdiende salaris geen droog brood meer kan krijgen.

5 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen31 dec. 2021 - 18:00

Ikke, ikke ikke en de rest kan stikken. Dit soort lieden zouden ze het eerst moeten leegtrekken om de wereld te redden. Simpel.

PGS
PGS31 dec. 2021 - 19:34

Beste Tom. Ik hoop dat jij niet bent als de gemiddelde d'66 politicus. Ze zijn geweldig sterk om de anderen de maat te nemen hoe slecht zij bezig zijn om de aarde te vernietigen door hun vlieggedrag, consumptiegedrag etc. Maar zelf hebben zij totaal geen moeite mee om het vliegtuig te nemen terwijl zij gemakkelijk de trein hadden kunnen nemen. Kaag is daar het sprekende voorbeeld van. Zij vond het nodig om met het vliegtuig naar de VN te vliegen voor een vergadering. Maar kennelijk was zij vergeten dat ivm corona dat die vergadering gewoon digitaal werd gehouden. Om maar te zwijgen van allerlei d'66-ers die zonodig naar verre oorden vliegen voor vakantie. En dit goedpraten door te zeggen dat zij graag compensatie betalen om meer bomen te laten betalen. Dus ja: met deze minister van financieen voorzie ik heel duidelijk dat de gemiddelde burger in armoede mag leven zodat zij haar onrealistische plannen kan finacieren om de planeet te redden. Niet dat zij daar wat zelf aan gaat doen. Zelfde als klimaatprofeet Al Gore: overal heen vliegen om te zeggen hoe slecht wij bezig zijn. Waarom kan hij dit niet gewoon digitaal doen ? Kennelijk is het met dit soort politici: doet wat wij zeggen. Niet zoals wat wij doen.

EenMening
EenMening1 jan. 2022 - 9:12

Het kabinet kan de belastingschijven met enkele procenten verlagen en de lage BTW terugbrengen naar 6%. Over groenten en fruit en ander gezond voedsel zou helemaal geen BTW meer geheven moeten worden. Dat impliceert wel dat de kaasschaaf over de Rijksbegroting moet gaan en/of de staatsschuld stijgt.

PGS
PGS1 jan. 2022 - 9:59

@ een mening. MIsschien is dat nogeneens een slecht idee van die kaasschaaf. Als deze regering nu eens ging werken zoals bij een normaal gemiddeld gezin: je kunt alleen uitgeven wat je binnen krijgt. Maar ja: als jij bij machte bent om ten koste van anderen (de burgers) je inkomsten te verhogen zodat je meer uitgeeft dan dat je hebt, dan moet je niet vreemd opkijken dat de meerderheid van de burgers steeds meer in de armoede wordt gejaagd. Zolang Den Haag schaamteloos andermans geld over de balk gooit, moet je niet verbaasd zijn dat de staatsschuld blijft groeien.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19471 jan. 2022 - 12:49

@Een mening Geen BTW op groente en fruit betekent dat deze goedkoper worden. Of er dan ook meer van gegeten wordt waag ik te betwijfelen. Ik denk dat er vooral meer van weggegooid wordt.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard31 dec. 2021 - 12:40

De vleesgeworden incompetentie met daarbij geen enkele ervaring op het beleidsterrein financiën mag dus nu uw geld ongebreideld uit gaan geven.. Ik wens ons veel sterkte..

4 Reacties
ValsPlat
ValsPlat31 dec. 2021 - 12:54

Prachtig land Nederland, waar mensen die geen benul hebben van de wijze waarop een regering werkt toch hun mening daarover mogen geven.

WillemdeGroot
WillemdeGroot31 dec. 2021 - 13:34

Er komt zoveel onzin voorbij. Even los van je oordeel over Kaag, graag opheldering over ´.. mag dus uw geld ongebreideld uit gaan geven.´ Hoe zie je dat voor je.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard1 jan. 2022 - 10:13

@Willem: Belastinggeld.. uw geld dus.

WillemdeGroot
WillemdeGroot1 jan. 2022 - 12:23

Het inkomen van de Nederlandse Staat, waaronder die van belastingopbrengsten, wordt besteed aan zaken die 'we', met zijn allen via verkiezingen, belangrijk vinden. Zo werkt democratie, gerard. Eigenlijk doel ik hierboven op je 'ongebreideld'. Hoe zie je dat voor je?

Rode druppel
Rode druppel31 dec. 2021 - 12:27

Ik ben geen vriend van liberale politiek, verre van zelfs. D66 is voor mij de slechtste liberale partij in Nederland, ze zijn economisch rechtser dan de VVD. Maar op financien kan ze zich geen bult vangen. Kijk naar JK De Jager, Dijsselbloem en nu de hork Hoekstra. Ze worden nu nog vereerd ondanks hun grote missers. Kaag is niet de politica waarin ik geloof, ze heeft wel recht op een faire kans. Wat het ministerie van wonen en BZ betreft, slechter kunnen we het niet treffen, sterkte allemaal.

3 Reacties
The Apple
The Apple31 dec. 2021 - 23:56

Ik zou daar Wiebes en Blok en Sander Dekker aan willen toevoegen. Wat me wel opvalt is dat de zwakste schakel in het toekomstige kabinet bijna geheel buiten schot blijft: Dilan Yeşilgöz. Grapperhaus was natuurlijk al niet te pruimen, maar zij is de overtreffende trap daarvan. Daarbij opgeteld dat ze niet lijdt aan enige vorm van terughoudendheid en niet eens juriste is, dus zij is de werkelijke achilleshiel van het kabinet. Zowel intern in het kabinet, als extern, als de media de schijnwerpers op haar richten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jan. 2022 - 12:13

Dilan Yeşilgöz. Inderdaad, onbegrijpelijk voor mij en naar ik mag aannemen voor vele anderen. Het is toch niet het minst belangrijke departement. Voldoende juridische kennis heeft zij voor zover ik weet niet, eerder zwaar onvoldoende. Hier zou op z'n minst een jurist moeten zetelen met gedegen kennis.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jan. 2022 - 12:16

Daartoe aangevuld, die de rechtsstaat op alle fronten respecteert. Dat is misschien in de politieke arena niet altijd evident.

Farmer 2.0
Farmer 2.031 dec. 2021 - 12:04

Dat belooft wat. Frankrijk voorzitter van de Europese Unie. Een land met eeuwige grootheidswaanzin. Wilde plannen. Nederland met een nieuwe minister van financiën. Opgeteld gaat dit een boel geld kosten.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 11:53

Wat een sadisten zijn ze ook om die ellende nog even op de laatste dag van het jaar te presenteren terwijl het verboden is de kwade geesten te verjagen . De mensen die blij zijn om het vuurwerkverbod moeten dus niet gaan huilen als ook dit volgende jaar weer, net als dit jaar, bevolkt wordt door kwade geesten. Dus meer ellende Met die akelige gedachte moet ik het jaar maar afsluiten . De horrorministers de voortgaande corona, het klimaat - wanneer komt er eens een klein lichtpuntje? Geen enkel volk verdient deze mensen - empathieloze schurken die het volk zoveel ellende wil brengen als mogelijk is en de rijken nog rijker gaan maken - die daar niks aan hebben want op een dode planeet is rijk zijn niets waard . Denk daar maar eens aan als u op uw rokende collega aan het uitlachen bent omdat zijn enige rookplek verboden is .

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout31 dec. 2021 - 11:35

Ik feliciteer mevrouw Kaag met haar nieuwe ambt. En wens haar veel succes daarin.

1 Reactie
LHTJ
LHTJ31 dec. 2021 - 12:36

zal ze nodig hebben

Poeh, poeh
Poeh, poeh31 dec. 2021 - 11:32

Het partijbureau van D66 heeft overuren gedraaid om snel nog wat lidmaatschapskaartjes uit te schrijven.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9331 dec. 2021 - 11:29

En haar ervaring / affiniteit met financiën is? Kasja Ollongren als minister van defensie mijn hemel. Ze was de afgelopen vier jaar meer ziek dan werkzaam. Dat je dan toch weer een topfunctie krijgt. Eigenlijk klopt het niet.

7 Reacties
rvb2
rvb231 dec. 2021 - 11:49

Je wil iemand uitsluiten wegens ziekte? Dat is wel heel erg asociaal.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 11:54

Defensie is een nepbaan - gewoon orders uit de VS volgen en verder niks - wel gratis bloed aan de handen Want defensie is een nepwoord - het woord is oorlog natuurlijk.

Sonic2
Sonic231 dec. 2021 - 12:26

Een prachtige manier van denken. Ollongren was meer ziek dan werkzaam, maar Pieter Omtzigt( die een burn out) heeft gehad is volgens velen hier de grote verlosser. En die stampt dat partijtje wel van hem uit de grond en krijgt 25 zetels en wordt de nieuwe premier. Ik zeg niet dat u zegt dat Omtzigt de grote verlosser is. Het gaat om de denktrant. Ik dank u voor het inzicht, want volgens mij zit je ook dan dicht bij het bestrijden van allerlei rechts radicale politici. Ik denk dat je al veel bereikt door ze neer te zetten als rechtse Klavers. Of dat je de SP en hun interne perikelen makkelijk kunt projecteren op hun. Fascinerende denkwijze van u. En vooral hoe die 1 kant op werkt. Niet dat u ongelijk heeft. En daarboven op. Politiek wordt bedreven door politici. Dus niet politici hebben niet veel affiniteit met het ambt politici zijn. Dat erkent u indirect. En zo mijn beste rechtse kameraad slaan we heel wat vliegen in 1 klap. Als ik dat nog mag zeggen van Esther Ouwehand.

