Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Rutte en het gesprek met de Gele Hesjes

  •  
09-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
40468520823_5acb675104_k

© cc-foto: Alde Party

Een hele grote middelvinger naar alle andere actiegroepen en gelijkwaardigheidsstrijders die met massale demonstraties en petities proberen hun standpunten in de aandacht van de landelijke politiek te krijgen
Verkeerd aangepakt hebben ze het, allemaal. De leraren, die 40.000 sterk op het Malieveld stonden. De klimaatdemonstranten, evenzoveel, marcherend door de binnenstad van Amsterdam. De actiegroepen voor betere CAO’s in verschillende branches. De studenten en scholieren die de straat op gingen in Den Haag voor een rechtvaardig studiestelsel. Als ze zich nou gewoon hadden gedragen als een gefrustreerde babyboomer met een omgekeerde vlag en een haperende microfoon, waren ze misschien wèl uitgenodigd bij premier Rutte.
Het feit dat vijf vertegenwoordigers van de Gele Hesjes-beweging, die in Nederland misschien 200 man op de been heeft gebracht, op bezoek mochten in het Torentje bij de minister-president is een hele grote middelvinger naar alle andere actiegroepen en gelijkwaardigheidsstrijders die met massale demonstraties en petities proberen hun standpunten in de aandacht van de landelijke politiek te krijgen.
Deze vijf (waarvan er eentje de hand van Rutte weigerde en de ander pretendeerde te bellen terwijl ze naar binnen liepen) hebben in Nederland exact niks bereikt en staan in schril contrast met hun Franse collega’s, waar grotere demonstraties hebben geleid tot een nationaal debat en maatregelen van president Macron. De standpunten van de Gele Hesjes in Nederland zijn echter onduidelijk. Waar de Franse beweging zich voornamelijk focust op benzineprijzen, gaat de Nederlandse beweging over zo’n beetje alle thema’s, zolang Rutte er maar op aangevallen kan worden.
Dat is misschien waarom Rutte de Gele Hesjes wel uitnodigt en andere groepen niet. De Gele Hesjes zijn niet concreet. Waar andere demonstranten duidelijke standpunten hebben en weten waarover ze willen onderhandelen, is dat bij de Gele Hesjes niet het geval. Het gebrek aan concrete standpunten maakt het voor Rutte makkelijker om het gesprek vager te houden en de beloftes schimmig.
Ik zou het als docent op het basisonderwijs, als onderbetaalde schoonmaakmedewerker, als starter met een flexcontract, als student met een schuld van hier tot Venlo, als klimaatdemonstrant of als slachtoffer van de neoliberale wegbezuinigpolitiek maar moeilijk te verkroppen vinden dat onze minister-president eerder bereid is toe te geven aan 100 mensen met een omgekeerde vlag en een zure columnist in een gratis treinkrantje, dan aan 40.000 mensen met concrete doelstellingen en gespreksonderwerpen over belangrijke thema’s die ons allemaal aangaan.
Dat deze politiek van Rosinenpickerei niet langer door kan, staat voor mij vast. Rutte moet zijn prioriteiten gaan heroverwegen. Je zou er de Gele Hesjes bijna gelijk van gaan geven.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Sonic2
Sonic210 mei 2019 - 10:20

De gele hesjes zijn een verzameling PVV en FvD'ers met hier en daar een verdwaalde SP''er. Rechts radicale hooligans. Meer zijn het niet. Jan Dijkgraaf steunt ze ook. Dan weet je ook wel hoe laat het is. En daarom houdt Rutte zich er ook mee bezig. De VVD is doodsbang voor FvD en ook nog wel deels voor de PVV. Dus dat is de reden dat dit soort volk het wel redt tot in het Torentje. En bovendien kost het geen geld. Rutte doet wat vage beloftes en het waait wel weer over. Alle bovengenoemde belangen verenigingen kosten wel geld. En de VVD zit altijd als een bok op de haverkist. Als je alle peilingen mag geloven dan gaat echter de strijd om de grootste partij tussen een neoliberale partij en nog een neoliberale alt right partij. Dat is kennelijk wat een groot deel van de bevolking wil. Ik kies uit deze twee kwaden de neoliberale partij. Rutte zit er ook maar omdat rechts Nederland hem wat minder slecht vond als Wilders. Die redenatie kan ik goed volgen.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew10 mei 2019 - 12:19

Sonic: Ik kies uit deze twee kwaden de neoliberale partij. ------------------------------ Zozo, je gaat dus weer VVD stemmen, net als de vorige keer landelijk.

