Mark Rutte vindt het redden van zijn vierde kabinet belangrijker dan het redden van de natuur. Dat heeft hij vrijdagavond bekendgemaakt na langdurig crisisoverleg. Zelf formuleerde de premier de uitkomst van de dagenlange gesprekken binnen de coalitie anders. In een onnavolgbare verklaring sprak hij van “enerzijds de pauzeknop, anderzijds versnellen”. Rutte kiest hiermee voor de strategie die hij al sinds zijn voorzitterschap van de JOVD hanteert: hij schuift problemen voor zich uit in de hoop dat ze dan verdwijnen. De slachtoffers van het toeslagenschandaal kunnen ervan getuigen dat het zo niet werkt.
De crisis in het kabinet ontstond na de voor het CDA dramatisch verlopen Provinciale Statenverkiezingen. Wopke Hoekstra ontpopt zich sindsdien opeens als een christendemocraat in hart en nieren. Zo eentje waar de D66’er Hans Gruijters ruim een halve eeuw geleden al voor waarschuwde: als je hem de hand schudt moet je na afloop je vingers natellen. De coalitiepartijen spraken in het regeerakkoord immers af dat ze maatregelen zouden nemen om de stikstofcrisis aan te pakken. Het blijkt dat de handtekening die Hoekstra daaronder zette, niets waard is.
Het kabinet schuift de verantwoordelijkheid voor het stikstofbeleid nu af op de provincies. De premier heeft “de ruggengraat van een tuinslang”, concludeert natuurbeschermer Johan Vollenbroek. Ook de oppositie oordeelt vernietigend over de gang van zaken. “Een kabinet moet regeren en helderheid geven”, vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “Dit kabinet is alleen met zichzelf bezig en niet in staat oplossingen te bieden voor de grote problemen van deze tijd.”
Het ‘pauzeren’ van de stikstofaanpak is een hard gelag voor minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), die de bedreigingen en boerenterreur trotseerde in een poging Nederland van het slot te krijgen. Zij krijgt nu een mes in haar rug van haar partijgenoot Rutte.
De Raad van State bepaalde vier jaar geleden dat de stikstofuitstoot flink naar beneden moet. Daar is tot op heden niets van terechtgekomen. De economische gevolgen van de inertie zijn enorm: experts schatten de schade nu al op 28 miljard euro. Dat betekent een kostenpost van ruim 1500 euro voor elke Nederlander, van zuigeling tot bejaarde.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Laatst Vollenbroek in een discussie gezien bij een praatprogramma. Wat een figuur is dat zeg! Eerst riep hij dat biodiversiteit minder werd en dat je dat kom zien aan het aantal grutto’s. Grutto’s zijn weidevogels en als je het aantal weides vermindert is het logisch dat dat aantal vermindert. Vervolgens riep hij dat zijn opponent een klimaatontkenner was toen die al dan niet terecht de doemscenario’s ter discussie stelde. Daarna werd de discussieleidster uitgemaakt voor wappie. Kortom, Vollenbroek is niet bepaald een geweldig uithangbord voor zijn beweging. Rutte blijft (helaas) nog even onze MP. Hij wordt nog steeds gesteund door zijn coalitiegenoten. Dat juist zijn vrienden van de linkse wolk een motie van wantrouwen indienden raakt hem niet. Ik geef deze ploeg nog hooguit twee maanden. Dan is de nieuwe eerste kamer geïnstalleerd en kan hij daar niet meer rekenen op zijn bondgenoten aldaar.
Het grootste probleem in de crises van de afgelopen jaren zijn de politieke partijen. Zij denken in eerste instantie vanuit het partijbelang en niet vanuit het landsbelang. Na de verkiezingsuitslagen van 2021 verklaarde Wobke Hoekstra nederig dat het grote zetelverlies voor het CDA betekende dat ze geen belangrijke rol meer zou spelen in de onderhandelingen voor een nieuw kabinet. Twee jaar later zitten ze niet alleen opnieuw in een kabinet, maar willen ze zelfs de eerder gemaakte afspraken - en gezette handtekeningen - van tafel vegen en de laatste onderhandelingen (die sowieso al tot de langste formatie behoren in onze parlementaire geschiedenis) weer helemaal van voren af aan beginnen. Hoe belangrijk denkt het CDA wel niet dat ze is... ?! Hoe ondemocratisch en asociaal denkt het CDA wel niet dat ze kunnen zijn... ? Wanneer wordt Nederland een échte democratie...?
Slim? Dat hangt ervan af wat je als grootste probleem ziet. Als het grootste probleem de machtspositie is, blijf je als VVD-kabinet in het zadel, dan is het wellicht slim. Maar als je dát als grootste probleem ziet, dan hebben we het helemaal niet meer over de stikstof-/natuur-/bouwproblematiek. Terwijl DAT toch het grootste probleem is (naast enkele andere al zo lang verwaarloosde problemen) waarin het land zit en waar een kabinet actief op zou moeten regeren. Wat nu niet gebeurt. Dus: slim????
Dit land is krankzinnig aan het worden en er lopen hele volksstammen met oogkleppen op als ratten achter de fluitspeler uit Hamelen aan. Wij hebben in Europa te maken met dezelfde regels voor wat betreft de bescherming van de natuur. Een Duitse boer net over de grens met Nederland mag 4.000 (vierduizend) keer meer stikstof uitstoten dan zijn collega aan de andere kant van de grens. Als de wind oost is dan waait die stikstof toch ook onze kant op? Oplossing: een noodwet maken om de norm voor Nederlandse boeren conform Europese richtlijn gelijk te stellen als die van onze oosterburen.
Inderdaad een noodwet en de boeren weer gewoon laten boeren. Gewoon natuurinclusief, maar zo duurzaam, slim en efficient mogelijk, zoals ze dat al eeuwen doen. Scheelt 25 miljard Euro belastinggeld en is nog beter voor het milieu en klimaat ook.
