Joop

Rutte, 'der Mann ohne Eigenschaften'

  •  
31-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Mannen als Rutte c.s. kleden zich niet om zichzelf te definiëren, ze kleden zich voor elkaar
‘Sprakeloos, sprakeloos,’ reageerde Mark Rutte. Helemaal verbouwereerd dat hij de op twee na best geklede wereldleider was. Volgens Vanity Fair althans, een Amerikaans blaadje. Dat hij een wereldleider zou zijn, op zich al een opmerkelijke stelling, bracht Mark Rutte niet van zijn stuk. Maar hij wist zich geen raad met dat ‘best gekleed’. Begrijpelijk. Het bracht het falen van een strategie aan het licht. Uitwisselbaar zijn met al die andere mannen in blauwe pakken op goede posities.
Een plaatsje boven Rutte stond Laura Chinchilla, president van Guatemala. Vrouwen, ook vrouwelijke wereldleiders, hebben een andere strategie. Uitwisselbaar zijn hoort daar niet bij. Niet met andere vrouwen, maar ook niet met zichzelf in verschillende situaties, op uiteenlopende momenten. Op alle foto’s die Google afbeeldingen oplevert, ziet ze er verfrissend anders uit. Samen geven die foto’s een compleet beeld. Laura Chinchilla is een individu met uitgesproken eigenschappen. Rutte staat behalve voor Rutte ook voor David Cameron (nummer 1, Groot-Brittannië), Barack Obama (nummer 5, VS), Werner Faymann (nummer 7, Oostenrijk), Enrique Peña Nieto (nummer 9, Mexico), Ólafur Ragnar Grímsson (nummer 10, IJsland). Niet voor nummer 2, 4, 6 en 8 want dat zijn vrouwen. Maar weer wel voor al die even blauwgepakte wereldleiders die dit jaar toevallig niet op de lijst stonden. Want volgend jaar zouden ze er zomaar tussen kunnen staan.
Mark Rutte afficheert zich als een exemplaar van een soort, een ras, een roedel, een bataljon. Hij is ‘der Mann ohne Eigenschaften’. Mannen als Rutte c.s. kleden zich niet om zichzelf te definiëren, ze kleden zich voor elkaar. Pakken horen bij de definitie van de soort, ze zijn er het uniform van. Net niet helemaal een uniform want er zijn verschillen. Maar die zijn niet als verschillen bedoeld. Het zijn codes. Codes als: aantal knoopjes, kleur van de stropdas, breedte van de revers, lengte van de pijpen, hoogte van de taille, inhoud van de zakjes en nog wat van die details die in de ogen van ingewijden betekenis krijgen. Vrouwen die een oogje op een man van dat slag hebben, vallen meer op kenmerken van de soort dan op een specifiek exemplaar. Zo’n blauw pak wekt verwachtingen van gezag, aanzien en geld. In ieder geval stimuleert het de fantasie.
Kan Rutte iets doen om van die lijst af te komen? Hoe kwam hij er eigenlijk op? Het was zijn haarlijn (van een twintigjarige), volgens Vanity Fair. En verder zijn bril zonder randjes en zijn lach. Genoeg om het blad aan Pierce Brosnan, ex-James Bond te laten denken. Het pak afdanken zou een paardenmiddel zijn, het kind met het badwater weggooien. Want een wereldleider zonder pak is onbestaanbaar, in het geval van een man. De details dan. Aan die haarlijn is weinig te doen, misschien een beetje grijs door de haardos werken. Minder lachen en een andere bril kan ook schelen. Maar Rutte hoeft zich geen zorgen te maken. De zes mannen in de top tien van best geklede wereldleiders zijn volgend jaar ingeruild voor zes nieuwe. Andere namen, dezelfde uniformen.
Lees hierover ook op Joop: Zoek de verschillen

