De zege van de BBB oogt groot maar heeft kenmerken van een Phyrrusoverwinning. Het kabinet kan in de Eerste Kamer nog steeds met behulp van links meerderheden construeren. De zetels van Groen Links en de PvdA zijn daarvoor genoeg maar in een aantal gevallen zullen ook Volt en de Partij voor de Dieren willen meewerken. Dan is de positie van Rutte IV zelfs riant. In de zijlijn hebben we dan de SP die wellicht nu en dan een snoepje aanneemt van Rutte ook al weten ze bij die partij nog zo goed dat dit de vreemde meneer is waar ze altijd zo voor gewaarschuwd worden.
Het kabinet kan met gerust hart proberen de stikstofregelingen en de spreidingswet door de oude Eerste Kamer te krijgen. De nieuwe zal zich ook wel laten temmen. De beproefde technieken liggen klaar. De zetelverdeling geeft daar ondanks de schijn van het tegendeel alle aanleiding toe. Je zult zien dat er net als tijdens Rutte II ineens weer sprake is van een ´constructieve oppositie´.
De BBB zit vol voormalige VVD- en CDA-bestuurders. Die zullen de neiging hebben compromissen te sluiten om in het Provinciehuis op het kussen te komen, bijvoorbeeld als zij daarmee de toepassing van stikstofregelingen wat kunnen verzachten. Dat leidt dan tot interne ruzies en misschien wel afsplitsingen. Rutte hoopt daar uiteraard op. Dat is dan een reden temeer om het bestaande kabinetsbeleid op de oude voet voort te zetten. Tijd winnen is nu in zijn belang. Ook hebben we nog altijd het gezegde: "Kom tijd, komt raad".
De VVD heeft zich opmerkelijk goed gehandhaafd. Caroline van der Plas is er juist niet in geslaagd die partij leeg te eten. Van de coalitiepartijen Van de coalitiepartijen was het vooral het CDA dat op de koffie kwam. De ChristenUnie en D66 moesten maar een klein verlies incasseren. Rutte zal D66 tevreden moeten stellen door meerderheden op links te zoeken voor plannen die de BBB en aanverwante partijen juist verfoeien. Maar wel zo dat hij het CDA binnenboord houdt. Daar zit altijd het risico in dat een geitenpaadje toch naar het ravijn leidt.
Ondertussen kan Caroline van de Plas niet veel meer doen dan mopperen in de zijlijn. Daar begon ze al mee tegen het eind van de uitslagenavond toen een NPO-verslaggever haar dit scenario voorlegde. Ze leek wel iemand die in de politieke carrousel steeds misgreep als de pluim voor een gratis rit voor haar neus werd gehouden. Steeds trekt de spullenbaas hem vlug de hoogte in.
Wie de uitslagen vergelijkt met die van de laatste Kamerverkiezingen komt tot een andere conclusie. Vergeleken daarmee hebben alle coalitiepartijen – ook de VVD – een vernietigende nederlaag geleden maar dat vertaalt zich niet in machtsverhoudingen. Het is een reden te meer voor VVD, D66, CDA en CU om zich aan elkaar vast te blijven houden.
Gedurende de uitslagenavond kwam de electoraal geograaf Josse de Voogd met interessante analyses. Hij stelde vast dat veertig procent van de kiezers thuis was gebleven. Je kunt er volgens hem geredelijk van uit gaan dat hun opvattingen veel gemeen hebben van die met de stemmers op rechts populistische partijen. Zo bezien heeft een grote meerderheid van de bevolking zich van de regerende partijen afgekeerd. Zo lang zich dit niet vertaalt in verzet, is er echter voor Rutte en de zijnen weinig aan de hand. Koelbloedigheid is het devies als ze het tot de Kamerverkiezingen van over twee jaar willen volhouden.
Dit is een eerste appreciatie in de nacht van woensdag op donderdag. Het zou mooi zijn als ik ongelijk kreeg. Voor hetzelfde geld raakt een sleutelfiguur in paniek. Wobke Hoekstra bijvoorbeeld. Dan gooit hij ineens zijn politieke aandelen op de markt net zoals de speculanten dat dinsdag deden met die van Credit Suisse.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: alle verhalen over streng asielbeleid zijn leugenpraat en propaganda.
Naschrift: Coalitie is een vrouwelijk woord en het lijflied van de komende maanden wordt 'Embrace me my sweet embraceable you'. Dit is het plan voor de Eerste Kamer:
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Ik heb nog geen vertegenwoordiger van kleur gezien bij de BBB, een echte afspiegeling van onze samenleving is deze partij dus ook weer niet. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-867564.pdf
@ Panthera: Niet alleen is BBB geen afspiegeling van de samenleving, het heeft geen omvattende en consistente politieke visie, naast enkele speerpunten als "geen uiterste datum 1 januari 2030" en "geen onteigening van boeren". Het is vlees noch vis (noch een vegetarisch, laat staan veganistisch hapje). Ik ben ervan overtuigd dat de BBB-hype voorbij gaat als realistische politiek moet worden bedreven.
