Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Rutte IV maakt een verre van flitsende start

  •  
16-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Bordesfoto van het nieuwe kabinet
Wanneer je zegt dat iets niet mag, moet je bereid zijn de politie op de overtreders af te sturen.
Misschien is het niet helemaal fair om al na een week een balans te willen presenteren, maar niemand kan volhouden dat Rutte IV een flitsende start heeft gemaakt. Reden voor bezorgdheid is er in elk geval zeker na een kleine zeven dagen kommer en kwel.
ANP-442639249
Afgelopen maandag trad het nieuwe kabinet aan. Al vrijwel meteen kreeg het een rapport van het Centraal Planbureau (CPB) voor de kiezen, waarin bestraffend stond dat Rutte IV volgens zijn regeerakkoord met geld gaat smijten. Tientallen miljarden wil het uitgeven voor onder meer klimaat, stikstof, woningbouw en onderwijs. De staatsschuld zal daardoor oplopen van een dikke 50 procent van het bruto binnenlands product nu tot niet minder dan 92 procent in 2060, becijferde het CPB.
Je kunt erop wijzen dat deze berekeningen voor de zeer lange termijn tal van onzekerheden bevatten, en dat het allemaal nog flink mee kan vallen. Je kunt ook onderstrepen dat de staatsschuld in diverse EU-landen op dit moment al een stuk hoger is dan 92 procent, zonder dat de wereld vergaat. Niettemin is de kritiek van het planbureau pijnlijk voor Mark Rutte c.s. In de verkiezingscampagne van 2012 sneerde de VVD-leider nog dat als de ‘socialisten’ het beheer zouden krijgen over de Sahara het zand snel op zou zijn. Hoe zit dat met een door de liberalen geleid kabinet?
Maar het bleef niet bij de CPB-bezwaren. Ook de eigen achterban kwam in opstand. De afgelopen dagen dwarrelde een woedende protestbrief van de ouderenorganisaties van VVD, D66 en CDA op de kabinetsburelen neer. Zij pikken het niet dat het minimumloon en de uitkeringen volgens het regeerakkoord flink zullen stijgen, maar dat de AOW achterblijft. Vrijwel tegelijk liet zowel PvdA als JA21 weten dat zij dat plan zeker niet zullen steunen. Daardoor maakt het in de senaat, waar de regeringspartijen niet de meerderheid hebben, weinig kans.
Ook dat was nog niet het einde van de lijdensweg van het kabinet. Minister Dilan Yesilgöz van Justitie wekte – in een naar ik aanneem onbewaakt ogenblik – de indruk dat ze de handhaving van de coronamaatregelen niet zal afdwingen. ‘Dat is iets voor de mensen zelf,’ liet ze weten. Zelfs in het eigen coalitiekamp werd dit ‘een onverstandig signaal’ genoemd. Yesilgöz zag dat waarschijnlijk zelf ook wel in, want al heel snel beloofde ze dat ze wel degelijk zorg zal dragen voor naleving van de regels.
In hoeverre dat echt zal gebeuren, kun je je inmiddels afvragen. Vrijdag gaven Rutte en de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers hun eerste coronapersconferentie. Opnieuw kreeg je het gevoel dat de premier niet staat te springen om sancties op te leggen aan degenen die de coronavoorschriften aan hun laars lappen. Dat bleek trouwens al meteen de volgende dag, toen in tal van steden de kroegen ondanks een verbod van het kabinet ‘uit protest’ de deuren openden en meteen propvol zaten.
Opnieuw kun je daar je wenkbrauwen over fronsen. Wellicht is het nogal overtrokken dat het kabinet wil doorgaan met de ‘lockdown’ nu de ziekenhuiscijfers maar blijven dalen. Maar wanneer je zegt dat iets niet mag, moet je bereid zijn de politie op de overtreders af te sturen. Anders maak je je ongeloofwaardig.
Ook de ophef over het coronabeleid was voor het kabinet niet de laatste tegenvaller. Gisteravond trokken duizenden Groningers in een fakkeloptocht door hun stad. Zij zijn boos over zo’n beetje alles, maar vooral over de plannen om in de provincie veel meer gas te winnen dan eerder was afgesproken. Bovendien bleek het kabinet aanvankelijk te weinig geld te hebben uitgetrokken voor de gedupeerden van de aardbevingsschade, iets wat vliegensvlug hersteld moest worden.
Ongenoegen volop dus. En dit was pas de eerste week voor Rutte IV.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Ewout Pool
Ewout Pool16 jan. 2022 - 13:40

Dit is slechts het zoveelste in een rij: 100km p/u op de snelweg? Wordt niet gehandhaafd. Vuurwerkverbod? Wordt niet gehandhaafd. Coronaregels? Worden ook niet gehandhaafd. Alle drie de regels worden overigens massaal overtreden, dus hebben ook nauwelijks draagvlak. Misschien dat de regering dat ook is moet meenemen voor ze weer nieuwe regeltjes verzinnen….

