Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Rutte IV, de genormaliseerde Staphorstvariant

  •  
16-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
horeca

© cc-foto: Skitterphoto

Ook dit 'nieuwe' Rutte-kabinet ziet geen waarde in uitgaan en vermaak.
Wat we zagen aankomen gebeurde; ook onder het ‘nieuwe kabinet’ betalen horeca en cultuur de rekening.
Het is al vaker – al te vaak misschien – gezegd: juist die sectoren die met dure experimenten en fieldlabs hebben aangetoond maximale veiligheid te kunnen organiseren, met placering, testen voor toegang, looplijnen en het handhaven van afstand, blijven gesloten. Waar de Browniaanse bewegingen binnen de meubelboulevard of de doe-het-zelf gigant worden toegestaan is voor gecontroleerde heropening van horeca en cultuur geen plaats.
Het argument, ‘als we horeca en cultuur openen creëren wij ook daarbuiten en in bijvoorbeeld het openbaar vervoer extra beweging’ klinkt hol. Datzelfde is tenslotte over de opening van elke andere sector te beweren.
Nu Nederland als vrijwel enige land cultuur en horeca blijft sluiten ligt een ideologische verklaring meer voor de hand: ook dit ‘nieuwe’ Rutte-kabinet ziet geen waarde in uitgaan en vermaak. De telkenmale aangetoonde economische cijfers voorbij: alcohol, kunst en cultuur zijn slecht voor onze ziel.
Het Gordon en Dixieland van de rechts-liberale VVD, de angst voor de gedoogpartner van Rutte I, die cultuur pesten tot nieuw speerpunt van regeringsbeleid uitriep, de christelijke, protestantse invloeden binnen het kabinet? Een geïnstitutionaliseerd wantrouwen van vreugde en vermaak? Het is moeilijk te zeggen welke invloed telkenmale de doorslag geeft.
Wel moet ik opnieuw denken aan het kabinet Balkenende II. Dat tot stand kwam nadat D66, tegen heug en meug toetrad, om wat toen algemeen, ook in de mainstream media, benoemd werd als stap om ‘de Staphorst-variant’, een kabinet met CU of SGP, te voorkomen. Ter bescherming van de liberale waarden, van de vrijheid van het individu.
Soms snak ik naar dat D66.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Backtobasics
Backtobasics16 jan. 2022 - 22:20

@Griezel Waar de link ligt? De puriteinen.............., een groep die een stroming in het calvinisme vertegenwoordigde, en die de aandacht sterk richt op de innerlijke geloofsbeleving en een strikte levenswandel. Veel Britse puriteinen waren vanwege de weerstand in eigen land naar de Nieuwe Wereld ( Amerika ) geëmigreerd. De Duitse socioloog Max Weber ontvouwde (1864-1920) de these dat er een direct verband is tussen calvinisme en kapitalisme. Materiële voorspoed zou een blijk zijn van Gods zegen en Gods zegen weer een blijk van iemands uitverkiezing. Weber signaleert het begin van die ontsporing al bij Benjamin Franklin (1706-1790). Zo kon het huidige Amerika ontstaan met haar kapitalistische uitwassen en schrijnende armoede. Alexis de Tocqueville ( 1805-1859) zag het Het grote risico van de puriteinse levenshouding is,... dat het materialistische streven zo gaat overheersen dat de religieuze drijfveer op de achtergrond raakt. Er ontstaat dan een tweedeling in het leven.

Wilhelm Carton
Wilhelm Carton16 jan. 2022 - 20:04

De pandemie heeft Nederland nu 22 maanden in de greep en vergde al ongeveer 30.000 doden. De regering en het Outbreak Management Team zorgden met herhaalde lockdowns dat de patiënten-lawine niet de zorg-capaciteit overweldigde. Maar de moeizaam bereikte beheersbaarheid ging na elke volgende versoepeling weer teloor. Die versoepelingen werden bepleit door een meute die de uitgaansbeperkingen zat is, en door getroffen zelfstandigen en ondernemers die interen op hun reserves en failliet dreigen te gaan. Maar wie failliet gaat leeft nog en kan na de pandemie opnieuw beginnen. Alle 30.000 doden zijn en blijven definitief en onherstelbaar dood en gestorven. Daarom hebben de protesterende groepen ongelijk en heeft deze regering van VVD-CDA-D66-CD het gelijk aan zijn kant. Het is onmenselijk om vanwege economisch belang de corona-patiënten maar af te schrijven, als "dor hout" zoals Telegraaf-journaliste Marjan Zwagerman in 2020 nietsontziend betoogde.

4 Reacties
Alisia Sauer
Alisia Sauer16 jan. 2022 - 21:32

Waar het hier volgens mij om gaat is de keuzes die gemaakt worden. Eerst de musea, daarna Ikea, zou een benadering kunnen zijn. Maar dat schijnt in Nederland niet aan de orde.

lmgikke
lmgikke17 jan. 2022 - 7:50

door te sturen op IC capaciteit heeft het kabinet NIET gestuurd om het aantal slachtoffers te minimaliseren. De regering heeft het gelijk NIET aan zijn kant. Dat zal de geschiedenis ons leren. Het was juist deze regering die mensen heeft afgeschreven. Door te sturen op IC capaciteit (en dat beleid is pas afgerond als er groepsimmuniteit is!!!), heeft men dus bewust mensen opgeofferd.