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (61)

vriest
vriest31 mrt. 2013 - 10:12

Dat rutte geen eigenschappen heeft klopt niet helemaal ,het zijn alleen weinig goede ,en hij komt er momenteel steeds minder mee weg .Zelfs een maatpak helpt daar niet meer aan .En net als die andere blauwe pakkendragers die in die top staan zullen we gelukkig van rutte ookniet veel meer horen ,als hij met pek en veren verdreven is ,en zonder pak .

roher
roher31 mrt. 2013 - 10:12

Je bent altijd onderdeel van een groep. Bovendien als dat niet zo zou zijn dan kan je nooit weten wat een maatstaf is wat met je eigen ik samenvalt. Je zet je in dat geval dus af tegen de smaak van de rest. (die je dus toch als maatstaf neemt) Wat wel gebeurt is dat je je subtiel onderscheid, maar dan moet je heel goed kijken.

tinekea2
tinekea231 mrt. 2013 - 10:12

1 azijnpisser en zoveel reacties...

rbakels
rbakels31 mrt. 2013 - 10:12

Rutte was me nooit opgevallen door zijn kleding, noch positief noch negatief. En zo hoort het. Mannen houden niet van kleren kopen, dus is het fijn als er een duidelijke code is waar je je aan vast kunt houden. Day is welk eens anders geweest: zo rond 1970 probeerden couturiers ook mannen in officiële posities in "moderne" pakken te hijsen. Die meestal afschuwelijk waren. Onder politici zijn veruit het meest opvallen de Merkel-jasjes. Waarmee ze haar eigen standaard stelt: ik zie nu ook charmante nieuwslezeressen op de TV die zo'n Merkel-jasje dragen.

Sternenstaub
Sternenstaub31 mrt. 2013 - 10:12

Corr. 01 april 2013 13:03, al. 2: "namelijk namelijk" = "namelijk".

JanB2
JanB231 mrt. 2013 - 10:12

Waar mensen zich druk om maken. Het is mij overigens al vaker opgevallen dat met name oudere dames een nat kruis schijnen te krijgen de minister president. Kennelijk bestaat de redactie van Vanity Fair ook uit grijze duiven. Geen pre voor de premier.

Xoral
Xoral31 mrt. 2013 - 10:12

De man zonder eigenschappen wordt op een dag opgevolgd door weer een andere manneke zonder eigenschappen. Zo verloopt dit hele politiek proces namelijk al decennia lang.

[verwijderd]
[verwijderd]31 mrt. 2013 - 10:12

Nou, Daphne Bunskoek (wie dat ook moge zijn), valt anders helemaal voor de maatpakken truc van Markje R. Deze mevrouw, die helaas moest invallen voor Mieke v.d. Weij tijdens de Tros Nieuwsshow van afgelopen zaterdag, liet weten dat ze Rutte er zo athletisch uit vond zien ! Een aanwezige herenkleding expert was't daar niet mee eens, hij vermoedde zelfs dat het maatpak dikke heupen en dikke benen verborg. Om over de smalle schoudertjes nog maar te zwijgen. Een peervormig lichaam dus. Kun je nagaan hoe een beetje doordacht maatpak de dames om de tuin kan leiden. (en sommige heren ook natuurlijk) http://www.tros.nl/tros-radio-tips/nieuwsshow/nieuwsshow-uitzendingen/item/?tx_trosradio[itemid]=129457&cHash=8842b51b2182ab116f148c68302b0091

1 Reactie
wizzkaz
wizzkaz31 mrt. 2013 - 10:12

Het item in de Tros Nieuwsshow was mede inspiratie van mijn bijdrage. Ik ben met je eens een dame van Miekes kaliber niet in Marks pak was getrapt. Daphne is een een paar jaartjes jonger en dat wreekte zich. Juist jonge naïeve meisjes (wat zal ze zijn? 35?) zijn voor de hand liggende slachtoffers van de pakkenmaskeertruc van oudere mannen. Dat aspect van het pak had ik even laten zitten. Maar inderdaad, een slim genaaid pak kan het een en ander aan fysieke narigheid verbergen. Maar dan toch voornamelijk doordat het pak zelf, met alle associaties die eraan hangen, de aandacht trekt, voor wie daar gevoelig voor is. De complete truc is: Een man wordt zijn pak.

lembeck
lembeck31 mrt. 2013 - 10:12

Wat kost een beetje maatpak? http://www.newtailor.nl/faq/ En wie betaalt voor meneer's pakken? Een fatsoenlijk C&A-tje kan zeker niet? Dat ziet de concurrentie en dan word je gelijk niet meer serieus genomen? Zielig!!