Frans Kwakman
Frans Kwakman31 dec. 2021 - 12:28

Mijn vrees is dat met de functies en namen die je noemt de zelfstandigheid van Nederland geheel verdwenen is. Dit land gaat met deze regering gewoon doen wat die EU wil. Maar is dat echt wel wat de nederlandse bevolking wil?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9331 dec. 2021 - 15:06

@rvb, Iemand ontslaan door ziekte kan niet (eerst 2 jaar ziektewet). Echter, als iemands contract verlopen is dan zal in het bedrijfsleven het niet voorkomen dat iemand dan weer een topcontract krijgt. Ollongren heeft 4 jaar lang zeer slecht gepresteerd en was vaak langdurig ziek. Ik denk dat het vier jaar flutbeleid wordt voor defensie maar we gaan het zien. @Griezen 'oorlog', met de restanten van de ooit degelijke Nederlandse defensie? @Sonic, Omtzigt heeft de afgelopen vier jaar uitstekend werk afgeleverd als kamerlid. Ollongren was een behoorlijk zwakke minister en dat is geen controversiële uitspraak. Daar zit het verschil. Vier jaar slecht presteren, vaak ziek en dan opnieuw een topfunctie. Dat heeft meer met politiek nepotisme te maken dan met meritocratie.

rvb2
rvb231 dec. 2021 - 16:07

@rechtdoorzee: veel bedrijven geven inderdaad maar wat graag een zieke nog een trap na. Dat moet een stuk lastiger worden. Vier jaar flutbeleid op alle fronten is ook wat ik verwacht van weer een uitermate rechts kabinet.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 16:59

@rechtdoorzee boeit het hoe goed ons leger is - bij de eerste invasie van de VS zijn we de klos - kunnen we niks tegen doen . Dus afschaffen dat hele leger - zinloos en meedoen aan oorlogen die niet in ons belang zijn maar we wel delen in de misdaden en het onrecht . Afschaffen die hap .

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 11:23

Ja het zijn barre tijden voor Nederland

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 dec. 2021 - 11:10

Ze heeft de broek al aangetrokken!

Pieter15
Pieter1531 dec. 2021 - 10:59

Het wachten is nu op de eerste concrete stappen richting een europees leger en europese belastingen.

EUpiet
EUpiet31 dec. 2021 - 10:54

Felicitaties aan mevrouw Kaag. Financiën is naast economische zaken het machtigste ministerie en bepaalt het budget voor andere ministeries. Wordt eigenlijk al sinds 1948 bevolkt door ambtenaren en economen die sterk richting de economische filosofie van Hayek en Mises neigen. Ja zo oud is het neoliberalisme of ordo-liberalisme al in Nederland. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/14/de-vrije-markt-stond-in-nederland-altijd-al-voorop-2-a4054746 (Merijn Oudenampsen heeft er diverse onderzoeken aan geweid) Ik denk niet dat mevrouw Kaag, gezien de nadruk op de vrije markt van D66 en het door de jaren heen kleiner maken van de overheid van die partij er voor gaat zorgen dat er een andere wind gaat waaien. Wat zijn invloed gaat krijgen op de andere ministeries. Nu wordt er op gewezen dat Hoekstra met zijn steun voor bedrijven de neoliberale weg zou hebben verlaten maar niets is minder waar. Covid dreigde de vrije markt te verstoren en de marktmeester greep in. Is de standaard neoliberale aanpak van verstoringen in de markt. Dus VVD en D66 mensen zullen er blij mee zijn. Mensen aan de linkerkant van het politieke spectrum hoeven er niets van te verwachten.

3 Reacties
EUpiet
EUpiet31 dec. 2021 - 11:16

moet zijn gewijd natuurlijk

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 11:56

Niemand hoeft iets te verwachten - alleen als je een schatrijke aandeelhouder in het buitenland bent kun je lachen Voor Nederland niks dan ellende

EenMening
EenMening1 jan. 2022 - 21:13

@EU-piet Heb jij een alternatief voor de vrije markt dat betere resultaten oplevert? Waarbij opgemerkt moet worden dat Nederland geen echte vrije markt kent, zonder enige sturing door de overheid. De overheid is nuttig en nodig maar moet niet te groot worden. Een te grote en sterke overheid is een bedreiging voor het individu en de vrijheid en belemmert bovendien de economie. Ambtenaren, weet je wel...

Sonic2
Sonic231 dec. 2021 - 10:51

Het komende kabinet zal erg gaan lijken op van Agt 2. Het zullen 2 kapiteins op 1 schip worden. Kaag wordt een superminister zoals Den Uyl ook was. Het is een weeffout in de coalitie die D66 er bewust in laat, zodat Kaag op allerlei geschikte momenten Rutte voor de voeten kan lopen. Kaag is niet alleen minister van Financiën maar ze is ook vice premier. Met andere woorden: Ze is gewoon premier. Deze optelsom maakt je premier en we hebben 2 premiers vanaf 10 januari. Ik denk niet dat het zo rampzalig zal lopen als bij Balkenende 4 of van Agt 2, maar de voorspelbare irritaties zul je wel krijgen. Het zal er in die zin wat meer dualistisch uitzien, maar het is natuurlijk een interne machtsstrijd. Kaag een soort 2e premier noemen doet haar meer recht denk ik, want dat is waar D66 natuurlijk op uit is.

7 Reacties
spelregeltoerist
spelregeltoerist31 dec. 2021 - 11:01

Wie zijn toch die mensen die op D66 stemmen…

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 11:23

@spelregeltoerist Mensen die niet links en niet rechts zijn en het eigenlijk gewoon niet zo goed weten

Middenman
Middenman31 dec. 2021 - 11:35

Interessante analyse Sonic. Omdat Rutte na deze periode vrijwel zeker niet nog een keer premier wordt en ik niet weet wie bij de VVD die plek over vier jaar (of minder) kan gaan claimen, zou Kaag bij een val van het kabinet of aan het einde van de rit over kunnen blijven als dé kandidaat premier voor een volgend kabinet. Ik denk dat ze koste wat het kost de eerste vrouwelijke premier van Nederland wil worden en dat daar alles op gericht is. Niet op de inhoud.

EenMening
EenMening31 dec. 2021 - 22:03

"zou Kaag bij een val van het kabinet of aan het einde van de rit over kunnen blijven als dé kandidaat premier voor een volgend kabinet. Ik denk dat ze koste wat het kost de eerste vrouwelijke premier van Nederland wil worden en dat daar alles op gericht is. Niet op de inhoud." Dan moet D66 wel de grootste partij worden, in ons systeem levert de grootste partij immers de MP. Als de VVD de grootste blijft bij de volgende verkiezingen in 2026 (of 25/24/23/22), zal deze partij de MP leveren. Dat wordt dan waarschijnlijk Edith Schippers of een nu nog onbekende VVD-grootheid.

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 jan. 2022 - 0:13

Deze keer zijn het allebei liberalen met partijen zonder een sociaal linkse fracties of achterbannen.

mordicant
mordicant1 jan. 2022 - 12:31

@spelregel en Griezel Mensen die op een partij als D66 stemmen zijn over het algemeen mensen met voldoende intelligentie om in te zien dat op de linker en rechterflank de keizers meestal het zwarte garen niet hebben uitgevonden. Als je slim genoeg bent om compromissen te doen kom je altijd in het midden uit.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 jan. 2022 - 11:28

ow nee de D66 stemmers reken ik toch echt tot de domste mensen

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -31 dec. 2021 - 10:41

als er in een groot bedrijf of organisatie zo met poppetjes wordt geschoven is er sprake van nepotisme of ouwe-j/m-krentebrood. Meestal zijn die bedrijven snel over de kop, tenzij er onbeperkt geld in gepompt wordt. Ik vrees dat nu ook Nederland de financiele kraan naar Brussel open zal staan ... mevr Von Leyten treedt over 4 jaar terug ....ambities van Kaag kent geen grens.

Juppé🎗
Juppé🎗31 dec. 2021 - 10:39

Ach kundige boekhouders genoeg op het ministerie van Financiën. Geld uitgeven kunnen we zelfs allemaal. Het probleem zit in visie, pragmatisme en organisatie. Daar vind ik Kaag niet zo slecht in. Hopelijk kan ze het goed vinden met Micky Adriaanse op Economische Zaken. Daar ben ik enthousiast over net als Robbert Dijkgraaf. Goed dat iemand uit Princeton het aandurft om daar weg te gaan om in NL minister te worden. Bedenkingen heb ik ook, maar die lees ik hier al te veel, dus daarom deze dissonance.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 dec. 2021 - 14:35

"The benefit of the doubt" wat betreft Kaag. Boekhouden kunnen we allemaal.

Juppé🎗
Juppé🎗1 jan. 2022 - 11:17

« Boekhouden kunnen we allemaal. »…..ja, je ontkomt er vaak niet aan, maar ik liet het graag aan de boekhouders over. Daarentegen als alles in de computer zit kun je met die gegevens weer wel heel leuke dingen doen. Ook Kaag zal zich vanuit haar positie bij Financiën met meer dan alleen de financiële aspecten van andere ministeries gaan bemoeien. Dat geven anderen hier ook al aan. Wens hier gelijk U en alle anderen hier op Joop, waaronder uiteraard ook de redactie het allerbeste voor 2022.

EenMening
EenMening1 jan. 2022 - 14:29

Er was ooit een begaafde wetenschapper die zijn instituut ruilde voor een ministerschap. De rest is geschiedenis.

Aleksej
Aleksej31 dec. 2021 - 10:34

Alle belangrijke posten gaan naar die onbenullen van D'66... Ik houd m'n hart vast..

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 11:25

Net zo erg als de onbenullen van de VVD, CDA en CU

K. Damhof2
K. Damhof231 dec. 2021 - 10:25

Wat je verder ook van Kaag vindt, ze heeft het machtsspel goed gespeeld. En in de politiek telt alleen het resultaat; of de weg waarlangs dat is bereikt wel of geen schoonheidsprijs verdient, is niet belangrijk.

4 Reacties
Aleksej
Aleksej31 dec. 2021 - 10:35

De resultaten van Kaag kennen we..

