Je hoort die dingen niet aankomen. Ze zijn muisstil. De berijders zijn over het algemeen vergeten dat zij over een fietsbel beschikken.
"We worden met zijn allen ouder" krijgt het publiek al twee decennia te horen. Voor senioren die op een elektrische fiets stappen, hoeft dat niet per se meer te gelden. Zij brengen hun levensverwachting terug want ze zorgen met elkaar voor een significante stijging van het aantal verkeersdoden. Daarover staan dezer dagen alarmerende berichten in de media.
De oorzaak schijnt te zijn dat het motortje in zo'n rijwiel bij menige ouwe knar de Jacques Anquetil wakker maakt want die zit bij bejaarden vast in het geheugen. Als kind zagen zij hem winnen op de zwart-wit-tv van hun ouders. En nu is die herinnering hun dood.
Hierdoor blijft een tweede gevaar van elektrische fietsen op de achtergrond. Je hoort die dingen niet aankomen. Ze zijn muisstil. De berijders zijn over het algemeen vergeten dat zij over een fietsbel beschikken. Of zij moeten alle aandacht op het stuur houden om te voorkomen dat ze het kanaal in razen. Dan merken zij de voetganger niet op. Veertig jaar geleden is het mij overkomen dat een of andere wielrenner – ook zo'n stil gevaar overigens – met zijn voorwiel in mijn bilnaad reed. Dat gevaar moet ik nu dagelijks afwenden. Zeg niet: loop dan ook op de stoep. Vaak is er geen stoep en menig pad moet door fietsers en wandelaars worden gedeeld.
Er zou al heel wat gewonnen zijn als elektrische fietsen continu een geluidssignaal afgaven. Dan kun je ze horen als ze je van achteren dreigen aan te rijden. Nu overkomt het mij zeker wekelijks dat een leeftijdgenoot mij rakelings passeert. Dat loopt een keer verkeerd af. En ik wil er niet aan meewerken door een ontijdige dood de pensioenen meer betaalbaar te maken en de pensioengerechtigde leeftijd weer terug te brengen.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: de wooncrisis.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Boven de 65 jaar een rijexamen laten afleggen voordat je op een elektrische fiets kruipt. E even langs de huisarts voor een oren, ogen en reflexen test.
Veel ouderen die voorheen de fiets aan de wilgen hingen omdat ze fysiek niet meer in staat waren de trappers rond te malen bevolken sinds de uitvinding van de fiets met trapondersteuning weer massaal de fietspaden, met alle gevolgen van dien. Misschien is het een goed idee ze vooraf te laten gaan door iemand met een ratel of hoorn en een vlag, zoals in vroeger tijden ook met automobilisten gebeurde.
Waarom senioren niet overal uitrusten met een geluidssignaal. Dan weet je wanneer een senior bijvoorbeeld gaat inparkeren op een drukke parkeerplaats. Of de bus inloopt, zodat mensen sneller kunnen opstaan.
Ik had er gisteren een bijna onder mijn wielen. De goedkopere versies accelereren vreemd, en dat overkwam een man die de situatie verkeerd inschatte. Wel weer lollig dat ik een klap op mijn toeter gaf en nog een grote bek kreeg ook. Nou ja, beter dat dan zijn gebit uit mijn motorpak peuteren. Persoonlijk vind ik het steeds lastiger om de snelheid in te schatten bij het verlaten van een rotonde. Je kijkt in je spiegels en over je schouder, slaat af en dan zijn ze er ineens. Daar helpen geen piepjes bij hoor. Zelfs op de motor loop ik het soms op, omdat men met vrij hoge snelheid rechts inhaalt. Verkeer verandert steeds meer, mensen niet. Als motorrijder weet je dat je gewoon niet gezien wordt, en dat overkomt nu steeds meer fietsers. Het is allang tijd om minder snelwegen en meer snelfietspaden aan te leggen, met bijbehorende regels en gedrag. Tot die tijd zullen er steeds meer bloemen langs de weg komen te staan.
De electrische fiets: De meest stompzinnige en overlastgevende uitvinding sinds tijden. Waar vroeger de smoes gebruikt werd dat het vooral mensen zijn met een gebrekkige gezondheid of hoge ouderdom "die dan nog ergens kunnen komen" met de fiets. Nu blijkt dat een plat verkoop fabeltje te zijn want kleuters rijden er inmiddels ook al op. De conditie holt achteruit, overgewicht neemt hand over hand toe en is het ook nog eens overlastgevend en gevaarlijk in stedelijk gebied, door de grote snelheidverschillen. Een degradatie van de mooie uitvinding die de fiets was.
een knijper, leegblikje nivea creme en stukje stijf karton. dusdanig dat de knijper langs de spaken gaat met een ratelend geluid. Is nog vrolijk ook. En wellicht dat ook toepassen op de EV's.