Een terecht nuchtere analyse. Toch schat ik in dat dit laatste kabinet-Rutte de eindstreep niet haalt. Binnen het kabinet zullen m.i. de spanningen groter worden doordat het CDA zich gedwongen ziet zich wederom te "herbronnen" en meer kleur op de wangen te krijgen, en daarmee ook de plattelandsbevolking weer meer aan zich wil binden. Anders is het einde van die club nabij. Verder zal Hoekstra op de schopstoel komen te zitten vanwege zijn weinig bezielende campagne en zijn accountantsimago. Waar nog een punt bij komt, dat mij persoonlijk nogal ergert maar niet zo vaak opgemerkt lijkt te worden: hij vat aan het begin van zijn mondelinge reacties altijd eerst uitgebreid de vragen of de punten die aan de orde zijn samen, waarmee hij dus op zich niets toevoegt, om vervolgens nog een beperkte eigen reactie te geven. Hij toont geen enkele visie die iets aanvult. En als de CDA door Hoekstra in een crisis komt lijkt me ook het einde van dit kabinet daar. Tenslotte zullen D66 binnen, en GL buiten het kabinet weinig geneigd zijn veel toe te geven aan hun standpunten over met name stikstof. Al met al zullen waarschijnlijk vervroegde Tweede Kamerverkiezingen komen, hoe ongunstig het gesternte voor de coalitiepartijen ook is.
Ik schreef dat eerder. Van der Plas is sterk omdat de rest zwak is. Wat een zieligheid in Den Haag. Nu moeten zij misschien eindelijk een probleem oplossen. Inmiddels zijn er zo veel dat keuze echt reuze is. Deze 4 partijen zitten 6 jaar al. En zolang linkse wolk dienstbaar blijft verandert niks. Waarom durven zij niet tegen Rutte en co te zeggen: Brijf maar in eigen stront zitten, wij doen niet mee.
qua migratie en asielbeleid is BBB nog een graad strikter dan VVD. Daar zie ik geen oud-VVD-ers overhaaste beslissingen nemen om maar in het Provinciehuis te kunnen zitten. Ref: https://boerburgerbeweging.nl/nieuws/asielbeleid-niet-lullen-maar-poetsen/
Goed gezien Han. En Rutte kan Links onder druk zetten door te dreigen door over Rechts te gaan. Mits dat niet qua maatregelen te ver af staat van D66. Want geen van de coalitiepartijen heeft baat bij nieuwe verkiezingen. Het nadeel is wel dat alle dossiers nog trager behandeld gaan worden. Langer wordt onderhandeld. Dus er dreigt wel inertie. Maar dat is het laatste waar Rutte zich druk om maakt. Zolang Rutte kan blijven zitten, vind hij alles best
Dus zitten we nog vast aan die slechte pensioenwet. PvdA?GL zal wel helpen....
Het meest ellendige van deze uitslag is dat de kiezers voor de BBB de polarisatie tussen de (stedelijke) randstad en overig Nederland bevestigt zien. Als de politiek dat signaal niet oppikt, wordt die alleen maar groter. Daar helpt geen links of rechts of een onnatuurlijke samenwerking daarvan aan als je de BBB als een ongenode gast ziet in het politieke landschap. Sterkte in de ivoren Haagse toren.
Afgaande op de uitslag lijkt de winst voor de BBB lijkt voor het grootste deel te komen uit het leeglopen van de beweging van Baudet en de havering van het CDA. Het politieke landschap lijkt dus niet wezenlijk veranderd.
Afgaande op goede onderzoeken (o.a. van ipsos) komt de winst van BBB van veel meer partijen. Vooral van PVV, FvD en CDA, maar ook CU, SGP en zelfs D66 en SP. Alleen op basis van de uitslag kun je niets zeggen over verschuivingen van de ene naar de andere partij.
Laat links en rechts de regering verder niet steunen. Het gevolg zal zijn dat na nieuwe verkiezingen er een tweestrijd kan komen tussen PvdA/GL en BBB. Daarna zijn we vrij zeker verlost van Rutte als MP wat de uitkomst ook zal zijn.
Je hoeft geen strateeg te zijn om in te zien dat de huidige coalitie gewoon de rit uit moet gaan zitten. Een beetje dealen met PvdA/Groenlinks. Misschien nog extra met PvdD en VOLT. De gerechtelijk stikstofuitspraken ten uitvoer brengen. En de rest volgt. BBB spat ondertussen wel uiteen in allerhande kleinere fracties, het snelgroeiende populisten model. De populiariteit van van der Plas neemt alleen maar af de komende jaren. De financiers van BBB worden ontmaskerd voor het grote publiek en implodeerd. Word een druk jaar. Ik hoop toch in Godsnaam dat de liberalen de volgende verkiezingen een beetje meer aandacht besteden aan het hele speelveld ipv aan hun obsessie "het linkse gevaar" je weet wel, dat stelletje proletariërs dat al je bier op zuipt en alle bitterballen naar binnen propt als jij net lekker je feestje zit te viere over weer nieuwe winstcijfers man!
