Joop

Rutte IV moet puin ruimen van vorige drie kabinetten

  •  
02-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
Tweede Kamer terug van reces voor debat over lockdown

© ANP SEM VAN DER WAL

In het bedrijfsleven moet de veroorzaker van de rotzooi altijd het veld ruimen.
De toeslagenaffaire, het Groninger aardgasdossier en de uitspraak van de Hoge Raad over de jarenlange onjuiste heffing van het vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting, aan de hand van een fictief rendement en niet het werkelijke rendement van spaartegoeden, leggen nu al een groot beslag op  de begroting en de uitgaven van de overheid.
De problemen bij de Belastingdienst zijn op zijn zachts gezegd immens groot. Vanwege een totaal verouderd ICT-systeem, waardoor zelfs kleine aanpassingen in de btw-heffing van producten al onuitvoerbaar zijn gebleken. Het verlagen van de btw op fruit was voor de Belastingdienst gewoon niet mogelijk. Bekend is welke belangrijke negatieve rol het verouderd ICT-systeem in de toeslagenaffaire al heeft gespeeld en nog steeds speelt.
Drie kabinetten onder Rutte hebben aangetoond dat nogal wat overheidsdiensten en departementen gefaald hebben in de uitvoering. Deels veroorzaakt door ICT-systemen die wet- en regelgeving qua uitvoering niet of nauwelijks aan kunnen. Of door gewoon kaalslag onder de vorige Rutte-kabinetten. Zoals het onder een gouden sociaal akkoord doen afvloeien van veel ervaren competente belastingambtenaren onder VVD staatssecretaris Wiebes.
We zullen gewend moeten raken aan het feit dat de regering Rutte IV onder een nieuw elan noodgedwongen zal moeten verstaan: puinruimen en oplossen van achterstallig onderhoud. Vaak als gevolg van het ernstig tekortschieten in het door die drie voorgaande kabinetten gevoerde beleid.
Burgers zullen moeten leren leven met een werkelijkheid bij de overheid dat snelle oplossingen van dringende problemen gewoon door al jaren bekende uitvoeringsproblemen bij de daarvoor verantwoordelijke overheidsdiensten, niet mogelijk zijn. Eerst moet al het achterstallig onderhoud worden aangepakt en opgelost alvorens nieuw beleid zal kunnen worden gemaakt.
Wetten maken en aannemen kan nog relatief snel in Nederland anno 2022. Maar nieuwe wetten en regelgeving uitvoeren en implementeren in de samenleving kost veel tijd. Deze vaststelling remt derhalve elke noodzakelijke oplossing voor alle acute en dringende problemen op het gebied van de energie- en klimaatcrisis, de zorg, het stikstofdossier en de arbeidsmarkt. Om nog maar niet te spreken over het noodzakelijk doen versterken van de rechtsstaat om verdere ondermijning tegen te kunnen gaan.
Het blijft bijzonder dat de premier die leiding heeft gegeven aan de drie voorgaande Rutte-kabinetten, die verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor voornoemde puinhoop en het achterstallig onderhoud, nu ook als premier leiding geeft in Rutte IV om die puinhoop op te moeten ruimen.
Dat zal in het bedrijfsleven nooit kunnen gebeuren. De veroorzaker van de rotzooi moet altijd het veld ruimen. Nieuwe leiders mogen het puin ruimen en een nieuwe koers uitzetten. In de politiek en de Haagse bubbel werkt dat anders.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

OlavM
OlavM4 feb. 2022 - 0:11

[.....dat de regering Rutte IV onder een nieuw elan noodgedwongen zal moeten verstaan: puinruimen en oplossen van achterstallig onderhoud.] Zelfs dit kan het nieuwe kabinet niet worden toevertrouwd. Enige alternatief: nieuwe landelijke verkiezingen. En daarna een kabinet zonder Rutte. "Nieuw élan" en "nieuwe bestuurscultuur"? Ammehoela!

