Joop

Russische spionnen aangehouden in Den Haag

  •    •  
13-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pexels-photo-40607
De Nederlandse autoriteiten hebben dit voorjaar twee Russische spionnen aangehouden in Den Haag. Dat meldt NRC. De twee waren op weg naar het Spiez-laboratorium in Zwitserland, de faciliteit waar zowel de gifgasaanvallen door het regime van de Syrische dictator Assad wordt onderzocht, als de gifgasaanval op de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal in Groot-Brittannië.
NRC schrijft dat de aanhouding het resultaat is van een samenwerking tussen diverse Europese inlichtingendiensten, waaronder ook de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Bij hun aanhouding hadden de twee Russen apparatuur bij zich waarmee zij op het computernetwerk van Spiez konden inbreken.
Wie de twee zijn is niet bekend, wel dat het niet om de twee Russen gaat die in Engeland verdacht worden van de aanslag op Skripal. Mogelijk werkten de twee in Den Haag aangehouden spionnen op de Russische ambassade in Den Haag. In maart dit jaar meldde premier Mark Rutte slechts dat ‘twee Russische inlichtingenmedewerkers die op de Russische ambassade werken’ zouden worden uitgezet. Of het inderdaad om dezelfde twee personen gaat is niet zeker, de MIVD doet daarover geen uitspraken.
Eerder dit jaar werd het Spiez-laboratorium aangevallen door hackers. Daarbij werden geen gegevens buitgemaakt. Wel bleken de Russen in april van dit jaar over vertrouwelijke informatie afkomstig uit het Spiez-laboratorium te beschikken, namelijk het analyserapport over de aanslag op Skripal. De Russische minister van Buitenlandse Zaken zei daarover slechts dat de informatie afkomstig was ‘uit vertrouwelijke bron’.

Meer over:

rusland, nieuws, spionage
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Anoniempje5
Anoniempje515 sep. 2018 - 6:01

"Bij hun aanhouding hadden de twee Russen apparatuur bij zich waarmee zij op het computernetwerk van Spiez konden inbreken." Zal best kunnen kloppen maar toch beetje eng bericht. Draag jij wel eens een laptop of smartphone bij je? Plus extra apparatuur zoals een netwerk of een usb kabel? Of heb je thuis toevallig iets staan waarmee je een mailtje kan sturen? Want dat zijn al digitale inbreker tools, zelfde als je een schroevendraaier en/of breekijzer in je kofferbak hebt liggen al bewijs kan zijn je een inbreker bent. Dan kan je dus tegenwoordig al beschuldigd worden dat je van plan bent om iets te gaan hacken. Hopelijk gaat Poetin nu niet elke Nederlander in Rusland oppakken op verdenking van spionage als tegenreactie.

Geesteman
Geesteman14 sep. 2018 - 15:38

Voor een land als Rusland is hacken waarschijnlijk de enige mogelijkheid om aan informatie te komen. Als ze er om vragen krijgen ze het meestal niet.

3 Reacties
W-74
W-7414 sep. 2018 - 16:47

Pardon? Als er twee Russen worden aangeklaagd krijgt Rusland zeker wel een dossier met labuitslagen. Sterker nog, ze krijgen er twee: een van de Engelsen en een contra onderzoek uit Zwitserland. Daar hoeven ze niet om te hacken. Hacken die je in dit geval enkel als je wilt manipuleren.

Robert Follon
Robert Follon14 sep. 2018 - 18:18

Voor veel verkrachters is het schijnbaar ook 'de enige manier'. Dus dat maar oogluikend toestaan dan...?

HM van der Meulen
HM van der Meulen14 sep. 2018 - 22:43

W-74 -Het NRC schrijft: "Op legale manier kon Lavrov het analyserapport niet hebben gekregen, zo blijkt. De OPCW zegt desgevraagd niet te willen „speculeren”, maar over de procedure is de organisatie helder: „Binnen de OPCW-protocollen worden geen laboratoriumrapporten van aangewezen laboratoria gedeeld met de aangesloten lidstaten.” In dat opzicht is het verhaal in het NRC duidelijk, in andere opzichten niet. Hoe kon men weten dat de spionnen het Spiez-laboratorium als doel hadden? Hadden ze misschien een retourtje Spiez geboekt? Of kon je dat zien aan de apparatuur die ze bij zich hadden; een koevoet met het opschrift: alleen voor inbraken bij Spiez? Als je het artikel kritisch leest, dan roept het meer vragen op, dan er worden beantwoord.

