Joop

Kuipers: komende weken voortdurend meer dan een half miljoen mensen thuis

  •  
25-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
Geen video? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
Hoewel het aantal besmettingen “torenhoog” is, gaat Nederland vanaf woensdag toch versoepelen. “Daarmee nemen we opnieuw een risico”, aldus Ernst Kuipers tijdens de persconferentie. “Nog langer met beperkende maatregelen leven beschadigt onze gezondheid en samenleving.”
De versoepelingen hebben tot gevolg dat er meer mensen besmet zullen raken. Nu al zitten er continu een half miljoen mensen thuis vanwege een infectie, vertelde Kuipers. “Dat worden er de komende weken alleen maar meer.”
Het kabinet houdt er rekening mee dat de druk op de zorg weer gaat stijgen. Tegelijkertijd zijn er redenen om aan te nemen dat deze golf minder ernstig zal zijn dan eerdere golven. “Bij Omikron liggen mensen korter in het ziekenhuis”, zei Kuipers. Bovendien beschermen de vaccinaties goed tegen een ernstig ziekteverloop.
De maatregelen gelden voor zes weken, al is er over drie weken een ‘weegmoment’. Rutte zei dat hij ervan uit gaat dat er over drie weken veel meer besmettingen zijn dan nu.
Volgens de premier is een latere sluitingstijd voor de cultuursector niet mogelijk. “We moeten zorgen dat het beheersbaar blijft voor de zorg.”
Eerder: Eerder lekte al uit dat de horeca en en cultuursector hun deuren weer tot 22.00 uur mogen openen. Voor een bezoek aan het café, restaurant of theater zal weer een 3G-plicht gelden. De versoepelingen gaan woensdagmorgen om 05:00 uur in en duren ten minste drie weken. Evenementen en sportwedstrijden mogen weer plaatsvinden met publiek. Daarbij geldt de regel dat maximaal een derde van de capaciteit mag worden benut.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (55)

Wie schrijft die blijft
Wie schrijft die blijft26 jan. 2022 - 15:04

Man man man, wat een verdienmodel, zo'n pandemie. En iedereen slikt het voor zoete koek. Van de minister president tot de gewone burger. Wereldwijd. Miljarden worden verdiend met een pandemie die in het eerste jaar voor 10% extra doden zorgde, in het tweede jaar wat meer, mede door alle stupide maatregelen die werden genomen en ook nu wordt het aantal te vroeg gestorvenen kunstmatig hoog gehouden door onnodige maatregelen als een blind paard te blijven voortzetten. Ondertussen lijkt het in landen waar ze de minste maatregelen hebben genomen en de laagste vaccinatiegraad hebben het beste te gaan. Maar ja, dat is wappie taal, ik weet het. De echte uitdaging, een efficiëntere zorg en een gezondere bevolking wordt genegeerd. Er is niemand uit het bedrijfsleven die dit aanmoedigt en zonder het fiat van het grootbedrijf zijn overheden niet in staat tot het bedenken en uitvoeren van zinvol beleid. Ondertussen gaan we stap voor stap naar een samenleving waarbij je digitale identiteit bepaald waar je wel of niet naar binnen mag. En bijna iedereen vind het een goed idee. Misschien moet de mens maar gewoon een keer uitsterven. Er lopen wel een paar slimmeriken rond, maar als geheel zijn we echt te stupide om lang voort te bestaan.

3 Reacties
adriek
adriek26 jan. 2022 - 16:21

Ja, hoe is het toch mogelijk dat al die wereldleiders het over zo iets ingrijpends als lockdowns zo gemakkelijk eens geworden zijn terwijl het normaal nooit lukt om internationale afspraken te maken. Alleen dat simpele feit zou toch elke _denkende_mens_ ervan moeten overtuigen dat er toch wel iets aan de hand is. En, misschien heb je de persconferentie gemist, de lockdown lijkt weer bijna voorbij, de opsluitwetten zijn nog steeds niet in de grondwet verankerd en zelfs 2G gaat nog een stapje te ver. Als jij en je medewappies nog een paar weken anderhalve meter afstand houden en waar nodig een mondkapje dragen gaan ook de laatste regels weer in de kast. Helaas zijn er, zoals je zelf aangeeft, een heleboel stommelingen rond die liever weer drie maanden in lockdown gaan dan nog een paar weken een beetje afstand houden. Vaccineren doen ze al helemaal niet, want ze lopen liever een kans van 1 op 1000 om iets ergs aan corona over te houden dan een honderd keer kleinere kans dat ze meer dan een pijnlijke arm van een vaccinatie krijgen. Inderdaad, ongelofelijk stupide!