Ja, voor de fietsers dacht ik aan de Pam Pam Pam van Davine in Bicyclette. Bij scooters Nino Rota : Il charleston di Giulietta .En de nachtelijke sirenes zouden ook wat melodieuzer mogen : Tre passi nel delirio.
Volgens mij een verkeerde probleemanalyse. Probleem 1 is de hoge snelheid van elektrische fietsen. Ik trap nog zelluf en word - ondanks het lichaam van een jonge god - ingehaald door mensen die - soms - beduidend ouder of nog minder atletisch zijn dan ik. Probleem 2: veel verkeer is stiller geworden (elektrische vervoersmiddelen etc.) en ouderen juist dover. De slachtoffers horen andere weggebruikers daardoor niet aankomen. Maakt het eigen rijwiel ook nog eens lawaai, dan overstemt dat andere verkeersgeluiden helemaal en dat maakt het probleem eerder groter dan kleiner. Ouderen schrikken, worden soms zelfs geraakt en door de hoge snelheid is de smak groot. Wat dan wel? Ten eerste helmplicht voor elektrische voertuigen die harder kunnen dan 25 km per uur. Ten tweede: verlaging van de maximale snelheid die elektrische fietsen kunnen tot 30 km per uur. Daarnaast stimuleren van innovatie. Waarom zou een airbag op een fiets of in een speciale fietsjas niet kunnen? Dat helpt niet
Zijn juist de mensen zoals Markzelluf die het probleem zijn. Je moet je aanpassen aan je omgeving. Op de snelweg waar je 120 mag rijden ben je ook een gevaar voor jezelf en alle andere weggebruikers als je daar 80 gaat rijden...Ergens moet ik wel lachen om je bijdrage..weet alleen niet of het zo bedoeld was/is
“ Elektrische fiets mag maar tot 25 km/uur ondersteunen.” De senioren weten dat natuurlijk.
Die wel ja. Wiewashetookalweer laat zien dat hij dat niet wist. En nu is ook hij op de hoogte. Mooi toch?
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Ze mogen officieel dan misschien maar 25 km per uur, maar ze kunnen veel harder en in de praktijk gebeurt dat ook regelmatig. Op internet vind je zelfs allerlei tips om de snelheid nog verder op te voeren, zag ik zojuist.
Jammer, zo'n reactie. Dat is niet zo mooi van deze reaguurder. Volgende keer toch beter zijn best doen.
Labou, Tot welke snelheid biedt hij ook alweer ondersteuning? Dit soort dingen vind jij altijd mooi om te weten.
nu maar hopen dat er geen militair voor spionage wordt en dat Han van der Horst zijn duimzuig nattevinger analyse moet intrekken
Ik moet er niet aan denken, zo'n constant geluidssignaal. Laten we elkaar stimuleren om ruimschoots van tevoren je komst aan te kondigen. Ik laat in ieder geval duidelijk blijken dat ik er an kom en ik laat ook duidelijk blijken (door even aan de kant te stappen en contact te maken) hoe blij ik ben dat iemand die moeite nam om even te bellen. (Nogmaals: Liefst ruimschoots van te voren!)
meeste door ketting en 100% aangetrapte fietsen hoor je wel aankomen, die hebben op een of andere manier geluid
"Je hoort die dingen niet aankomen. Ze zijn muisstil." Dat is inderdaad een probleem. Het is gevaarlijk als er grote verschillen zijn in snelheid, ik vond het vroeger ook soms link als ik op het fietspad werd ingehaald door brommers of scooters, maar die hoorde je tenminste al van ver aankomen. Overigens, in het buitenland zijn sommige steden vergeven van elektrische deelsteps, mensen rijden rustig op de stoep met 25 km per uur en gaan dan rakelings langs je heen. En dat zijn geen ouderen, maar juist veel jongeren. Ik hoop dat dat in Nederland uitblijft.
Stockholm lag vol met achtergelaten stepjes. Dat moet je ook niet hebben.
Ik denk dat geriatrische inrichting Nederland eerder een fietsverbod of rijbewijs moet gaan afvaardigen voor de grijsaarden.
meer jongeren die zo'n electrisch ding hebben waaronder ik dan ook e scooters reken aanmatigende opmerking: geriatrische inrichting nederland
Wou dit er nog bij plakken; https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/37/meer-fietsdoden-na-eenzijdige-ongevallen
Je legt het probleem van te veel fietsongevallen hiermee bij de wandelaars neer. En als er dan toch een botsing is, zegt de fietser natuurlijk: 'maar je hoorde mij toch aankomen'. Los van de herrie, lijkt me dit om deze reden al niet de juiste weg. Overigens, heb me een keer een lamme duim gebeld. Dacht je nu werkelijk dat ze het hoorde. Het omgekeerde is ons trouwens ook al een keer gebeurd tijdens het wandelen.
