Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte: Bootvluchteling niet welkom

  •  
25-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
lampedusa300_01.jpg
Premier weigert meer asielzoekers op te nemen in Nederland ... Druk op zuidelijke EU-landen blijft onverminderd hoog
Premier Mark Rutte is niet van plan om meer asielzoekers op te nemen in Nederland om zo de druk op zuidelijke EU-landen te verlichten. Dat heeft de premier vrijdag na afloop van een Europese top in Brussel laten weten.
Rutte denkt dat het opnemen van meer asielzoekers niet de oplossing is. De premier:
Nederland levert al een bovengemiddeld aandeel. Als je kijkt naar het aantal asielzoekers per duizend inwoners, scoort Nederland hoog als je het vergelijkt met de landen in Zuid-Europa.
De vluchtelingenstromen concentreren zich nu vooral op het Italiaanse eilandje Lampedusa. De afgelopen weken zijn daar weer talloze vluchtelingen om het leven gekomen nadat boten waarmee ze naar Europa poogden te vluchten verongelukten.
Premier Rutte zegde op de Europese top wel toe om een surveillancevliegtuig van de Nederlandse kustwacht in te zetten. Deze moet de eerste drie weken van december patrouilleren boven de Middellandse Zee om bootvluchtelingen op te sporen.
De EU-leiders hebben besloten een taskforce in te stellen. De taskforce moet met praktische aanbevelingen komen om de problemen het hoofd te bieden.
De EU-lidstaten hebben vrijdag besloten de strijd tegen mensensmokkel en mensenhandel op te voeren. Niet alleen binnen de lidstaten, maar in de landen waar de migranten vandaan komen en doorheen reizen. Europees president Herman van Rompuy benadrute dat het niet alleen gaat om bestrijden van mensensmokkel en -handel, maar ook om ontwikkelingshulp. Wanneer de economische situatie in de landen van herkomst verbetert, zullen wellicht minder mensen proberen naar Europa te vluchten, is het idee.
NOS schrijft over de kwestie:
Italië en andere Zuid-Europese landen willen dat Europese lidstaten meer hulp bieden bij de opvang van illegale immigranten. Duitsland en andere noordelijke lidstaten voelen daar niets voor omdat zij de meeste asielaanvragen te verwerken krijgen. Gisteren en vandaag werden in de buurt van Lampedusa meer dan 800 migranten uit bootjes opgepikt. Begin oktober kwamen bij het Italiaanse eiland meer dan 400 mensen om, toen de boot waarop zij zaten in brand vloog en zonk.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (42)

bEngel2
bEngel225 okt. 2013 - 13:42

Linksom, rechtsom. Ik geloof hem niet. De liegende populist.

TonNoort
TonNoort25 okt. 2013 - 13:42

Hoewel we zwarte piet doodknuffelen laten we andere vreemdelingen aan hun lot over. Onze naastenliefde is toch vooral eigenliefde.

analbersxs4allnl
analbersxs4allnl25 okt. 2013 - 13:42

Slechter als mens kun je niet zijn.

Pyvon2
Pyvon225 okt. 2013 - 13:42

Rutte heeft nog nooit naar adviezen geluisterd, behalve als Opstelten of Teeven iets vinden. Van enige empathie kun je hem niet beschuldigen. Dat is de VVD manier om sterker uit de crisis te komen.

Rode druppel
Rode druppel25 okt. 2013 - 13:42

Nederland maakt weer een goede beurt. Je kunt toch niet zeggen, zuidelijke landen, zoek het maar uit. Vluchtelingen blijven komen. En hebben in principe net zo veel recht op een plaats onder de zon als wij. Dit Europa werkt niet. Lidstaten denken alleen aan de eigen belangen. En menselijkheid is niet belangrijk. Sorry, van dit Europa moet ik kotsen.

heleenh
heleenh25 okt. 2013 - 13:42

Rutte moet even zijn cijfers nakijken. Het aantal asielzoekers in 2012 per 1000 inwoners: NL staat op de 10e plek in de EU. Nummer 1: Malta, No 2: Zweden; 3 is Luxemburg, Oostenrijk 4, België 5, 6 is Cyprus en 7 Denemarken, 8 is Frankrijk, 9 Duitsland en 10 Nederland totaal 2008-2012 per 1000 inwoners staat NL op de 9e plek. Gegevens: UNHCR 1 wederom Malta, 2 is Zweden, 3 Cyprus, 4 Luxemburg, 5 België, 6 Oostenrijk, 7 Griekenland, 8 Denemarken, 9 Estland, Finland en Nederland, 10 Duitsland en Ierland, etc.

