Joop

Rutte en zijn non-valeurs moeten ASAP vervangen worden door competente krachten

  •  
14-04-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-04-14 om 08.33.10

© Screenshot: persconferentie 13 april

In de grond was de vertoning van dinsdagavond ernstiger en zorgwekkender dan het hele 'Omtzigt functie elders'-schandaal. Onthullender ook.
De feiten zijn ongeveer als volgt: ondanks de coronamaatregelen blijft het aantal besmettingen stijgen. Tegelijkertijd neemt het aantal patiënten in de ziekenhuizen toe, zowel op de gewone afdelingen als op de IC. De Braziliaanse variant – nog wat gemener  dan de Britse – heeft voet aan Nederlandse wal gezet en is aan een opmars begonnen. In Israël is de indruk ontstaan dat het Pfizer-vaccin minder werkzaam is tegen de beide nieuwkomers aan het coronafront. De Franse premier Jean Castex heeft het vliegverkeer tussen zijn land en Brazilië al stopgezet.
De toch al trage vaccinatiecampagne is in het ongerede geraakt door het advies om AstraZeneca niet aan personen van beneden de zestig te geven omdat er een minimale kans bestaat dat je een dodelijke trombose oploopt. De leveranties van onze nationale trots het Janssen-vaccin zijn stopgezet vanwege een vergelijkbaar risico. In het laatste geval is dat één op zeven miljoen. Laatste nieuws: dinsdagavond tegen half tien ontstond de indruk dat men een miljoen wel degelijk gezette prikken niet had geregistreerd.
Tenslotte: er zijn 700 miljoen euro overgemaakt naar een stichting die field labs gaat organiseren, manifestaties die je alleen met een negatief testresultaat mag bezoeken.
Kort samengevat: de maatregelen sorteren niet het gewenste effect. Het zou daarnaast verbazing wekken als Nederland half juli inderdaad gevaccineerd is.
Dit alles kwam tot stand onder regie van het kabinet-Rutte III. Afgelopen dinsdag gaven premier Rutte en minister De Jonge op een persconferentie voor dat zij open kaart speelden. Zij hielden vol dat Nederland zich in de laatste periode van de epidemie bevindt. De cijfers zullen zich ten goede keren. De piek van de derde golf is “nog” niet bereikt. De vaccinatiecampagne wordt niet serieus gehinderd door alle tegenslagen. Dit ondanks het gegeven dat het gedoe rond de trombose een breed en diep wantrouwen schept rond AstraZeneca en vanaf deze week gegarandeerd ook rond Janssen. Met mooie woorden trachtten zij te verbloemen dat hun beleid niet de gewenste resultaten afwerpt, eerder het tegendeel. In de grond was de vertoning van dinsdagavond ernstiger en zorgwekkender dan het hele ‘Omtzigt functie elders’-schandaal. Onthullender ook.
Het is een constante in de kabinetten-Rutte dat maatregelen het omgekeerde effect sorteren van wat zij beogen: denk aan het woningbouwbeleid dat tot een ongekende huizencrisis heeft geleid, denk aan het toeslagenbeleid, dat geen fraudeurs maar onschuldigen trof, denk aan het beleid om de zorg voor ouderen en jongeren aan de gemeente te geven: het werd niet beter en goedkoper maar  slechter en duurder, alsmede een wachtlijstenfestival. Denk aan de energietransitie, waarvan de afgelopen vier jaar nauwelijks iets terecht is gekomen. Denk aan de Participatiewet, die mensen juist aan de kant zet. Denk aan de stikstof…  Er wordt wel eens gezegd dat corona een helder licht werpt op de competentie van mensen en instanties. In de perszaal van het Binnenhof schitterden non-valeurs, die niet opgewassen zijn tegen de crisis waarmee ons land wordt geconfronteerd. Zij zijn geen deel van de oplossing maar van het probleem.
Het zou het beste zijn als de fractieleiders de moed hadden bij Tjeenk Willink aan te dringen op de vorming van een crisiskabinet met de beste krachten uit de hele maatschappij. Die het hele Nederlandse volk kunnen mobiliseren en enthousiasmeren voor de strijd tegen het virus. De huidige samenstelling van de Tweede Kamer is niet zodanig dat er een stabiel parlementair kabinet kan worden gevormd met de armslag om dit ongekende probleem aan te pakken. Zo’n kabinet werkt volgens een reeks onderlinge afspraken maar niet volgens een regeerakkoord. De ministers hebben hun politiek profiel maar ze zijn niet afhankelijk van een partij en evenmin zijn zij voorzichtig met glazen huisjes. Ze beseffen dat corona geen nationaal maar een mondiaal probleem is. Ze zeggen wel: think global, act local. Die geest ademt het programma dat zij aan de kamers voorleggen.
Het is het dualisme in optima forma. De regering regeert zolang ze meerderheden in het parlement – en tegelijkertijd van de kiezers achter de Kamerleden – weet te begeesteren. Het is duidelijk dat in het huidige kabinet geen geschikte personen zitten voor zo’n functie. Zij kunnen beter hun rol spelen in het parlement voor zover ze daarin zijn gekozen. En anders functie elders. Ik weet het: het is een cliché en een goedkope grap.
Maar nu baggeren wij voort in een doodlopende tunnel met een barrière en geen licht aan het eind. Is het gevaarlijk om van machinist te wisselen in een rijdende trein? Als het een dodemansrit is, wel.
Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de politieke aandacht mag verdwijnen en de kwestie rond het Groninger aardgas evenmin.
Naschrift: ik weet het, het is de derde keer dat ik pleit voor een crisiskabinet los van welke coalitie in de Tweede Kamer dan ook.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (55)

