Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte helpt eigen wet om zeep

  •  
10-06-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Vraag van de dag: moeten we werk afschaffen omdat mensen er werkloos of ziek van kunnen worden, of moeten we mensen afschaffen omdat ze maar ziek en werkloos worden?
Het is 2003. Mark Rutte is staatssecretaris van Sociale Zaken onder Balkenende II. Heel even maar, want een jaar later moest hij partijgenote en collega op onderwijs vervangen, omdat haar baas, de CDA minister van Onderwijs, haar staatssecretaris niet meer kon luchten of zien.
In dat jaartje op Sociale Zaken kreeg Rutte de WWB (Wet werk en bijstand) erdoor. Die verving de Algemene Bijstandswet, de Wet inschakelingen werkzoekenden en nog wat regelingen. Het doel was het realiseren van werk boven inkomen te stellen. Die wet had onder andere prachtige reïntegratieprojecten tot gevolg.
Het is 2011. Die wet, zijn eigen wet dus, gooit Rutte nu in de prullenbak, want hij heeft een veel beter plan: Wnv, de Wet werken naar vermogen. Die vervangt de Wet werk en bijstand, de Wet op de sociale werkvoorziening (Wsw) en nog wat regelingen. Het doel is werk boven inkomen te stellen. De wet heeft onder andere de afbraak van de sociale werkvoorziening tot gevolg. Van WWB naar Wnv, zoek de zeven verschillen.
De Wet werk en bijstand heeft, volgens critici, een godsvermogen gekost. Maar Rutte is niet te beroerd zijn eigen geldvretende wet te vervangen door een wet vol bezuinigingen. Geïnspireerd door zijn peetvader Gerrit Zalm, is een overschot op de rijksbegroting het Grote Doel. Zalm was ook de man die niet wist wat een halfje bruin brood kostte en armoede maar een relatief begrip vond. In een interview met het AD in 2005 zei Zalm: “Alleen met nul mensen in de bijstand zal de armoede weg zijn. Dat zal dus niet gebeuren.”
Zalm werd gezien als de premier achter de premier (Balkenende). Mark Rutte is Zalm in status voorbij gestreefd en  zal zijn peetvader nu een lesje leren. Nul bijstandtrekkers onmogelijk? Ha, let maar eens op vadertje Zalm! Rutte moest natuurlijk de juiste partners vinden voor zijn ideaal. In 2004 pleitte hij samen met Melanie Schultz-Van Haegen nog voor een socialer gezicht van de VVD en hield zelfs een samengaan met D66 en PvdA voor mogelijk. Misschien heeft hij dat geloof verloren tijdens een etentje met Zalm , vlak voor de verkiezingen in 2010. Zou Zalm Rutte geadviseerd hebben de nu bekende samenwerking aan te gaan?
In het Kamerdebat van 9 juni , waar de oppositie Rutte hard op zijn sociale gezicht probeerde te timmeren, verdedigde Rutte de noodzakelijkheid van zijn bezuinigingen: het kost echt teveel, mensen. Maar Rutte is niet alleen beter dan zijn peetvader, hij is ook de meester van de handreiking. Hij beloofde in de aanloop naar Prinsjesdag extra secuur te kijken naar de koopkracht van degenen die getroffen worden door zijn beleid. Extra secuur? Stel dat hij ook maar 1 cent koopkracht ontdekt, mogen die mensen dat dan ook inleveren?
Ondanks herhaalde wijzigingen in gezondheidszorgwetten, bleven de Rijksuitgaven stijgen. Hetzelfde geldt voor Sociale Zaken. In 2008 lukte het of de uitgaven omlaag te krijgen, maar in 2009 stegen de uitgaven weer als vanouds (bron: CBS ). Om de haverklap met nieuwe wetten komen, blijkt niet de oplossing. Misschien lukt het Rutte de sociale uitgaven iets te beperken. Een volgend kabinet, met of zonder Rutte, kan dan weer een wet bedenken om de schade te repareren.
Vraag van de dag: moeten we werk afschaffen omdat mensen er werkloos of ziek van kunnen worden, of moeten we mensen afschaffen omdat ze maar ziek en werkloos worden?
Dit artikel is een voor Joop aangepaste versie van een eerder stuk op het weblog van Peter de Jonge.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

