Joop

Rutte en de mensenrechten: geld naar een dictator om migranten te weren

  •  
17-07-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1637 keer bekeken
  •  
ANP-473742011

Daar staan ze dan te glimlachen, Rutte, voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen en de neofascistische Italiaanse premier Meloni, met de handen op elkaar gedrukt en in het midden de grimmige Kais Saied, president en dictator van Tunesië.

Het was het tweede bezoek in een maand. In juni, amper twee tellen nadat de Europese ministers van Asiel en Migratie in Brussel een akkoord hadden bereikt over migratie naar de EU, doken de drie Europese leiders op in Tunesië. Het doel? De autocratische president van het land afkopen.

De Italiaanse en Nederlandse regeringen hadden zich voorafgaand aan het Brusselse akkoord binnen de EU sterk gemaakt voor het kunnen uitwijzen van migranten naar de landen in Noord-Afrika waar velen de oversprong naar Europa wagen. Er restte echter nog een kleinigheid: die landen zelf moeten ook akkoord gaan.

Maak kennis met Kais Saied, president van Tunesië, het land met de enige democratie die de Arabische Lente voort wist te brengen. Tenminste, tot juli 2021, toen Saied het parlement ontbond en aan zijn gestage ontmanteling van deze jonge democratie begon. Sindsdien heeft hij er een nieuwe zelfgeschreven grondwet doorgedrukt, rechters opgedragen welke vonnissen uit te delen, alle gemeenteraden ontbonden en de meeste oppositieleiders opgesloten. Om maar een paar voorbeelden te geven.

De EU heeft al die tijd zo hard mogelijk gedaan alsof er niets aan de hand is. Zo karakteriseerde Europees Commissaris en Orbán-adept Oliver Várhelyi het vorig jaar nog als een "nieuw hoofdstuk" voor de Tunesische democratie en zijn collega Commissaris Helena Dalli noemde het in februari dit jaar een "delicate transitieperiode". Het stilzwijgen loonde echter. Rutte en de twee andere Europese leiders hadden een luisterend oor in Saied. Wat zij te zeggen hadden, daar hoeft weinig twijfel over te bestaan: wij bieden jou een financiële levenslijn zolang Tunesië maar migranten voor ons opneemt en ze niet té openlijk mishandelt.

En de mensenrechten in Tunesië? Daar hebben de Europese ministers van Asiel en Migratie, waaronder VVD staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg, al rekening mee gehouden. Die hebben in juni namelijk voorgesteld Europese regels zo aan te passen dat de EU mensen mag uitzetten naar landen die, bijvoorbeeld, hun eigen burgers martelen of vervolgen voor onder andere hun politieke mening. Alle mooie praat over wat de EU wel allemaal niet wil doen voor Saied, onder voorwaarden, om de economie weer op touw te krijgen, hoeft dus niet op de dankbaarheid van Tunesiërs te rekenen. Die zien het afgesproken "pakket" voor wat het is: een vuige steekpenning die hen niet ten goede gaat komen.

Zo is de EU bezig een migratiebeleid te bouwen dat steunt op een ring van autocraten aan de Middellandse Zee. Een intentie die Rutte bevestigde bij zijn terugkeer in Nederland. Eerst met de Turkijedeal en nu in Tunesië. Het is een recept voor stelselmatige afpersing en een historische fout waarin Rutte een gretige hoofdrol in heeft genomen. Dictaturen blijken echter zelden betrouwbare partners. Saied, koppig en zeer open over zijn haat voor zwarte Afrikanen, zal geen uitzondering blijken.

Nu dat deze deal werkelijkheid wordt, helpen wij Saied zijn autoritaire regime te consolideren en zal het einde van de Tunesische democratie een feit zijn. De EU zal zich permanent afhankelijk maken van de grillige wil van Saied. Van het morele kapitaal dat het zegt te hebben blijft weinig over. Dat alles voor een zogenaamde oplossing van het migratievraagstuk die niet zal werken.

Het is een te hoge prijs. Een die wij niet hoeven te betalen. De Tunesische democratie valt nog te redden, maar enkel als Europa zich daar nu serieus voor inzet. Het is het uiteindelijk altijd waard om diegenen te steunen die onze democratische waarden delen, zelfs als het op de korte termijn schuurt met onze andere belangen. Op de lange termijn wordt duidelijk: tegen onze waarden in handelen schaadt ons uiteindelijk altijd.

Zal het zich inzetten voor herstel van de democratie in Tunesië een snelle afspraak over migranten uitzetten in de weg staan? Ja. Maar afspraken gemaakt met een democratische regering zullen altijd eerlijker en duurzamer blijken. Een haastige deal nu zal ons enkel doen verstrikken in een web van smeergeld en toezeggingen die uiteindelijk meer in ons nadeel dan ons voordeel uit zullen vallen.

