Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Rutte en Erdogan speelden een spel elk voor hun eigen domkoppen

  •  
29-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
humanitarian-summit

© Rutte en Erdogan voor de rel

Ja, je kunt in deze postmoderne tijden volk aan je binden door de raciale of de etnische kaart te spelen
Het was te verwachten dat Marc Rutte en Recep Tayyip Erdoğan het nog voor de jaarwisseling weer goed zouden maken. Beide politici hadden er belang bij de agressieve domkoppen onder hun aanhang binnenboord te houden. In Nederland haalde de VVD de oogst binnen door weifelende aanhangers van de VVD en misschien Thierry Baudet af te houden. Erdogan kreeg ondertussen het broodnodige applaus en waarderende spreekkoren door het op te nemen voor zijn landgenoten (zo ziet hij het) die in het naar fascisme neigende Nederland worden onderdrukt. Dat opzwepen van volksmassa’s heeft hij nodig want Turkije is tot op het bot verdeeld. De helft van de kiezers moet weinig tot niets van deze politicus hebben met zijn zogenaamde vroomheid en de vijftienhonderd kamers van zijn splinternieuwe presidentieel paleis. Het steekt topkapi in Istanboel naar de kroon.
Lion’s tail De politieke tactiek van beide leiders komt uit de Verenigde Staten waar in de negentiende eeuw politici aanhang verwierven onder de Ierse immigranten door gratuit te keer te gaan tegen het onderdrukkende Britse koninkrijk waaruit zij waren vertrokken. ‘Twisting the lion’s tail’ heette dat. Nadat men de verkiezing had gewonnen, liet men zich uiteraard gaarne fêteren op de recepties van de Engelse ambassadeur want het was allemaal voor de Bühne.
Ja, je kunt in deze postmoderne tijden volk aan je binden door de raciale of de etnische kaart te spelen. Goedgelovige en domme mensen hebben nu eenmaal ook stemrecht. Zij laten zich graag een rad voor ogen draaien als leiders een flinke trap geven in de richting van de zondenbok die ze voor al hun problemen en falen verantwoordelijk houden. Rutte en Erdogan, ze deden aan een potje armworstelen op het plein om de brooddronken aanhang reden tot juichen te geven maar het was allemaal spel. En het mocht uiteraard niet te lang duren want dan ging het geld kosten. Nu denken ze samen terug aan de mooie dagen na nieuwjaar toen ze allebei de politieke winst konden binnenharken.
Doelwit Het feest is afgelopen. Het moment is aangebroken om te benadrukken dat Nederland en Turkije al meer dan vier eeuwen in vriendschap verbonden zijn. Turken kunnen niet alleen schelden maar ook kussen. Luister maar naar Miljenko Turk. En als de nood aan de man komt, doet zich wel een ander doelwit voor.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

L.Brusselman
L.Brusselman31 dec. 2017 - 14:59

In deze postmoderne tijden heeft de politiek afgedaan,het is verworden tot een poppenkast voor de massa . Als het dat al niet altijd was.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon30 dec. 2017 - 7:52

Ik ben geen VVD-kiezer maar geloof niet dat Rutte destijds louter uit politiek opportunisme heeft gehandeld om bij deze kwestie electoraal garen te spinnen. Er werd destijds een rode lijn getrokken waarmee duidelijk werd gemaakt dat pro-Erdogan promotiepraatjes door Turkse politici in ons land niet zouden worden geaccepteerd. Om geloofwaardig te blijven moet je vervolgens ook handhaven. Destijds kon deze consequente koers ook op dit forum op veel bijval rekenen.