Poeha
Poeha15 apr. 2021 - 9:49

Wat een gezeur zeg. Er zijn landen die helemaal stoppen met Astra en Janssen heeft zelf aan de landen gevraagd om het nog niet te gebruiken. Daarnaast zijn in sommige landen de scholen nog gewoon dicht. Hier wordt een Koningsdag feest gevierd met 10.000 mensen. Super toch. En over de zogenaamde woningnood blijkt dat niemand dat belangrijk vindt. Aboutaleb heeft hiernaar onderzoek gedaan in Rotterdam en nagenoeg niemand vond dit een onderwerp. Hij gaf daarom aan om dit onderwerp te schrappen. Anders zal links bij de volgende verkiezingen weer zijn gehalveerd. Net als het Groninger gas. Groningen heeft nog nooit zoveel gestemd op de vvd. Dan kunnen wij wel op een afstand roepen dat ze het wel belangrijk moeten vinden. Maar dat gaat nergens over.

Kuifje3
Kuifje314 apr. 2021 - 22:42

Toen van Agt MP was tijdens een financiële crisis zei hij dat hij niet de juiste man op de juiste plek was. Hij gaf dan ook het stokje over aan Lubbers die als econoom het land weer op de been moest helpen. Natuurlijk is lang niet iedereen blij geweest met Lubbers, maar daar gaat het mij niet om. Rutte en de Jonge zien niet dat ze nu even plaats zouden moeten maken voor mensen die deze klus wel aan zouden kunnen. Zo zou Edith Schippers als arts bijvoorbeeld wellicht een hele goede MP kunnen zijn. Martin van Rijn op de plek van de Jonge zou ook al een verbetering zijn. Ik hoop dat HTW met een goede verkenning zo’n oplossing aan zal dragen. Rutte zit er alleen voor Rutte en ziet de balk in zijn beide ogen niet. Toch zal hij, gesteund door pakweg 1/4 van de kiezers, niet zo snel opstappen.

2 Reacties
LaBou
LaBou 15 apr. 2021 - 8:38

Ja hoor: Edith Shippers, de minister van tabakszaken.

Kuifje3
Kuifje315 apr. 2021 - 10:14

@LaBou: Het is maar een voorbeeld van een VVD-er die arts was en regelmatig genoemd werd als mogelijke opvolger van Rutte. Ik heb al eerder gevraagd of het wat voor u zou zijn, maar u heeft waarschijnlijk ook nog geen belletje van HTW gehad helaas. Ik ben zelf niet zo bekend met andere VVD-ers met een medische achtergrond. Uiteindelijk zal deze partij als grootste toch wel deze functie claimen. Overigens zou een goede econoom op deze positie ook niet verkeerd uit hoeven te pakken.

Sonic2
Sonic214 apr. 2021 - 14:25

De afgelopen 40 jaar waren begrotingstekorten belangrijker als IC bedden of voldoende zorgpersoneel. We zien daar nu de nare effecten van. Van de fragiele en zwakke overheid. En voor de rest is het Corona beleid visieloos, maar Rutte bestuurt dit land ook door Corona als een manager. Een visieloze manager. Rutte is de verpersoonlijking. Het uitvloeisel van een beweging die al onder Lubbers is ingezet. Het is een combinatie van poppetjes en inhoud. Tjeenk Willink zei het goed( al doelde hij op de bestuurscultuur). Je verandert een cultuur van 40 jaar niet zo snel.

Mark Huysman
Mark Huysman14 apr. 2021 - 13:53

[Het is een constante in de kabinetten-Rutte dat maatregelen het omgekeerde effect sorteren van wat zij beogen] Zou dat echt zo zijn? Het lijkt mij eerder dat de uitkomsten van Rutte-beleid wel degelijk gewenst zijn. Ja, voor veel mensen valt dat slecht uit maar met de happy few gaat het goed. Ik heb echter weinig fiducie in een crisiskabinet ‘met de beste krachten uit de hele maatschappij’. Wie bepaalt wat die beste krachten zijn? De meerderheid van de Tweede Kamer neem ik aan. Dezelfde types die het Rutte-beleid mogelijk hebben gemaakt en die het catastrofale coronabeleid door dik en dun gesteund hebben. Ik denk niet dat dat tot iets gaat leiden.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen14 apr. 2021 - 13:38

Een crisiskabinet zie ik niet zo gauw gebeuren, maar misschien dat het wel een minderheidskabinet wordt. Het lastige voor Rutte cs is dat de christenunie is afgehaakt, zodat de huidige coalitie niet door kan gaan. Als het blok VVD+D66+CDA er niet in slaagt om Gl of de PvdA van de ander los te weken, zouden ze het wel eens met z'n drieën kunnen proberen, al zal daarvoor wel interne tegenstand voor moeten worden overwonnen. Dan moeten ze inderdaad op zoek naar meerderheden, maar met 73 lukt dat wel. In de eerste kamer hebben komen ze 10 zetels te kort, maar zowel over links als over rechts zijn ook daar meerderheden te halen.