1 Reactie
DagnyTaggart
DagnyTaggart31 mrt. 2013 - 10:12

"En wie betaalt voor meneer's pakken?" Dezelfde die voor Roemers pakken betaald. Maar goed, dat is natuurlijk iets geheel anders.

PSteenwinkel
PSteenwinkel31 mrt. 2013 - 10:12

"Het bracht het falen van een strategie aan het licht." Sjongejonge....

1 Reactie
wizzkaz
wizzkaz31 mrt. 2013 - 10:12

Laat me raden: Jij ziet zo'n man in pak wel zitten.

mariatrepp
mariatrepp31 mrt. 2013 - 10:12

Zie ook: Robert Musil: wie lijkt meer op Musils literaire Mann ohne Eigenschaften, Rutte of Cohen? http://passagenproject.com/blog/2012/02/26/rutte-of-cohen-mann-ohne-eigenschaften/

1 Reactie
wizzkaz
wizzkaz31 mrt. 2013 - 10:12

Allebei evenveel natuurlijk. Er zijn veel mannen 'ohne eigenschaften'. Misschien verbergen ze ze alleen, zoals ze met een pak hun fysiek verbergen.

[verwijderd]
[verwijderd]31 mrt. 2013 - 10:12

"Want een wereldleider zonder pak is onbestaanbaar, in het geval van een man." Wat een onzin. Mandela deed het altijd uitstekend, met een lawaaioverhemd losjes over de pantalon gedragen. Khadaffi heeft ook nooit klachten ontvangen over zijn uitdossingen.

1 Reactie
wizzkaz
wizzkaz31 mrt. 2013 - 10:12

Vertel het niet mij, vertel het Rutte c.s. Ik ben helemaal voor!

[verwijderd]
[verwijderd]31 mrt. 2013 - 10:12

De eigenschap waar het om gaat is dat Rutte al op de middelbare school eerste minister wilde worden. Het baantje trok hem. Niet het idee dat hij iets voor burgers zou kunnen betekenen.

1 Reactie
boeie
boeie31 mrt. 2013 - 10:12

hij geeft 1 dag in de week les op een school, om de maatschappij te begrijpen. Hij kan in het bedrijfsleven 5 keer zoveel verdienen. U kunt het niet met zijn meningen eens zijn (ik vaak ook niet), maar je kunt hem niet van onverschilligheid beschuldigen..

[verwijderd]
[verwijderd]31 mrt. 2013 - 10:12

Mark Rutte is dus heel, heel veel bezig met zijn kleding. Daar zijn we mooi klaar mee. Miisschien kan er ook nog wat gedaan aan de krimoende economie In Nederalnd. Als meneer klaar is voor de spiegel? Hebben we ook al gelet op de te strakke pakken van Samsom?

1 Reactie
DagnyTaggart
DagnyTaggart31 mrt. 2013 - 10:12

"Mark Rutte is dus heel, heel veel bezig met zijn kleding. Daar zijn we mooi klaar mee." Waarom? Omdat hij een goede kleermaker heeft, waar hij eens in de zoveel tijd een paar pakken bestelt?

groteherman
groteherman31 mrt. 2013 - 10:12

Vanitas vanitatum, omnes vanitas est. Ook dit epistel.

1 Reactie
wizzkaz
wizzkaz31 mrt. 2013 - 10:12

He Herman, laten wij latinisten elkaar nu niet afvallen. Jij en ik hebben een gezamenlijke strijd tegen het plebs te voeren. Voor minder oplettende lezertjes: Ironie, ironie!

