Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mooi en triest tegelijk: Rutger Hauer in tragische minifilm over de laatste walvis

  •  
20-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
hauer
‘Mensen zijn de slechtste diersoort’, zegt Rutger Hauer naar aanleiding van deze indrukwekkende korte film die hij maakte over de laatste walvis.
‘Requiem 2019’ is een bloedmooie, maar heel tragische film van vier minuten die een diepe indruk achterlaat. Een prachtige mengelmoes van animatie, mooie muziek, oude televisiebeelden en een van de beste acteurs die we kennen: Rutger Hauer.
Hauer speelt een walvisjager die letterlijk oog in oog komt te staan met de laatste walvis op aarde. Het wordt geen mooie ontmoeting, maar tegelijk is de film wonderschoon om naar te kijken.
Hauer heeft een boodschap met zijn korte verhaal, schrijft de website Osocio :
"Ik heb ooit recht in de ogen van een walvis kunnen kijken en vind dat het iets is wat iedereen zou moeten overkomen. We moeten deze kostbare dieren niet vernietigen, dat zou rampzalig zijn. En zo kwam ik op het idee om deze korte film te maken. Ik wilde iets maken dat ervoor zorg dat mensen niet meer op deze dieren prachtige dieren jagen. Ik kan niet mee op campagne met de Sea Shepherd. Maar ik kan wel doen waar ik het beste in ben en dat is films maken."
De walvis is nog niet uitgestorven, maar de dag van de laatste walvis zoals in de film van Hauer, komt wel steeds dichterbij. De walvisvangst gaat op verschillende plekken in de wereld gewoon door. Volgens de organisatie Walewatch werden er de afgelopen eeuw twee miljoen walvissen gedood. En tot op de dag van vandaag worden deze bijzondere dieren opgejaagd door walvisjagers.

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.