OlavM
OlavM10 mei 2019 - 8:51

Goed geschreven, Jens Bosman! [Als ze zich nou gewoon hadden gedragen als een gefrustreerde babyboomer met een omgekeerde vlag en een haperende microfoon, waren ze misschien wèl uitgenodigd bij premier Rutte.] Zekers. Op deze manier kan Rutte toch de toffe peer uithangen? [Het gebrek aan concrete standpunten maakt het voor Rutte makkelijker om het gesprek vager te houden en de beloftes schimmig.] Precies. [Rutte moet zijn prioriteiten gaan heroverwegen.] Een hopeloze missie, vrees ik. Bovendien in een te laat stadium, en met te veel vertrouwen in het zelfkritisch vermogen van de premier. Enige nuttige optie: zo snel mogelijk van het toneel verdwijnen.

Frits Jansen
Frits Jansen10 mei 2019 - 8:37

De Franse "gilets jaunes" demonstreerden tegen benzineprijzen. De Nederlandse "gele hesjes" zijn relschoppers die de "populistische canon" uit het hoofd hebben geleerd. Niets mee te beginnen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2019 - 8:36

En wie had je als leerkracht dan als eerste aan je zijde. Ja waarom zou je je zorgen maken over kinderen die zonder ontbijt naar school gaan als je het enkel nog over je eigen sores als leerkracht kunt hebben. De SP heeft het over de inhoud gehad heel concreet, wel op ieder vlak, punt voor punt, ook m.b.t. de leerkrachten het voortouw genomen. Ook m.b.t. hulp aan ouderen, ziektekosten etc.. En wat heeft dat ze opgeleverd? Verlies. Waar waren al die leerkrachten toen? Zijn al die leerkrachten ook opgekomen voor die schoonmakers? Dacht het niet. En wat een schande dat die gele hesjes Rutte geen hand gaven. En wat een schande dat Jesse Klever Thierry Baudet wel een hand gaf om hem te feliciteren met zijn overwinning. Over zuur gesproken!

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens10 mei 2019 - 9:41

@ Minoes&tuin Jij schrijft: En wie had je als leerkracht dan als eerste aan je zijde. Als de SP naast je staat is dat voor hun eigen politiek gewin. Om een statement te maken van jouw ellende. En zeker is dat mensen zelf in actie moeten komen want de SP brengt de oplossing niet tot stand. Er is geen stad waar de SP de meerderheid heeft en geen bedrijf waar de SP bepaald wat er gebeurd. Daarvoor zijn mensen afhankelijk van bedrijven en overheden die iets concreets kunnen doen en daartoe ook bereid zijn. Verder denk ik dat de meeste mensen buiten hun eigen problemen niets met de SP te maken willen hebben. Voor dat je het weet moet je ook lid worden van de sekte.

Geesteman
Geesteman10 mei 2019 - 7:54

Het blijft toch verwonderlijk waarom er zoveel haat tegen de gele vesten bestaat. Mijn idee is dat ze tegen belastingverhoging op hun dagelijkse gebruiksgoederen zijn. En dat is nu net een speerpunt bij GroenLinks. Dus ze zijn tegen GroenLinks en dan zijn ze automatisch extreem rechts. Misschien een simpele verklaring maar niet onwaar.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens10 mei 2019 - 9:52

