Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Rutte en Blok moeten protesteren tegen G20 in Saudi-Arabië

  •  
02-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
SAUDI-ECONOMY-OIL-ENERGY-INVESTMENTS-BIN_SALMAN

© Bin Salman, AFP

Als kroonprins Mohammad bin Salman wegkomt met oorlogsmisdaden in Jemen en de moord op Jamal Khashoggi, zijn degenen die dat laten gebeuren medeverantwoordelijk. Rutte en anderen moeten ervoor zorgen dat verantwoordelijken worden gestraft.
Vandaag is het een jaar geleden dat journalist Jamal Khashoggi op gruwelijke wijze om het leven is gebracht op het Saudische consulaat in Turkije.
In eerste instantie ontkende de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman enige betrokkenheid. Na wereldwijde verontwaardiging en informatie van de Turkse en Amerikaanse inlichtingendiensten zijn een aantal mensen aangehouden. Het proces tegen de Saudische verdachten vindt achter gesloten deuren plaats.
Hoewel een zeer kritisch VN-onderzoeksrapport is gepubliceerd waarin staat dat hoogstwaarschijnlijk de kroonprins zelf verantwoordelijk is voor de brute moord, is nog geen enkele sanctie tegen hem of de oliestaat getroffen.
Witwasoperatie Welnee, minister-president Rutte en minister Blok lieten koningin Maxima shinen op het wereldtoneel van de G20 tegenover de Saudische kroonprins. Hoe kan dat? Wij hadden toch waarden? Mensenrechten, persvrijheid en vrouwenrechten enzo. Op dat moment niet. We zagen alleen een wrede dictator met koningin Maxima op de foto.
Het beeld dat onderdeel uitmaakt van de witwasoperatie voor Saudi-Arabië en bondgenoten om vooral private belangen in de olie, business en wapenhandel veilig te stellen. Voor die belangen wordt zo nodig het kwaad omarmd.
ANP-51540945
Ook de Amerikaanse president Trump doet mee aan de witwasoperatie. Hij heeft weer miljarden aan wapendeals gesloten met Saudi-Arabië. Ieder z’n eigen belang. America first en meer van dat soort nationalistische taal om het volk te misleiden. En de wapenindustrie te verblijden.
Het nieuwe normaal Deze week heeft de kroonprins gepoogd de laatste bloedvlekjes van zijn witte gewaad te wassen. In een interview geeft hij toe dat hij weliswaar alle verantwoordelijkheid draagt maar hijzelf niet verantwoordelijk is. Want er werken drie miljoen mensen bij de overheid, is zijn gepraat.
Daarmee lijkt de weg geplaveid te worden voor het nieuwe normaal: een journalist in stukken zagen en kinderen vermoorden in Jemen. Als het zo uitkomt. Shinen met een wrede dictator, het nieuwe normaal.
De G20 is voornemens volgend jaar gewoon onder leiding van de Saudische kroonprins in Saudi-Arabië bij elkaar te komen. En als koningin Maxima het goed heeft gedaan, mag minister-president Rutte ook aanschuiven.
Als kroonprins Mohammad bin Salman wegkomt met al deze misdaden, zijn degenen die dat laten gebeuren medeverantwoordelijk. Rutte, Blok en anderen moeten ervoor zorgen dat verantwoordelijken worden gestraft. Zij moeten niet willen deelnemen maar protesteren tegen organisatie van de G20 in Saudi-Arabië.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Maring3
Maring38 okt. 2019 - 13:20

Ik vrees op wat vaag gemompel door Nederlandse aanwezigen en een halfzacht 'statement'. Daarna weer over tot de orde van de dag: handel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 okt. 2019 - 15:04

Denk niet dat het helpt maar meedoen met dat circus en wat het beoogt, is sowieso geen optie wat mij betreft! Maar ga dat maar eens aan Den Haag vertellen!

Katootje2
Katootje22 okt. 2019 - 21:54

Er komt een vergadering van de maffia om te bespreken hoe de gok-inkomsten uit Las Vegas en Atlanta zullen worden verdeeld en weg-geboekt. Wil je daar nou bij zijn of niet?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 okt. 2019 - 5:34

Zal wel van het doel afhangen!

Rechtse Bal4
Rechtse Bal42 okt. 2019 - 17:48

Protesteren helpt niet; beste protest is gewoon niet te gaan zonder bericht. Blok echter staat te springen om te gaan

Martinel
Martinel2 okt. 2019 - 16:15

De onderste steen boven toch? En die mevrouw Zorreguieta zou sowieso haar 'taak' als koningin eens serieus moeten nemen. Zij is slechts nog in het nieuws als modekoningin of als bepleitster van het aangaan van schulden voor de allerarmsten in deze wereld. Een totaal misplaatst 150.000€ aan belastinggeld voor deze vrouw. Ze zou het kunnen bekostigen vanuit haar eigen uitkeringstoeslag.

bwanahendrik2525
bwanahendrik25252 okt. 2019 - 16:08

Neen,we moeten Sadets eis, hoe kansloos ook, niet belachelijk maken. We hebben in Riad niets te zoeken en dat mogen wij, NL, best laten weten. Ook als Blok, Rutte dat niet doen zegt dat iets over hen en mogen we hen daarop afrekenen. Maar ook, heb het elders geschreven, eisen dat Oranje daar nooit meer een voet zet.

Imperialist
Imperialist2 okt. 2019 - 14:51

Net zo lachwekkend als de ophef om de Chinastrategie van Stef Blok. De Tweede Kamer stuurt hem terug met huiswerk, daar zullen ze in Lekkng wakker van liggen. Lachwekkende zelfoverschatting.

hannes59
hannes592 okt. 2019 - 14:31

Over de laatste alinea. Ga je gang. Ga naar het dicht bijzijnde politiebureau en doe aangifte. Ik denk dat ik de uitkomst wel weet. Keihard kansloos.

quranite.com
quranite.com2 okt. 2019 - 13:52

Sadet your totaly right! kroonprins Mohammad bin Salman is een oorlogsmisdadiger hopelijk word hij berecht voor zijn daden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 okt. 2019 - 12:58

Ach de waslijst aan steun van onze regering aan misdadige regimes en oorlogen is enorm. Uw eis is zoiets als van een kat eisen te gaan blaffen.

Paul250371
Paul2503712 okt. 2019 - 12:54

Helemaal eens. Schandalig. Salafistische invloeden in ons onderwijs wordt terecht scherp veroordeeld en dan gaan alle sluizen open tegen SA maar dit schijnt heel lastig te zijn om een directe stelling tegen die oorlogsmisdadigers, despoot, in te nemen

Gefaald
Gefaald2 okt. 2019 - 12:41

Zelfs in het MH-17-dossier kan Nederland geen invloed uitoefenen op de G-20 , dus in het Kashoggi-dossier kunnen we dat ook wel vergeten. Realistisch buitenland beleid kan niet te ambitieus zijn, helaas. We zijn echt niet belangrijk genoeg.

1 Reactie
Katootje2
Katootje22 okt. 2019 - 16:57

Weg met ons. -