Joop

Rutte en De Jonge als Sint Nicolaas-versjteerders

  •  
27-11-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
51317107325_9751fdb6c5_c

© cc-foto: Ruben Holthuijsen

De nieuwe maatregelen veroorzaken veel hinder maar of ze echt zoden aan de dijk zetten is nog maar de vraag. Juist de grote besmettingshaarden worden ontzien
De sector waar de meeste besmettingshaarden worden gevonden, het onderwijs, blijft open. Ouderen boven de zeventig worden dan ook gemaand afstand te houden tot kinderen van beneden de twaalf. In concreto dienen zij met een boog om scholen heen te lopen. Ook worden ze gewaarschuwd voor contacten met hun kleinkinderen en dat juist in deze weken. Wij hebben vrijdagavond premier Rutte en minister De Jonge gezien in een nieuwe rol: als Sint Nicolaas-versjteerders.
Ondertussen is de horeca op wat dagzaken na van zijn verdienmodel ontdaan. Dat geldt net zo goed voor bijna alles in de cultuursector. Opmerkelijk: wie de informatie van de Rijksoverheid volgt, krijgt de indruk dat nu ook slijterijen om vijf uur dicht moeten. Zij worden  in een tamelijk uitputtend lijstje niet tot de essentiële dienstverlening gerekend, dit in tegenstelling tot supermarkten. Die krijgen daardoor een concurrentievoordeel. Dat geldt overigens ook voor de sectoren die Nederland tot een narcostaat maken: zij gaan door dag en nacht aan huis te bezorgen. De coffeeshops sluiten nu om vijf uur ook hun deuren. Het zou van inzicht in de maatschappelijke werkelijkheid getuigen als ook coffeeshops hun producten bij de klanten aan de deur mochten afleveren.
Tot nog toe mocht je het mondkapje af laten, zodra een QR-controle met goed gevolg was gepasseerd. Dat is niet niet langer het geval. Hierop is een verpletterende uitzondering: op het werk hoeft het niet. Daar is het aanhouden van een afstand van anderhalve meter voldoende. Alsof corona een straf van God is, die alleen toeslaat daar waar het publiek zich overgeeft aan geneugtes. Beperkingen gelden trouwens voor bijna alle leuke dingen die door salafisten haram verklaard zijn.
Wij worden gemaand de ramen open te zetten en ons helemaal het schompes te ventileren maar amateursport in de open lucht is na 17.00 uur verboden. En dat terwijl daar prima de anderhalve meter te handhaven is: ruimte zat.
Juist door die twee grote uitzonderingen – het werk en de scholen – is het nog maar de vraag of deze maatregelen er veel toe bijdragen om de besmettingsgraad te beteugelen. Je kunt er ook anders naar kijken: de niet-essentiële winkels moeten vanaf zondag een uurtje eerder dicht en de mondkapjesplicht is uitgebreid. De horeca en de cultuur zijn drie uur openingstijd kwijt en zullen zwaardere verliezen lijden. Of dat qua mensen op afstand van elkaar houden veel uithaalt, is twijfelachtig. Beide sectoren leverden toch maar een bescheiden bijdrage aan de besmettingsgraad, de cultuur zelfs vrijwel geen enkele omdat in theaters en bioscoopzalen een waterdichte QR-controle een fluitje van een cent is.
MKB-Nederland en VNO/NCW hebben geen kritiek op de omvang van de financiële compensatie die de overheid bereid is aan de getroffen sectoren te geven. We moeten echter nog zien hoe dat voor individuele ondernemers uitpakt. De FNV maakt zich wel zorgen over wat er met de werknemers in de getroffen sectoren zal gebeuren, vooral als ze een flex-contract hebben.
Het onderwijs moet open blijven omdat dichte scholen fnuikend zouden zijn voor het psychisch welbevinden van de kinderen. Dat inmiddels een ongeorganiseerde lockdown plaatsvindt vanwege het groeiend aantal besmettingen in de klassen, wordt daarbij buiten de discussie gehouden. Een inenting van vijf- tot twaalfjarigen staat nadrukkelijk niet op het programma. Dat is om behoorlijk onnaspeurlijke redenen net zo goed taboe. En dat terwijl het voor het veel geroemde welbevinden van kinderen toch uiterst belangrijk is dat zij geen afstand hoeven te houden tot opa en oma.
Waarom wordt Nederland met deze merkwaardigheden opgezadeld? Dat komt door een gebrek aan focus. De overheid wil weer eens te veel dingen tegelijk. Ze stelt daarom geen echte prioriteiten. Als het prioriteit is het virus te stoppen omdat anders in het uiterste geval de gezondheidszorg instort, dan moet je daar maatregelen nemen waar het de meeste kansen krijgt. Je sluit het onderwijs. Je ontmoedigt naar de zaak gaan. Je stelt op het werk een mondkapje verplicht.
Het zou mooi zijn als het publiek effectieve mondkapjes droeg en niet het vreemde assortiment volgespuugde lapjes dat nu wordt gebruikt. Laat staan dat men zich houdt aan het dringend advies ze niet steeds naar boven of beneden te doen en elke vier uur een schone te nemen.
Halverwege 2020 was het nog voorstelbaar dat het dragen van medische mondkapjes door het publiek werd tegen gegaan. Er was immers groot gebrek aan en de gezondheidszorg had absolute prioriteit. Inmiddels zijn echter anderhalf jaar voorbij. Ons land had gemakkelijk overstroomd kunnen zijn met medische mondkapjes, hetzij door import, hetzij door eigen productie, hetzij door een combinatie van allebei. Dát had een slok op een borrel gescheeld. Overal waar het verplicht is, liggen gratis medische mondkapjes klaar. Dat doen ze in Beieren ook.
Evenmin is er op grote schaal geïnvesteerd in effectief online onderwijs zodat er er een behoorlijk alternatief klaar ligt voor als het qua besmettingsgraad zoals nu op scholen te gevaarlijk wordt. Online onderwijs is nog te vaak goedwillend amateurisme met de juf voor haar laptop. Dat kan allemaal heel anders en veel beter. Twee jaar lang is daar net als met de medische mondkapjes niets aan gedaan.
Daarom is er reden genoeg om het hart vast te houden voor het wegmoment van over drie weken. Geve het Opperwezen dat deze voorspelling wordt gelogenstraft.
Naschrift: in navolging van de regering heb ik in al het bovenstaande geen rekening gehouden met het Omikron-virus als potentiële game changer.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister het Geheugenpaleis  van Han van der Horst en John Knieriem.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