Wie schrijft die blijft
Wie schrijft die blijft26 jan. 2022 - 19:27

@Eirda Je hebt geen idee waar je het over hebt. Ik ben uitermate voorzichtig, zo ook alle gelijkdenkenden die ik ken. Maar los daar van. Ik weet niet of je het nieuws een beetje volgt, maar 2G is nog niet van de radar en 3G is gewoon goedgekeurd. Wat denk je dat er bij een volgend 'event' gebeurd? Dat hoeft geen pandemie te zijn, kan ook een opleving van misdaad zijn, of een opleving van het aantal zelfmoorden. Het grappige van zo'n QR code is dat je er vanalles aan kan koppelen. En aangezien men toch al gewend is om hem te controleren denk ik dat de volgende toepassing er binnen 1 a 2 jaar zal zijn. En hoe het mogelijk is dat al die wereldleiders het over zoiets ingrijpends als massa vaccinatie het eens zijn geworden? Bedrijven zijn tegenwoordig groter en machtiger dan landen. Als de pharma lobby roept dat iedereen gevaccineerd moet worden, dan doen de wereldleiders braaf wat ze wordt opgedragen. En als de IT lobby roept dat we een QR code nodig hebben, ook dan wordt er braaf gevolgd. En niet alleen door wereldleiders, ook door het volk dat lekker is opgewarmd met angstboodschappen. Overigens waren ze niet zo eensgezind over lockdowns. Daar waren grote verschillen tussen landen. In Zweden bijvoorbeeld is nooit een lockdown geweest en gaat het niet slechter dan in Nederland. En ja, er was echt wel wat aan de hand. Je zal mij niet horen zeggen dat corona een griepje was. Hoewel het nu wel gereduceerd lijkt tot een verkoudheid. Je zal mij ook niet horen zeggen dat ik anti vaccinatie ben. Wel anti verplichte vaccinatie en al helemaal anti een heleboel mensen vaccineren die het niet nodig hebben. Je mag mij best wappie noemen, maar dan kan ik jou net zo goed nazi noemen. Slaat nergens op. Ik heb geen probleem met vaccinatie. Sterker nog, als er een variant komt waar ik daadwerkelijk bang voor zou zijn, zou ik mij onmiddellijk laten vaccineren. Ik weet wanneer ik het niet wil en ik weet wanneer ik het wel wil. Dat is meer dan jij, want jij wordt geleid door je angst terwijl je die angst weg zou kunnen nemen met kennis. En jij volgt, ongeacht de gevolgen.

PGS
PGS14 feb. 2022 - 9:09

Ik heb mij altijd afgevraagd waarom er wel fors is ingezet om de bewegingen van mensen te beperken maar niets te doen aan uitbreiding van de zorgcapaciteit. Ik hoor de mensen alweer roepen: ze zijn er niet dus heeft het geen zin om daar aan te beginnen. Of de opleidingen duren te lang dus heeft het geen zin om daar aan te beginnen. Maar er wordt fors geinvesteerd in een test en controle-maatschappij. Waar het uiteindelijk op uitdraait dat alles opgehangen wordt aan die QR-code. Is het wenselijk dat alles gekoppeld wordt aan een computercode, die ook niet waterdicht is. Is het wenselijk dat je een computercode moet laten zien om een hamburger bij de KFC af te halen ? Waarom werden alle sport-gerelateerde zaken verboden ? Waarom heeft de overheid alleen maar ingezet op de boodschap: vaccinatie, vaccinatie, vaccinatie ? Waarom hebben zij dan ook niet ingezet op voorlichting van het belang van sporten, gezond leven, gezond eten ? Is het wenselijk dat jouw vaccinatiestatus bepaalt of je mag werken of niet ? En waar is de logica dat de EU het patentrecht in stand houdt bij die corona-vaccin ? Heel de wereld heeft er last van en heel de wereld moet kopen bij 1 bedrijf. Waarom wordt dat vaccin niet vrijgegeven zodat heel de wereld dat vaccin tegen kostprijs kan produceren en verspreiden ? Dit mag afgedaan worden als wappie-taal maar een antwoord op deze vragen heb ik nooit gehad.

