Joop

Rutger Bregman over Vindicat: vervang 'moslims' door 'studenten'

  •  
03-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
“Vervang ‘moslims’ door ‘studenten’, ‘haatpaleis’ door ‘sociëteit’ en ‘moskee’ door ‘universiteit’ en hee – we hebben het ineens over een mooi stukje Nederlandse cultuur. Om precies te zijn: de Groningse studentenvereniging Vindicat.” Dit schreef Rutger Bregman voor de Correspondent. In de uitzending licht hij toe wat hem stoort aan de hypocrisie van en het meten met twee maten in Nederland. “Zelf ben ik de laatste jaren wakker geworden”, zegt hij zelf in De Nieuwe Maan. Vanaf 19:00 min.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (73)

Woeki Hypo
Woeki Hypo6 okt. 2016 - 0:01

Rutger Bregman over Vindicat: vervang ‘moslims’ door ‘studenten’ Uitstekend punt van Rutger Bregman. Dit heet in de wiskunde substitutie. Zo kun je overeenkomsten en verschillen ontdekken tussen zaken, die in eerste instantie misschien totaal verschillend lijken. Bijvoorbeeld: verwante of analoge structuren. En toegepast: Ongelijke behandeling van mensen. Dus bijvoorbeeld klassen moraal en klassen justitie. Jij geen kennis. Natuurlijk willen rechtse denkers niet, dat anderen tot zulke abstracte inzichten komen, want rechtse denkers, de denkers van o.a. ongelijkheid, hebben wat te verbergen. Ik wel kennis. Wel willen ze zelf over dergelijke inzichten beschikken. En zij beschikken ook over dergelijke inzichten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de wiskunde (een taal en de wetenschap van de rationaliteit of het rationalisme) 1) in de rechtse economie. Een oude bekende. Dus, aangepast aan de (neo)moderne tijd, ook via substitutie: De ondernemer zegt tegen de wetenschapper: “Als jij ze dom houdt, dan houd ik ze arm. Actueel. Dus pas op voor politici die de toegang tot de universiteit moeilijker maken, bijvoorbeeld met leningen of hogere kosten of selectie of strengere eisen. Substitutie. Ook interessant: Substitueer “marginalisering” voor “ontgroening” en je gaat van de (sociaal)psychologie of sociologie naar de economie en de wiskunde. Dus inclusief de zeer abstracte zaken 2). Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: 1) Zoals elke rijke taal, is de wiskunde in principe of theorie wel pluriform en een allemansvriend. Een vak met alternatieven. 2) Dit is bijdrage 1. Zie ook mijn bijdrage (2 van 3) onder: http://www.joop.nl/opinies/studentencorpora-kijk-eens-spiegel

Ben Joop
Ben Joop4 okt. 2016 - 8:53

Veel mensen zien het punt niet en daarom spel ik het maar even uit: Als dit om moslims zou gaan zou nederland bijna ontploffen, wilders zou zich scheel twitteren en de onozele zielen die in die walgelijke smeerlap geloven zou het schuim op de mond staan over de walgelijke toestanden binnen die achterlijke religie. Nu het over elitaire blanke schoften gaat, zwijgen diezelfde lieden en lopen het zelfs te bagataliseren.

3 Reacties
Robert Follon
Robert Follon4 okt. 2016 - 9:15

"Veel mensen zien het punt niet" Dat is wel een beetje pretentieus gesteld denk je niet? "Als dit om moslims zou gaan zou nederland bijna ontploffen" Maar het gaat dus niet om moslims (en ik denk dat je met 'moslims' eerder een etnische dan een religieuze groep wil aanduiden). Hoe zwaar Nederland dan zou ontploffen is wel een beetje speculatief. Corpora zijn nu dagelijks in het nieuws en dat allesbehalve positief. Sinds hetgeen er bij Vindicat gebeurd is, is er ook geen 'anti moslim nieuws' dat de boventoon voert om de 'studenten' uit de wind te houden. Dat Wilders hiervan geen punt maakt en van alles rondom moslims wel zal je toch niet verbazen hoop ik. Maar dat 'Nederland' met twee maten meet gaat te ver. "de onozele zielen die in die walgelijke smeerlap geloven zou het schuim op de mond staan" Ik zou dit niet te hard roepen; de SP en Wilders concurreren om dezelfde groep kiezers. Wanneer ze in maart het vakje achter Roemer roodkleuren, zijn het dan ineens verlichte slimmerikken? "Nu het over elitaire blanke schoften gaat" Die stemmen over het algemeen geen PVV.

