Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Shell en ExxonMobil spanden VVD’er Kamp voor hun karretje na zware aardbeving Groningen

Oliegiganten zaaiden twijfel over gevaren gaswinning
Joop

Rutte beloofde eerst nieuw elan en liet daarna lobbyist als minister aanblijven

  •  
24-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Kamerdat over regeringsverklaring

© DEN HAAG - Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. ANP BART MAAT

Mark Rutte (VVD) keurde het aanblijven van Cora van Nieuwenhuizen (VVD) als demissionair minister goed, terwijl hij op dat moment al wist dat ze een nieuwe baan als lobbyist had aangenomen. Rutte bedacht zich pas op het laatste moment. Dat meldt de Volkskrant. De aanvankelijke beslissing van de premier kwam bijna vier maanden ná de zogenaamde Nacht van Rutte, het ‘geen actieve herinneringen’-debat waar hij uiteindelijk meer transparantie en een nieuwe bestuurscultuur beloofde, na nipt een motie van wantrouwen van de gehele oppositie te hebben overleefd.
Aan het einde van afgelopen zomer ontstond ophef rond de demissionaire minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), nadat ze een baan aannam als voorzitter van lobbyclub Energie-Nederland. Dat de VVD’er kortstondig minister van Economische Zaken was geweest, was daarbij geen belemmering voor het demissionaire kabinet-Rutte III. Na maatschappelijk rumoer en protest vanuit de Tweede Kamer, werd het Van Nieuwenhuizen uiteindelijk verboden om in haar nieuwe functie gedurende twee jaar contact te hebben met ambtenaren van haar oude departementen.
Nu blijkt uit de stukken in handen van de Volkskrant, dat Van Nieuwenhuizen na het aanvaarden van die nieuwe baan, nog gewoon betrokken was bij begrotingsonderhandelingen. Dit nadat ze een maand eerder Rutte had geïnformeerd dat ze als lobbyist aan de slag zou gaan. Rutte stemde er desondanks mee in dat ze als bewindspersoon aanbleef. De Kamerbrief bedoeld om die beslissing publiek te maken stond al klaar. Eind augustus besloot Rutte dat het combineren van een demissionair ministerschap met een aanstaand vertrek naar een lobbyclub, toch geen goed idee was. In november werd uiteindelijk het lobbyverbod voor bewindspersonen aangescherpt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2022 - 12:38

Rutte bedriegt je waar je bijstaat!

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2022 - 11:39

Het gaat er hier toch om dat jij het al veel eerder wist en haar als minister desondanks liet aanblijven en overal bij laten zitten en meepraten over.....Sommige reacties doen alsof het oud nieuws is maar het is toch echt nieuw. Het enige dat niet nieuw is is het gedrag van Rutte. Volgens mij hadden we flink moeten dalen op de integriteitsladder. Hetzij het natuurlijk overal nog veel slechter is geworden.

Backtobasics
Backtobasics24 jan. 2022 - 17:21

" We zullen moeten leren leven met Rutte." " Want hij gaat helaas niet meer weg"

Martinel
Martinel24 jan. 2022 - 16:25

Ik snap de verbazing niet. Men weet toch dat het Rutte alleen om zijn baantje ging? Dat torentje. Wie nu nog niet door heeft dat Rutte altijd liegt en bedriegt is dom. Natuurlijk heeft hij de boel belazerd en natuurlijk blijft hij dat doen. Die lachende stampvoetende kleuter heeft de democratie gekaapt. En zijn Sophietje als slapouwehoerende fractieleider, voor mij zo dom als een...., mag worden geofferd. De VVD met Rutte heeft het hele land tegen elkaar opgezet en blijft dat doen. Geen illusies aub.

8 Reacties
Martinel
Martinel24 jan. 2022 - 16:29

De onkunde van de tweede kamerleden is stuitend. Allemaal scorend voor hun eigen baantje. Nergens komt bij hun de burger nog als eerste. Maar ze maken elkaar af en het volk kijkt lijdzaam toe. De voorzitter faciliteert dat allemaal.

Pater
Pater24 jan. 2022 - 16:48

@Martinel Heb je wel begrepen dat het hier om een minister gaat?

Martinel
Martinel24 jan. 2022 - 17:07

Ja Pater het gaat om Cora. Een vertrouwelinge van de grote baas.

Martinel
Martinel24 jan. 2022 - 17:08

En Pater tijdens dat debat over Cora nam de tweede kamer alles weer voor waar aan.

