Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Rutte en Erdogan hadden allebei ruzie nodig om in eigen land de verkiezingen te winnen

  •  
21-07-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
humanitarian-summit

© Rutte en Erdogan voor de rel

Zowel Den Haag als Ankara hebben genoeg ervaring opgedaan om deze grote truc te herhalen zonder dat er echt stukken van komen. Het scenario ligt klaar voor de volgende keer.
Mark Rutte en Recep Erdogan hebben allebei hun electorale winst binnengehaald. Een stevige straatruzie kwam beide politici goed uit om het niet zo slimme deel van het electoraat tevreden te stellen, de stemmers die al beginnen te juichen zodra de grote leider maar zondenbokken presenteert aan wie al het kwaad in de wereld geweten kan worden. Rutte moest de concurrentie van PVV en FvD vrezen. Erdogan had met zijn AK-partij last van nog conservatievere islamitische stromingen en de extreem rechtse nationalisten van de MHP. Die nam zelfs zo’n sleutelpositie in dat hij gedwongen was ministers uit die hoek in zijn regering op te nemen, ook een manier om gevaarlijke concurrenten te neutraliseren.
Alleenheerschappij Het kwam Erdogan – die met een paar cruciale verkiezingen zijn feitelijke alleenheerschappij wilde legitimeren – enorm goed uit dat Mark Rutte die minister van hem tegenhield toen deze voor dubbele paspoorthouders in Rotterdam een verkiezingsspeech wilde houden. Nu kon hij de boze Nederlanders voor nazi’s en fascisten uitmaken. Rutte van zijn kant maakte de Nederlanders van Turkse afkomst zonder dat woord expliciet te gebruiken voor een soort vijfde colonne uit, die weigerde te integreren hetgeen zij bewezen door niet alleen aan de verkiezingen in een vreemd land mee te doen maar ook nog te stemmen op Erdogan. Het werd in rechtse kring meteen bon ton om de Turkse leider en zijn aanhangers voor fascist uit te maken, desgewenst met islamo- ervoor.
Het was geweldig. In Nederland werd Geert Wilders ingedamd, in Turkije wist Erdogan zo voor te sorteren dat hij zijn limousine kon parkeren op het plein van het presidentiële systeem.
Nu heeft het zogenaamde conflict tussen Nederland en Turkije geen zin meer. Voortzetting van het toneelstuk kan alleen maar tot moeilijkheden reiken. Erdogan heeft er geen belang bij als minderheden met een Turkse achtergrond in Nederland of Europa nog meer verdacht worden gemaakt. Rutte ook niet. Dat leidt maar tot rotzooi waar electorale concurrenten van kunnen profiteren. Hoe dan ook heeft de Turkse economie groot profijt van een bijzondere relatie met de Europese Unie. Een volledig lidmaatschap van Turkije zit er niet meer in, maar er is wel al sinds jaar en dag een handig associatieverdrag. Bovendien zijn zowel Nederland als Turkije lid van de NAVO. Zij hebben gezamenlijke economische en machtspolitieke belangen van grote betekenis. Weliswaar heeft Erdogan opzichtig geflirt met Vladimir Poetin, maar Rusland en Turkije zijn hoe dan ook erfvijanden die tegenover elkaar staan in de Kaukasus en in Syrië uiteenlopende partijen steunen. Bovendien heeft Rusland, militair misschien een reus, maar economisch een dwerg, Turkije niet buitensporig veel te bieden vergeleken met het westen.
Sudderen Vandaar dat zowel Rutte als Erdogan het conflict een tijdje hebben laten sudderen tot dat het zenuwachtiger deel van de publieke opinie andere kwesties had om zich druk over te maken. Terwijl de Nederlandse kiezers voor een belangrijk gedeelte met vakantie waren, werden de banden hersteld. Opeens gaf het niet meer dat Erdogan een soort dictator is die journalisten bij bosjes in de gevangenis zet en tienduizenden mensen om hun levensbeschouwing brodeloos heeft gemaakt. En Erdogan heeft het al een tijd niet meer over die racistische nazi’s in Den Haag. Stel je voor dat ze echt zouden gaan bedanken voor een vakantie in Alanya. Stel je voor dat Nederland met Rotterdam, Schiphol en die enorme logistieke infrastructuur niet meer bruikbaar was als poort naar de markten van Europa. En Nederland heeft ook weinig aan een vijandig gezind Turkije. Dat is slecht voor de zaken. Dit beseften de Staten Generaal reeds vierhonderd jaar geleden waarop zij diplomatieke relaties aangingen met de sultan van het Ottomaanse rijk. En denk ook aan de leuze ‘Liever Turx dan paeps’.
Als het weer eens verkiezingstijd is, dan kan de show zo opnieuw worden opgevoerd. Zowel Den Haag als Ankara hebben genoeg ervaring opgedaan om deze grote truc te herhalen zonder dat er echt stukken van komen. Het scenario ligt klaar voor de volgende keer. Yes, Allah is groot en de multiculturele samenleving mislukt. Daarmee laten heel wat mensen zich wat graag bij de neus nemen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Sonic2
Sonic222 jul. 2018 - 17:19