Sonic2
Sonic231 dec. 2021 - 10:38

Kaag heeft het machtspel absoluut niet goed gespeeld. Ik heb het hele regeerakkoord doorgelezen en de "winstpunten" van D66 zijn vooral zaken die weinig concreet zijn geformuleerd. De klimaat paragraaf is niet concreet en allemaal afhankelijk van uitvoering. Die zal waarschijnlijk door VVD en CDA worden getraineerd. De verhoging van het minimumloon zal de stijging van de kosten van levensonderhoud niet overtreffen. Ik weet niet of Kaag zich gaat onderscheiden. Dat moet allemaal nog blijken. Ze heeft geen ervaring op de economie. Ze is een diplomaat. Goede kans dat Kuipers en Dijkgraaf haar qua populariteit gaan overstijgen. Hoeveel zal blijven hangen van dit regeerakkoord over een half jaar of een jaar? Voor veel linkse stemmers zal dit absoluut te weinig zijn. En het is ook absoluut niet het nieuwe leiderschap waar ze over sprak in de campagne.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 11:26

Kaag heeft toch mooi voorelkaar dat er vrouwen verplicht op graaiersposten komen bij grote bedrijven Discriminatie op basis van geslacht dat is vooruitgang

Middenman
Middenman31 dec. 2021 - 11:28

Eens met Sonic. De 'hard core D66 stemmers' zullen het allemaal prachtig vinden, maar ik betwijfel of de mensen die vanaf links nu een keer D66 hebben gestemd blij zullen worden. Me dunkt dat GL en PvdA daar iets mee moeten kunnen doen de komende jaren.

pahan
pahan31 dec. 2021 - 10:06

Dilan Yeşilgöz kan in ieder geval beter streng kijken dan Grapperhaus, we gaan vooruit! Dappere gasten, deze groep. Politiek is het ongeveer zelfmoord om deel van deze ministersploeg uit te maken. De Jonge krijgt een taak die hem de afgelopen tijd ontstellend goed af is gegaan, van niets iets maken. Als hij net zo makkelijk woningen uit zijn hoge hoed goochelt als mondkapjes en vaccins dan staat er een wonder te gebeuren! Mooi gemanaged, de afgelopen tijd. Rutte op zijn best. Eerst rust in de tent, de blaaskaken zich uit laten putten en dan met een lekkere handjeklapdeal Kaag binnen hengelen. Het is toch zijn grootste gave, dat hij feilloos weet hoe mensen te koop zijn.

Rechtvznraap
Rechtvznraap31 dec. 2021 - 10:03

Ik houd mijn hart vast met Mevr. Kaag op financiën. Zonder essentiele kennis. Ik hoop dat ze niet net zo gaat strooien met geld als ze deed op ontwikkelingssamenwerking. Als ze net zo makkelijk miljarden naar Brussel stuurt zijn we binnen de kortste keren failliet. Ik voorzie einde kabinet in 2023. Kaag weer een baantje bij de VN, Rutte in Brussel en Jetten bij een energie cluppie. Gaaf land joh.

4 Reacties
Sonic2
Sonic231 dec. 2021 - 10:40

Overigens heeft Hoekstra( met goede redenen) de afgelopen jaren grotesk met geld lopen strooien. Ik weet dat je het in de corona context moet zien. Overigens moet ook een minister zich vooral aan het regeerakkoord houden. Dus als het goed is, krijg je niet zoveel afwijkingen van wat er in het regeerakkoord komt.

Winterdepressie
Winterdepressie31 dec. 2021 - 10:47

Een gebrek aan relevante kennis op diverse ministerposten zijn we zo ondertussen wel gewend, maar wat dit departement nodig heeft is iemand het een beetje empathie en dat zie ik in Kaag helemaal niet.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 11:58

@winterdepressie nee maar dat is eigenlijk bij al die mensen zo ze zitten daar niet voor ons maar voor de grote bedrijven ze zijn gewoon onze vijand - dat zijn ze omdat de grote bedrijven dat zijn die laten de mensheid liever uitsterven dan dat hun aandeelhouders een stuiver zouden moeten missen .

LHTJ
LHTJ31 dec. 2021 - 12:40

Er zijn wel een aantal ministeries te bedenken waarbij vakkennis niet direct essentieel is, die moeten gewoon goed bestuurd worden. Financiën hoort daar niet bij.

Joop den Uil2
Joop den Uil231 dec. 2021 - 9:58

worden nu al die jubelverhalen over Kaag en wat D66 allemaal ''binnengehaald'' heeft alweer opgezet door hun PR machine ? Wim Kan zou zeggen dat ze allemaal ''heel bekwaam'' zijn. Dat sarcasme deel ik nu met hem. Overigens: in mijn ogen lijdt Ministerie Financien zwaar aan zeer achterstallig onderhoud. Van simplificering aangiftes is niets terecht gekomen, toeslagenaffaireS uiteraard, zigzag BTW, ontevreden ambtenaren , log apparaat etc etc..... Kaag zal er haar handen aan vol hebben , of... alles delegeren zodat ze vast aan het Torentje gaat werken.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje331 dec. 2021 - 14:14

@Joop: MvF bestaat eigenlijk uit twee bedrijven. Het grootste is de belastingdienst (binnenhalen van geld) en het andere is het ministerie zelf (bewaken van de uitgaven). Daarnaast heb je het agentschap dat als belangrijkste taak heeft om de staatsleningen uit te zetten. De door jou genoemde zaken valken eigenlijk allemaal onder de belastingdienst en daar zaten nou juist D66 bewindslieden op de laatste tijd. Kaag gaat daar geen echte invloed op kunnen hebben. Met Kaag op Financiën houd ik mijn hart vast. We mogen bidden (CU en CDA?) dat dit kabinet snel valt.

Eid
Eid31 dec. 2021 - 9:53

Kaag: Waar bij elke ander baan je toch tenminste een cv moet hebben, dat in de richting wijst, hoeft dat bij minister of kamerlid niet. En dan ook nog die baan accepeteren omdat t "cruciaal" is voor NL. Geen enkele schaamte of bescheidenheid. Fijn die nieuwe stijl. Sterkte NL!

4 Reacties
LaBou
LaBou 31 dec. 2021 - 10:11

Nou ook nog even al die anderen behandelen om de schijn van objectiviteit op te houden.

Eid
Eid31 dec. 2021 - 11:28

@La Bou Zeker, daar geldt t ook, hoewel objectiviteit nooit de sterkste compententie was van deze site :-) Maar even; wie was toch expliciet diegene die het had over nieuw 'leiderschap'. Toegegeven, nieuw is dit wel, maar leiderschap als je nog nooit iets met echte financien van doen hebt gehad? Je zet toch ook geen verpleegkundige op de stoel ve piloot? Wanneer kiezen we nu eens consequent voor vakministers ipv beroepspolitici die beloond moeten worden?

Eric Minnens
Eric Minnens31 dec. 2021 - 12:54

@Eid "Je zet toch ook geen verpleegkundige op de stoel ve piloot" Nou... dat weet ik nog niet zo zeker... Als ik aan mijn laatste vlucht (alweer een paar jaar geleden) terugdenk... brrr... ????

LaBou
LaBou 1 jan. 2022 - 17:16

Fijn dat eid het met me eens is maar dat verhindert hem blijkbaar niet om in diverse reacties alleen op Kaag los te gaan. Elke vorm van commentaar op welke vvd, danwel cda minister ontbreekt terwijl daar toch voldoende aanleinding toe is.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*31 dec. 2021 - 9:38

Hallo. Proficiat aan alle nieuwe ministers en staatssecretarissen. Ondanks BLM zie ik helaas geen een van deze gemeenschap (of komt hij of zij nog, hopelijk) en slechts een met een niet-westerse achtergrond. Moet de nieuwe regering niet een afspiegeling zijn van de Nederlandse samenleving anno 2022? Qua aantal vrouwen zit het wel goed, deze keer. Een gemiste kans wat betreft nieuw elan en nieuw bestuur wat mij betreft. Fijne jaarwisseling.

3 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot31 dec. 2021 - 10:08

Ja zou mooi zijn als de regeringsploeg een goede afspielgeling vormt van de inwoners van NL. Maar dat is idd lastig met een roomblank D66. Dus doe eens een suggestie voor een persoon die - ook op basis van kwaliteit - in dit rijtje van ministers en staats secretarissen had gepast??

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 12:00

Ik moet de eerste bijstandsmoeder in de kamer nog tegenkomen je kunt een heel scale aan huidskleuren en genders gaan presenteren als ze allemaal welvarend en wereldvreemd zijn zoals nu dan heb je er geen zak aan

Jozias2
Jozias21 jan. 2022 - 1:48

@gabriel Het lijkt uit te komen op een gelijke man-vrouw verhouding Een bewindspersoon van Surinaamse afkomst, een bewindspersoon van Turkse afkomst en een Zweedse. Dan nog een homoseksuele man en een lesbische vrouw. En dan ken ik nog niet alle achtergronden. Je kan natuurlijk altijd ontevreden zijn over het ontbreken van een subgroepje maar dan kun je bezig blijven.

Martin108
Martin10831 dec. 2021 - 9:31

Ik heb destijds op Kaag gestemd maar toch vind ik t vreemd dat je als minister af treedt omdat je mensen hebt laten stikken in Afghanistan maar dan vervolgens vrolijk door kan gaan op een andere post.

5 Reacties
Radio-Head
Radio-Head31 dec. 2021 - 9:44

Een projectie van het Morele failliet van een land, maar daarmee ook een bevestiging van de Hollandse identiteit die dat land in crisis situaties eerder hebben gekenmerkt n.l., "Verraad". Daarom wordt het ook gedoogd, het hoort bij een dominante stoming in de Hollandse Volksaard, het wordt "normaal" gevonden.

pahan
pahan31 dec. 2021 - 9:56

Het rapport er over is genadeloos, en legt haar onvermogen om een ministerie te leiden bloot. Maar goed, dat was gevoelsmatig haar achtertuintje, wellicht dat een andere omgeving haar dwingt om wel te luisteren? Voordeel van de twijfel maar weer, de oppositie zit met geslepen messen klaar.

Rechtvznraap
Rechtvznraap31 dec. 2021 - 9:57

Martin, ik vind het niet vreemd. Ik vind het minister onwaardig. Middelvinger naar de kiezers en alleen voor de macht gaan. Vind ik overigens ook van Rutte en zn vorige bewindslieden. Of er niets gebeurd is en de tijd de wonden zal helen. Gaaf land man.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 13:43

Ik ben eigenlijk een beetje gebiologeerd richting de Kaag-stemmer . Waarom deed u dat? Ik snap het niet

pahan
pahan1 jan. 2022 - 9:14

De Kaag stemmer? Kaag werd op een goed moment de vergelijking in gebracht. Te weinig tijd om er goed naar te kijken, genoeg tijd om er op te kunnen stemmen. De Kaag stemmer is in mijn beleving iemand met hoop, met een drang naar een beter Nederland en dit leek zomaar wat te kunnen worden. Helaas. Op naar de volgende profeet. Of, grotere kans, proleet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 dec. 2021 - 9:08

Dat gaat hem dus niet lukken, niemand overigens!