Joost2
Joost24 okt. 2016 - 10:04

DAT en "je eigen interpretatie" volgen en daarop Bregman bekritiseren terwijl Bregman het anders bedoelt heeft.

Joost2
Joost24 okt. 2016 - 11:19

@Detleph "Er zijn hier op Joop toch al zo’n tien artikelen aan het onderwerp gewijd.....etc" Ja en dat is opmerkelijk evenals de (geveinsde) verbazing van Bussemaker dat er niet eerder aandacht aan is besteed, het is namelijk al decennia lang een probleem, veel ouderen in mijn omgeving reageerde dan ook helemaal niet geschokt of verbaasd. We weten het en doen er te weinig tegen. Let wel: er zijn meer doden gevallen bij studentenverenigingen dan bij supportersgeweld.

[verwijderd]
[verwijderd]4 okt. 2016 - 8:32

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Joost2
Joost24 okt. 2016 - 9:16

Intern of extern is geen valide punt...... alsof dat uit zou maken bij geweldpleging, (seksuele) intimidatie. Het is trouwens een misverstand dat het bij verenigingen intern blijft, vaak is er ook sprake van misdragingen die extern gericht zijn waarbij het weleens flink uit de hand loopt, want anders dan feuten accepteren veel mensen die misdragingen niet en geweld lokt (extreem) geweld uit. Daarnaast hebben steden hebben ook vaak te maken met vandalisme gepleegd door studenten in het uitgaansleven. Uw punt is dus nogal naïef in het "intern/extern" verhaal en let wel, wat we van die hoodvloggers hebben gezien was voornamelijk tegen de politie gericht die ertegen MAG optreden. Een andere vergelijking kun je dus ook maken wat betreft het meten met 2 maten: Bij hooliganisme en straatschoffies worden al die eerder vermelde zaken niet geaccepteerd, bij studentenverenigingen kun je spreken over gedogen.

ton14024
ton140244 okt. 2016 - 18:33

´´Bij studenten is het voornamelijk intern gericht en vallen de slachtoffers onder de eigen gelederen dat is bij Moslims nog wel eens anders.´´ ? Waarom schrijf je ook niet ´´nogal eens´´ i.p.v. ´´nog wel eens´´, maakt het nog spannender.

Juppé🎗
Juppé🎗4 okt. 2016 - 7:48

Ik kijk hier op een heel andere manier tegen aan. Ik vind de vrijheid van godsdienst en' die van vereniging in eerste instantie die van het invidu en niet die van het collectief. Er zijn persoonlijke vrijheden en rechten die zijn. Daar kan het collectief niets over zeggenof dit nu individuen van binnen of buiten betreft. Geen eigen rechtspraak of oplossingen in die gevallen dus of het nu vrijwillige sharia of mediatie heet. Deze ondemocratische tussenlaag tussen het individu en de democratie wordt weer te groot en dit moet hertsteld worden. Neem gelijk de netwerkcultus mee. De verbazing van dhr van Rey dat niet mocht wat hij deed is in deze veelzeggend.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗4 okt. 2016 - 7:55

Sorry er viel iets weg.....Er zijn persoonlijke vrijheden en rechten die ONVERVREEMDBAAR zijn.

Jhonathan
Jhonathan3 okt. 2016 - 18:54

Als er geen maatregelen waren genomen, had Rutger Bregman wellicht een punt. Maar nu dus absoluut niet.