-BBB, SHOW ME THE WAY...!! - De stellingname van het kabinet is naar mijn mening de enige juiste. BBB kan niet enkel meer schreeuwen vanaf de zijlijn; ze moeten nu zelf met de poten in de klei gaan staan. Zelf beleid maken waarmee ze hun versgekozen achterban tevreden moeten houden en tegelijkertijd beleid maken om daadwerkelijk de natuur te beschermen. Wel... dat gaat nooit lukken, die belangen bijten elkaar! BBB wordt thans geconfronteerd dat iedere keus die gemaakt moet worden er een is van, of je nu door de kat of door de hond gebeten wordt, gebeten wordt je. Exact hetgeen het kabinet meemaakt in dit hoofdpijndossier stikstof. Slim van het kabinet om BBB zelf met hun grote mond de kolen uit het vuur te laten halen. Indien ze provinciaal hun zaken geregeld hebben, - waar ik grote twijfels over heb, dat dit gaat lukken, - zal het kabinet de democratisch besloten verkiezingsuitslag van de Provinciale Staten Verkiezingen, respecteren. BBB zit nu direct met een probleem, namelijk een gerechtelijke uitspraak van de Raad van State en onlangs een aanmaning van de EU commissaris Virginijus Sinkevičius om het stikstofprobleem snel en doelmatig op te lossen. BBB gaat zijn tanden daarop stukbijten...en verliest zijn achterban...want je kan niet iedereen te vrede stellen... en...het kabinet weet dat...
Hij, de VVD en CDA doen wat ze het beste kunnen: problemen ontlopen en vooruitschuiven. In plaats van oplossen. Dan krijg je electorale problemen. Het is onze achterban; Ondernemers, vermogenden en de boeren/veehouders. Zoals eerder gezegd: Electorale winst gaat voor actie ondernemen, knopen doorhakken, uitvoeren en monitoren. Ook al heeft de Raad van State 4 jaar geleden al uitgesproken en gevonnist dat het nu klaar is en men aan de slag moet het verminderen van de stikstofuitstoot. Je zal nog meer rechtszaken verliezen. Maar als je niet aan je eigen wetten houdt, uitspraken van hoogste rechtsorgaan of akkoorden/afspraken, dan kan je wachten tot je een ons weegt. Rutte lacht wel weg. CDA te schijterig. Dit is niet het laatste probleem. Waterkwaliteit, luchtkwaliteit en klimaatwet, doelstelling. Uitwerking. Een verkleining van de veestapel zou goed zijn. Niet alleen voor klimaat maar ook de kans en schaal op nieuwe ziekte uitbraken, zoönoses en de economische gevolgen daarvan (zoals de vogelgriep. Eerst het verdienmodel, de portemonnee en dan mens en dier en de mogelijke gevolgen van dergelijk risicobeleid en gedrag.
Ik herinner me nog holle frases zoals "na het zuur, komt het zoet" of "je moet het dak repareren als de zon schijnt", om over het geld dat niet naar de Grieken ging, de 1000 knotsen voor elke Nederlander of het gedonderjaag met de hypotheekrenteaftrek nog maar te zwijgen. Wat ik wil zeggen is dat we al vele, vele jaren in het pak genaaid worden, ongeacht hoeveel rechts of links er in de coalitie zit. Nieuwe verkiezingen, deze malafide figuren die er nu zitten met pek en veren het dorp uitjagen, en als BBB de verkiezingen mocht winnen, hun een eerlijke kans geven. Ik denk zomaar dat de natuur daar sneller van opknapt dan met dit zooitje huichelaars gezien de afgelopen 15 jaar.
Werkelijk, jij wil de leugenaresse van de BBB een "eerlijke" kans geven omdat links en rechts in de coalitie de afgelopen 15 jaar hebben huichelen. Zie je niet hoe schizofreen dat is?
"Dit zooitje huichelaars" is niet geheel een juiste duiding. Van het huidige falende zooitje dat regeert, is er maar 1 partij die die gehele (bijna) 15 jaar regeert: De VVD !!!! Daarop vind ik het wel van toepassing. Driekwart van de periode, het overgrote deel dus: CDA. En ongeveer eenderde ( de laatste 2 kabinetten Rutte): CU en D66. Zo liggen de verhoudingen van de verantwoordelijkheid.
@BrotherV Over welke leugen(s) gaat het, en weet u wat het woord 'schizofreen" betekend? Verder weinig inhoudelijks omdat er niks te weerleggen valt aan mijn betoog. Dank voor de bevestiging. @vdbemt Eerlijjk is eerlijk, de VVD is de grootste verantwoordelijke idd. Dat had echter niet gekund zonder steun van de coalitie en her en der oppositie. Iedereen heeft een steentje bijgedragen, de een wel een stuk meer dan de ander. Daar heeft u helemaal gelijk in.
"en als BBB de verkiezingen mocht winnen, hun een eerlijke kans geven." Dit veronderstelt, ten onrechte, dat de BBB nog geen bewijs heeft geleverd van het ontbetrouwbaar en gevaarlijk zijn.
''Van het huidige falende zooitje dat regeert, is er maar 1 partij die die gehele (bijna) 15 jaar regeert: De VVD !!!! '' En de VVD heeft het uitstekend gedaan Bemt. En nog steeds. Voor de eigen doelgroep dan. De rijke helft van Nederland met hun villa's, (ZZP) ondernemingen, Tesla's etc. alles met subsidie. Het is verkeerd gegaan bij de VVD gedogers die Rutte om toerbeurt in het zadel hebben gehouden en nog steeds houden, hetzij samen met de VVD in de regering of vanuit de ''oppositie''. Wie kent ze niet, PVV/GL/CDA/PvdA/D66/CU. Waarbij we nog kunnen aantekenen dat de PVV als enige de stekker uit een Rutte kabinet heeft getrokken toen het met Rutte1 te a-sociaal werd met versnelde verhoging AOW leeftijd e.d. Dat heeft niet mogen baten want toen kregen we het afschuwelijke Lentakkoord en daarna de PvdA op het pluche in Rutte2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lenteakkoord
oogklep, die leugenaresse beweerde glashard dat boeren onteigend moeten worden om vluchtelingen te huisvesten. Hoe hard had u de leugen gewild?
oogklep: Als Wilders niet zo vaak had meegestemd met het de regering de afgelopen jaren had de wereld er misschien wel heel anders uitgezien.
@roeptoeter. :"En de VVD heeft het uitstekend gedaan Bemt. En nog steeds." Ja. Voor de eigen achterban. Maar 'premier voor het hele volk' dat gaat niet op. Toch? Vanwaar anders die enorme winst van BBB en het verlies van ALLE regeringspartijen, inclusief de VVD?
Het terugdraaien van de vlag voor een natuur die in nood is, zal na de verkiezingsoverwinning van de BBB en dit kabinetsbesluit tot gevolg, door alle meelopers met te weinig kennis van zaken nu wel betreurt gaan worden.