GingerTed
GingerTed31 mrt. 2013 - 10:12

Omdat Rutte gewaardeerd wordt om zijn verschijning betekent dit logischerwijs volgens schrijver dezes dat hij dan geen inhoudelijke kwaliteit heeft. Dat doet schrijver dezes dus zonder inhoudelijke argumenten te gebruiken anders dan dat Rutte geprezen wordt om zijn buitenkant wat heel wel mogelijk is mét het bezitten van kwalitatieve inhoud. Enige logische gevolgtrekking die hier werkelijk steekhoudt is dat deze column zelf geen inhoudelijke argumenten kent en derhalve zelf een schijnvertoning is.

1 Reactie
wizzkaz
wizzkaz31 mrt. 2013 - 10:12

Wie begint hier over inhoudelijke kwaliteit? Ik niet!

[verwijderd]
[verwijderd]31 mrt. 2013 - 10:12

Helaas niet alleen oudere mannen Maurits, ik zie juist jongere mannen ook hun pak worden. Zeer uniform, dertien in een dozijn, en er nog prat op gaan ook te denken het heertje te zijn. Terwijl ze alleen maar aan het uiterlijk-syndroom lijden in een wereld waarin men elkaar heeft wijsgemaakt dat in een goed pak gestoken, men er goed uitziet en dat dat beter verkoopt. Inderdaad hanteert men daarbij niet zelden de pakkenmaskeertruc. Wat de hoge hakken voor de wat kleinere dames zijn en de dames die graag wat meer op willen vallen. Wat het pak nog meer doet is de schijn van meer intelligentie ophouden. En dat valt dan daarna weer bitter tegen. Tenzij je natuurlijk zelf ook zo een pakkendrager bent, dan vind je een gelijke. http://www.christiaandejong.nl/strip/mp12.gif

1 Reactie
wizzkaz
wizzkaz31 mrt. 2013 - 10:12

Maak het nog even wat erger;-)

[verwijderd]
[verwijderd]31 mrt. 2013 - 10:12

"Een plaatsje boven Rutte stond Laura Chinchilla, president van Guatemala." Volgens mijn laatste gegevens is 'Laurita la hermosa' president van Costa Rica.

1 Reactie
wizzkaz
wizzkaz31 mrt. 2013 - 10:12

Deemoedig buig ik het hoofd. Je hebt helemaal gelijk! Maar daarmee is Rutte niet 'off the hook'.

[verwijderd]
[verwijderd]31 mrt. 2013 - 10:12

Dat je 'raar' haar hebt en een gekke bril, betekent nog niet dat je eigenschappen bezit.

1 Reactie
DagnyTaggart
DagnyTaggart31 mrt. 2013 - 10:12

Ja, inderdaad. Ik begrijp zo-wie-zo niet waar die schrijver zich nu druk om maakt? En dat zelf reageren op iedereen die reageert. Verraad die niet gewoon ijdelheid en een gebrekkig zelfvertrouwen?

MollySweet
MollySweet31 mrt. 2013 - 10:12

Toch interessant dat een marginale website als Joop een Internationaal verkopend blad als Vanity Fair omschrijft als 'een blaadje'. Het is waarschijlijk een van de best verkopende tijdschriften ter wereld, met bijdragen van bijzonder gerenommeerde schrijvers, journalisten en fotografen. Iemand van het niveau Christopher Hitchens heb ik hier nog niet gelezen, maar VF plaatste veel van zijn stukken. Sorry, maar dit is erg, erg kinderachtig, of men weet op Joop werkelijk het kaf niet van het koren te scheiden... Of komt het omdat VF onze premier goed gekleed vindt? Kinderachtig, ook in dat geval. Prive, dat is een blaadje. VF is een tijdschrift van kaliber.

1 Reactie
wizzkaz
wizzkaz31 mrt. 2013 - 10:12

Of Vanity Fair nu goed verkoopt of niet, dat ze Rutte goed gekleed vinden is ook maar een mening.