Juppé🎗
Juppé🎗3 okt. 2016 - 18:26

Als je je beperking zoekt in woordjes verwisselen wees dan een beetje consequent en verwissel Rutger Bregman met Geert Wilders. Het zijn totaal verschillende problemen. De enige gemeenschappelijke factor is dat het verwende kutkwijltjes zijn die menen iets te zijn zonder enige bijdrage aan de maatschappij te hebben gegeven.

Robert Follon
Robert Follon3 okt. 2016 - 17:30

Deze vergelijking dient niets of niemand. Er is geen vergelijking te maken tussen treitervloggers en excessen bij de kennismakingstijd. En dan is er nog het 'doel': wie is er nu geholpen? Wat is er nu veranderd of zal er n.a.v. deze parallel verbeteren? Rutger heeft zich hiermee voor 'de eigen achterban' als deugdzaam onderschreven, maar dat er allerlei motieven spelen of groep A wordt ontzien ten koste van groep B wordt door hem niet bewezen. Het houdt enkel verband met de eigen verontwaardiging; wanneer je anti-corps bent ben je van mening dat ze er te makkelijk van afkomen, ben je contra-treitervlogger dan is je gevoel waarschijnlijk dat hen de hand boven het hoofd gehouden wordt. Maar aangetoond of verbeterd is er uiteindelijk niets.

crumb2
crumb23 okt. 2016 - 17:02

“Good point” van Bregman. Behalve dan dat er anderhalve “uni” student in NL zijn, en anderhalf miljoen moslims. En behalve dat de corps creeps elkaar weliswaar (vrijwillig) kots laten vreten, en de andere kant van de vergelijking de wereld (onvrijwillig) in bloed drenkt, kan ik mij geheel vinden in zijn openbaring, zijn verheffende filosofische eh….zelf uitvinding. Er is duidelijk nog hoop voor Nederland.(en de wereld)

1 Reactie
Ben Joop
Ben Joop4 okt. 2016 - 9:07

Zodra de eerste nederlandse moslim de wereld in bloed doordrenkt heb je gelijk nu is het een ongeloofelijk goebeliaanse stropop. De samenleving in dit land heeft meer last van deze smerige ballen en PVVers dan van de gemiddelde moslim.

Martijn6
Martijn63 okt. 2016 - 16:30

Een ontgroening kan nuttig zijn voor verwende rijkeluiskindjes. Die zijn vaak nog nooit weerstand tegengekomen. Bij andere studenten is dat anders. Die moeten bijbaantjes nemen en de eindjes aan elkaar knopen om rond te komen. Laat die kindjes dus maar lekker naar die corporale sekte gaan en elkaar afzeiken. Alleen verdomde jammer dat die sekte ons land regeert in een old-boys-network.

2 Reacties
Ben Joop
Ben Joop3 okt. 2016 - 23:37

Het een is gevolg van het ander: http://www.managersonline.nl/nieuws/5397/twintig-procent-topmanagers-heeft-psychopathische-trekjes.html

Robert Follon
Robert Follon4 okt. 2016 - 5:29

Waarom ben je dan geen manager...?

Mark Gh
Mark Gh3 okt. 2016 - 15:33

Dan was de situatie ineens inderdaad heel anders geweest. Dan zou iedereen die er schande van sprak voor racistische PVVer worden uitgemaakt. Dan zou iedereen het moeten accepteren want het zou onder de godsdienstvrijheid vallen. Dan had het ineens wél gemogen. Besnijdenis zou je ook als een soort ontgroeningsritueel kunnen zijn - maar dan volkomen onvrijwillig.

4 Reacties
Joost2
Joost23 okt. 2016 - 18:30

U gelooft kennelijk nog steeds in het sprookje dat alleen de PVV tegen multiculturalisme en islam zijn, terwijl daar al veel leden van andere partijen uitspraken hebben gedaan waar zelfs Wilders roze oortjes van krijgt. Het ageren tegen racismebeschuldigingen voordat dit verwijt al überhaupt geuit is en sommige opvattingen van de PVV de laatste jaren mainstream zijn geworden misstaat u dan ook met uw opmerking.