Ik denk dat het zeker voor Erdogan gold. Die heeft zeer doelbewust het conflict gezocht. In Nederland komt het meer door de slechte peilingen van de Hond. Die zat er enorm naast. Hij peilde de dag voor de verkiezingen dat het 3 zetels verschil zou zijn tussen VVD en PVV. Het werden er 13(!). Rutte was ook zonder die Turkije rel premier geworden. Ongemakkelijke waarheid voor alle rechts radicale drammers. Dat kan je ook gewoon gemakkelijk uitrekenen. Alleen als de VVD een enorme dip heeft scoort ze onder de 25 zetels. In 2002 en 2006. En toen ook alleen maar omdat er kiezers naar LPF en CDA gingen. De PVV scoort nooit meer als 15 tot 25 zetels. Het werden er 20 en alleen maar omdat Wilders zijn verlies van 2012 wat compenseerde. De peilingen moeten stoppen met het overschatten en overdrijven van de electorale omvang van PVV en FvD. 15 zetels voor Baudet is pathetisch. Op dit moment mag hij misschien blij zijn met 9 tot 12 zetels. Wilders en Baudet winnen alleen verkiezingen onder reaguurders en op Twitter. Ik zou ook uitgaan van een volgende VVD zege bij de verkiezingen. Die 20 % van Nederland die op de VVD stemt blijft wel overeind. Hoe onaangenaam dat ook mag zijn voor alle VVD haters. Voor alle Baudet en Wilders groupies.

Hanvander Horst
Hanvander Horst22 jul. 2018 - 9:28

Erdogan heeft het bashen van Nederland juist gebruikt om in Turkije stemmen te winnen.

Britta van Rees
Britta van Rees22 jul. 2018 - 9:10

En wat wil Han hier nou mee zeggen ? Dat Rutte die ministers had moeten laten begaan ? Ik vind dat echt geen optie. Wellicht heeft Rutte er de verkiezingen mee gewonnen, maar zelfs dan had hij geen andere beslissing kunnen nemen. De provocatie uit Turkije was ongehoord, en beledigend. Als een politicus een juist besluit neemt, dan kan dat haar/hem inderdaad populair maken. Politici doen er dus verstandig aan de juiste besluiten te nemen, en daarbij waar nodig ook moed tonen. Het is raar dat Han, als zo'n geval zich voordoet, aan het electorale gevolg een verwijt verbindt. Nee, Rutte nam een terecht besluit en is daar terecht electoraal voor beloond. Hij heeft gewoon goed gereageerd op een uitdaging die hij niet zelf heeft gezocht. Hij heeft de beloning verdiend.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst22 jul. 2018 - 11:54

Jij bent er ook in gelopen. Net als de kiezers met ongeveer dezelfde levensvisie maar een andere God in Turkije.

