Joop

Rutte, de man die in één nacht van Saulus Saulus werd

  •  
11-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-05-11 om 09.06.34

© Guido Reni

Hij kijkt om zich heen en ziet in het politieke landschap niemand die in staat is zijn taak over te nemen. Mark Rutte is onmisbaar.
Het lang verwachte interview van Mariëlle Tweebeeke met de opnieuw geboren Rutte is veel kijkers tegengevallen. Ze kregen de indruk dat hij voor de zoveelste keer zijn bekende kunstje vertoonde. Hij sprak zo snel dat zijn woorden voor de gemiddelde kijker niet vast te houden waren. Tegelijkertijd vulde hij zijn verhaal op met hele reeksen irrelevante details en vragen waarop geen antwoord kwam. Toch hadden zulke kijkers het bij het verkeerde eind. Zijn lichaamstaal liet zien dat hij niet zat te schmieren. Hij zat strak gespannen als een veer omdat dit echt de onthulling van de nieuwe Rutte was. Hij heeft zich werkelijk opnieuw uitgevonden.
Ook hij legde zijn weg naar Damascus af en werd door de bliksem getroffen. Ook hij is in één nacht van Saulus Saulus geworden, De nieuwe Rutte is het evenbeeld van de oude. Zijn achter een masker van bonhommie verborgen eigendunk verhinderde welke andere uitkomst dan ook.
Zelf denkt Mark Rutte daar heel anders over: Hij  staat – opnieuw geboren – klaar om Nederland uit de coronacrisis te leiden. Zijn zelfvertrouwen is groter dan ooit. Hij kijkt om zich heen en ziet in het politieke landschap niemand die zijn taak kan  overnemen. Mark Rutte is onmisbaar.
De politiek leider van de VVD nam dan ook geen afstand van zijn verleden zoals de apostel deed die van Saulus wel Paulus werd, Mark Rutte kent zichzelf als een feilbaar mens, die wel eens iets vergeet met dat volle bureau van hem, maar op wat hij zich toch nog herinnert van de afgelopen tien jaar, blijft hij trots. Geen moment is bij hem de de gedachte opgekomen dat hij ondanks dat verkiezingsoverwinninkje van hem in de formatie eerder een hinderpaal is dan een oplossing. Dat het misschien tijd wordt om net als zijn grote held Cort van der Linden de luwte op te zoeken van de Raad van State. Of misschien van de Eerste Kamer met een of andere bijzondere leerstoel in de praktijk van de politiek of zo erbij aan de Universiteit Leiden. Vrienden kunnen in een mum van tijd de daarvoor benodigde stichting in het leven roepen. Hij zal meer dan welkom zijn vooral omdat een bijzonder hoogleraar de instelling eigenlijk niks kost.
Rutte zal dat niet doen. Hij grijpt niet de kans met ere het Torentje te verlaten en voortaan bekend te staan als de uitzonderlijke politicus die de belangrijkste politieke positie in Den Haag opgaf omdat hij het landsbelang hoger stelde. Hij zal daarentegen hardnekkig aanblijven totdat hem op de nare manier deze waarheid wordt ingepeperd: niemand is onmisbaar.
Ondertussen is het hijgerige duiden van de politieke analisten al begonnen: “Hij gaat met Pieter Omtzigt  praten. Hij gaat naar Enschede, hij gaat met Pieter Omtzigt praten. En Pieter Omtzigt is bereid om hem te ontvangen als hij beter is! Als hij beter is!”
Dat sterkt Mark Rutte in zijn gevoel van onmisbaarheid. Het wordt tijd voor een nieuw lijflied. Anything you can do, I can do better. Betty Hutton. Die hoorden ze vroeger bij de kleine Mark thuis vast ook zo graag op de radio.
 
Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en evenmin de Groninger aardgasaffaire, zeker nu blijkt dat een aantal slachtoffers met veel te lage bedragen wordt afgescheept.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

Gerygrr
Gerygrr12 mei 2021 - 14:42

In het gesprek met Mariëlle Tweebeeke viel mij een zinnetje op, maar ik weet niet zeker of ik het wel goed heb gehoord. Ik dacht, dat Rutte sprak over de verhouding van hem met zijn kamer! Uiteraard moet dit uitgelegd worden! De Kamer is niet van hem, maar van ons! De hr. Tjeenk Willink had een uitstekende speech ook gericht aan de Kamer. Namelijk, de aandacht voor de professionals in de uitvoerende diensten. De Haagse werkelijkheid, die gezien de bezuinigingen en de niet functionerende ICT onuitvoerbaar blijkt keer op keer. Trouwens de hr. van Zutphen van de Ombudsman het ook al. Wij zien wat er aan de hand is, wij zoeken de oren in de Kamer!

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mei 2021 - 7:02

Alleen het zinnetje al;. Hij gaat Nederland uit de crisis 'leiden'. Dat kan hij alleen, de grote leider. Om zijn leugens wederom te verbergen begon hij meteen weer met nieuwe leugens, nl. dat hij niet gelogen had. Dat doet hij immers nooit! Dar past niet bij hem. Hij is zich van geen kwaad bewust. Mag ik een emmertje?

Exkraker
Exkraker11 mei 2021 - 18:53

Rutte kan op volledige steun rekenen van zijn partij. Dus hij blijft gewoon aan als partijleider. Links wil sowieso niet regeren met FvD, PVV, JA21, SGP, BBB en eigenlijk ook de CU. Dus dan blijven er nauwelijks andere opties over dan met Rutte in zee te gaan.

3 Reacties
Zandb
Zandb12 mei 2021 - 5:57

Kraker Dacht u nu echt, dat de VVD niet op zoek gaat naar een andere premier, wanneer iedereen ronduit zegt en volhoudt, schoon genoeg te hebben van Rutte? Ik ben bang dat de VVD dan zeker de minste baat heeft bij nieuwe verkiezingen

Exkraker
Exkraker12 mei 2021 - 7:24

Rutte vindt het geen probleem om oppositieleider te worden. Het zijn natuurlijk de VVD-leden die bepalen wie er politiek leider van hun partij wordt. Niet leden van andere partijen.

Zandb
Zandb13 mei 2021 - 5:38

Kraker De VVD bepaalt wat zij wil. En iedere partij bepaalt vervolgens of die wel wel met zo'n partij wil samenwerken. Toch?

Tom Lucassen
Tom Lucassen11 mei 2021 - 12:42

Het feit dat ie eerst bij nieuwsuur langsging en niet de kamer netjes informeerde over zijn zogenaamde nieuwe plannen, zegt al genoeg. De man is echt passe.

[verwijderd]
[verwijderd]11 mei 2021 - 12:28

--- Dit bericht is verwijderd —

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst11 mei 2021 - 12:39

A. 20% is weinig. B. De mensen stemden op de VVD en maakten het bovenste hokje rood. Dat is geen bewuste voorkeurstem op Mark Rutte. C. de VVD heeft nog wel eens hoger gestaan dan 20%. D. Hij heeft geloof ik twee zetels gewonnen. Nou, tel uit je winst.

Tom Lucassen
Tom Lucassen11 mei 2021 - 12:43

Kleinste grootste partij ooit. Echt, de meeste mensen moeten hem niet (meer). 80% stemde in ieder geval niet op hem.

Zapata
Zapata11 mei 2021 - 13:56

@ Ben R Gek. U wilt ons toch niet opzadelen met de totale waanzin van 20% van de Nederlanders? Waarom? wat hebben wij u aangedaan?

Exkraker
Exkraker11 mei 2021 - 18:48

@ Han Toch is de VVD groter dan de PvdA, de SP, GroenLinks, PvdD en BIJ1 samen.

Zandb
Zandb12 mei 2021 - 6:00

Lraler Klopt. Maar dat is niet meer dan groot, zoals eenoog de koning wordt in het land der blinden.

Gerygrr
Gerygrr12 mei 2021 - 14:45

Tel er de thuisblijvers bij en constateer, dat dan 1 op elke 14 kiesgerechtigden op de VVD heeft gestemd. Dit rekensommetje heb ik al in een eerdere reactie uitgevoerd.

Gerygrr
Gerygrr13 mei 2021 - 10:09

14 % was het, dus 1 op 7…..