Opinius
Opinius25 okt. 2013 - 13:42

Na het "drama"van de indentiteit ener zwarte piet op 5 dec komend uit het jaar plus minus 1800 na cr. waar sinterklaas pieterman sprookje was born Zijt ghij nu wellecome aan den kribbe in het opvolgende dec. sprookje van 24 december,..komend uit het jaar 0 van cr. Waar toen al nergens plaats was in de herberg.... anno 2013 "we" zijn lekker opgeschoten nietwaar

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai25 okt. 2013 - 13:42

De heer Rutte heeft in dit geval helemaal gelijk opvang in Nederland creëert een hopeloze situatie voor de ongeletterden. Ze zijn gedoemd tot generaties lang handje ophouden en met de nek aangekeken worden. Gewoon helpen en wel ruimhartig in eigen habitat.

Klasterhuis
Klasterhuis25 okt. 2013 - 13:42

@ Joost van Vossen 19.52 Over het te simpel voorstellen van oplossingen gesproken. Allereerst zal de instroom niet 1 op 1 aansluiten op de vacatures die we willen gaan invullen. Of wilt u gaan selecteren aan de poort, op zowel kwaliteit als kwantiteit? Verder hebben we inmiddels ervaring met het importeren van arbeid en niet te vergeten de daaraan gekoppelde gezinshereniging. In eerste instantie ging dat goed maar uiteindelijk heeft dat ons meer gekost dan opgeleverd. Zie het relatief grote aandeel van niet westerse allochtonen in de uitkeringsstatistieken. Dat kan u toch niet ontgaan zijn.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 okt. 2013 - 13:42

Over een paar jaar gaat een hele grote belangrijke generatie Nederlanders met pensioen, economie gaat groeien en zitten wij hier zonder werknemers. Dan zijn alle bootjes van hartelijke welkom?

kaat9
kaat925 okt. 2013 - 13:42

En Zwarte Piet moet?

Zonde
Zonde25 okt. 2013 - 13:42

Aangezien die bootjes voor een goed deel worden bevolkt door Syriërs en Eritreeers is het standpunt dat het hier vooral economische migranten betreft niet goed houdbaar. Dat Syrië ' echte ' vluchtelingen produceert behoeft hopelijk geen nader betoog. Voor wat betreft Eritrea is het zo dat op het enkele feit dat men zonder toestemming dat land verlaat (republikflucht) reeds de doodstraf staat. Dat geldt overigens ook voor desertie uit het Eritrese leger, dat een dienstplicht kent zonder feitelijk einde. Het middel dat een land als Italië tot zijn beschikking heeft is, hoewel daartoe op grond van het Dublin-verdrag wel verplicht, opzettelijk geen vingerafdrukken van de asielzoeker nemen. Die kan dan ' onclaimbaar'' doorreizen naar het land van zijn keuze (lees Duitsland, Zweden en in mindere mate het land van zwarte piet).

erikbos
erikbos25 okt. 2013 - 13:42

"Dus nee, het kapitalisme kent slechts gesloten grenzen, juist daarom, en die grenzen kennen vele malen meer slachtoffers dan alle communistische (ik neem aan dat je dat bedoelt met 'mijn geliefde systeem') grenzen bij elkaar." Toch opvallend dat als een land van het communistische systeem afstapt naar het kapitalistische systeem, het percentage mensen wat in armoede leeft daarna zeer sterk daalt. China is daar een mooi voorbeeld van. Het is juist kapitalisme dat grenzen negeert en werk naar de arme landen brengt waardoor de lokale levensstandaard verbetert. Kijk maar eens hoe Zuid-Oost Azie er begin jaren vijftig bijlag en nu.

ElChe
ElChe25 okt. 2013 - 13:42

Er is voor jou en je kind geen plaats in deze herberg!

johannn2
johannn225 okt. 2013 - 13:42

Bootvluchtelingen : ze zijn er, maar ze zijn niet welkom en ze worden dus niet toetgelaten. Kop in het zand voor de werkelijkheid. Ontkennen van de werkelijkheids als politiek antwoord. .

