© cc-foto: Steve Gumaer
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Zoals al eerder bij dit onderwerp gesteld en in de praktijk in Birma en Sri Lanka al gebleken, het boeddhisme bestaat niet alleen uit heiligen, voor de belangstellenden een stukje religiekritiek, want per slot van rekening hoeven niet alleen het christendom en de islam de wind van voren te krijgen. http://www.astrovdm.com/KEDuistereZijdeBoeddhism e.htm
Volgens mij worden deze Rohingya er niet beter op als Kuzu hun pletbezorger is. Het is niet eenvoudig om een meer hypocriet betoog van een politicus te vinden. Kuzu als sympathisant van Erdogan, de Turkse president die moordpartijen organiseert op ongewapende koerden. Kuzu heeft inmiddels vele kansen voorbij laten gaan die een betoog als dit zouden kunnen rechtvaardigen. Kortom ik kan zijn inbreng niet erg relevant vinden.
Het zal u verbazen wellicht, maar juist hier wil de grote leider Erdogan graag een deuntje meeblazen. Misschien dat Kuzu daarom uit de zomerdut is wakker geschrokken.
@DaanOuwens. Kuzu is in ieder geval een bekende politicus, die in de positie verkeert om de het gebeuren in in Myanmar in ieder geval onder de aandacht te brengen, andere politici doen dat niet. Het zou je sieren als je daar inhoudelijk op ingaat, want dat verdienen de Rohingyas, ondanks je negatieve gevoelens over Kuzu, wat overigens terecht is, maar daar gaat het nu niet om en zou de aandacht niet naar moeten gaan. De Rohingyas krijgen te weinig aandacht van bovenaf en ook te weinig in de media. Wie gaat zich sterke maken voor deze mensen?
Al jarenlang is er sprake van grove onderdrukking, kolonisatie en soms zelfs genocide in voormalig Nieuw Guinea: http://www.tanahku.west-papua.nl/index.php/nieuwsberichten/4995-kerkleiders-in-west-papua-machteloos-tegen-overheid.html Maar de wereld is hierover erg stil. Als DENK consistent zou zijn, zou DENK ook hier tegen protesteren.
Kees7 er moet gezien de precaire situatie van de Rohingya's direct actie ondernomen worden, VN etc. Maar verder heb je volkomen een punt, niet alleen West-Papoea, maar Oost-Timor, het verdere verleden Bangladesh, het nog verdere verleden etc......... Als DENK, echt een serieuze discussie wil, dat staat zij voor gelijke rechten voor alle volkeren, dus ook de Koerden. En voor de gelijkwaardigheid en gelijke rechten van alle religies, ook en vooral binnen de islamistische wereld.
Als ik Kuzu goed begrijp denkt hij dat de Rohingya's beter af zouden zijn als Nederland had gezorgd dat Myanmar armer was. Bizar. Overigens hoor ik weinig van Kuzu als de Yezidi's het slachtoffer zijn van moslims, of als Kopten in de knel zitten in het islamitische Egypte. Maar als moslims het slachtoffer zijn is hij er als de kippen bij.
Als deze oprisping eentje in een reeks zou zijn die handelsbetrekkingen met landen die mensenrechten schenden ter discussie stellen dan zou je dit moeten toejuichen. Echter die consistentie is er niet en dan blijft de indruk dat het verhaal in eerste instantie voor de achterban is bedoeld in de zin van het zich opwerpen tot beschermer van islamieten niet alleen in Nederland maar overal ter wereld. In tweede instantie wordt blijk gegeven van de passieve instemming met het inter-islamitisch bloedvergieten in bijvoorbeeld Yemen of Somalie en alle andere plekken op de wereld waar islamieten elkaar afslachten. Of heb ik de vlammende betogen tegen Saudie Arabie of Turkije (Koerden) gemist? Politici buiten natuurlijk situaties uit om macht te verwerven maar dit menselijk leed voor eigen gewin te gebruiken is walgelijk.
Birma werd ooit omgedoopt tot "Unie van Myanmar" in het besef dat het land wordt bevolkt door méér etnische groepen dan alleen de Birmezen, en ook daar waren spanningen. Op de een of andere manier leiden moslims vaak tot gedoe, wat met de lengte van hun tenen te maken zal hebben Maar ook niet altijd. In het Zuiden van Thailand heb je een hoop moslims die perfect harmoniëren met andere bevolkingsgoepen, maar ook een stelletje gevaarlijke moslims die liever bij Maleisië was aangesloten.