Op de korte termijn is de nederlaag beperkt gebleven voor Rutte. In de 1e kamer houdt hij onderhandelingen ruimte omdat hij zowel over links als over rechts kan. En in de 2e kamer zal na deze nederlaag het kabinet stabieler zijn omdat de coalitiepartners wel 3x zullen nadenken voordat ze uit de coalitie stappen. Op de langere termijn kan het echter wel eens spannender worden. Mocht de BBB de FvD en Lpf achterna gaan, dan heeft Rutte opeens een flinke dobber in de 1e kamer omdat hij dan opeens alleen afhankelijk is van de Gl/PvdA combi (of een combi van minimaal 4 kleine partijtjes). En qua 2e kamer zullen de partijtoppen van de coalitie partijen nu extra hard gaan nadenken over de positionering voor de volgende 2e Kamerverkiezingen ( de boel uitzitten als trouwe coalitiepartner of een goed getimed mes in de rug ). M.a.w. Ik denk dat Rutte niet heel ontevreden is over deze uitslag, maar dat hij zich wel zorgen zal maken over de vraag of zijn kabinet de volle4 jaar uitzit)
Wat voor Premier ben je als je keuze van de meerderheid van het Volk niet respecteert al die stemmen komen van gewone mensen, en die hebben niet allemaal de vlag op de kop hangen, ze zijn de huidige regering gewoon spuugzat. O ja Rutte, nog even alles door de strot van de onderdanen drukken, voor de volgende verkiezingen. Zielig.
Wat is de keuze van de meerderheid van het (stemmende) volk dan? BBB heeft toch ook geen meerderheid? Voor de rest zijn de stemmen allemaal een beetje verdeeld.
Beste Geweten, Over welke meerderheid heb je het dan? En die gewone mensen, dat is de 60% wie aangeeft dat ze niet meer maandelijks rond kunnen komen van hun huidige inkomen. Zullen die ook echt op de BBB hebben gestemd, omdat ze geloven dat die nieuwe rechtse kliek hun meer financiële armslag gaat geven!
"Wat voor Premier ben je als je keuze van de meerderheid van het Volk niet respecteert" Welke meerderheid? Geen enkele partij heeft een meerderheid van de stemmen gehaald.
@Geweten - Ruim 60% vindt dat de huidige stikstofwet minimaal moet doorgaan.
Het blijkt maar weer dat het altijd slechter kan. Hoe vreemd dat ook uit mijn mond klinkt, maar gegeven het alternatief hoop ik dat Rutte zijn karwij kan afmaken.
Hoe wil BBB de eisen van Brussel m.b.t. stikstof handelen en de rechter buiten spel zetten. Volgens mij kan dat niet, tenzij op straffe van.....( korting?)
Waar een wil is een weg. Dit doet mij denken aan mijn werk. Er is een groep collega’s met een “van do” mentaliteit en een groep die altijd “ja maar” roept en andere tegenwerpingen roept. Met die eerste groep kom je verder in het leven.
Willem D2 Poetin krijgt ook geen vragen......noch tegenwerpingen.......dat is het voordeel van de dictator die om hem heen enkel jaknikkers verzamelt.
@Willem D2 "Waar een wil is een weg. " Waar een loze kreet geuit wordt komt geen oplossing.
Als ik zie waar Italië en Frankrijk mee wegkomen en laten we vooral Polen en Hongarije niet vergeten (zie liever hun wetten niet hier, maar dat is een ander verhaal), dan kan Nederland zich ook echt wel wat assertiever opstellen.
Als je beter kijkt is er inderdaad weinig veranderd. De groei van BBB en JA21 komt volledig bij FvD, PVV, SGP, VVD en CDA vandaan. Hooguit kun je zeggen dat links iets gegroeid is omdat die een zetel van CU en 50plus pakken. Voor het stikstofbeleid is dit wel gunstig denk ik omdat de VVD het bedrijfsleven wil steunen en het land van het slot wil en daardoor met links wil samenwerken.
Daan Ouwens: in veel democratische landen zou zo'n uitslag als een grote motie van wantrouwen gelden voor de regering. En we hebben in de campagne toch vrijeel alleen maar de Haagse politici gezien? Reken maar dat ze het zelf ook als een klap op hun hoofd zien.
