Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rust in Tripoli brengt gruwelijkheden aan het licht

  •  
29-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-eagle_Tripoli_300.jpg
VIDEO: Ook rebellen voerden wraakacties uit, vooral op zwarte Afrikanen ... Overgangsraad wil 'Lockerbie-dader' niet uitleveren
De rust is wedergekeerd in Tripoli. De rebellen zijn er dit weekend in geslaagd de troepen van Khadaffi uit de hoofdstad te verwijderen. Daardoor is het nu veilig voor journalisten om de straat op te gaan en komen de gruwelijkheden tevoorschijn die geweerschoten en explosies deden vermoeden. Human Rights Watch zegt dat troepen van Khadaffi tientallen willekeurige executies van burgers hebben uitgevoerd.
De BBC filmde bij een militaire basis van Khadaffi net buiten Tripoli. De verslaggever trof daar in een loods vijftig verkoolde lijken aan. Ze zijn waarschijnlijk door toedoen van troepen van Khadaffi om het leven gekomen. Een overlevende vertelt dat de gevangenen verteld waren bij zonsopgang water te krijgen. In de ochtend kwamen er echter geen flesjes water maar kogels en granaten. Bij een verlaten ziekenhuis in de wijk Aboe Salim zijn honderden dode lichamen gevonden van mannen, vrouwen en kinderen. Het personeel was op de vlucht geslagen.
Ook wordt duidelijk dat de rebellen zich te buiten zijn gegaan aan wraakacties. Daarbij zouden ze het vooral gemunt hebben om zwarte Afrikanen. Die zijn verdacht omdat Khadaffi veel Afrikanen inhuurde om zijn leger te versterken. In Libië waren honderdduizenden zwarte gastarbeiders die na de opstand niet zijn vertrokken.
Uit Tripoli zijn zondag duizenden migranten vertrokken. Tegelijkertijd keren honderden Libiërs weer terug. Alleen de stad Sirte en de zuidelijke woestijnstad Sebha zijn nog in handen van Khadaffi. De noodhulp komt mondjesmaat op gang. Vrachtwagens vol hulpgoederen druppelen binnen. Er is een groot tekort aan brandstof, water en voedsel.
De Nationale Overgangsraad zegt Khadaffi nog steeds als een bedreiging voor land en wereld te zien. Leider Mustafa Abdel Jalil roept de NAVO op de rebellen te blijven steunen. Tegelijkertijd is de Nationale Overgangsraad in opspraak gekomen omdat ze de ‘Lockerbie-dader’ Al-Megrahi niet wil uitleveren. De Overgangsraad zegt geen Libische burgers uit te leveren. “Dat is iets wat Khadaffi deed.”
Al-Megrahi werd in 2001 gevangen genomen vanwege zijn aanslag op een Amerikaans vliegtuig waarbij 270 mensen omkwamen. In 2009 werd hij uit zijn Schotse gevangenis vrijgelaten omdat hij prostaatkanker heeft en daaraan zou komen te overlijden. Vanuit Groot-Brittannië is de afgelopen tijd weer om zijn uitlevering gevraagd. Volgens de laatste BBC-berichten zou Al-Megrahi nu in coma liggen.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