Duralex
Duralex17 jan. 2022 - 9:31

Er overleden in NL de afgelopen twee jaar zo'n 300.000 mensen. Waarvan een klein deel aan Corona. Ze waren gemiddeld even oud of zwak als al die andere overlijdens. Het is dus geen wereldschokkend cijfermateriaal. Lockdowns zijn tools voor believers. Je kunt ook zonder, nu je weet dat Corona blijft en er nog geen variant is geweest die zo heftig was als de eerste.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2022 - 12:01

@Alisia welke criteria zijn er nu echt gehanteerd? Niet erg logisch ook dat het manvolk weer naar het bordeel mag. Niet de plaats waar keurig afstand wordt gehouden lijkt mij.

Backtobasics
Backtobasics16 jan. 2022 - 18:21

Wie de oorsprong van het Neolibealisme bestudeerd, ziet al snel dat er veel connecties zijn met " conservatief " christelijke waarden. Met Amerika als duidelijk voorbeeld. Godsvrezend,Hard werken ( tegenwoordig vooral investeren, en beleggen) conservatieve gezinswaarden, bidden, en een "mensbeeld" dat uitgaat van het " slechte in de mens " dat vooral onderdrukt moet worden. Kunst ,Cultuur en kritische( vrij )denkers passen niet in dit plaatje.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 20:03

Interessant waar ligt die link precies ?

pahan
pahan16 jan. 2022 - 16:20

De enorme lobby om alle lol uit het uitgaan en het culturele leven te halen is niet Rutte te verwijten hoor. In mijn regio is het uitgaan nooit gestopt. Het zit in keten, schuren en bij mensen thuis maar iedereen wist elkaar gewoon te vinden. Het totale falen van de handhaving leidt er toe dat de boel nu niet open kan, omdat je de ongehoorzaamheid gewoon in de vergelijking meeneemt. Dat zou ook zomaar beleid kunnen zijn, om te voorkomen dat de druk te hoog wordt maar toch. Je ziet het nu ook, dan kunnen de sexwerkers eindelijk hun werk hervatten om de Voice kandidaten te ontlasten, gaan kroegen ineens als 'protest' open. Met als logisch gevolg dat de kappers binnenkort weer dicht moeten. Maar die logica zien ze natuurlijk niet.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 jan. 2022 - 15:45

Volgens mij worden de besluiten gewoon genomen op basis van (medische) modellen en adviezen. Denk niet dat er zo veel politiek ligt in de besluiten.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 16:25

Kom maar met de cijfers dan.

Uw Psychiator
Uw Psychiator16 jan. 2022 - 17:19

@ A little bit of sunshine (16:45u) - ook medische modellen en adviezen kunnen ernaast zitten, i.e. niet de best mogelijke afbeelding van een crisissituatie voorstellen, en de bijbehorende adviezen verstrekken (als het model niet conform de buitengewoon complexe werkelijkheid is; zo men wil: de best mogelijke benadering daarvan - dan levert dit noodzakelijk ook niet de beste gedragsregels op). Wie zich verdiept in de historie van de geneeskunde, die kan over deze kwesties een en ander leren. Ik zelf vond de geschiedenis van de psychiatrie tot nog toe de meest boeiende (en vaak ook onthutsende) afdeling van zo een studie. Overigens: als je het over huiveringwekkend slechte 'modellen' en de daarbij horende buitengewoon ernstige consequenties voor gewone mensen hebt, en je wil meer weten, dan valt het lezen over de geschiedenis van de economische 'wetenschap' ook onder de verplichte nummers. Wat verbindt nu de geneeskunde (met name de psychiatrie) en de economie? Menselijk gedrag. Dat is wispelturig, capricieus, en zo vaak onvoorspelbaar; al helemaal in tijden van echte crisis. Wie pretendeert hier werkelijk greep op te hebben, en dus ook goede voorspellingen te kunnen doen, die schaatst zo vaak op flinterdun ijs. Creatief gebruik van statistieken uit het verleden biedt geen enkele werkelijke garantie voor de toekomst. Natuurlijk: een huisarts kan bij één patiënt op grond van zekere symptomen vaak de enig juiste diagnose stellen, en een behandeling bieden met een slagingskans die de 100% nadert. Maar bij het onderwerp 'een pandemie en het gedrag van menigten' ligt het natuurlijk heel anders - iedereen kan dat inzien. Waarom schrijf ik dit nu eigenlijk? Omdat Erwin Angad-Gaur een geslaagd kort essay aanbiedt. Hij weet aan essentiële punten te raken, de juiste vragen te stellen, oppert hier en daar een causaal verband, maar vervalt nergens in zure, zelfmedelijderige gemeenplaatsen. En dat beeld van een 'Brownian Motion' bij de meubelboulevard en de 'DIY-business' vind ik een heuse vondst.

spelregeltoerist
spelregeltoerist16 jan. 2022 - 15:27

Ik snak meer naar de tijd dat D66 maar twee zetels had. Met het aantal zetels dat ze nu hebben denken ze dat zij het in het land voor het zeggen hebben met hun “nieuw leiderschap”, een term die helemaal op drijfzand is gebaseerd en die de partij dan ook telkens met voeten treedt…

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 16:25

Ik verdenk D66 ervan dat ze door de BVD (nu AIVD) zijn opgericht om de grote partijen te bevoordelen - ze maken altijd onmogelijke coalities mogelijk terwijl ze eigenlijk totaal geen serieuze standpunten hebben. De SP is tenslotte ook opgericht door de BVD om de democratie te ontwrichten (de CPN kleiner te maken)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 15:18

Dat D66 die met het rookverbod meeging waar het begin lag van de afbraak . Dat D66 dat meeging in accijnsverhogingen waar het begin lag van de afbraak . D66 zijn zelf ook ontzettende trutten wiens idee is dat cultuur in musea zit te hangen en vooral niet zich in duistere rookholen ontwikkeld . Onze popmuziek is nog nooit zo slecht geweest als nu.