Je kunt Hoekstra en het CDA vaak veel verwijten, maar op zich is dat hij nu heeft gedaan, best logisch. Wat heb je er aan om nu '2030' er geforceerd door te drukken als je bij de uitvoering te maken gaat krijgen met provincies waar door de richting die je wilt, er anders uit kan zien. Je hoeft niet alle beleid er voor uit te stellen en als na de coalitie-onderhandelingen in de provincies het veld overzichtelijk is, kun je bekijken hoe je SAMEN de koers gaat bepalen voor '2030.' Dat je niet altijd gelijk krijgt of wilt hebben, is ongemakkelijk voor D66, maar je moet daar maar mee leren omgaan in polderland. Zorg als Kabinet nu eerst maar eens dat alle duidelijkheid wordt weggenomen rond de 'brief' vanuit Europa. Voer voor complotdenkers en gelijkgezinden van de inhoud ervan.
Er zijn drie mogelijkeden: 1. We offeren de boeren op; 2. We offeren de natuur op; 3. We offeren het economisch model op; Dat laatste is voor Rutte een beetje moeilijk. In het kapitalistische model is het economisch model heilig. De natuur wordt daar al meer dan 70 jaar aan geofferd. En mensenoffers brengen aan het economisch model is ook al 70 jaar heel gewoon. De Groningers zijn er aan opgeofferd. Wereldwijd zijn overal kleine gemeenschappen en minderheden geofferd aan winst maken, aan winning van delfstoffen et cetera. Misschien moeten we nu eens het economisch model offeren op het altaren van de natuur en de mensenrechten. Ik weet, dat is vloeken in de neo-liberale kerk. Toch is dat wat ik voorstel. Laten de groene partijen en de BBB samen gaan werken en het economisch model offeren. Misschien kunnen we dan nog een paar decenia voortleven.
Vertraging, dit is precies waar de BBB op uit was. De aanpak van stikstof wordt uitgesteld en Big Agro kan nog lekker even door gaan om vele miljoenen binnen te harken. Wel vervelend voor de rest van Nederland inclusief de boeren. Uiteindelijk komen die er ook wel achter dat de BBB de grootste boerenverrader is.
Jarenlang heeft de regering onder leiding van Het CDA ( bijna altijd de minister voor landbouw (eigenlijk moet dit het ministerie van Veeteelt zijn) geleverd) en iets mider de VVD de veeteeltboeren de hand boven hun kop gehouden. Op papier werden er diverse regelingen aangekondigd tegen mestuitstoot en varkensflats, megastallen voor kippen en koeien, maar deze konden altijd via achterdeurconstructies omzeild worden. Door dit jarenlang pamperen van deze boeren hebben ze de huidige crisis veroorzaakt. Dat nu het BBB de oplossing zou zijn is, gezien de duidelijke uitspraken van haar voorzitter dat, ik citeer “ik ben van mening dat de agrarische boeren de veeteelt de nek om wilt draaien” (een uitspraak die ze deed na de duidelijke overwinning van de BBB.) meer luchtfietserij als oplossingsgericht denken. Naar de mening van een heel groot deel van de vaklieden op het gebied van milieu is het al enkele jaren 5 na 12 oftwel het oplossen van het klimaatprobleem steeds moeilijker en is de vraag of onze klein- en achterkleinkinderen straks op de blaren moeten zitten. Maar ja, omze economische wonderpolitiekers hebben daar sch..t aan en denken alleen maar aan zo veel mogelijk geld verdienen voor het rijkste deel van onze bevolking. D
IHAG: Jij en de jouwen zijn ook na de overwinning van de BBB maar een kleine minderheid met een buitengewoon groot ego en een hele grote mond alsof jullie "het volk" vertegenwoordigen. Wat dat betreft lijken jullie wel op de nazi's, die beweerden dat ook.
IHAG: jij vindt het niet vervelend dat de BBB de grootste boerenverrader is? Ik geloof je direct, fascisme is buitengewoon opportunistisch. IK hoop maar dat je weet wat woord betekent, anders zoek je het maar op in een woordenboek.
"fascisme is buitengewoon opportunistisch. IK hoop maar dat je weet wat woord betekent, anders zoek je het maar op in een woordenboek." Weer een obsessie met fascisme. Ik kan er wel om lachen hoe belachelijk dat klinkt. Ik voel me totaal niet aangesproken. Ga zo door, dan blijft er ten minste nog humor over.
rutte heeft toch weer een geitenpaadje gevonden en al die geiten op die paadjes zorgen voor heel veel meer stikstof voor rutte hadden we een van de beste autosnelwegen netwerken van de wereld nu is het land vergeven van de geitenpaadjes, waar geen auto of truck meer over heen kan stagnatie van een sovjetunie-achtige proporties en dat voor een zgn liberaal als rutte, spreekt boekdelen
Een blik op de prognose voor de zetelverdeling in de nieuwe Eerste Kamer op basis van de uitslag van de laatste Provinciale Statenverkiezingen leert: het kabinet Rutte heeft een meerderheid voor het stikstofbeleid: - als alle regeringsfracties de rijen sluiten; - als de combinatie PvdA-GroenLinks het stikstofbeleid steunt. Een meerderheid van opgeteld 36 zetels. Rutte hoeft helemaal niet 'over rechts' te gaan. Toen Hoekstra voor de laatste verkiezingen het stikstofbeleid onderuit haalde, liet Rutte hem ermee weg komen. Hoe anders is hij omgegaan met Mona Keijzer, die in 2021 de QR-code afwees. Het kabinet 'spreekt met 1 stem', weet je wel? Meten met 2 maten? De QR-code lag de regering-Rutte na aan het hart. Hoe anders ligt dit met het door Brussel opgelegde stikstofbeleid. Dat doet de agribusiness pijn. En met oude beleid van doorgaande groei in de bio-industrie, ongeacht de gevolgen voor het milieu, heeft de VVD zich jarenlang vereenzelvigd. Dan komt het dissidente standpunt van Hoekstra premier Rutte niet slecht uit. Al komt er bonje met Brussel van.
Met 36 zetels voor een bepaald wetsvoorstel (en de rest tegenstemmers) is er geen meerderheid in de e Eerste Kamer.
Zoveel is mij wel duidelijk, het CDA speelt hier een heel vuil spel. Een man een man, een woord een woord. Niet bij het CDA, dat is een pure machtspartij en onbetrouwbaar, Je kunt er geen kant mee op.
