Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Boeren blokkeren wegen en bedreigen minister, politie bekeurt filmende automobilisten

Lange files door acties tegen stikstofbeleid... Boeren rijden met giertanks natuurgebied in
Joop

Rutte: Geen coalitie met Wilders

  •  
08-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Rutte_Greet
Premier fluit minister Schippers terug
Mark Rutte blijft bij zijn eerdere standpunt niet met Geert Wilders samen te willen werken, zolang die zijn xenofobe spreekkoor ‘minder, minder Marokkanen’ niet terugneemt. Dat zei Rutte vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.
Met de uitspraak tikt Rutte VVD-minister Schippers terug, die eind 2015 nog openlijk met Wilders flirtte in een interview in de Volkskrant. Maar van die vrijage wil Rutte niets weten: ‘Die uitspraak was zo beneden peil en beneden elke vorm van beschaving… voor coalitiesamenwerking  is het noodzakelijk dat die wordt teruggenomen.’

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

nietlinksnietrechts2
nietlinksnietrechts219 jan. 2016 - 18:13

hoe kun je dat nu roepen..als de kiezers besluiten dan heb je te volgen pannekoek, links of rechts.

Freeman2
Freeman210 jan. 2016 - 10:16

Rutte op de foto boven: "Nu ga ik iets zeggen - over geen samenwerking met PVV - en ik moet gelijk goed opletten hoe Geert erop reageert. Indien hij een een keer met zijn ogen knippert is hij het mee eens, indien hij twee keer met zijn ogen knippert is hij dan het niet mee eens en moet ik snel toevoegen - wat later zal nog 's weer heroverwogen kunnen worden. Dan is-ie blij mee weer en we kunnen verder."

cornelis36
cornelis3610 jan. 2016 - 10:01

Denk dat na het zien van de peiling van vandaag Rutte en z'n partij zich nog wel even achter de oren zal krabben. 41 zetels voor de PVV, ja ik weet 't het is een peiling maar het zegt mij genoeg over hoe de Nederlander tegen dit kabinet aankijkt.

Peter Broekman
Peter Broekman9 jan. 2016 - 18:05

Mooi zo, we moeten de aanhang geen enkel uitzicht op regeringsdeelname geven. Niet dat dat iets uitmaakt, Wilders wil helemaal niet regeren, want hij heeft geen plan, geen club en geen sjoege. Zijn enige en ook ergste vooruitzicht is om af te gaan, weggelachen te worden en zijn macht te verliezen. Hij heeft het normale leven opgeofferd om zijn punt te maken en zijn macht veilig te stellen. Maar ondanks al dat succes staat hij daar nu alleen en machteloos met achter zich een morrende menigte. Gevangen tussen twee vuren. Dat die menigte hem blijft steunen is omdat ze geen alternatief hebben, dus blijven ze waar ze zitten. En houden daarmee Wilders en zichzelf in een houdgreep. Ondertussen gaat Nederland gewoon door waar ze gebleven zijn.

2 Reacties
cornelis36
cornelis3610 jan. 2016 - 10:03

Nou Peter met 41 zetels in de peiling denk ik dat ook jij je even achter de oren moet krabben.

Peter Broekman
Peter Broekman10 jan. 2016 - 14:18

Cornelis36, dat is allemaal lucht. Virtueel PVV stemmen is afreageren, stoom afblazen, vloeken als je op je vinger hebt geslagen, meer niet.

trotsopnederland
trotsopnederland9 jan. 2016 - 16:17

Dat is makkelijk praten voor Rutte, die wordt door iedereen inclusief zijn eigen achterban uitgekotst, dus dat hij niet meer gaat samenwerken moge duidelijk zijn, een overbetaald baantje ergens in het Europese parlement is wat hem rest. Halbe Zijlstra echter zal gewoon hand in hand met de heer Wilders dit land gaan besturen. Helaas.....

[verwijderd]
[verwijderd]9 jan. 2016 - 15:58

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
kingfishererik
kingfishererik10 jan. 2016 - 10:23

Waarom is de VVD de aangewezen partij om haar eigen puin op te ruimen?