[verwijderd]
[verwijderd]25 okt. 2013 - 13:42

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 okt. 2013 - 13:42

[Stel dat zij ook allemaal waren wezen vluchten.] Als wij alle mensen met allochtone voorouders van de laatste 150 jaar kunnen laten vertrekken, en we krijgen er alle nazaten van in dezelfde periode gevluchte Nederlanders voor terug, dan zullen we toch echt eerst een paar steden moeten bijbouwen alvorens we dat kunnen verwerken.

lembeck
lembeck25 okt. 2013 - 13:42

Wat let je - ga er naar toe en leg dat even uit. Wedden dat ze allemaal braafjes teruggaan, na jouw uitleg? Van welke planeet kom je eigenlijk? Je spreekt voor de volle 100% vanuit je eigen angsten dat deze mensen wel eens hier naar toe zouden kunnen komen. Vervolgens maak je een verhaaltje dat die mensen toch maar heel erg hun eigen land moeten gaan verdedigen. Wat zou jij doen, als je oogsten jarenlang achter elkaar mislukken, je vee sterft, je geen werk kunt vinden en je je familie ziet lijden onder een totalitair regime, honger en oorlogen? En dat, terwijl je hoort van dat werelddeel zonder oorlogen, maar wel met voedsel en werk (denken ze), zodat ze geld kunnen verdienen en naar huis kunnen sturen, zodat de familie kan eten. Wat ga JIJ doen? Durf je huis en haard te verlaten, om te proberen voor je familie te zorgen? Zij wel...

rbakels
rbakels25 okt. 2013 - 13:42

Ook al ben je nog zo vreemdelingvriendelijk ingesteld, de stakkers op die bootjes zijn overduidelijk economische migranten. Die moeten gewoon terug, tenzij het duidelijk is dat ze in hun land van herkomst voor hun leven moeten vrezen door mensenrechtenschendingen. De EU moet inzetten op intensivering van het overleg met de noordafrikaanse landen. Al schijnt dat vooral met Libië niet mee te vallen.

1 Reactie
TonNoort
TonNoort25 okt. 2013 - 13:42

Waarom moeten mensen eerst met de dood bedreigd worden voor ze welkom zijn? Is dat de ultieme pijntest, wie niet lijdt mag er niet in? Wat is er tegen economische vluchtelingen, werken die niet hard genoeg of wilt u geen kaas eten die door Afrikanen is ingepakt? Heeft u smetvrees? We hebben heel hard mensen nodig die bereid zijn het minder leuke werk te doen, die zich niet te goed vinden om dat werk voor ons op te knappen. Die bereid zijn onze oude dag aangenaam te maken.

JoopSchouten
JoopSchouten25 okt. 2013 - 13:42

Ik zal Piet vragen Rutte en al zijn billenmaatjes in de zak te stoppen en mee te nemen op de boot terug naar Spanje. Aso.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 okt. 2013 - 13:42

Dat zal niet gebeuren, Rutte is te oud voor Sinterklaas.

CliffClavin1993
CliffClavin199325 okt. 2013 - 13:42

Ach ja, mensen. Frontex zal ze wel terugknuppelen naar waar ze vandaan komen, of anderszins onschadelijk maken. Als je de Duitse bijdrage, ik meen in 'Monitor', gezien hebt, dan vergaat je het lachen. Soort van paramilitaire grenspolitie (dat is een veel te mooi woord) die in feite geen verantwoording aflegt. Dreigen, slaan, mensen die ziek zijn, half dood, toch gewoon te water laten, zal ik maar zeggen... ...fijn dat die mooie EU een semi-fascistische ordedienst erop na houdt, niet? Ze hebben ook een eigen website waar hun 'werkzaamheden' zeer opgeleukt op terug te vinden zijn; maar die geef ik niet, want ik maak geen reclame voor wat ik als demonisch uitschot beschouw. PS: Nederland is lang ten onrechte als gastvrij en tolerant beschouwd. Dat was een ernstige vergissing. Het is een kleingeestig en ruggegraatloos landje, opportunistisch, bureaucratisch tot en met, en de mensen zijn er doorgaans uitgesproken lomp, met een opvallend gebrek aan empathie. Trots ben ik er niet op, er is wél schaamte. Over veel lieden met wie ik die nationaliteit deel.