Joost2
Joost23 okt. 2016 - 18:32

U gelooft kennelijk nog steeds in het sprookje dat alleen de PVV tegen multiculturalisme en islam zijn, terwijl daar al veel leden van andere partijen uitspraken hebben gedaan waar zelfs Wilders roze oortjes van krijgt. Het ageren tegen racismebeschuldigingen voordat dit verwijt al überhaupt geuit is en sommige opvattingen van de PVV de laatste jaren mainstream zijn geworden misstaat u dan ook met uw opmerking en gaat volkomen voorbij aan de strekking van bovenstaand verhaal van Bregman.

Mark Gh
Mark Gh4 okt. 2016 - 5:42

Ik schets enkel wat er gebeurd zou zijn, Joost.

Joost2
Joost24 okt. 2016 - 9:02

Dat is niet de realiteit van de afgelopen jaren. Het is eerder omgekeerd, Nederlanders van allochtone afkomst hebben meer last van het meten met dubbele maten dan Nederlanders van autochtone afkomst.

Okke2
Okke23 okt. 2016 - 15:21

klopt ja, vervang ontgroeningsfratsen door onthoofdingsvideo, coma zuipen door zelfmoordterrorist, en roze polos door zwarte jurken en we hebben het over weer iets anders.

6 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose3 okt. 2016 - 16:11

Zijn er mensen in een moskee hier in Nederland dan onthoofd? Een betere vergelijking zou zijn om de studenten van Vindicat te vergelijken met de hangjongeren van Zaandam. Dan wordt pijnlijk duidelijk dat er een verschil is tussen beide groepen in hoe ze behandeld worden.

Joop Zuremelk
Joop Zuremelk3 okt. 2016 - 16:29

Dat komt omdat er ook een verschil ís tussen beide groepen. Vindicat intimideert bijvoorbeeld geen gemeenteraadsleden en slaat ook geen willekeurige voorbijgangers van hun fiets.

koffieleut2
koffieleut23 okt. 2016 - 18:33

mon kapitan, als het goed is gaan deze studenten uiteindelijk wat van hun leven maken. Als het goed is de hangjongeren ook. Maar dan moet wel eerlijk zijn dat ik mijn twijfels heb over die laatste groep. Dat zal wel weer met vooroordelen profileren zijn.

Ben Joop
Ben Joop3 okt. 2016 - 19:00

In welke wereld leef jij?

Muxje3
Muxje33 okt. 2016 - 19:38

@kapitanlaipose: als de hangjongeren zich zouden gedragen zoals leden van Vindicat, dan zou waarschijnlijk niemand het over ze hebben.

Joost2
Joost24 okt. 2016 - 9:17

U maakt dezelfde denkfout als Bram Emanuel.

[verwijderd]
[verwijderd]3 okt. 2016 - 14:35

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Events, dear boy, events
Events, dear boy, events3 okt. 2016 - 20:39

Exact. Werkelijk iedereen in Nederland, van links tot rechts, keurt dit soort misstanden te uit en te na af. Die Bregman zet een stroman van het formaat Verschrikkelijke Sneeuwman op, en gaat hem dan als koene ridder (Don Quichot) te lijf. Pathetic.

ton14024
ton140244 okt. 2016 - 18:19

Aspirant cultureel erfgoed lijstje?

Patrick Faas
Patrick Faas3 okt. 2016 - 14:21

Dank voor het wijzen op deze uitzending, maar interessanter nog dan wat de sympathieke Rutger Bregman vertelde vond ik wat Laila al-Zwaini te melden had over de soennitische conferentie in Grozny, waar besloten is dat wahabieten niet (langer) als soennieten erkend worden. Waarom kreeg dat zo weinig aandacht in onze media? Dat is toch zeer belangrijk en veelzeggend nieuws?