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick9 jan. 2016 - 13:07

Rutte tekent hier voor de verdere uitholling van de VVD. Zijn partij doet het slecht omdat hij belangrijke (rechtse) beloften niet waar heeft kunnen maken. Nu ketent hij zichzelf vast aan links voor enige regeringsmogelijkheid en is dus afhankelijk. Zijn partij kan dus alleen centrum(links) beleid gaan uitvoeren en wordt dus nog ongeloofwaardiger als rechtse partij. Hij geeft Wilders het monopoly over zijn rechter flank en wordt een centrumlinks liberale partij. En waarom zou je voor een imitatie gaan als je voor het originele D66 kan gaan?

Visvijver2
Visvijver29 jan. 2016 - 11:48

Als dit iets duidelijk maakt is het wel de splitsing tussen stevig-rechts (Zijlstra-Schippers) en de liberale middenkoers van Rutte. Vooral de rechterflank moet zich in deze tijden van incidenten rondom de vluchtelingen de haren uit het hoofd trekken dat Wilders met wat loze tweets en slogans het electoraat aardig weet te bespelen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*9 jan. 2016 - 9:46

Goedendag. Om te kunnen regeren, Geert Wilders moet eerst namens zijn PVV, minimaal 76 zetels halen, bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen en zelfstandig, zonder enige coalitiepartner, zijn Wilders-1 kabinet gaat vormen. Zien jullie dat wel gebeuren?. Ik denk echt dat de PVV niet meer dan 25 zetels zou halen, bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen, ondanks al die mooie peilingen de laatste zes maanden, bij EenVandaag en Maurice de Hond. Nederlanders over het algemeen zijn toch niet gek!. :) Een fijne dag aan jullie allemaal.

1 Reactie
trotsopnederland
trotsopnederland9 jan. 2016 - 16:25

Maximaal 25 zetels voor Wilders, dat denk ik ook hoor, waarschijnlijk nog minder. De prettig verlopen jaarwisseling, de probleemloze integratie en het goed functioneren van Europa. Dat zal er zeker voor zorgen dat een groot deel van de mensen die nu aangegeven hebben op Wilders te stemmen zich bedenken. Het zou toch niet meer dan logisch zijn dat deze Nederlanders uiteindelijk toch kiezen voor een groot ziener als Diederik Samsom of ervaren rot in het vak: Jesse Klaver.

Albert Einstein
Albert Einstein9 jan. 2016 - 9:16

Rutte pleitte onlangs wel voor minder vluchtelingen, buitengrenzen bewaken, etc.

Bernie2
Bernie29 jan. 2016 - 8:57

Voor wat het waard is. Rutte is een ruggengraatloze lichtgewicht. Een wegduikpremier die liever schaterlachend in het buitenland voor CocaCola billboards poseert dan actief aanwezig te zijn in Nederland. Als dat heftig brandt wanneer Wilders' extreemrechtse marcheertroepen de felbevochten democratie schofferen en vandaliseren en democraten bedreigen tijdens verschillende open raadsvergaderingen in het land. Als Rutte echt bedoelt dat het inslikken van de 'minder, minder, minder..' uitspraak de sleutel is om opnieuw met deze haatzaaiende nepdemocraat te willen regeren, heeft hij er niets van begrepen. Ik meen dat Wilders wel ernstigere agendapunten heeft op basis waarvan hem het recht om parlementair aanwezig te zijn in Den Haag al lang geleden onthouden moest worden. Maar Rutte? Ik geloof hem niet, en vertrouw hem nog minder.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen9 jan. 2016 - 8:12

Als het nu nog niet duidelijk is, voor de aanhangers, dat een stem op Wilders een verloren stem is, dan weet ik het ook niet meer. Deze man gaat nooit meer regeren en krijgt nooit meer een voet aan de grond. Maar als je alleen maar luchtverplaatsing belangrijk vindt en naar oplossingen zoeken je geen bal interesseert dan moet je vooral Wilders blijven stemmen. Maar als je wilt dat er iets veranderd, dan moet je toch echt een keuze moeten maken. En als je het allemaal nog niet begrijpt zou je je misschien moeten afvragen of je wel moet gaan stemmen. Je gaat dan anders naar een stembureau voor niets. Op Wilders stemmen is vooral je eigen teleurstellingen organiseren.