MollySweet
MollySweet31 mrt. 2013 - 10:12

'Juist jonge naïeve meisjes (wat zal ze zijn? 35?) zijn voor de hand liggende slachtoffers van de pakkenmaskeertruc van oudere mannen.' Godallemachtig, wat een opmerking. Okee, als vrouwen van 35 in zijn ogen nog naieve meisjes zjn, dan ga ik er van uit dat hij ouder is dan 35. In dat geval vindt hij mijn conclusie vast wel begrijpelijk: hij is een mopperpot van een ouwe lul die met open ogen in zijn eigen dogma's verstrikt is geraakt.

1 Reactie
wizzkaz
wizzkaz31 mrt. 2013 - 10:12

Nee hoor, niet alle meisjes van 35 zijn naief. Verreweg de meesten niet, voor zover mijn kennis reikt. Maar sommige wel.

Zjenny
Zjenny31 mrt. 2013 - 10:12

Elke rol heeft zijn kostuum.

1 Reactie
DagnyTaggart
DagnyTaggart31 mrt. 2013 - 10:12

Kijk, dat is knowledge!

boswachter2
boswachter231 mrt. 2013 - 10:12

Hoe kunnen wij Rutte beschadigen? Maurits Westerbeek noemt zich journalist. Dit journalistieke artikel zakt nog onder het niveau van Geenstijl, en de laatste hebben het dan nog ergens over. Maar in dit artikel gaat het echt nergens over. Begrijp steeds meer waarom iedereen zich zomaar journalist kan noemen.

3 Reacties
GingerTed
GingerTed31 mrt. 2013 - 10:12

Het gaat hier niet om een journalist want die zijn onafhankelijk en gebruiken argumenten. Het vergt bij politiek gekleurde stukjesschrijvers als deze nog minder dan een zekere dresscode, slechts het nakwaken van hen die iets graag horen willen, zonder enig argument nodig te zijn.

wizzkaz
wizzkaz31 mrt. 2013 - 10:12

Sinds wanneer mag een journalist geen mening hebben en opschrijven? Als een journalist zijn mening opschrijft is het resultaat per definitie geen journalistiek artikel maar een opiniestuk of column. Net als voor een banketbakker of een bankier.

wizzkaz
wizzkaz31 mrt. 2013 - 10:12

Een journalist schrijft niet alleen maar journalistieke artikelen. Ook wel eens een opiniestuk. Een banketbakker bakt niet alleen maar banket. Ook wel eens thuis een eitje.

Sternenstaub
Sternenstaub31 mrt. 2013 - 10:12

"Molly Sweet, ma 01 april 2013 10:17 Toch interessant dat een marginale website als Joop een Internationaal verkopend blad als Vanity Fair omschrijft als 'een blaadje'. Het is waarschijlijk een van de best verkopende tijdschriften ter wereld, met bijdragen van bijzonder gerenommeerde schrijvers, journalisten en fotografen. Iemand van het niveau Christopher Hitchens heb ik hier nog niet gelezen, maar VF plaatste veel van zijn stukken. Sorry, maar dit is erg, erg kinderachtig, of men weet op Joop werkelijk het kaf niet van het koren te scheiden... Of komt het omdat VF onze premier goed gekleed vindt? Kinderachtig, ook in dat geval. Prive, dat is een blaadje. VF is een tijdschrift van kaliber." Internationaal goed- of bestverkopend, is geen bewijs voor relevante, waardevolle inhoud, tenzij men uiterlijkheden en oppervlakkigheden zelfstandige relevantie en waarde meent te moeten verlenen, wat dan weer wél een bewijs is voor een door (geglobaliseerd) kapitalisme en consumentisme vertekend mens- en wereldbeeld. Het gesuggereerde hoge niveau van publicist Christopher Hitchens, is ook maar een arbitraire kwalificatie. Ik vind zijn pedante, tendentieuze schrijfsels namelijk namelijk níet van een hoog niveau. Het is onjuist, en nogal kinderachtig, om te stellen dat men op Joop het kaf niet van het koren weet te scheiden, want hier verschijnt juist nog weleens een wérkelijk inhoudelijk kritisch artikel, en wel als commentaar op een al te veruiterlijkte, kritiekloze maatschappij, waarin velen immers worden verleid tot het vervangen van authentieke waarden en normen, oftewel het koren, door het kaf van luxe, uiterlijkheden en slim, handig, doch niet wérkelijk intelligent en kritisch taalgebruik. "Marginaal", karakteriseert naar mijn mening vooraleerst je eigen reactie, en zeker ook het glossy wij-benne-rijker-mooier-en-beter-porno blaadje Vanity (!) Fair.