pahan
pahan28 nov. 2021 - 7:18

De manier waarop de maatregelen gewogen worden is complex maar niet gecompliceerd. Als deze schoenmaker dan toch volhardt in het niet bij de leest blijven is het misschien wijs om eens een nieuw vakgebied te gaan verkennen; dat van de kwantitatieve risico analyse. In de persconferentie werd gesteld dat er op twee manieren gekeken wordt; het regressie en het transmissiemodel. Hoeveel minder contactmomenten zijn er nodig om onder R=1 te komen. Ondertussen is er redelijk wat kennis van de gevolgen per maatregel, dus kan er een mix samengesteld worden die tot het gewenste resultaat leidt. Dat u andere keuzes zou hebben gemaakt is logisch, dat geldt voor iedereen en verklaart de onvrede van de OMT leden die lopen te stampvoeten in de media als ze hun zin niet krijgen. Dan is verdieping mogelijk in het concept van proportionaliteit, en de acroniemen ALARA of ALARP geven ook nog wat duiding aan de helse keuzes waar de verantwoordelijken voor staan. Hier zou wel wat respect en medeleven passen. Terug kijken is al onbetrouwbaar terwijl de feiten er al liggen, vooruit kijken vergt ongeveer helderziendheid. Ik ben vrij goed met de benadering bekend vanuit een technisch oogpunt, en zelfs in installaties waar al vanaf het begin van de industriële revolutie ervaring is opgedaan kan je voor verrassingen en onverwachte incidenten komen te staan. En voor degenen die Corona niet de schuld kunnen geven van gebrek aan kennis is er de klassieke benadering gekozen van ´een gemeenschappelijke vijand´ en 'brood en spelen'. Verder is een antwoord op de bevraging in die persconferentie te raak om niet te delen. Rutte met een tip die hij aan het begin van de crisis kreeg van een ervaringsdeskundige: "zorg ervoor dat jij niet als historicus of iemand anders die toevallig ook nog weleens een boek over artsen heeft gelezen, denkt dat je snapt hoe zo’n pandemie werkt; daar moet je je baseren op de wetenschap"

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst28 nov. 2021 - 8:46

Het is bekend dat scholen haarden van besmetting zijn en werksituaties ook.

pahan
pahan28 nov. 2021 - 17:58

Inderdaad.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 nov. 2021 - 13:43

Online onderwijs is een armzalig substituut voor de normale colleges en werkgroepen.