Waarom zouden protesterende burgers allen dezelfde keuze gemaakt hebben? Waarom juist BBB? Waarom zijn juist afgehaakte kiezers gisteren toch naar de stembus gegaan? Heeft dat misschien met het campagnefilmpje van de VVD te maken? Het wantrouwen heeft richting gekregen. Weg van de oude partijen.
Rutte zal nu proberen een vals compromis aan BBB voor te leggen in de eerste kamer. Een iets milder en halfbakken klimaatplan 2030, met daarin voor de boeren iets gunstiger voorwaarden. Binnen de vooraf ingecalculeerde marges is er wat dat aangaat ruimte zat. Als BBB daar vervolgens niet in mee stemt, zijn het natuurlijk weer 'weglopers', en 'nemen ze hun politieke verantwoordelijkheid niet'. Het is de bekende Rutte-truc. BBB moet gewoon ver bij Rutte vandaan blijven, en pas zaken gaan doen na de val van dit kabinet.
Ja, en dan is het toeslagenschandaal nog steeds niet opgelost en worden de volgende verkiezingen een slachtpartij. Als ze democraten zijn stopt het kabinet ermee en schrijven ze nieuwe verkiezingen uit, maar dat zal wel niet gebeuren.
En als ze tactisch denken laten ze kerrolain 2 jaar bungelen zodat die zichzelf onschadelijk maakt.
@ Ruud62 Jij schrijft: Als ze democraten zijn stopt het kabinet ermee en schrijven ze nieuwe verkiezingen uit, maar dat zal wel niet gebeuren. Ik vind dit een nogal rare claim. Leg eens uit. Waarom moet een kabinet aftreden naar verkiezingen voor provinciale staten. Wat zou hen dan democraat maken? En wat maakt hen geen democraat als ze blijven zitten?
''Waarom moet een kabinet aftreden naar verkiezingen voor provinciale staten. Wat zou hen dan democraat maken?'' Helemaal mee eens Ouwe. Het is in de eerste plaats de taak van de oppositie om een slecht functionerend rechts kabinet te laten vallen. En dat ziet er dus niet in. Wie kent ze niet, de gedogers van het rechtse kabinet Rutte4? Het rechtse JA21 en het rechtse linkslullende GL/PvdA? De partijelites zijn dik tevreden met rechts beleid dat er voor zal zorgen dat de kloof tussen de rijke bovenmodale helft van Nederland en die ander almaar groter wordt. In ruil voor een lichte bijstelling van rechts VVD/D66/CDA/CU beleid.
@DaanOuwens Eens. Er ligt nog wel een rapport over de gaswinning waarvan de conclusies vergelijkbaar zijn met die van het toeslagenschandaal, en dus zou daarover aftreden een consequente stap zijn. Dat brengt het kabinet nog verder in een spagaat, aangezien de uitslag van gisteren laat zien dat het een groot verlies voor de coalitie zou betekenen.
@Ruud62 "Als ze democraten zijn stopt het kabinet ermee en schrijven ze nieuwe verkiezingen uit" Want? De logica ontgaat me.
@Labou "En als ze tactisch denken laten ze kerrolain 2 jaar bungelen zodat die zichzelf onschadelijk maakt." Dat zal vast gebeuren. Maar als onder druk van VVD en CDA nu wordt gepoogd om de agenda van D66 (en deels CU) af te zwakken zou ik als deze partijen geen moment twijfelen om dat niet toe te staan ten koste van inderdaad het laten vallen van dat kabinet. Zoals hieronder te zien: ook mensen die wel wat hebben met BBB zien de gevaren van de onbestuurbaarheid nu ook opdoemen en uiten zich samengevat onder 'een proteststem is zinvol, maar het moet wel werkbaar blijven'. Dit gevoegd onder gewoon het feit dat de BBB dan wel ontzettend groot is geworden maar gewoon niet groter dan die 'linkse wolk' en zich dus op niet meer draagvlak kan beroepen dan die linkse wolk is het voor BBB en ander rechts helemaal niet aanlokkelijk om nu de stembus op te zoeken. Dus misschien @labou is het juist tactisch om nu te laten vallen. Zeker als je ter continuering moet gaan inleveren op de eigen agenda. Wie zal het zeggen ;)
Wat zou Carolina doen als de horde ontevredenen over een paar jaar naar weer een andere populist is overgelopen?
@Joost "Wat zou Carolina doen als de horde ontevredenen over een paar jaar naar weer een andere populist is overgelopen?" Als ze slim is drijft ze het niet zoals de andere populisten het over de top. Nu heeft ze nog mogelijkheden om andere zaken te doen. Maar die gaat ze waarschijnlijk... gelijk de baudet, wilderse en geestverwanten... vakkundig de nek omdraaien.