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart11 mei 2021 - 11:07

Saulus, Paulus? Ah, Paulus de boskabouter. Die ken ik. Maar ik dacht meer aan Eucalypta of Dracula: hypocriet en lispelend en volledig doorgesnoven en met bebloede slagtanden achter een haag van lippendiensten.

3 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart11 mei 2021 - 12:40

Ik hoor zojuist dat dat uit de bijbel komt, dat is een serie boeken geschreven door Aart Staartjes. Da's mooi. Sommige zaken krijgen voor kortere of langere tijd een cultstatus in bepaalde kringen. Mijn held heet Yossarian die leefde in de Catch 22.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart11 mei 2021 - 13:00

Maar er kleven bezwaren aan, aan dit spuien van esoterische kennis over obscure figuren uit rare boekjes die geen mens meer kent. Dat maakt van die Rutte nog een hele pief, terwijl 't niet meer is dan een broodkruimel op de rok van het universum.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mei 2021 - 15:59

Paulus de boskabouter. Die ken ik ook!

Björn Borg
Björn Borg11 mei 2021 - 10:52

Kom op mensen, alle analyses ten spijt, we zitten hier gewoon te kijken naar 'die Untergang'.

Peter Stans
Peter Stans11 mei 2021 - 9:59

Saulus werd Paulus..... :-)

1 Reactie
johannn2
johannn211 mei 2021 - 11:49

Peter Even verder lezen. .

EenMening
EenMening11 mei 2021 - 9:57

Saulus werd echt een ander persoon toe hij Paulus werd. Eerst joeg hij achter de christenen aan om hen gevangen te zetten en wilde hij daarvoor zelfs naar Damascus reizen, met brieven van de overpriesters op zak. Maar door een lichtflits en een stem uit de hemel, veranderde alles. Van een vervolger werd hij hij een prediker van de Weg. Van Saulus, Paulus. Maar hoe het ook zei, de in Handelingen 9 verhaalde gebeurtenis is van grote invloed geweest op het verloop van de wereldgeschiedenis. Paulus begon al snel het evangelie van Jezus Christus te verkondigen aan de heidenen in Klein-Azië, Griekenland, Macedonië, Italië en mogelijk zelfs Spanje. Hij was een groot organisator en stichtte overal gemeenten. Bovendien schreef hij een aantal pastorale brieven waarin hij het geloof in Jezus Christus uitlegde aan Joden en heidenen en hen adviezen gaf. Handelingen 9: "Toen hij vlak bij de stad was, straalde er plotseling een fel licht uit de hemel om hem heen. 4 Hij viel op de grond en hoorde een stem zeggen: "Saul, Saul, waarom vervolg je Mij?" 5 Saul vroeg: "Wie bent U, Heer?" De Heer zei: "Ik ben Jezus, die jij vervolgt. Maar het is heel moeilijk voor je om tegen mijn wil in te gaan!" 6 Saulus was hevig geschrokken en vroeg: "Heer, wat moet ik doen?" En de Heer zei: "Sta op en ga de stad in. Daar zul je horen wat je moet doen." 7 De mannen die met hem meereisden, waren stomverbaasd. Want ze hoorden wel de stem, maar zagen niemand. 8 Saulus stond van de grond op. Maar toen hij zijn ogen opendeed, kon hij niets zien. Ze namen hem bij de hand en brachten hem naar Damaskus. 9 Drie dagen lang kon hij niet zien. En hij at niets en dronk niets."

6 Reacties
EenMening
EenMening11 mei 2021 - 9:59

Maar om terug te keren naar Hans verhaal: onze MP is geen Saulus en wordt ook geen Paulus. Er is geen sprake van een bekering, maar als Mark zijn leugenachtige gedrag verbetert, is er al heel wat gewonnen.

johannn2
johannn211 mei 2021 - 11:55

EenMening, Zijn gedrag wordt juist geprolongeerd vanwege gebleken succes. Dat is de huidige politieke evolutie. Het leerstuk van het nemen van de ministeriële verantwoordelijkheid is in het verleden achtergebleven, vergeten, weggeërodeerd. Een lege letter. .