Martinel
Martinel24 jan. 2022 - 17:47

Daar gaat het dus om, Rutte liegt en bedriegt, de tweede kamer vraagt een debat aan en vervolgens gebeurt er nada, niks, niets. Mag hij weer met zijn leugens wegkomen. Betekent toch dat die volksvertegenwoordigers er slechts zijn om morgen nog hun baantje te behouden? En Cora dalijk haar lobby kan beginnen? Zij was toch ook die Stintminister?? En Lelystad en weet ik veel wat allemaal? Alles gefaciliteerd door de tweede kamer.

Zandb
Zandb25 jan. 2022 - 7:52

Martinel U gaat er van uit dat er mensen verbaasd zijn. Ik niet. Helaas hebben mensen het idee, dat dit nodig is om het 'algemeen' belang te dienen.

Pater
Pater25 jan. 2022 - 11:32

@Martinel Nou snap ik het. Kamerdebat niet gezien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2022 - 12:21

Martinel Die TK, dat zijn dan zoals gewoonlijk de kabinetspartijen die een blok vormen. De TK zit er dus in mijn beleven bij voorbaat voor noppes bij. Het zou eens tijd worden dat men steeds zegt wie voor en wie tegen iets gestemd heeft. Pas dan worden we als Nederlanders volledig en correct geïnformeerd en kunnen mensen gemakkelijker politieke keuzes maken. Er wordt overigens weer goed gedenivelleerd door de VVD. Neem nu de bijdrage aan de kinderopvang. 5% zelf betalen betekent voor een gezin op het minimum toch heel wat anders dan voor diegenen op het maximum inkomen. Dat gaat voor meer zaken op, zoals m.b.t. de AOW etc...Ik had er nog meer maar dat ben ik nu even kwijt. Ik word ook een dagje ouder.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 jan. 2022 - 13:28

Het oude elan was ook al kut

Farmer 2.0
Farmer 2.024 jan. 2022 - 13:11

Als er nu weer verkiezingen gehouden worden, zal de VVD wederom veruit de grootste partij worden. Zo'n beetje 2 miljoen voorkeurstemmen voor Rutte. We hebben momenteel het zoveelste kabinet Rutte. Kikkers probeerden in eerste instantie uit de emmer te springen, maar beginnen al moe te worden. ( Segers en Kaag ) De kiezers hebben lang genoeg Rutte meegemaakt om te kunnen weten hoe hij is. Misschien moeilijk te accepteren, maar we leven in een democratie.

5 Reacties
Kuifje3
Kuifje324 jan. 2022 - 17:01

@Farmer: De laatste peiling geeft Rutte opnieuw met 23 zetels slechts een eerste plek. Het probleem zit daaronder. Alle andere partijen (uitgezonderd D66 en PVV) hebben maximaal 10 zetels. De gedroomde coalitie van Kaag (VVD, D66, CDA, PvdA en GL) komt dik tien zetels tekort voor een meerderheid. Zelfs met VOLT erbij is er nog geen meerderheid. Zowel links als rechts als in het midden is alles veel te versnipperd om een werkbare meerderheid te vormen. Daarbij hebben veel partijen een enorme hekel aan elkaar op persoonlijk vlak. Best zorgelijk vind ik.

Farmer 2.0
Farmer 2.024 jan. 2022 - 18:09

@Kuifje: VVD en D66 hebben dus samen veruit de meeste zetels. Passen als partijen ook goed bij elkaar. Kunnen in principe wel fuseren, gaat waarschijnlijk een stuk gemakkelijker dan bij de linkse partijen. Een groot gedeelte van Nederland heeft het goed, en kan zichzelf prima redden. Zijn op hun manier betrokken bij de samenleving, maar het moet niet te lastig worden ( of ten koste van luxe )( Rutte en Kaag zijn wat dat betreft de juiste managers ) VVD blijft de komende jaren veruit de grootste partij.

Sonic2
Sonic224 jan. 2022 - 18:11

Het is misschien handig om het eens uit het perspectief van de VVD kiezer te bekijken. Dat doen we nooit. We zijn teveel bezig met alles uit het perspectief van de boze burger te bekijken. Of die nu links is of radicaal rechts. De VVD kiezers vindt de klimaat standpunten en de nivellering plannen van links te ver gaan. Bovendien moeten de VVD kiezers dat voor hun gevoel ophoesten. De VVD kiezer gebruikt Rutte dus als een soort rem. De VVD kiezer zit absoluut niet op een soort Nederlandse Trump te wachten en bovendien zijn het er nu een stuk of 5. Van Haga, Eerdmans, van der Plas, Wilders en Baudet. Niemand kan dat meer uit elkaar houden. En niemand doe je er een plezier mee. Behalve de aanzienlijke ego's aan die kant van het spectrum. Het CDA zit in een leiderschap en visie crisis en Kaag valt niet erg mee. Dus is de cirkel rond en kom je als VVD kiezer weer bij Rutte uit. Ik zeg niet dat ik 100% hier de vinger op de juiste plek leg, maar ik kom in de buurt. Helaas worden deze analyse niet gemaakt. En is er ook geen discussie over. Waarom hebben we de premier die we nu hebben? Misschien komt dat ook een beetje door de oppositie. Misschien heel erg.

