Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte: Burgerinspraak aan banden

  •  
26-10-2010
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
rutte_300_03.jpg
LIVE Debat over regeringsverklaring... Cohen: 'PVV trekt aan touwtjes'... Halsema, Pechtold: 'Kabinet vernietigt werk'... Roemer: 'Regering drijft mensen in armoede'... Rutte: Crisis- en herstelwet permanent... Innovatie: kerncentrales en supersnelwegen... Zorg/Onderwijs/Inburgering: zelf betalen
De kerverse minister-president Mark Rutte (VVD) legde vandaag in de Tweede Kamer zijn regeringsverklaring af. Het is de eerste confrontatie van de gedoogde premier met het parlement.
Door redactie Joop Aan het begin van zijn verklaring benadrukte Rutte nog dat de “bijzondere constructie van dit kabinet”, het door de PVV gedoogde minderheidskabinet van CDA en VVD, “ruimte laat voor samenwerking met alle fractie in de Kamer.” Maar als snel begon hij alle deuren naar die samenwerking dicht te gooien door maatregelen op te noemen waar met name de linkse oppositiepartijen het niet mee eens zullen zijn.
De innovatie van de energiemarkt wil Rutte vooral bewerkstelligen door te investeren in nieuwe kerncentrales. Rutte noemt de infrastructuur de “hardware van de samenleving”, deze infrastructuur zal in de toekomst steeds meer in handen zijn van private bedrijven die “supersnelwegen”mogen gaan aanleggen.
Deze wegen zullen er een stuk makkelijker kunnen komen als, zoals Rutte belooft, de Crisis- en Herstelwet permanent wordt. Deze wet beperkt de inspraak van burgers in sterke mate. Burgers zullen zich niet meer kunnen verzetten tegen zo’n supersnelweg in hun achtertuin.
Onderwijs is volgens Rutte “de software van onze samenleving”. Investeringen hierin zullen vooral uit de zakken van studenten komen. De studiefinanciering wordt een lening en wie langer wil studeren moet een hoger collegegeld betalen.
De kosten voor de zorg rijzen de pan uit en ook hier is Rutte’s oplossing dat de burger steeds meer zelf mag betalen. De premies en eigen bijdrages gaan omhoog en het recht op zorgtoeslag wordt drastisch ingeperkt. Intussen wordt het roken, toch een zware belasting op de zorg, in kleine cafés weer toegestaan.
Immigratie van kanslozen kan volgens Rutte grotendeels worden ingeperkt door strengere regels voor gezinshereniging. Een partner uit het buitenland moet in het vervolg niet alleen aan leeftijdseisen en inburgeringseisen, maar ook aan opleidingseisen voldoen. Wie erdoorheen komt moet hier zijn eigen inburgering betalen en wie zakt voor het examen kan zijn verblijfvergunning verliezen en dus uitgezet worden. Van uitzetten wordt ook extra werk gemaakt als het aan dit kabinet ligt.
Over de dubbele nationaliteiten rept Rutte met geen woord. Dit is interessant, omdat later in het debat over de regeringsveklaring de PVV zal eisen dat staatssecretaris Marlies Veldhuizen van Zanten-Hyllner (CDA) haar Zweedse nationaliteit opgeeft.
Op het gebied van economie belooft Rutte dat iedereen iets zal merken van de bezuinigingen. Ook de overheid zelf. Hele bestuurslagen zouden moeten verdwijnen en procedures voor besluitvorming zouden minder tijd in beslag moeten nemen. Er zijn al minder ministers dan in het vorige kabinet, maar volgens Rutte moeten er ook veel minder leden van de Eerste en Tweede Kamer zijn. Een maatregel die wederom een beperking betekent van de inspraak en invloed van burgers op het functioneren van de overheid.
Reacties SP-leider Emile Roemer zei dinsdag geschrokken te zijn van de regeringsverklaring van premier Mark Rutte.   Volgens Roemer was de verklaring “hard, kil en onpersoonlijk”. Dat meldt de Volkskrant. De geplande bezuinigingen pakken volgens Roemer slecht uit voor de lage inkomens. Hij vindt het bovendien onterecht dat hoge inkomens buiten schot blijven. Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66 noemde de regeringsverklaring “zielloos”. “Het was een herhaling van de boodschappenlijst die hij al een tijdje opsomt.”
