Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische regeringswoordvoerder mept los op de pers

  •  
26-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
roc
Maria Zakharova, de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken die bekend staat om haar commentaar op internationale media, heeft een clipje gepost waarin ze een dummy die de pers moet voorstellen in elkaar slaat. De ‘grap’, als dat het is, is nogal pijnlijk omdat de persvrijheid in Rusland zeer beperkt is en onafhankelijke journalisten vervolgd en geïntimideerd worden.
De beelden van het gemep worden afgewisseld met flitsen waarin te zien is hoe ze hooggehakt naar een ‘persconferentie’ gaat. Daar beantwoordt ze vragen over het Russische Olympisch Team. Rusland is officieel uitgesloten van de Spelen vanwege dopingpraktijken. De sporters nemen daarom deel onder de vlag van het Russisch Olympisch Comité (ROC). Die afkorting keert ook terug in de pay off van de clip met de hashtag #wewillROCyou, begeleid door de gelijkluidende hit van Queen.
Een van de vragen gaat over wat ze er van denkt dat bij huldigingen in plaats van het volkslied muziek van de componist Pjotr Tsjaikovski ten gehore wordt gebracht. “We houden van onze rivalen op het erepodium dus laat ze luisteren naar klassieke muziek,” antwoordt ze aldus de Moscow Times.
Tot slot richt ze zich tot de atleten: “We houden van jullie, we geloven in jullie, we wensen jullie de overwinning. En ik wil onze buitenlandse vrienden citeren en allemaal samen zeggen we will rock. From Russia, with love.”
De initialen ROC betekenen in het Russisch ook Rus. De slogan WewillROCyou wordt hevig gepromoot door de overheid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

henk-alexander
henk-alexander27 jul. 2021 - 10:32

Russische sporters die tijdens hun sportieve voorbereiding nauwlettend zijn gevolgd wordt moed ingesproken. Als de hoogste plek op het podium is bereikt, mag i.p.v. het volkslied de eerste klanken van pianoconcert nr.1 van Tchaikovsky gespeeld worden- voor russofoben zal dit niet zo prettig in het gehoor liggen.

5 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot27 jul. 2021 - 18:28

Integendeel. Als Tsjaikovski klinkt, ligt heel de wereld in schaterend in een deuk; - bij de Russen lopen de rillingen van kruin tot bilnaad. Tsjaikovski was - noodgedwongen, op straffe van nekschot, zoals dat daar gaat, heimelijk - de Griekse beginselen toegedaan, en is een negatie van alles wat Russisch is. Kortom, dat Tsjaikovski straks (misschien) klinkt, is een extra schop in 't kruis van 't Russische beertje.

Grietje Genot
Grietje Genot27 jul. 2021 - 19:25

.. 't homofobe Russische beertje...

henk-alexander
henk-alexander27 jul. 2021 - 21:38

Russen hebben al op de spelen met trots van de klanken van hun geliefde componist kunnen genieten. Overigens zijn ze gewend geraakt aan fascistoïde stereotypen.

Grietje Genot
Grietje Genot27 jul. 2021 - 23:18

Dat is niet zo vreemd, dat van die stereotypen. Daar hadden de nazi's ook last van; en maar klagen. Afgezien nog van het feit dat de Rus via het Molotov–Ribbentrop Pact hoopte menig graantje mee te pikken (de helft van Polen, bijvoorbeeld) van hetgeen van de tafel van de fascisten viel, bestonden ze het om na de oorlog iedereen voor fascist uit te schelden: bourgeois-fascist, sociaal-fascist, oranje-fascist etc. En toen waren het nog nette communisten, compleet het heilsleer en gezangenboek. Nu zijn het weer gewoon ordinaire landrovers en nationalisten: het doordeweekse soort schurken, kortom. Voor de volledigheid zeg ik er maar bij, dat 't bij de Rus niet anders is dan elders. Ook daar is rond de 70% van de bevolking kierewiet en mesjoche en hormonaal instabiel, en 30% af en toe lucide. Helaas zitten ze al eeuwen in het verdomhoekje en komen hun leiders steeds uit het laagste bezinksel van het riool.