Duralex
Duralex26 jan. 2022 - 9:59

Ja gimli maar dan moet politiek DH eerst tot andere inzichten komen. Tot die tijd wordt de incompetentie in de organisatie van de zorg afgewenteld op de samenleving. Voor ruim 100 mld per jaar zou je toch de zorg zo kunnen indelen dat er ook ziekenhuiscapaciteit is als de vraag 20% groter is dan het aanbod was, 2 jaar geleden. Gemiddeld doen we wel zo'n 8000 op opnames per dag. Daar zouden inmiddels toch ook 400 Corona opnames bij kunnen komen zonder dat de samenleving naast de 100 miljard nog meer moet inleveren. Ook als die 400 langer zorg nodig hebben dan een gemiddelde opname. Sommige zorg kun je dan niet doen, maar dat is van alle tijden. We doen niet alles maar wel veel om onze ongezonde populatie weer op de been te brengen en dat moet ook. Maar niet ijzeren-heinig doen wat je deed en de capaciteitsproblemen oplossen door sluiten van de maatschappij. Er zijn grenzen aan schaalbaarheid van zorg en ik wil Lockdowns ook niet op voorhand uitsluiten, maar doen wat je deed terwijl de gezondheid van de maatschappij fors is veranderd, is simpel weg een groot gebrek aan verantwoordelijkheid. Kuipers aan het werk!

1 Reactie
The Apple
The Apple26 jan. 2022 - 14:23

Duralex: "Voor ruim 100 mld per jaar zou je toch de zorg zo kunnen indelen dat er ook ziekenhuiscapaciteit is als de vraag 20% groter is dan het aanbod was, 2 jaar geleden." Dat zou ik wel denken, want dat is meer dan de totale kosten van de gehele gezondheidszorg per jaar in Nederland. "Aan gezondheidszorg spendeerde Nederland in 2019 80,9 miljard euro en in 2018 77,2 miljard euro. In beide jaren was dat circa 10 procent van het bruto binnenlands product. Dat is vergelijkbaar met het percentage gezondheidszorguitgaven in Noorwegen, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Zwitserland, Duitsland en Frankrijk gaven het meeste uit aan gezondheidszorg in verhouding tot het bbp. Nederland staat met dit percentage in 2018 op plaats 10 op een lijst van 31 Europese landen. 2018 is het recentste jaar waarvoor een vergelijking mogelijk is tussen Europese landen op een aantal onderdelen van de gezondheidszorguitgaven - https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/47/nederlandse-gezondheidsuitgaven-op-tiende-plaats-in-europa

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*26 jan. 2022 - 9:47

Hallo. Persoonlijk ben ik hartstikke blij dat zoveel al kan vanaf vandaag ondanks dat er nog altijd zoveel besmettingen zijn. Hopelijk kunnen al die zuurpruimen ook wat meer waardering hebben voor de versoepelingen na 21 maanden van praktisch continue ellende. Met andere woorden, kijk vooruit naar wat al kan en geniet ervan i.p.v. verwijten te maken aan de nieuwe minister van VWS over wat hij allemaal nog niet heeft kunnen regelen. Ik hoop dat degenen die al gevaccineerd zijn maar nog geen booster shots hebben gehaald, dat ze alsnog z.s.m. gaan doen. Een fijne dag.

1 Reactie
The Apple
The Apple26 jan. 2022 - 14:28

Gordon: 't is zo weer voorbij - https://www.youtube.com/watch?v=XpT5CvDbEmU

WillemdeGroot
WillemdeGroot26 jan. 2022 - 8:07

De besluiten zijn genomen op basis van economische en andere opportunistische motieven. Niet op basis van sociale en zorgbelangen. Het is maar waarvoor je kiest...

3 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 jan. 2022 - 10:58

@Willem, eh, samen met vrienden of partner naar een restaurant of theater is ook een sociaal gebeuren. Sociale activiteiten ontplooien schijnt ook beter te zijn voor je gezondheid (zowel mentaal als fysiek) dan binnen zitten. Voor een ondernemer en zijn werknemers schijnt werken en geld verdienen ook goed te zijn voor hun sociale welbevinden en gezondheid. De grenzen tussen economie en sociaal / gezondheid zijn niet zo straks als jij ze graag zou willen zien.