6 Reacties
Phoenix van Milete
Phoenix van Milete9 jan. 2016 - 12:19

= Als het nu nog niet duidelijk is, voor de aanhangers, dat een stem op Wilders een verloren stem is, dan weet ik het ook niet meer. = Beter een verloren stem dan een stem op de een vd veroorzakers van het probleem zoals Groen Links. Toen GL nog in de gemeenteraad zat van Amsterdam hebben ze een voorstel van PvdA om allochtonen sollicitatie cursussen te geven geblokkeerd; het zou zgn stigmatiserend zijn. Daarmee heeft GL de kansen op de arbeidsmarkt van allochtonen jongeren verslechterd. Het GL standpunt had ook duidelijke discriminerende kenmerken; allochtone jongeren zijn blijkbaar een soort exoten die je niet volgens onze normen en waarden mag behandelen. Het is dan ook geen wonder dat het juist radicalen zijn als GLers die mee gaan met het neo racisme dat stelt allerlij vooroordelen heeft over zgn witten. Dus misschien hebben GLers het zelf niet helemaal goed begrepen en kunnen ze beter niet gaan stemmen.

Jo Hanna
Jo Hanna9 jan. 2016 - 12:44

Ten zeerste eens Alfred - en helaas ook verantwoordelijk worden voor de teleurstellingen van anderen door je stem te grabbel te gooien

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick9 jan. 2016 - 13:00

Ten eerste heeft Wilders het monopolie op euroscepsisme en minder immigranten. Als jij het hiermee met hem eens ben dan kan je beter stemmen voor een sterke oppositie dan op een andere partij. Dat laatste levert een sterke coalitie die precies het tegenovergestelde doet van wat jij wilt. Ten tweede bloedt de VVD aardig dood dankzij Wilders en ook andere partijen hebben het zwaar. Als de heren parlementariërs ook na de verkiezingen hun baantje willen houden, dan zullen ze naar de PVV kiezer moeten trekken. Onderhuids de PVV, met zijn vele potentiele een magneet die de gevestigde partijen zijn kant op trekt.

arjenZH
arjenZH9 jan. 2016 - 14:38

Ik ben het een keer met je eens Alfred, dat is een vermelding waard!

trotsopnederland
trotsopnederland9 jan. 2016 - 16:31

Dat is toch meer dan prima dat deze groep fascisten op deze manier geelimineerd wordt? Laat die zuur rechtse onderbuikers maar lekker hun stem verloren laten gaan. Dan is een stem op oplossingsgerichte, probleem erkenende en ervaren politici als Diederik Samson, Alexander Pechtold en Jesse Klaver alleen maar meer waard!

Albert Einstein
Albert Einstein10 jan. 2016 - 10:44

Alfred, Je laatste strohalm is dat "Wilders geen oplossingen biedt". Helaas voor jou heeft wilders juist wel oplossingen, maar de rest niet. De oplossingen van Wilders worden alleen maar "geen oplossing" GENOEMD, omdat ze in strijd zijn met de EU-normen. Dat betekent dat we alleen nog even moeten wachten tot de EU-normen zich hebben aangepast. Dat zal sneller gebeuren dan je denkt. Regeren is vooruitzien, en niet koppig vasthouden aan ingehaalde dogma's.

rbakels
rbakels9 jan. 2016 - 4:48

Volgens mij heeft Schippers alleen niet helemaal uitgesloten dat de VVD ooit samen met Wilders zou regeren. Maar Schippers is wel een eng mens want Ze vindt bijv. ook grondrechten niet meer van deze tijd. En daarmee wijst ze de klassieke rechtsstaat af! Het werkelijke probleem met Wilders is niet dat bij "minder Marokkanen" heeft geroepen, maar dat hij een populistische schreeuwlelijk is die er op uit is ons lands te ontwrichten, in de verwachting dat de kiezer vervolgens rijp is voor een Sterke Man. En dat is hij dan. Dat wordt erger dan Polen, Hongarije en Slowakije bij elkaar. Zo verwacht ik dat Wilders "al die halfzachte D66 rechters" zal ontslaan, en geestverwanten zal neerzetten op sleutelposities, bijv. in de Hoge Raad. Net als in de jaren '40 zal weer alles strafbaar worden wat tegen onze cultuur indruist. Mijn enige hoop is dat ons land dan hetzelfde lot zal ondergaan als de DDR: dat land ging uiteindelijk failliet. Als Wilders alle grenzen op slot doet kost dat op zich al miljarden, en vervolgens zullen de Rotterdamse haven en Schiphol helemaal wegkwijnen, met bittere armoede als gevolg. Zelfs hongersnood sluit ik niet uit. Niet dat het Westland op zal houden te produceren, maar alle groente wordt meteen geëxporteerd om de betalingsbalans nog een beetje in evenwicht te houden. Denk aan de hongersnoden in Ierland in de 19de eeuw. Vaak worden die geweten aan mislukte oogsten, maar de werkelijkheid is dat er toen plenty voedsel werd geproduceerd in Ierland, maar dat alleen werd weggeroofd door de Britse heersers. Voor hun economie. Voelt u de parallel?