Vuil spel, vind ik een overdreven typering. Het is een partij die een doodsstrijd voert, dat is wel duidelijk. Of er sprake is van een ‘pauze’ die vooral voor de bühne is of een echte poging tot obstructie, dat vind ik nog onduidelijk. Maar ik kan me de houding van Rutte richting ‘het electoraat’ wel voorstellen. Maar zonder het voorgenomen beleid door te zetten, komt onze welvaart op het spel te staan (immers, echt niet alleen de natuur; stilstand op dit dossier heeft grote economische gevolgen), dus maatregelen zijn echt hard nodig
Ach we zitten al zo lang met stilstaand beleid. Die maandjes extra gaan het verschil niet meer maken.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Het vuil spel wordt hier gespeeld door d66. Om een of andere reden heeft die partij een onbegrensde haat tegen boeren.
Welnu Groenlinks, jullie zijn keihard in het pak genaaid door Rutte met jullie steun in de eerste kamer.En niet alleen dat: jullie hebben je middelvinger opgestoken naar de rest van Nederland en je sociale principes weggegooid.
@ Mathijsco Jij schrijft: jullie hebben je middelvinger opgestoken naar de rest van Nederland en je sociale principes weggegooid. Op zich altijd goed om mensen die dat verdienen de middelvinger te geven. Maar GroenLinks heeft dat niet gedaan.
@Daanouwens, Jij roept: 'Op zich altijd goed om mensen die dat verdienen de middelvinger te geven. Maar GroenLinks heeft dat niet gedaan'. En lees verder het kabinetsbeleid nog even door. Vriendelijke groet.
Welke steun door GRL en aan wat? Hoe heeft GRL de middelvinger opgestoken naar NL en de sociale principes weggegooid? Zij zijn nooit zover gegaan om met de VVD mee te gaan regeren. (DAT is pas je principes weggooien). En zij pleiten er, samen met de PvdA, juist nu op vele manieren voor de kleine inkomens veel meer tegemoet te komen. GRL wordt door Rutte in het pak genaaid, zeg jij, en dan is GRL de boosdoener??????
Mathijsco, wat moeten wenou met zo'n reactie? Is dit quasi interessant doenerij. Katten omdat je niks te melden hebt. Geef antwoord ipv die losse flodders die nodeloos ruimte vullen.
@ Mathijsco Jij schrijft: En lees verder het kabinetsbeleid nog even door. Doorlezen wat? Het kabinetsbeleid? Waar is dat opgeschreven? Er is nu zelfs een beleidsloze pauze. Het is totaal onduidelijk waar je het over hebt. Het enige dat duidelijk is dat GroenLinks volgens jou iets verkeerds heeft gedaan, maar wat en wanneer is totaal onduidelijk.
Mathijsco, je maakt een belachelijke karikatuur van jezelf, onecht, doorzichtig en feitenvrij, het zou me niet verbazen als je een duimpjes team voor je hebt werken, past in het beeld dat ik van je heb.
@Daanouwens, jij roept: weer van alles. Wat ik zeg: Groenlinks wou Rutte en zijn beleid aan een meerderheid helpen via de eerste kamer. Dikke vette punt.
@ Mathijsco Jij schrijft: Groenlinks wou Rutte en zijn beleid aan een meerderheid helpen via de eerste kamer. Dikke vette punt. Welk beleid? Waar heb je het over? Beleid over welk onderwerp? Wat was Rutte van plan volgens jou?
@Matthijsco " Groenlinks wou Rutte en zijn beleid aan een meerderheid helpen via de eerste kamer. " Met WAT dan? Je lijkt Rutte wel: je praat (in dit geval 'schrijft'), maar zegt NIETS.
Lol @ Raymond Bagwan. '(...) een duimpjes team voor me heb werken'. Nou, ik begeef mezelf wel in kringen van online dingen doen enzo. Maar een 'duimpjes team'? Hier op Joop?
[ '(...) een duimpjes team voor me heb werken'. ] Je geeft anders geen antwoord, nu zie je een uitweg en hoef je niet inhoudelijk te zijn, en m'n echte naam is Raymond Bhagwandin maar nogmaals, het zou me inderdaad niet verbazen, dat duimpjes team want jouw bijdragen lijken me niet echt om over naar huis te schrijven.
Als een significant deel in de kamer wil dat het sneller gaat en een significant deel wil dat het niet of langzamer gaat dan is het goed om te zorgen voor draagvlak. Alleen maar doorgaan zonder voldoende draagvlak is korte termijn denken. Dan stapt het cda uit het kabinet, komen er nieuwe verkiezingen en een nieuwe formatie. Dan ben je ook al gauw 1 tot 1,5 jaar verder voordat je nieuw beleid kunt ontwikkelen. En wat levert dat op als je naar de laatste verkiezingsuitslagen kijkt, denk je dat er dan meer of minder steun zal zijn om de uitstoot sneller te verminderen?
"Alleen maar doorgaan zonder voldoende draagvlak is korte termijn denken" Dat is een reden waarom BBB zoveel stemmen kon behalen.
Het artikel slaat op het stikstofbeleid dus veronderstel ik dat je in je commentaar ook doelt op het stikstofbeleid. Enkel opmerkingen: 1. Het huidige kabinet heeft bij aanvang van dit kabinet haar beleid in beton gegoten (met ander woorden, hier kon dus niet van afgeweken worden) 2. De EU heeft duidelijke stelregels aangegeven dat er beleid gevoerd moet gaan worden met een uiterste deadline van 2030. ( welke deadline overigens overgenomen is door ons huidige kabinet). Jouw opmerking, “alleen maar doorgaan zonder voldoende draagvlak is korte temijn denken” slaat dus nergens op! Dit kabinet heeft tientallen jaren problemen voor zich uitgeschoven met als resultaat dat ons het water aan de lippen staat. Het is geen kwestie meer van meer of minder steun om de uitstoot sneller te verminderen!! Het is een noodzaak om de uitstoot te verminderen.
Er zijn vele handtekeningen gezet, geen beperking hypotheekrente, afschaffen vermogensheffing, zelfstandigenaftrek, koopsomregels, enz, enz. Ook al die handtekeningen waren geen zak waard. Je kunt in dit land geen beslissing nemen of de regels zijn een paar jaar later compleet anders.
De eerste zin van het artikel raakt de kern van de huidige situatie. Rutte heeft nooit blijk gegeven van enige visie -wat hij immers zelfs als "een olifant in de kamer" afwees-, laat staan enige oorspronkelijke ideeën. Hij is blijven steken bij het debiteren van enkele sleetse liberale termen, terwijl juist in de huidige kritieke fase politici met visie en moed om door te pakken hard nodig zijn. Rutte had al lang door de zijdeur afgevoerd moeten worden, maar hij blijft zich harnekkig vastklampen aan zijn positie. Eigenlijk is dit nog het gunstige effect van die idiote tijdelijke BBB-manie: eindelijk wordt de klem, waarin de Nederlandse politiek is komen te verkeren, wat losgewerkt. Nou nog hopen op politici met visie en durf, die gaan opstaan!