1 Reactie
Joost2
Joost23 okt. 2016 - 18:23

Debat in islamitische wereld wordt structureel genegeerd of niet opgepakt door andere media, is schijnbaar schadelijk voor de perceptie dat moslims 1 homogene groep vormen. Het statement van de koning van Marokko richting IS is ook nauwelijks aandacht aan besteed.

Appi Mohamud
Appi Mohamud3 okt. 2016 - 14:00

"En hoe komt dat selectief verontwaardiging?" "Nou daar hebben we een woord voor: racisme" Daar lijkt me alles mee gezegd.

Bram Emanuel
Bram Emanuel3 okt. 2016 - 13:39

"Rutger Bregman over Vindicat: vervang ‘moslims’ door ‘studenten’" Wat een kulargument, maak me maar wakker als studenten de Donald Duck redactie overhoop schieten.

7 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud3 okt. 2016 - 13:58

Het geld niet voor jouw dat leden die groot zijn geworden in deze club voor een iligal oorlog hebben gestemd? Dat noem ik erger dan de Donald duck redactie overhoop schieten.

Daniel Dennett
Daniel Dennett3 okt. 2016 - 14:06

Dit ging over de "moslim" vloggers, niet over IS. Jouw argument is dus ook kul. Of bedoel je dat moslims die stenen gooien naar de politie erger zijn dan blanke Nederlanders die hetzelfde doen? Desalniettemin blijft het stuk van Bregman slecht aangezien er helemaal niets mis is met de corpora.

Poezenmens
Poezenmens3 okt. 2016 - 14:29

Iets vanuit een andere invalshoek bekijken die je niet zo goed uitkomt, daar hebben heel veel mensen behoorlijk veel moeite mee.

Ben Joop
Ben Joop3 okt. 2016 - 14:47

wat een kul argument, 99.9% van de moslims in de wereld moet daar niets van hebben. U wilt de dubbele moraal gewoon niet zien omdat u die heel erg verinnelijkt hebt. Als dit moslims waren geweest ipv dit corpsballen schorem had u moord en brand geschreeuwd. Hypocriet noemen we dat.

zegikniet2
zegikniet23 okt. 2016 - 14:48

*golfclap* U had het niet beter kunnen zeggen.

Joost2
Joost23 okt. 2016 - 18:20

Wat een kulargument om alle moslims gelijk te stellen met terroristen. Wat Bregman tracht duidelijk te maken is het meten met dubbele maten.

NooT2
NooT23 okt. 2016 - 19:43

@ Ben Joop: "wat een kul argument, 99.9% van de moslims in de wereld moet daar niets van hebben." Ik was niet van plan hier te reageren, maar u raakt hier een gevoelig punt bij mij. Het is heel gek, maar anders dan u heb ik toch écht moslims niet massaal achter de cartoonisten zien gaan staan. Velen deden vooral alsof het hen niet aanging, vele anderen vonden zelfs dat de cartoonisten 'er wel een beetje om gevraagd hadden'. Ik hoop met u dat u gelijk hebt, maar ik wil het wel eens van moslims zelf horen, en dan bedoel ik niet van een enkeling, maar van vertegenwoordigende lichamen.

[verwijderd]
[verwijderd]3 okt. 2016 - 13:37

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Ben Joop
Ben Joop3 okt. 2016 - 15:10

Nee dat is heel wat anders: Moslims zijn onschuldig en deze lieden zijn lid van een criminele organisatie.

Sob Okan
Sob Okan3 okt. 2016 - 16:25

@Ben Joop 3 oktober 2016 at 17:10 Dus iedereen die bij een studenten club zit is dus per definitie fout en lid van een criminele organisatie.. Dus die mag je wel op een hoop gooien? Los daarvan vindt ik het persoonlijk net zo zielig als je bij een religieus clubje wilt horen als bij een studenten clubje maar goed, daar heeft iedereen nu eenmaal recht op.

ton14024
ton140244 okt. 2016 - 18:12

Sob Okan, de religieuze keuze wordt door anderen gemaakt.