@Jansen En waar komt het woord Myanmar vandaan? En welke bevolkingsgroep(en) wordt(en) daarmee aangeduid? En in hoeverre doet de naamsverandering recht aan de vele ethniciteiten in Burma?
Over demoniseren gesproken....zelfs onder deze genocidale omstandigheden kunt u het niet laten om daders en slachtoffers te verwisselen cq de slachtoffers nog een trap na te geven
Beste onleesbaar onleesbaar. (Zo heeft joop uw naam boven uw schrijfsels geplaatst.) Ik ben het met u eens dat heel veel moslims het slachtoffer zijn van de islam. Of dit nu een direct gevolg is van tribale spanning of een andere stroming binnen het geloof. Uw aantijgingen richting het Westen zijn natuurlijk maar gedeeltelijk waar, immers de moslim is hier het meest veilig, en wordt er grote moeite gedaan om hen het zo aangenaam mogelijk te maken. Terwijl u rept over demoniseren, geniet islam hier van godsdienst vrijheid, subsidies, moskeeën en gebedsruimtes, islamitisch onderwijs en wordt er getracht de religieuze overtuiging in te passen in onze maatschappij. We hebben nu twee burgermeesters, vele ambtenaren in hoge posities en is de voorzitter van onze tweede kamer een (zeer bekwame) vrouw met een moslim achtergrond. Ondanks dat moslims ook zeer onwenselijke statistieken aanvoeren, en er nagenoeg louter moslim terrorisme in de wereld is, dekt de goegemeente dit af met de mantel der liefde en hoopt op een goede afloop. Dus uw afkeer van de Westerse beschaving is uw goed recht, maar verwonder uzelf niet wanneer er een kritisch tegengeluid klinkt.
Rohingya zoals ze zichzelf noemen zijn voor het overgrote deel immigranten uit Bangladesh die vanaf 1975 en in de jaren 90 naar Myanmar zijn gekomen ook is er geen onderscheid tussen Rohingya en Bengali te maken. De boeddhistische minderheid in Bangladesh staat zwaar onderdruk en dreigen te worden overlopen en daar ligt waarschijnlijk ook de angst richting de Rohingya minderheid in Myanmar. Ooit waren de boeddhisten een meerderheid in Bangladesh. Weer lijkt het erop dat sprookjesboekenfans elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
@Gerrit Je vertelt zelf sprookjes. Bangladesh is al sinds de 17e eeuw overwegend islamitisch. Dat is ook de reden dat het niet bij India hoort. het hindoeïsme is de tweede grote godsdient, boeddhisme en christendom hebben weinig aanhang. "Rohingya zijn voor het overgrote deel immigranten uit Bangladesh die vanaf 1975 en in de jaren 90 naar Myanmar zijn gekomen." Groter sprookje moet nog verzonnen worden. Als de Rohingya al oorspronkelijk uit Bengalen komen dan was dat eeuwen geleden. Maar waarschijnlijk hebben ze altijd in Myanmar gewoond. Waarom schrijf je zulke onzin ?
Dat het nu enorm uit de hand loopt en dat Rohingya slachtoffer zijn is een feit maar geen zwart/wit verhaal wat het natuurlijk niet minder erg maakt. Dat sprookjesboeken een hoofdrol spelen lijkt me duidelijk! http://www.vriendenvanboeddhisme.nl/2017/geweld.html http://www.americanthinker.com/blog/2013/11/bangladesh_genocide_now_taliban_soon.html https://www.volkskrant.nl/buitenland/radicale-islam-rukt-op-in-bangladesh~a3941689/ https://www.opendoors.nl/vervolgdechristenen/ranglijst-christenvervolging/landenoverzicht/bangladesh/ https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/geopolitiek/de-rohingya-kwestie-slachtoffers-of-daders/
http://www.vriendenvanboeddhisme.nl/2017/geweld.html : prima artikel waarin niets van jouw onzin is terug te vinden, integendeel, de bevestiging dat de Roh. al eeuwen in M. wonen. Geschreven door vrienden van het boeddhisme, de boeddhisten onderdrukken de islamitische Roh, dus ik neem deze bron heel serieus.. http://www.americanthinker.com/blog/2013/11/bangladesh_genocide_now_taliban_soon.html: prima artikel over de onderdrukking van hindoes in Bangladesh. Dat heb ik nooit bestreden. Niks van jouw onzin in terug te vinden. https://www.volkskrant.nl/buitenland/radicale-islam-rukt-op-in-bangladesh~a3941689/ idem https://www.opendoors.nl/vervolgdechristenen/ranglijst-christenvervolging/landenoverzicht/bangladesh/ over de onderdrukking van christenen in Bangladesh. Heeft niks te maken met jouw onzin. https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/geopolitiek/de-rohingya-kwestie-slachtoffers-of-daders/ Aha, hier hebben we 'm. Dit is een zéér boeddhistische website, vertaald in het NL, zou me niet verbazen als financiering plaatsvindt vanuit boeddhistische landen. Bevat flagrante leugens, die ool strijdig zijn met je andere bronnen, maar die jij wel hebt overgenomen. Wees voortaan svp wat voorzichtiger met je bronnen.