2 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf14 apr. 2021 - 17:26

Volt en Ja21 zijn er ook nog...

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen15 apr. 2021 - 9:33

Hakkepuf, Volt ben ik vergeten idd, dat zou eventueel kunnen, als die zich als nieuwkomers direct in het avontuur willen storten. In JA21 zal D66 geen zin hebben denk ik, en hun EU standpunt zal ook problemen geven.

JoostdeV
JoostdeV14 apr. 2021 - 13:30

Zou het incompetentie zijn Han? Mij bekruipt steeds vaker het gevoel dat deze gevolgen van 12 jaar VVD beleid altijd al de bedoeling zijn geweest. Dit is de visie van Rutte die hij nooit heeft willen uitspreken omdat hij wist dat dat hem teveel gematigde stemmen zou gaan kosten. Welkom in de participatie maatschappij.

Pater
Pater14 apr. 2021 - 11:43

Hoe meet VdHorst competentie? Diploma's? Nou, hoe meer academici in de Kamer, hoe groter de rampen. Ervaring in het bedrijfsleven? Dat zegt helemaal niks, kijk eens naar Hoekstra. De als competent beschouwde voormalige st.secr. Van Rijn voerde de meest schandalige zorgdecentralisaties en de sluiting van verzorgingshuizen door. Een crisiskabinet is in oorlogstijd aanvaardbaar, maar het is geen oorlog. Nu is het de snelste weg naar een devaluatie van de democratie. Daarnaast is zijn argument: "De huidige samenstelling van de Tweede Kamer is niet zodanig dat er een stabiel parlementair kabinet kan worden gevormd met de armslag om dit ongekende probleem aan te pakken." niet aan te tonen en waarschijnlijk niet waar.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst14 apr. 2021 - 13:15

Ga maar tellen en zet de wederzijdse uitsluitingen op een riijtje. Als het lukt, wordt het een zeer lange rit. De competentie van de dames en heren is afdoende gebleken uit hun verrichtingen in het afgelopen decennium.

Pater
Pater16 apr. 2021 - 8:37

Kabinet: een combinatie VVD, D66, CDA, PvdA en GL ligt voort de hand. Ruime meerderheid, en aangezien PvdA en GL elkaar vasthouden heeft de VVD geen andere keus. Competent? VdHorst pretendeert dat een zakenkabinet de coronacrisis goed aan zou pakken. Als ik vraag waar hij zijn beoordeling van de competentie van zo'n kabinet vandaan haalt is het antwoord: kijk maar, ze maken er nu niks van. Dat moge waar zijn, het kan altijd nog slechter onder een zakenkabinet. Het ergste daarvan is, dat het uitgaat van krachtig leiderschap, los van het parlement, en daarmee de parlementaire democratie ondermijnt. Kennelijk geen probleem voor VdHorst.

Joop den Uil
Joop den Uil14 apr. 2021 - 11:06

Covid-19 staat bij mij momenteel in het geheugen als een pandamie met ontzettend veel geleuter op TV, met ongelofelijk veel geld dat heen en weer geschoven wordt, als een veelvoud aan statistieken en vooral percentages .... maar .... ik ken Niemand die corona heeft dusdanig dat er IC opname nodig is geweest. Wel wat besmettingen en positief / negatief . En wat een toeren er allemaal uitgehaald worden voor die zgn ''terrasjes'' sjonge wat leuk om op een terrasje te zitten (Not)

2 Reacties
LaBou
LaBou 14 apr. 2021 - 16:20

Wees blij. Anderen kennen wel mensen die dat is overkomen. En daarvan zijn er genoeg die de gevolgen nog steeds niet te boven zijn.

Kuifje3
Kuifje314 apr. 2021 - 22:55

@Joop: Nou ik ken ze wel en ik kende er ook helaas genoeg die het niet overleefd hebben. Ook ken ik er die na meer dan een half jaar later nog steeds niet van die pokkeziekte hersteld zijn. Ik kende ook mensen met longkanker die moesten wachten op behandeling omdat hun longarts het te druk had met corona. Beide personen zijn inmiddels overleden. Ik hoop oprecht voor u dat in uw omgeving iedereen gezond blijft, maar “geleuter” is het echt niet.

harmmeijer
harmmeijer14 apr. 2021 - 10:11

Om moedeloos van te worden: onze anti-aanbaklaagpremier wordt weer 4 jaar autocratisch regeren gegund. Dit is te danken aan de korte-termijn-denkende, onwetende, egoïstische kiezer.