Tegen welke prijs? Rutte mag, als eens rechts liberale partij, nu de prijs van de linkse wolk gaan betalen. Dat gaat niet lekker vallen bij de oorspronkelijke achterban. Ook dat gedogen gaat de linkse wolk schaden. je kan niet én je afzetten tegen Rutte én hem in het zadel houden. Maar vooral het CDA is nu een zwakke plek. Tien jaar gelden werd PvdA gedecimeerd en geloof maar dat het CDA dat zag. Het CDA heeft al het eerste pak slaag gehad en zal bang zijn om de toenmalige PvdA achterna te gaan. De kans is dat ze, onder het mom 'als de schipper het schip niet keert, dan doet de wal het', het schip keren en het kabinet verlaten.
Ik denk dat het CDA en D66 er voor gaan zorgen dat het kabinet gaat vallen. CDA moet wat doen aan de stikstof want anders lopen alle keizers weg. D66 gaat dit niet accepteren. Ik denk einde kabinet binnen 6 maanden. Dan verkiezingen en dan 4 jaar formeren
Getalsmatig kan Rutte4 natuurlijk met behulp van PvdA/GL doorgaan, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Ik heb eens gekeken naar de provincies en daar is het overduidelijk dat de VVD niet eens nodig is in de meeste besturen. Vaak is een combinatie van BBB, CDA, Ja21 en een locale partij of SGP al genoeg voor een werkbare meerderheid. Utrecht, en Noord Holland zijn nu nog spannend, maar in beide provincies kan BBB alleen of samen met VVD of GL ook nog steeds de grootste worden. In dat geval zijn ze ik ALLE provincies de grootste. Rutte kan dat natuurlijk niet negeren en Hoekstra ZAL dat niet negeren. Ook de Christen Unie zal haar conclusies wel trekken waardoor VVD66 er alleen voor staat en kan ons land zich opmaken voor nieuwe verkiezingen in deze zomer. Als ook in de 2e kamer BBB de macht kan grijpen komen er echt hele andere tijden aan voor ons land. Of dat goed of slecht uit zal pakken zal de tijd uitwijzen. Voor de aanhangers van dit desastreuze stikstofbeleid is dit natuurlijk geen best nieuws, maar voor alle andere crises is het goed als er een echt frisse wind komt om de problemen op te lossen. Het wordt hoog tijd dat de laatste alinea van de stukjes van Han van der Horst niet meer hoeft te worden herhaald.
Als we Rutte dan toch overal de schuld van geven, heeft hij een briljante campagne gevoerd en heeft hij de hele nacht niet geslapen omdat hij in zijn bed lag te rollen van het lachen. Klaver staat buitenspel. Die heeft ingezet op een groot gezamenlijk blok in de Eerste Kamer, en dat is gelukt. Maar de BBB is net zo groot. En dat betekent dat de coalitie maar met een partij handjeklap hoeft te doen. De Kaag wensen via Links, al het andere via de BBB. In de huidige prognose is 24+15 een meerderheid in de Eerste Kamer. "De Tweede Kamer moet het goede stichten, de Eerste Kamer het kwade tegenhouden".
''De VVD heeft zich opmerkelijk goed gehandhaafd.'' Hoezo opmerkelijk? De VVD bedient haar rijke bovenmodale kiezers al decennia meer dan uitstekend. Dankzij de niet aflatende steun van gedogers, sinds Rutte is aangetreden CDA/PVDA/CU/D66 en natuurlijk onvoorwaardelijk GL. Als er een deel van Nederland tevreden kan zijn dan is het wel de VVD kiezer. De belastingen voor inkomen, vermogen en ondernemingen zijn laag, de subsidies voor Tesla's, villa's, zonnepanelen, bedrijven, kinderopvang etc. hoog. Wat wil een bovenmodale VVD kiezer nog meer? De kloof tussen de rijke tevreden VVD helft van Nederland en die andere arme helft wordt daarmee steeds groter omdat iemand toch de rekening moet betalen voor al dat VVD genot. De rijen voor de voedselbanken en die op Schiphol voor een extra luxe klimaatverziekende vliegvakantie langer. En daar gaat dankzij rechtse en linkslullende rechtse VVD gedogers voorlopig geen verandering in komen. Voor het overige ben ik van mening dat het bijzonder onderwijs dient afgeschaft. Alle kinderen naar goed openbaar onderwijs. Ook al is dat tegen het zere been van racisten die eigen kinderen willen segregeren van die ander naar afkomst, kleur, religie etc.
Bij de gedogers van dit kabinet noemt u iedere keer PvdA en GL en vergeet u de PVV die net zo vaak met de coalitie meestemt als de PvdA en GL.