cornelis36
cornelis369 jan. 2016 - 2:02

Ach die duizend Euro hebben we ook nog niet gezien. De onderste steen ligt nog steeds onder te liggen. En meer en meer is de Minister President onzichtbaar en onvindbaar. Dus laten we deze uitspraak ook maar met een korreltje zout nemen.

Jan Censuur
Jan Censuur8 jan. 2016 - 23:50

Nou dat is dan geregeld, Wilders neemt zijn uitspraak terug omdat die verkeerd begrepen wordt. Kan Rutte de PvdA weer inruilen voor de PVV. Het is de vraag of het CDA er dan ook weer bij wil, waarschijnlijk heel erg graag..

Karakter2
Karakter28 jan. 2016 - 19:44

Helaas leven we ook in een land van "reactie-politiek". Wanneer gaan we nou eens echt regeren? Regeren is vooruitzien!

DejanSalomon
DejanSalomon8 jan. 2016 - 19:26

Dit is wel logisch natuurlijk. Want als de PVV de grootste partij word dan treed meneer Rutte gewoon af als leider van de VVD, gaat lekker voor unilever o.i.d bijklussen en dan schuift de VVD gewoon mevrouw schippers naar voren. Hetzelfde trucje zullen ze bij het CDA ook nog wel overwegen al zie ik Buma er nog wel voor aan dat hij gewoon schaamteloos zn "principes" overboord gooit als het erop neerkomt.

hugo bergveen
hugo bergveen8 jan. 2016 - 19:06

Rutte fluit helemaal niemand terug; hij verbindt alleen een loze voorwaarde aan samenwerking en die zal ook wel worden vergeten als de verkiezingsuitslag een coalitie met de PVV mogelijk maakt.

peterh2
peterh28 jan. 2016 - 17:58

De uitspraken van Wilders zijn ingehaald door de tijd, als hij hetzelfde vandaag zou roepen over migranten zou de ophef veel minder zijn geweest. . Dat is ook het 'domme' van die rechtszaak: vlak voor de verkiezingen krijgt hij zo veel aandacht met een boodschap die iets breder getrokken op best veel steun kan rekenen.

Meta Foor
Meta Foor8 jan. 2016 - 17:52

spreekt rutte nou als ministerpresident, als vvd-er, als meeloper, als privepersoon of gewoon als boerelul bij de borreltafel ? regeren rutte ! daar ben je voor ingehuurd door 18 miljoen nederlanders

1 Reactie
Jo Hanna
Jo Hanna9 jan. 2016 - 12:32

Rutte spreekt als voorzitter van de Europese Unie en zal vanuit die positie zijn electoraat ( de ondernemers) met prachtige one-liners & beloften aan zich binden die hij niet kan waarmaken De coalitie & gehele politiek - op Wilders na - houdt zich ten minste de komende 6 maanden voor 100% bezig met Europese problemen: de vluchtelingen; Schengen ( mbt vrij reizen); Turkije & lidmaatschap; de Brexit; het absurde & peperdure referendum GeenPeil /Oekraine; de terreur & regelgeving over wapens ( in Slowakije kun je in een winkel een kalasjnikov kopen) en de sancties tegen Rusland cq wel/niet deze te verlengen. Zijn prioriteiten liggen zeker niet bij 18 miljoen Nederlanders maar ''de (Europese) zaak bijelkaar te houden''. Zoals gezegd heeft de man geen idee wat er in eigen land en op de eigen departementen gebeurt en zoals boven op advies van zijn spinners alleen ingrijpen als de massa te heftig reageert op ongeleide projectielen á la Schippers & Wilders