5 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander14 apr. 2021 - 10:47

@Merel Toch blijft de vraag: Als het alternatief zo goed zou zijn, waarom kiest men daar niet voor.... Of is het alternatief op links, misschien nog minder insprirerend.... ?

Bastet2
Bastet214 apr. 2021 - 14:35

Dit soort redenaties als van buitenstaander is wel typerend voor het simplisme op rechts. In plaats van je zelf verantwoordelijk te voelen voor je eigen, egoïstische keuze is het de schuld van partijen op links omdat die je onvoldoende hebben weten te inspireren. Daarom toch maar weer op die sympathiek lachende leugenaar stemmen. Waarom moeten mensen geïnspireerd worden om na te denken? Kunnen mensen dat echt niet zelf meer?

harmmeijer
harmmeijer14 apr. 2021 - 14:55

@ Buitenstaander Een ongelooflijke geestelijke armoe heeft zich van een groot deel van de samenleving meester gemaakt. Voor populisten en praatjesmakers in de politiek een makkie om de burger om de tuin te leiden.

harmmeijer
harmmeijer14 apr. 2021 - 15:50

Het ideaal ooit van de sociaal democraten, het motto van het kabinet Den Uyl - spreiding van kennis, macht en inkomen - is door de komst van het neoliberalisme volledig mislukt. Het nieuwe motto: Eigen belang eerst.

Kuifje3
Kuifje314 apr. 2021 - 23:06

Waarom kiest men toch voor Rutte? Dezelfde vraag kunt u overigens wel stellen over Kaag. Kennelijk is een peperdure reclamecampagne effectief genoeg. Zowel op alle tv zenders als op Facebook en andere media waren de reclamespotjes van die twee wel heel nadrukkelijk aanwezig. Ook waren de actualiteitenprogramma’s alleen maar reclame voor ze aan het maken. Links heb ik bijna niet gezien in de reclames. Wel zag je PvdD redelijk vaak langskomen. Dankzij Jinek kreeg FvD nog wat hulp, maar dat was het wel. Je zag duidelijk dat de reclamekas bij sommige partijen zo goed als leeg was. Ook zag je dat partijen die het meer moeten hebben van de zaaltjes en de pleinen in de steden er slecht vanaf kwamen. DENK had denk ik ook meer gehad als men naar de Moskee had gemogen. Volgende keer beter?

chwiedijk
chwiedijk14 apr. 2021 - 9:57

Rutte is een leugenaar en De Jonge heeft alleen échte belangstelling voor schoenen,

Uilenspiegel
Uilenspiegel14 apr. 2021 - 9:27

"Rutte en zijn non-valeurs moeten ASAP vervangen worden door competente krachten." Daar ben ik het volledig en hartgrondig mee eens en de opsomming die Han geeft is correct en kan uitgebreider, behalve echter voor wat betreft het handelen rondom corona. Zeker de communicatie kan veel beter, leiderschap kan beter, maar welke leiders dan ook, zij zijn allen afhankelijk van de ontwikkelingen van vaccins en de werkzaamheid en de levering. Ik denk niet dat anderen op dit punt het aanzienlijk beter zouden hebben kunnen doen. Alleen middels complete lock downs wellicht en hoe lang hadden we dat dan volgehouden en hoe vaak had dat dan gemoeten? Nog even Han op dit punt en dan maar hopen dat Rutte eens verdwijnt, dat wel.

6 Reacties
JasDon
JasDon14 apr. 2021 - 10:12

Eens, gezien het EU inkoopbeleid had alleen de communicatie, organisatie wat, nee een stuk beter gekund en hadden een aantal prikken eerder kunnen worden gezet. De enige keuzes van bestuurders die effect hebben gehad is het gedoe rondom AZ, daar kan je als politiek gewoon besluiten mee door te gaan en het soort maatregelen dat genomen is. En bij die laatste zie je EU-breed dat het verschil in effectiviteit tussen de maatregelen bijna nihil is. Open terrassen in Spanje zijn blijkbaar even effectief als gesloten terrassen in Nederland.