Frans Kwakman
Frans Kwakman28 jul. 2021 - 11:12

grietje - je klinkt als de 2 oude dametjes uit de mr Deeds film die aangevoerd zijn voor de rechtbank om de beschuldiging tegen Deeds van gekheid te bewijzen. Ze zijn zeer stellig, de man is "pixellated". Als de rechter vraagt of ze nog meer gevallen kennen beantwoorden zij die vraag bevestigend Ja, iedereen is pixellated. De rechter weet genoeg, en eigenlijk gezegd grietje, weet ik bij jou ook genoeg.

Grietje Genot
Grietje Genot26 jul. 2021 - 17:59

Dit soort verwaten, hoogmoedig triomfalisme komt - niet waar, God, waar ben je? - altijd voor de smadelijke val die eindigt in 't eeuwige verblijf in het vagevuur. Moe word je ervan, steeds maar weer die heikneuters met hun gelal, honderd, duizend, honderdduizend keer van de bühne geschald. Dat slome, sleetse gedoe, wie wordt - behalve wat fascistoïde vochtvlekken op het behang - nu nog warm of koud van deze poppenkast? Hoe kunnen we dit voorgoed slopen. opdat onze kinderen tot in lengte van dagen van dit soort parades verschoond blijven?

3 Reacties
henk-alexander
henk-alexander27 jul. 2021 - 14:09

'(...)Hoe kunnen we dit voorgoed slopen opdat onze kinderen tot in lengte van dagen van dit soort parades verschoond blijven?' Schroom niet. Neem dapper het voortouw en verras het in uw ogen inferieure volk met een Operatie Barbarossa 2.0.

Grietje Genot
Grietje Genot27 jul. 2021 - 18:40

Vreemde redenering. De Russen en de nazi's da's één pot nat, lood om oud ijzer, uit hetzelfde hout gesneden, twee handen op een buik. Heel de wereld gaat rollebollend van de lach over het gras, als ze weer 's met dat vrome, uitgestreken smoeltje komen verkondigen dat ze 't facisme hebben verslagen. (De Duitsers hebben ze verslagen, het facisme omarmt en in de vaart der volkeren omhoog gestoten, al noem(d)en ze het anders). Enfin, het gaat hier, althans bij mij, niet specifiek over de Russen, maar over een algemene mentaliteit. (Als ik me niet vergis, het stokpaardje van J.B.Charles, destijds).

henk-alexander
henk-alexander28 jul. 2021 - 18:30

Russen als etniciteit vereenzelvigen met nazi's (politieke categorie) is vreemd.

Frans Kwakman
Frans Kwakman26 jul. 2021 - 15:43

Het is dan ook een schoftige manier waarop de russen worden behandeld. Zijn er geen wielrenners onder de vlag van de VS actief?

6 Reacties
Zandb
Zandb27 jul. 2021 - 7:04

Frans Hoezo, hebt u bewijs dat dat land stelselmatig doping gedoogde en zelfs inzette?

Khalid3
Khalid327 jul. 2021 - 13:16

Frans@ Sport gaat in Rusland vaak gepaard met doping en corruptie. Doping was altijd onderdeel geweest van hun sportprogramma en stamt af uit de tijd van Sovjet Unie. Door moderne wetenschap en '' klokkenluiders'' zijn ze gelukkig door de mand gevallen. Het Russische dopingprogramma was geen zaak van individuele sporters en trainers, maar een gezamenlijk project van de Russische overheid.

Frans Kwakman
Frans Kwakman27 jul. 2021 - 13:52

zandb - heb je nooit van Armstrong gehoord? Zo te zien niet maar het zij je vergeven.

Zandb
Zandb27 jul. 2021 - 16:33

Frans Juist heb ik van Armstrong gehoord en juist daarom formuleerde ik ook zo ik formuleerde. In mijn reactie heb ik het namelijk over het LAND, slimmerd. Lees ook Khalid. Nou, ik hoop dat uw die boemerang niet te veel schade aanricht.

Frans Kwakman
Frans Kwakman28 jul. 2021 - 8:41

zandb - dank voor uw reactie. Slim ben ik niet. Armstrong heeft vele jaren gefraudeerd met doping. Het lijkt mij vreemd dat dit niet bekend was in dat land. Maar aangezien je alles beter weet, geef ik je gelijk.

Kuifje3
Kuifje328 jul. 2021 - 11:34

@Frans: Slim is hij he?