HM van der Meulen
HM van der Meulen14 sep. 2018 - 14:42

Zie je nou wel, ik heb het altijd al gezegd: de Russen hebben ook spionnen. Zouden ze Amerikaanse en Israëlische spionnen nu ook uitzetten, of werken die gewoon in een tijdelijk dienstverband bij de AIVD?

4 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen14 sep. 2018 - 14:50

Ik kan me nog goed herinneren dat ik op bezoek was bij een goede kennis van me, toen daar een medewerker van de DEA langs kwam, waarvan de minister kort tevoren had verklaart dat die niet in Nederland werkzaam waren, of in ieder geval niet werkzaam mochten zijn. Hij was in Afghanistan geweest, net als ik, wat de aanleiding was voor een geanimeerd gesprek, dat waarschijnlijk de reden was dat we hem daarna nooit meer hebben terug gezien. Wat me wel is opgevallen van spionnen is, dat je ze meestal kunt herkennen aan het feit dat ze er helemaal niet uitzien als spionnen.

W-74
W-7414 sep. 2018 - 16:50

Achja wat zou HM zijn zonder die eeuwige jijbak? Een man zonder tekst.

L.Brusselman
L.Brusselman15 sep. 2018 - 2:10

Ze werken allang samen met die moordenaars beste HM

HM van der Meulen
HM van der Meulen15 sep. 2018 - 18:30

Geloof het of niet, maar ik heb jaren ervaring met de manier waarop het OM de bewijsvoering manipuleert om niet nat te gaan, dus als ik zo'n krantenbericht lees, dan denk ik: Ja, het zal wel....

Joop Schouten
Joop Schouten14 sep. 2018 - 13:05

Degene die dit tweetal op pad stuurde zullen niet blij zijn en (mocht een direct lijntje bewezen zijn) vanzelfsprekend alles ontkennen. 'Vanzelfsprekend' omdat ook dit weer een rookgordijn optrekt. Daar houden spionnen van. Er is hier nu geen oorlog maar ook geen vrede. Ik vraag me daarom af of er ook spionnen van onze overheid actief zijn buiten de landsgrenzen. Het lijkt me zeer waarschijnlijk dat ook zij hacken. De Er is hier nu geen oorlog maar ook geen vrede. status quo schijnen regeringen in stand te willen houden.

1 Reactie
Joop Schouten
Joop Schouten14 sep. 2018 - 13:08

Ik was nog aan zin verbouwing bezig toen ik de enterknop aanraakte. (Heb ik weer.). Corr.: Er is hier nu geen oorlog maar ook geen vrede. Deze status quo schijnen regeringen in stand te willen houden Doei. ; )

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks14 sep. 2018 - 12:11

Morgen op RT; slechts op vakantie...

rvb2
rvb214 sep. 2018 - 11:14

De MIVD roept maar wat, zonder enig bewijs. Als er bewijs was, dan waren deze mensen wel voor de rechter gebracht. AIVD en MIVD zijn onbetrouwbaar, omdat ze nooit met bewijzen komen en niet controleerbaar zijn, zoals dat hoort in een democratische samenleving.

3 Reacties
W-74
W-7414 sep. 2018 - 12:26

In tegenstelling tot Rusland en de GROe natuurlijk.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 sep. 2018 - 13:11

De meeste spionnen werken op een ambassade en kunnen niet voor een echter gebracht worden vanwege hun diplomatieke onschendbaarheid. Niet omdat er geen bewijs zou zijn.

badgast
badgast14 sep. 2018 - 14:26

Dat lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk. Volgens de Wet op Inlichtingen en Veiligheid houden een commissie uit de tweede kamer en een aparte commissie van toezicht met rechters e.d. MIVD en AIVD in de gaten. Dus dat de waarschuwing klopt en op bewijs is gestoeld, lijkt me heel aannemelijk. Dat de bewijzen niet in de telegraaf (of in правда) worden gepubliceerd snap ik ook nog wel: Als je de bewijzen ziet, kom je er direct ook achter hoe die bewijzen zijn gevonden. Dan kan je de volgende keer je spionage wat slimmer uitvoeren zodat je niet meer door dezelfde mand valt. Dus dat de Russen roepen "toon ons het bewijs" dat snap ik helemaal. En het gaat hier uiteindelijk niet om het instellen van een strafvervolging tegen deze twee Russen, maar om het tot persona non grata verklaren.