Joop Zuremelk
Joop Zuremelk3 okt. 2016 - 13:30

"Vervang ‘moslims’ door ‘studenten’, ‘haatpaleis’ door ‘sociëteit’ en ‘moskee’ door ‘universiteit’..." Nee. Totaal verschillende zaken.

4 Reacties
Ben Joop
Ben Joop3 okt. 2016 - 14:48

moeilijk he? Oefenen in denken? . Of is het puur kwaadaardige onwil?

Joop Zuremelk
Joop Zuremelk3 okt. 2016 - 16:12

Het is onwil. Ik ga niet mee in de linkse reflex om zaken die niet in het wereldbeeld passen weg te relativeren.

mulligan
mulligan3 okt. 2016 - 19:44

Onvermogen.

Ben Joop
Ben Joop4 okt. 2016 - 9:23

erm, heeft u het artikel wel gelzen? Dit gaat juist over het meten met dubbele maten door rechts.

willemb2
willemb23 okt. 2016 - 13:28

In de eerste plaats willen allerlei hoogwaardigheidsbekleders naar aanleiding van de recente gebeurtenissen in Groningen de ontgroening afschaffen. Stel je voor dat dit ook op dat niveau zou worden voorgesteld met betrekking tot de islam en moslims. Ten tweede zou het goed zijn te bedenken dat het hier slechts gaat om een paar studenten van deze vereniging. Ze zijn niet representatief voor het geheel, een door moslims vaak ten tonele gevoerd argument als het gaat om kritiek op hun geloof en de slachtpartijen die in naam daarvan plaatsvinden. Een derde argument waarmee kan worden aangetoond dat de Correspondent-journalist de plank volledig misslaat is het idee dat Nederland te klein zou zijn als in de krant zou staan dat moslims elkaar in een moskee het ziekenhuis inslaan of seksistische teksten over moslima's onderling zouden uitwisselen. Waar mensen zich wel over opwinden zijn bijvoorbeeld die vele terroristische aanslagen op onschuldige burgers. Zodra studenten daartoe overgaan heeft deze journalist pas het morele recht een zinvolle vergelijking te maken met moslims. Dat hij nu het woord hypocriet in de mond neemt zonder zichzelf daarmee te karakteriseren toont aan dat hij er niets van begrijpt.

4 Reacties
Ben Joop
Ben Joop3 okt. 2016 - 15:12

u bent naif of u liegt: natuurlijk zou Nederland te klein zijn als zoiets in een moskee zou plaats vinden. dat ontkennen is als ontkennen dat de aarde rond is.

Appi Mohamud
Appi Mohamud3 okt. 2016 - 16:13

Willem. voor bewering 1 hoef ik slechts PVV te roepen. 2de argument. Dat word er al eeuwen geroepen over moslims. Maar omdat het nu over studenten gaat zou het ineens niet representatief zijn voor alle studenten terwijl een handvol terroristen waarvan de meeste terecht hun huis en haard verdedigen wel representatieve zijn voor het gehele islam. Proef op de som: in Nederland zijn er ongeveer 200.000 studenten. (Ware cijfers onbekend voor mij op dit moment) 200 van die studenten zijn lid van deze faculteit. Dat is 0.2 procent van de totaal. Dat terwijl je 1.8 miljard moslims hebt, daarvan laten we ruim nemen zijn 3 miljoen geweldadig extremistisch. Dat is nog steeds 0.003 van de totaal ofwel nog steeds minder representatief dan de faculteit. 3de u spreekt over veele aanslagen. Welke veele aanslagen waren er in Nederland op onschuldige burgers dan? Ik kan me twee aanslagen in Nederland herinneren waarvan eentje zeker niet onschuldig en de andre van hofstadgroep die vereidelt was. Daar tegen zijn er veel meer aanslagen geweest op moskeeën die niet eens als aanslag werden betiteld laat staan terroristiche. Mijn conclusie is dan ook dat jij weinig hebt begrepen van zijn betoog maar dat hij het bij de juiste conclusie uitkwam.

willemb2
willemb24 okt. 2016 - 9:55

Redeneren op het niveau van Appi: de PVV bestaat uit hoogwaardigheidsbekleders.