JanSobieski
JanSobieski8 jan. 2016 - 17:23

Zo langzamerhand wil iedereen minder minder minder. Behalve Rutte, die graag een buklaaf wil zijn voor zijn Brusselse meesters en natuurlijk behalve de partijen die nog dichter bij het marxisme staan en die klaarblijkelijk ook geen probleem hebben om onze cultuur te offeren voor hun ideaal van 'geen grenzen, iedereen is gelijk en iedereen heeft dezelfde rechten'. Rutte kan zich komend halfjaar beter bezighouden om de EU geweldloos te ontmantelen nu dat nog kan en daarmee laten zien dat hij opkomt voor het belang van Nederland en de Nederlanders. Schrijf gerust nieuwe verkiezingen uit of wacht tot 2017 totdat de burgers kunnen laten zien of ze nog willen dat Rutte en Samsom doorgaan met hun funeste beleid dat onherroepelijk leidt tot de opheffing van onze cultuur en daarmee van ons volk. In 2017 kan 'minder, minder, minder' nog wel eens de nationale slogan worden.

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus9 jan. 2016 - 8:08

"hun funeste beleid dat onherroepelijk leidt tot de opheffing van onze cultuur en daarmee van ons volk" Dat hoor je nu werkelijk alleen van mensen die part noch deel hebben aan 'onze cultuur', het eten van een bord stamppot boerenkool daargelaten. Als dat 'ons volk' voor moet stellen, wordt het pas echt tijd voor minder, minder, minder.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete9 jan. 2016 - 12:55

@ Piet de Geus Gaat ie lekker met de onderbuik? Critici ontmenselijken en vervolgens suggereren dat het tijd wordt voor minder minder van mensen die tegen de opheffing zijn van onze cultuur.

Piet de Geus
Piet de Geus9 jan. 2016 - 18:51

"mensen die tegen de opheffing zijn van onze cultuur" Ook van jou heb ik op geen enkele manier gemerkt dat je ook maar een beetje deel uitmaakt van wat je 'onze cultuur' zou kunnen noemen. En wat ontmenselijken betreft dunkt me dat je daar geen enkele hulp bij nodig hebt: dat is zo ongeveer het enige waarmee je je een beetje zelf weet te redden.

Andreas Cappen
Andreas Cappen8 jan. 2016 - 16:58

Ik heb dat interview van Schippers nog eens gelezen en ze slaat de deur niet helemaal dicht voor de PVV; maar dat is iets anders dan openlijk flirten. Ik ben het overigens met Rutte eens en de VVD zal ook echt niet meer met de onbetrouwbare eenmanspartij gaan regeren.

Bert Vlierman
Bert Vlierman8 jan. 2016 - 16:55

Rutte wil dus wel, net als zijn collega en partijgenoot Schippers, een coalitie met de PVV. Het enige, en marginale, verschil tussen beiden is de voorwaarde die aan die samenwerking wordt verbonden. Bij Schippers is die voorwaarde afwezig en bij Rutte is die rek- en onderhandelbaar. Wilders kan bijvoorbeeld zeggen dat hij het beter anders had kunnen zeggen en dat hij slechts doelde op criminele Marokkanen. Rutte's nee is gewoon een machtspolitiek 'nee, tenzij'.

FransBrinkman
FransBrinkman8 jan. 2016 - 16:46

En als Wilders 'sorry' zegt, kan er wel een coalitie komen? Gefeliciteerd Nederland, word je van twee kanten genaaid.

Spine24
Spine248 jan. 2016 - 16:36

De kop klopt niet helemaal bij het verhaaltje. Als Schreeuwitje sorry zegt zitten we weer met de gebakken peren.

JonasTH
JonasTH8 jan. 2016 - 16:23

Persoonlijk vind ik het bedenkelijk, dat Rutte steeds weer hamert op die ene verwerpelijke uitspraak, terwijl er toch echt wel meer mis is in de wonderlijke wereld van G.W. Zelfs als hij het "minder, minder" terug zou nemen, zou er nog voldoende aanleiding moeten zijn, om toch niet met hem te willen samenwerken...