Kuifje3
Kuifje325 jan. 2022 - 0:27

@Farmer: Of de VVD de grootste blijft is echt nog maar de vraag. De neergang kan erg snel gaan. Ik vermoed dat Rutte inmiddels wel aan zijn laatste termijn is begonnen en de opvolging is niet bepaald van geweldig niveau. Zeker Hermans gaat het echt niet worden. Op rechts kruipen JA21 en BBB omhoog en zie ook de laatste PS verkiezingen toen we allemaal nog het idee hadden dat FvD een fatsoenlijk alternatief was. Stel dat er ineens een Fortuyn 2.0 opstaat en de kiezers daar achteraan gaan lopen. Het kan allemaal zomaar gebeuren. Van de huidige rechtse politici hoeft zo’n persoon niet echt veel te vrezen. Op links eenzelfde verhaal overigens. Er is geen enkele partij op links met een leider die iets uitstraalt. Kaag had even de wind mee, maar inmiddels kennen we haar als een beetje uit de hoogte opererende vrouw die inhoudelijk niet veel voorstelt. Ook haar tweede man (Paternotte) is niet echt bezig zichzelf goed op de kaart te zetten. @Sonic: reken maar dat analyses zoals jij die probeert te maken dagelijks op de partijbureaus gemaakt worden. Er zijn daarbij voortdurend onderzoeksbureaus aan het peilen wat de kiezer nou echt bezielt. Vooral partijen als VVD en D66 weten dondersgoed wat de kiezer beweegt.

Pater
Pater25 jan. 2022 - 11:54

Zeer verheugend dat de VVD in de peilingen nu aan het zakken is! @Kuifje De coalitie die jij de droomcoalitie van Kaag noemt haalt volgens de Peilingwijzer net een meerderheid, met Volt erbij een dikke meerderheid. Ik denk trouwens dat het CDA niet thuis hoort in haar droomcoalitie. @Sonic De VVD verliest eindelijk terrein. De VVD-kiezer ziet de VVD denk ik niet als rem, daarmee win je niet voortdurend verkiezingen. De VVD-kiezer is gewoon tamelijk rechts, zowel economisch als maatschappelijk, en vooral: ze houden van stabiliteit. Ze zijn teleurgesteld over de concessies aan D66, Rutte wordt minder een garantie voor behoud van wat er is. Het CDA verkeert óók in een leiderschapscrisis, het is veel meer, het is een existentiële crisis. De voorzitter van de verkiezingsfondsencommissie bepaalt godbetert de politieke richting. Er is nauwelijks electoraat over, en dat heeft veel met de ontkerkelijking te maken, en ik denk ook met een gebrek aan een eigen geluid. In de peilingen zijn ze nu even groot, pardon, klein, als de PvdA. Het is geen centrumpartij meer, het is een rechtse partij geworden, met tussen de verkiezingen door mooie sociale geschriften en een dito ontwerpprogramma, dat Hoekstra toen het erop aankwam kundig wist te onthoofden.

Jozias2
Jozias224 jan. 2022 - 12:34

Als ik het goed begrijp heeft Rutte zijn voorgenomen besluit aangepast nav signalen die vanuit zijn omgeving en de Kamer kwamen. Ook was het voorgenomen besluit al (gewoon transparant dus) in een concept kamerbrief met diverse waarborgen opgenomen. Dus hij is transparant en bereid zijn standpunt aan te passen. Waarom zou dat een probleem zijn?

6 Reacties
Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 13:21

Jozias Blijkbaar is hoe je het zegt van belang. Als ik het zo zeg dat R. met nieuw elan bedoelt dat hij weer bewust gaat zitten niet weten tot hij weer min of meer gedwongen z'n standpunt zonder dat hij daarvan zelf nog zo de noodzaak inziet 'aanpast' (het woord alleen al in deze context!) dan blijft er niets over van dat nieuwe elan.

Jozias2
Jozias224 jan. 2022 - 14:24

@Zandb Ik heb het artikel nog eens gelezen maar wie heeft het over "niet weten"?

Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 15:58

Jozias Kom op zeg. We hebben het over 'nieuw elan'. Dan mag je toch op z'n minst verwachten dat een MP z'n hersens wil gebruiken om het land te besturen in het belang van de burgers. Juist als het om besluiten in dit soort delicate standpunten gaat mag je wel laten zien dat de persoonlijke en partijbelangen niet boven de algemene belangen gaan.