@ Geesteman Jij schrijft: Het blijft toch verwonderlijk waarom er zoveel haat tegen de gele vesten bestaat. Merkwaardig dat jij haat vaststelt. Ik zie eigenlijk in deze discussies vooral afkeer. Afkeer voor het gedrag en weinig sympathie voor de doelen. Althans niet bij mensen die geen aanhanger van de SP/PPV en FvD-zijn. Men is kritisch zoals ook de schrijver van dit artikel en ziet niet wat de gele hesjes nu bijdragen aan de grote problemen waar de samenleving mee te maken heeft. En er zijn heel veel partijen die tegen de belastingverhoging zijn, maar hun achterban gaat niet met een geel hesje aan een beetje asociaal lopen doen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mei 2019 - 19:58

Dus ze zijn tegen GroenLinks en dan zijn ze automatisch extreem rechts. Misschien een simpele verklaring maar niet onwaar. Je realiseert je dat je hier hardop zit na te denken en jezelf gelijk zit te geven? My two cents een te simple verklaring, gedreven door een zoektocht naar slachtofferschap.

Libertain
Libertain10 mei 2019 - 6:25

Goed artikel en scherp op de snede. De neoliberalen c.q. Rutte blijven regeren door de ene na de andere pr-stunt uit te halen net als deze volledig betekenisloos stunt met eren handvol gele hesjes. Overigens hiermee wordt de techniek voor onwtijken van de serieuse problematiek zichtbaar.

1 Reactie
Libertain
Libertain10 mei 2019 - 6:26

....ontwijken....serieuze....

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander9 mei 2019 - 22:12

Hengelen Gele hesjes ,waaronder wat aanhangers van pegida, ja die zijn wel welkom bij Mark. Misschien kan hij nog een nazivisje uit de FvD vijver hengelen. Het kaartenhuis staat op instorten net als het leven op Aarde. Meer consumeren, meer economische groei, multinationals ongemoeid laten, evenals de agro-industrie.Rapporten waarschuwen al decennia lang dat het zo niet langer meer kan. In een onzichtbare 'purple haze' van bestrijdingsmiddelen hapt de plattelander naar frisse lucht. Waar worden we nou zo ziek en moedeloos van? Maar Mark blijft maar wat ronddarren in zijn neoliberaal torentje en hoopt met het 'politieke midden'(??)hier en daar nog wat te scoren. Verderop jaagt SP zijn eigen partijgenoten en nog wat 'linkse' lui de boom in. Het is middernacht. Straks weer stemmen. Is er een partij die kiest voor een sociaal ecologische systeemverandering die afscheid neemt van het systeem, methodes en logica die de leefomgeving in een wereldwijd ziekenhuis hebben veranderd? De fik in die gele hesjes. Geen hesjes meer. Laten we het zelf aanpakken. Begin vandaag en zwem eens in een geheel andere richting. Laat je niet aan de haak slaan door een intrinsiek verrot systeem.

Vik Tief
Vik Tief9 mei 2019 - 20:43

"De standpunten van de Gele Hesjes in Nederland zijn echter onduidelijk. Waar de Franse beweging zich voornamelijk focust op benzineprijzen, gaat de Nederlandse beweging over zo’n beetje alle thema’s, zolang Rutte er maar op aangevallen kan worden." Ik bespeur hier enige naijver dat 'de gele hesjes' wel, en DWARS niet is uitgenodigd. Dat is precies waarom het kapitaal in Nederland gewoon zijn ding blijft doen en iedereen jaar na jaar loopt te klagen dat ze het zo slecht hebben. In plaats van elkaar af te fakkelen, neem een voorbeeld aan Frankrijk en Belgie. Werk samen tegen de uitzuigers in plaats van elkaar iedere keer af te vallen of lekker intellectueel vanuit de luie stoel commentaar te leveren op een ander die wel wat doet.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mei 2019 - 19:44

Ik bespeur hier enige naijver dat ‘de gele hesjes’ wel, en DWARS niet is uitgenodigd. Ga nou eens in op de vraag wat zijn de standpunten van de NL gele hesjes?