Hanvander Horst
Hanvander Horst11 mei 2021 - 12:33

Ik bedacht me eens een keer dat Paulus een geheim agent was van de Romeinen, geplant met het doel het christendom politiek ongevaarlijk te maken. Orgineel? Er bleek iemand op dat onderwerp afgestudeerd te zijn. HIj heet Thijs Voskuilen en ambo gaf zijn boek uit. https://www.historischnieuwsblad.nl/alias-paulus-de-grondlegger-van-het-chrisendom-als-geheim-agent-van-rome/

The Apple
The Apple11 mei 2021 - 16:33

Paulus heeft de wereld duidelijk meer onheil bezorgd dan Saulus. Ik veronderstel dat er elke dag wel mensen zullen zijn die "het licht" zien, maar gelukkig zijn de meesten zo wijs om dat niet al te luid van de daken te schreeuwen. De geschiedenis laat zien dat dat eigenlijk nooit goed afloopt.

EenMening
EenMening11 mei 2021 - 23:54

@The Apple Marx meende ook het licht gezien te hebben. De experimenten die op basis van zijn leer uitgevoerd zijn, zijn nogal desastreus gebleken, zodat er niet zoveel volgelingen van Marx meer over zijn. Die zijn inmiddels bijna allemaal overgestapt naar de Mammon. Het aantal volgelingen van Jezus Christus daalt in Europa en Noord-Amerika maar groeit in andere delen van deze aardkloot, waaronder China. Historici kunnen nog steeds niet goed verklaren hoe een kleine sekte in een uithoek van het Romeinse Rijk, ondanks zware vervolgingen, binnen 350 jaar staatsgodsdienst werd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mei 2021 - 7:11

The Apple Rutte had inderdaad het licht gezien, nl. dat liegen niet in hem zat dus had hij niet gelogen, dat deed hij immers nooit.

Markzelluf
Markzelluf11 mei 2021 - 8:59

Misschien goed om even naar het verhaal van Saulus te kijken, de discipel die later (in Romeinse kringen) Paulus werd genoemd. Digibron zegt: "In alle brieven aan de gemeenten stelt hij zichzelf met de naam Paulus voor. Dat is de naam waarmee hij door de Heere is uitgestoten om onder de heidenen te werken. Onder deze heidense naam werkt en leeft hij. Niet meer de eervolle joodse naam, maar een heidense naam wil God gebruiken om Zijn eer onder de heidenen te laten verkondigen." Begrijp ik nu goed dat Han hoopte dat Rutte het neo-liberale evangelie ook acceptabel zou maken voor mensen die zich als (extreem-)links beschouwen?

Sonic2
Sonic211 mei 2021 - 8:11

Die laatste standaard alinea is een goede voorspelling voor hoe dit afloopt en hoe Rutte in calculeert dat we ook dit weer zijn vergeten als we op zijn laatst in 2025 weer kunnen stemmen. 19 Maart 2025. Als ik het goed heb doorgerekend. Het Nieuwsuur interview was 10 Mei. Praten we er over een maand nog over? Dat staat het EK voor de deur. Praten we er over een week nog over. Dan hebben we het over versoepelingen. De roep om een regering zal aan zwellen. Politiek is net als Olympische spelen. Weet iemand nog wat Pieter van den Hoogeband in 1998 voor elkaar kreeg met zwemmen? Of Inge de Bruin? Wat ze in 2000 bij de OS deden weet bijna iedereen. En hetzelfde is het met de politiek. Rutte speelt daar handig op in.

Libertain
Libertain11 mei 2021 - 8:06

Kortom, Rutte is de neoliberale Nederlandse Napoleon. Onmisbaar!

Greendutch
Greendutch11 mei 2021 - 8:03

Rutte veranderd zichzelf noch zijn stijl, dat is niet in het belang van zijn partij en achterban. er is voor gekozen , met veel poeha , om via de publieke omroep zieltjes te winnen. als zijn bedoelingen oprecht waren geweest dan zou hij dat hebben laten zien d.m.v. daden, acties, i.p.v. een praatje houden op tv.

frankie48
frankie4811 mei 2021 - 7:52

De grote liegende VVD partijleider en demissionair premier Mark Rutte, kan en wil door zoveel voorkeurstemmen natuurlijk geen echte knieval gaan maken voor volksvertegenwoordigers die hun hoofdtaken in ons parlementaire democratie wel uiterst serieus hebben genomen! Maar komt met een klaaglijn voor kiezers die vastlopen op een muur van bureaucratie, en daar dan hun gekozen volksvertegenwoordigers die wel aan de leiband van een partij moeten blijven lopen, mooi de schuld voor kunnen gaan geven!