Pater
Pater3 feb. 2022 - 15:33

Gek hoor. Verlaging BTW lukte de belastingdienst niet, de verhoging wel.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2022 - 13:23

Soms moet je met een computerprogramma gewoon opnieuw beginnen, omdat het niet meer mogelijk is er nog meer toeters en bellen aan te hangen. Ook het sociale stelsel is aan hervorming toe net als in de jaren 90. Hopelijk hebben de nieuwe bewindvoerders verstand van de materie.

o u wisbaar
o u wisbaar3 feb. 2022 - 14:53

Ben bang dat de puinhoop alleen maar groter word

vdbemt
vdbemt3 feb. 2022 - 11:49

Maar zelfs gaande zijn 3e kabinet had Rutte niet door wat voor puin hij achterliet. Laat staan dat er over 'opruimen' gesproken werd. Nu wordt er wel over gesproken ( die toeslagenaffaire, de Groningers, de Belastingdienst, de onmacht van de zorg, die ellende daar kan je niet meer omheen), maar de juiste handelingen OF ontbreken nog volledig, OF staan toch weer haaks op wat zou moeten.

Farmer 2.0
Farmer 2.03 feb. 2022 - 8:41

Er is inderdaad wat achterstallig onderhoud als je naar Nederland lijkt. Niet onoverkomelijk. De totale verwaarlozing van Europa is veel erger ! - hoge inflatie - rente kan niet verhoogd worden ivm Zuid Europa - VS verhoogd de rente wel, dus olie nog duurder - probleemlanden gebruiken de lage rente niet om orde op zaken te stellen - Dijsselbloem en Hoekstra hebben helaas gelijk gekregen - geen eenduidig asielbeleid - bestuur EU werkt totaal niet efficiënt Als land die het van de handel moet hebben zijn bovenstaande punten veel urgenter.

5 Reacties
Paul250371
Paul2503713 feb. 2022 - 11:29

" Dijsselbloem en Hoekstra hebben helaas gelijk gekregen" Wat een onzin. "rente kan niet verhoogd worden ivm Zuid Europa" Omdat de slager van Griekenland en zijn kompanen kost wat kost geen moer wilde doen om Griekenland te ontlasten. Het terugbetalen van onze banken met wurgleningen hadden voorrang. De Grieken konden doodvallen met hun staatsschuld. En de lage rente is natuurlijk alleen om Zuid Europa niet om onze toren hoge staatsschuld van die rechtse potverteerders. geen eenduidig asielbeleid Frontex duwt toch eenduidig alles terug naar Libie of laat ze verzuipen. Noem dat maar niet eenduidig.

Paul250371
Paul2503713 feb. 2022 - 11:32

De Grieken konden doodvallen met hun staatsschuld en werden verplicht draconisch te bezuinigen waardoor hun economie in stortte en de bevolking naar de rand werd en wordt gedreven. Misdadigers die Hoekstra en

Farmer 2.0
Farmer 2.03 feb. 2022 - 13:11

@Paul250371 Ik ben het met je eens betreffende Griekenland. EU had beter z'n eerste verlies kunnen pakken, en alles kwijtschelden. ( was sowieso goedkoper geweest ) Griekenland heeft naast toerisme verder ook weinig te bieden. Maar veel erger voor de Europese Economie zijn landen als Spanje, Italië en Frankrijk. Hun grootte, dus invloed op de huidige inflatie is veel groter. Het is voor een groot deel te wijten aan de mentaliteit van deze landen. Vergelijk het eens met Duitsland, samengevoegd terwijl "oost" extreem veel achterstallig onderhoud had.