Molly Veenstra
Molly Veenstra14 apr. 2021 - 12:00

Op het beleid van de Nederlandse overheid tav. de vaccinatiecampagne valt wel degelijk het een en ander aan te merken. Toen de eerste vaccins geleverd werden, eind vorig jaar, kon er nog niet worden geprikt. Eerst moesten de ICT-systemen op orde worden gebracht. Waarom was dat niet al veel eerder gedaan? Zag de overheid dat niet aankomen? De verschillende GGD's hadden onder een centrale regie van de overheid moeten staan. Dat gebrek aan centrale regie zie je op allerlei manieren aan de oppervlakte komen. In het oosten des lands wordt je schijnbaar veel sneller gevaccineerd dan in het westen. Of je wordt geprikt door bij huisarts of door bij de GGD hangt af van je leeftijd. Het gevolg is een voorspelbare chaos bij de huisartsenpraktijken. Waarom laat je de huisartsen niet prikken op een GGD-locatie? Sommige huisartsen houden vaccins over. Er zijn genoeg mensen die zouden willen worden geprikt, maar de huisartsen weten vaak niet waar ze die mensen moeten vinden. Ook dit is het gevolg van falende regie van de overheid. Dit schiet me zo in de gauwigheid te binnen. Laat me nog een dagje nadenken en er komt vast meer. Deze falende overheid was natuurlijk geen probleem geweest als er voldoende vaccins voorhanden waren geweest en er naar behoefte kon worden gevaccineerd. Dat dit niet het geval was, daar kan de Nederlandse overheid wellicht niet zo veel aan doen, maar de manier van omgaan met schaarste aan vaccins is helaas zeer knullig.

Gerygrr
Gerygrr14 apr. 2021 - 13:01

JasDon En bij die laatste zie je EU-breed dat het verschil in effectiviteit tussen de maatregelen bijna nihil is. Open terrassen in Spanje zijn blijkbaar even effectief als gesloten terrassen in Nederland. Zou dit liggen aan de maatregelen of aan het gedrag van mensen? Onze parken en bossen zijn vol met mensen, die zich niet aan de maatregelen houden.

JasDon
JasDon14 apr. 2021 - 16:07

@Grijsje Onduidelijk, maar dan alsnog, dan kan je net zo goed de terrassen opengooien als mensen zich niet houden aan de regels in een park.

LaBou
LaBou 14 apr. 2021 - 16:25

"De verschillende GGD’s hadden onder een centrale regie van de overheid moeten staan." Het zal wel vloeken in de kerk zijn maar in GB was het bij de aanvang van de vaccinatiecampagne net zo'n rommeltje als hier. Alleen hebben ze daar al heel snel gezegd: weg met al die uitzonderingen. We prikken in leeftijdscohorten conform de afspraak. Komt er een jongere partner dan wordt die ook geprikt. En we doen dat 24/7, volcontinue.

Gerygrr
Gerygrr14 apr. 2021 - 19:39

Jas Don, Klopt, Het toelaten van mensen op terrassen kun je reguleren met apps en toezicht van het personeel.

DaanOuwens
DaanOuwens14 apr. 2021 - 8:27

Van der Horst is blijkbaar even vergeten dat Nederland niet wordt geregeerd door de meest competente mensen maar door de mensen die de meeste stemmen hebben gekregen. En dat heeft eigenlijk weinig te maken met het kiezen van een competent bestuur. Er zijn zelfs mensen die de voorkeur geven aan een geheel incompetent bestuur met nauwelijks enig onderwijs en slechts beschikkend over praktische vaardigheden. Ook op deze website heeft een dergelijk gezelschap veel instemming zo blijkt uit een discussie over dat onderwerp. De tweede kamer weerspiegelt de Nederlandse samenleving. En dan zelf nog het best gekwalificeerde deel voor de baan. En de hoogste bestuurders worden meestal gerekruteerd uit die groep. Het mooie van democratie is dat de bestuurders er zitten omdat de mensen in het land die mensen geschikt vinden, Ik ben het wel met Van der Horst eens dat het zittende gezelschap niet geschikt is. Maar als hij kritiek heeft op de bestuurders moet hij zijn kritiek richtten op de Nederlandse kiezers. Die hebben die kneuzen daar neergezet. Rutte en zijn beleid heeft de instemming van 2 miljoen volwassen en nadenkende Nederlanders. Die zijn het probleem.

4 Reacties
Bouwman2
Bouwman214 apr. 2021 - 9:13

Gisteren zei mijn vrendin: senator Hiddema is weer p de kijkbuis. Ach Theo, zei ik, en wierp even een blik. Theo is weer bezig.... Theo wil laten geloven waarin gij zelf ziet gelooft. Theo is theoloog. Hij lijkt wel een beetje op jou, dominee, grapte ze. Nu zeg ik dat ook maar tegen u, Daan.

Buitenstaander
Buitenstaander14 apr. 2021 - 9:34

@Daan Daan, niet zozeer op de kiezers, want die krijgen wat ze voorgeschoteld wordt, maar het systeem: Iedereen die een mening over iets heeft, hoe dwaas ook soms, kan in de Tweede Kamer komen omdat je jezelf op een lijst kan plaatsen. Dat is de keuze die de kiezer heeft. En als je eenmaal in een partij en Tweede Kamer zit, splits je je af als je het er niet meer mee eens bent. En dan kom je met 1of 2 stoeltjes in de Tweede Kamer, en dan mag je geacht worden overal verstand van te hebben....