Zeker teveel koffie op maar te gek voor woorden om : al lachend - in je handen klappen - roepen om ''sieg sieg sieg''
Het gaat met sommige natuur slecht, met andere prima. Lucht en water zijn veel schoner dan vroeger. Aalscholvers, ooievaars, otters en bevers. Het stikstofprobleem ligt veel genuanceerder. Lees 'De stikstoffuik' van Arnout Jaspers. Verder is Rutte er uitsluitend op uit om zijn kabinet te redden. Nieuwe verkiezingen zullen desastreus uitpakken voor met name CDA en D66, maar evengoed staat ook de VVD op fors verlies. In de nieuwe Eerste Kamer zal hij wel steun gaan zoeken bij links. Over twee jaar, bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen, kan alles weer anders zijn.
Enige dat stikstof vernietigd is de economie. Absolute onzin om de economie plat te leggen, de huizenmarkt door deze praktisch op slot te houden tijdens een woningcrisis en hele gezinnen die de ruggengraat van Nederland zijn. En dat alles omdat er anders misschien geen blauwe ringkikker of rood kruidgras meer is.
Het gaat ook niet over wilde natuur, maar om cultuurlandschappen die door menselijk toedoen zijn ontstaan. Heidegronden zijn een gevolg van intensieve begrazing, anders was dat tot bos verworden.
Ihag, En in die eeuwenoude cultuurlandschappen leven geen eeuwenoude soorten leven van biodiverse pluimage? En dat vaak unieke leven voor die plekken, die flora en fauna, is geen natuur? Het grootste deel van het oude cultuurlandschap hier in de omgeving is tijdens mijn leven al vernietigd door de industriële landbouw en industrie. Moet nu het laatste beetje ook nog weg? Ik dacht dat jullie aan de rechterkant zo trots waren op alles wat typisch Nederlands is? Er hoeft maar een eiergooi-evenement ter discussie worden gesteld of jullie schreeuwen al dat er tradities worden afgepakt. Die liefde geldt in ieder geval duidelijk niet voor onze typische (cultuur)landschappen en het leven (de natuur) dat daar in leeft. Dan is het onverschilligheid troef! Maar ondertussen wel een idyllisch beeld ophouden van de eerlijke trotse edele Ot en Sien-boer die met zijn gezwoeg die gansch Nederland voedt - en die nu in zijn bestaan bedreigd wordt door de elite uit de Randstad...
Rutte is niet tegen de natuur, hij heeft alleen het CDA nodig om de kabinetsplanen uit te voeren. En het CDA wil eerst de uitkomsten van onderhandelingen in de Staten afwachten. Ze wil invloed houden op wat daar gebeurt. Dat kan door coalities te sluiten met andere partijen en de BBB buiten boord te houden. Of door in een coalitie met de BBB te gaan zitten om de hun plannen te dwarsbomen. Zorgen dat de BBB niet in staat is haar plannen uit te voeren, wat leidt tot electoraal verlies etc. Sabotage dus met als doel de regels zo veel mogelijk te kunnen handhaven zonder in oorlog met de Provincies te komen en om het CDA als alternatief voor de BBB, dat niks klaar maakt, weer aantrekkelijk te maken. Het kan natuurlijk anders uitpakken, het zal waarschijnlijk ook anders uitpakken, maar als tijdelijke reddingsboei voor Rutte 4 lijkt me dit een slap maar verstandig alternatief. Want uit de coalitie stappen betekent nieuwe verkiezingen en in de waan van de dag wil niemand dat. Een andere mogelijkheid is dat Rutte 4 verder gaat als minderheidskabinet. In dit geval gaat het CDA in beide kamers in de oppositie zal een deal moeten worden gesloten met GL en PVDA om de stikstofplannen door te laten gaan. In ruil daarvoor zal Rutte links op bepaalde punten tegemoet moeten komen. Een niet erg aantrekkelijke positie voor Rutte wiens achterban toch al vindt dat hij teveel naar links buigt. Uiteindelijk is het natuur + economie vs de boeren. Een makkelijke keuze lijkt me.
Rutte heeft nog het migratiedossier. Oh dat heeft hij al weggegeven.
Dan word het een complete bouwstop dan is dat maar wat het is. Maar een ding weet ik dan wel zeker en dat is dat het BBB stemmende dom rechtse volk dan zal verdrinken in hun eigen tranen. Hun kinderen zullen dan ook geen woningen meer kunnen kopen en nergens fatsoenlijk kunnen wonen. Gelukkig zijn er dan nog de buitenlanders die de schuld gegeven kan worden
Dit soort redenatie raakt kant nog wal. U bent Putin denk ik nog vergeten te noemen. Dan was het duidelijker geweest.
@hollandse kaas Graag verduidelijking wat je niet snapt ik licht mijn mening graag toe
''Mark Rutte vindt het redden van zijn vierde kabinet belangrijker dan het redden van de natuur.'' Niks nieuws onder de zon dus. Voor de rechtse Rutte4 kabinetten inclusief gedogers in de ''oppositie'' is altijd maar een (1) ding echt belangrijk geweest en zal dat ook blijven. Hoe hou je de tevreden rijke rechtse kiezer tevreden. Dat kan maar op een (1) manier. De aldoor groeiende kloof tussen de tevreden rijke helft en arme helft van Nederland gaande houden. De rijen op Schiphol voor een extra luxe vakantie en de rijen voor de voedselbanken om kinderen met ontbijt in de maag naar school te kunnen sturen moeten beiden nog langer worden. Raakt de ''economische'' groei uit de kloof tussen rijk en arm dan heeft Rutte4 een probleem, en zelfs een mega probleem als die kloof kleiner wordt. Het klimaat/natuur kroonjuweel is slechts een van middelen die Rutte4 gebruikt om gratis miljardensubsidies naar de rijken te smijten. Wie kent ze niet. De gratis miljarden subsidie voor het energieneutraal maken van villa, Tesla inclusief gratis opladen door salderen van zonnepanelenstroom etc. En niet te vergeten natuurlijk de gratis miljarden voor het schoner maken van de bedrijven van de rijken.