JoopSchouten
JoopSchouten10 jun. 2011 - 11:13

Werk zou een hobby met gedeelde verplichtingen moeten zijn (...). Maar o.k., omdat we in deze situatie 'vastzitten' kies ik 'werk afschaffen omdat mensen er werkloos of ziek van kunnen worden'. En wat Rutte aangaat: k o t s .

lindenboom
lindenboom10 jun. 2011 - 11:13

Volgens mij houdt dit gedoe aan totdat we hier een loonkosten/soc.zekerheidsniveau/gezondheidszorgniveau hebben dat gelijk is aan dat van China, India en Brazilië. Anders gesteld: tot het niveau van het zo door Balkenende verheerlijkte niveau van de VOC, waar de Heren Zeventien c.s. het wel voor elkaar hadden, en de rest, ook letterlijk, "de pest" konden krijgen. Jammer hè, Rutte, dat de pest niet meer bestaat: dát ruimde pas flink op!!

Joeri2
Joeri210 jun. 2011 - 11:13

Managers lagen maken van mensen een kostenpost. En dommige consumenten weten niet zo goed wat hun geld waard is en kiezen voor alles het goedkoopste ipv kwaliteit. Met ver strekkende gevolgen voor land, plant, mens en dier.

christiaane
christiaane10 jun. 2011 - 11:13

Het gedoe houdt aan tot we op sociaal vlak het niveau van Amerika hebben bereikt. Dat is het grote voorbeeld voor rechts Nederland. Dat we ondanks onze (tot nu toe) prima sociale voorzieningen economisch gezien altijd in de top hebben meegedraaid verzwijgen ze liever. Het kan namelijk best, sociaal EN sterk. Dat hebben we zelf al jaren bewezen, maar het past niet in de rechtse ideologie. http://www.nytimes.com/2010/01/11/opinion/11krugman.html?em

Amarinde
Amarinde10 jun. 2011 - 11:13

Rutte schaft mensen af. Eerst gaan alle voorzieningen eraan waardoor de nu nog (deels) werkenden in de bijstand belanden. Ondertussen wordt het basispakket ziektekosten meer en meer leeg gehaald. Zodra er financieel ruimte komt in het basispakket en de bijstand vol zit met hopeloos gekwelde mensen laat dit kabinet de pil van Drion opnemen in het basispakket. Daarna komt de aap uit de mouw: Een ieder die langer dan 1 jaar in de bijstand zit krijgt automatisch de pil van Drion voorgeschreven.

AE911TRUTH
AE911TRUTH10 jun. 2011 - 11:13

Wij moeten het systeem afschaffen dat mensen ziek en werkeloos maakt en gebruikt als loonslaven om zichzelf absolute macht te geven, dit systeem. Dat is de hele opzet van dit kapitalistische arbeid-systeem, om mensen te misbruiken en geld (macht) te vergaren. Er moet een fundamentele verandering komen in het systeem, vooral kapitalisme eruit halen, meer robotisme ervan maken, die hoef je niet te betalen, werken 24/7, slijten veel minder, en kan je geen absolute macht uit destileren.

1 Reactie
Flipper2
Flipper210 jun. 2011 - 11:13

Weer iemand wakker!! Super!

[verwijderd]
[verwijderd]10 jun. 2011 - 11:13

Ik denk dat u de macht van Rutte overschat Wilders is de baas en de grote bedrijven zijn de baas. Rutte voert alleen maar uit wat zij graag willen

1 Reactie
Harmen2
Harmen210 jun. 2011 - 11:13

Niet overdrijven, Geert krijgt vaker zijn zin niet.

Flipper2
Flipper210 jun. 2011 - 11:13

Ik herinner me nog een discussie met wat mensen die op Rutte zouden gaan stemmen, omdat Rutte ervoor zou zorgen dat er 400 duizend banen bij zouden komen. Door collectief geheugenverlies zijn we dat weer vergeten. Dat was een aantal weken voor de laatste 2e kamer verkiezingen. Ik probeerde hen uit te leggen dat het aantal werklozen de banenmarkt (ik tikte eerst bananenmarkt) op gang houden. Vraag en aanbod; schaarste veroorzaakt waarde. Hoongelach werd mijn deel. Maar nu zit ik nog steeds op die banen te wachten!!! Misschien is er een Elsevier/ Telegraafrakker in de zaal die mij dat uit de doeken kan doen?

1 Reactie
WillieE2
WillieE210 jun. 2011 - 11:13

Je hebt je vergist, het waren toch bananen