Leo Patat
Leo Patat14 sep. 2018 - 9:11

Uit anonieme bron. De Russen kwamen uit de richting van het torentje van Rutte en draaiden de Lange Voorhout op. Richting Zwitserland. Met ''apparatuur'' ook nog. De gevolgen laten zich raden. Iedereen die met ''apparatuur'' richting Zwitserland beweegt is uitermate verdacht voor diverse buitenlandse inlichtingendiensten en natuurlijk onze eigen alerte MIVD. En Putin onderdanen zijn natuurlijk per definitie al verdacht. Onbegrijpelijk dat deze Russen niet veel eerder zijn opgepakt.

Bouwman2
Bouwman214 sep. 2018 - 8:24

Waarom dit bericht? Er lopen hier massa's Russen rond en sommigen werken voor inlichtingendiensten, de AIVD houdt ze altijd een beetje in de gaten en soms wordt er eentje staande gehouden. Tot affaires komt het zelden, de laatste was die met Goloeb, maar dat is wel heel lang geleden. Het zelfde kan gezegd over de Amerikanen, daar lopen ook drommen inlichtingen mensen bij. Het is net als met kinderlokkers en moslims die ook hysterie veroorzaken en ook bestaan. Het enige is vertrouwen op anderen en de regie uit handen geven. Dat is nog een verdomd lastige klus vooral als je niet eens jezelf vertrouwt. Er is veel kritiek in Nederland maar zelfkritiek, mwah mondjesmaat.

2 Reacties
W-74
W-7414 sep. 2018 - 10:52

“Waarom dit bericht?“ Gewoon, om de poetinista’s zich weer eens in allerlei bochten te zien wringen om dit te spinnen, ontkennen en/of bagatelliseren.

Hank Nozemans
Hank Nozemans14 sep. 2018 - 12:23

@w74 De enige reden waarom ik het commentaar lees. Onze kenners, niet gehinderd door gebrek aan feiten en kennis, weten het in de joop panelen allemaal zeker: Rusland heeft het nooit gedaan.

Hiltermann
Hiltermann14 sep. 2018 - 4:33

Rusland blijft de aanslag met gif in Engeland ontkennen ondanks overtuigend bewijs. Nu weer een poging het lab dat analyse deed van de vifmonters te hacken. Putin is en blijft een KGB crimineel.

8 Reacties
Andrew G
Andrew G14 sep. 2018 - 10:29

Kunt u mij even een aantal links sturen met die bewijzen? Want het enige bewijs wat ik tot nu toe heb gevonden is dat May zegt dat er overtuigende bewijzen zijn, maar dat is net zoals met de massa vernietigingswapens in Irak verder niet aangetoont.

W-74
W-7414 sep. 2018 - 12:28

Andrew Als je jezelf nou eens informeert ipv hier de mensen voor de voeten te lopen met je onwetenheid.

HM van der Meulen
HM van der Meulen14 sep. 2018 - 14:36

W-74 - Ik heb mijzelf geïnformeerd en het enige bewijs wat ik tot nu toe heb gevonden is dat May zegt dat er overtuigende bewijzen zijn en twee Russische homo's met een twijfelachtige handeltje in "gezondheidspreparaten" die niet uit de kast durven te komen op de Russische TV en dat is natuurlijk de schuld van Poetin.

W-74
W-7414 sep. 2018 - 17:05

HM Met jezelf informeren bedoel ik natuurlijk iets meer dan enkel RT kijken.