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 dec. 2021 - 9:09

Ik ben al blij als het Stef Blok niet is!

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 dec. 2021 - 11:14

Dat ging dus over wonen!

Middenman
Middenman31 dec. 2021 - 8:53

Jetten krijgt als trouwe volgeling een beloning. Aardige jongen, maar dat wordt vast geen goede minister. Voor Kaag en Ollongren wordt dit einde politieke carrière naast de professionals Kuipers en Dijkgraaf. De vraag is welk effect dat gaat hebben op D66. De ChristenUnie doet het volgens mij slim met goede mensen op logische plekken, daar zul je niet veel commentaar over horen, behalve bij de boeren. CDA levert duidelijk in qua macht en invloed, maar dat spelen ze wel handig. De Jonge op wonen; het zou me niet verbazen als die wel dingen gaat bereiken. Het is natuurlijk een hoofdpijndossier, maar het is eigenlijk wel duidelijk wat daar moet gebeuren, maar de VVD wil zich daar niet aan branden vanwege de eigen achterban. In tegenstelling tot wat veel reageerders hieronder schrijven denk ik voor het eerst dat de VVD het moeilijk gaat krijgen en dat stemt me wel wat positiever. Ze zitten op plekken waar veel fout kan gaan in de ogen van de VVD stemmer, juist in combinatie met de iets minder rechtse koers van dit kabinet. Eigenlijk hoop ik dat dit kabinet het goed gaat doen. Want als dat niet zo is, zullen PVV en FvD daarvan gaan profiteren en dan zijn we nog veel verder van huis.

2 Reacties
Eid
Eid31 dec. 2021 - 9:14

Kaag, en geen last van zelfoverschatting: " Nederland staat voor grote investeringen; Financien is van cruciaal belang" En dan zelf geen enkele resume in de richting van financien hebben, behalve in uitgeven aan ontwikkelingshulp met een fragenswurdig effect...

pahan
pahan31 dec. 2021 - 10:12

Ik ben toch onder de indruk geraakt van Rob Jetten. Hij kon nog wel eens verrassend uit de hoek komen. Hij heeft zich laten piepelen toen Kaag ineens zijn plek kocht, maar houdt stand. Hij zit bij de verkeerde partij, dat is dan wel weer jammer. En hij moet niet zo miepen als er een trekker op zijn pad staat, maar dat leert hij vanzelf.

RaymondenJoop
RaymondenJoop31 dec. 2021 - 8:47

Het gaat niet om wat voor expertise of visie je hebt, het gaat om je politiek talent. Daar zijn de mensen niet mee geholpen, maar daar gaat het allang niet meer om in dit lang. Muv Dijkgraaff, benieuwd wat hij kan doen. De wooncrises wordt niet opgelost en Kaag zal de eerste minister op financiën zijn die niet populair is en nog meer naar Brussel laat vloeien.

2 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop31 dec. 2021 - 8:48

Lang is land...

spelregeltoerist
spelregeltoerist31 dec. 2021 - 9:31

Als het aan Kaag ligt komt er zo snel mogelijk ook een blauwe enveloppe gewoon uit Brussel (ze bedenken wel een nieuwe belasting voor klimaat, stikstof of genderneutrale toiletten) en kunnen ze daar met dat geld het smijten met euro’s nog verder uitrollen.

Martinel
Martinel31 dec. 2021 - 8:45

Goh, dus iedereen na 6 boosters recht op een huis?

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 dec. 2021 - 9:07

:)

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 dec. 2021 - 10:01

Woonruimte! Iedereen een huis lukt elders ook niet.

Phil2
Phil231 dec. 2021 - 8:34

De enige verklaring die je voor de voortdurende populariteit van de VVD kunt hebben is dat het catert aan een groep die vindt dat Rutte het wel lekker voor hen voor elkaar heeft. Let wel de groep hoeft maar een-vijfde te zijn om 30 zetels binnen te harken en daarmee het beleid te bepalen. Absoluut rampzalig is het woonbeleid van de oude Rutte kabinetten, waarbij speculanten, fiscaal aangemoedigd (want rentelasten zijn aftrekbaar) ruim baan kregen over de woningnood van mensen heen. Hoe haal je het in je botte hoofd om mensen die er niet eens wonen voorrang te geven boven woningzoekenden? VVD-ers zouden toch ook gevoelig moeten zijn dat het economisch gewoon slecht is als werkenden geen fatsoenlijke woning kunnen vinden zonder uren in de files te zitten? En niet de kas te spekken van mensen en investeringsmaatschappijen die vanuit een belastingparadijs opereren. Welnu, ga daar maar eens een fikse draai aan geven, Hugo de Jonge. Begin maar eens met uw collega van Landbouw bij de boeren, die door hun stikstof en fijnstof uitstoot het bouwen van nieuwe woningen tegenhouden.

4 Reacties
spelregeltoerist
spelregeltoerist31 dec. 2021 - 9:33

Volgen ome Han moet Nederland maar een stadstaat worden net als bv. Singapore en kunnen we nog wel tien miljoen mensen opvangen voordat het onleefbaar wordt. Voor boeren is er dan allang geen plek meer en kost een komkommer in de supermarkt gewoon €3,- net als een krop sla…

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9331 dec. 2021 - 11:42

hahah. De afgelopen decennia's is de bevolking met miljoenen en miljoenen gegroeid maar natuurlijk de boeren hebben het weer gedaan. Nederland is een extreem dichtbevolkt land en een kind begrijpt dat dat altijd klimaat en milieu impact heeft - behalve in Den Haag. Volgens mij kan er gewoon gebouwd worden als de stikstof regels veranderd worden. Dit is geen kwestie van niet kunnen maar niet willen.

rvb2
rvb231 dec. 2021 - 12:06

Het grootste deel van Nederland wordt gebruikt door boerenbedrijven. Als Nederland ergens vol mee zit, dan is het dat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 dec. 2021 - 14:32

Met het afschaffen van de megastallen komt geen grond vrij. Gun de overblijvende dieren en de biologische landbouw de ruimte.

tempest
tempest31 dec. 2021 - 8:18

Weet niet of de nieuwe namen bij D66 zo slim zijn. Allemaal mannen die best graag zelf in de aandacht staan. Ollongren en Kaag hebben gelukkig wel bestuurlijke ervaring, maar of Kaag op Financien goed uit de verf gaat komen…. Dat is niet iets waar haar ervaring ligt.

1 Reactie
Rechtvznraap
Rechtvznraap31 dec. 2021 - 10:08

Bestuurlijke ervaring. Mag ik even lachen om het zooitje dat ze hebben achtergelaten op beide ministeries.. volgens mij had Ollongren iets met woningen te maken. Vul maar in. Kaag Buitenlandse zaken, vul maar in.

Zandb
Zandb31 dec. 2021 - 8:13

En dat beloof ik plechtig, zo waar als mijn naam Hugo is.

Break on through
Break on through31 dec. 2021 - 7:44

De Jonge gaat van het ene onmogelijke dossier naar het andere. Beetje de rotzooi van de VVD opruimen zeg maar. VVD zorgt sowieso weer dat het op posities zit waar het de boel nog verder kan versjteren, natuur en stikstof. Dat word dus minder natuur en meer stikstof, let maar op. Justitie en veiligheid word de voortzetting van Dekkers ontmanteling van de rechtstaat en lang leve het excuus er voor, de bange rechtse medeburger. Afijn, met de VVD meer asfalt, minder langdurige zorg, minder ontwikkelingshulp... Met Schouten op armoedebestrijding gaat het nu eindelijk eens iets worden met de welvaart voor iedereen? En dat in een VVD kabinet... D66 heeft wel goede posities hoor. Financiën, defensie, volksgezondheid, onderwijs. Kroonjuweeltjes. Gefeliciteerd. Ik vraag me af hoe lang het zit.

6 Reacties
Eid
Eid31 dec. 2021 - 7:51

@break Het maakt niet uit, vooroordelen liggen bij sommigen al klaar. En ja, wat mooi van D66, met een links liberale bril; Ollongren op Defensie; Kaag op Financien. Je hoeft blijkbaar ggen verstand van je ministerie te hebben., maar je moet wel een baantje hebben. De Haagse bubble...

GHS
GHS31 dec. 2021 - 10:07

Waar maken we ons toch druk om. Iedereen weet, dat we een ambtenarenapparaat hebben. En ambtenaren zijn deskundig. Zij vertellen de minister wat er gedaan moet worden. En dan kan het kabinet daarover beslissen. De minister heeft maar te luisteren. En als de minister dat niet doet dan wordt hij gewoon "gewipt". Dat hebben we toch gezien met de bonnetjesaffaire ( 2 ministers van de VVD konden opstappen)

Break on through
Break on through31 dec. 2021 - 10:08

Klopt, onze politici zijn ongehinderd door enige kennis van zaken. Zie Blok, Dekker, Kamp en Zijlstra die uitblinken in hun gebrek aan vaardigheid, kennis en inzicht in de materie van ministeres waar ze de boel knap versjteerd hebben. Met dank aan Blok kunnen woningbouwverenigingen geen huizen bijbouwen en krijgen de ouwetjes in dit land de schuld ervan dat ze maar blijven zitten in hun te grote huizen. Vroeger gingen bejaarden soms naar een bejaardenhuis. Wegbezuinigd. Mensen moeten tegenwoordig zolang als mogelijk zelfstandig blijven. In hun te grote huizen dus... Met Dekker leven we tegenwoordig in een bananenrepubliek waar je als arme sloeber géén recht meer kunt halen, te duur en word niet meer gesubsidieerd. Daarbij is de onafhankelijke rechter beperkt in z'n uitspraakmogelijkheden en kunnen gedetineerden niet meer na twee derde van hun straf uitgezeten te hebben rekenen op reclassering en terugkeer in de maatschappij.

LaBou
LaBou 31 dec. 2021 - 10:16

"Het maakt niet uit, vooroordelen liggen bij sommigen al klaar" Dat is in ieder geval wel op te maken uit de reactie's van eid. Die heeft een knoert van een vooroordeel jegens Kaag en dat zonder enige onderbouwing, anders dan dat ze het volgens hem niet goed doet.