1 Reactie
DitBenIk2
DitBenIk231 mrt. 2013 - 10:12

"Het gesuggereerde hoge niveau van publicist Christopher Hitchens, is ook maar een arbitraire kwalificatie. Ik vind zijn pedante, tendentieuze schrijfsels namelijk namelijk níet van een hoog niveau." Dat zegt heel veel over u en heel weinig over dhr. Hitchens. Als u zich een beetje had verdiept in de reputatie van Christopher Hitchens, dan had u kunnen weten dat die kwalificatie alles behalve arbitrair is. Maar ja, het is natuurlijk makkelijker om af een toe eens een volledig ongefundeerde tirade af te steken. Het zal wel opluchten.

Sternenstaub
Sternenstaub31 mrt. 2013 - 10:12

"Rutte, 'der Mann ohne Eigenschaften'" Een trefzekere typering, of zelfs karakterisering. Veel trefzekerder dan de oppervlakkige typering(en) van ijdeltuiten-glossy Vanity Fair. De man is namelijk emotioneel en communicatief zeer beperkt. Hij kent twee gezichtsuitdrukkingen: knijpogig en weglacherig. Pierce Brosnan kent er wel tien, waaronder genoemde twee, maar dan met werkelijke expressie, want hij heeft meer karakter om te tonen, en meer eigenschappen om te bewonderen, en hier komt de crux: ook zonder duur pak aan. "Zoek de verschillen", zo werd in dezen eerder op Joop voorgesteld. Nou, die liggen dus voor het oprapen.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin31 mrt. 2013 - 10:12

Ik weet niet of Rutte zich zo makkelijk laat typeren, aan de ene kant lijkt hij open en makkelijk te communiceren waarbij opvalt dat hij geregeld terugvalt op aannames waarvan hij denkt dat de geesten onderhand rijp genoeg moeten zijn dat voor zoete koek te slikken, aan de andere kant de tergende radiostiltes, ooit fluisterde Boekestijn ons in dat Rutte ideeën arm zou zijn, ik denk dat er een kern van waarheid in zit, Rutte heeft zich bij de formatie van Rutte1 op sleeptouw laten nemen door Verhagen, dat het betekende dat een gedoogconstructie in het leven geroepen werd waar de honden geen brood van lusten mocht geen naam hebben, geen zee te hoog,, nu met de pvda alleen wat toch verassend genoemd mag worden, mogelijk dat de nachtmerrie van Maxim’s natte droom daartoe heeft bijgedragen, samenwerken met een quasi nazi partij, nie wieder. Ik kan me voorstellen dat Rutte zich alles gelegen laat liggen na honderd jaar te bewijzen dat een liberale premier goed voor het land is, als drijfveer, binnen eigen gelederen is wat gemorrel ontstaan heb ik begrepen, aan de andere kant geeft het de pvda de kans te bewijzen dat als het op besturen aankomt ze de kampioen zijn, neem nou onze Frans, schittert van hier tot Tokio, Dijsselbloem die de EU vertelt dat het afgelopen moet zijn met risico’s nemen op andermans zak, we herwinnen toch enige status die we dankzij cda partijpolitiek dreigden te verliezen. Terugkomend op Rutte, ik weet niet wat je bedoelt met emotioneel zeer beperkt en vind het moeilijk iemand als Rutte emotioneel te plaatsen, daarvoor weet ik te weinig van de persoon af.