Piet de Geus
Piet de Geus14 sep. 2018 - 17:48

"Ik heb mijzelf geïnformeerd" Een treffend citaat van jezelf: "Helaas is het een gegeven dat 95% van de bevolking te dom is om informatie op een correcte wijze te verwerken en 80% zelfs te dom om de leugen van de waarheid te onderscheiden"

HM van der Meulen
HM van der Meulen14 sep. 2018 - 21:44

W-74: "Met jezelf informeren bedoel ik natuurlijk iets meer dan enkel RT kijken." Ik geef het toe, ik geef het toe, ik ben ontmaskert: ik kijk elke dag even wat RT te melden heeft, want ik ben gek op Poetin, zoals hij daar rijdt, vecht, loopt en zwemt met dat ontblootte bovenlijf; onweerstaanbaar gewoon. Deze voorstelling was ook weer fantastisch: 2 spionnen met mediatraining, die net doen alsof ze helemaal van slag raken als ze gevraagd wordt waarom ze altijd samen reizen. Ze beginnen zelfs ongevraagd uit te leggen dat het toch echt goedkoper is om samen één hotelkamer te boeken en desnoods in hetzelfde bed te slapen en dat daar dus niets raars aan is. Wat een toneelspel. Piet heeft natuurlijk gelijk dat bij iemand die van mening is dat RT vaak geloofwaardiger is dan de MSM wel een steekje los moet zitten. Ik kijk dan ook vooral vanwege de mooie beelden van mijn grote held: Poetin.

Hiltermann
Hiltermann15 sep. 2018 - 6:29

De Russen beweren dat de verdachten toeristen waren die de kathedraal van Salisbury wilden bezoeken. Uit camerabeelden is gebleken dat de heren rechtstreeks naar het huis van de slachtoffers zijn gelopen. Dat is niet richting de kathedraal. Hoeveel meer bewijs heeft u nodig?

HM van der Meulen
HM van der Meulen15 sep. 2018 - 18:21

herstel: De verdachten beweren dat ze toeristen waren die de kathedraal van Salisbury wilden bezoeken. Fantastische bewijsvoering: je stopt er 100.000 manuren in om uit te zoeken of er in de tijd voorafgaande aan de vergiftiging misschien Russen in Salisbury waren die de weg niet konden vinden en lukt dat, dan is daarmee het wettig en overtuigend bewijs geleverd. Zo hebben ze de daders van de aanslag op het vliegtuig van de PanAm, dat boven Lockerbie ontplofte, tenslotte ook gevonden en nog wel zonder hulp van Bellingcat. En tot op de dag van vandaag houden ze vol dat ze de goede te pakken hadden. Dat zit namelijk zo: Ghadaffi loog ook altijd.

HM van der Meulen
HM van der Meulen14 sep. 2018 - 1:37

"Bij hun aanhouding hadden de twee Russen apparatuur bij zich waarmee zij op het computernetwerk van Spiez konden inbreken." Een laptop misschien?

Nick the Stripper
Nick the Stripper13 sep. 2018 - 22:43

Dat waren natuurlijk ook toeristen. Ze wilden naar Madurodam, omdat vrienden hen verteld hadden dat ze de Euromast moesten bekijken. Wisten we eigenlijk wel dat de Euromast met 7,4 meter het hoogste gebouw in Madurodam is? Enfin, wegens aanhoudende lentebriesjes zijn de twee onverrichterzake naar huis gegaan. De volgende dag zijn ze dan maar naar Zwitserland gegaan. Was ook heel mooi, volgens hun vrienden. Niks aan de hand hier, gewoon doorlopen, mensen.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 sep. 2018 - 8:17

Mijn Zweedse familie was ook erg onder de indruk. Van Madurodam dus, niet van de Den Haagse kerken.

Nick the Stripper
Nick the Stripper14 sep. 2018 - 21:21

DanielleDefoe Maar wat zou je familie vinden van een tweedaags bezoek aan de wereldberoemde kathedraal van Salisbury?

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 sep. 2018 - 9:21

Het zou niet het eerste zijn wat bij ze opkomt als mogelijk uitstapje. Zelf zou ik wel geinteresseerd zijn, mijn Engelse familie ook niet vermoed ik.