Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte: Antillen mogen vertrekken

  •  
20-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rutte300_23.jpg
De eilanden van Caraïbisch Nederland mogen desgewenst ieder moment het koninkrijk verlaten
Premier Rutte bezocht afgelopen week de zelfstandige eilanden binnen het koninkrijk; Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Daar liet hij weten bereid te zijn de samenwerking met de eilanden direct te verbreken, als de eilanden dat willen.
Rutte:
Ze keken me verbaasd aan. Ik zei: als u eruit wil, en een meerderheid van uw bevolking steunt dat, dan is dat mogelijk. Dan belt u even en dan regelen we dat.
Sinds 2010 zijn de eilanden Curaçao en Sint-Maarten onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk. Aruba is dat al langer. Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn ‘speciale gemeenten’. Door de eilanden te laten weten ieder moment uit het koninkrijk te kunnen stappen wil Rutte verdere gesprekken over bijvoorbeeld financiële steun blokkeren. Ook over de staatsinrichting wordt wat Rutte betreft niet meer onderhandeld. “Ik heb binnenskamers gezegd: als we ooit nog praten over de staatsinrichting, dan alleen nog maar als jullie uit het koninkrijk willen”, aldus de premier. “Ik geef nul ruimte voor een ander debat.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

Hanspuntnl
Hanspuntnl20 jul. 2013 - 7:42

Mooie zet van Rutte. Het is voor de plaatselijke corrupte politici vrij normaal om af te geven op Nederland, waar ze echter wel financieel volkomen van afhankelijk zijn.

RonVa
RonVa20 jul. 2013 - 7:42

Prima uitspraak. Weten wij en zij meteen waar we aan toe zijn. Als ik hier op Joop lees dat meer en meer huishoudens het financieel niet redden is het niet meer dan logisch dat we stoppen met geld geven en eerst eens proberen ons eigen huishoudboekje op orde te krijgen.

boswachter2
boswachter220 jul. 2013 - 7:42

In de jaren zestig was de levensstandaard op Curacao hoger dan in Nederland. Door mismanagement is het afgegleden naar een corrupte bende. Door precies hetzelfde mismanagement hebben we hier nu problemen met Marokkanen, kampers, bijstandsfraude etc. Met deze lieden hebben we ook nooit gedurfd duidelijk afspraken te maken en vervolgens hierop te controleren. Logisch dat de boel dan uit de hand loopt.

HomoRidenti
HomoRidenti20 jul. 2013 - 7:42

Les voor de Antillen: pas op met wat je vraagt; je zou het zomaar kunnen krijgen!

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai20 jul. 2013 - 7:42

Duidelijker kan het haast niet, denk dan ook dat het over en uit is. De overzeese clubjes zijn zo verschrikkelijk corrupt daar is weinig tot niets meer aan te doen. Gewoon een bescheiden bruidsschat meegeven en jammer dan.

nico1943
nico194320 jul. 2013 - 7:42

Ja, Rutte hoeft niet te vragen of hij weg mag. Graag snel dan en neem die stazi figuren van opstelten en teeven mee.

vriest
vriest20 jul. 2013 - 7:42

Wanneer zegt hij dat wij uit de EUROPESE UNIE mogen ,mag hij zelf in BRUSSEL blijven .

rbakels
rbakels20 jul. 2013 - 7:42

Wat is due Rutte toch handig! Hij beantwoordt de verkeerde vraag met een volstrekt voor de hand liggend antwoord. er is namelijk een fundamenteel zelfbeschikkingsrecht van bevolking(sgroep)en. En de vraag die hij had moeten beantwoorden is of die eilandjes ook tegen hun zin het koninkrijk uit gezet kunnen worden.

jaapvos
jaapvos20 jul. 2013 - 7:42

Een premier kan dus net zo goed & bovenal goedkoper als een ondemocratisch gekozen staatshoofd die sowieso een slordige 110 miljoen kost qua huishuiden & 8 ton per jaar..... Mogen Republikeinen dan nu wel eens hun mening uiten want in de telegraf wordt mijn mening niet geplaatst omdat het niet past in de sociaal wenselijke rechtse meningen aldaar. Tijdens de troonsopvolging mocht dat allemaal niet omdat het ongepast &respectloos zou zijn maar nu maken we ook niet de vergelijking tussen het rendement van een staatsbezoek & het rendement van een bezoek van onze democratische gekozen premier. We kunnen ook geen vergelijking maken omdat gegevens van het koningshuis natuurlijk staatsgeheim zijn maar als er gegevens naar buiten komt dan wordt altijd alles in het voordeel van het koninghsuis uitgelegd om pas over zo'n 20 a 25 jaar de echte waarheid eindelijk eens mogen weten in onze zogenaamde democratie....

robheus2
robheus220 jul. 2013 - 7:42

Nederlandse bevolking: Rutte mag vertrekken

dino_radja
dino_radja20 jul. 2013 - 7:42

natuurlijk geeft Rutte nul ruimte, het doel van de VVD is een zo zwak mogelijke democratie met zo min mogelijk democratische macht.