Eid
Eid31 dec. 2021 - 11:32

@LaBou Dus beoordelen en vaststellen of iemand verstand heeft van Financien heet een vooroordeel. Tsja voor iemand met een roze D66 bril is dat wel erg natuurlijk. Welkom in de selectie commisie op basis van bewezen ervaring.

Wieowie
Wieowie1 jan. 2022 - 10:36

Labou: “ anders dan dat ze het volgens hem niet goed doet.” Dat zegt helemaal niemand. Er wordt alleen geconstateerd dat Kaag minister wordt van een departement waarin ze geen ervaring heeft. Dat is EN geen vooroordeel EN er wordt niet gezegd dat ze het niet goed doet. Als een keeper in de spits wordt gezet, is het helemaal geen vooroordeel om te zeggen dat het blijkbaar geen probleem is om iemand in de spits te zetten die daarin geen ervaring heeft. Nog los dat er ook helemaal niet wordt gezegd dat de keeper een slechts spits is. Knap dat jij dat er wel allemaal in leest.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...31 dec. 2021 - 7:24

In strategisch opzicht een meesterzet van Rutte. Geef de pijndossiers en departementen aan D66 en het CDA en neem zelf de ministeries waar de goede intenties om ons land uit meerdere crises te trekken wél haalbaar zijn. Als ons land nog verder vastloopt, ligt het in ieder geval niét aan de VVD. Om de euro overeind te houden en te voldoen aan klimaatdoelstellingen wordt vooral bij onze middenklasse de financiële duimschroeven flink aangedraaid. 'Moet van Brussel' zullen we de komende jaren veel gaan horen. Hugo de Jong als minister van VHV lijkt mij géén gelukkige keuze. Een harde werker en goede communicator, maar oud politicus Jan Schaefer zei het al 'in gelul kun je niet wonen'.

2 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...31 dec. 2021 - 7:42

worden de duimschroeven

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...31 dec. 2021 - 7:54

de Jonge

Petra Privacy
Petra Privacy31 dec. 2021 - 7:18

En dit gaan circa '17 miljoen mensen' dus weer accepteren. De veschillen in getallen zijn wel erg groot. Een parlement met '225 mensen' en de rest van het volk. Hoewel de mensen met stemrecht al op 16 maart 2022 duidelijk kunnen maken, dat we Nederland ook met elkaar kunnen besturen. In je eigen gemeente gaan stemmen en voor dat niet meer wil, er is een grote groep mensen actief die samen organiseren wat we wel nodig hebben. Omdat toch zo duidelijk is dat we in een modern land, samenwerken met de politiek als dat kan en anders maar niet! Steeds meer mensen beseffen dat ook en voor iedereen die een sociaal en positief beleid wil, je bent van harte welkom. Medestanders genoeg, actief zijn in je eigen gemeente of buurt en dus samen aan de slag. Een lokale economie levert ook lokale resultaten op voor je eigen groep, gemeente, buurt of wijk.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 12:02

Er zijn ontzettend veel vrijwilligers actief in armoebestrijding Omdat de politiek dat weigert - sterker nog - die zaaien zoveel armoe als ze kunnen

WillemdeGroot
WillemdeGroot31 dec. 2021 - 7:03

Poppetjes denken, beeldvorming, politiek? Ieder heeft weer een mening over de poppetjes. Dat mag, natuurlijk, maar kijk eens dieper dan hun prestaties op het vakgebied waarop hun titel is gebaseerd of aan hun vlotte geklets aan een der talloze geleutertafels op t.v. Het is een vakgebied apart, politiek bedrijven. Dan gaat het niet meer over en om hun specialisme of vlotte babbel, maar over afwegingen binnen een breed spectrum: het vertalen van maatschappelijke standpunten vanuit het partijprogramma naar de politieke werkelijkheid, een vak apart. En over hoe je je opstelt binnen het kabinet, binnen het ministerie, en hoe je die kabinetsbesluiten dan verdedigt in de Kamers en in de volgende openbaarheid. Een kabinet kan niet presteren als de bewindslieden in een eigen vakbubbel leven, maar slechts in de bubbel die politiek heet. Hierin doorslaan, wijst de weg naar autocratische regeringsvormen..

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 12:04

Zo zie ik het ook . Het is een dictatoriaal regime De trein rijdt naar de afgrond en u mag de machinist stemmen maar van de noodrem hebt u af te blijven - u zult naar die afgrond of u dat nu leuk vindt of niet En dat durven ze democratie te noemen .

Pindaklaas
Pindaklaas31 dec. 2021 - 7:00

Ik las net op de NOS dat Hoekstra genoemd wordt als minister voor sociale zaken. De mensen aan de onderkant gaan het dan zwaar krijgen vrees ik.

Ch0k3r
Ch0k3r31 dec. 2021 - 6:34

Pfff ff. De zak hooi haalt eerst de kinderhartchirurgie afdeling weg uit het UMCG, Noordelingen met zieke kinderen mogen naar Utrecht, want dat is centraler ofzo. Gaat komende jaren een plan maken om heel veel extra huizen in het noorden te zetten (want daar is ruimte), kijkt vervolgens raar op als niemand vanuit het westen daar naartoe verhuisd, omdat zijn partij vakkundig het noorden heeft gesloopt. Ik hoop dat ze keihard falen, we binnen 2 jaar weer verkiezingen hebben en NL nu een wakker wordt en niet meer op die IQloze corrupte verraders stemt.

EricDonkaew
EricDonkaew31 dec. 2021 - 6:26

Ik ben wel benieuwd hoe het er achter de schermen aan toe is gegaan. Natuurlijk wist Rutte dat De Jonge volstrekt niet te handhaven was op zijn huidige plek. Iets wat de laatste overigens wel had gewild, want hij was bereid en beschikbaar voor de functie. Deze man mist werkelijk iedere vorm van zelfreflectie en voeling met hoe er in de samenleving gedacht wordt. En hij leert ook niet van zijn fouten, anders was het boosteren 1-2 maanden eerder begonnen. Om die fout te 'compenseren' werd maar weer eens besloten om in lockdown te gaan. Dit alles in tegenstelling toe alle andere Europese landen. En dus wordt hij maar weggepromoveerd. Zoals gebruikelijk bij de overheid en soms het bedrijfsleven, maar vooral de overheid. Hij had natuurlijk zijn biezen moeten pakken, na al die fouten die zo veel mensen het leven hebben gekost. Een baantje in de postkamer of anders weer terug in het onderwijs. En nu gaat Hugo de Jonge van het ene ministerschap waarvoor hij geen kennis van zaken heeft naar het andere, waarvoor hij eveneens geen kennis van zaken heeft. Een puur politieke benoeming, vriendjespolitiek ten voeten uit. Een nieuwe bestuurscultuur? Laat me niet lachen. Ollongren op defensie is ook zo'n rare keuze. Kennelijk moet deze dame ook weer een baantje hebben. De minister moet de beste persoon zijn die voor die functie te vinden is, geen babbelaar met de meeste vriendjes. Robbert Dijkgraaf op onderwijs lijkt me wel een goede keuze en zo zijn er nog wel een paar. Maar de meeste benoemingen zijn zuiver politiek gemotiveerd.

FredD2
FredD231 dec. 2021 - 6:10

Lol, de Jonge heeft eerst de Nederlandse bevolking met de Corona crisis verkracht en mag dat nu met de wooncrisis doen. Ik ga eens kijken als ik nu 4 jaar mijn werk verknal of ik dan ook beloond word.

Thuiszitter
Thuiszitter31 dec. 2021 - 0:18

Ernst Kuipers toch een grote verassing maar voor mijn gevoel wel de man op de juiste plek, hij zal nu moeten leren schipperen of de maatregelen wel economisch kunnen , het land op slot met aflopende cijfers en met misère variant , is en voor hoe lang blijft dat verstandig om te doen. 60 plus heeft z’n booster, laat die verder mak aan doen en open gooien die zooi. Begin maar met sportscholen musea kappers zijn even essentieel als een Kruidvat. . Zondag breekt de hel los in Adam, Mark my Words. ….. 500 op ic en 1800 in zhuis bepaalt niet een lockdown toch ?

Winterdepressie
Winterdepressie30 dec. 2021 - 22:58

Vrij logisch. De corona crisis is aan het afronden en Rutte heeft een bliksemafleider nodig voor de volgende crisis. Nu is Hugo in zo ongeveer in elke discipline incompetent, behalve klappen opvangen voor Marky. Het komt mij dan ook niet vreemd voor dat deze sukkel wederom een positie inneemt waar hij kanonenfutter kan zijn voor zijn fuckbuddy. De vraag is nu of hij incompetent en dom is of incompetent en masochistisch.

Paul Spijkers
Paul Spijkers30 dec. 2021 - 22:50

"Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen" klinkt als een kerkelijke liefdadigheids actie, inplaats van een ministerie van sociale zaken voor burgers en arbeiders met rechten.

korheiden2
korheiden230 dec. 2021 - 22:21

Weliswaar enkele kundige mensen zoals Dijkgraaf en Kuipers, maar vooral veel politieke benoemingen die weinig met deskundigheid te maken hebben. Wat moeten Kaag op financiën, Ollongren bij defensie of De Jonge bij volkshuisvesting? Tot zover de nieuwe bestuurscultuur.

4 Reacties
Jozias2
Jozias230 dec. 2021 - 23:40

Een ministerschap is een politieke functie dus logisch dat het politieke benoemingen zijn. Een te grote mate van deskundigheid (en met name de persoonlijke overtuiging van die deskundigheid) lijkt me eerder een contra dan een pre. Bijvoorbeeld een ex- militair op defensie moet je nooit doen.

Radio-Head
Radio-Head31 dec. 2021 - 8:25

@Korhelden Als Kaag terugkeert, de Minister die Politiek verantwoordelijk is voor verraad aan mensen die hun leven jarenlang in Afghanistan in de waagschaal hebben gezet, namens en voor de belangen van de Nederlandse Overheid, is alleszeggend. De Moraal is Dood, morsdood.

Middenman
Middenman31 dec. 2021 - 9:11

@Jozias - de boer Cees Veerman was één van de beste ministers van Landbouw die we ooit hebben gehad. Een goede, ervaren militair op defensie lijkt me juist ook een heel goed idee.