Nicolay2 Zojuist geplaatst De gevaarlijkste verkeerdeelnemers zijn de Clubjes tourfietsers met racefietsen, Electrische fietsen en Bromfietsen die met een kentekenpaatje 45 mogen rijden op de fietspaden. Die ervaring heb ik in ieder geval op mijn normale E-Bike waarmee mijn vrouw en ik altijd niet sneller rijden dan 18 KM op onze oude dag, en dat 2600 KM per jaar.
Het probleem is inderdaad niet dat deel van de electrische fietsers dat 15 of 18 km per uur rijdt. Het probleem is dat je voor je het weet op 30 km per uur zit. En velen kunnen dat niet aan. Misschien dat een snelheidsbegrenzer soelaas kan bieden.
De gevaarlijkste verkeerdeelnemers zijn de Clubjes tourfietsers met racefietsen, Electrische fietsen en Bromfietsen die met een kentekenpaatje 45 mogen rijden op de fietspaden. Die ervaring heb ik in ieder geval op mijn normale E-Bike waarmee mijn vrouw en ik altijd niet sneller rijden dan 18 KM op onze oude dag, en dat 2600 KM per jaar.
jéh zeg, 2600 km per jaar ik deed als hobbyist met een kapotte rug op zijn minst 5000 km per jaar op allerlei oude gevonden racefietsen
Grappig geschreven! Ik betwijfel ten zeerste dat een continu geluidssignaal een goede oplossing zou zijn. Niet alleen word je dan horendol op drukke plaatsen, maar ook het gehoor van de bejaarde cyclisten zou erdoor (verder) kunnen worden aangetast. Waardoor ze vaker zullen vergeten het geluid aan te zetten. (Want dat zal wel moeten, net zoals vroeger de dynamo van de fietslampen. Tenzij het geluid volautomatisch wordt geproduceerd door het draaien van de wielen, maar dat betekent weer geluidsoverlast bij het lopen met de fiets aan de hand). Ook ligt gewenning aan het geluid op de loer, wat weer meer onoplettendheid veroorzaakt. En tenslotte: welk geluid, waarover overeenstemming moet worden bereikt, moet het worden? Een hoge -C- van Maria Callas, of het krijsen van een meeuw? Kortom: vele haken en ogen, en talloze beren op de fietsweg. [En ik wil er niet aan meewerken door een ontijdige dood de pensioenen meer betaalbaar te maken en de pensioengerechtigde leeftijd weer terug te brengen.] Egoïst! :)
Het is HvdH alleen nog niet opgevallen dat tegenwoordig meer dan de helft van de schooljeugd (het schijnen er tegenwoordig zelfs nog meer te zijn dan ouderen) zich elektrisch aangedreven voortbeweegt terwijl ze bezig zijn hun appjes na te lezen danwel te beantwoorden.
@ LaBou: Je hebt gelijk. Ik ben alleen op het "bejaardenaspect" ingegaan. Ik vind dit overigens een belangrijke verslechtering voor de jeugd. Het geheel op eigen kracht fietsen naar school is een belangrijk onderdeel van de nodige dagelijks lichaamsbeweging.
ik blijf bij de essentie van het leven; ikke en d'n dikke en de rest kan stikken ik ben voorstander van het boven alles verheven egoïsme dat is nederland te voeten uit schijt aan iedereen hebben precies de juiste mentaliteit waarmee we die koloniën uitgezuigd en uitgeperst hebben alles gedogen en de dikke middelvinger en alles moet kunnen in quasi hippie jaren zestig nederland ikke ikke ikke ikke ikke
@ heer van der Horst, ik denk dat we eens moeten beginnen met het verplicht stellen van een fietshelm voor die dingen. Praktisch zie ik nog niet echt een oplossing van het probleem in het door u voorgestelde 'geluidssignaal'. Al was het alleen al omdat het voor structurele geluidsoverlast en een overkill -en dus niet meer naar een specifieke fiets herleidbare- stroom van geluiden zou zorgen. Moet nog iets op gevonden worden!