Boter op Kop. Spijker wordt misgeslagen. Even een paar willekeurige stukjes uitgelicht "een humanitaire crisis plaats die zijn weerga niet kent" maar wel de armeense genocide ontkennen danwel deze een 'kwestie"noemen. Een Jij bak door Aung San Suu Kyi direct verantwoordelijk te maken voor sektarisch en etnisch geweld dat al sinds 1948 een kenmerk is van Myanmar. Een rode lijn is kennelijk een handelsmissie danwel handel drijven. Juist, want door handel praten mensen niet meer ofzo en dat is precies wat er nodig is. Juist handel kan een punt worden waarop je druk kunt uitoefenen, maar dat kan niet als je er geen banden mee hebt, kijk maar naar N-korea vs Trump terwijl Amerika geen banden had met Iran is er onder Obama tenminste nog een akkoord gesloten. Of dat slim was weten we nog niet, maar het begin van het gesprek en normalisering van betrekkingen is er weer. Aan de andere kant kun je dus wel iets zeggen over landen die dichterbij liggen en de banden groter zijn: Turkije uit de EU, het houdt Europeanen vast zonder aanklacht, pikt bedrijven in en onderdrukt minderheden waarbij overheidsgeweld op Koerden de gewoonste zaak is. Mag ik hieruit opmaken dat u een motie voorbereid waarbij u alle handelsbetrekkingen en subsidies aan Turkije stop wil laten zetten? Dat had ik eerlijk gezegd niet achter u gezocht. Kom ik nog even terug op het economische aspect. Een van de redenen voor het geweld is dat Myanmar het economisch niet overal goed doet, verhoging van de levensstandaard door bijvoorbeeld handel doet over het algemeen de bereidwilligheid tot genocide afnemen, net als toenemende democratisering. iets waar Aung San Suu Kyi voor strijd en het grootte gedeelte van haar leven onder beperkingen heeft moeten doorbrengen. Een begin van een begin is er, maar idd nog geen eindoplossing. Schimmige constructies die opgezet worden door "Leiders" van een land is iets wat breed voorkomt en is absoluut verwerpelijk, als zijstraat noem ik maar een Turkije dat onder leiding van Erdogan een fondsje heeft gemaakt van bedrijven die beschuldigd zijn van mogelijke betrokkenheid bij personen die mogelijk betrokken zouden kunnen zijn bij Gulen. Om dan maar af te sluiten. het is tijd dat Nederland op elke mogelijke manier het beginnende democratiseringsproces in Myanmar op elke mogelijke wijze ondersteunt, ondermeer door erop te wijzen dat een binnenlandse oorlog en genocide (want het niet de enige plek waar daar gevochten wordt) een land minder aantrekkelijk maken voor handel en dat een tijdelijke oplossing welkom is zodat er meer tijd is om een permanentere oplossing te vinden. Of iets in die geest. Kop vol boter en spijker mis dus.. Althans dat is mijn mening
Kuzu zal ook wel vinden dat we Turkije moeten boycotten dan. Als hij niet met twee maten wil meten tenminste.
Hoe staat het eigenlijk met de regering van Turkije, meneer Kuzu? Stoppen zij met het faciliteren van economische betrekkingen van hun bedrijfsleven in China? Werd daar niet een Turkssprekende, namelijk de Oeigoerse minderheid, niet heel erg onderdrukt? Of vind uw president Erdogan in dit geval de centen belangrijker dan principes? Is Turkije in deze kwestie niet meer koopman dan Imam?
Mandara, moeilijk hé, bij het onderwerp blijven, namelijk de meest vervolgde/onderdrukte bevolkingsgroep van nu blijven....
De grootste onderdrukte en vervolgde groep van nu zijn toch juist de Koerden?