WillemdeGroot
WillemdeGroot26 jan. 2022 - 14:26

sunshine. Heb je niet in de gaten dat het gaat om afwegingen maken? En vervolgens beleid vaststellen? Je kunt bij dit onderwerp grofweg twee afwegingen maken, naast uiteraard extremen. Je kunt voorrang geven aan en het accent leggen bij de kwetsbaren en zwakkeren of bij de materiele kanten van onze maatschappij: economie, eigenbelang, onverschilligheid, etc. Alle onder te brengen binnen de kaders van ons ik-tijdperk. Nu de besmettingsgraad exceptioneel hoog is en de gevolgen daarvan nog niet helder te voorzien (wel zijn er duidelijke aanwijzingen die zorgwekkend zijn), zou het verstandig en sociaal zijn heel voorzichtig te zijn met dat z.g. 'openen'. De voorbeelden die jij aanhaalt zijn wel erg subjectief, vind je niet?

adriek
adriek26 jan. 2022 - 16:28

Het aantal ziekenhuis- en vooral ICopnames is altijd leidend geweest. Economische en opportunistische motieven hebben meegespeeld, dat wel, en - ook naar mijn mening - niet altijd goed uit te leggen. Puur vanuit de zorg had de Chinese aanpak moeten gelden: bij maximaal enkele tientallen besmettingen een hele stad of regio twee weken volledig op slot. Economisch hebben we het nog niet zo slecht gedaan: als de pandemie zonder vaccinatie ongeremd over het land had geraasd waren vermoedelijk honderdduizend mensen overleden en had de economie in totale chaos vervallen omdat miljoenen mensen met griep thuis zouden zitten. Nu, met een half miljoen mensen thuis, zijn er in sommige sectoren al flinke probleme, bedenk zelf wat er gebeurt als tussen twee en vijf miljoen mensen de griep hebben, de ziekenhuizen letterlijk zouden uitpuilen en we twee keer zo veel begrafenissen zouden hebben als normaal...

The Apple
The Apple26 jan. 2022 - 6:35

Ik ben vooral nieuwsgierig naar een tabel van landen gerangschikt naar de hoogste oversterfte, naast een tabel van landen die de hoogste economische schade hebben opgelopen. Gerelateerd aan het aantal inwoners natuurlijk, maar wat mij betreft ook aan andere factoren. Hopelijk nemen ze die informatie bij het komende parlementair onderzoek mee.

8 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 jan. 2022 - 8:54

@Apple, "hoogste economische schade", en wat zou je dan met die getallen kunnen doen dan? Door de mondiale pandemie is de productie ingezakt, en hebben we nu overal tekorten en dus stijgende prijzen. Vergelijkbare effecten zie met de energieprijzen. De hierdoor veroorzaakte inflatie heeft waarschijnlijk meer impact op de portemonnee van de gemiddelde Nederlander dan 'lokaal' corona beleid. Knappe kop die deze effecten uit elkaar kan rafelen (zonder politieke bril) om landen met elkaar te gaan vergelijken.

Guido3
Guido326 jan. 2022 - 9:07

En wat/welke conclusie hoop je uit zo'n tabel te kunnen halen? Dat een leven € 300.000,- euro kost?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout26 jan. 2022 - 9:35

Een tabel van landen gerangschikt naar de hoogste oversterfte: The Economist, Tracking covid-19 excess deaths across countries (staatje Excess deaths since country’s first 50 covid deaths. Last updated on January 24th) https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-tracker

The Apple
The Apple26 jan. 2022 - 10:08

Arjen - Bedankt voor de interessante informatie - https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-estimates

The Apple
The Apple26 jan. 2022 - 10:22

Fascinerend is bijvoorbeeld het enorme verschil tussen Uruguay en de omliggende landen.