Jozias2
Jozias231 dec. 2021 - 9:55

@Middenman Affiniteit met het departement is inderdaad prima. Maar de minister van landbouw is wel een andere functie in relatie tot de boeren. Daarin is er geen hiërarchische relatie. De minister verteld boeren niet hoe ze hun werk moeten doen. Iemand met een uitgebreide achtergrond binnen defensie kennen ze in de organisatie inclusief zijn/ haar verleden. Dat is wat diegene goed heeft gedaan en verkeerd heeft gedaan. Dat kan het draagvlak beperken. Binnen het ministerie is er voldoende militiare expertise, er werken honderden militairen bij de defensiestaf en de CDS is de hoogste commandant en militair adviseur. Als de minister gaat varen op zijn eigen individuele kennis en ervaring in plaats van de kennis en ervaring van al die militairen dan gaat het mis. Die kennis en ervaring is per definitie groter en actueler. Er is juist op defensie een nadrukkelijk onderscheid tussen de militaire afwegingen en de politieke afwegingen. Voor dat laatste is de Minister, een burger, verantwoordelijk en gelukkig niet een militair. Die gaan alleen over hoe ze bepaalde politieke besluiten uitvoeren binnen de gestelde kaders.

lmgikke
lmgikke30 dec. 2021 - 22:14

Wat een gotspe. Zoveel ministeries, sommige met overlappende namen zelfs. conclusie: poppetjes doen er eigenlijk niet toe. Allemaal even incompetent. Niet dat Rutte III uitblonk van competentie. Niets nieuws dus. VVD doet goede zaken. Law & Order, immigratie en economische zaken en klimaat. Dat is alles wat ze nodig hebben. De sociale zekerheid wordt over gelaten aan de christenen.... D66 mag het progressieve deel oppakken. Ook de bijbehorende financiën. Rutte (samen met economische zaken) blijven Kaag nauw volgen en opleggen dat het 'huishoudboekje' wel moet kloppen. M.a.w. Kaag, veel plezier met je progressieve ideeën, aan jou om het geld te vinden. Voorspelling voor over 3 jaar: De sociale zekerheid zal worden overgelaten aan de kerken, liefdadigheid in ruil voor je ziel. Ministerie voor armoedebeleid..... Er zal dus beleid komen ter bevordering van de armoede (dat zal over 3 jaar blijken!). En de progressieve gouden bergen die dit kabinet mogelijk maken blijken onrealiseerbaar omdat de cruciale ministeries met zeggenschap bij de VVD blijken te liggen. Einde D66. De VVD zet haar destructieve beleid voort, maakt de klus af. Zorgt voor Law & Order politiestaat, zodat we netjes in een nachtwakersstaat eindigen. Tis maar een voorspelling. Maar gezien dit circus om de poppetjes is er weinig hoop op iets constructiefs. Om alleen al die nieuwe ministeries op te zetten gaat honderden miljoenen kosten. Nieuw op te zetten ambtelijke structuren, bestaande kennis opbouw zal vakkundig teniet gedaan worden. Vergeet niet dat Rutte III gevallen is omdat ze (eigen zeggen) niet opgewassen waren voor haar taak. Dus gaan ze het nu proberen, maar dan helemaal niet meer gehinderd door kennis van zaken. Op basis van kwartetten...

1 Reactie
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman30 dec. 2021 - 23:07

Geef je ze echt drie jaar?

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl30 dec. 2021 - 21:58

Er was hier een aantal dagen geleden geloof ik een stukje over hoe we hem nog zouden missen. Nou gelukkig kunnen mensen nog eens 4 jaar (als het zolang duurt) op hem lopen ka... ehm... afgeven. Krijg bijna medelijden met deze fantast. Ik hoor het al: "Ja, de huizenprijzen zijn maar een paar procentjes hoger dan je zou mogen verwachten. Met meer huizen bouwen los je het probleem niet op, dan duurt het alleen maar iets langer totdat de woningmarkt verzadigd is. Iedereen moet een huis in zijn tuin bouwen om woningzoekenden onderdak te kunnen bieden. Samen komen we uit deze crisis, nog een paar weken doorpakken."

EenMening
EenMening30 dec. 2021 - 21:50

Ik ben erg blij dat er week een kabinet is. Een kabinet rechts van het midden dat voldoende steun heeft in de Kamer. Een kabinet met veel nieuwe gezichten. Een kabinet met een aantal goede plannen. Als Rutte IV erin slaagt om het voorgestelde beleid uit te voeren, staat Nederland er over 4 jaar beter voor dan nu. Let's give them a chance.

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers30 dec. 2021 - 22:55

Fame and fortune (cue Hollywood muziek). In het Nederlands zouden ze je niet geloven. Braaf beestje.

Zandb
Zandb31 dec. 2021 - 8:15

Mening Geef ze een kans! We zullen wel moeten.

Volrin
Volrin31 dec. 2021 - 8:39

We hebben Rutte I t/m III al genoeg kansen gegeven.

OlavM
OlavM30 dec. 2021 - 20:55

Wel een hoop "mismatches", naar mijn idee. Kaag op financiën? Hoekstra op buitenlandse zaken? Precies het spiegelbeeld van hun competenties, zou ik zeggen. En een VVD-er en ook nog eens niet-jurist op justitie en veiligheid? (Yeşilgöz-Zegerius). Vrágen om problemen, zou ik zeggen. Kajsa Ollongren, die bij een positieve coronatest in paniek naar buiten rent? Zal defensie niet écht versterken, denk ik, maar daarvan lig ik ook weer niet wakker. Wel goed dat die minister van rechtsstaatsafbraak Sander Dekker de laan uitgaat. Als iemand een functie elders verdient, is hij het. Alleen Robbert Dijkgraaf als minister van onderwijs lijkt me écht een aanwinst. Maar goed, laten we hopen dat het kabinet Rutte-IV binnen afzienbare tijd zijn biezen moet pakken.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer30 dec. 2021 - 21:00

Dijkstra neemt een enorme gok.

Cave Canem
Cave Canem30 dec. 2021 - 20:42

De laatste tijd vaak gehoord dat de minister van Defensie iemand met militaire kennis en ervaring moet zijn. Ollongren is de keuze. Kent zij de wapensystemen? Heeft zij de tijgersluipgang onder de knie? Of is de keuze op haar gevallen omdat het persé een vrouw moest zijn?

2 Reacties
Jozias2
Jozias230 dec. 2021 - 23:42

@cave Cavem Waarom is het beheersen van de tijger sluipgang van enig belang als je minister van defensie bent?

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 dec. 2021 - 11:18

Misschien kan zij beter meten hoe 'hoog, breed, dik, dun, lang' de nieuwe aanwinsten van het ministerie mogen zijn.

vdbemt
vdbemt30 dec. 2021 - 20:31

Natuur, stikstof en infrastructuur door VVDers. Daar gaan we het klimaat en de natuur niet mee redden. Die doelstellingen gaan we met hun niet halen.

Green boots
Green boots30 dec. 2021 - 20:01

Hugo is met z'n mismanagement in de Coronacrisis en de navolgende oversterfte in de groep boven de 70 jaar alvast de doorstroom in de huizenmarkt aan het bevorderen.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 dec. 2021 - 22:58

Onwaarschijnlijk. De oversterfte deed zich vooral voor bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 dec. 2021 - 11:19

En thuiswonende ouderen!

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 dec. 2021 - 13:41

Maar voor de doorstroming zet het vast geen zoden aan de dijk.

Karingin
Karingin30 dec. 2021 - 20:01

Nou dat wordt weer een bloederig slagveld

Robert Follon
Robert Follon30 dec. 2021 - 19:58

Kaag op financien? Allicht capabele dame, maar dit is wel heeeeeel ver buiten haar 'comfort zone'....

1 Reactie
Sonic2
Sonic230 dec. 2021 - 22:46

Kaag doet ook een beetje een Samsom. Die haalt Kuipers en Dijkgraaf naar Den Haag. Je hoeft weinig verbeeldingskracht te hebben om te beseffen dat die 2 haar in de peilingen al snel gaan overtreffen. En inderdaad wat OlavM hier boven stelt. Ik heb het idee dat een aantal mensen een minister post is beloofd. En dat ze daarna zijn gaan zoeken op welk departement ze ook al weer gaan zitten. Ik gun de Jonge trouwens een periode met minder bedreigingen. Ik geloof dat woningen niet over Corona gaan. Dus hij hoeft hopelijk wat minder voor zijn leven te rennen

Thuiszitter
Thuiszitter30 dec. 2021 - 19:49

Ernst Kuipers minister volksgezondheid en Robert Dijkgraaf minister van onderwijs , verrassend. Wat ik ook niet had verwacht, VVD’er Dilan Yeşilgöz wordt de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid.

Farmer 2.0
Farmer 2.030 dec. 2021 - 19:46

Henk Staghouwer op landbouw. Een mislukte koekjesbakker uit Groningen. Dat belooft wat. Bijna geen enkele vakminister, Dijkgraaf uitgezonderd.

Wieowie
Wieowie30 dec. 2021 - 19:42

Wat ik nergens hoor, is dat het toch enorm mooi is dat er een minister van klimaat is. Dat er veel vrouwelijke ministers zijn. Dat mag best benadrukt worden.

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers30 dec. 2021 - 23:06

Klimaat en energie. Klimaat is de greenwashing. Energie is de scam.

Hernandez
Hernandez31 dec. 2021 - 1:10

'Dat er veel vrouwelijke ministers zijn.' Zijn die beter of slechter dan mannelijke ministers?

Geert6
Geert630 dec. 2021 - 19:39

Gelukkig pakt Hugo het op: straks de jeugd een betaalbare huurwoning. En wij ouderen blijven in onze te grote koopwoning wonen. Hugo regelt het wel

Phantom3
Phantom330 dec. 2021 - 19:38

Baantjescarrousel. Zelfde namen, ander postje. Kunnen ze elkaars puinhoop mooi verdoezelen.