Knap, een Nederlandse politicus ter verantwoording roepen voor hoe de turkse premier denkt.
"De aandacht van de Nederlandse media voor de situatie in Myanmar en het leed van de Rohingya is wisselvallig, doch minimaal. Hoewel er bij een opleving van het geweld aandacht voor de situatie is, komt het daarbuiten sporadisch in het nieuws." Waarschijnlijk omdat het land nogal dicht zit. Niet alleen naar het buitenland toe, maar ook intern: slechte infra, onbegaanbare wegen etc. NGO's mondjesmaat toegelaten, en dan beperkte interne toegang: kortom, beperkte (verifieerbare) bronnen. En, treurig genoeg buiten onze "scope". Ik zit me -na het weer eens herlezen van wiki- en het recente Irma, af te vragen hoeveel bv Nargis in het nieuws is geweest. Ik kon het me niet meer herinneren. Ik kon me de 84.500 doden en 53.800 vermisten (=138.300 dood?) niet meer herinneren. Is dat omdat ik zelf over al die doden heen heb gekeken, of was het veel minder in het nieuws dan bv Katrina? Als het minder in het nieuws was, waarom dan? Is het logischer wijs gevolg van het feit dat wij meer gericht zijn op het Westen? Of was het omdat de informatie niet naar buiten kwam, zoals ook nog wel eens in China gebeurd: strenge (interne) censuur? Enfin, met dat in het achterhoofd kan ik me voorstellen dat als een ernstige ramp niet schreeuwend dagenlang op de buis terecht komt, een genocide ook zo veel mogelijk de lokale doofpot wordt ingestopt. Wat moeten en kunnen we ermee? Ik deel op zich de mening dat dit zo ernstig is dat er serieuze consequenties aan moeten hangen. Een boycot is daarbij een pressie middel. Wel verstandig het niet als solo-operatie in te zetten, maar in Europees verband of beter VN-breed. Anderzijds kan dat ook betekenen dat Myanmar op slot gaat en er geen hulpverlener of VN-medewerker meer binnen komt, en dat lijkt mij ook niet een voor de Royinga's veilige oplossing. Aangezien er nogal wat VN-missies bij (begin) van genocides geweest zijn waarbij het resultaat niet echt succesvol was (Bosnie, Rwanda) kan ik me voorstellen dat er weinigen zijn die hun handen eraan willen branden... Wat het westen -en bij voorkeur ook de rest van de wereld- zou moeten doen: heel duidelijk veroordelen, maar wel achter de schermen diplomatiek proberen aan te dringen op een stop. Misschien zinnig om (voorzichtig) te praten over andere oplossingen zoals het creëren van een zelfstandig land. Al zie ik dat niet direct gebeuren, aangezien de Royinga niet als inwoner erkent worden.... Wat natuurlijk wel een probleem is van deze stelling: "explore your opportunities in Asia’s (..) “JA”, zeggen wij en met ons ook verschillende internationale organisaties. De VN stelden in een uitgelekt rapport dat ontwikkelingsinitiatieven die gericht zijn op landen met discriminatoire structuren, waarschijnlijk ook discriminatoire praktijken als uitkomst zullen hebben. Dat is logisch." Dat op zich de stelling inderdaad logisch is: de rijke bovenlaag, "de elite" zal er eerst op vooruitgaan. Maar het impliceert ook dat je dus alleen maar handel zou mogen drijven met Westerse landen. Alle landen met corruptie, kinderarbeid, enorme inkomstenverschillen: je zou ze allen moeten overslaan. Een nogal rode, grote, uitsluitingsvlek.... https://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2016 Anderzijds loop je als je niet investeert ook de kans dat de verschillen tussen het westen en de minder ontwikkelde landen weer steeds groter worden, terwijl de laatste jaren de extreme armoede eindelijk is afgenomen. Landen hebben ook tijd nodig zich te ontwikkelen tot een samenleving met een sterke middenklasse, en daarvoor is toch ook handel nodig...
Uiteraard zijn we indirect ook een klein beetje medeverantwoordelijk aan onderdrukking, niet alleen in Myanmar, maar ook in Turkije, Marokko (West Sahara!), Rusland, China (Tibet) en nog heel veel andere landen. Het is niet alleen een zaak van de regering, maar ook van ons als individuen. We mogen best besluiten niet naar een land op vakantie te gaan waar de mensen rechten onder druk zijn. Of geen spullen meer kopen uit die landen. Overigens wel grappig om Tunahan te horen vragen om "de dominee meer laat prevaleren".