Sternenstaub
Sternenstaub31 mrt. 2013 - 10:12

"Dagny Taggart, ma 01 april 2013 01:08 Ik begrijp zo-wie-zo niet waar die schrijver zich nu druk om maakt? En dat zelf reageren op iedereen die reageert. Verraad die niet gewoon ijdelheid en een gebrekkig zelfvertrouwen?" Het onbedoelde ironische spiegeleffect van al dat geprojecteer, ontgaat je kennelijk compleet, en zo zijn er nog een paar hier. Kostelijk om te aanschouwen, hoor, de levensgrote balk in het eigen oog die genegeerd wordt, en dan al dat gemier aan de vermeende splinters bij anderen. Wat meer zelfreflectie, en wat minder eigenwaan, of ijdelheid, stel ik allen voor die aldus behept zijn.

1 Reactie
DagnyTaggart
DagnyTaggart31 mrt. 2013 - 10:12

Je projecteert.

Florian2
Florian231 mrt. 2013 - 10:12

Wat is de relevantie van dit artikel? Rutte krijgt een compliment van een Amerikaans modeblaadje v.w.b zijn kledingstijl. Moet je daar nu meteen als linkse columnist met een bijtende zure semi-intellectuele reactie overheen komen? Wat is dit? Jaloezie?

1 Reactie
wizzkaz
wizzkaz31 mrt. 2013 - 10:12

Leg eens uit wat er links is aan deze column. Is het opeens een rechtse column als het over Samsom of Roemer was gegaan. Ook mannen in blauwe pakken.

Robert Follon
Robert Follon31 mrt. 2013 - 10:12

I give you: M. Westerbeek: http://www.liefdesgedicht.nl/images/columnist/10.jpg M. Rutte: http://blogs.rnw.nl/wereldkids/files/2010/10/101014_mark_rutte.jpg You decide..... :)

1 Reactie
wizzkaz
wizzkaz31 mrt. 2013 - 10:12

Bedankt! Als ik me een dergelijke actie zelf had gepermitteerd, was ik van narcisme beschuldigd;-) Ik moet toegeven dat het makkelijk scoren is, van zo'n saai pak wint elke outfit het;-) Overigens zou het je verbazen als je wist wie deze foto gemaakt heeft (als snapshot) ;-)

Sternenstaub
Sternenstaub31 mrt. 2013 - 10:12

"Hank Nozemans, ma 01 april 2013 20:02 in reactie op Jan-Peter Scheffer Dat zegt heel veel over u en heel weinig over dhr. Hitchens. Als u zich een beetje had verdiept in de reputatie van Christopher Hitchens, dan had u kunnen weten dat die kwalificatie alles behalve arbitrair is." Mij verdiepen in een reputatie? Contradictio in terminis. Het zegt heel veel over de waarde van je kritiek op mij, dat je zijn "reputatie", waarvan de aard en de waarde subjectief zijn, boven mijn mening stelt, en die laatste gaat over de inhoud. Ik hoef doorgaans geen grote hoeveelheid teksten te lezen om de kern en de teneur van iemands denken, zijn aannames en zijn wijze van argumenteren te bevroeden, en alle van dezen bevallen mij niet. Ze voldoen eenvoudig niet aan mijn criteria voor open en ontwikkeld, m.a.w., zinvol en vruchtbaar denken. Zo is mijn visie, en je even neerbuigende als absurde reactie bevestigt die visie juist.

1 Reactie
DitBenIk2
DitBenIk231 mrt. 2013 - 10:12

"Ik hoef doorgaans geen grote hoeveelheid teksten te lezen om de kern en de teneur van iemands denken, zijn aannames en zijn wijze van argumenteren te bevroeden, en alle van dezen bevallen mij niet. Ze voldoen eenvoudig niet aan mijn criteria voor open en ontwikkeld, m.a.w., zinvol en vruchtbaar denken." Christopher Hitchens voldeed ook al niet aan uw criteria, dus ik zie dit vooral als een compliment. Ik ben echter wel bang dat uw criteria niks van doen hebben met open en ontwikkeld, m.a.w., zinvol en vruchtbaar denken. Althans, het is niet terug te vinden op deze site.