Uw Psychiator
Uw Psychiator30 dec. 2021 - 19:34

Ik kijk hier met een open geest naar - en ik ben het met Greendutch (20:16u) eens. Ongeacht mijn bezwaren tegen de politieke economie van het neoliberalisme, vind ik dat Hugo de Jonge inderdaad een kans verdient. Ik heb hem nooit iets simpelweg zien weglachen, en al te ras zichzelf onzichtbaar maken als de situatie té netelig werd - Hugo deed dat niet. Zelfs niet toen hij zovele malen het mikpunt van spot en agressieve kritiek werd. Low-level reageerders zetten zelfs zijn schoenenkeuze in om hem denigrerend aan te pakken. Hard werken, dat kan hij, ook na slapeloze nachten. Hij is geen Stef Blok, en hij is ook niet immuun voor terechte kritiek. Domme mensen maakten hem zelfs uit voor een simpele ziel, een slaafse clown. Ik zou pas zelf niet kunnen slapen als een Tamara van Ark die post toegewezen zou krijgen. Hugo de Jonge kent wel degelijk gevoelens van schaamte, en hij is in staat tot zelfspot en zelfkritiek. Ach, had hij toch bij een andere partij gezeten, denk ik maar. En, beste Jopers, hebben wij ooit een minister gekend die een mooiere falsetstem had als Hugo de Jonge in de inmiddels beroemde en geliefde kerstklassieker, die op YouTube wereldkundig gemaakt werd? Na zijn politieke carrière gaat die man nog groot worden in de showbiz, wat ik jullie brom.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 dec. 2021 - 23:00

Stress-bestendig lijkt hij me wel. Geen slechte eigenschap.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman30 dec. 2021 - 23:08

Als hij de bonnetjes maar bewaart bij de volgende 5 miljard onkosten.

LHTJ
LHTJ31 dec. 2021 - 12:35

{Je kan zelf wel bedenken hoe het werkt. Mensen beginnen onderaan de organisatie en maken stap op stap. Op enig moment komen ze op een niveau waar ze net niet slim genoeg voor zijn} Helemaal mee eens, zo ken ik een diplomaat die haar taak in het buitenland goed uitvoerde en uiteindelijk het ministerie van buitenlandse zaken ging leiden en daar niet capabel voor bleek.

spelregeltoerist
spelregeltoerist30 dec. 2021 - 19:29

Ollongren als Minster van Defensie, daar heb ik toch mijn bedenkingen bij. Ben nog van de oude stempel en ben van mening dat daar iemand moet zitten die zelf toch ook onder de wapenen heeft gezeten en met beide poten in de modder. Een manager in mantelpak gaat echt niet werken bij Defensie maar daar komen ze bij D66 nog wel achter…

7 Reacties
plainview
plainview30 dec. 2021 - 19:40

"Ben nog van de oude stempel en ben van mening dat daar iemand moet zitten die zelf toch ook onder de wapenen heeft gezeten en met beide poten in de modder. " in de vs mag je zelfs niet eens als oud generaal op die post komen. je hebt daar vrijstellingen voor nodig van het senaat “civilian control of our military is a fundamental principle of American democracy.” https://www.nbcnews.com/politics/politics-news/why-congress-mandates-civilians-lead-military-n691296

Robert Follon
Robert Follon30 dec. 2021 - 19:57

Een minister van defensie is per definitie altijd een burger. Het leger staat de 'burger' ten dienst immers.

DaanOuwens
DaanOuwens30 dec. 2021 - 20:49

@ spelregeltoerist Jij schrijft: ben van mening dat daar iemand moet zitten die zelf toch ook onder de wapenen heeft gezeten en met beide poten in de modder. Dat soort uitspraken zijn al decennia oud. Maar nog nooit bewezen. Wat wel bewezen is is het het peter principle. Dat is jouw redenering maar exact andersom. Iemand die met de poten in de modder heeft gestaan is een waardeloze manager. Je kan zelf wel bedenken hoe het werkt. Mensen beginnen onderaan de organisatie en maken stap op stap. Op enig moment komen ze op een niveau waar ze net niet slim genoeg voor zijn. Werkend zie je het het peter principle inderdaad vaak bij overheden en andere grote organisaties. Dan zitten grote aantallen mensen die vaak al 20 jaar bij de club zitten op een functie niveau dat ze net niet aankunnen. De volgende stap maken ze niet meer omdat ze slecht functioneren. Ze zijn vast gelopen net boven hun kunnen. Het leidt tot slecht functionerende organisaties. Een goede organisatie herken je aan medewerkers die binnen de organisatie vrijelijk praten over de mogelijkheden buiten de organisatie. Dat Ollongren het moeilijk zal krijgen binnen defensie is overigens wel zeker. Daar lopen meer mensen rond die denken dat modderpoten een indicatie zijn voor een goed management. Maar als je naar het functioneren van defensie kijkt, zoals: Soldaten die hun eigen uitrusting moeten kopen, gevaarlijk materiaal, slechte begeleiding medewerkers na lichamelijke of geestelijke schade dan is er meer reden om te twijfelen aan het zittende management onder het niveau van de minister dan aan Ollongren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 dec. 2021 - 22:41

Ollongren is in ieder geval een burger. Of zij orde op zaken kan stellen op haar departement is de vraag. Hard nodig is het kennelijk wel.

Hernandez
Hernandez31 dec. 2021 - 1:11

@Daan ' Daar lopen meer mensen rond die denken dat modderpoten een indicatie zijn voor een goed management.' De ziekte die het Ministerie van Defensie heeft is dat het Defensie wil runnen als een 'bedrijf'.

Vervatte
Vervatte31 dec. 2021 - 8:51

Defensie is geen leger, waar je met de poten in de modder moet hebben gestaan. Defensie is een ambtenaren netwerk, waar de soldaat geen kanonnenvlees meer is waarbij 10% verlies in vredestijd acceptabel is, maar rijksambtenaren. Officieren zijn geen militairen, maar topambtenaren met een HBO opleiding, dito studie bij KMA (beetje wroeten in de modder) Als er tegenwoordig een missie uitgaat (klinkt bijna als kruistocht) en er vallen slachtoffers, kun je daar als minister over struikelen. Nee, er hoeft niet meer een minister op te zitten die zelf met de voeten in de modder heeft gestaan. Bovendien al decennia lang oefent defensie alleen maar in bos en heide, waar je geen echte modder hebt, maar alleen wat nat zand en met het ontbreken van de dienstplicht moet je mensen die nat zand aan de schoenen hebben gehad met een vergrootglas zoeken.

DaanOuwens
DaanOuwens31 dec. 2021 - 10:21

@ Hernandez Jij schrijft: heeft is dat het Defensie wil runnen als een ‘bedrijf’. Als defensie functioneert als een goed geleid bedrijf is het in staat te leveren waaraan behoefte is. @ Vervatte Jij schrijft: Defensie is een ambtenaren netwerk, waar de soldaat geen kanonnenvlees meer is waarbij 10% verlies in vredestijd acceptabel is, maar rijksambtenaren. Mooi dat je vindt dat er sprake is van dat er sprake is van vooruitgang. Tijdens de eerste wereld oorlog werd in de loopgraven een hee generatie jongens geofferd. Dankzij die ambtenaren gebeurd dat volgens jou nu niet meer. Persoonlijk ben ik daar niet tevreden mee. Ik zou mensen die hun leven op het spel zetten de allerbeste training, materieel en wapens willen geven en wat mij betreft is iedere dode er 1 te veel.

Greendutch
Greendutch30 dec. 2021 - 19:24

ik mis trouwens een minister van digitale zaken, lijkt me hoog nodig gezien de vele problemen die in die hoek zitten: hacks, oplichting, energie, Europees aanpakken en andere landen meekrijgen, ook zijn Europese social media belangrijk zodat we niet aan de pijpen van USA en Aziatische bedrijven hoeven hangen met hun andere basiswaarden, geld verdienen of macht overnemen het zou goed zijn als er een minder agressief smoelenboek en fotoalbum zouden komen waarvoor we op onze regels gebaseerde omgangsvormen toepassen

1 Reactie
vdbemt
vdbemt30 dec. 2021 - 20:34

Sterk punt. Maar juist daarom logisch dat die er niet is. Goed doordacht is niet wat je bij Rutte verwacht.

Greendutch
Greendutch30 dec. 2021 - 19:16

de Jonge heeft in elk geval aangetoond dat hij niet wegloopt voor problemen en keihard kan werken dus verdient hij nog een kans. schandalig is als Hoekstra naar buitenlandse zaken gaat, iemand die bewezen heeft totaal ondiplomatiek met andere landen om te gaan, hij deugt absoluut niet , niet als minister + niet op buitenlandse zaken, dat wordt een ramp. hoogstwaarschijnlijk kan hij na de blamages van de afgelopen jaren nergens aan een betaalde baan komen en blijft dus nog een poos om het publiek een nog grotere hekel aan hem te laten krijgen VVD en CDA brengen wel erg veel oud zeer terug. degenen die de problemen de afgelopen jaren niet opgelost maar juist vergroot hebben. schande, men zou nu juist met andere nieuwe mensen moeten komen die echt verstand van zaken hebben en enige afstand hebben van wat de laatste jaren allemaal fout is gegaan.

1 Reactie
spelregeltoerist
spelregeltoerist30 dec. 2021 - 19:26

Ja, die Hoekstra die naar BuZa gaat is net zo’n grap als Rob Jetten die het klimaat gaat redden…

LeftFuturist
LeftFuturist30 dec. 2021 - 19:12

Nou kunnen we goed zien hoe een echte corona expert het straks aanpakt.