2 Reacties
Klasterhuis
Klasterhuis25 okt. 2013 - 13:42

En meneer Lenssen, hoeveel kamers stelt u in uw huis ter beschikking? Welke persoonlijke (financiele) bijdrage was u van plan hieraan te leveren? En dan niet aankomen met de belasting die u hiervoor betaalt want die betalen we allemaal, ook uw landgenoten die u zo verfoeit. Of is dit weer een gevalletje 'kijk eens hoe (moreel) goed ik ben', op kosten van en consqeuenties voor anderen. U maakt graag andersdenkenden uit voor dom, maar waar denkt u dat het eindigt als we telkens weer de grens open zetten? Denkt u echt dat we iedereen in de wereld op kunnen nemen? Ik neem aan van niet, waar denkt u dan de grens te trekken. U realiseert u niet dat u juist onderdeel bent van het probleem. Ik verwijs voo rhet gemak verder naar de reactie van Jan Peters (17.18) waar ik het helemaal mee eens bent.

lembeck
lembeck25 okt. 2013 - 13:42

Frans Lensen: PS: Nederland is lang ten onrechte als gastvrij en tolerant beschouwd. Dat was een ernstige vergissing. Het is een kleingeestig en ruggegraatloos landje, opportunistisch, bureaucratisch tot en met, en de mensen zijn er doorgaans uitgesproken lomp, met een opvallend gebrek aan empathie. Trots ben ik er niet op, er is wél schaamte. Over veel lieden met wie ik die nationaliteit deel. Ik ben het met je eens, Frank. Nederland is soms gastvrij, als het financieel voor de wind gaat. Maar bij het eerste hikje dat het minder voor de wind gaat, taaien ze af. Persoonlijk blijf ik erbij dat zoveel mogelijk in de regio opvangen de beste manier is. Maar dat kost miljoenen, want daarvoor moet heel veel gedaan worden. Hierheen halen lost voor die mensen ook niets op, helaas. Zolang Europa liever geen cent ervoor wil betalen, hangen deze mensen in Limbo... Ik weet niet wat wreder is: ze laten verdrinken, of ze zo in de steek laten, zoals nu gebeurt. Het stoppen van ontwikkelingshulp is op zich niet zo slecht, maar het geld had op een andere manier besteed moeten gaan worden, zodat de mensen de noodzaak niet meer hebben om te vertrekken. O.a. aan fatsoenlijk voorlichting in de dorpen zelf. Door eigen mensen die teruggekeerd zijn. Maar nu gebeurt er dus niets. En blijven de mensen komen. En blijven er slachtoffers vallen. Volksverhuizingen horen erbij. We hebben er enkele gehad in de geschiedenis. Op dat punt is er niets nieuws.

Jantje68
Jantje6825 okt. 2013 - 13:42

Heel belangrijk dat hij dat ook expliciet uit spreekt. Belangrijk is dat Europa breed ontmoediging wordt uitgestraald in de media. Communicatie is het belangrijkste wapen. Laat de ellende maar zien. Europa zou een Sat kanaal moeten open gericht op Afrika dat reëel informatie over Europa verstrekt met vooral de boodschap, kom niet, je bent hier kansloos. Ook het massaal uitstrooien van flyers boven Noord Afrika kan helpen. Verder intensieve politie patrouilles langs de Noord Afrikaanse kust, radar en satelliet om alle bootjes gelijk terug te sturen. Het zal moeilijk zijn linkse partijen te overtuigen die vooral inzetten op faciliteren van mensenhandel waarbij de sterkste (jonge mannen) uit Afrika vertrekken en de zwakken (vrouwen, kinderen en ouderen) helemaal kansloos achter blijven.

1 Reactie
toshiba
toshiba25 okt. 2013 - 13:42

De reden waarom Links niet gelooft in de hardline van Rechts, is omdat al vaak genoeg is aangetoond dat het niet werkt. Vluchtelingenstromen perk je niet in met folders en vliegtuigjes en grenscontroles. Beste is natuurlijk om de lokale situatie van vluchtelingen te verbeteren, maar dit kabinet wil daar niets van weten. Net als de vorige. zolang mensen in hun eigen land vervolgd, vermoord, opgejaagd, onderdrukt of uitgehongerd worden, zullen ze naar andere oorden trekken. En een van de aantrekkelijke oorden is Europa. Grenscontrole of niet. Je kan je nog zo hard opstellen, het werkt gewoonweg niet. Je 'hard' opstellen is gewoon een simplistische benadering van een complex probleem.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 okt. 2013 - 13:42