The Apple
The Apple26 jan. 2022 - 10:31

A little bit of sunshine - De vraag of en wat je er wat mee kunt doen komt pas na een vergelijking. Daarvan afzien omdat je ervan uitgaat dat dat toch niet kan lukken lijkt me een onderschatting van de mogelijkheden daartoe. En wat zou een parlementaire enquete dan nog voor zin hebben?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 jan. 2022 - 11:06

@apple, uit een parlementaire enquête zou moeten komen wat we voor een eventuele volgende pandemie beter / sneller kunnen doen. Waar we de zorg moeten verbeteren, hoe de verschillende instanties beter met elkaar kunnen samenwerken, hoe we meer mensen zover kunnen krijgen dat ze een vaccinatie willen etc. De verhouding doden en economische schade is voor mij persoonlijk niet interessant. Aub geen discussies van als we toen een hardere lockdown hadden gehad dan hadden we 3 miljard meer schade geleden en 1000 extra doden. Absurd.

The Apple
The Apple26 jan. 2022 - 14:01

A little bit of sunshine: "Aub geen discussies van als we toen een hardere lockdown hadden gehad dan hadden we 3 miljard meer schade geleden en 1000 extra doden. Absurd." Nee, de vraag is waarom na de "intelligente lockdown" geen even intelligente "dans" is gevolgd. Dat zou benevens een grote hoeveelheid doden wel eens een enorme economische schade hebben kunnen veroorzaakt. Je moet een logische vraag niet proberen te beantwoorden met een absurde suggestie. Dat roept de vraag op of je het niet snapt, of dat dit een ander doel dient.

Blijvertje
Blijvertje26 jan. 2022 - 6:31

Is Nederland nu spontaan vergeten dat een week geleden alle kranten kopten dat 2G/3G waardeloos waren? Kuipers zei dat 3G de besmettingen met 15% kan verminderen. Dit is een leugen. Het 15% getal in het onderzoek van de TU Delft is gebaseerd op een scenario waar 3G ook geldt op het werk en in de supermarkt. Als 3G niet geldt op het werk schat de TU Delft dat het het reproductiegetal met slechts met 5,4% vermindert, *onder optimale omstandigheden*. TU Delft zegt zelf al dat deze ideale omstandigheden niet gelden (want mensen zonder lange termijn pas zullen alsnog sociale dingen doen) en dat het werkelijke cijfer dus nog lager ligt dan 5,4%. Dus Ernst Kuipers liegt, en journalisten en het volk hebben dit blijkbaar niet door. En nu hebben we een pas die geen effect heeft (minder dan 5%) maar die wel nodig is om voor horeca, sport, enz.

6 Reacties
Jozias2
Jozias226 jan. 2022 - 8:28

Is in het onderzoek ook het indirecte effect meegenomen? Dus het effect dat er veel mensen bereid zijn tot vaccinatie na invoering van 2G. Het positieve effect komt dan niet enkel door het voorkomen van contacten met ongevaccineerden.

rvb2
rvb226 jan. 2022 - 8:28

Het enige doel van de coronapas is om mensen aan te zetten zich te laten vaccineren en boosten. Macron heeft tenminste de ballen om dat eerlijk te zeggen.

Radio-Head
Radio-Head26 jan. 2022 - 8:28

@Blijvertje "en journalisten en het volk hebben dit blijkbaar niet door." Voor de meerderheid van de journalisten geld wie schrijft die blijft, zeker binnen een ZZP omgeving. Het gedeelte van het Volk wat deze leugens nog volgt, volgen omdat dat is wie ze zijn, namelijk Volgers. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zag afgelopen Zondagavond op Canvas, de documentaire over de Attica gevangenisopstand, de paralellen met het huidige dehumaniseren van een bepaalde groep en de gevolgen daarvan (neerknuppelen van bejaarde hippies, urenlange opsluiten van vrouwen in bussen) ), welke toen ook maar weer ééns de slachting en het sadisme die daaruit voortkwam mogelijk maakte. https://en.wikipedia.org/wiki/Attica_Prison_riot Want vergis je niet er lopen veel potentiele Irmy,s rond op deze aardkloot, en ook hier in het Reaguurders cafee, je pikt ze er zo uit. Maxime Februari https://www.groene.nl/artikel/irmy-gelooft-in-haar-eigen-goede-bedoelingen