Appi Mohamud
Appi Mohamud4 okt. 2016 - 10:58

Willem. Is dat je antwoord na dat ik je stelling overhoop heb gehaald? De pvv mag geen intelligente leden hebben op wilders na, maar ze bewegen zich degelijke wel in die kringen. Sommige menisters hebben namelijk in een van die clubs gezeten tijdens hun studies.

truusbeek2
truusbeek23 okt. 2016 - 13:27

Trouwens heeft Brbregman nu het 'Licht' gezien ?

truusbeek2
truusbeek23 okt. 2016 - 13:24

Elke student die meedoet in het ontgroeningsritueel van VINDICAT vind ik op zijn zachts gezegd nogal dom. Deze ontgroening is geen voorwaarden om je studie te kunnen volgen je kunt heel goed zonder! dus ritueel stomzinnig en de gene die zich er aan onderwerpt dom dus Bregman heeft een keer gelijk.

geen-mening
geen-mening3 okt. 2016 - 13:06

Dezelfde hypocrisie geldt andersom, er moet wel rekening gehouden worden met gebedsruimtes op scholen, halal vlees etc. etc., de gebruiken en tradities van nieuwe Nederlanders, maar andersom moeten wij ons steeds aanpassen aan hen bijv. met Zwarte Piet e.d. over hypocriet gesproken. Zo lang de algemeen geldende redenering bij politiek correct Nederland blijft dat aanpassen en ruimte maken alleen geldt voor de autochtone Nederlander in plaats van dat zowel de autochtone als de allochtone bevolking moet geven en nemen zal dit nooit veranderen. Als zij ruimte voor hun gebruiken eisen moeten ze andersom onze gebruiken niet gaan torpederen want zo krijg je onbegrip en woede en dat is dus waar we nu de "vruchten" van plukken, mede mogelijk gemaakt door links en christelijk Nederland.

9 Reacties
Ben Joop
Ben Joop3 okt. 2016 - 13:21

ach, huiliie huilie? zielig hoor, wen er maar aan kerel. Nederland is niet meer blank :)

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 okt. 2016 - 13:37

'moeten wij ons steeds aanpassen aan hen bijv. met Zwarte Piet ' Steeds? Geef even een lijstje met voorbeelden waarbij jij je persoonlijk aan 'hen' hebt aangepast..en heeft zwarte piet bij jou komende december een andere kleur?

geen-mening
geen-mening3 okt. 2016 - 13:37

@ Ben waar zeg ik dat dan? Ik zeg dat beide zich net zoveel moeten aanpassen, geven en nemen, rechten en plichten. En aangezien ik dus zeg voor BEIDE trek ik niet de ene of de andere voor. Moeilijk hè, begrijpen wat je leest? De stuitende domheid van mensen is echt ongelofelijk.

geen-mening
geen-mening3 okt. 2016 - 14:12

@ Joe, negerzoenen mogen geen negerzoen meer heten, jodenkoeken geen joden koeken, we moeten maar accepteren dat heel de turkse gemeenschap hier zonder enige vergunning of iets (die wij wel moeten aanvragen) midden in de vrijdag nacht gaan demonstreren, als zij crimineel zijn komt het omdat wij ze geen kansen bieden of dat ze geen stage krijgen, of ze zijn zielig of ze willen een buurthuis, nooit hoor ik iemand gewoon zonder enige mitsen of maren zeggen dat je je gewoon normaal moet gedragen, zielig zijn is geen uitzonderingsrecht in het stafrecht volgens mij?! Als ik ergens solliciteer moeten eerst, allochtonen, dan vrouwen, dan gehandicapte een plaatsje krijgen dan pas ben ik aan de beurt. Nogmaals ik kan hier nog uren doorgaan maar het is gewoon totaal doorgeschoten en ik kan me goed voorstellen dat een hoop mensen, zeker die zelf ook minderbedeeld zijn, hier behoorlijk pissig over kunnen worden.