Als Rutte toch in God en in de Bijbel gelooft zoals hij ooit heeft zelf gezegd, moet hij de zwakke mensen niet de steek laten, hoe dan ook. Of gaat zijn geloof niet verder dan Zwarte Piet die hij een paar dagen geleden verdedigde?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 okt. 2013 - 13:42

Dat krijg je met die vrije interpretatie die gelovigen menen te kunnen toepassen om het geschreven in overeenstemming te brengen met hun overtuigingen, zodat ze niet bang hoeven te zijn dat ze voor zichzelf moeten vaststellen dat ze niet geloven. Rutte maakt dus gewoon van "geen plaats in de herberg" een elfde gebod.

juliusvold
juliusvold25 okt. 2013 - 13:42

Volkomen terecht. Ik meen dat Nederland nog steeds meer vluchtelingen opneemt dan Italie. De zuidelijke landen mogen ook wel eens hun plicht doen. Overigens zijn dit economische vluchtelingen die sowiezo weer terug moeten gaan. En laat de morele superioriteit maar zitten (zoals Frank Lenssen).. Lekker gemakkelijk om te kakelen dat deze mensen best opgevangen kunnen worden in Nederland, terwijl het je zelf niets kost.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199325 okt. 2013 - 13:42

Gek. Ik heb nergens beweerd dat 'deze mensen best opgevangen kunnen worden, terwijl het mijzelf niets kost'. Hoe komt U erbij? Ik leverde forse en terechte kritiek op de knuppelaars van Frontex, en stelde dat het Nederlandse imago van gastvrijheid en tolerantie gewoon fictie is gebleken. U en de heer Klasterhuis (viool?) schrijven maar wat raak. Het lijkt warempel wel of ik een gevoelige snaar geraakt heb. PS: via een flitsenquête is mij helaas gebleken dat 'de man in de straat', nou ja, de plek waar ik nu zit, geen weet heeft van Frontex. Tijd dat daar verandering in komt, die meppers en treiteraars werken namelijk ook namens U en ik. In mijn optiek zijn het een soort moderne huurlingen. Hun geweten is te koop, voor wat zilverlingen.

[verwijderd]
[verwijderd]25 okt. 2013 - 13:42

[We hebben heel hard mensen nodig die bereid zijn het minder leuke werk te doen, die zich niet te goed vinden om dat werk voor ons op te knappen. Die bereid zijn onze oude dag aangenaam te maken. ] Wat een volkomen drogredenering gebaseerd op nonfacts!

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 okt. 2013 - 13:42

Maar wel een algemeen bekend feit.

[verwijderd]
[verwijderd]25 okt. 2013 - 13:42

Nederland moet wel meebetalen voor de terugkeer van deze economische vluchtelingen!

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger25 okt. 2013 - 13:42

Natuurlijk moet Nederland mee betalen. Nederland betaald ook al mee om (economisch) vluchtelingen buiten het fort EUropa te houden. Niet dat vluchtelingen maar ook iets zich laten tegenhouden, waarom zouden ze ook. Niets of beter...keuze lijkt me duidelijk. Het vluchtelingen probleem los je alleen wereldwijd op met wereldwijd politiek economisch beleid. In zo'n wereld leven we (nog) niet dat dit mogelijk is.

Klasterhuis
Klasterhuis25 okt. 2013 - 13:42

@ Hans Groen 18.27 Jij maakt het weer veel te complex. Natuurlijk moet het werk aansluiten op de capaciteiten van de mensen maar een tijdje terug zijn er bussen met werklozen naar het Westland gereden die daar aan de slag konden. Resultaat? Slechts 4 personen zijn er aan de slag gegaan. Dit resultaat is niet het gevolg van de door jou genoemde complexiteit maar het gebrek aan motivatie van de betrokkenen vanwege de reistijd en te geringe verschil in beloning met de uitkering. Daar is heus veel meer aan te doen dan nu het geval is. Jouw reactie duidt meer op een gebrek aan wil. En over het te simpel voorstellen gesproken. Als het al zo complex is om onze huidige werklozen aan het werk te krijgen dat er wel is, en wij dat weer veel te simpel voorstellen, hoe zit dat dan met het idee dat met de instroom van veelal ongeletterde personen uit totaal andere culturen we dat werk wel kunnen laten doen? Hoe simpel is die gedachte? Nee, het gaat hier niet om de complexiteit van de problemen en de simpelheid van de oplossingen maar om de keuzes die hierin moeten worden gemaakt. Dat links die niet wil maken is het probleem.

