Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische tv-journaliste verschijnt op Amerikaanse tv, spreekt zich uit tegen Poetin, oorlog en sancties

  •  
21-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1851 keer bekeken
  •  

Marina Ovsyannikova werd wereldberoemd door een uitzending van het meest bekeken Russische tv-journaal te verstoren met een protest tegen de oorlog. Ze kreeg daarvoor een boete van 30.000 roebel, wat als gevolg van het instorten van de munt nog maar 260 euro is. Op basis van een nieuwe wet die het verbiedt om de invasie van Oekraïne een oorlog te noemen kan ze ook 15 jaar cel krijgen. Het is nog onduidelijk of ze daarvoor aangeklaagd gaat worden. Er loopt wel een justitieel onderzoek tegen haar.

In een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC spreekt ze zich opnieuw uit tegen Poetin en tegen de oorlog. Ze zegt te vermoeden dat meer dan de helft van de bevolking tegenstander is van de oorlog en roept Russen op tot kritisch denken. Ze hoopt met haar actie haar medeburgers van gedachten te doen veranderen.

Daarnaast vertelt ze dat de internationale sancties ook de Russische bevolking hard treffen. Ze neemt haar eigen 11-jarige dochter als voorbeeld. Die kon plots haar schoollunch niet meer afrekenen omdat haar credit card niet meer werkte.

Frankrijk heeft Ovsyannikova politiek asiel aangeboden maar dat aanbod heeft ze afgewezen omdat ze "een patriot" is die haar land absoluut niet wil verlaten. Wel maakt ze zich ernstig zorgen over de veiligheid van haar kinderen en haarzelf. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.