DaanOuwens
DaanOuwens14 apr. 2021 - 10:05

@ Bouwman Jij schrijft: Hij lijkt wel een beetje op jou, dominee, grapte ze. Lijkt mij dat jullie bij elkaar horen. Maar jij en ik hebben niets gemeenschappelijks. @ Buitenstaander Jij schrijft; Daan, niet zozeer op de kiezers, want die krijgen wat ze voorgeschoteld wordt, De kiezer krijgt voorgeschoteld wat ze willen. En daar stemmen ze op. Dat heeft niets met het systeem te maken. En zo lang je niet onder ogen wil zien dat de kiezer het probleem is en niet de politiek blijft het probleem bestaan. De kiezers loopt weg voor zijn eigen verantwoordelijkheid en dat is exact wat jij doet met jouw tekst.

Pater
Pater16 apr. 2021 - 10:15

"Er zijn zelfs mensen die de voorkeur geven aan een geheel incompetent bestuur met nauwelijks enig onderwijs en slechts beschikkend over praktische vaardigheden. Ook op deze website heeft een dergelijk gezelschap veel instemming zo blijkt uit een discussie over dat onderwerp." Tjonge, dat is wel grijs. Wie zijn dat dan? Ik heb het donkerbruine vermoeden dat Ouwens mij bedoelt. Dan maakt hij er wel een potje van. Ik heb zeker beweerd dat het hoge opleidingsniveau (veruit de meeste kamerleden hebben een hoge opleiding) geen enkele kwaliteit van het beleid garandeert, en dat we dat de afgelopen jaren constant hebben mogen aanschouwen. Ik acht de SP-er Roemer, onderwijzer, hoger dan menig academicus. Helder denken in hoofdlijnen, duidelijke uitgangspunten die de politicus zelf ook echt serieus neemt, keuzes goed uit kunnen leggen, sociale en emotionele intelligentie zijn belangrijker kwaliteiten dan een IQ van boven de 130. Maar natuurlijk is enige intelligentie wel noodzakelijk, dat heb ik nooit ontkend.

EenMening
EenMening14 apr. 2021 - 8:12

Bijzondere tijden vereisen bijzondere maatregelen. Daarom is een extra-parlementair minderheidskabinet, dat regeert met wisselende meerderheden, zo gek nog niet. Geen enkele partij in de Tweede Kamer zal immers tegen verstandige en proportionele corona-maatregelen durven/willen stemmen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Nederland ook geregeerd door zo'n kabinet, onder leiding van de zeer bekwame, niet-partij gebonden Pieter Cort van der Linden. Zijn kabinet loodste Nederland door Eerste Wereldoorlog en voerde daarnaast belangrijke staatkundige hervormingen door. "Het kabinet-Cort van der Linden was een Nederlands liberaal extra-parlementair minderheidskabinet dat regeerde van 29 augustus 1913 tot en met 9 september 1918. Dit kabinet loodste Nederland door de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en bracht de belangrijke Grondwetsherziening van 1917 tot stand. Hierdoor werden de kiesrecht- en schoolstrijd beëindigd. Het meerderheidsstelsel (districtenstelsel) werd vervangen door de evenredige vertegenwoordiging. Het kabinet bestond uit negen liberale en vrijzinnig-democratische ministers. Zij waren voor het merendeel echter geen vooraanstaande politici. Minister-president Cort van der Linden was niet aangesloten bij een politieke partij. Om te benadrukken dat er geen band was met parlementaire fracties, verklaarde Cort van der Linden dat zijn kabinet wilde regeren overeenkomstig de 'volkswil'. De dreigende oorlogssituatie door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog maakte op 1 augustus 1914 mobilisatie van het leger noodzakelijk. Het kabinet nam maatregelen om het economische leven zo veel mogelijk overeind te houden en voerde verder distributie van allerlei producten in. De blokkade van geallieerden en de oorlogvoering ter zee leverde namelijk steeds grotere problemen op bij de invoer van goederen en daarmee bij de voedsel- en brandstofvoorziening." https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Cort_van_der_Linden

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman214 apr. 2021 - 9:27

In Denemarken deden ze dat ook.Een regering zonder de Deense PVV, die daar Dansk Folkeparti heet, geloof ik. Du zitten daar de sociaal democraten van de SD in een minderheidsregering en die voeren het DF programma uit. En schei uit om in 2021 verhalen te vertellen van een eeuw terug. Er is intussen heel veel water door het Verversingskanaal - waaraan Den Haag net als Krimpen aan de Lek ligt - traag - vanwege het verval - gelopen. , .

ton14024
ton1402414 apr. 2021 - 9:55

Bijzondere tijd? Nee, bijzondere mensen, ja klop jezelf gerust op de borst want die shitzooi hebben we zelf gebouwd. Wie haalt de onschuldigen uit het gevang?