2 Reacties
Peter Stans
Peter Stans11 mei 2021 - 9:59

gaap

frankie48
frankie4811 mei 2021 - 10:41

Beste Peter, Een gaap gap!

Bouwman2
Bouwman211 mei 2021 - 7:47

Er bestaat ook een verschijnsel om te horen wat je wilt horen, maar ik vond dat Mark Rutte vertelde dat jij vooral zichzelf was gebleven. Hij zei: denk niet dat ik u alles anders maak. De traditonele verhoudingen kan ik niet veranderen. Ik kan niet alles nieuw maken. Ik zeg niet: "Ziet ik maak alles nieuw" zoals in de Bijbel staat. . Hij vertelde dat ie de leider van de VDD zou blijven, desnoods in de oppositie. En hij zei dat hij de affaire verschrikkelijk vond, tot drie maal toe. En er kraaide geen haan. De verwachte omwenteling had niet plaats en er werd overgegaan tot de orde van de dag. Kortom: de karavaan trok verder door de woestijn zwoegend door het mulle zand en de ongelijke spoor van de traditie.. En van een fata morgana was er geen sprake.

2 Reacties
LaBou
LaBou 11 mei 2021 - 10:31

Een typisch bouwmansel: niet te volgen en nergens op slaand.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mei 2021 - 7:09

Inderdaad, hij bleef liegen zoals jij blijft raaskallen! Sommige mensen zijn onverbeterlijk!

west012
west01211 mei 2021 - 7:37

"Hij kijkt om zich heen en ziet in het politieke landschap niemand die zijn taak kan overnemen. Mark Rutte is onmisbaar." Niet alleen Mark Rutte denkt er zo over. Het CDA (Hoekstra), D66, Klaver en PvdA hebben Rutte allang geaccepteerd als de volgende premier en willen maar wat graag meedoen.

3 Reacties
Peter Stans
Peter Stans11 mei 2021 - 10:01

Logisch, het zou toch niet over poppetjes gaan?? Maar helaas zitten we nu met een deel der natie dat zelf niets kan, niets weet en ondertusssen ene Pieter Omtzigt heeft uitgeroepen tot grote verlosser. Nu is die Pieter helaas ziek, maar kennelijk moet er voor elke scheet op zijn antwoord gewacht worden. Het is te bizar voor woorden.

LaBou
LaBou 11 mei 2021 - 10:33

Het zou niet over poppetjes gaan is een afspraak die door de beoogde coalitie is gemaakt, niet door de rest. En die afspraak gold tot het moment dat die beoogde coalitie zijn zin had doorgedrukt. Kortom, een afspraak met de waarde van ordinair pleepapier.

Zapata
Zapata11 mei 2021 - 10:39

Beste Stans, mensen die niets kunnen en niets weten hebben weer op de VVD gestemd en daarom zitten we nu in deze impasse.

Fabius
Fabius11 mei 2021 - 7:29

Laten we de heer Rutte toch alstublieft niet groter maken dan hij is. Waarom zou hij een hinderpaal vormen? Er wordt over hem geschreven en gepraat alsof hij een soort alleenheerser is (die uit de weg geruimd moet worden). Zelfs al wordt hij weer premier in een volgend kabinet: hij is slechts 'primus inter pares'. De andere leden van dat kabinet kunnen van hem een trekpop maken, een nobody, een mond zonder macht. Tenzij uiteraard de andere partijen die aan dit kabinet gaan deelnemen een aantal slaafse navolgers leveren als ministers en staatssecretarissen.

1 Reactie
EenMening
EenMening11 mei 2021 - 10:02

Voor sommigen is hij Julius Caesar die de Rubicon is overgestoken en een eind wil maken aan de Republiek. Brutus en zijn metgezellen staan al in de coulissen te wachten op hun kans.