frankie48
frankie483 feb. 2022 - 14:22

Beste Paul, Natuurlijk wil de ECB om die reden de rente niet verhogen, anders hadden ze net als bijna alle centrale banken in de wereld hun rentetarieven wel aangepast. Maar ze houden het in de gaten hoor! https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2022/html/ecb.mp220203~90fbe94662.nl.html

frankie48
frankie483 feb. 2022 - 14:33

Beste Paul, Rentestijgingen zorgen ervoor dat er minder geïnvesteerd gaat worden en heeft behalve een gunstig effect op de inflatie, ook tot gevolg dat er waarschijnlijk geen loon-prijsspiraal gaat ontstaan door het dempende effect van de vraag op een oververhitte arbeidsmarkt.

frankie48
frankie483 feb. 2022 - 8:23

Beste Antonie, Maar vergeet vooral niet te vermelden dat het daardoor nu in vergelijking met het moment dat het al had moeten gebeuren, ons nu een veelvoud van dat bedrag gaat kosten!

Berend22
Berend223 feb. 2022 - 7:19

“ Dat zal in het bedrijfsleven nooit kunnen gebeuren. De veroorzaker van de rotzooi moet altijd het veld ruimen.”. Ik weet niet of we het over hetzelfde bedrijfsleven hebben, maar het bedrijfsleven waar ik al jaren werk is dit zeker niet het geval. Ik snap sowieso niet waar het idee vandaan komt dat het bedrijfsleven altijd top en prima geregeld is. De ellende, miskleunen, falende (it) projecten, mismanagement etc die ik daar al jaren tegenkom is tenenkrommend

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 feb. 2022 - 6:12

Het is toevallig zo dat ze wel het vorige lage belastingtarief BTW gemakkelijk konden verhogen! Gek dat ze het op hetzelfde systeem niet gemakkelijk weer kunnen verlagen. De verlaging van de hoogste belastingtarieven behalve de eerst schijf hadden ze er ook in no-time door. Dat vind ik wel het vreemde eraan. Het herstel van de toeslagenaffaire lijkt een puinhoop te zijn. Mensen die 100 euro verkeerd hadden ingevuld en terug moesten betalen, hebben blijkbaar ongezien 30.000 euro op de bankrekening ontvangen. Andere werkelijke slachtoffers hebben nog geen begin van een herstel gezien. Blijkbaar kunnen ze de oudere gegevens niet zo gemakkelijk terughalen. Als ze zeiden de belastingdienst kan het niet aan zullen velen begrepen hebben dat de mensen van de belastingdienst het niet aankonden, nu blijken het de computersystemen te zijn. Er staat natuurlijk ook veel te veel op, al die uitzonderingen m.b.t. de belastingrulings dat neemt heel wat in beslag. Echter nooit een probleem gehad met invoeren? Als je iets in een klap kunt verhogen kun je dat toch gewoon in een klap terugdraaien? Zelfs op de oude systeem. Iets klopt hier volgens mij niet. Daar waren ze toch ook niet zo bang voor? Er is veel dat ik niet begrijp hierin en veel wat niet klopt. Ik weet niet of die oude computers politieke wil kunnen detecteren! Geen wonder dat ze niets uit hebben kunnen zoeken m.b.t. de toeslagenaffaire. Als ze dit wisten waarom nooit zo gezegd in de beantwoording van de kamervragen die er veel gesteld zijn over de belastingen? Vonden ze het bij de VVD wel goed zo? En de andere partijen? Waarom komt dit nu pas naar boven of liever gezegd naar buiten?

2 Reacties
LaBou
LaBou 3 feb. 2022 - 11:23

Bij het verhogen van de pensioenleeftijdwas het aanpassen van het pensioen an de gewone burger geen enkel probleem. Gevraagd naar een vergelijkbare aanpassing van de pensioenleeftijd voor politici reageerde Pechtold met de opmerking: moeilijk, moeilijk, moeilijk. En daarna is dáárvan niets meer vernomen.

JoostV2
JoostV23 feb. 2022 - 13:27

Natuurlijk kun je pas een ict systeem gaan bouwen als je een wet hebt wat je wil gaan belasten. Dat is er nu even niet. Verder gelijk. Maar hoezo zag dit niemand aankomen in 2016. Hebben al die adviesorganen zitten slapen?