Bouwman2
Bouwman214 apr. 2021 - 8:06

De indruk groeit steeds verder dat de ontwikkeling van een geheel verloopt als de ontwikkeling van een individu. Dat die ontwikkeling in fases verloopt en er soms sprake is van terugval heeft de psychoanalyticus Freud ((1856-1939) aangetoond.. Zijn ontwikkelingspsychologie kan daarbii wellicht dienstig zijn. j Op dit moment is zijn de orale fase en de anale fase aan de orde geweest, er is naar hartelust gesabbeld en de zindelijk is goeddeels beriekt. Ale behoeften zijn bevredigd, het peutertje staat en loopt. En gaat van alles ontdekken.en alles krijgt ook een naam. En dan komen Trotzalter en Autonomiephase.Dan is het over met harmonie. Dat zie je de woede en het onbevredigd zijn in volle hevigheid Het stampvoeten, het ongeduld, het krijsen.en wordt het eens lieve kind een kleine tiran. Maar die fase gaat bijna altijd en in de meeste gevallen voorbij en resteert nog enkel incidenteel de terugval. Het in een heel normale ontwikkeling naar wat Rudger Bregman de deugdzame mens noemt. . Sigmund Freud is nu wel naar de achtergrond geschoven, maar hij was een scherp analyticus. Ik ben zelf jarenlang voor eigen kosten in analyse geweest dus ik ben zoals je zegt ervaringsdeskundige. Voor Freud geldt hetzelfde, als voor Theo Uden, die het VARA dansorkest leidde, maarrr wij komen terug. Als bijsluiter geef ik even de vetgedrukte en algemene en geruststellende waarschuwing mee: wie de schoen past trekke hem aan. Freud is als een breed spectrum antibioticum .of het Astra Zenicavaccin. Het werkt in de meeste gevallen voortreffelijk, maar er zijn altijd uitzonderingen.

1 Reactie
HappyBuddha
HappyBuddha14 apr. 2021 - 9:03

????????‍♀️

vdbemt
vdbemt14 apr. 2021 - 8:05

"Het is een constante in de kabinetten-Rutte dat maatregelen het omgekeerde effect sorteren van wat zij beogen". We hebben ook nog 'Passend Onderwijs'. En inmiddels blijkt het IND een 2e 'toeslagenaffaire' te worden. Maar het is toch zo'n aardige man, die Rutte.

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander14 apr. 2021 - 8:51

@vdbemt Ja, mooi idee vdbemt, laten we inderdaad niet alleen de IND, maar vooral de hele procedures rondom asielverlening eens doornemen, vanaf een paar kabinetten terug, en dan met inbegrip de rol van de Tweede Kamer, vooral de moties, en lokale 'initiatieven' zoals in A'dam. Dat wordt pas echt een openbaring

vdbemt
vdbemt14 apr. 2021 - 10:02

@Buitenstaander " vooral de hele procedures rondom asielverlening eens doornemen," Daar ben ik niet tegen. "vanaf een paar kabinetten terug," En dat is, ooh, nog steeds Rutte.

Wappie Kappie
Wappie Kappie14 apr. 2021 - 7:14

Langzaam begint bij mij toch echt de Wappie op te komen. Nee, niet het klassieke Corona-wappie. Ik geloof in de gevaren van Corona en ik geloof in de bestrijding daarvan. Alleen al vanaf de start van de pandemie zie je wereldwijd vrijwel iedereen dezelfde fouten maken. Grenzen blijven open, totdat het te laat is. Vervolgens is er laksheid in testen en in isoleren van het virus. Zaken lopen uit de klauwen, besmettingen lopen op. Dan komen de draconische economie-vernietigende maatregelen in de vorm van lock-downs en volstrekte overbesteding van geld van centrale banken en overheid. En vervolgens lopen we als Europa - hoog ontwikkeld en sterk georganiseerd - te prutsen als een stel infantiele kleuters waardoor vaccinatie in een slakkentempo plaats vind. Zo langzaam dat het virus rustig de tijd heeft om resistente nieuwe varianten te introduceren. Hetzelfde Europa dat hiervoor geen enkele moeite had om met militaire precisie inentingen te organiseren. Je ziet het ook aan de geldbesteding. 700 miljoen voor door de overheid gesponsorde feestexperimenten. 20 miljoen voor het versnellen van de ontwikkeling en productie van vaccins is niet te vinden. We zijn inmiddels een jaar verder maar de IC-capaciteit is niet of nauwelijks versterkt. De compleet oververhitte woningmarkt is bijvoorbeeld voorlopig ook nog oververhit om zo maar eens wat actueels te roepen. Wat nu als dit domme gerommel nou niet dom en gerommel is, maar gewoon volgens een plan? Maar waarvoor en waartoe?

2 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r14 apr. 2021 - 8:54

Er zit geen groot plan achter; het is de cultuur die overal heerst. Wie je kent is belangrijker dan wat je kunt. Dus iedereen is zoveel mogelijk bezig elkaar een beetje te paaien en vriendjespolitiek te spelen, ook richting het bedrijfsleven, zodat ze na hun politieke carrière nog steeds een lekker inkomen kunnen hebben. Men schuift elkaar de baantjes toe na wat handjeklap. Je kop boven het maaiveld uitsteken is politieke zelfmoord; waarom denk je dat overal commissies voor worden opgericht?