Duralex
Duralex26 jan. 2022 - 9:29

Wetenschap is alleen leuk als het onderschrijft wat je wilt. Nu even wachten op een nieuw onderzoek dat pro 2G is en over 6 weken smeken de nachtclubs en theaters er om. Dan komt het als nog, ook al kost dat wat stemmen in maart. Hetzelfde geldt voor RIVM, bewezen incompetent maar hun modellen zijn nog steeds leidend. Met incompetent bedoel ik uitsluitend dat hun modellen geen reële voorspellende uitkomsten opleveren. Waarbij ik vermoed dat dat komt door de vraagstelling vanuit de politiek. Als je de vraag stuurt op worst case dan krijg je ook wordt case antwoorden. De kans dat de model uitkomsten zoals half december gepresenteerd werkelijkheid zouden worden was toen al extreem klein. Ik geloof niet dat het RIVM daar echt anders over dacht. Het werd ze simpelweg bewust niet gevraagd. Dat ze aan het rekenen zijn, (nog steeds?) met inputs van de Deltavariant terwijl in december er al best veel Omicron data uit andere landen beschikbaar was, zou zomaar een politieke wens kunnen zijn.

Blijvertje
Blijvertje26 jan. 2022 - 9:53

@Jozias Je zei: "Is in het onderzoek ook het indirecte effect meegenomen? Dus het effect dat er veel mensen bereid zijn tot vaccinatie na invoering van 2G. Het positieve effect komt dan niet enkel door het voorkomen van contacten met ongevaccineerden." Uit het rapport van TU Delft onder het kopje "Resultaten van het gedragsonderzoek": "De groep ongevaccineerden die aangeeft dat ze een vaccin zullen nemen als het CTB wordt afgeschaft is groter dan de groep die zegt een vaccin te nemen als de overheid 2G invoert of op meerdere plekken 3G invoert (werk/onderwijs)." Dus de maatregelen werken averechts wat betreft bereidheid tot vaccinatie volgens dit onderzoek.

Jozias2
Jozias226 jan. 2022 - 12:04

@blijvertje Ok, Ben benieuwd. Ik hoorde juist ook veel mensen die zeiden 'dan maar een vaccinatie te nemen' omdat ze anders niet naar een mcdonalds, festival of op vakantie kunnen. De afgelopen weken was er feitelijk geen CTB maar toen liep het niet storm met vaccinaties.

Jonathan2
Jonathan226 jan. 2022 - 6:25

Volgens de RIVM-modellen kunnen we zo'n 100 doden extra per dag krijgen. Wat ook zeer aannemelijk als je de cijfers uit andere landen ziet. Frankrijk nu 400 honder doden per dag, Engeland gemiddeld zo'n 250 de laatste week. Waarom vertelt Rutte dat niet op de persconferentie: Heroische Medelanders, om jullie inmense lijden te verlichten dat je eventjes niet meer in een cafe kunt zuipen of in een bioscoop naar een film kunt kijken of je onderbuik 90 minuten kan legen in een stadium waar overbetaalde clubhoppers achter een bal aanlopen, kunnen we niets anders dan 100 mensen per dag opofferen waarvan vele weliswaar ervoor gezorgd hebben dat jullie in zo'n welvarende maatschappij leven dat je denkt dat je een slachtoffer bent als bepaalde vormen van vermaak eventjes wegvallen, maar goed: schijt daaraan. Als jullie maar kunnen zuipen in een kroeg om jullie grote leed te verzachten. 100 doden per dag extra. Dat is 10x zo veel als alle slachtoffers van terreuraanslagenin de naoorlogse geschiedenis van dit land. Even afhankelijk ervan of voormalige slachtoffersyndroomterroristen as Karst T ook als terrorist worden nu gezien. Karst T de ideologische voorloper van Westerse tijdsgeest.

3 Reacties
Jozias2
Jozias226 jan. 2022 - 8:29

@jonathan Er sterven 100 mensen per dag aan suikerziekte. Gaan we daar ook draconische maatregelen voor nemen?

Duralex
Duralex26 jan. 2022 - 9:11

Blijf binnen!