''Bij de gedogers van dit kabinet noemt u iedere keer PvdA en GL en vergeet u de PVV die net zo vaak met de coalitie meestemt als de PvdA en GL.'' Helemaal juist. Wel met dit verschil dat de PVV het niet zal laten om een rechts Rutte kabinet te laten struikelen als ze kunnen. Dat deden ze dus al een (1) keer met het a-sociale Rutte1 dat sociale voorzieningen wilde afbreken waaronder versneld de AOW leeftijd verhogen. En daar hebben we PvdA/GL nog nooit op kunnen betrappen, altijd als een VVD Rutte kabinet in de problemen komt staan ze klaar om VVD Rutte in het rechtse zadel te houden. Verder is de PVV natuurlijk gewoon een afsplitsing van de VVD, rechts met het enige verschil dat ze niks hebben met immigratie, oorlog en beknot worden door EU elite in Brussel.
Ik ben er ook bang voor, maar de kans is dan wel dat ze over twee jaar nog meer afgestraft gaan worden. En dat dus BBB nog groter gaat worden.
Dan hangt er dus ook maar helemaal vanaf hoe de BBB zich ontwikkelt de komende twee jaar. Als ze 'nieuwe partij perikelen' gaan vertonen...
Ik denk wel dat je gelijk hebt Han, al descennia lang wordt het afbreken van Nederland mogelijk gemaakt door de linkse "oppositie" en nog hebben de stemmers op deze partijen niet in de gaten dat zij mede verantwoordelijk zijn voor de ellende.
Ja Han, ik denk ook dat er eerder weer een bank gaat omvallen die meer niet gesteund wordt door gast of deelgenoot, dan dat een politiek kopstuk omdat hij zijn verlies niet zou kunnen dragen, het kabinet daarom nu zou laten vallen. En zoals verwacht zijn de linkse partijen geen biet opgeschoten met het rechts- of linksom spelletje die bij deze verkiezingen gespeeld zijn. De conclusie die je daar uit kunt gaan opmaken, is dat de mensen wel willen knokken voor de rechten van de 'meest' vermogende die ons land nu telt, maar niet voor natuur, kind of kleinkind of voor hen die al in de goot liggen.
Beste Gentleman, Ik moest het effe uitrekenen, maar elke vraagteken staat voor 6500 boeren die nu 'op papier' multimiljonair zijn! Wat een contradictie als je ook naar het MKB zou kijken bij bedrijfsopvolgingen, en ziet hoeveel opgebouwd pensioen in rook is opgegaan omdat daar geen belangstelling voor was. Hoe zou het met die boerenbedrijven gaan aflopen als die willen stoppen, en als de andere boeren geen belangstelling meer hebben omdat zij van Rijk en bank niet meer mogen uitbreiden?
Rutte is niet verslagen door de BBB van Caroline van der Plas , hij kan zijn karwei af maken Ja ,Nederland naar de kl*te helpen !
36 zetels in een 'coalitie' van 6 partijen enkel om de wens van de kiezer ongedaan te maken. Ben benieuwd hoe lang dat goed gaat voor CDA en GL. Leg dat maar eens uit aan je kiezer.
"36 zetels in een 'coalitie' van 6 partijen enkel om de wens van de kiezer ongedaan te maken. " Waar heeft u het over?
@Volrin De linkse wolk die dreigen een rechts kabinet in leven te gaan houden. Dat bedoel ik.
Als Josse de voogd beweert dat de thuisblijvers ook in groten getale op extreem/populistisch rechts zouden hebben gestemd, moet hij wel zo eerlijk zijn, erbij te zeggen dat dat komt door de halve informatie die 'de" (meeste) media aan die mensen verstrekt, waar hij met zijn beweringen aan meedoet. Hij verwart het beeld van de niet stemmer met dat van een door corporate gecontroleerde media.
Het volk heeft toch duidelijk gezegt dat RUTTE klaar is rot dan op met deze luigenaar... anders heeft stemmen toch echt geen zin meer in dit door Rutte kaag verziekte land Groetjes fred van nimwegen
Dit is jouw interpretatie. Als 'het volk' klaar zou zijn zou hij nul stemmen krijgen. Dit is niet het geval. Dus 'het volk' heeft niet gezegd dat Rutte klaar is. Een deel van het volk wel, maar is dat deel dan belangrijker dan het deel wat wel op de VVD of een coalitiepartner heeft gestemd, Fred?
"Het volk heeft toch duidelijk gezegt dat RUTTE klaar is rot dan op met deze luigenaar." Dit waren Provinciale Staten verkiezingen, waarbij de VVD niet is weggevaagd. Dus hoe heeft 'het' volk dan gezegd dat ze klaar zijn met Rutte?
De winst van BBB komt van CDA en FVD. D66 is weer terug op het oude niveau van 2019 , net als GL en PvdA. Toch zit er voor de VVD een flink risico in samenwerking met de linkse wolk in de EK. Die gaan daar wat voor terugeisen. Voor het CDA kan het eigenlijk niet slechter meer dus die zouden er zomaar de stekker uit kunnen trekken. Verder is nog duidelijker geworden dat er een enorme tegenstelling is tussen de grote (linkse) steden en het rechtse platteland. Omtzigt werkt al veel samen met BBB. Als hij zich zou aansluiten kan dat eveneens grote gevolgen hebben.