FredD2
FredD23 feb. 2022 - 5:04

Kastdeur open, met de bezem alles erin vegen (of met een sneeuwschuiver) en wachten op een volgende kabinet. Ik denk dat dat gaat gebeuren. Overigens is het huwelijk ICT en overheid verdoemt te mislukken. Grote ICT projecten duren vanaf de tekentafel tot aan het einde vaak langer dan een regering of b.v. een gemeenteraad en dan komt er een nieuwe kapitein waardoor alles weer op de schop gaat en er weer 3 a 4 jaar en een flink aantal miljoenen naar de kl*te gaan. Dit is natuurlijk prachtig voor ICT bedrijven, die blijven maar geld verdienen door dit wanbeleid vanuit de overheid en de burger? Ach die betaalt wel hoor. Overigens denk ik dat de belastingdienst wel kan, maar niet wil. Een 0% tarief bestaat namelijk al en is niets nieuws. Tijd om deze bende aan te klagen. Dit is bij elkaar toch wel een enorm grote dievenbende.

Kuifje3
Kuifje32 feb. 2022 - 23:54

Zelfs als Rutte het uitstekend gedaan had in zijn eerste kabinetten dan had hij er mee moeten stoppen. Macht brengt het slechtste in een mens naar boven en in veel landen is de maximale periode waarin iemand aan de macht mag zijn gemaximeerd. Kijk bijvoorbeeld naar de VS. Rutte is veranderd. Kijk naar hem tijdens de debatten in de kamer. Hij kijkt wat ongeïnteresseerd om zich heen en weet steeds weer iedereen met kluitjes in het riet te sturen. Dat was in zijn begintijd toch echt anders. Hij is ver over zijn houdbaarheidsdatum heen. Kijk naar de peilingen… de kiezer ziet het ook.

2 Reacties
Bastet2
Bastet23 feb. 2022 - 12:46

De kiezer ziet het ook? Het grootste deel van de kiezers heeft altijd al gezien wat voor flapdrol Rutte is. Het is nog steeds dezelfde lapzwans die hij al die tijd geweest is.Tien jaar lang is hij problemen aan het weglachen en dooschuiven geweest. Dat het jou nu pas op begint te vallen heeft niks met de houdbaarheidsdatum van Rutte te maken. Het is hooguit verheugend dat nu ook het kennelijk net wat minder geestelijk gemankeerde deel van de VVD-aanhang tot dat inzicht aan het komen is. Het is dan alleen nog wel te hopen dat ze dat straks in het stemhokje niet opeens weer vergeten zijn...

Kuifje3
Kuifje35 feb. 2022 - 22:56

@Basted: ik heb NOOIT Rutte gestemd. Ik kan me in jouw rare suggestie dan ook helemaal niet vinden. De kiezer waar ik op doel is dat deel dat op hem stemt of heeft gestemd. Ooit ruim 40 en inmiddels pakweg de helft daarvan. Hij is zeker wel flink veranderd. Macht corrumpeert en hij heeft al erg lang erg veel macht. Wat echter vooral kwalijk is dat in de kamer er zo weinig echt tegengas wordt gegeven.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 feb. 2022 - 21:47

Ik verwacht eerder dat ie er nog meer puin bij gaat maken - dat is de aard van het beest nu eenmaal

Frederikus2
Frederikus22 feb. 2022 - 21:37

Als Rutte er in drie kabinetten een puinhoop van gemaakt heeft, hoe kun je dan verwachten dat het de 4e keer beter wordt.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje35 feb. 2022 - 22:58

@Frederikus: een betere puinhoop wellicht?

pd5lwd
pd5lwd2 feb. 2022 - 19:32

ICT-systemen ja daar win je een oorlog mee. Bedoel bied iemand hackers aan terwijl je eigen land zijn belasting niet eens klopt.