Als de Arabische Lente één les voor ons heeft, dan is het dat de wens voor democratie universeel is. Vroeg of laat zal het doek dan ook opnieuw vallen voor de dictatuur in Tunesië. De vraag is er een van historische verantwoordelijkheid. Welke rol ziet Nederland voor zich in deze geschiedenis? Als verdediger van democratie of als de geldschieter van een dictator?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Frits Jansen
Frits Jansen18 jul. 2023 - 7:03

Flauwe reactie want de sleutel bij de oplossing van het vluchtelingenprobleem ligt bij de oorsprong, de herkomstlanden. Het zijn vooral de louche "reisbureaus" die Afrikanen naar Europa halen, met grote beloften en ondeugdelijke scheepjes.

RaymondenJoop
RaymondenJoop17 jul. 2023 - 20:16

Als je ipv migratie het klimaat het grootste probleem vind, is samenwerken met zeer dubieuze regimes minstens net zo erg. Daar horen we verders niemand over.

FreddyFluweel
FreddyFluweel17 jul. 2023 - 13:37

Grote zelfkwelling om deze overeenkomst te bekritiseren om de mensenrechten. Als Tunesië een keurige democratie was geweest dan werd de overeenkomst er niet anders van. Europa wil geen ongecontroleerde instroom van asielzoekers. Marokko en Spanje en Griekenland houden ze ook tegen. De noordelijke Europese landen laten Italië de problemen oplossen. Het is een hele goede deal, met zelfs nog een heel klein randje ontwikkelingshulp. En hopenlijk honderden drenkelingen per jaar minder. Grote zelfkwelling om deze overeenkomst te bekritiseren om de mensenrechten. Als Tunesië een keurige democratie was geweest dan werd de overeenkomst er niet anders van. Europa wil geen ongecontroleerde instroom van asielzoekers. Marokko en Spanje en Griekenland houden ze ook tegen. De noordelijke Europese landen laten Italië de problemen oplossen. Het is een hele goede deal, met zelfs nog een heel klein randje ontwikkelingshulp. En hopenlijk honderden drenkelingen per jaar minder.

1 Reactie
TheBigLebowski
TheBigLebowski17 jul. 2023 - 16:40

Hoe naief. Mensensmokkelaars vinden linksom of rechtsom wel een weg. Alsof 1 landje dit kan tegenhouden. Dit werkt averechts en heeft meer doden tot gevolg met dank aan Rutte. Bloed aan zijn handen.

FreddyFluweel
FreddyFluweel17 jul. 2023 - 13:36

Grote zelfkwelling om deze overeenkomst te bekritiseren om de mensenrechten. Als Tunesië een keurige democratie was geweest dan werd de overeenkomst er niet anders van. Europa wil geen ongecontroleerde instroom van asielzoekers. Marokko en Spanje en Griekenland houden ze ook tegen. De noordelijke Europese landen laten Italië de problemen oplossen. Het is een hele goede deal, met zelfs nog een heel klein randje ontwikkelingshulp. En hopenlijk honderden drenkelingen per jaar minder.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen18 jul. 2023 - 7:05

Uw betoog wordt niet overtuigender als u het letterlijk herhaalt.

Adaestuo
Adaestuo17 jul. 2023 - 9:49

Je krijgt zo met de dag meer oog voor de westerse liberale waarden waaruit vanzelfsprekend ook respect voor vrijheid, mensenrechten en democratie voortvloeien... Ik denk dat ik volgend jaar op vijf mei de vlag ondersteboven halfstok zal hijsen.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen18 jul. 2023 - 7:08

Ik heb dit jaar 5 mei al overgeslagen. Hoe kan ik in oorlogstijd een oorlog gedenken? de behoefte aan een feestdag in het voorjaar kan ook vervuld worden op 1 mei. Westerse liberale waarden inderdaad. Dan denk ik aan Pechtold die ooit terecht zei dat een echte liberaal bij de VVD niets te zoeken heeft.

