Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische parlementariër juicht hooligangeweld toe

  •  
13-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-06-13-om-18.32.07
Het ultranationalistische Russische parlementslid Igor Lebedev heeft er geen enkele moeite mee dat enkele van zijn landgenoten Marseille kort en klein slaan. Lebedev, lid van het organisatiecomité voor het WK 2018 in Rusland, sprak via Twitter openlijk zijn steun uit voor de Russische hooligans in Frankrijk.
"Ik zie niets verkeerds in voetbalsupporters die elkaar te lijf gaan. Integendeel, goed gedaan jongens, ga zo door."
Geconfronteerd met zijn tweet, liet Lebedev later in de Russische media weten zijn woorden niet terug te nemen. Ook legde hij de verantwoordelijkheid voor de chaos die de hooligans veroorzaken bij de Franse autoriteiten.
"Wat in Marseille en andere Franse steden is gebeurd, is niet de schuld van de supporters. De schuld ligt bij de politie die heeft laten zien niet in staat te zijn een evenement als dit in goede banen te leiden. Onze fans valt niets te verwijten. Integendeel, ze hebben de eer van het vaderland verdedigd."
Volgens Lebedev, zoon van de oprichter van de LPDR, de ultranationalistische partij namens wie hij in het Russische parlement zit, moet het Russische volk de hooligans bij thuiskomst als helden opwachten. Behalve de Franse politie krijgen ook de Engelse hooligans, met wie de Russen op de vuist gingen, de schuld. ‘Als er geen provocatie was geweest, zouden onze supporters zeker niet gevochten hebben op de tribunes.’
De UEFA heeft zowel de Russen als de Engelsen een officiële waarschuwing gegeven. Bij aanhoudend geweld bestaat de kans dat beide landen uit het toernooi gegooid worden. Ook heeft de UEFA de beide landen verzocht hun supporters op het matje te roepen voor hun wangedrag, maar dat pleidooi is in elk geval bij Lebedev niet aangekomen.
Justitie in Frankrijk heeft inmiddels twee Britten veroordeeld tot een celstraf voor hun aandeel in de rellen, nog eens vier Britten zijn in afwachting van hun vonnis. De enige twee opgepakte Russen zijn twee mannen die tijdens de wedstrijd het veld op probeerden te rennen. Verder is de Franse politie niet in staat geweest meer Russen te arresteren, naar eigen zeggen omdat die ‘extreem geoefend en gewelddadig waren’.

Meer over:

rusland, ek, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.