Ik citeer uit het D66 verkiezingsprogramma: "Als onderdeel van de stikstofmaatregelen van het huidige kabinet worden boeren rond Natura 2000-gebieden uitgekocht. D66 wil een deel van deze grond teruggeven aan de natuur. Het andere deel bestemmen we voor natuur-inclusieve landbouw. D66 wil kijken naar de mogelijkheden voor een groene ruilverkaveling. Daarbij willen we boerenbedrijven ZONDER OPVOLGER opkopen en deze doorverkopen aan boeren die rond Natura 2000-gebieden worden uitgekocht. " Dat is nu exact wat BBB wil. Laat D66 zich aan haar eigen verkiezingsprogramma houden. Maar schijnbaar heeft Kaag andere politieke doelen.
Nee, want BBB wil helemaal geen bedrijven uitkopen! Ik denk dat van der pals nog moet uitkijken dat ze haar hand niet overspeeld. Ze wordt een beetje arrogant.
@ weereenmening Jij schrijft: Dat is nu exact wat BBB wil. Nou nee. Dat vereist namelijk gedwongen uitkomen en verplaatsing. En dat wil BBB niet. Daarnaast moet het nieuwe bedrijf natuur inclusieve landbouw bedrijven en dat willen de boeren niet.
@DaanOuwens In het D66 verkiezingsprogramma van 2021 staat niets over gedwongen uitkoop boeren. Mocht jij dit wel kunnen vinden graag vermelding daarvan. Nog een paar pareltjes die ook rechtstreeks uit het BBB verkiezingsprogramma konden komen: - Veel natuurgebieden in Nederland zijn van elkaar gescheiden in kleine en geïsoleerde gebieden. Dit brengt dier- en plantensoorten in gevaar. Populaties worden te klein, dieren kunnen elkaar niet meer bereiken. Grotere leefgebieden, betere verbindingen en groene bufferzones zorgen voor sterkere populaties en een grotere overlevingskans van soorten. En lossen tegelijkertijd stikstofconflicten voor de lange termijn op. - Mede met behulp van bovenstaande maatregelen (de Innovaties verduurzamen de landbouw) is het mogelijk de Nederlandse Nitraatrichtlijn in lijn te brengen met de normen van de Europese Kaderrichtlijn Water. - De landbouw komt weer in balans met de natuur. Daarvoor moet de kringloop van voer, mest en bodemgebruik worden hersteld. Er worden meer restproducten gebruikt als veevoer en nog hoogwaardiger toepassingen, er wordt gewerkt met rijpe mest in plaats van rotte mest en met de bodembiologie in plaats van met chemie. Onderzoek en praktijk laten al zien dat dit goedkoper is. Maar niets over gedwongen uitkoop.
@Minoes&tuin Nee hoor. BBB is tegen onteigening, ze zijn niet tegen vrijwillige uitkoop boeren. Dat zijn ze ook nooit geweest. En schijnbaar D66 voor de verkiezingen ook niet. Maar Tjeerd de Groot moest alles op scherp zetten om wat profiel aan zichzelf te geven, en zie waar we nu zijn. In een land dat compleet op slot zit en waar D66 zich in een hoek heeft geschilderd. Door zo'n grote broek aan te trekken is het nu onmogelijk voor D66 om zonder gezichtsverlies het beleid te maken dat eigenlijk gewoon in hun eigen verkiezingsprogramma stond. Een bizarre situatie.
Stikstof was altijd al bevoegdheid van de provincie, dus prima dat dat weer zo wordt. Juist stikstof kan zorgen voor een veel grotere biodiversiteit dan gebieden zonder. Al de zgn stikstof arme natuur is door menselijke handelen en beheer ontstaan. Stop je met beheer dan komen er vanzelf weer enorm biodiverse gemengde bossen voor terug, met in massa X soorten rijkdom veel meer natuurwaarde
@bouwvarken "Juist stikstof kan zorgen voor een veel grotere biodiversiteit." Waar heb jij leren redeneren, in een gierput of zo?
Bouwvarken Of jij bent veeboer en dus geheel van het padje of jij weet echt niet waar je het over hebt!
Hoeveel soorten brandnetels kan bouwvarken opnoemen? Want daar gaat die biodiversiteit van hem naar toe bij een ongelimiteerde stikstofuitstoot.
De stikstof in de lucht steeds en in de grond daalt al jaren, https://www.rivm.nl/stikstof “ depositie van stikstof bedroeg in 2020, gemiddeld over Nederland 1490 mol stikstof per ha (mol N/ha). De stikstofdepositie is met circa 45 procent afgenomen sinds 1990. ”
>>https://www.milieucentraal.nl/.../stikstof-in-de-lucht-en-bodem WebStikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3) zijn schadelijk voor de natuur. Planten als bramen, brandnetels en gras gaan er harder door groeien en overwoekeren andere planten. Daardoor verdwijnen ook insecten, vlinders. >>https://www.wwf.nl/wat-we-doen/waar-zijn-we-acti… Om de biodiversiteit in Nederlandse natuurgebieden goed te kunnen beschermen, moet er wat gebeuren. Daarvoor is het nodig dat de huidige Nederlandse stikstofuitstoot met minimaal 50% vermindert....... >>https://npokennis.nl/longread/8076/wat-is-stikstof-en-waarom-is-het-een-probleem Naar schatting veroorzaken Nederlandse boeren rond de 60% van de stikstofneerslag in natuurgebieden. Hoewel boeren dit steeds beter kunnen beperken, blijft de enorme hoeveelheid mest een groot probleem. We hebben volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bijna vier miljoen koeien en meer dan twaalf miljoen varkens. Hoewel dat aantal langzaam daalt, blijft het groot. Zeker voor een klein land als Nederland. En veel dieren betekent veel mest. Per hectare landbouwgrond is de ammoniakuitstoot met 60 kilogram nog steeds de hoogste in de EU. >> https://frieschdagblad.nl/opinie/Waarom-is-stikstof-eigenlijk-een-probleem-26792592.html Waarom is stikstof eigenlijk een probleem? Plotseling is het overal in het nieuws: stikstof. Is het echt zo erg? Ja, want de natuur gaat eraan kapot. En de landbouw, vooral de intensieve veeteelt, is de grootste bron van stikstofuitstoot.
"Juist stikstof kan zorgen voor een veel grotere biodiversiteit dan gebieden zonder.". Ik heb je enkele bronnen gegeven die het 'ietsje' anders zien. Uit welke bronnen haal jij jouw wetenschap?
fromspace, het is inderdaad afgenomen maar nog steeds te hoog. Iemand die twee honderd rijdt op de snelweg en terugzakt naar 150 rijdt nog steeds te hard. Het feit dat het niet verder daalt laat zien dat de technologische oplossingen niet meer werken en andere oplossingen behalve halvering van de veestapel werken niet.