henk-alexander
henk-alexander29 dec. 2017 - 23:08

Een bureaucratie is volgens Max Weber een neutrale organisatievorm gekenmerkt o.a. door specifieke regels en procedures die, als ze consequent gevolgd worden, mij als burger moeten vrijwaren van persoonlijke willekeur van ambtelijke en politieke bestuurders. De praktijk kan weerbarstig zijn. Maar toch heb ik liever face-to-face te maken met een ambtenaar die zich strikt aan de regels houdt dan een collega van hem/haar die zich laat leiden door een persoonlijke affectie of aversie. Daarom is er wat voor te zeggen dat de principes van 'gelijke monniken enz.' en 'regels zijn regels' worden gehanteerd - hoe meedogenloos die ook kunnen zijn. Een overheid moet nu eenmaal op de kleintjes letten en elk gevoel uitschakelen. Want een kapot wegdek, waarop we willen sjezen, moet zo snel mogelijk gemaakt worden. Ook 'ongewenste' migranten moeten met quota's buiten de grenzen gehouden worden, evenals de Russen die ons belagen. Dat moet allemaal bekostigd worden. Nog even over de zware regeldruk: eigen schuld dikke bult! Want niet alleen door de economische mondialisering, maar ook door individualisering van de samenleving en wildgroei van diversiteitsarrangementen (o.a. gender neutrale wc's) is een regeldichtheid ontstaan die (bijna) elke beweging in de publieke ruimte beperkt en aan morele banden legt. Helaas gaat de afbouw of ontmanteling van regels en procedures gepaard met de introductie van nieuwe regels. Dus gewoon stoppen met het verzinnen van nieuwe regels en de oude laten afsterven. Of ze niet volgen, althans ontwijken. Hopelijk kan dan mevrouw Prenzlau zo snel mogelijk zonder fiscale pesterijen over de haar toegekende (m.i. karige) vergoeding beschikken. En er nog heel lang leuke dingen van doen.

Roy Batty
Roy Batty29 dec. 2017 - 21:01

Ik geef de hr. vd Horst gelijk in uitkomst. Niet in omschrijving. Zoals ik het zie heeft de hr. Erdogan leer getrokken uit 9/11 en ingezien hoe het Amerikaanse volk onrechtmatig de US regering een gedwongen carte blanche (Patriot Act) heeft verschaft om ruimte te creëren voor NSA praktijken. E. Snowden weet er meer van. Eenzelfde truc heeft de Erdogan regering toegepast door een Gülen staatsgreep te veinzen zodat men de gewenste 'anti Atta Turk' hervormingen door kon voeren. In die hervormingen was er mogelijk ook de stem van buitenlandse Turken nodig. Een provocatie waarvan vooraf al bekend was hoe deze in Europa uit zou uitpakken. Zowel goedkeuring als afkeuring. Beiden een Win/Win. Goedkeuring; de EU staat achter het beleid. Afkeuring; patriottisme. Het werd patriottisme. Daarna, in het heden, is het natuurlijk wel noodzaak om de Europese handelsbetrekkingen inclusief het toerisme weer vlot te trekken. Goed voor Turkije, goed voor Europa. M.R. is in dit geheel echt geen domme man. Die weet maar al te goed dat hij slechts een pion is die niets anders kan doen dan zich conformeren naar de situatie hetgeen electoraal gezien op dat moment het beste uitkwam voor zijn partij. Maar misschien kan de hr. vd Horst nog even uitleggen waarom de VVD stemmers volgens hem doorgaan voor 'agressieve domkoppen'. De multiculturele 'samenleving' of gezien de omstandigheden inmiddels beter omschreven als multiculturele naastenleving brengt nu eenmaal dit soort etnische, culturele en religieuze spanningen met zich mee. De echte 'domkoppen' zijn zij die dat nooit hebben kunnen of willen inzien.

Thuiszitter
Thuiszitter29 dec. 2017 - 16:05

Dat het goed uitkwam voor Rutte moge duidelijk zijn . En dat er veel meer achter de schermen speelt met wat er naar buiten wordt gebracht weet ook iedereen. Wij zijn inderdaad de domkoppen .

Bouwman2
Bouwman229 dec. 2017 - 15:29

Over verzoening gesproken... Vandaag gelezen in Trouw, toch een zeer degelijke krant, dat Moskou S400 afweerraketten voor een paar miljard deels op krediet levert aan Ankara, lid van de NATO. De harmonisatie kent geen grenzen, maar dat zal ook wel weer nepnieuws zijn.

2 Reacties
H.Witte
H.Witte29 dec. 2017 - 20:59

zo zie je maar, verdeel en heers en wij trappen met open ogen in dat zogenaamde vijandschap tussen de zelfbenoemde grootmachten. De werkelijke en enige grootmacht zijn de gezamenlijke volkeren, maar die laten zich onderwerpen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 dec. 2017 - 5:55

Henk Witte U raakt daar de essentie aan van wat er fout is en gaat in de maatschappij. Chapeau!