Max Tomas
Max Tomas30 dec. 2021 - 19:10

Het tekort een betaalbare en geschikte woonruimte, en dan gaat het dus met name om sociale woningbouw, is een onmiskenbaar feit. Het is alleen ook een feit dat er veel fabels en halve waarheden worden verkondigd. Zoals de laatste week waar in de nieuwsmedia, nog veel scherper dan eerder al, met beschuldigende vinger naar oudere mensen wordt gewezen die te veel en vooral te grote woningen bezet zouden houden, en plaats zouden moeten maken voor de jongere generaties van huiszoekenden. Die oudjes, en dat begint al vanaf de gepensioneerde leeftijd, of zelfs al wanneer de kinderen uit huis zijn, kunnen beter in kleine hen toegewezen woningen worden gezet is het devies. Nou, om zoiets te menen, en daarnaast denken te kunnen bewerkstelligen, moet je een soort wappie 2.0 zijn. Die vaak nog zeer levendige ouderen, zeker onder de 75 jaar maar ook ouder, gaan nergens heen. Maar bovendien is het een foute veronderstelling dat vooral zij als hoofdverantwoordelijke factor debet zijn aan het woningtekort. Ook is dat niet een hoofdverantwoordelijke factor door toedoen van steeds meer alleenstaand wonende mensen. Beide factoren spelen wel mee maar worden tegelijkertijd door een andere invloed teniet gedaan. Het kindertal van de Nederlander is al zeer lang dalende waardoor er uit deze bron steeds minder woningzoekenden komen. Als je bovendien weet dat de woningvoorraad niet is af- maar toegenomen over langere periode weet je dat er iets anders de hoofdrol speelt. Het is de beroemde olifant in de kamer. De hoofdverantwoordelijkheid voor die stevige toename van woningzoekenden is wel degelijk bekend maar is iets wat niet graag gezien wordt. Het is de stevige bevolkingsgroei die dus niet voortkomt uit het kindertal van de Nederlander. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) durfde dit tot veler verrassing afgelopen zomer te benoemen. Eerder in 2003 had het CPB dat al gedaan maar die durfde er sindsdien haar vingers niet meer aan te branden. Het is zoals het nu gaat onhoudbaar hoezeer er ook mensen zijn die dit liefst onbenoemd willen houden. Het gaat daarbij niet alleen om de woningnood, maar ook om de betaalbaarheid van de verzorgingsstaat, verkeer, en niet te vergeten de klimaatdoelen. https://www.docdroid.net/qcpTdIi/bevolkingsgroei-is-de-kwal-waar-iedereen-zorgvuldig-omheen-loopt-de-volkskrant-pdf

15 Reacties
Karingin
Karingin30 dec. 2021 - 19:56

Die bevolkingsgroei is anders broodnodig om de economie draaiende te houden (in tegenstelling tot het gangbare frame is arbeidsmigratie ook bij uitstek een rechts dingetje, goedkope arbeidskrachten weet je wel). En het is ook niet dé hoofdoorzaak van de crisis, dat is de liberalisering van de markt. Begin dit jaar stonden er bijna 190.000 woningen leeg, want voor beleggers is het vaak lucratiever om ze na een paar jaar met winst te verkopen dan te verhuren. Financiering is voor beleggers ook retemakkelijk. En dan de verhuurdersheffing waardoor corporaties gedwongen worden sociale huurwoningen te verkopen, terwijl projectontwikkelaars sociale huurwoningen na 10 jaar al naar de vrije sector kunnen doorschuiven. Overigens brengen migranten, inclusief statushouders, meer geld in het laatje dan dat ze de verzorgingsstaat kosten. Dus die olifant van jou, om maar eens Rutte te parafraseren, belemmert je het zicht op de werkelijkheid

EUpiet
EUpiet30 dec. 2021 - 20:21

@Karingin. O ja? Ik heb de auteurs even nagezocht van dit onderzoek en die zitten echt niet in de rechtse hoek. http://www.demo-demo.nl/files/Grenzeloze_Verzorgingsstaat.pdf

Max Tomas
Max Tomas30 dec. 2021 - 21:07

@Karingin Die drogreden dat groei een fundamentele voorwaarde is om de economie draaiende te houden is neoliberaal en bepaald niet iets waar links zomaar in meegaat. Want met bevolkingsgroei als argument is het hetzelfde fundamentele neoliberale marktdenken. De wereld, ook onze samenleving, is veel beter af als de bevolkingsdichtheid waar deze zich enorm concentreert, gespreid wordt door de sociaal-economische omstandigheden en daarmee de westerse samenleving te verspreiden naar landen waar deze samenlevingsvorm haar voorspoed nog niet heeft kunnen bewijzen. In ieder geval kan Nederland en haar diverse samenleving heel goed met een geselecteerde opname van mensen van buiten die daadwerkelijk in een vraag voorzien zonder daarmee te kiezen voor een overmatige en breed ongewenste toevloed. Dat moet dermate selectief zijn dat de boel hier niet vernietigend dichtgroeit en afgebroken wordt.

Starter2
Starter230 dec. 2021 - 21:49

@Karingin; Dan kan je vast aantonen dat migratie meerc oplevert dan dat het kost? Trouwens die 190.000 leegstaande woningen hebben die wel allemaal een directe relatie met beleggers?

EenMening
EenMening30 dec. 2021 - 22:10

@Karinigin Het lijkt me heel verstandig om nog een aantal jaren flink door te bouwen, liefst 100.000 woningen per jaar Zodat de woningprijzen weer naar een acceptabel niveau dalen. Dat biedt tevens de mogelijkheid om het eigenwoningbezit flink te verhogen. Dat bedraagt nu ca 56 % maar zou naar 65 % moeten stijgen. Om dat te bereiken kan o.a. de ooit zo succesvolle premie-A woning weer van stal gehaald worden. In dit kader is het ook handig om speculanten de voet dwars te zetten door een bewoningsplicht in te stellen. Het wordt de hoogste tijd om de verhuurdersheffing af te schaffen en hetzelfde te doen met de voordeurdelersregeling.

Kuifje3
Kuifje330 dec. 2021 - 22:14

@Karingin: hoezo broodnodig? Als het gros direct de bijstand in gaat kost dat alleen maar heel veel geld. Daarnaast legt het een enorme druk op onze voorzieningen. Onzin dus. Natuurlijk kan je uit humanitaire oogpunten migratie willen toestaan en met de politieke bril van diverse partijen zelfs willen stimuleren, maar je moet niet (tijdelijke?) arbeidsmigratie verwarren met bevolkingsgroei. Als ik bij het CBS kijk naar de leegstandsgegevens dan zie ik dat de hoogste leegstand is in gebieden als noordoost Groningen en Zeeuws Vlaanderen. Natuurlijk heb je qua cijfers gelijk en kan je stellen dat bijvoorbeeld dit gebieden zijn waar je heel goed asielzoekers een opvang zou kunnen bieden, maar in die gebieden is ook bijna geen werk en dat is meteen een belangrijke oorzaak van de leegstand. Je laatste paragraaf is natuurlijk klinklare nonsens. Alleen al de opvang bij het COA kost jaarlijks €27.900 per asielzoeker. Dan heb ik het nog niet eens na deze opvang over bijstand, de woning, inrichting, taalles, enzovoorts. Het is een politieke keuze om dit wel of niet te doen, maar geld opleveren is totale onzin.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 dec. 2021 - 22:52

Stedebouwkundigen verschllen van mening hoe het "woonruimtetekort" moet worden opgelost. In de grote steden is vooral een gebrek aan geschikte betaalbare woonruimte voor 1 en 2-persoonshuishoudens.

Paul Spijkers
Paul Spijkers30 dec. 2021 - 23:12

Dat ie een factor, maar niet de oorzaak. Het is niet de schuld van Nederlanders dat ze woning nodig hebben. Het is de schuld van de afbraak van de sociale woningbouw dat die er niet is.

Paul Spijkers
Paul Spijkers30 dec. 2021 - 23:17

Karingin. Dat je de economie overlaat aan het Ponzi plan tiepe taktiek van bevolkingsgroei door immigratie is de liberalisering van de gemeenschap, want daar kan je ook een markt van maken. Winners en verliezers, ze mogen het zelf uizoeken.

Hernandez
Hernandez31 dec. 2021 - 1:12

@Karingin 'Overigens brengen migranten, inclusief statushouders, meer geld in het laatje dan dat ze de verzorgingsstaat kosten.' Heb je daar cijfers van?

Karingin
Karingin31 dec. 2021 - 9:49

Allememaggies...het zou inmiddels toch algemeen bekend moeten zijn dat de bevolkingsgroei vnl door arbeidsmigratie komt, en dat dat lucratieve business is. En dat Nederland dol is op lucratieve business. Maakt niet uit wie er de dupe van worden. Vraag maar aan Stef Blok. En Mark Rutte. Gaaf land man, je kan hier zo lekker graaien! En dan zeg je dat iedereen alle kansen moet krijgen, maar je moet je wel invechten natuurlijk. Eigen verantwoordelijkheid! En de markt zal het verder allemaal vanzelf netjes verspreiden over de bevolking. Moet je wel meedoen, lachen, liegen, een vergiet als geheugen en je geweten in de ijskast

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 dec. 2021 - 10:09

"bevolkingsgroei", inderdaad zo ongeveer de meest gedateerde en gemakzuchtige manier om arbeidsmarktproblemen aan te pakken

EUpiet
EUpiet31 dec. 2021 - 11:14

@Karingin, Je poneerde deze stelling; Overigens brengen migranten, inclusief statushouders, meer geld in het laatje dan dat ze de verzorgingsstaat kosten. - Ik stel daar mijn vraagtekens bij met het rapport grenzeloze verzorgingsstaat. Vervolgens kom je met een antwoord dat die immigratie een rechts dingetje is en dat er aan verdiend wordt. Nee dus volgens het rapport grenzeloze verzorgingsstaat want ook de meeste oost Europese arbeidsmigranten kosten de samenleving meer dan dat ze op het einde van de rit opleveren. En met immigratie de vergrijzing tegen gaan en de kosten er van is helemaal lariekoek. Immigranten worden namelijk ook ouder en dus heb je straks nog veel meer ouderen en dan wordt het helemaal onhoudbaar Er is maar 1 oplossing om vergrijzing tegen te gaan en dat is meer geboortes. Wat met de huidige economische verhoudingen lastig is. Lees dat rapport nu eens en kom dan met conclusies.

Hernandez
Hernandez31 dec. 2021 - 11:56

@Karingin 'En de markt zal het verder allemaal vanzelf netjes verspreiden over de bevolking. Moet je wel meedoen, lachen, liegen, een vergiet als geheugen en je geweten in de ijskast' Maar.. heb je cijfers?

Mark Huysman
Mark Huysman1 jan. 2022 - 22:14

EUpiet [Ik heb de auteurs even nagezocht van dit onderzoek en die zitten echt niet in de rechtse hoek.] Pfff EUPiet, ik vraag me langzamerhand af of je wel zo links bent als je je voordoet. Dat onderzoek is n.b. bekostigd door FvD en prijkt trots op de site van het ‘wetenschappelijk bureau’ van de fascistische partij. De belangrijkste auteur, Jan van de Beek, komt van The Post Online. Als je dat niet ‘de rechtse hoek’ vindt dan vraag ik me af hoe rechts je eigenlijk bent.