De economie stijgt. Dan verwacht je een stijging van de stikstof uitstoot. Maar die blijft gelijk. Dat komt door de technology.
@Fromspace. Kun je dat ergens mee onderbouwen? Ik betwijfel het. Maar dan nog. Gelijk is niet goed. Het moet minder. Want het is nu teveel. Natuur en klimaat lijden eronder.
Diep triest. Over natuur gesproken. Hier in Zeeland hebben ze er ook de mond van vol. Vergetende dat: De Westerschelde vervuild is met PFAS -waar je overigens hier niemand meer over hoord-, als je Zeeland binnenkomt en naar Vlissingen rijdt, zie je alleen maar boerenvelden, sommige oranje van glyfosaat, je zit her en der veel industrie, en het Nollebos is geen bos maar een vakantiepark waar wat bomen staan. De boswachterij op Schouwen is niet meer wat het was en zo kan ik eindeloos voorbeelden geven waarom we geen natuur meer hebben hier in Zeeland. BBB gaat hoogst waarschijnlijk samen met het CDA en SGP de provincie besturen, dus maak je borst maar nat.
Toerisme, industrie en landbouw zijn economische pijlers van Zeeland. 'Natuur' valt daar niet onder.
Onzin dat natuur in Zeeland niet belangrijk is voor het toerisme. In Westenschouwen is dat wel degelijk zo, juist die combinatie van natuur en strand trekt daar veel toeristen aan. Kijk maar eens naar de hoeveelheid luxe vakantiewoningen die daar gebouwd zijn, Ik ben er al 45 jaar op vakantie geweest, in woningen tegen het bos aan. De vakantiewoningen zitten altijd vol. Dan heb je nog het natuurgebied dat bij het kasteel hoort. Juist die combinatie van natuur en strand is wat het daar aantrekkelijk maakt.
@Minoes Zeker, een aantal toeristenvonden Zeeland aantrekkelijk vanwege de natuur, het landschap, de ruimte en het water. Maar dat is natuur in de ogen van de toerist en dat is iets andere natuur dan de ecologen prefereren. Eenzelfde verhaal voor andere regio's met natuurgebieden. Ik fiets graag door de duinen en dat blijft ook zo met minder biodiversiteit.
Nederland zit al het volledige EU tijdperk in een politieke impasse. De wens van de kiezer ligt (deels) anders dan wat er in Brussel is en wordt afgesproken. En daarbij houdt Brussel zich niet aan de verdragen: zie ECB opkoopprogramma en de (corona) eurobonds. Maar ook het initiatiefrecht van de EC staat haaks op de vaderlandse democratie. Dit resulteerde in het negeren van de diverse referenda, maar ook recent het negeren van de tweede kamer inzake de digitale wensen van Brussel. Een perfect tijdperk voor gladde wormen als Rutte die tussen alle tegenstellingen doorglibberen. In die zin probeert Rutte nog even door te glibberen. Er komt in dit land pas weer politieke rust als de kiezer gekend wordt in wat we wel en niet definitief afspreken met Brussel. Welke bevoegdheden eventueel teruggehaald worden. Nog belangrijker: welke Brusselse instituties wel en niet mogen voortbestaan (een aantal zijn tegen de wens van de kiezer middels het verdrag van Lissabon tot stand gekomen). Ook beleid inzake natuur is logisch om Eu breed af te spreken, echter hoe en wat en wannneer zal toch echt door de landen zelf ingevuld moeten worden. Ook de gemeenschappelijke markt zal flexibeler moeten worden. One size fitts all is ook daar zeer beknellend, maar ook de aanbestedingseisen leggen lokale overheden en ondernemingen zwaar op de maag. Nederland snakt naar goede politici die de democratie in NL herstellen en aan de slag gaan om in Brussel een nieuwe werkbare samenwerking te creëren.
@ TwoTone Jij schrijft: zie ECB opkoopprogramma en de (corona) eurobonds. Maar ook het initiatiefrecht van de EC staat haaks op de vaderlandse democratie. Het opkoopprogramma is geen enkel probleem. En het corona herstel fonds ook niet. De mogelijkheid van de EC om zelf initiatieven te nemen voor regelgeving staat helemaal niet haaks op de democratie. En: Er komt in dit land pas weer politieke rust als de kiezer gekend wordt in wat we wel en niet definitief afspreken met Brussel. Brussel heeft helemaal niets te maken met de enorme belangentegenstellingen en verschillen van opvatting hier in Nederland. Brussel is niet van invloed op de verdeeldheid hier. En: Nederland snakt naar goede politici die de democratie in NL herstellen Nederland is gewoon een democratie en dat blijkt uit de verkiezingen van provinciale staten. Het is de Nederlandse kiezer die bepaalt en niet de EU. Zelfs als de kiezer onverstandig stemgedrag vertoont. Je hele tekstje is nergens op gebaseerd en mist iedere onderbouwing.
De EU is dat niet de partij die een maandelijks verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg in stand houdt? Zelf het goede voorbeeld geven wil maar niet lukken.
Juist goed dat Rutte luistert naar kiezer, in plaats van de uitslag te negeren en gewoon lekker doorgaan met het beleid alsof de kiezer niets heeft laten weten. Daarnaast wordt de lucht steeds schoner en is dr stikstof in de lucht met 40% gedaald ten opzichte van 25 jaar geleden. https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/schonere-lucht-hogere-temperaturen
Nooit gehoord van de verzuring van de grond. Nooit gehoord van de mestfraude op grote schaal. Is zeker ook niet de schuld van de boeren. Bovendien is wat je hier verder zegt ook niet relevant. De 'natuur' heeft geen woorden nodig om te zeggen waar hij staat. Eiken sterven bij bosjes, Het drinkwater redt het niet, is in Brabant al van zeer dubieuze kwaliteit. De natuur verdroogt daarnaast vanwege het veranderende klimaat en het steeds maar te laag houden van de grondwaterstanden t.b.v. de boeren, die bepaalden dat nl. zelf mee, en je ziet met wat voor gevolgen dat alles. Dus droom lekker verder. de lucht is overigens al lang opgehouden schoner te worden.