Sternenstaub
Sternenstaub31 mrt. 2013 - 10:12

Uit de venijnige ad hominems en andere goedkope flauwekul, concludeer ik dat de apologeten van "liberaal" Rutte, geen kritiek dulden op robopaat (voor mijn rekening, niet die van de schrijver) Rutte, en dat terwijl de schrijver objectieve aspecten van Rutte's persona benoemt en in hun volledige context plaatst, waaruit noch ad hominem vijandigheid spreekt, noch is er sprake van een goedkope poging tot karaktermoord, maar hij beschrijft wél trefzeker de karakterzélfmoord van robopaten (voor mijn rekening, niet die van de schrijver) in uniforme, statusconforme kledij, wat iedereen objectief kan waarnemen, behalve dan de apologeten van "liberaal" Rutte, daar zij, net als hij, vooral liberaal zijn in de omgang met de feiten.

1 Reactie
wizzkaz
wizzkaz31 mrt. 2013 - 10:12

Beste Jan Peter. Jij zocht de uiterste politieke consequenties van mijn analyse van Rutte. Ik hield op bij de Rutte die door dat Amerikaanse blaadje op het schild geheven is als kleurloos stijlicoon van een kaste van politiek leiders. Gelukkig haal je je eigen kastanjes uit het vuur. Sterkte!

[verwijderd]
[verwijderd]31 mrt. 2013 - 10:12

VVD heeft Rutte kleding, PvdA heeft de Spekman-lijn, PVV heeft de coiffure identiteit, PvdD de synthetische troep, GL de sandalen, SGP en CHU de enkelbroek/jurk - look en zo heeft iedere partij zijn eigen wijs

1 Reactie
DagnyTaggart
DagnyTaggart31 mrt. 2013 - 10:12

En de SP'er?

Sternenstaub
Sternenstaub31 mrt. 2013 - 10:12

"Hank Nozemans, di 02 april 2013 09:43 in reactie op Jan-Peter Scheffer Christopher Hitchens voldeed ook al niet aan uw criteria, dus ik zie dit vooral als een compliment. Ik ben echter wel bang dat uw criteria niks van doen hebben met open en ontwikkeld, m.a.w., zinvol en vruchtbaar denken. Althans, het is niet terug te vinden op deze site." Dat mag je vinden, maar aangezien je beoordelingscriteria kennelijk weinig om het lijf hebben, heeft je kritiek dat ook. Het is slechts projectie van iemand die keizers zonder kleren bewondert omdat zijn waan sterker is dan zijn waarneming. Diepgaander uitleggen waarom Hitchens zo'n keizer was, en waarom Rutte zo'n keizer is, en waarom hun beider bewonderaars in een waan verkeren, gaat in dit geval in tegen mijn persoonlijke criterium om geen paarlen voor de zwijnen te werpen.

1 Reactie
DitBenIk2
DitBenIk231 mrt. 2013 - 10:12

"Diepgaander uitleggen waarom Hitchens zo'n keizer was, en waarom Rutte zo'n keizer is, en waarom hun beider bewonderaars in een waan verkeren, gaat in dit geval in tegen mijn persoonlijke criterium om geen paarlen voor de zwijnen te werpen. " Perfect joh. Ik heb wat dat betreft de mening van mensen zoals Sam Harris en Richard Dawkins toch wat hoger zitten dan uw mening over dhr. Hitchens. En op uw uitleg zit ik al helemaal niet te wachten, dus in die zin ben ik erg blij met uw persoonlijke criterium. En daar laat ik het nu maar bij. Fijne dag verder.

[verwijderd]
[verwijderd]31 mrt. 2013 - 10:12

Al draagt Rutte nog zo'n mooi pak als politicus is en blijft hij een ...

1 Reactie
wizzkaz
wizzkaz31 mrt. 2013 - 10:12

Vind je het nu opeens een mooi pak? Eigenlijk kan die man onder zijn suffe vermomming alleen maar meevallen...