Eric Minnens
Eric Minnens17 jul. 2023 - 9:37

Ziehier het handjegeklap tussen Melolini, Saiedolini, Leyolini en Ruttolini.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens17 jul. 2023 - 12:44

gehandjeklap

Mathijsco
Mathijsco17 jul. 2023 - 9:19

Na eerst de poorten wagenwijd open te hebben gezet probeert hij zijn CV nog even te boosten met een snel tot stand gebrachte deal waarbij hij dictators (met ons geld) betaald om zijn eigen puinhopen op te ruimen d.m.v een Easy Fix Résumant, Hij betaald dus foute regimes. Van ons geld. Om ZIJN puinhopen op te ruimen. Daardoor ZIJN CV op te leuken. Ons achterlatend met vieze handen.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-217 jul. 2023 - 12:43

@Mathijsco "Daardoor ZIJN CV op te leuken." Is dat zo? Ook bij criminele daden is de waardering beperkt tot de een specifieke groep.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 jul. 2023 - 8:51

De gevolhtrekkingen kloppen niet en de aannames zijn belachelijk eurocetrisch met wat karakter moord er bij. Beter zou zijn om monder te fantaseren. Met legale staten verbonden maken over immigratie is gewoon een basis verbond van en voor landen die grenzen delen. Maakt niet uit welk regiem, als het goed is, en dat is het, voor bijde landen an sich, wat het regiem ook zou zijn. Maar die voorwaarden bij sommige financiele steun daar ben ik op de lange termijn niet zo'n fan van. Op een gegeven moment is markt liberalisereing asociaal geweld.

Olav Meijer
Olav Meijer17 jul. 2023 - 8:41

Geheel eens met de schrijver. Nu komt er nog bij, dat Saied een hetze is begonnen tegen zwarte Afrikanen die verjaagd en mishandeld worden. Recentelijk zijn honderden zwarten in de woestijn gedumpt aan de landsgrenzen met Libië en Algerije zonder middelen van levensonderhoud. Zo'n regiem steun je op geen enkele manier, moet de regel zijn. De EU en zeker ook Nederland maakt zich totaal ongeloofwaardig met al die pretenties over mensenrechten en democratie.

3 Reacties
ChefSache
ChefSache17 jul. 2023 - 15:53

'Nu komt er nog bij, dat Saied een hetze is begonnen tegen zwarte Afrikanen die verjaagd en mishandeld worden. ' Klopt niet, die 'hetze' is er altijd al geweest in Noord-Afrika jegens zwarte afrikanen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop17 jul. 2023 - 20:21

Problematiek los je alleen maar op door te investeren in Afrika. Niet halfbakken, maar met tientallen miljarden. Zonder moralistisch vingertje. Per saldo maakt dat voor NL binnen de EU nauwelijks uit, hebben we bijv minder druk op de woningmarkt en verloopt de immigratie ook beter.

Olav Meijer
Olav Meijer20 jul. 2023 - 0:03

@ ChefSache: Klopt wél. Saied heeft zich recentelijk scherp uitgelaten over zwarten, en zelfs een "omvolkingscomplottheorie" verkondigd. Met de te verwachten, beoogde gevolgen. En met als doel het behoud van zijn macht.

zeeman aan wal
zeeman aan wal17 jul. 2023 - 8:28

Enig realisme is hier wel op z'n plaats. Een dictator is te verkiezen boven chaos en anarchie zoals in Libie. Verder is het pure noodzaak de immigratie te beperken, omdat het anders voor West-Europa niet te dragen is. Dus gewoon pragmatisme hier.

1 Reactie
r v b
r v b17 jul. 2023 - 13:09

Het is schijnbaar voor u niet te verdragen, west europa kan het prima aan, als we maar willen. We hebben al jaren te gesloten grenzen, dat is de oplossing van rechts die aantoonbaar niet effectief is.

WillemdeGroot
WillemdeGroot17 jul. 2023 - 7:56

Wat een passende, symbolische foto! 'Onze' demissionaire premier die intiem handen schudt met een politieke nazaat van Mussolini en een meedogenloze Tunesische dictator (met instemming van een christelijke politica). Hoe zichtbaarder wil je het hebben dat steeds meer Europese landen afzakken naar de (extreem)rechtse vleugel van het maatschappelijk spectrum. En velen, ook hier, zitten in hun eigen veilige, maar o zo bekrompen wereldje te knikken: 'Prachtig, goed zo, eindelijk, ...'.

FelixFlex
FelixFlex17 jul. 2023 - 7:42

Inderdaad wel een dilemma - moet je een dictator helpen om ons probleem op te lossen. Je kunt het ook anders zien, moet je een dictator helpen om te voorkomen dat mensen mensonterende tochten moeten maken voor een gevaarlijke en vaak kansloze overtocht naar 'het beloofde land'? Als we de dictatorlat bij de hand nemen - of die van vrouwenrechten - dan kunnen we heel veel landen in de wereld niet meer helpen met het oplossen van problemen...

r v b
r v b17 jul. 2023 - 7:35

Reisbeperkingen, steun aan dictators: De naam VVD past net zo goed bij die partij als de naam "democratische volksrepubliek" bij Noord Korea.