Een vraag in de kop van een artikel wil eigenlijk altijd zeggen dat het antwoord daarop "nee" is. Beetje tendentieus om in de kop Rutte II erbij te halen. Maar goed, het blijft een goede vraag: hoe ver ga je als land om misstanden elders aan te kaarten. Hoe ver ga je om mensenrechten te verdedigen en onze westerse waarden uit te dragen? Probeer je het op te leggen door contact te vermijden, (economische) sancties in te voeren of militaire actie te ondernemen? Vaak heeft juist contact en handel een positievere uitwerking: Je brengt lokale bevolking en bedrijven in contact met hoe het anders kan. Hoewel verandering vermoedelijk dan veel geleidelijker zal gaan. Als regeringen overgaan op sancties, dan moet het wel effectief zijn. Vermoedelijk zal het dan dus grootschaliger via de VN moeten.
Veel geleidelijker of op de lange baan, weet jij het verschil, of ben je onverschillig (Nederlands voor tolerant)?
@Ton14010 Nee hoor, ik vind het verschrikkelijk. Maar ik weet niet hoe je dit moet oplossen of verbeteren en denk niet dat een handelsmissie wel of niet door laten gaan wezenlijk verschil maakt. En het effect van een handelsmissie heeft meerdere kanten, stellen dat we daarmee de onderdrukking mede-mogelijk maken is ongenuanceerd. Goed dat er over geschreven wordt, spoort onze regering mogelijk aan om langs diplomatieke weg wat druk uit te voeren of het bij de VN hoger op de prioriteitenlijst te krijgen.
Ik denk dat de wet van Betteridge in dit geval opgaat (zie https://en.wikipedia.org/wiki/Betteridge%27s_law_of_headlines) : het antwoord op een titel met een vraagteken is altijd ontkennend.
Wat de schrijver eigenlijk bedoeld is dat we zaken doen met Myanmar, en dat we daar mee zouden moeten stoppen. Echter zijn daar de Rohingya meegeholpen? Ik denk het niet. Immers als onze bedrijven stoppen, nemen anderen het wel over. Het is niet meer dan symboolpolitiek. Terecht wijst de schrijver naar internationale organisaties en de VN. Als we een boycot willen, zal dat via de VN moeten gaan. Echter, boycots treffen meestal de zwakkere groepen in een alnd, en niet het regime. Het erbij slepen van Rutte II is wat flauw. Immers ook de schrijver heeft indertijd verzuimd om te protesteren tegen de handelsmissie. Achteraf weten we het allemaal beter.
De enige goede suggestie van dhr. Kuzu is het inschakelen van de VN. Maar dan niet alleen vanwege het drama met de Royinga's, of Jemen, of de Koerden, of welke humane ramp dan ook. De VN moet zich eens achter de principiële gelijkwaardigheid van religie (en gedachte) scharen. Het is nog steeds een feit dat hindoes christenen en boeddhisten in de islamitische wereld de rechten ontberen die de moslims in de westerse en Indiase wereld wel genieten. Zelfs in totalitaire staten zoals Rusland en China (mits men zich niet met de inrichting van de staat bemoeit) is de religieuze ruimte voor de islam groter, dan andersom in vele islamitische staten.