1 Reactie
lembeck
lembeck20 jul. 2013 - 7:42

Psies!

Jantje68
Jantje6820 jul. 2013 - 7:42

Eindelijk klare taal. Als hij nog hulp nodig heft die ik de afmeldingen wel verwerken, maar die afmeldingen gaan niet komen. Met dit statement legt hij de verantwoordelijkheid volledig bij hun waar die hoort.

1 Reactie
williamthomas
williamthomas20 jul. 2013 - 7:42

Beste Jan, Wat bedoel je?

Meta Foor
Meta Foor20 jul. 2013 - 7:42

in de wetenschap dat de koning van holland een statiebezoek gaat afleggen aan de eilanden, is de uitspraak van rutte hoogst opmerkelijk; diepere politiek die ik even niet kan duiden.

1 Reactie
BasVV
BasVV20 jul. 2013 - 7:42

Het lijkt mij vrij duidelijk. Rutte wil af van dat altijd maar weer tornen aan de afgesproken voorwaarden. Het is heel simpel. Of je houdt op met daarover te emmeren. Of je stapt op. Dat staat helemaal los van het bezoek van Alex en Maxima.

Bouwman2
Bouwman220 jul. 2013 - 7:42

De boodschap dat de overheid zich terugtrekt en je op haar niet kunt rekenen heeft inmiddels ook de Antillen bereikt. Alsof de VVD alleen regeert. Wat zou de reactie zijn van de PvdA - die de minister voor koninkrijksrelaties levert- op het lompe & populistische gedrag van Rutte?

1 Reactie
BasVV
BasVV20 jul. 2013 - 7:42

De PvdA is hier niet enthousiast over. De SP echter wel. Van de PVV is dat nog niet bekend. Het kon nog wel eens een rare discussie worden. Waarom zou de PvdA zelfstandigheid tegenhouden. Komt een beetje kolonialistisch over.

williamthomas
williamthomas20 jul. 2013 - 7:42

Eindelijk een VVD optreden waar ik mij in kan en wil herkennen. Daadkracht tegen chantage en oplichting wordt hier getoond. Prima Rutte! Ze keken hem verbaasd aan. Dat verbaast mij nog het meest!

1 Reactie
toshiba
toshiba20 jul. 2013 - 7:42

Daadkracht? Wat heeft hij dan precies gedaan? is de wereld ineens veranderd, corruptie beeindigd, de financiele crisis opgelost? Dit is simplistisch gebrul voor de buhne waar jij blijkbaar met open ogen intrapt. Want met de laatste wijzigingen in het bestel, was al afgesproken wat Rutte nu roeptoetert. Dus what is new? Maar toch fijn dat Rutte zich vooral om dat soort dingen druk maakt, terwijl hier in NL de CEO's van topondernemingen hebben een compleet gebrek aan visie, daadkracht en inzicht verwijten. Wat leidt tot onnodige verdieping van de crisis. Gelukkig is een VVD hand blijkbaar snel gevuld

jaapvos
jaapvos20 jul. 2013 - 7:42

Wat een enorme bralaap zeg, ik hoop dat ze besluiten om zelfstandig te worden & dat er daarna een enorme hoeveelheid goud en/of olie wordt gevonden. Kan markje weer gaan hielenlikken, maar dat kan een vvd' er als de beste........

1 Reactie
boswachter2
boswachter220 jul. 2013 - 7:42

Wat een enorme bralaap zeg, ik hoop dat ze besluiten om zelfstandig te worden & dat er daarna een enorme hoeveelheid goud en/of olie wordt gevonden. Dit slaat echt nergens op. Je gaat niet op de uitspraak van Rutte in maar je valt puur de persoon aan dmv een sprookje

ratio2
ratio220 jul. 2013 - 7:42

Volgens mij is het vrij helder dat Nederland niet de antillen uit het Koninkrijk kunnen zetten. Wat ik me wel eens afvraag is of iets ons tegenhoudt om zelf uit het Koninkrijk te stappen. Immers, als de Antillen er zelf wel uit mogen stappen (lijkt me ook evident), mogen wij dat toch ook?

1 Reactie
jan1973
jan197320 jul. 2013 - 7:42

ik schaam me ook om nederlander te zijn want ik leef niet in een land maar in de BV NEDERLAND. in een bv wordt ook iedereen die niet genoeg verdient eruit gezet. datzelfde gebeurd nu op de antillen. ik zou graag uit deze bv willen stappen. maar kies ik dan voor duitsland of belgie ?!