Bouwman2
Bouwman214 apr. 2021 - 9:37

Uiteindelijk komt het hoge woord er dan uit: 700 miljoen..... Money is the root of all evil. De hit van ABBA in solfège. . En geld is als een belegerde veste, :Zij die buiten staan willen zo snel mogelijk binnen zijn en wie al binnen is wil het buiten aan de grote klok hangen.

Mohawk2
Mohawk214 apr. 2021 - 7:02

Duimpje omhoog, Han!

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman214 apr. 2021 - 9:44

Je hebt het over je aanstaande schoonzoon? Sonneveld zei, ik prijs em regelrecht z"n graf in Sonneveld, heeft het zelf aan den lijve ondervonden.

Mohawk2
Mohawk214 apr. 2021 - 10:00

Het is niet uitgesloten dat je iets bedoelt, maar wat ontgaat me... zoals meestal, eigenlijk.

Buitenstaander
Buitenstaander14 apr. 2021 - 6:58

De vraag blijft Han, wie die andere 'competente' krachten dan wel zijn. Laten we eerlijk zijn; het merendeel van de problemen zijn terug te leiden tot het feit dat wij Nederlanders zijn.....: * We houden niet van top down beslissingen: Dus we gingen er geen militaire operatie van maken * We houden van goedkoop: Dus niet doorpakken, maar lang over de afspraken en onderhandelingen doen * We zijn zogenaamd sociaal maar uiteindelijk weten we het individueel allemaal beter, en doen dan toch lekker ons eigen ding * Maar: Gelukkig hebben we 17 miljoen virologen En als we een route bepalen onderr voorwaarde 'mits' dan heet dat een 'belofte'; als we willen verrruimen dan komt de medische wereld in opstand; als we het niet doen de horeca. En tenslotte heb je ook nog alle Joopers die het ook allemaal weten :-) Ga er maar aan staan....

5 Reacties
EenMening
EenMening14 apr. 2021 - 8:21

@buitenstaander Je hebt de Nederlandse mentaliteit goed beschreven. We zijn een vrijheidslievend, anti-autoritair volkje dat zo eigenwijs is als de neten. Toch gaat het hier zeker niet slechter dan bij onze buurlanden. Ondanks alle problemen liggen we met het aantal vaccinaties zelfs iets voor op de Fransen en Duitsers. Ook sterven erin Duitsland naar verhouding meer mensen dan bij ons. In Duitsland waren dat er de afgelopen week 1637, bij ons 174. Omgerekend naar het aantal/miljoen, is is de sterfte bij onze Oosterburen ongeveer 2 maal zo hoog: 13.04.2021 (Dienstag) 10.810 Neuinfektionen und 294 Todesfälle 12.04.2021 (Montag) 13.245 Neuinfektionen und 99 Todesfälle 11.04.2021 (Sonntag) 17.855 Neuinfektionen und 104 Todesfälle 10.04.2021 (Samstag) 24.097 Neuinfektionen und 246 Todesfälle 09.04.2021 (Freitag) 25.464 Neuinfektionen und 296 Todesfälle 08.04.2021 (Donnerstag) 20.407 Neuinfektionen und 306 Todesfälle 07.04.2021 (Mittwoch) 9677 Neuinfektionen und 298 Todesfälle https://www.hna.de/politik/corona-rki-deutschland-fallzahlen-neuinfektionen-pandemie-gesundheit-kassel-90458495.html

Ch0k3r
Ch0k3r14 apr. 2021 - 8:57

"* We houden van goedkoop: Dus niet doorpakken, maar lang over de afspraken en onderhandelingen doen" Nederlanders houden helemaal niet van goedkoop, maar we gaan niet meer betalen dan noodzakelijk en we willen dat het geld zinnig geinvesteerd wordt. Ik zou bijvoorbeeld de Delta-werken nou niet echt goedkoop willen noemen.

Buitenstaander
Buitenstaander14 apr. 2021 - 9:40

@ChOk3R :-) Leuk voorbeeld, de Deltawerken: Jarenlang gewaarschuwd worden en dan als letterlijk het kalf verdronken is, want voorheen .... "Wat een geld " Je presenteert dan vervolgens een redelijk te betalen plan, want anders...... En als je er eenmaal mee begint komen de echte kosten pas te voorschijn. "Als we dat geweten hadden...." Defensie, ook zo'n leervoorbeeld.

Paul250371
Paul25037114 apr. 2021 - 13:42

De voorbeelden zijn generaliserend maar wellicht niet onwaar. Het probleem ligt hem in het voorbeeld dat de gevestigde orde laat zien. Als er een andere mentaliteit, andere gedachten, andere normen en waarden worden ingebracht en goed verteld en onderbouwd dan verandert de volksaard. De spons absorbeert het water wel, wij bepalen alleen hoe smerig dat water is.

Paul250371
Paul25037114 apr. 2021 - 13:45

Ch0k3r Als dat rechtse kruidenier geteisem niet alles onderling verdeelde maar eerder had gehandeld. Maar dat kostte geld. Er moeten eerst doden vallen en dan nog... De arme sodemieter kon verrekken dus verzuipen was ook geen probleem. Het was gratis.