Het zou al helpen als fietsers met het verkeer bezig zijn. Ik ben zelf aan het mountenbiken en op de normale fietspaden tussendoor zijn het eigenlijk altijd de ouderen op elektrische fietsen die schrikken als je ze inhaalt. Ze fietsen rustig met zijn 2en naast elkaar op een smal fietspad door een blinde bocht. Of lijken je bel simpelweg niet te horen. Ook jongeren lijken niet altijd met het verkeer bezig te zijn maar compenseren dat gedeeltelijk door hun snellere reactie vermogen.
Laten we eerst eens beginnen met het zich houden aan de verkeersregels. Dat zou al een hoop schelen. Maar ook het elkaar de ruimte geven op de weg maakt een wereld van verschil. Eigenlijk is het allemaal ons eigen gedrag.
Het probleem bij elektrische fietsen is de hoge snelheid. Ook is het reactie vermogen van ouderen minder goed. Die combinatie levert ongelukken op. Maximumsnelheid in de stad van 14 km/uur en buiten de stad van 18 km/uur zou veel oplossen. Combineer dit met helmplicht en je voorkomt 80% van de ongelukken.
Jammer dat je er niet bij verteld wie dat allemaal gaat controleren en daar boetes voor gaat uitschrijven. Ben bang dat het daar strandt. Verder komt er natuurlijk nog bij dat de mentaliteit over het algemeen achteruitloopt in de maatschappij en zeker in het verkeer: https://nos.nl/artikel/2471863-mentaliteit-in-verkeer-gaat-hard-achteruit-zegt-verkeerspsycholoog
Ja zo'n knallend zware motor geluid. Ik hoorde van een motoradept ook dat al dat lawaai diende als beveiliging.
Er is op zich niets op tegen als mensen met een ontijdige dood mee willen werken de pensioenen meer betaalbaar te maken en de pensioengerechtigde leeftijd weer terug te brengen. Wel als ze daarbij onbedoeld anderen ook hieraan bij laten dragen. Ik vraag mij wel af waar dhr. Van der Horst mogelijk van achteren aangereden kan worden. Ik heb vroeger van mijn ouders geleerd om als voetganger waar geen apart trottoir is tegen het verkeer (dus links op de weg/fietspad) te gaan lopen. Het valt mij wel op hoeveel mensen dat ogenschijnlijk niet is aangeleerd.
"Er is op zich niets op tegen als mensen met een ontijdige dood mee willen werken de pensioenen meer betaalbaar te maken en de pensioengerechtigde leeftijd weer terug te brengen." Dat gooi je er dan toch mooi maar even uit! Ik vind het jammer dat je hier mensen niet permanent van je leeslijst kunt bannen: anders had ik dat meteen met u gedaan.
'Ik heb vroeger van mijn ouders geleerd om als voetganger waar geen apart trottoir is tegen het verkeer (dus links op de weg/fietspad) te gaan lopen.' Volgens de verkeersregels moet naar ik meen iedereen rechts houden, de regel die jij hanteert geldt alleen buiten de bebouwde kom.
@Sam V 18 apr. 2023 - 10:49 Hier in Leiden hebben de meeste fietsers maling aan zo goed als alle verkeers en fatsoensregels, ook handhaving en politie te fiets. Komt bij dat steeds meer van die fietsers op een electronische fiets rijden, dus niet alleen de senioren. En de luitjes van bezorgdienst Flink rijden op van die nieuwige electrische fietsen met brede wielen en banden, en dat doen ze met een rotvaart, zelfs op de stoep, met een mobiele debieltje in de hand. Je moet voor de gein maar eens een dagje aan fietsersgedrag in de Leidse binnenstad meemaken. O, en wanneer je denkt dat je kan oversteken als voetganger omdat het licht op groen staat kan je beter twee keer nadenken want daar hebben die fietsers massaal geen boodschap aan, zeker niet zij die over zo'n electrische fiets beschikken. Zo'n standaardgeluidje op die luilakbrikken zou daarom dan ook zeker geen overbodige luxe zijn.
Je kan van alles en nog wat aanleren en ik ben er van overtuigd dat dat ook nog gebeurd, echter je er na het leren er je aan houden, dat is voor velen lastig
@ Mathijsco Niets staat u in de weg bij het zien van mijn naam de reactie niet te lezen. Met uw reactie doe ik verder niets omdat u niet een inhoudelijk bezwaar uit.
@ SpijkerMaarten Ik heb maar door uw reactie even de site van VeiligVerkeerNederland geraadpleegd, waar ook gerefereerd wordt aan de verkeersregels. Daarin wordt geen onderscheid gemaakt tussen binnen en buiten de bebouwde kom. Sterker nog, toen ik jong was, was de regel zelfs links lopen. In 1993 afgeschaft. https://vvn.nl/waar-kun-je-het-beste-lopen-als-voetganger