1 Reactie
The Apple
The Apple17 jan. 2022 - 3:46

Handhaven in het geval van een meerderheid maakt onpopulair en in het geval van een minderheid populair bij een bepaalde groep kiezers. Handhaven in het geval van ondernemers maakt je onpopulair bij de ondernemers.

EenMening
EenMening16 jan. 2022 - 13:29

Tot en met Rutte III voerde onze MP een zeer solide financieel beleid. De staatsschuld werd zo laag mogelijk gehouden, zodat er in geval van een crisis, zoals corona veel geleend kon worden. Na zo'n crisis zou het aflossen van de staatsschuld weer hoge prioriteit moeten krijgen. Rutte IV wijkt af van dit solide begrotingsbeleid en schuift de schulden door naar volgende generaties.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 15:05

Zo solide dat het aantal voedselbanken de pan uit rees en dat de zorg voor steeds minder mensen toegankelijk werd en dat de rechtstaat feitelijk is afgeschaft

wittecisnoot
wittecisnoot16 jan. 2022 - 15:08

Was dat maar voor de volgende generatie... De zeven vette jaren zullen weer niet eeuwig duren. Hoge inflatie is al een teken dat het snel kan kantelen. Bij de volgende recessie zal er hard bezuinigd moeten worden want het zal op zijn. Dan bezuinigen doet het meeste pijn bij mensen die dan op hun zwakst zijn.

Bastet2
Bastet217 jan. 2022 - 8:16

Het afbreken van sociale structuren, het weglachen van problemen en het vooruitschuiven van noodzakelijke investeringen is geen solide financieel beleid maar wanbeleid. Dat is net zo goed doorschuiven naar volgende generaties. Het visieloze beleid van Rutte I tm III waarmee fraude ter waarde van 5 miljoen werd bestreden heeft geleid tot vele miljarden aan reparatie, verpeste levens van ouders en kinderen en zelfmoord. Echt een goed voorbeeld van solide financieel beleid.

DeDunneVanDam
DeDunneVanDam16 jan. 2022 - 12:54

Ik heb het wel eens met de conclusie van het artikel, maar het volgende is toch een flauwe reden: "Al vrijwel meteen kreeg het een rapport van het Centraal Planbureau (CPB) voor de kiezen, waarin bestraffend stond dat Rutte IV volgens zijn regeerakkoord met geld gaat smijten. Tientallen miljarden wil het uitgeven voor onder meer klimaat, stikstof, woningbouw en onderwijs" In dat geval kan Rutte IV het volgens de auteur nooit goed doen. Als er niks extra was gekomen, dan het de auteur geklaagd dat er Rutte verder gaat met zijn afbraak beleid en dat er veel meer geinvestereerd moet worden in klimaar, woningen en onderwijs". Nu gebeurt het en is het ook weer niet goed.

2 Reacties
nikita72
nikita7216 jan. 2022 - 14:36

Investeert Rutte in klimaat? In onderwijs? In woningen? Het kabinet geeft extra geld uit, maar het is de vraag of het goed terecht komt. Veel zal uitgegeven worden door organisaties waarop het parlement weinig invloed heeft op maat die natuurlijk wel ieder jaar hun budget opmaken.

Cam Millo
Cam Millo16 jan. 2022 - 17:05

@DeDunneVanDam 16 januari 2022 at 13:54 Ik heb het wel eens met de conclusie van het artikel, maar het volgende is toch een flauwe reden: Een flauwe reden is ook een reden

wittecisnoot
wittecisnoot16 jan. 2022 - 11:24

Helaas zitten we nog zo goed als zeker meer dan drie jaar hier aan vast. Hoe slechter coalities in de peilingen komen te staan, hoe vaster ze op het pluche komen te zitten.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 15:06

Ze overleven het niet - het gaat er naar uitzien voor iedereen en dat komt door het jarenlange wanbeleid van Rutte .