Uilenspiegel
Uilenspiegel8 jan. 2016 - 16:17

Op het moment dat het profijtelijk wordt zal Schreeuwwitje zijn woorden min of meer "nuanceren" en zal de VVD met Rutte voorop de PVV omarmen. Zo voorspelbaar!

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete8 jan. 2016 - 16:15

Het lijkt me dat de VVD voor de PVV ook geen coalitie partner is; als je tegen Islam in het algemeen bent dan ben je dan zeker tegen het Salafisme en laat nou juist de VVD (Jozias van Aartsen) de Salafistische ordediensten hebben toegestaan.

Alabama2
Alabama28 jan. 2016 - 16:13

Alleen jammer dat de realiteit Rutte inmiddels heeft ingehaald, al dient voor de volledigheid wel vermeld te worden dat de scope van de uitspraak gerust ruimer genomen mag worden.

yoyo2
yoyo28 jan. 2016 - 15:56

Rutte wil dus bewust de deur openlaten voor Wilders op voorwaarde van de vervulling van een sinecure. Hoe kan Rutte dan op zo'n ongelooflijk lompe manier Schippers desavouëren met : ‘Die uitspraak was zo beneden peil en beneden elke vorm van beschaving… voor coalitiesamenwerking is het noodzakelijk dat die wordt teruggenomen.’ Is het misschien zo dat hierachter zit dat Rutte's tanende populariteit Schippers tot een pretendent voor de VVD troon maakt?

Joop2
Joop28 jan. 2016 - 15:49

Nou Teflon Mark, ga je lekker de komende vier jaar samen met je vriendje Vleespet Samson op de oppositiebankjes zitten!

1 Reactie
H.Witte
H.Witte8 jan. 2016 - 20:27

Het valt me steeds weer op dat mensen die naar Wilders neigen niet altijd even correct en respectvol reageren. Waarom nou weer "Teflon Mark" en "Vleespet Samson"? Een prettige samenleving waarin we een beetje aardig met elkaar omgaan, begint bij fatsoen. Maar goed, de heer Wilders geeft het voorbeeld.

Mark Gh
Mark Gh8 jan. 2016 - 15:45

Ach ja, we zien het na de verkiezingen wel.

Siphra Spier
Siphra Spier8 jan. 2016 - 15:43

Minder Marokkanen, wat daar beledigend aan is of haat zaaiend lijkt mij een raadsel. Het is precies hetzelfde wat hij altijd in de Kamer heeft beweerd en als Nederlandse parlementariër heeft hij het recht om zich hierover uit te laten.

3 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose8 jan. 2016 - 19:05

Als je je dat nog moet afvragen dan zit je wel heel erg ver weg. Blijkbaar vindt je het normaal om een hele bevolkingsgroep weg te zetten. Gedachtenexperiment: Als jij zelf schreeuwt "minder, minder, minder Joden". Vind je jezelf dan klinken als een Nazi?

Karakter2
Karakter28 jan. 2016 - 19:41

@Siphra: Dus als ik als parlementariër oproep om alle Joden te vermoorden dan is dat geen probleem? Dan hoor je niet in Nederland thuis. Ik betaal geen belasting aan haters. Als jij dat geen probleem vind, dan ben je ook voor subsidie aan "haatimams". Gelukkig leven we in een rechtsstaat waar oproepen tot geweld of haatzaaien gewoon strafbaar is.

Siphra Spier
Siphra Spier8 jan. 2016 - 23:52

@ kapitanlaipose @ Karakter Beledigend wordt het pas als je er een heel verhaal achter bedenkt. Het pleiten voor vrijwillige remigratie naar Marokko, het afnemen van de Nederlandse nationaliteit van criminelen en het beperken van de immigratie uit een land als Marokko is tot op zekere hoogte staand beleid. Er is een Remigratiewet die terugkeer naar een land als Marokko ruim subsidieert. De Nederlandse nationaliteit kan al worden afgenomen van veroordeelde terroristen die ook de Marokkaanse nationaliteit hebben. En immigratie uit (islamitische) landen als Turkije en Marokko wordt al sinds jaar en dag met tal van overheidsmaatregelen ingeperkt.