2 Reacties
Sternenstaub
Sternenstaub25 okt. 2013 - 13:42

Snap je écht niet dat werk wat te ongeschoold, te ondergewaardeerd, te onbeschermd, te onderbetaald en dus te min is voor dezelfde lieden die het dan maar tot nieuwe slavenarbeid voor de nieuwe onderklasse willen maken, dus ook te min is voor die z.g. onderklasse, en dat dat werk, die slavenarbeid, Art. I v.d. Grondwet, het gelijkheidsbeginsel, schendt, en gelijkwaardige artikelen in het Verdrag v.d. Rechten v.d. Mens? Als je dat allemaal niet snapt, dan ben je dé aangewezen persoon om die slavenarbeid voor de bewust gemarginaliseerden, zélf te gaan doen, al is het je te min, al voel je je er te goed voor, en dan heb je nog gelijk ook. Maar ja, eigen schuld en pech gehad dan, hè. Een bord zo groot als de zelfoverschatting die als een schijtende reus nu het parlement vervuilt.

lembeck
lembeck25 okt. 2013 - 13:42

Enige tijd terug heb ik vrij duidelijk gemaakt, waarom dat niet van de grond kwam. Dat bleek dus aan dovemansoren gericht, helaas. Gewoon, weigeren aan te nemen dat iets niet was, zoals jij vindt dat het moet zijn. Je verhaal over het Westland is onvolledig. Op zijn minst.

Sternenstaub
Sternenstaub25 okt. 2013 - 13:42

Gediggie. Het venijn van de onderbuik regeert, het Torentje staat omgekeerd, met de punt in de grond. De stem die zegt van het volk te zijn, snoert die vechten voor fundamentele rechten, met leugens en laffe stunts de mond. Den Haag presenteert de muppetshow, kleine burgers wanen zich groot, en de democratie is dood. Wilt u van de lekke boot af springen, of met een land vol autochtone vluchtelingen, samen het lied van de Titanic zingen? Kraakt u ook graag de hoogste noot?

1 Reactie
lembeck
lembeck25 okt. 2013 - 13:42

;-))

[verwijderd]
[verwijderd]25 okt. 2013 - 13:42

Open grenzen!!!!! "En dan niet alleen voor bananen, derivaten en iPhones, maar voor iedereen: kenniswerkers, vluchtelingen en ordinaire "gelukszoekers". Natuurlijk, we weten inmiddels wel dat economen geen waarzeggers zijn. Maar op dit punt zijn ze het verrassend eens. Afhankelijk van hoe sterk de mondiale arbeidsmarkt in beweging komt, varieert de geschatte groei van het wereldwijde bbp – in zeven verschillende studies – van 67 tot 172 procent. Lant Prichett, een econoom van Harvard, heeft hier een mooi essay over geschreven. Open grenzen zouden de wereld twee keer zo rijk maken. (...) Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog bestonden grenzen vooral op papier. Paspoorten waren een zeldzaamheid en landen die ze wel uitgaven (zoals Rusland en het Ottomaanse Rijk) werden als onderontwikkeld beschouwd. Het wonder van de negentiende eeuw – de trein – zou grenzen overbodig maken. Toen brak de oorlog uit. De grenzen gingen dicht om spionnen buiten te houden en iedereen met vier ledematen binnen. In 1920 werden op een conferentie in Parijs voor het eerst afspraken gemaakt over het gebruik van paspoorten." http://tinyurl.com/open-grenzen

1 Reactie
Klasterhuis
Klasterhuis25 okt. 2013 - 13:42

Kijk, dat is een keuze en schept helderheid. Open grenzen en alle uitkeringen schrappen, dat laatste moet u er wel gelijk bij zeggen. Ambtenarenkorps kan fors worden afgeslankt. Belastingen kunnen dus fors naar beneden. Goed nieuws voor werkend en goed opgeleid NL. Deze boodschap graag ook luid en duidelijk door uw politieke partij laten verkondigen zodat heel NL weet waar het aan toe is en waar het wel of niet op moet gaan stemmen.