Ten opzichte van de PS2019 heeft links van het midden niet verloren maar zelfs een zetel (of misschien wel 2 zetels) gewonnen. Het is dus vooral een verschuiving aan de rechterkant.
De boeren krijgen een uitkoopregeling waar de banken een puntje aan kunnen zuigen. Ook krijgen ze een paar nieuwe vergunningen op basis van technische innovatie, enzovoort. Dan is iedereen weer een beetje tevreden (en een beetje ontevreden) en moddert alles weer als vanouds door in Nederland.
Wat Rutte nu gaat proberen, is om een vals compromis voor te leggen in de eerste kamer. Een iets gunstiger halfbakken klimaatplan, met voor de boeren iets gunstiger voorwaarden. De vooraf ingecalculeerde marges zijn wat dat aangaat ruim. Als BBB daar niet in mee stemt, zijn het natuurlijk weer 'weglopers' en 'nemen ze hun politieke verantwoordelijkheid niet'. Het is de bekende Rutte-truc. BBB moet ver bij Rutte vandaan blijven, en alleen zaken doen na de val van dit kabinet.
Baudet is geweest, nu gaan we Caroline bashen. Best, is even schakelen, maar lukt wel. De erfenis van Baudet is er slechts eentje: we hebben nu het partijkartel waar hij het ooit over had. Stem VVD, CDA, D66, CU, PvdA of GL en je krijgt uiteindelijk hetzelfde pakket Rutte+. Samen 39 zetels zo te zien. Als je terugkijkt naar 2002, toen hadden bij de 2ekamer verkiezing LPF en Leefbaar samen 28 zetels. Na alle bobbels van dat virus, via LPF, TON, PVV, FvD en nu BBB, hebben partijen van dit kader, nu BBB, JA21, PVV en FvD samen 24 zetels in de eerste kamer. Dat zullen er in de tweede kamer rond de 50 worden. Bij elke stemming gaat het verder omhoog. Dan mag je er vanuit gaan dat bij ongewijzigde eigenwijsheid over 2 jaar ook deze vliesdunne meerderheid van VVD, CDA, D66, CU, PvdA en GL samen voorbij is.
"Baudet is geweest, nu gaan we Caroline bashen." Dat kunnen en doen ze prima zelf.
Het kabinet kan door, maar de BBB heeft nu ook 2 jaar om zich te bewijzen in de provincie. Er zijn nog zwevende kiezers genoeg, ik heb ook getwijfeld over de BBB, en uiteindelijk in het stemhokje toch 'veilig' voor een middenpartij gekozen. Mocht het kabinet op deze voet door gaan, en de BBB is over 2 jaar stabiel gebleken, dan kan de BBB best nog wel eens een stuk groter gaan worden (ook omdat er dan idd gewoon meer (ontevreden) mensen gaan stemmen). Het worden weer interessante tijden. (en dan hebben we nog een oud CDA stemmenkanon in de kamer dat een keuze moet gaan maken over zijn toekomst)
Hij gaat gewoon zijn karwei afmaken. De vraag is wat hij doet met die ruim 45 % van de bevolking die ontevreden is met hoe deze maatschappij wordt hervormt. Weet hij ze toch binnenboord te houden of gaan zij nog verder van de politiek af staan. Als dat laatste het geval is, dan hebben wij een groter probleem Je kunt zeggen wat je wilt over Caroline van der Plas. Maar zij heeft er wel voorgezorgd dat er gisteren een historische hoge opkomst is gekomen voor de PS-verkiezingen. De BBB is een serieuze alternatief om je stem te laten horen dat je het niet eens ben met het ingeslagen beleid. Hoe het zich gaat ontwikkelen, weten wij niet. Maar laten wij hopen dat de BBB een stabiele factor gaat worden. Want daar is onze democratie mee geholpen.
Een stem op BBB is inderdaad effectief als proteststem, maar de BBB wil nu ook invloed op het beleid uitoefenen. Is er iets dat er op wijst dat BBB een stabiele factor gaat worden? De voorstellen die we tot nu toe hebben gezien, komen neer op ruim baan voor de agrarische sector ten koste van natuur, waarschijnlijk totdat de regering (weer) door de rechter wordt teruggefloten of de EU subsidies in gaat trekken.