Zwerfstein
Zwerfstein9 mei 2019 - 16:01

En toch, van al die fatsoensrakkers op Twitter en Joop die het zo erg vonden dat twee gele hesjes Rutte geen hand gaven krijg ik ook een beetje de kriebels. Rutte is de leider van een partij die leden heeft die gerust bejaarden voor 30 miljoen tillen (Keizer), schimmige BV-tjes hebben met tonnen schuld (Duthler) of flessen wijn van meer dan 100 € declareren (Verheijen). Wat voor fatsoen ben je de leider van zo'n partij dan nog verschuldigd?

Geesteman
Geesteman9 mei 2019 - 15:01

[en hele grote middelvinger naar alle andere actiegroepen en gelijkwaardigheidsstrijders die met massale demonstraties en petities proberen hun standpunten in de aandacht van de landelijke politiek te krijgen] Om alles een beetje in perspectief te krijgen hoeveel aandacht van de politiek hebben die massale demonstraties gekregen en hoeveel van die gele vesten? Die verhouding is heel scheef. Het begint er steeds meer op te lijken dat de ene ontevreden bevolkingsgroep tegen de andere ontevreden bevolkingsgroep uitgespeeld moet worden. Ik sleep de geschiedenis uit de vorige eeuw er maar niet bij want dat word tegenwoordig al teveel als een dooddoener gebruikt. Zo maar eens een vraag wat is er eigenlijk zo verschrikkelijk aan wat de gele vesten willen? Goed loon, woningen, gezondheidszorg, veiligheid. Er zullen wel ergere dingen zijn. Ik wil ze wel horen.

10 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 17:11

@ Geesteman Jij schrijft; Goed loon, woningen, gezondheidszorg, veiligheid. Er zullen wel ergere dingen zijn. Ik wil ze wel horen. Goed loon: voor banen die dan minder opleveren aan rendement dan kosten aan loonkosten. Nederland als sociale werkplaats dus. Waardoor de samenleving als geheel deze banen moet subsidiëren. Woningen: Die als huuropbrengst onvoldoende opleveren om de stichtingskosten te dekken. Met als resultaat dat anderen die moeten betalen. Gezondheidszorg: Die al een de duurste in Europa is en waarin geen keuzes gemaakt mogen worden om de financiële middelen in te zetten voor de mensen die dit het hardst nodig hebben. Men wil zorg zonder beperking van het benodigde budget. Veiligheid. In een samenleving waar mensen steeds verder van elkaar af staan neemt het gevoel van onveiligheid toe. Het feit dat mensen elkaar niet vertrouwen en niet accepteren versterkt het gevoel van onveiligheid. De gele hesjes zelf zijn een oorzaak van het gevoel van ongewenstheid en onveiligheid bij allochtonen. Bovendien verspreiden ze fake news om het gevoel van onveiligheid te versterken. Kortom de gele hesjes zijn een probleem en geen oplossing. Jij schrijft verder: Er zullen wel ergere dingen zijn. Ik wil ze wel horen. Ik vind die gele hesjes in deze punten al waardeloos genoeg, maar de racistische uitingen, de onbeschoftheid, de bedreigingen, het geweld, de leugens en de haat zijn wel het kersje op de taart.

Geesteman
Geesteman10 mei 2019 - 7:25

@Daan Dus jou idee is dat de mensen maar rustig achterover moeten zitten als ze zich zorgen maken over hun toekomst. Blijf maar zitten in je armoedeval want er kan niks voor je gedaan worden. As de bevolking dat in het verleden zo had gedaan zat jij nu ook in die val. Het is een opvatting waardoor die mensen de straat op gaan en waar ze zich tegen keren Het is asociale flauwekul wat je schrijft. En als ik die beschuldigingen tegen een willekeurig andere bevolkingsgroep zou doen zou ik een levenslange ban krijgen. De gele vesten zijn in vergelijking met jou opvattingen een links baken in de op uitbuiting gerichte tijd en jou reactie bewijst dat het hard nodig is. Rechtse partijen zouden om die mentaliteit van verkettering trots op je kunnen zijn.