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 okt. 2016 - 16:06

'Nogmaals ik kan hier nog uren doorgaan maar het is gewoon totaal doorgeschoten' Laat maar. Het feit dat je begint met negerzoenen en jodenkoeken zegt al genoeg. De vraag is alleen wie er doorschiet: degene die waarde hecht aan de naam negerzoen of degene die vindt dat die naam niet meer thuis hoort in deze tijd..

Ben Joop
Ben Joop3 okt. 2016 - 16:09

Wanneer heb jij voor het laatst gedwongen halal vlees gegeten? Aanvullend hoort Vindicat niet bij mijn "wij". je gehuilebalk slaat als een tang op een varken.

Sob Okan
Sob Okan3 okt. 2016 - 16:21

@Ben Joop 3 oktober 2016 at 15:21 En ook niet erg links meer.. Wen jij daar ook even aan? In dit verdorven land waar "een enorme leugenaar en door en door racistische kiezersbedrieger als Geert W zo groot is."

mulligan
mulligan3 okt. 2016 - 19:51

Overigens: "jodenkoeken mogen geen jodenkoeken meer heten" Nee hoor, jodenkoeken heten nog gewoon overal jodenkoeken en zijn nog overal onder die naam te koop. Soms zijn overdrijvingen nergens voor nodig.

geen-mening
geen-mening4 okt. 2016 - 8:29

Ik geef aan waarom mensen boos worden, jij vraagt voorbeelden en ik geef ze en dan ligt het aan mij. Ten eerste wat is er niet waar aan wat ik zeg? Ten tweede waar staat dat het mij kan schelen/ mijn grieven zijn? Ik geef aan hoe mensen denken. Het probleem is precies dit, omdat jullie het niet zo ervaren zijn deze problemen er niet of zijn ze dom maar jullie bepalen niet wat mensen wel of niet mogen vinden en jullie leven niet het leven van iemand anders dus als er mensen zijn (en er zijn er genoeg anders had een Wilders niet zoveel aanhang) moet je ze serieus nemen en niet gelijk wegzetten zoals jullie hypocriet wel altijd doen. En nog een wedervraag hoe triviaal deze dingen ook mogen lijken wat hebben de "allochtonen" andersom moeten inleveren? Niks dus die moeten alle vrijheid krijgen in hun eigen dingen want multicultureel en anders discriminatie. Heel veel kleine dingen bij elkaar opgeteld maken een grote en men heeft het gevoel nu alleen maar te geven en te geven maar er komt helemaal niks voor terug, ja probleem jeugd die een buurthuis wil. In plaats van zo hooghartig te doen en dezelfde houding aan te nemen die jullie Wilders verwijten als het om moslims gaat zouden jullie je eens moeten verplaatsten in deze mensen en hun grieven serieus nemen net als jullie doen bij minderheden.

Wesseling2
Wesseling23 okt. 2016 - 12:58

Of vervang studenten door boeren. Maar ja, de hand in eigen boezem steken is moeilijk

Ben Joop
Ben Joop3 okt. 2016 - 12:48

Die dubbele moraal is zo duidelijk zichtbaar dat het gewoon pijnlijk om te zien is. Je kunt mensen die hier last van hebben zonder gene gewoon walgelijk noemen want dat zijn ze. Maar ja wat wil je in een land waar een enorme leugenaar en door en door racistische kiezersbedrieger als Geert W zo groot is.

1 Reactie
Frank Lenssen2
Frank Lenssen23 okt. 2016 - 13:59

Exactamundo. De mensen die de gekkenvereniging Vindicat (vrouwonvriendelijk, alcoholisch, en verantwoordelijk voor diverse mishandelingen, zware kwetsuren, en soms een dode ook nog) prachtig vinden, en een vreedzame bijeenkomst in een moskee verschrikkelijk, die sporen niet. 'Dubbele moraal' is nog veel te lief uitgedrukt. Je zou beter kunnen zeggen: lijdend aan wanen, want hun wereldbeeld is niet in overeenstemming met de realiteit.