Jozias2
Jozias224 jan. 2022 - 18:29

@zandb Dat heeft hij toch gedaan? Als hij zijn standpunt niet had aangepast dan was het fout geweest en nu hij zijn mening wel aanpast is het wederom niet goed. Daarbij wordt alles transparant met de kamer gedeeld en kan die ook aangeven of ze er vertrouwen in hebben.

Zandb
Zandb25 jan. 2022 - 7:56

Jozias Klopt wat u zegt. En daarmee laat hij dus zien, wat dat nieuwe elan is: een doekje voor het bloeden, een 'bemenstrueerde schaamlap'. Bah.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2022 - 12:36

Schaamlap Zandbergen? Ik zeg maar zo; er zijn binnenkort verkiezingen...De campagne is al lang weer begonnen of voortgezet. Je weet het tegenwoordig niet meer. Volgens mij is Rutte een grote campagne.

Gerygrr
Gerygrr24 jan. 2022 - 10:44

Er is niets veranderd! “Pappen en nathouden” mijn vaders wijze woorden! Een gewiekste manier om te doen alsof. Goed luisteren wat men wil. Gouden bergen beloven. De toon veranderen, beetje geld uitdelen, wat men later weer zelf weer dubbel en dwars blijkt te moeten betalen…… Mensen hebben maximaal bezuinigd om goedkoper uit te zijn. Het termijnbedrag met €50 per maand omhoog…. Hoe kan dat?

frankie48
frankie4824 jan. 2022 - 10:38

Ja over zijn oprechtheid bij veel van zijn beloftes of uitspraken zou je ondertussen een boek vol kunnen gaan schrijven!

Joop den Uil2
Joop den Uil224 jan. 2022 - 10:12

als alles volgens regels en afspraken werd gevolgd, heeft dat niets met een nieuw elan te maken. Het kan zelfs zo zijn dat deze overlap van functies het land en energie levering ten goede kwam. Dat geldt eveneens voor de bijbaantjes van Koning & Koninigin, dat je denkt ... moet dat nou ? maar zal heus wel voordeel voor het volk opleveren.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot24 jan. 2022 - 10:54

'Het kan zelfs zo zijn dat deze overlap van functies het land en energie levering ten goede kwam.' Hoe naïef kan je zijn.

johannn2
johannn224 jan. 2022 - 10:55

Joop, Als je met 'het volk' Cora van Nieuwenhuizen cs bedoelt heb je ongetwijfe;d gelijk. Waarom, denk je, dat het lobbyverbod voor bewindspersonen aangescherpt: Twee jaar geen contact meer met haar voormalige departementen? Omdat dat contact zo nuttig is voor het volk? Of misschien omdat de belangen van het bedrijfsleven lang niet altijd gelijkop gaan met die van het volk? . .

Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 11:32

Joop Over welke regels en afspraken heeft u het in vredesnaam. Hebt u het berichtje gelezen?

lmgikke
lmgikke24 jan. 2022 - 9:50

"In november werd uiteindelijk het lobbyverbod voor bewindspersonen aangescherpt." Ja en wel zo danig dat Van Nieuwenhuizen het ministerie niet mag bezoeken. Tenzij ze natuurlijk toestemming heeft gekregen van de Directeur Generaal, want dat is de uitzondering die is toegestaan in dit 'verbod' Wetende dat Rutte dit dus ook wist/weet betekend dit dat Van Nieuwenhuizen gewoon kan lobbyen. Op papier lijkt het verboden, in de praktijk gebeurt het gewoon. Legaal. Dat heet 'nieuw elan'. Van Dale zegt over elan (het; o) - geestdrift Nieuw elan betekend dus niets meer of minder dan dat Rutte doorgaat op de oude voet, maar met nieuwe geestdrift. En nagenoeg iedereen trapte er in. En Rutte maar vrolijk lachen.

spelregeltoerist
spelregeltoerist24 jan. 2022 - 9:42

Dit kan worden bijgeschreven bij de absolute humbug die de slogan “nieuw leiderschap” van Kaag behelsde. Ronald Plasterk heeft in een column in een grote ochtendkrant Kaag inmiddels volledig doorgezaagd over deze slogan maar Rutte kan er ook wat van met zijn “nieuw elan”, maar zou hij dat überhaupt nog actieve herinnering aan hebben…

1 Reactie
Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 11:40

toerist Als ik u goed begrijp is, staat u juist ferm achter de slogan van dat nieuwe leiderschap. Waar u zo te zien op stukloopt, is dat u vindt dat die slogan niet op een of de juiste manier wordt ingevuld. En dat u om een of andere onduidelijke reden kans ziet om het geval Nieuwenhuizen, Kaag aan te rekenen.