Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte II brengt politiestaat weer een stukje dichterbij

  •  
18-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
16380083262_a2e7e1332a_o

© cc-foto: Roel Wijnants

De burger wordt weer verder gecriminaliseerd omdat de regering weigert te investeren in maatregelen die echt werken.
Als afscheidsgeschenk probeert het kabinet Rutte II – PvdA en VVD, vergeet dat nooit – de politiestaat een stukje dichterbij te brengen. Dat is namelijk het gevolg van het wetsvoorstel dat minister Van der Steur dezer dagen in de Tweede Kamer brengt, zogenaamd om het terrorisme effectiever te bestrijden. Van een effectievere bestrijding is echter geen sprake. Daarvoor zijn investeringen in de inlichtingenpositie noodzakelijk en een politie die niet, zoals in Nederland, in een permanent interne crisis verkeert. Het inperken en verder controleren van alle burgers leidt alleen maar af. Terwijl men bezig is allerlei onschuldigen te criminaliseren en in het verdachtenbankje te plaatsen, gaat de goed voorbereide jihadi ongemerkt zijn gang.
Het nieuwe wetsvoorstel versterkt wél de machtspositie van functionarissen ten opzicht van de onderdaan.
Het venijn zit in de staart. Voortaan bent U strafbaar als U het vermoeden van een terroristische daad voor U houdt. Dat kan een jaar brommen opleveren. Met deze wet in de hand kan men niet alleen verdachten vastzetten maar ook iedereen die eventueel van zijn voornemen tot een terreurdaad (zo ver gaat het)  zou kunnen weten: klasgenoten, leraren, familieleden, maten van de voetbalclub. Allemaal moeten zij zich verantwoorden: waarom hebben zij gezwegen? Is het werkelijk waar dat zij niets gehoord hebben? Denk niet: op deze manier zit ons land niet elkaar. Zo zit het wel in elkaar. Kijk maar naar de stappen die bijvoorbeeld tegen klokkenluiders worden ondernomen.
Het wetsvoorstel wil het bovendien mogelijk maken om verdachten van terroristische misdrijven langer in voorarrest te kunnen houden. Vanwege het ingewikkelde onderzoek dat soms noodzakelijk is en zo. Niet valt in te zien waarom dat nodig is. Het kost doorgaans weinig moeite om bij een rechter verlenging van het voorarrest te verkrijgen. Dit is alleen maar een eerste stap om een soort administratieve hechtenis in te kunnen voeren, om te beginnen voor terugkerende jihadi’s, maar het zal weldra verder gaan. Hetzelfde geldt voor de te scheppen mogelijkheid om bij Jan en alleman dna-materiaal af te nemen ook als de verdenking niet sterk genoeg is.
En dan wordt ook nog het vrij reizen afgeschaft: Nederlanders mogen niet meer zonder toestemming naar gebieden reizen, die door de overheid zijn aangemerkt al door terroristen gecontroleerd. Aan journalisten en hulpverleners wordt die toestemming doorgaans verleend, meldt het ministerie er bij. Let op dat “doorgaans”.
Het is weer het oude liedje. Men heeft met bezuinigingen te lang voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Nu de gevolgen blijken, probeert men met regelgeving het tij te keren. Want investeringen in mensen en materieel, die kosten geld en zulke investeringen zijn uit den boze.
Dus wordt de burger maar weer verder gecriminaliseerd. Als U in de trein hebt gezeten met iemand die een Noord-Afrikaans uiterlijk had en die zei: “Dat is helemaal de bom”, dan bent U weldra strafbaar. En U had al geen aangifte gedaan tegen Wilders wiens “Dan gaan we dat regelen” toch duidelijk moet gezien worden als een eerste voorbereidingshandeling tot het stellen van een terroristische daad. Althans in de geest van het nieuwe wetsvoorstel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.