Madao
Madao29 aug. 2011 - 9:16

Er is geen rust in Tripoli, dit is weer een schijn bericht. Ze zijn gewoon nog aan het vechten daar. De rebellen hebben Tripoli nog niet kunnen innemen omdat ze afhankelijk zijn van NATO's bombardementen. De rebellen hebben onlangs gevangen vrij gelaten en dit waren niet onschuldige mensen. Men moet niet vergeten dat Libië een lange geschiedenis heeft met het vechten van extreem fundamentalistische Islamisten (WAAR IN GODS NAAM DENK MEN DAT DEZE MENSEN ZIJN GESTOPT? ). In Tripoli zij nu moordenaars en criminelen vrijgelaten het volk word ondertussen afgeslacht. En wij hier in het westen knijpen ons ogen dicht om te zien wat er daadwerkelijk gebeurd. Er is alleen maar meer chaos op straat. Het is echt triest dat er zo slecht berichtgeving word gedaan. http://humanrightsinvestigations.org/ Het is geen nieuws dat er war crimes zijn gepleegd. Maar NATO wil de schijn houden dat het goed gaat zodat ze bij de volgende resolutie in september gewoon lekker door kunnen gaan met het uitmoorden van het Libische volk. Schande ook dat Joop gebruikt maak van beelden van SKY is men alweer vergeten wie de eigenaar van SKY is?? (Ruport Murdoch). Waarom worden geen bronnen van onafhankelijke journalisten gebruikt? We weten toch dat in oorlogs tijd dat we conventionele nieuws zenders niet kunnen vertrouwen. (Vietnam, Irak (Golf oorlog), Irak (Weapons of Mass Destructions), Afghanistan). Heeft men nou echt z'n slecht geheugen?

Madao
Madao29 aug. 2011 - 9:16

Waarom zie ik dit niet in het nieuws. Amnesty questions claim that Gaddafi ordered rape as weapon of war By Patrick Cockburn Friday, 24 June 2011 http://www.independent.co.uk/news/world/africa/amnesty-questions-claim-that-gaddafi-ordered-rape-as-weapon-of-war-2302037.html Waar baseert Ocampa en de ICC haar beschuldigen op? Het is best duidelijk dat de ICC`s rapporten nep zijn, wat voor soort justitie/recht systeem is dit?

Madao
Madao29 aug. 2011 - 9:16

Schutters van de Libische oppositie hebben in hun rangen Argentijnse huurling "De Argentijnse Jose Piaggessi huurling, die zichzelf Al Arjentiny Yousseff in de rangen van de opstandelingen Libiërs aangekomen in Libië in februari, toen zij demonstraties tegen de regering van leider Muammar Kadhafi begon in de stad Benghazi, ten noordoosten van het land Maghreb." (vertaal met google) http://www.telesurtv.net/secciones/noticias/97047-NN/hombres-armados-de-la-oposicion-libia-cuentan-con-mercenario-argentino-en-sus-filas/

Dehnus
Dehnus29 aug. 2011 - 9:16

Goh wie had dat verwacht ;). Stam A mag Stam B niet, dat word nog een heel gedoe om die twee leuk te laten samenwerken.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos29 aug. 2011 - 9:16

Gaan we nu wel anders kijken naar die uitgelaten, vriendelijk lachende, met iedereen pratende en vredewillende rebellen nu zwarte afrikanen gruwelijk zijn afgemaakt? Of is kritiek op 'collateral damage' alleen iets dat je gebruikt tegen de VS?

JoopdeJong
JoopdeJong29 aug. 2011 - 9:16

"Tegelijkertijd is de Nationale Overgangsraad in opspraak gekomen omdat ze de 'Lockerbie-dader' Al-Megrahi niet wil uitleveren. De Overgangsraad zegt geen Libische burgers uit te leveren. "Dat is iets wat Khadaffi deed." Al-Megrahi werd in 2001 gevangen genomen vanwege zijn aanslag op een Amerikaans vliegtuig waarbij 270 mensen omkwamen." Dat Khadaffi $2,7 miljard schadevergoeding aan nabestaanden van Lockerbie heeft betaald, wordt in het algemeen aangenomen als een 'schuldbekentenis'. Khadaffi heeft dat betaald om van de VN sancties op z'n land af te komen, daarbij heeft hij altijd ontkent achter Lockerbie te hebben gezeten en daar zijn twee mogelijkheden voor aan te wijzen: 1. Op 3 juli 1988 werd een Iraans passagiersvliegtuig, door een Amerikaanse kruiser, boven de Staat van Hormuz neergeschoten; 2. Aan boord van PanAm 103 bevonden zich een aantal Amerikaanse veiligheidsagenten, die vanuit Libanon terug waren geroepen naar Washington, om vragen te beantwoorden over illegale drugs/wapentransporten van Amerikanen. Dit speelde zich af tijdens Iran-Contra. Zoals u ziet zijn er twee mogelijkheden, waarvan ik vind dat die meer in aanmerking komen dan Khadaffi.

