Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische troepen vallen Kiev binnen na nacht van beschietingen

  •  
25-02-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
194 keer bekeken
  •  
Situation in Ukraine after beginning of Russian attack

© epa09782186 People use a basement of a school as a shelter for the next night in Kiev, Ukraine, 24 February 2022. Russian troops entered Ukraine on 24 February prompting the country's preside

Rusland heeft de Oekraïense hoofdstad bestookt met raketten. Vrijdagochtend hebben Russische troepen de stadsgrens overschreden, dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie. De stadsbevolking heeft de nacht in schuilkelders doorgebracht.
Geen video? Klik hier.
Op de eerste dag van de oorlog zijn aan Oekraïense zijde 137 burgers en militairen omgekomen. Dat heeft president Zelensky bekendgemaakt.
Onder de burgers van Kiev zijn donderdag 10.000 geweren uitgedeeld om de stad te verdedigen tegen de Russische invasie. Inmiddels krijgen burgers instructies om molotiv-cocktails te maken.
Op schokkende beelden is te zien dat een Russische tank in Kiev een passerende personenauto verplettert. De inzittende zou gered zijn.
12:10
Oekraïense militairen bieden weerstand tegen de overmacht van het Russische leger. Op sociale media gaat een audio-clip rond van 13 militairen gestationeerd op het eiland Zmiinyi die van een Russische oorlogsschip de opdracht krijgen zich over te geven. Ze antwoorden met ‘go fuck yourself’. Daarop worden ze door de Russische bezetter alle dertien om het leven gebracht.
Inmiddels beginnen ook particulieren en organisaties maatregelen te nemen tegen de Russische agressors. In New York is de Russische dirigent Valery Gergiev aan de kant geschoven voor drie concert met het Weens Philharmonisch in Carnegie Hall. Hij wordt vervangen door Yannick Nézet-Séguin. Gergiev is een fervent voorstander van Poetin en heeft een persoonlijke band met hem. In september vindt in Rotterdam het jaarlijkse Gergiev-festival plaats. Het organiserende Rotterdams Philharmonisch is door Joop benaderd met de vraag of die naam gewijzigd gaat worden.
De finale van de Champions League wordt niet gespeeld in de Russische havenstad Sint-Petersburg, zo heeft de Europese voetbalorganisatie UEFA besloten. De wedstrijd voor 28 mei verhuist naar Parijs.
De UNHCR, de vluchtelingenhulporganisatie van de VN, stelt dat er door de oorlog 5 miljoen mensen op de vlucht kunnen slaan. Er zijn er nu naar schatting al 100.000 Oekraïners op weg. Op de wegen naar de grenzen van Palen, Roemenië en Moldavië staan lange files vanwege de vele checkpoints en ongelukken.
In Frankrijk wordt Jean-Louis Bourlanges, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van de Nationale Assemblee, bekritiseerd omdat hij in een interview stelde dat “de immigranten ongetwijfeld van hoge kwaliteit zullen zijn”. Daarmee doelend op de behoefte van de Franse arbeidsmarkt. De centrumrechtse politicus stelt dat Frankrijk ervan “Kan profiteren”.
Mensenrechtenactivist Inna Shevchenko, zelf Oekraïens vluchteling, noemt de opmerkingen “walgelijk”.
13:18
De Franse president Emmanuel Macron heeft in Brussel aangekondigd dat er versneld honderden troepen worden gestuurd naar Roemenië als reactie op de invasie van Oekraïne door het Russische leger. “Frankrijk zal ten volle zijn rol blijven spelen ter verzekering van de NAVO-bondgenoten door een nieuw contingent naar Estland te sturen als onderdeel van de versterkte vooruitgeschoven aanwezigheid, door deelname aan het controleren van het Baltische luchtruim vanaf maart, en door ook de inzet in Roemenië te versnellen.” Hij verklaarde ook na afloop van een speciale EU-top dat Frankrijk doorgaat met het leveren van militaire en ondersteunde middelen aan de belegerde bevolking. “In de tragische tijden waarin we leven, heeft Europa geen andere keuze dan opnieuw een macht te worden”, benadrukte hij.
15:11
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest verklaart:  “Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het bestuur van Rotterdam Philharmonic Festivals (organisator van het Gergiev Festival) hebben met ontzetting kennisgenomen van de Russische inval in Oekraïne. In het geval dat Valéry Gergiev niet openlijk afstand neemt van het handelen van president Poetin in Oekraïne, zien wij ons genoodzaakt de concerten met hem te annuleren. Ook zal het Gergiev Festival in september dan geen doorgang vinden.”
Inmiddels worden er ook maatregelen genomen tegen Gazprom, meldt EenVandaag : “Branchevereniging Energie-Nederland wijst Russische gasreus Gazprom de deur. Ook Wingas, een dochterbedrijf van Gazprom, is uit de vereniging gezet.”
18:08 Rusland raakt steeds verder geïsoleerd. Niet alleen in militair of economisch opzicht maar ook cultureel. Zo wordt het land nu uitgesloten van deelname aan het Eurovisie Songfestival in Turijn, meldt de European Broadcasting Union (EBU). De publieke omroepen van Oekraïne, de Baltische staten en de Scandinavische landen hadden daarom gevraagd. Ook AVROTROS, verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending, riep de EBU op de Russen te schorsen.
19:30 De Russen hebben het momentum verloren, stelt het Pentagon. Het invasieleger is er nog niet in geslaagd ook maar een enkele grote stad in te nemen. Ook het Britse ministerie van Defensie constateert dat de Russen minder snel oprukken dan ze van plan lijken. De Amerikaanse oud-kolonel Vindman merkt op dat de Russen er na 36 uur bombarderen nog niet in geslaagd zijn de landelijke televisie het zwijgen op te leggen, of het internet. Ook beschikt het Oekraïense leger nog over command and control-functies en de cyberoorlog is nog niet op gang gekomen. Ook stokt de inname van Kiev en hebben de Russen een alternatieve aanvalsroute moeten kiezen. Poetin lijkt inmiddels ook niet meer zo zeker van zijn zaak en roept het Oekraïense leger op tot het plegen van en staatsgreep.
20:10 Overal ter wereld wordt geprotesteerd tegen de Russische agressie. In de Ierse hoofdstad Dublin verhinderden demonstranten dat de Russische ambassadeur zijn kantoor kon bereiken.
Dit bericht wordt aangevuld.
Verslag van dag 1 vind je hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.