"Terecht wijst de schrijver naar internationale organisaties en de VN." Misschien moet zich eerst eens verdiepen in het feit dat een Saudiër als hoofd van de VN-Mensenrechtenraad https://nos.nl/artikel/2058850-kritiek-op-vn-om-aanstellen-saudier-als-mensenrechten-chef.html
Laten we dan ook gelijk eens onze handelsbetrekkingen met Saudie Arabië tegen het licht houden. Sowieso onze vriendschappelijke banden met het land. Amnesty international waarschuwt dat het regime aldaar mensenrechten op grote schaal schend: "Er is een hoop mis met de mensenrechten in Saudi-Arabië. Enkele voorbeelden: de vrijheid van meningsuiting wordt ernstig beknot, er worden regelmatig executies en lijfstraffen uitgevoerd, er vinden oneerlijke rechtszaken plaats, de sjiitische minderheid wordt stelselmatig gediscrimineerd en vrouwen hebben veel minder rechten dan mannen. En in Jemen leidt Saudi-Arabië luchtaanvallen die, willens en wetens, veel burgerslachtoffers maken." Maar misschien nog wel prangender is de situatievan de Koerden. Amnesty international: " De Koerdische Arbeiderspartij PKK Eind jaren zeventig richtte Abdullah Öcalan de Koerdische Arbeiderspartij PKK op. PKK-aanhangers begonnen een gewapende strijd met als doel een onafhankelijke Koerdische staat binnen Turkije te vormen. Die oorlog heeft inmiddels aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost. Met name in het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw woedde er een felle strijd tussen het Turkse regeringsleger en de troepen van de PKK. Daarna werd de roep om een onafhankelijk staat minder luid en kwam de nadruk te liggen op meer autonomie voor de Koerden. Toch wordt nog steeds gevochten in het zuidoosten van het land. De gevechten laaiden weer op in juli 2015. Zowel Turkije, de Europese Unie als de Verenigde Staten beschouwen de PKK als een terroristische organisatie. De Koerden liggen in Turkije niet alleen onder vuur vanwege hun onafhankelijkheidsstreven. Koerdische strijders maken ook deel uit van de door de VS gesteunde Volksbeschermingseenheden (YPG) die succesvol zijn in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). De Turkse regering is fel tegen IS gekant, maar ook tegen de YPG, die zij als een tak van de PKK beschouwen." Misschien dat we hier ook de Dominee meer moeten laten prevaleren boven de koopman en ons de belangen van de Koerden serieuzer moeten aantrekken. Het volk wordt al deccenia onderdrukt en Europa, ook Nederland hebben de PKK op een lijst van terroristische organisaties staan. Kunt u, meneer Kuzu, als progressieve verdediger van de mensenrechten daar in de kamer misschien ook een punt van maken?
Gelegenheidsargumenten om het maar niet echt te hoeven hebben over Rohingya....het sust wellicht uw geweten(tje) a la 'ik heb het nooit geweten' of 'bevel is bevel', maar dat gaat er niet in bij de ultieme/finale Rechter
@ onleesbaar september 2017 at 09:47 Onzin. En bovendien is er in mijn wereld geen finale/ ultieme rechter. Die vrees of respecteer ik daarom dus ook niet. Tenzij je het hebt over aardse rechters. Wel geloof ik in de wet van oorzaak en gevolg. Die moeten de Boedhisten in Myanmar ook kennen. Daarnaast erken ik ook de universele verklaring van de rechten van de mens die dus ook voor de Rohingya gelden en de Koerden en de Saudiërs en andere onderdrukten. Die laatste twee groepen haal ik aan omdat Kuzu zich als volksvertegenwoordiger heel druk lijkt te maken om een genocide en schendingen van menselijkheid. En over de lijken van de Rohinga's naar Rutte trapt. Dan vraag ik me af waarom ik hem (nog) niet gehoord heb over de Koerden of de vervolging van andersdenkende Turken in Nederland door Turkije. Kortom ik denk dat Kuzu nogal hypcriet is en dat wil ik duidelijk maken. Tenslotte wil ik opmerken dat ik en u dus ook evenveel of even weinig schuld heb aan de genocide van de Rohingya.
@onleesbaar Mocht er een ultieme/finale rechter zijn dan zal Zij uw behandeling van Koerden even zwaar laten wegen als Rohingya.
De Nederlanders kennende, is het waarschijnlijker dat zij geld uit Myanmar hebben gezogen dan dat zij dat 'r in hebben gestopt. Waarmee, volgens de redenering van Kuzu hierboven, het tweede kabinet van Pinokkio hulde verdient.
Jij bent inderdaad onbestaanbaar, Jozef. En laat dat denken, daar komt niks dan ellende van.
In het frame van, volgens vast partijbeleid, bij voorkeur (grenzend aan uitsluitend) in geval het moslims betreft in de wereld, en in andere gevallen, (slechts) schijnbaar iets ruimer, Nederlanders met een niet-westerse achtergrond, hen in alle gevallen slachtoffer van de voor Denk vaststaande kwade wil en schuld van de autochtone Nederlander te willen zien.
Als u consequent bent, zouden wij ook economische banden moeten verbreken met alle landen waar de overheid, en/of een dominante religieuze meerderheid, andersgelovigen en andersdenkenden onderdrukt, vervolgt of onvoldoende beschermt.
Myanmar is zeker afschuwelijk. Maar Kuzu's welsprekende protest wordt geloofwaardiger als hij de moeite neemt om ook naar landen te kijken waar moslims anderen onderdrukken, zoals Pakistan, Indonesië, Syrië of ... Turkije.