Madao
Madao29 aug. 2011 - 9:16

3 Filmpjes om de gebeurtenissen in Libië in perspectief te brengen http://globalciviliansforpeace.com/videos/ Zullen mensen realiseren wat er nou aan de hand is ? Dennis Kucinich questions the role of Khalifa Haftar and the intelligence services in the Libyan conflict. http://www.youtube.com/watch?v=BwXHJxOdfyA&feature=player_embedded#! Dennis Kucinich 1977-1979 Burgemeester van Cleveland 1994-1996 Lid Senaat van de staat Ohio 1997-heden Lid Huis van Afgevaardigden

[verwijderd]
[verwijderd]29 aug. 2011 - 9:16

Oh, oh, waar men al voor vreesde wordt dus bewaarheid. Shit.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer29 aug. 2011 - 9:16

"Oh, oh, waar men al voor vreesde wordt dus bewaarheid." Dus?

addystoker
addystoker29 aug. 2011 - 9:16

hieruit blijkt maar weer dat naar de wapens grijpen bijna altijd slecht is. Persoonlijk vindt ik het dan ook goed dat Nederland niet mee heeft gedaan aan acties op de grond, en zich beperkt heeft tot het bewaken van het luchtruim. Ik heb meer op met vreedzame acties dan met oorlog. Egypte was heel wat vreedzamer dan Lybië. Hoewel daar ook wel heel wat heeft plaatsgevonden. Kijk maar eens naar het vreedzame protest van een enkeling in India, die verzet bergen.

4 Reacties
Michiel Online
Michiel Online29 aug. 2011 - 9:16

"hieruit blijkt maar weer dat naar de wapens grijpen bijna altijd slecht is." laat dat bijna maar weg

FrenkMahon
FrenkMahon29 aug. 2011 - 9:16

Nederland heeft doelen aangewezen die door Engeland en Frankrijk werden gebombardeerd. Verder is het niet zo zeer Khadaffi waar men naar op zoek is maar meer zo'n 1500 ton goud die hij in de woestijn verstopt heeft.

JanB2
JanB229 aug. 2011 - 9:16

Punt is dat wanneer 1 partij naar de wapens grijpt elke hoop op een vreedzame oplossing uitgesloten is. En Libie zit in een spagaat: met Khadaffi ging het niet meer en zonder Khadaffi wordt het wellicht ook een grote puinhoop.

Tom Meijer
Tom Meijer29 aug. 2011 - 9:16

"hieruit blijkt maar weer dat naar de wapens grijpen bijna altijd slecht is." Ja, ze hadden Khadaffi gewoon vriendelijk moeten vragen nu met pensioen te gaan.

[verwijderd]
[verwijderd]29 aug. 2011 - 9:16

Kijk, de geweldige Arabische Lente toont zich in volle glorie.

2 Reacties
Heileeuw
Heileeuw29 aug. 2011 - 9:16

Misschien is het een idee om de Libiers even de tijd te geven om hun samenleving ook vorm te laten geven?

caquerlaque
caquerlaque29 aug. 2011 - 9:16

Nee dat is de NAVO in volle glorie

Iskander2
Iskander229 aug. 2011 - 9:16

Tja... Zoals gewoonlijk bij oorlog (en dat mag je het wel noemen dacht ik) sneuvelt de waarheid het eerst. Niks niet "arme zielige burgers die boze slechte dictator verdrijven", dat is echt niet wat er gebeurt daar. Libië is nog niet lang één land. Cyrenaica (gesticht door Grieken en later Romeins) had constant strijd met Tripolitania (Phoeniciërs en Carthago) en Fezzan was als derde deel ook weer een wereld apart... Een burgeroorlog met bloedwraakaspecten of in ieder geval stammenstrijd is wat het meest waarschijnlijke scenario wordt, net als in Afghanistan en Irak ook gebeurt. Wat olie al niet teweeg brengt... Lees eens rustig : "Libië, wat nu ? Evaluatie." - http://sp.nl/9n1gpd