Frits Jansen
Frits Jansen10 mei 2019 - 8:41

Ging het maar om zulke concrete zaken. Ik hoorde andere geluiden. Over een dictatoriale EU die de Nederlandse soevereiniteit afpakt, einfin, de hele "Populistische Canon" waar geen feit tussen te krijgen is.

Geesteman
Geesteman10 mei 2019 - 9:19

@Frits Het gaat over zulke concrete zaken. Maar concrete zaken zijn tegenwoordig populistisch. Feit is dat die mensen problemen hebben en hoe het met de toekomst moet. Natuurlijk zoeken die mensen naar oorzaken. En misschien hebben ze de verkeerde oplossingen. Maar het is dan aan al diegene die zich zo begaafd en beschaafd vinden om met oplossingen te komen die wel aanvaardbaar zijn. Alleen maar name shaming is geen oplossing.

DaanOuwens
DaanOuwens10 mei 2019 - 9:33

@ Geesteman Jij schrijft: Dus jou idee is dat de mensen maar rustig achterover moeten zitten als ze zich zorgen maken over hun toekomst. Blijf maar zitten in je armoedeval want er kan niks voor je gedaan worden Ik leun niet achterover, ik pas mijn eigen gedrag aan en verander mijn consumptie omdat ik wil dat de generaties na mij ook nog een leefbare wereld aantreffen. Maar ik wijs niet naar anderen. gele hesjes doen niets aan het milieu en zeker niets aan de armoedeval. Dus blijf ik verder ver uit de buurt van jou, de gele hesjes en de SP/PVV en FvD.

Geesteman
Geesteman10 mei 2019 - 10:30

@Daan Het laatste wat ik hier over wil zeggen. Bij de volgende verkiezingen ga ik heel waarschijnlijk SP stemmen omdat ik geen zin heb Baudet te stemmen. Mag ik vragen welke partij jou voorkeur heeft?

Kirth
Kirth10 mei 2019 - 13:26

@Daan Jij schrijft: Ik leun niet achterover, ik pas mijn eigen gedrag aan en verander mijn consumptie omdat ik wil dat de generaties na mij ook nog een leefbare wereld aantreffen. Maar ik wijs niet naar anderen. gele hesjes doen niets aan het milieu en zeker niets aan de armoedeval. Dat is gemakkelijk lullen, als je een goede financiële positie. Op een of andere manier ben je niet bewust van dat er veel mensen in nederland bestaan die niet in zo'n bevoorrechtte positie zijn als jij. Ik ben niet nieuw op dit forum was eerst alleen een lezer. Maar las jou stukjes altijd. Wat is er gebeurt dat je bent omgeslagen naar deze onverschilligheid, of verwar ik jou met een andere forum gebruikersnaam.

DaanOuwens
DaanOuwens10 mei 2019 - 17:12

@ Geesteman Jij schrijft; Mag ik vragen welke partij jou voorkeur heeft? Vragen mag, ik geef geen antwoord. Ik denk dat mensen een zekere mate van eerlijkheid ten opzichte van elkaar moeten hebben. Een soort basis van vertrouwen waardoor je ondanks verschillen van mening met elkaar kan omgaan. Dat vertrouwen heb ik niet in jou. @ Kirth Jij schrijft; Dat is gemakkelijk lullen, als je een goede financiële positie. Op een of andere manier ben je niet bewust van dat er veel mensen in nederland bestaan die niet in zo’n bevoorrechtte positie zijn als jij. Mijn positie is echt niets beter dan die van jou. Ik heb lange tijd op het bestaansminimum geleefd. Ik ben ook niet beter dan een willekeurige ander. Waar ik echter een ontzettende hekel aan heb zijn leugens, leugens zoals de PVV over allochtonen vertelt en leugens zoals de SP verkondigt over de EU, het vrij personen verkeer en de gevolgen daarvan. Hypocrisie, persoonlijke aanvallen, racisme zijn kenmerken van partijen zoals de PVV en de SP en hun aanhang. Ik heb daar heel weinig mee. Waar bij komt dat het mensen die werkloos zijn of een laag inkomen hebben niet helpt. De SP koerst nu op banen die minder dan 1200 euro netto per maand verdienen. Dat is het werk dat Polen nu doen. Onregelmatig, tijdelijk en flexibel. En daar willen zij nu Nederlanders voor hebben. Die salarissen gaan niet omhoog maar de slachtoffers van dit SP-beleid moeten er wel voor bloeden. De SP heeft een volstrekt incompetent bestuur en de SP maakt meer kapot dan de VVD. En die hebben nog het excuus dat ze neoliberaal zijn.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mei 2019 - 19:55