Blijvertje
Blijvertje26 jan. 2022 - 9:30

@Jonathan Je impliceert dat als we leuke dingen verbieden, deze doden niet zullen vallen. Dat is onwaar. Zelfs een lockdown voorkomt de exponentiële verspreiding van deze variant niet. Het virus is een feit. Mensen klampen zich vast aan strenge maatregelen omdat deze het gevoel geven dat we toch íets doen, en we moeten toch íets doen! Ondertussen blijft het reproductiegetal ver boven de 1 en wordt dit nauwelijks beïnvloed door de maatregelen. Als je het gevoel wilt hebben toch iets te doen, kan ik je een gebedssnoer of helende kristallen aanraden: Bijna net zoveel effect als de maatregelen, maar dan zonder dat anderen er last van hebben.

gimli55
gimli5525 jan. 2022 - 22:02

De mensen zitten deels thuis door de besmettingen, maar een groot deel door de quarantaine regels van dit kabinet. Bij 3 positieve testen moest een hele klas naar huis, en dan metsen de ouders ook thuis blijven en daardoor is het gevolg van die regel veel groter. Gelukkig verandert dat. Als blijkt dat het ziekteverloop veel milder is, is het slimmer om het door het land te laten gaan zonder beperkingen, zodat de Gompertz curve gevolgd kan worden. Die stelt bij grote en snelle infectie toename, hoe steiler de curve oploopt, hoe sneller hij ook weer daalt, omdat het aantal mensen wat besmet kan worden uitgeput is, waardoor de infectie groei uitdooft. Dat hebben ze in Denemarken en de VK al gesnapt, vandaar dat daar alle regels ingetrokken worden. Uiteraard de kwetsbaren beschermen met indien nodig vaccineren en een booster. Ik heb nooit gezegd dat ik tegen vaccineren ben, alleen iedereen vaccineren voor een inhalatie virus werkt niet en zeker niet na de zoveelste variant. Dan moet je die bewaren voor de echt kwetsbaren, zoals het met griep gaat. Dat betekent niet dat het een griep is, want het is een Covid virus.

1 Reactie
Duralex
Duralex26 jan. 2022 - 10:00

Ja gimli maar dan moet politiek DH eerst tot andere inzichten komen. Tot die tijd wordt de incompetentie in de organisatie van de zorg afgewenteld op de samenleving. Voor ruim 100 mld per jaar zou je toch de zorg zo kunnen indelen dat er ook ziekenhuiscapaciteit is als de vraag 20% groter is dan het aanbod was, 2 jaar geleden. Gemiddeld doen we wel zo'n 8000 op opnames per dag. Daar zouden inmiddels toch ook 400 Corona opnames bij kunnen komen zonder dat de samenleving naast de 100 miljard nog meer moet inleveren. Ook als die 400 langer zorg nodig hebben dan een gemiddelde opname. Sommige zorg kun je dan niet doen, maar dat is van alle tijden. We doen niet alles maar wel veel om onze ongezonde populatie weer op de been te brengen en dat moet ook. Maar niet ijzeren-heinig doen wat je deed en de capaciteitsproblemen oplossen door sluiten van de maatschappij. Er zijn grenzen aan schaalbaarheid van zorg en ik wil Lockdowns ook niet op voorhand uitsluiten, maar doen wat je deed terwijl de gezondheid van de maatschappij fors is veranderd, is simpel weg een groot gebrek aan verantwoordelijkheid. Kuipers aan het werk!

Thuiszitter
Thuiszitter25 jan. 2022 - 19:32

Dus de cultuursector langer open betekent meer besmettingen cq zieken. Ehm . . ‘t zal . In mijn netwerk hebben er al veel het Omnikron variant gehad, ik denk zelf ook, had 2 dagen keelpijn en zakte daarna weer. Laat de mensen pas thuis blijven als ze ziek zijn.

7 Reacties
Jozias2
Jozias225 jan. 2022 - 20:03

@thuiszitter Mensen hoeven toch niet thuis te blijven als ze geen klachten hebben. Mits ze een booster hebben.

Thuiszitter
Thuiszitter25 jan. 2022 - 21:19

Jozias - volgens mij als je positief bent getest ga je in quarantaine, toch ? ( als ik fout zit dan toch maar weer eens naar Rutte & co gaan luisteren )

Thuiszitter
Thuiszitter25 jan. 2022 - 21:25

Jozias - ff nagekeken maar positief zonder klachten toch in quarantaine Bron: https://www.nu.nl/coronavirus/6180255/moet-ik-vanaf-nu-nog-in-quarantaine-dit-zijn-de-aangepaste-regels.html

Jonathan2
Jonathan226 jan. 2022 - 6:08

Ze gaan nu zo'n mogelijk100 doden per dag extra toestaan. Nog niet genoeg blijkbaar om wat extra vermaak te krijgen.