@Minoes&tuin Inderdaad veroorzaakt plantengroei verzuring. En stikstofneerslag bevordert de plantengroei. Maar de boeren houden hun de gezondheid van hun grond echt wel in de gaten. Bijvoorbeeld door per jaar +/- 250.000 grondmonsters bij Eurofins Agro te Wageningen te laten onderzoeken. Maar de fabeltjes over de bodemuitputting en -vervuiling door de boeren blijven maar voortduren. Ondanks dat de bewijzen over het tegendeel voor het oprapen liggen. Kijk eens op de website van de Stichting Agrifacts of naar de voorbeeld grondonderzoekverslagen van Eurofins Agro. Denk je echt dat die boeren, zoals Caroline vd Plas altijd zegt, maar wat aanfreubelen?
Rutte is de woordvoerder maar ze zijn allen verantwoordelijkheid in de eerste plaats het cda en cu voor wie rentmeesterschap een holle frase is geworden betekenisloos in het licht van machtswellust. De vvd die haar ware gezicht eindelijk laat zien niet voor alle burgers maar voor een heel kleine bevoorrechte vervuilende club mensen, en d66 die een knieval maakt en vooral cultureel progressief is maar eigenlijk toch vvd light. Met hen heb ik het een beetje te doen. Iets met die hand en de vingers.
Rutte kan als een gladde aal zich uit allerlei penibele situaties wringen, alles om maar de macht te houden. Dat hij al 13 jaar faalt wat hij met die macht doet zal hem de geschiedenis in doen gaan als langstzittende premier die de meeste crises veroorzaakte. Een treurige conclusie voor de man.
Het is veel te kort door de bocht om alleen de boeren de schuld te geven van de uitstoot van stikstof. Zo ie zo komt meer dan 30% van de neerslag van stikstof in Nederland uit het buitenland. En dan kopen vliegvelden stikstofrechten om maar door te gaan met de uitstoten daarvan. Hoe zit het met de scheepvaart, de industrie en het wegverkeer? En, is het alleen maar kommer en kwel in de natuur met de neerslag van stikstof? In Nederland zijn voldoende voorbeelden dat de natuur bewust arm wordt gehouden om bepaalde planten te kunnen laten groeien. Weleens een weelderig bos gezien met veel diversiteit in Nederland?
Helemaal mee eens. Men is al jaren achter elkaar eenzijdig aan het onderzoeken welke schade stikstofneerslag KAN veroorzaken. En een kind weet kan beredeneren dat je dan automatisch altijd een megalomaan groot stikstofprobleem krijgt. Als je dat met waterneerslag zou doen krijg je een enorm waterprobleem. En als je dan, bij wijze van voorbeeld, ook nog eens een Natura2000 woestijn met beschermde zeldzame cactussen aanlegt, die kost wat kost beschermd moeten worden, en voor de boeren betekent dat ze, voor hun vergunning, kunnen bewijzen dat ze geen schade in de Natura2000 veroorzaken heb je het, als natuurbeheerder/ecoloog, helemaal voor elkaar. Dan krijg je als de redder van de natuur een soort absolute macht. Overdrijf ik de gekkigheid van het huidige stikstofbeleid? Sorry, volgens mij niet. Ik kan het niet anders zien.
De milieuridders willen te snel en te veel zonder na te denken over de consequenties.
En? Wat zijn de consequenties? Minder varkensbaronnen, minder kippenstapelaars, minder agro industrie is al een stap in de goede richting. Hoor ik daar de BBB over? Die wil meer vrijheden voor de industrie! Een onleefbare wereld voor onze kinderen en kleinkinderen is het gevolg als we niet eindelijk eens iets doen!
Een onleesbare wereld? Geloof je dat echt? Ik vind het maar een overdrijving.
Wim de Bie, 30 jaar geleden, `wat willen we nou eigenlijk, willen we heide of willen we gras´. https://twitter.com/PoelmanJos/status/1641421398919839744 Ook 30 jaar geleden, de EU en de Paashaas, uit Keek op de Week. `Tussen paashazen moet altijd 15 cm staan´ https://twitter.com/antonkarel10/status/1640674395713679361 Fijn weekend. (en stik er niet in😁)
Ho, ho. Hij vertraagd niet om te vertragen. Hij vertraagt juist om te versnellen....of zoiets 🙃
Want GL had t omgekeerd anders gedaan met de PvdA?
Ach Vuurrood, KK lult maar wat, als hij maar kan zeiken tegen GL en PvdA. Meer komt er niet uit die KijkersKop.
Had ook niks anders verwacht van deze huichelachtige opportunist.
Bestaan er dan politici die niet opportunistisch zijn? Wellicht bij de SGP?
Resultaat van de besprekingen is wat elk nuchter denkend mens al weken weet: Wacht het eerst maar eens af. Niet piepen voor je gebeten wordt. Formaties lopen, en elke provincie heeft de volledige vrijheid om een coalitie te smeden waar iedereen een onderdeel van kan zijn. Dat landelijk de drie K's het dun door de broek voelen lopen was te verwachten, maar het zou vreemd zijn als Rutte de handdoek in de ring gooit voor het stof is gaan liggen. Twee kansen: De BBB doet het geweldig, of ze maken er een puinhoop van. En dat zal bij eventuele Tweede Kamer verkiezingen mee gaan wegen. Hoe meer tijd er zit tussen de verkiezingen, hoe beter het beeld zal worden. Nu ook nog een blanco cheque aan de BBB geven in de Tweede Kamer zou tot een zwaar verstoord beeld van de politieke realiteit opleveren.
Ik voorspel dat de rechters het heel druk gaan krijgen. Rutte kan het dan wel over de schutting hebben gegooid bij de provinciale staten maar ook die hebben zich gewoon aan de wet te houden! In mijn provincie voorzie ik een college van BBB, CDA, VVD en SGP. Als zij zich niet aan de wet houden en eigen beleid gaan voeren voorspel ik een gang naar de rechter.
@vuurrood Naar de rechter klinkt aannemelijk, maar wat dan? De wetten waar men nu tegenin gaan zijn doelstellingen, geen concreet beleid. Dus het enige wat de rechter kan zeggen is dat de overheid “meer moet doen” of een streep halen door beleid dat tegen de doelstelling ingaat of misschien zelf een boete opleggen. Ze kunnen geen concreet nieuw beleid maken of afdwingen dat nodig is voor de doelstelling. Dus zolang de overheid, vanwege politieke belangen, niet wil meewerken is het resultaat dat alleen maar nog meer dingen gefrustreerd worden en daardoor nieuwe problemen ontstaan of de huidige erger worden. Er moet politiek draagvlak komen voor beleid dat dit milieuprobleem oplost en dus ook draagvlak in de maatschappij en dat doe je niet met rechtszaken of decreten vanuit Brussel.