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis29 dec. 2017 - 15:26

Dit draait om geld. Nederland exporteert voor een groter bedrag naar Turkije, dan dat het importeert, dus is het niet aantrekkelijk om ruzie te hebben met dat land. https://fd.nl/economie-politiek/1192050/export-naar-turkije-ook-weer-niet-zo-dynamisch Hier in Zeeuws Vlaanderen kun je overigens het ultieme bewijs vinden van de historische band tussen Nederland en Turkije, want we hebben een dorpje dat Turkeye heet. Eat that Erdogan ! https://nl.wikipedia.org/wiki/Turkeye

MomentInFocus2
MomentInFocus229 dec. 2017 - 15:20

Zoals ieder nadenkend mens moet weten zijn de tegenstellingen tussen Rutten en Wilders ook nep. Zij spelen al vanaf dat Wilders uit de VVD stapten als een voorop gesteld plan 'n een tweetje met hun populistische klets om rechts aan de macht te houden. Maar ieder mens is niet nadenkend en trappen zo dom als ze zijn er met beiden voeten er in.

Bert Vlierman
Bert Vlierman29 dec. 2017 - 11:56

Als ik het goed begrijp, was de Turkijerel grotendeels fake. Uiteraard niet tot in detail, maar zeker in grote lijnen. Fijn voor het vertrouwen in de politiek. Zijn er nog mensen die begrijpen wat het betekent als iets niet goed is voor het vertrouwen in de politiek, en als dat jaar in jaar uit keer op keer gebeurt? Het lijkt me dat op deze manier de basis wordt gelegd voor een verpauperde samenleving. Waartoe dat leidt tonen de tentenwijken en het oligarchencollectief rond Trump.

1 Reactie
ton14024
ton1402429 dec. 2017 - 14:46

Wie Trump zegt, moet ook Jeruzalem zeggen.

Piet Verdriet3
Piet Verdriet329 dec. 2017 - 11:47

''Goedgelovige en domme mensen hebben nu eenmaal ook stemrecht''. Best mogelijk dat zij die denigrerend ''domkoppen'' genoemd worden een groot aandeel hebben in het op het pluche helpen van Rutte en zijn vriend Erdogan. Maar vergeet niet dat het uiteindelijk de ''betere'' politieke partijen zijn die in de achterkamertjes beslissen of het allemaal doorgaat. Zonder steun van D66, PvdA, CDA en CU zat Rutte gewoon in de oppositiebankjes.

MomentInFocus2
MomentInFocus229 dec. 2017 - 11:37

Het is schandalig Recep Tayyip Erdoğan zijn vriendschap wil herstellen met de fascist Marc Rutten, althans hij vindt dat Rutten en zijn aanhang fascisten zijn. Daar wil je toch als democratische Turks staatsman geen vrienden mee zijn.

Muxje3
Muxje329 dec. 2017 - 11:08

Han doet het een beetje voorkomen alsof dit opgezet spel is van Rutte. Of dat Rutte hier gewoon handig van een zich voordoende gebeurtenis gebruik maakte. Het zou kunnen maar het lijkt me nogal vergezocht. Rutte heeft de Turken nooit de "schuld van al onze problemen" gegeven; hij heeft terecht een enkele keer stevig opgetreden tegen een trollende machthebber, en dat in samenwerking met Aboutaleb (die op die dag trouwens echt leiderschap heeft getoond). Dat Turkije daar met diplomatieke maatregelen op zou reageren was te verwachten, en dat de partijen het na een tijdje weer bij zouden leggen was ook te verwachten. Dat heeft niets te maken met vooropgezette spelletjes, en alles met hoe zaken nu eenmaal werken in internationale politiek.

2 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194729 dec. 2017 - 13:20

Ik denk dat u gelijk heeft. Je kunt van elke politieke move in een verkiezingsjaar wel zeggen dat het om een spelletje gaat. Je moet het in dit geval ook van Duitsland en Merkel zeggen. Ook die relatie is tijdens dit verkiezingsjaar grondig bedorven en zal zich wel weer herstellen. Alle politiek is tenslotte realpolitik. Dat is maar goed ook denk ik zo maar.

