Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rust in het strafblad

  •  
22-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Een belofte is een belofte
Een ooit opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf moet leiden tot opsluiting als iemand opnieuw in de fout gaat. Dat is rechtvaardig. Maar is het ook slim?
Hij heeft een eigen huurhuisje. Krijgt 40 euro weekgeld. En elke dag van de Staat een gram heroïne.
Hij is zoals dat heet ‘een bekende van politie en justitie’. Dat klinkt ergens bijna amicaal. Je kunt het ook anders zeggen.
Hij heeft een strafblad van 44 kantjes.
Dat is veel. Zelfs voor een veelpleger. Daar moet je langdurig je best voor doen en blijven doen.
Jan weet inmiddels donders goed waar hij aan toe is. Hij loopt bovendien nog in een proeftijd van twee eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraffen. Van een half jaar en van tien maanden. Samen goed voor zestien maanden cel.
Zijn huis. Zijn drugs. Zijn relatief rustige leven. Alles staat op het spel.
Jan is dom.
Hij stuurt een man na een conflict een dreigsms’je. En voegt een foto bij van een plastic speelgoedwapen.
Ai.
Hij gaat met een goede kennis ‘van vroeger’ op stap om oud ijzer in te leveren. Het ijzer ligt in de bosjes. Naast het terrein van een machinefabriek.
Dan kan Jan lullen wat hij wil. Maar zijn strafblad is vrij duidelijk. En veelplegers vinden nooit zomaar toevallig waardevol oud ijzer in de bosjes.
Bedreiging en diefstal. En zestien maanden voorwaardelijk als hij weer in de fout gaat.
Er staat iets op het spel.
Na een half uur verlaat Jan de rechtbank. Door de voordeur. Fluitend.
De rechter weet hoe het gaat. Als Jan zestien maanden achter de deur gaat, verliest hij zijn huis. Exit drugsprogramma.
Dan gaat zijn strafblad op zeker naar pagina 46, 47, 48…
En dus volgt de rechter het pragmatische pad van de officier van justitie. Hij ziet ook wel in dat Jan zich een aantal jaren goed heeft gedragen.
Zijn strafblad lijkt tot rust te komen.
Uiteindelijk komt de rechter tot een straf waar de maatschappij volgens de officier van justitie het meest bij gebaat is. De eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraffen worden deels omgezet in een werkstraf.
De resterende acht maanden blijven nog wat langer boven het hoofd van Jan zweven.
De rechtbank wil geen celstraf. De maatschappij moet verder met Jan.
En Jan met de maatschappij.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

FritsGuevara
FritsGuevara22 jun. 2011 - 16:21

Dat met dat ijzer: als die grond niet van het bedrijf was maar van een overheid, dan wordt dit soort gedrag ook wel uitgelokt dat je dat ijzer dan meeneemt. Als alle grond particulier zou zijn zou je niet zomaar dat ijzer mee kunnen nemen. Als hij dat ijzer meeneemt van gemeentegrond en het lijkt op afval dan is er bij justitie een vooroordeel dat dit een criminele handeling is. Het gaat er dan ook voor een deel om dat de alfa's die bij justitie werken wat meer verstand krijgen van empirisch onderzoek want dat helpt tegen vooroordelen.

Iskander2
Iskander222 jun. 2011 - 16:21

Het is een illusie te denken dat ons rechtssysteem de wijsheid van Salomon kan bevatten. Toen ik na een echtscheidingsdrama op Griekse schaal een rechter vroeg om de wijsheid van Salomon (omdat mijn ex liever de kinderen slachtofferde dan ze toestond mij te zien) zei hij : "U moet niet bij de rechter zijn, maar bij het parlement. De wet zegt mij dat ingeval één der partijen stelt dat er een conflict is, ook al stelt de andere partij van niet, dat de kinderen naar de vrouw gaan en de vader moet afzien." En het parlement heeft niet de wijsheid van Salomon.

1 Reactie
tm2000
tm200022 jun. 2011 - 16:21

Ik snap de reactie niet helemaal. Ik begrijp uit het artikel juist dat in dit geval de rechter wel wijs geweest is door tegen de wet in te gaan en deze "Jan" niet opnieuw op te sluiten. Uit uw verhaal lees ik juist wat meer rancune tegen het rechtssysteem.