Goed loon, woningen, gezondheidszorg, veiligheid. Willen niet-gelevestjes dit niet dan? De gelevestjes zijn een beweging, anders dan de PVV. Het problem met bewegingen is dat niet duidelijk is 'wat dan wel' zie bijvoorbeeld de Brexit. Nee zet helemaal niks over 'wat dan wel'

Kirth
Kirth11 mei 2019 - 17:00

@Daan Jij schrijdft: Leugens zoals de SP verkondigt over de EU, het vrij personen verkeer en de gevolgen daarvan. Maar het vrije verkeer in combinatie met het beleid van de huidige regering geen controles op misstanden hebben we nu toch uitbuiting en een race naar de bottom? Jij schrijft: Die salarissen gaan niet omhoog maar de slachtoffers van dit SP-beleid moeten er wel voor bloeden. Maar SP zit toch niet in de regering/positie om überhaupt beleid gevoerd te hebben. Dus deze zin lijkt me complete onzin. Het bloeden van de mensen aan de onderkant is een combinatie van de regering Rutte en bepaalde EU regels. Wat mij het meeste stoort in jou reacties is dat jij er altijd van uitgaat dat er geen andere weg is. Ik noem dat de TINA ziekte. Bijv: Jou reactie op huren, alsof de huur altijd hoger moet zijn dan de stichtingskosten. Ooit gehoord van huisjesmelkers ( meerdere huurders in een pand volle mep betalen, of van huurwoningen uit de jaren 60/70/80 of ouder die al lang de kosten hebben opgebracht. Van die woningen zakt toch ook niet de huur? Dit is allemaal gevolg van vrije marktwerking zonder regulering. M.b.t. loon is zelfde verhaal, vrij verkeer is wat mij betreft oke, maar wel eerlijke voorwaarden geen zzp/payrol contructie. Gewoon eerlijk loon. Mocht dit niet realiseerbaar zijn, dan zal dit werk hier niet gebeuren. Door dit als regering te regelen en te controleren. Is het werk toch noodzakelijk dan zal het loon vanzelf omhoog gaan. Marktwerking kan alleen met zeer strikte regulering om een bepaald minimum aan beschaving te behouden. En dit neoliberale beleid doet het tegenovergestelde.

Martinel
Martinel9 mei 2019 - 14:29

Ligt dat aan de demonstrant of aan Rutte, ik denk toch echt aan de laatste. Rutte heeft hier zijn momentje gehad, daarom was er de pers. Die pers is er nooit als het gaat om de kopmannen van multinationals die in geblindeerde busjes komen aanrijden. Dan is alles geheim. Dus dit was een bewuste actie van de aartsleugenaar. Ik heb totaal geen medelijden met Rutte die de halve bevolking sommeert te pleuroppen, om weer eens in het gevlij van het rechtse deel van de mensen te komen.

2 Reacties
Martinel
Martinel9 mei 2019 - 14:32

En wat heeft Rutte toegegeven aan die honderd mensen met die omgekeerde vlag? Niks, behalve dat ie weer zijn tactische momentje heeft gehad.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes29 mei 2019 - 16:37

Zo is het, Rutte is een opportunist, die echt alles zou doen voor eigen glorie. Een volstrekt meedogenloos personage, met maar 1 doel: het inrichten van een neo-liberale maatschappij, ontdaan van enig sociaal aspect.