2 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 nov. 2021 - 14:57

Inderdaad, en dat is ook zo voor de basisschool en het middelbaar onderwijs. Voor alle jeugd is het beter als ze gewoon de dagelijkse structuur (en sociale contacten) van school hebben. Voor volwassenen overigens het zelfde, als je gewoon 80% van je dagelijkse bezigheden kunt volhouden is het voor het gros veel makkelijker een hobby, sport of cafébezoek te laten ipv andersom.

johannn2
johannn227 nov. 2021 - 15:10

Danielle, Corona is nóg armzaliger. .

Jozias2
Jozias227 nov. 2021 - 13:39

Je kunt heel kritisch zijn op de maatregelen maar voorlopig is er 15% van de bevolking die een vaccin weigert ook al zal dat onvermijdbaar leiden tot vele doden en een code zwart, schoolsluiting en veel maatschappelijke en economische schade. Van de bevolking laat 50% zich niet testen bij klachten. 30% van de mensen gaat niet in isolatie na een positieve uitslag (let wel dat is een deel van de 50% die zich laat testen). Dan kun je maatregelen nemen wat je wil en over nut en noodzaak van elke maatregel twisten maar het echte probleem is iets anders.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr27 nov. 2021 - 14:08

Inderdaad! Het probleem is een ongehoorzame bevolking. Wie heeft dat veroorzaakt? Wie werd er Pinokkio genoemd?

Jozias2
Jozias227 nov. 2021 - 16:04

@grijsje Ja want normaal houden Nederlanders zich altijd plichtsgetrouw aan de regels en zijn ze totaal niet eigenwijs.

Farmer2
Farmer227 nov. 2021 - 13:27

Als die ouderen boven de 70 gewoon hun prikjes halen wordt het risico al aanmerkelijk minder. Ook wordt het dan beter behapbaar voor de zorg. Over online lessen spreken, en doen alsof alle kinderen dit probleemloos kunnen volgen is lekker gemakkelijk vanuit je luie stoel in een mooie woning. Je zult maar kind in een achterstandswijk zijn, of een onstabiele thuissituatie hebben.

1 Reactie
ManekiNeko
ManekiNeko27 nov. 2021 - 17:01

Volgens mij is het juist de groep die geen prikjes halen die voor de problemen zorgen. Bij de 70 plussers heeft 93% hun tweede prik gehad en zijn ze nu bezig met de derde boosterprik. Gewoon je prik halen en jongeren en zeker ook kinderen vanf 4 of 5 jaar die naald in hun boveram duwen

Joop den Uil
Joop den Uil27 nov. 2021 - 12:37

Och; het St Nicolaas feest was al aardig verpest door demonstraties en geweld; nu draait het Kabinet het kinderfeest gewoon de nek om. Einde traditie , en onomkeerbaar; accepteer dat nu maar in dit snelveranderende land.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037127 nov. 2021 - 18:16

Snik, Boehoe, ons kinderfeest boehoe, huilt de volwassene.

Wieowie
Wieowie27 nov. 2021 - 12:36

Wat een gezeur en overdreven gedoe. Mijn kinderen gaan al vanaf maart heerlijk naar school. Tuurlijk zijn er scholen waar het heerst, maar dat zijn er hooguit enkele. Het is nooit de bedoeling om het virus tot nul terug te dringen. Het is steeds antipiceren met bij voorkeur het kleinste mesje. Alles dicht om 17u is gewoon prima. Blijkt dat niet genoeg, dan een groter mesje. Het heeft in deze tijd veel meer zin om samen het virus aan te pakken in plaats van zeuren. Van jaa het tankstation verkoopt bloemen na 17u en ik mag dat niet. Woeee, dan ga ik zeuren. Een slijter is normaal ook veel eerder dicht dan een supermarkt en is ook niet op zondag open. Maar hey, nu ga ik zeuren.