Zo'n kulargument, 'ja meneer/mevrouw de rechter, ik wens nog niet berecht cq berecht te worden om mijn wandaden (tegen de menselijkheid=genocide), want er zijn (kruimel)dieven die (nog) niet eens aangesproken zijn....' Man man man...
@كريم حسنين Helemaal gelijk, we moeten niet wachten met het berechten van Turkije omdat er ook op andere plaatsen in de wereld wandaden zijn.
@ كريم حسنين Ik zou het wel prettig vinden als je je alias wilt vertalen, dat praat wat makkelijker. Ik schrijf natuurlijk nergens dat er niks aan de vervolging en moord in Myanmar moet gebeuren. Ik moedig Kuzu wel aan om nog wat maar dappere standpunten in te nemen! Man man man ...
@Zedje Heerlijk dat ik 'wonderwel' een punt heb ... Je moet er maar aan wennen: ik hecht aan nuances, en keer me tegen botte, onjuiste bijdragen in het algemeen. Heet die auteur dus Karim Hassanein ? Hoe weet je dat ?
@Zedje, Danielle Juist. Daar was ik dus niet op gekomen. Karim zal het zijn.
Uiteraard is het kopje boven de opinie provocatief. Maar dan voor mij in de beste zin van het woord. Verder is er geen speld tussen te krijgen. Vanwege zulke opinies was ik in den beginne een voorstander (geen stemmer op) van Denk. Maar helaas critici zullen wijzen op het allesbehalve mensenrechtenrespecterend regime in Turkije, waarover Denk in alle talen zwijgt (en m.n. in de Turkse taal). Voor mij persoonlijk is echter het ene onrecht niet uitwisselbaar met het andere. Dus volmondig ja: de Rohyngias wordt vreselijk onrecht aangedaan en de wereld/Nl kijken toe. Waar is de Dalai Lama gebleven die weet wat de etnische Han zijn Tibetaanse volk hebben aangedaan? Boeddhisten hoeven dus niet altijd die aaibare meditatieve 'lieverds' te zijn waar ik hen tot voor kort voor gehouden heb. Weer een illusie naar de kl..en!! In dit soort raciale, etnische en geloofsconflicten die uit de hand lopen zien we in extremo gebeuren wat identitaire slogans in eigen huis sluipenderwijze (kunnen) aanrichten. Dus vooral de ogen niet sluiten voor welk onrecht en waar dan ook aub!! Tot slot: mijnheer Kuzu die dominee is in Nl allang van het beeldscherm verdwenen. Misschien aleen nog zichtbaar in de CU, waar moraal en sociaal m.i. het beste sporen.. Het is de koopman (het gaat mij om de poen), de individualist (het is mijn pakkie niet) en de 'boze burger' (mij is het grootste leed aangedaan) die nu in de samenleving en de politiek heer en meester zijn. Helaas ook deze inzending van mij haalt natuurlijk geen z.k uit!! En toch plaats ik het ("gekkie"!!).
In heel veel landen waar Nederlandse bedrijven zaken mee doen, al dan niet met instemming van de overheid, is (heel) veel mis op het gebied van mensenrechten. Voor al die misstanden is Nederland (Rutte?) medeverantwoordelijk ? Kom op zeg, dat kun je niet menen, of ben je stiekem toch een voorstander van het terugtrekken achter de spreekwoordelijke dijken. Toch maar een Nexit dan ?
Beste meneer Kuzu, Mag ik er van uit gaan dat u de commentaren n.a.v. uw column leest en dat u aldus kennis neemt van mijn opvatting dat ik u een tikkeltje (understatement) hypocriet vind. De reden vindt u in de reactie hieronder van Maarten Janssen. U tast met uw houding het geloof in de politiek en in uw eigen oprechtheid aan. Moest u eigenlijk maar niet doen. Heeft u er misschien zelf niet zo'n gewetenswroeging bij, wees dan op zijn minst collegiaal naar uw collega's in de politiek. Daar zijn er gelukkig nog wel een paar die wel geloofwaardig zijn, maar die mede door uw houding in een steeds kwader licht komen te staan. Beterschap.
Stop de persen! Ene Henk Witte vindt dhr. Kuzu een tikkeltje hypocriet, dus mag een regelrechte genocide van deze Henk Witte gewoon doorgang krijgen, moest dhr. Kuzu maar een tikkeltje minder hypocriet zijn! Man man man...