Ook GroenLinks-fractieleider Femke Halsema miste visie in de regeringsverklaring van Rutte. “Hij trad niet buiten de oevers van het regeerakkoord. Hij repte met geen woord over de toekomst die hij ziet voor dit land.” André Rouvoet, fractievoorzitter van de ChristenUnie miste het woord “gezin”  de “kille” toespraak van Rutte. “Hij had het vooral over hervormingen. Hij zei: je moet snoeien om te groeien. Nou, als je het beperkt tot snoeien, dan gaan we er niet uitkomen”, aldus Rouvoet.
Debat “Wilders’ wil is wet”, dat zei Job Cohen in het debat over de regeringsverklaring van Rutte. De PvdA-leider vindt dat het Wilders is die in dit kabinet aan de touwtjes trekt. Ook constateert hij dat de tegenstellingen in de samenleving toenemen en dat “een giftig klimaat ontstaat waarin wij elkaar verketteren in plaats van toenadering zoeken”.
Verder vindt Cohen dat met de plannen van dit kabinet gewone mensen en de zwakkeren in de samenleving de rekening voor de financiële crisis betalen. De PvdA-voorman had forse kritiek op de kabinetsplannen voor zorg, arbeidsmarkt, woningmarkt, milieu en immigratie en integratie. Het kabinet voert volgens Cohen een “eigen-schuld-doctrine” door te bezuinigen op regelingen voor arbeidsongeschikten en chronische zieken.
Over integratie zei Cohen dat het een “historische fout” is om nu niet in inburgering te investeren. Dit kabinet kan dan ook “niet lichtvaardig” rekenen op steun van de PvdA, aldus Cohen. 
Ook GroenLinks en D66 hebben in het debat grote kritiek geuit op de plannen van het kabinet. Door zijn bezuinigingen “vernietigt” het kabinet werk. De WW en het ontslagrecht worden niet hervord en de AOW-hervorming gaat niet ver  genoeg.
SP-leider Roemer zei dat het kabinet mensen die het al niet breed hebben de armoede injaagt. Hij doelde hiermee met name op de bezuinigingen op sociale werkplaatsen voor mensen met een beperking en de andere plannen voor arbeidsongeschikten.
Pechtold noemde Rutte ‘het spiegelbeeld van Willem II’ de Nederlandse koning die in één nacht van conservatief veranderde in liberaal. “Rutte ging als liberaal naar bed en stond als conservatief weer op.”
De D66-leider vulde zijn betoog met vragen waarin hij tal van tegenstellingen in de gedoogcoalitie ontsnapte. Steeds wilde hij weten wie er nu eigenlijk regeert, wie precies de minderheid is en wie de meerderheid. 
Wilders herinnerde Pechtold aan diens belofte dat hij in het buitenland asiel zou aanvragen als de PVV-leider aan de macht kwam. Verder maakte Wilders een opgetogen indruk. Hij zei erg gelukkig te zijn met het kabinet en dat hij in zo’n korte tijd na de start van de PVV al deel uit maakt van een gedoogcoalitie.
Pechtold viel Wilders aan op zijn mistige positie. Hij kan de gedoogpartner van het kabinet niet ter verantwoording roepen terwijl de PVV wel invloed uitoefent op het beleid.
Halsema zette Wilders klem in het debat met de vraag of moslims volgens de PVV-leider te vertrouwen zijn. Volgens Wilders valt nooit zeker te weten of een moslim oprecht is. Pechtold viel Wilders vervolgens aan op die houding en vroeg zich af wat de premier Rutte daarvan vindt. Volgens Cohen bewezen die uitlatingen nogmaals dat de PVV tegen integratie is. Wilders had dat eerder ontkend.
De NOS schrijft:
Femke Halsema van GroenLinks wilde van de PVV-leider weten met welk deel van het regeerakkoord van VVD en CDA hij het niet eens is, maar daar wilde hij niet op reageren. “Dat zult u moeten afwachten.
NOS : Tot vijf uur is het debat rechtstreeks te volgen op Nederland 1, als het langer doorloopt is het verder te volgen op Politiek 24.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.