1 Reactie
Madao
Madao29 aug. 2011 - 9:16

Hallo Alex, Ik wou toevoegen dat olie niet het belangrijkste factor is. Het is een bijkomstigheid voor Multinationals. Waar het meer om gaat als je vanuit een geopolitieke standpunt bekijkt is de strategische locatie dat Libië bied voor Amerika om haar macht in het midden oost te behouden aangezien ze na de val van Mubarak in Egypte) daar waarschijnlijk moeten gaan inleveren kwa militaire macht. Libië helpt ze ook voorbereiden om Iran en Syrië aan te vallen of om proxy oorlogen te voeren. Zoals dat nu tussen Pakistan en Afghanistan word gevoerd. Dit allemaal is vanuit een strategische oogpunt om Het Amerikaanse Rijk (en de gene in macht) voor een paar decennia nog tot stand houden. (Tot dat misschien haar bevolking realiseert wat er aan de hand is.) Verder helpt als een soort poortwachters tegen China en Rusland zodat zei niet de grondstoffen vanuit Afrika kunnen bemachtigen. Nee het gaat niet alleen om olie het gaat meer om geld en wapens en natuurlijk veel meer. Men vergeet wat Amerika heb beste is in produceren en dat zijn wapens en oorlog machines. Denk maar als er vrede op aarde is dan kan Amerika niet anders dan failliet gaan. Het boek van Zbigniew Brzezinski: The Grand Chessboard geeft al aan wat do motieven zijn van Amerikaanse buitenlandse beleid. (Hij was Nationaal Veiligheidsadviseur van president Jimmy Carter (1977-1981)) Kijk maar naar wat Ron Paul te vertellen heeft: http://www.youtube.com/watch?v=Eg8mWSF4oa0&feature=player_embedded

Dewik2011
Dewik201129 aug. 2011 - 9:16

Een dictator weg.....wie volgt nu ? ??? Saudi....noord korea.....turkmenistan....cuba.. .syrie....somalie......belarus.....uzbekistan........jordanie....????? Qua negatieve invloed op de omgeving stel ik voor in te zetten op Saudie arabie.

1 Reactie
JoopdeJong
JoopdeJong29 aug. 2011 - 9:16

"Een dictator weg.....wie volgt nu ? ??? Saudi....noord korea.....turkmenistan....cuba.. .syrie....somalie......belarus.....uzbekistan........jordanie....?????" Wat het Midden-Oosten betreft gok ik eerst op Syrië en dan, tja dat is een beetje tricky, want Zbigniew Brzezinski ziet Iran liever met China en Rusland bakkeleien, dan dat Amerika met Israël Iran aanpakt. Trouwens, diezelfde Zbigniew Brzezinski heeft gezegd dat, mocht Israël Iran eenzijdig willen aanvallen, hij er niet voor zal terugdeinzen Israëlische jagers het luchtruim uit te schieten. Afrika is duidelijk, daar is Somalië aan de beurt. "Qua negatieve invloed op de omgeving stel ik voor in te zetten op Saudie arabie." Zou best eens kunnen. In Amerika gaan er al voorzichtige verhalen over de betrokkenheid van Saudi Arabië met 9/11. Tja, alles moet een aanleiding hebben en als je er geen kan vinden, dan verzin je er gewoon één hé. Maar ja, die Saudi's zijn ook niet gek, want die hebben een paar maanden terug Prins Bandar richting Pakistan en Rusland gestuurd. Ben benieuwd waarvoor? Zal wel iets met raketten te maken hebben.