1 Reactie
Zandb
Zandb27 nov. 2021 - 15:45

Wie Het lijkt warempel wel of er anders over denkt dan de schrijver van het artikel. Als ik slachtoffers belangrijker vindt dan u, dan kan ik, als ik in u verplaats, dus gerust beweren: "Wat een gezeur en overdreven gedoe." Omdat u zich niet op de slachtoffers richt maar op "iets anders".

Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen27 nov. 2021 - 11:51

Een fijn genuanceerd geluid in The Lancet. “…het is onjuist en gevaarlijk om te spreken over een pandemie van ongevaccineerden..” Iemand de schuld geven kan erg opluchten maar uiteindelijk hebben we allemaal bijgedragen aan de ongezonde wereld waarin we nu leven. (Een handjevol idealisten daargelaten.) Blijf mild! Das beter voor je immuunsysteem!

2 Reacties
Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen27 nov. 2021 - 11:52

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02243-1/fulltext

Paul250371
Paul25037127 nov. 2021 - 18:25

Appels en peren Fleur Agema. "There is increasing evidence that vaccinated individuals continue to have a relevant role in transmission. In Massachusetts, USA, a total of 469 new COVID-19 cases were detected during various events in July, 2021, and 346 (74%) of these cases were in people who were fully or partly vaccinated, 274 (79%) of whom were symptomatic." Die 74% kunnen voor 100miljoen mensen staan en die 36% voor 1 miljoen. Jouw nuance kan de boom in.

Markzelluf
Markzelluf27 nov. 2021 - 11:38

Of zijn het die ongevaccineerden die feestjes, ja zelfs een normaal bestaan verpesten?

Gerygrr
Gerygrr27 nov. 2021 - 11:36

Te veel foutjes in mijn reactie…. Sorry!

Gerygrr
Gerygrr27 nov. 2021 - 11:34

Precies! Waarom niet ingrijpen bij schoolkinderen? Eigenlijk zien we in dit artikel hoe wij ons onderwijs kapot hebben laten bezuinigen. Wij vinden, de onderwijsgevenden dermate irrelevant en onbekwaam om zelf inhoudelijk vorm te geven aan het veilig onderwijs bieden. Dus er staat een minister onzinmaatregelen mee te delen. Wij zijn elk praatprogramma de managers aan het woord, die geen idee hebben van de echte werkdruk en de complicaties, die mensen ondervinden bij hun werk. Deze maatregelen zijn zo gekozen omdat de modelleurs hebben gekeken naar “vervoersbewegingen”, die waren niet gedaald. Daarbij opgeteld de kinderartsen met hun argument van de mentale schade ontwikkelingsschade bij kinderen….. ( dat laatste is al meer dan 10 jaar Rutte aan de hand) en de knoppen werden aangedraaid voor de volwassenen. Dus 25% moet er binnen gezeten worden. Mijn long covid lijf had baat bij zwemmen, ‘s avonds op vast tijdstip met QR code, vaste groep Nu is dit stilgezet….. Ik vraag me af, hoeveel gezonde volwassenen worden inmiddels onttrokken aan het arbeidsproces door het blunderen van OMT en regering? Arbeidsongeschikten in de benarde sectoren? En ook de vraag: hoeveel antistoffen kunnen wij aantreffen in de kinderen onder de 12, die corona hebben gehad?

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr27 nov. 2021 - 12:38

Hersenletsel door corona aangetoond, wie net als ik begin maart 2020 ziek werd en long covid heeft ontwikkeld herkent zich in de verhalen. Niet getest…. Milde symptomen werden dit genoemd…. https://www.hersenletsel-uitleg.nl/soorten-hersenletsel-hersenaandoeningen/infecties-oorzaak-hersenletsel/covid-19-neurologische-gevolgen

Gerygrr
Gerygrr27 nov. 2021 - 12:40

https://nos.nl/artikel/2407220-wie-dit-heeft-bedacht-is-lang-niet-meer-op-een-basisschool-geweest