Ene كريم حسنين heeft verder ook niet veel argumenten behalve "Man man man".
كريم حسنين, U legt Henk Witte wel heel makkelijk (tamelijk grote) beweringen in de mond. Ik lees nergens dat van hem "genocide (...) gewoon doorgang (mag) krijgen". Wat een onzin en onbeschofte aantijging. En zijn reactie snijdt wel degelijk hout en dat zeg ik zonder Kuzu's stuk gelezen te hebben. Het feit alleen al dat Kuzu zich hierover zo uitdrukkelijk uitspreekt, terwijl hij zaken - die veel dichter bij hem liggen - zo nadrukkelijk negeert of zelfs te ontkent, maken hem niet alleen hypocriet, maar ook ongeloofwaardig. En daarmee is het stuk van Kuzu op voorhand onbetrouwbaar en waardeloos. Daarmee keur ik de genocide in Myanmar niet goed - in tegendeel - maar kwalificeer ik de mening van Kuzu wel als irrelevant.
@dinges 12 september 2017 at 23:41 Henk Witte heeft, ondanks jouw overdrijving en sarcasme, wel sterk puntje hier. Laten we het erop houden dat beide schurkenstaten zijn, en dat boycots nog nooit ergens geholpen hebben.
@كريم حسنين Je grapt er wel over, maar ik vind het best beangstigend dat dit soort mensen feiten niet willen geloven omdat het nieuws van iemand komt waar ze een meningsverschil mee hebben. Ik ben bijv. de grootste tegenstander van GW, maar als de beste man een goed punt aankaart, dan luister ik daar tenminste nog naar en zal ik niet hem, maar zijn standpunt steunen omdat hij in een enkele geval ook wel eens gelijk kan hebben. Sommige mensen hebben dat absoluut niet. Alles wat van de tegenpartij komt is dom en gelogen tenzij het van een door hun geaccepteerde bron komt. Naïef.
13 september 2017 at 09:59 Nog steeds geen argumenten. Dan ben je volgens mij gewoon af. Fijn bestaan verder.
Laten we liever klagen bij de president in name only of bij de echte president.
Heeft Rutte II indirect de Koerden in Turkije onderdrukt? Het is tijd dat onze regering stopt met het faciliteren van economische betrekkingen van ons bedrijfsleven met Turkije. .........
Op het moment dat de meerderheid van de Turkse Koerden uw mening deelt, heeft u gelijk, maar zolang dat niet het geval is, zou ik u willen verzoeken om inhoudelijk op dit verhaal in te gaan en niet af te dwalen van dit onderwerp. Er zijn genoeg Erdo draadjes te vinden op Joop.nl waar u uw gal kwijt kunt. Dit draadje gaat echter over de Rohingya's en hun leiden. We hoeven het niet eens te zijn met andere meningen van deze man, maar zelfs een kapotte klok geeft dagelijks 2x de juiste tijd aan!
@Inspector Gadget, wat mij betreft geeft de reactie van Maarten Janssen juist prima aan wat er mis is met het betoog van Kuzu.
@Paddy Ik vind het een beangstigende gedachtegang van jullie. Naar jullie mening zou bijvoorbeeld een Stalin geen kritiek mogen hebben op iets dat echt niet door de beugel kan. Terwijl hij misschien 100% gelijk heeft. Als jullie dat soort mensen hypocriet zouden noemen, dan had ik er geen enkele probleem mee gehad, maar om zijn hele punt aan de kant te schuiven omdat je het niet eens bent met een andere standpunt van deze man is ronduit naïef en onredelijk. Dat zou betekenen dat we alles moeten negeren van mensen waarvan wij hun mening niet delen. Ik kan jullie vertellen dat iedereen waar jullie het wel mee eens zijn, ook standpunten hebben waar jullie het niet mee eens zijn. Daarom vind ik jullie gedachtegang hypocriet.
@Inspector Gadget, het is niet een ander standpunt, maar het draait juist om hetzelfde punt. Denk is selectief in zijn verontwaardiging en daarmee hypocriet.
Inspector Helemaal mee eens. Omdat het een artikel van Kuzu betreft, of hij gelijk heeft of niet, wordt standaard afgezaagd zonder op het onderwerp in te gaan.
De heer Kuzu mag best kritiek hebben op de heer Rutte met betrekking tot Myanmar. Hij heeft gelijk. En wij mogen dus best kritiek hebben op de heer Kuzu omdat hij selectief is in zijn verontwaardiging en kritiek.