Bert Vlierman
Bert Vlierman29 dec. 2017 - 14:49

Er is wel degelijk sprake van opzet bij Rute. Rutte belde Aboutaleb en zei hem dat de Turkse niet welkom was, zoals ook de eerder een Turkse minister die de toegang was geweigerd. Aboutaleb liet zich op het verkeerde been zetten, en stuurde de dame terug. Het daaruit voortvloeiende conflict legde de basis voor Rutte's (relatieve) succes bij de verkiezingen. Twijfel? Als Rutte had gewild, had hij de aankomst van de dame kunnen verhinderen door haar bij de grens de toegang tot Nederland te weigeren. Hij was immers op de hoogte van haar komst. Eén telefoontje had volstaan. Hij had aan zijn mededeling aan Aboutaleb, 'De minister is niet welkom in Nederland.' ook kunnen toevoegen: 'Maar ze kan niet worden uitgezet.' Rutte liet dat na omdat hij een politicus is die zijn verantwoordelijkheid neemt en niet langs de kant wil staan te roepen.

Henriette3
Henriette329 dec. 2017 - 10:28

Volgens Erdogan ben ik een nazi, een fascist, heb ik een verdorven karakter en kan ik als Europeaan niet meer veilig over straat. Heeft iemand al iets van excuses gehoord vanuit Turkije?

1 Reactie
Gare Raap
Gare Raap29 dec. 2017 - 22:28

Als u dat zo voelt, dan zal het wel zo zijn.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers29 dec. 2017 - 10:26

Toen de ultra-nationalistische en extreem-islamitische dictator Erdogan met zijn even extreme aanhang inclusief een vijfde colonne via de beroemde Lange Arm van Ankara ook hier in ons land dacht te kunnen optrommelen om nog meer macht te krijgen maar ook, zoals al langer gebeurde, om zijn tegenstanders ook in ons land te intimideren en erger kreeg hij het deksel van Rutte hard op zijn neus. Rutte werd er terecht door velen om geprezen, niet in het minst ook door westerse collega's. Erdogan zocht de grenzen op rekenend op de al jaren zo halfslachtige of zelfs ontbrekende tegenmaatregelen door vooral Europese instanties op het steeds verdergaande uitoefenen van politieke macht door het Turkse regime d.m.v. intimidatie en geweld door door Ankara rechtsstreeks en via omwegen aangestuurde organisaties. Rutte en degenen die hem hierom prijzen gelijkwaardig aan Erdogan en zijn agressieve meute verklaren, daarmee beiden als "agressieve domkoppen" weg te zetten, en dus dat het ook Rutte en zijn VVD slechts om "hun aanhang binnenboord te houden" ging, getuigt zeker van agressieve domheid.

2 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel29 dec. 2017 - 15:27

Dat zou agressieve domheid zijn, indien Rutte het Erdogan regime blijvend zou bekritiseren, maar het blijkt zoals Han betoogt: hetzelfde trucje.

#RU486
#RU48629 dec. 2017 - 16:26

Nanno, Met je bijdrage bewijs je, misschien wel onbewust, het gelijk van Han.

Zapata
Zapata29 dec. 2017 - 9:49

Inderdaad, ik zag het weer gebeuren afgelopen maart. En weer stonken ze er in de domkoppen. En inderdaad hebben ze een kort geheugen en stinken ze volgende keer weer in een of ander toneelstukje. Zo gaat het al sinds ik me kan heugen.

1 Reactie
RobSon2
RobSon229 dec. 2017 - 17:01

Een deel van het domvolk is anders al wakker geworden uit de VVD nachtmerrie, gezien de twee zetels van FvD en de stijging van de PVV. Of dat voor ons nu een voordeel is durf ik te betwijfelen.

Uilenspiegel
Uilenspiegel29 dec. 2017 - 9:41

Het wordt tijd dat Wilders in Rutte zijn meerdere erkent.

1 Reactie
joloe
joloe29 dec. 2017 - 18:35

Het idee alleen al.