Piet8
Piet822 jul. 2018 - 8:40

Je kan nu wel wensen dat VVD Rutte de verkiezingen heeft gewonnen om dat PvdA Aboutaleb die Turkse minister per kerende post teruggestuurd heeft naar de heimat maar daarom hoeft het natuurlijk nog niet zo te zijn. Erdogan kan weer door de VVD elite weer worden omarmd omdat D66, CDA en CU elite dat ook graag willen. Om dezelfde reden dat D66, CDA en CU elite ook de dividendbelasting willen afschaffen. Te weten pluche zetels en profiteren.

Meta  Foor
Meta Foor21 jul. 2018 - 15:51

ik heb ook niet zo een hoge pet op van de zwevende kiezers (vaak in de rechtse hoek), maar als het significant uitmaakt in aantal stemmen, voel ik me enerzijds diep teleurgesteld, maar professioneel is dat uiteraard wel een uitdaging om de maand voor een 'rood-hokje-dag'' een klappert te maken.... ik zie uit vwdb naar de komende verkiezingen.... messen slijpen heet dat Nu begrijp ik ook dat gekrakeel tussen Asscher, Samsom en de EP leden zo vlak voor de afgelopen (2eK en S) verkiezingen .... die hadden het niet helemaal begrepen dus ... (LOL !)

DaanOuwens
DaanOuwens21 jul. 2018 - 13:57

Van der Horst slaat hier de plank fors mis. Er is zowel door Erdogan als Rutte niet aangestuurd op een conflict. Beiden hebben ze er weinig of niets bij te winnen. Het idee dat Erdogan de verkiezingen gaat winnen door een paar honderdduizend stemmen vanuit Nederland is belachelijk. Er zijn 80 miljoen Turken in Turkije. Daar zijn veel meer stemmen te winnen. Dus leunen op de Nederlandse stem zou idioot zijn. En Erdogan is wel een idioot maar geen domme idioot. Rutte schiet er ook niets mee op. Hij heeft als een partij vol met lui die de PVV desnoods extreem rechts willen inhalen. Een spreekbeurt van Blok levert meer extreem rechtse kiezers op dan een stel Turken afrossen in Rotterdam. Dat laatste levert alleen maar op dat mensen zeggen dat Wilders toch wel een punt heeft. Dit soort teksten gaat dus nergens over. Van der Horst levert meestal betere verhalen af. Dit zijn vooral veronderstellingen. De situatie in Rotterdam heeft slechts bijgedragen aan een verdere verwijdering tussen Turken en autochtonen in Rotterdam. Ik vond het daarom wel aardig dat ik een gemeenteraadsmotie van Rotterdam kreeg ondertekent door 50 plus, Nida en Denk. En vervolgens ook door Hoogwerf van Leefbaar. Zijn die tegenstanders in de raad door dat nieuwe college mooi tot elkaar veroordeeld. Net zoals in de echte wereld buiten het stadhuis. Over dat soort zaken zijn meer relevante artikeltjes te schrijven.

1 Reactie
Marc2406
Marc240627 jul. 2018 - 7:34

Erdogan's toneelstukje was misschien wel veel meer bedoeld voor de zwevende kiezers zowel binnen Turkije als buiten. Als (wat Han schreef) de grootste concurrentie voor Erdogan kwam van extreem-rechts dan heeft het vanuit zijn perspectief dus erg veel zin om jezelf neer te zetten als een stoer en sterke heerser die het aandurft om die vervelende westerse landen op hun plaats te zetten. Vooral zwevende kiezers van (extreem) rechts allooi (zeg maar de "gullables") zal dit aanspreken, en dan maakt het echt niet zoveel uit hoeveel daarvan in Nederland wonen. Het zal misschien te ver gaan om dit te duiden als een vooropgezet complot tussen Rutte en Erdogan, maar dat beide heerschappen electoraal veel hebben geprofiteerd van dit akkefietje mag duidelijk zijn.

Absconditus
Absconditus21 jul. 2018 - 11:26

@Han Ben je er ook eens een keer achter? Dat wist ik vorig jaar maart al. Tien tegen een dat Rutte en Erdogan elkaar na afloop hebben gefeliciteerd. En dat hij ook een schouderklopje heeft gekregen uit Brussel en Berlijn, omdat hij erin geslaagd was om de anti-EU populisten te kortwieken.