The Apple
The Apple26 jan. 2022 - 6:10

Jozias - Zo is dat, ga rustig nog even langs bij Opa en Oma. Mits je een booster hebt natuurlijk. Hebben alle sociale media te kampen met xxxxxxxx van een bepaald slag, of is dat alleen hier zo?

Jozias2
Jozias226 jan. 2022 - 8:32

@Thuiszitter Uiteraard ga je in quarantaine als je positief bent getest. Maar nu een stapje terug: je laat je testen bij klachten. Zonder klachten laat men zich in principe niet testen en hoeft men niet in quarantaine na een contact met een besmet persoon. Dus in deze casus: iemand die in contact is geweest, geboosterd is en geen klachten heeft of ziek is hoeft niet in quarantaine.

Jozias2
Jozias226 jan. 2022 - 8:34

@jonathan En hoe lang zou je het vermaak willen verbieden. Totdat er nooit meer iemand overlijd? Niet door Covid, niet door het verkeer, niet door drank of door suikerziekte.

Niek Loos
Niek Loos25 jan. 2022 - 19:05

"komende weken voortdurend meer dan een half miljoen mensen thuis" Mwah... Dat thuisblijven ging met eerdere corona-vormen met een meestal duidelijk ernstiger ziekteverloop dan de huidige omnicron-variant gepaard aan een niet of nauwelijks kunnen werken op afstand en een langduriger ziekteperiode. Mijn ervaring is dat met de mensen waarmee ik werk en die besmet raken deze geheel of grotendeels tijdens de periode dat ze thuis zijn doorwerken. Dat hangt natuurlijk wel af van het soort werk maar dan nog is de ziekteperiode waarin iemand thuis verblijft nog maar zeer beperkt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 jan. 2022 - 18:08

dus 3g moet je getest zijn minder dan 24 uur geleden ? dat kost me een lieve duit zo'n sneltest - neem tenminste aan dat je thuistest niet geldig is dus alleen mensen met een redelijk inkomen kunnen dus naar de horeca of zit dat nu anders?

11 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2022 - 18:30

Prikken is gratis & boosteren ook.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 jan. 2022 - 18:44

ow dat is alleen voor ongevaccineerden ?

nikita72
nikita7225 jan. 2022 - 19:56

Testen voor toegang is gratis. En het maken van een afspraak gaat veel makkelijker dan bij de GGD!

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2022 - 20:23

Bij 3G krijgen mensen die gevaccineerd zijn, hersteld van corona of in de afgelopen 24-uur negatief getest zijn toegang tot een locatie.

Juppé🎗
Juppé🎗25 jan. 2022 - 20:46

« dus alleen mensen met een redelijk inkomen kunnen dus naar de horeca of zit dat nu anders? »….lijkt mij ook onredelijk. Gewoon iedereen gelijk. Redelijk veilig door vaccin of virus dan wel en anders niet. Die test beschermt je echt niet en dus de zorg niet genoeg voor jou.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl25 jan. 2022 - 20:57

Toevallig vorige week een test gedaan. Half zes 's middags een stokje tegen de achterkant van m'n ogen, uitslag de volgende dag om 2 uur 's middags. Als je 24 uur na de test hebt, houdt het niet echt over. Als het 24 uur na de uitslag is, is het nogal een arbitrair getal.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2022 - 21:44

Prikken is wel zo praktisch

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2022 - 21:46

zelftesten zijn niet voor toegang bedoeld.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 jan. 2022 - 22:45

maar danielle die zelftesten zijn dezelfde als de toegangstesten de 'goede' test doe je bij de ggd en die duurt gewoon langer

Jozias2
Jozias226 jan. 2022 - 7:52

@Juppe Als je echt geen geld hebt kun je ook niet naar de horeca maar aan 3G hoeft dat niet te liggen: vaccinaties zijn gratis. En als je je echt principieel bent: principes zijn je wat waard toch? En misschien zitten er wel nanochips in je bier.

Bastet2
Bastet226 jan. 2022 - 8:10

@Jozias: Ik las je laatste zin als "nachochips in je bier". Dat lijkt me ook geen feestje trouwens. Dan liever er bij!