Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte belt Erdogan en zegt geen Turkse bemoeienis te dulden

  •  
27-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
886562627_06fc8e1f5f_o

© http://www.flickr.com/photos/serdar/72767588/

Premier Rutte is duidelijke pogingen aan het doen om harten te winnen. Eerder op zaterdag bood hij zijn excuses aan voor de valse beloftes die hij gedaan heeft en beloofde hij die nooit meer te doen. Zaterdagavond liet hij op Facebook weten met president Erdogan gesproken te hebben om hem duidelijk te maken dat Nederland geen Turkse bemoeienis duldt in Nederlandse aangelegenheden.
De aanleiding voor het gesprek was de brief die burgemeester Aboutaleb afgelopen week ontving van de Turkse consul-generaal in Rotterdam. De Rotterdamse burgemeester heeft zich eerder kritisch uitgelaten over Turkije en de steunt die het land krijgt van Turkse-Nederlanders. In de brief werd Aboutaleb ‘geadviseerd’ over de omgang met uitingen tijdens demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering.
De Rotterdamse burgemeester heeft eerder laten weten dat Nederland ‘liever zelf bepaalt hoe we met de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting omgaan.’ Premier Rutte dacht ook nog even een duit in de zak te doen.
In zijn telefoongesprek zegt Rutte nogmaals de couppoging te veroordelen en tegelijkertijd ook de reactie van Erdogan daarop. Ook zou hij hebben laten weten tegen de invoering van de doodstraf te zijn en het verbreken van internationale wetten.
Toch zegt de premier dat een samenwerking met Turkije belangrijk is en dat de minister Koenders van Buitenlandse Zaken aankomende week erheen reist voor besprekingen. Een van de gemaakte afspraken met Turkije betreft de opvang van vluchtelingen, die ‘veilig’ zouden zijn in de regio. Die afspraak ziet men graag doorgaan, ondanks dat er door meerdere mensenrechtenorganisaties bewezen is dat er absoluut geen sprak is van veiligheid voor vluchtelingen.
De volledige post van Rutte is hieronder te lezen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.