Laat ik ook eens speculeren. Ik weet niet hoe de achterbannen en partijkaders van de coalitiepartijen deze uitslag beoordelen. De coalitie in stand houden betekent dat er over twee jaar verkiezingen zijn. Ik denk dat er dan weinig kans is dat de resultaten van deze regering met succes ingezet kunnen worden voor propaganda. Daar is de inflatie te hoog voor en zijn er te weinig problemen opgelost. De coalitiepartijen moeten dan opnieuw verlies vrezen als de BBB zich weet te handhaven in de peilingen en niet al te zeer door interne conflicten wordt geplaagd. De kans op dat laatste neemt toe als ze bestuursverantwoordelijkheid moet gaan dragen. Vanuit de provincies kan ze wel oppositie blijven voeren maar als ze moet gaan regeren wordt het toch anders. Wat heeft het CDA te winnen als ze in deze regering blijft zitten? Ze zullen na nieuwe verkiezingen wellicht in de oppositie belanden maar de BBB, dat is toch de grootste concurrent, krijgt het dan wel veel moeilijker.
"Rutte zal D66 tevreden moeten stellen door meerderheden op links te zoeken voor plannen die de BBB en aanverwante partijen juist verfoeien." Inderdaad, de coalitie heeft wel een klap gekregen maar in de oude eerste kamer lukt het, en in de nieuwe is het met GL, PvdA en eventueel PvdD erbij ook genoeg. Je vraagt alleen wel van het CDA om door te gaan met het beleid dat ze nou juist de kop heeft gekost. "Het zou mooi zijn als ik ongelijk kreeg. Voor hetzelfde geld raakt een sleutelfiguur in paniek. Wobke Hoekstra bijvoorbeeld." Wacht even, wil je nou dat het CDA braaf die stikstofplannen en die spreidingswet goedkeurt of dat het kabinet valt?
Iedereen deed een plas en zelfs met een overwinning van BBB bleef alles zoals het was... En de politiek maar roepen dat ze de burger weer voor zich willen winnen. Leugens natuurlijk, want VVD/Rutte heerst bij de gratie van het verdeel en heers principe.
“ De zege van de BBB oogt groot maar heeft kenmerken van een Phyrrusoverwinning.” Wat een onzin. Dit wordt haar kracht. Als het al zo zou zijn, dan zal ze bij de tweede Kamerverkiezingen zeggen dat ze via de eerste kamer geen potten kon breken. Dat het kabinet spelletjes heeft gespeeld. Dat de BBB dus ook een grote winst nodig heeft in de tweede kamer. Dat anders de gevestigde orde haar blijft passeren. Deze overwinning is de eerste van de tactische zet die ze volledig gaat verzilveren bij de tweede kamer verkiezingen.
Goede analyse van Han. De BBB heeft van deze verkiezingen als het ware een referendum gemaakt voor de stikstofwet. Die wet heeft nog steeds een zeer ruime meerderheid in de eerste kamer en dus kun je concluderen dat een meerderheid van het Nederlandse volk die wet ook wil. Enige minpunt aan de analyse van Han is deze zin: "Het zou mooi zijn als ik ongelijk kreeg. ". Ik ben allesbehalve een Rutte fan en heb gisteren zelfs GL gestemd. Maar als het kabinet valt staat alles stil, terwijl we die stikstofwet over links nu echt heel erg nodig hebben.
"Je kunt er volgens hem geredelijk van uit gaan dat hun opvattingen veel gemeen hebben van die met de stemmers op rechts populistische partijen." Ik ken de theorieën van Josse de Voogd niet, maar in de VS geldt al jaren dat een slechte opkomst juist ten kostte gaat van de sociaal progressieve beweging. Het zijn in Nederland volgens mij tot nu toe ook vooral Extreem rechtse kiezers die zich door populisten en bijbehorende propaganda naar de stembus hebben laten drijven.
Goedemorgen heer van der Horst, de neergang van Rutte is ingezet. Het CDA was al nukkig over '2030', maar ik denk dat ze na gisteren helemaal vrezen voor hun politieke leven. 'Volhardendheid' betekend in een coalitie met Rutte niet dat je achteraf als een held op de troon wordt gehesen en beloond door het electoraat. Sterker: je gaat de afgrond in. Met boter en suiker. Kijk wat dat aangaat maar naar zijn voormalige partner PvdA. Als het CDA nog IETS van een sterk partijbestuur of congres heeft, blazen ze de boel op. Wat dat aangaat is het een kwestie van beter ten halve gekeerd, en maakt men kans een aantal zetels terug te pakken. BBB -die alles goed heeft kunnen aanschouwen- zal voorlopig niet de constructieve broeder uit gaan hangen in de eerste kamer, laat staan haar handen (een beetje) branden aan Rutte. Dat hebben ze wel van de PVV geleerd. De huidige positie van BBB is voor hen prima.
Er zijn volgens mij wel twee belangrijke complicaties. 1. De provincies, waar BBB nu de grootste is, zullen de plannen moeten gaan uitvoeren. En dan zal blijken dat hetbgaat schuren tussen theorie (de wet) en de praktijk. 2. Als Rutte steun blijft zoeken bij PvdA en GL kan het gevolg bij de volgens TK verkiezingen zijn dat Caroline de eerste vrouwelijke mp van Nederland wordt en de VVD zal worden afgestraft.